ponedjeljak, 12.11.2007.

MOJA RAZMIŠLJANJA O ŠPORTU

Image Hosted by ImageShack.us
Šport je veliko odgojno sredstvo. On je škola discipline, samosvladavanja, odricanja, pokornosti, poslušnosti prema sebi i drugima. Šport je škola odgoja volje i karaktera. On traži odlučnost, požrtvovnost, energiju, ustrajnost, prisutnost duha, snažnu koncentraciju, izdržljivost, više puta i željeznu volju.

Ukratko šport traži čitava čovjeka , tijelo i duh. To je borba za što bolji uspjeh, borba za jednu od medalja, to je međusobno natjecanje.

U športu postoji junački duh „ Brojne su i velike vrednote koje se u čovjeku razvijaju športskim natjecanjima. Što se tijela tiče, to je ljepota zdravlja.Što se duše tiče, to je ustrajnost, jakost, vježbanje u odricanju, druženju,društvenosti…(Ivan XXIII. Delegaciji Olimpijade u Rimu 1960. godine.)

Pobjeda i poraz su dio života.

Značenje športa. Šport je važna pojava u našem vremenu. Uključuje bezbrojne osobe u svakoj zemlji svijeta i svakim se danom sve više razvija. Dok se čovjek njime izravno bavi ili ga doživljava kao priredbu, ako je zgodno usmjeren, znači veliku pomoć čovjekovoj osobi i zajednici, jer je prikladan da vrši važne uloge:

- natjecateljsku, jer se pokazuje kao sredstvo da se oslobodi stvaralaštvo, radost, uživanje u slobodnom vremenu osobno i kolektivno;

- kulturnu, jer pridonosi produbljenom upoznavanju osoba, zemlje i prirodne sredine;

- zdravstvene, jer čuva i poboljšava zdravlje svake osobe;

- odgojnu, jer potiče uravnoteženo oblikovanje pojedinca i ljudski razvoj u svakom razdoblja života;

- društvenu, jer želi promicati solidarnije društvo, boriti se protiv netrpeljivosti, rasizma i nasilja, djelovati za uključivanje „izdvojenih“;

- etičko- duhovnu, jer težeći prema moralnim vrijednostima, želi pridonijeti cjelovitom razvoju ljudske osobe;

- vjersku, jer razvijajući potpuno mogućnosti ljudske osobe, pomaže da se sve više cijeni život koji je za vjernika Božji dar.

Govor športa. Šport zna govoriti osobama jednostavnim jezikom da bi rekao važne stvari:
- da se treba temeljito zalagati da se ostvare vlastiti ciljevi težnje, a da se ipak ne padne u kult fizičke savršenosti;

- da čovjek mora biti svjestan svojih granica i mogućnosti

- da se mora oduprijeti kušnji da se preda pred prvim poteškoćama;
- da pobjeda i poraz čine dio života i stoga treba znati pobijediti bez častohleplja, drskosti i ponižavanja protivnika, a treba znati prihvatiti i poraz sa sviješću da se ne radi o nepopravljivoj drami te da se prava pobjeda uvijek dobiva ako se od sebe daje najbolje;

- da se svako natjecanje mora događati u održavanju pravila, poštivanju drugih i bez ograničenosti.

Spasiti šport. Smatramo da uloge i mogućnosti športa danas moraju biti spašene i ojačane pred pojavom novih fenomena koji stavljaju u pitanje etiku i športska načela.

Šport ne smije postati stvar daljnje podjele između bogatih i siromašnih, između jakih i slabih, a trka za zaradom ne smije lišiti šport njegovih moralnih vrijednosti.Traženje novih talenata među maloljetnicima i njihovo uvježbavanje ne smije vrijeđati temeljna prava djece; pravo na igru, na prosvjećivanje, na vedar život u obiteljskom krugu.

Nije dopušteno mijenjati narav športa upotrebljavajući sredstva, vježbe i ponašanje koji su protivni zdravlju, atlete i neiskreno i nepravedno iskrivljuju rezultat.

Niti šport smije biti povlastice samo bogatih koji ne smiju nametnuti svoj športski model narodima koji su privredno manje razvijeni, niti se periferije svijeta smiju upotrebljavati kao obećane rezerve za izrabljivanje mladih.

Želimo šport;

- koji ima kao središte i trajno uporište dostojanstvo ljudske osobe i očuvanje njegove fizičke i moralne vrijednosti;

- koji dopušta da se otkriju ideali i dožive vrijednosti koji poboljšavaju kakvoću osobnog i društveno života;

- koji se razvija tako da uvijek sačuva, pa i samom profesionalnom natjecanju, narav poštenog i radosnog suočenja, prijateljskog susreta, otvorenog za razumijevanje i suradnju;

- koje se izražava u oblicima koji skladno poštuju potrebe i psihofizičke mogućnosti svakoga, i u odnosu prema različitoj starosnoj dobi, ne isključujući ni udaljavajući najslabije i najsiromašnije, stare ili na drugi način vješte;

- koji djelatno surađuje i pridonosi kulturi mira, približavanju među narodima i dijalogu među državama. (29. listopada 2000. )

Uvesti pravilnik za jednak tretman svih športaša koji osvoje zlatnu,srebrnu ili brončanu medalju bez obzira na vrstu – disciplinu. Svi su oni pokazali svijetli primjer- rodoljublje-himna-hrvatska zastava-promocija Hrvatske.

Šport je uistinu jedno od važnijih područja na kojima mladi razvijaju svoje sposobnosti, uče se drugovanju i solidarnosti, uzajamno se pomažu u rastu, svjedoče ljepoti i radosti zdrave razonode. Šport je škola života. To se osobito zamjećuje u ekipnim športovima,postavljaju se zajednički ciljevi,uči se velikodušnosti, poštenju, sudioništvu. Natjecanje nije samo igra u kojoj pobjeđuje bolji, nego i prigoda za dijalog, razumijevanje, uzajamno ljudsko obogaćivanje.


Objavljeno u 14:06

Komentari (9) • Isprintaj#

<< Arhiva >>

< studeni, 2007  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Studeni 2007 (3)
Listopad 2007 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Prikaži/Sakrij komentare

O meni



Rođen 03.11.1940. u Zagrebu. Diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Magistar pravnih znanosti, u mirovini od 1994. godine. Od 1959. – 1978. radio u gospodarstvu. Od 1978. – 1989. radio u državnim organima na području ekonomskih odnosa sa inozemstvom. Od 1989. do umirovljenja radio u gospodarstvu. Predsjednik HSU od 2001. godine. Ponovno izabran za slijedeći četverogodišnji mandat na Skupštini održanoj 17.06.2005. godine.

HSU.hr

Web | Vodstvo | Sjedište | Povijest

Izbori 2007
Politički ciljevi
Gospodarski ciljevi
Interesni ciljevi
Izborni program

Program
Osnovna načela
Programski ciljevi
Politički ciljevi
Djelovanje političkom sistema
Razvoj demokratskih odnosa
Socijalna politika
Gospodarska politika
Položaj umirovljenika
Zdravstvena politika
Ostala pitanja

Korisni linkovi

GO HSU OSIJEK - Gradska organizacija HSU Osijek

Život s mirovinom - Digitalno izdanje besplatnog mjesečnika umirovljenika

HZMO - HRVATSKI ZAVOD ZA MIROVINSKO OSIGURANJE

Sabor - HRVATSKI SABOR

Vlada- VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

HZZO - HRVATSKI ZAVOD ZA ZDRASTVENO OSIGURANJE

Statistika - DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

NN - NARODNE NOVINE

MUH - MATICA UMIROVLJENIKA HRVATSKE

HPB Invest - Društvo za upravljanje Umirovljeničkim fondom

Ostali linkovi
Dnevnik.hr - Video news portal Nove TV
Blog.hr - Vodeći blog servis
Forum.hr | Monitor.hr