03

četvrtak

svibanj

2012

čokoladna pita

od zadnjeg posta, ovaj blog je napunio i sedam godina, za nepovjerovati :D, blog se izrodio 30.04.2005.

inače draga nacijo, mislim da se hranite skroz na skroz nezdravo...kad je neki post s kolačem, to se klika k'o da niste normalni, kad je nešto zdravo, a-a

kad već volite nezdravo, evo vam opet kolač :P

sadržaj šećera u receptu je po meni abnormalno prevelik, ja sam ga smanjila ali mi je i dalje preslatko, preporučujem maksimalno 200 g



sastojci:

prhko tijesto koje najviše volite da imate dovoljno za kalup promjera 23 cm

recimo, 250 g brašna, 125 g putra, 75 g šećera u prahu, 1 jaje, malo hladnog mlijeka ako treba, zamijesiti tijesto od navedenih sastojaka, stavite ga na hladno sat vremena umotano u plastičnu foliju, razvaljajte, prebacite u kalup i opet stavite na hladno

čokoladno punjenje, ne trebam komentare gdje je čokolada kad je unutra kakao, čokolada se radi od kakaa za one koji nisu pročitali sastojke :P

400 g šećera, smanjiti, smanjiti, smanjiti...osim ako niste baklava tip gdje sve pliva u šećeru :D
25 g kakaa
30 g brašna
1 vanilin šećer
55 g putra
4 žumanjka izlupati vilicom
1 tetrapak kondenziranog mlijeka, 312 ml ili uzmite manje masno vrhnje za kuhanje

za premaz

4 bjelanjka
50 g šećera u prahu



priprema

šećer, brašno, kakao i kondenzirano mlijeko stavite u posudu za kuhanje, dobro promiješajte i na laganoj vatri zagrijavajte da se pretvori u kremu, dodajte žumanjke dok nije prevruće i putar, kuhajte dok se putar ne otopi

ulijte u pripremljeni kalup s tijestom, pecite na 170°C 35 - 40 minuta dok se krema ne stisne

u međuvremenu istucite snijeg od bjelanjaka sa šećerom, premažite ispečenu pitu i vratite u pećnicu dok snijeg ne dobije boju



u međuvremenu probajte jesti zdravo, kolači se ne jedu svaki dan :D

<< Arhiva >>