23

subota

lipanj

2012

jabučna pita

nije baš sezona jabuka, ali mlađi sin se žalio kako nikad ne napravim štrudlu od jabuka nego samo od sira, i da bi on štrudlu ili još bolje pitu....mama je bila dobra pa je i ispekla pitu...još uvijek mi aureola iznad glave ;D

a nije da nije zaslužio, završio gimnaziju s 5,0, i zaboravila sam se pohvaliti, fakat sam senilna...neku večer smo i maturalni ples otplesali...ako ste znatiželjni, lijevo na mojoj stranici možete pronaći i fotku mene u haljini, to je stvarno rijetkost :D



za pitu nam treba:

za tijesto:

zamijesiti tijesto od 425 g brašna, 250 g putra izrezanog na kockice, 1 žličice soli, 3-4 žlice šećera, 5-6 žlica hladne vode, zamotajte ga u plastičnu foliju i ostavite u frižider pola sata do sat

za nadjev:

1,5 kg jabuka ogulite i narežite na kockice, posipajte s 5-6 žlica smeđeg šećera, 2 žlice suhih mrvica, 2 žličice cimeta i sve dobro promiješajte

za mrvičasti posip:

od 125 g brašna, 100 g šećera i 125 g putra ovaj put nemojte pokušavati napraviti tijesto nego samo prstima sve izmrvite da dobijete mrvičastu smjesu

ohlađeno tijesto razvaljajte da obložite kalup za pite promjera 26-27 cm i malo preko toga da imate od čega podebljati rub, prebacite ga u kalup, preko tijesta stavite jabučni nadjev i posipajte mrvičastom smjesom i oblikujte rub od onog visećeg tijesta

pecite 45-60 minuta na 180°C, ako vam s gornje strane sve prebrzo tamni stavite aluminijsku foliju

poslužite toplo, hladno...po volji



a sad još što se dobrote tiče, tako sam dobra da sam dobila i poklon s portala zadovoljna.hr

priznajte cure, pročitale ste mi misli kad sam se neki dan u liftu vidjela u kratkim hlačama :D

17

nedjelja

lipanj

2012

sočni kokosasti kolač

da se malo osvježite u ove vruće dane

kolač je možda malo i presočan, moglo bi se probati s izbacivanjem slatkog vrhnja u preljevu ili svega staviti po 2 dl

recept pronađen na blogu shutterbean




potrebni sastojci

za biskvit:

115 g maslaca otopljenog i ohlađenog
6 velikih jaja, odvojeni bjelanjci i žumanjci
1/2 žličice sode bikarbone
1/4 žličice soli
1 šlica šećera
1/3 šalice ribanog kokosa
1 šalica brašna

za preljev:

1 čaša slatkog vrhnja
1 limenka kokosovog mlijeka 400 ml
1 tetrapak kondenziranog mlijeka 312 ml
šećera u prahu, par žlica, prema ukusu

razno voće za posluživanje
2 čaše slatkog vrhnja za premazivanje



priprema:

pećnicu zagrijte na 180°C

bjelanjke sa soli i sodom bikarbonom izmiksajte u snijeg, dodajte žumanjak po žumanjak da se umiješa, lagano umiksajte šećer, umiješajte otopljeni maslac, nakon toga kokos, i na kraju brašno postepeno ga dodavajući

pecite 15-20 minuta, zavisi od pećnice

vrući kolač izbockajte, i prelijte sastojcima za preljev koje ste dobro promiješali

kad se ohladi, prebacite u hladnjak da odstoji 5-6 sati

za premazivanje istucite slatko vrhnje, dodajte šećera u prahu po želji, premažite kolač i poslužite ga s voćem po želji

koliko ima kolesterola u ovom kolaču neću razmišljati, vikendom griješim a voće je tu da popravi stvar :D




13

srijeda

lipanj

2012

njoke sa sirom u vlastoručnoj izvedbi

prvi put u životu radila sam sama njoke

ne s krumpirom, nego sa sirom...zaključivši da su mi ove finije sumnjam da ću ikad sama napraviti krumpiraste njoke

inspirirala me dva pohlepna talijana, ako ste odgledali koju emisiju znate o čemu pričam

inače, što se mene i mog želuca tiče, kao da smo talijanskog a ne u prošlom postu nabrojanog porijekla, dajte nam tijesta i paradajza i mi sretni i zadovoljni :D



za njoke nam treba:

400 g brašna
500 g ricotte - što je meni taj sir fin, naš domaći svježi sir mi nikad nije bio fin, uvijek mi je nekako kiselkast i gorkast
60 g naribanog parmezana
sol, malo naribanog muškatnog oraščića
2 jaja izlupana vilicom

od sveg navedenog zamijesite tijesto, podijelite na par komada od kojih napravite valjčiće, režite njoke, skuhajte ih u slanoj vodi, kad isplivaju još koju minutu, probajte, nemaju tendenciju raspadanja kao krumpiraste



poslužene s umakom od paradajza: na malo maslinovog ulja popržena dva režnja češnjaka nasječena na ploškice zajedno s čili papričicom, tek da pusti miris, dodati 2 limenke nasjeckanog paradajza, krčkati koju minutu, dodati šaku iskidanih listova bosiljka i listića mažurana s jedne grančice, posoliti i to je to...dodala sam na kraju i fileta tune jer su moji dečki rekli da se neće najesti samo od paradajza :D

10

nedjelja

lipanj

2012

mađarski palačinkasti gâteau

malo istražujem druge kuhinje ;) koliko mi je poznato u mađarskoj nemam korijene, ali zato imam u njemačkoj, ukrajini, bosni, lici...to je to valjda, možda se i malo turaka umiješalo u ličkim krajevima :D

njemačku i ukrajinsku kuhinju nije teško istraživati, ali ako ima kakvih specifičnih recepata za okolicu tuzle i perušića, možete mi dojaviti ;)

ajmo na recept, nije preslatko ali je jajasto ;)



sastojci za palačinke:

5 jaja, odvojeno žumnajci i bjelanjci
50 g šećera
50 g brašna
175 ml mlijeka
50 g rastopljenog putra, pola u smjesu, pola je za premazivanje tave
1/2 žličice praška za pecivo
prstohvat soli za snijeg od bjelanjaka



sastojci za punjenje:

3 jaja, odvojeno žumanjci i bjelanjci
25 g šećera u prahu
1/2 žličice vanilin šećera
naribana korica jednog limuna
115 g mljevenih badema

za premaz:

oko 150 ml kiselog vrhnja



priprema palačinki:

posebno izmiksati snijeg od bjelanjaka, ako imate samoradni mikser, idila, dok on miksa bjelanjke vi ručnim mikserom miksate ostalo ;)
žumanjke pjenasto izmiksati sa šećerom, dodati mlijeko, brašno, otopljeni putar i na kraju lagano umiješati snijeg od bjelanjaka

od te smjese ispeći četiri debele palačinke

na ne prejakoj vatri u tavi promjera kalupa za tortu u koji ćete poslije sve složiti premazanoj otopljenim putrom, vidjet ćete, malo je pipkavo, meni se zadnja raspala :D



priprema punjenja:

postupak s jajima isti kao i kod smjese za palačinke, bjelanjci odvojeno, žumanjke pjenasto izmiksati sa šećerom, dodati limunovu koricu, lagano umiješati snijeg od bjelanjaka i na kraju lagano umiješati mljevene bademe

završno slaganje:

u kalup za tortu, najbolje obložen papirom za pečenje, staviti jednu palačinku, premazati trećinom punjenja, i tako još dva puta, zadnju palačinku premazati kiselim vrhnjem i na 200°C peći 20-25 minuta, poslužiti posipano šećerom u prahu

07

četvrtak

lipanj

2012

fine zdrave krafnoline

svi ste sigurno pogledali hrpu američkih filmova ili serija u kojima se policajci hrane krafnama, krasne, pržene, masne :D e pa ove su malo drugačije



bez glutena, bez ikakvih životinjskih sastojaka, pogodne za vegane, recept sam našla na food networku



sastojci:

1 šalica rižinog brašna
1 šalica sitno mljevenih badema
1 šalica smeđeg šećera
1/2 žličice soli
1 žličica praška za pecivo
naribana korica 2 limuna ili uzmite suhu limunovu koricu
2/3 šalice sojinog mlijeka
1/4 šalice neutralnog biljnog ulja
sok od 1/2 limuna
1 žličica ekstrakta vanilije

za glazuru

šalica šećera u prahu i limunov sok



priprema:

uključite pećnicu na 180°C
u većoj posudi promiješajte suhe sastojke
u drugoj posudi izmiješajte vlažne
prelijte vlažne u suhe, dobro promiješajte
ulijevajte u lagano nauljene kalupe za krafne
pecite oko 15 minuta




kad se krafnoline ohlade, umočite ih u glazuru koju ste pripremili miješajući šećer u prahu s par žlica limunovog soka, sok dodajte malo po malo da ne ispadne prerijetka, ostavite da se malo osuši i to je to ;)


04

ponedjeljak

lipanj

2012

jorkširski pudingići s tunjevinom

brzinski prijedlog za večeru, pogotovo ako vam ostane od ručka umaka s hrenom kojeg ste napravili, po mom sinu, za 30 osoba



za pudingiće nam treba prema jamieu:

4 jaja
ista zapreminska količina mlijeka i brašna - kod mene su 4 jaja bila točno 1 šalica, oko pola žličice soli

jaja i mlijeko zajedno istucite pjenjačom da bude mjehurićasto i umiješajte brašno i sol, ja sam koristila integralno pšenično, vi po želji

pećnicu zagrijte na 220°C, stavite u nju lim za muffine lagano nauljen da se zagrije, u vruće udubine ulijevajte smjesu i pecite oko deset minuta, vidjet ćete kad se ispeku, gledajte u pećnicu, zanimljivije je od tv programa




nadjev sam napravila od dijela umaka i još mi je ostalo viška :D

umak se sastojao od vrhnja, jogurta, hrena, soli, pa bi recimo za ovo punjenje, trebalo otrpilike:

3 žlice vrhnja
2 žlice jogurta
malo naribanog ili hrena iz staklenke
1 limenka tuna fileta
nasjeckani vlasac
papar, sol po potrebi

izdrobiti tunjevinu vilicom, dodati ostale sastojke i sve promiješati

staviti si nadjev na vrući pudingić i smazati

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se