petak, 12.10.2007.

SUSRET HSU - DeSUS

U Umagu je održan susret delegacija Hrvatske stranke umirovljenika (DESUS) i Demokratične stranke upokojencov Slovenije (DeSUS).

Delegaciju DeSUS-a je predvodio predsjednik stranke, inače ministar obrane Republike Slovenije, Karl Viktor Erjavec, a članovi delegacije su bili: generalni tajnik DeSUS-a, Pavel Brglez te predsjedniici DeSUS-ovih organizacija, mr.sc. Damijan Kreslin iz Kopra, Branko Simonovič iz Izole i Stanislava Premru-Lovšin iz Pirana .

Delegaciju HSU-a predvodio je predsjednik stranke, mr.sc. Vladimir Jordan, a članovi delegacije su bili: zastupnik i predsjednik Kluba zastupnika HSU, Silvano Hrelja, predsjednici HSU-ovih organizacija, Atilio Gamboc iz Umaga, Damjan Ribarić iz Novigrada, Marin Diminić, zamjenik predsjednika Gradske organizacije HSU Umag, te Željko Štimac, član Odbora za međunarodnu suradnju HSU.

Zajednička sjednica dvaju delegacija održana je u Gradskoj vijećnici, a prije početka sjednice, dobrodošlicu delegacijama zaželio je gradonačelnik Umaga, gospodin Vlado Kraljević.

Vođe delegacija, to jest, predsjednici stranaka su u svojim uvodnim izlaganjima razmijenili informacije o stranačkim strukturama, karakteru političkog djelovanja, programima i njihovoj realizaciji, koalicijskim partnerima, participaciji u vlasti i drugom.

Poslije oba izlaganja ocijenjeno je da, sudeći prema stranačkim stremljenjima i problemima, obje države, Slovenija i Hrvatska, imaju visok stupanj podudarnosti socijalnih problema, pogotovo onih koji se odnose na ljude treće životne dobi.

U daljnjem tijeku razmjena iskustava uspoređivali su se i numerički podaci o broju umirovljenika i o visini penzija. Slovenija ima oko 530 000 umirovljenika, prosječna mirovina im je 500 €, najniža je oko 300 € , koju prima oko 80 000 umirovljenika. Hrvatska ima oko 1 100 000 umirovljenika, prosječna penzija je oko 250 €, a najniža je 70 €. Oko 314 000 hrvatskih umirovljenika prima manju penziju od prosječne.

Veoma aktualni dio daljnje rasprave potakli su hrvatski članovi delegacije iz Umaga i Novigrada. Obje delegacije su se složile da je potrebno pokrenuti inicijativu kod nadležnih tijela u obim državama, da se dijelu građana Hrvatske (područje Bujštine), omogući korištenje zdravstvenih usluga u bolnici u Izoli, ne samo zbog blizine bolnice, već i zato što su i hrvatski građani učestvovali u izgradnji te bolnice svojim samodoprinosom.

Delegacije su se dogovorile da slijedeće međustranačko savjetovanje o umirovljeničkoj i socijalnoj politici Slovenije i Hrvatske, bude u Zagrebu između 15. i 21. studenog ove godine.

Na kraju, obje delegacije su se dogovorile da se odmah krene u akciju animiranja političkih stranaka umirovljenika u EU, sa ciljem osnivanja međunarodne unije političkih stranaka umirovljenika, te da se prvi zajednički summit održi početkom iduće godine.

Poslije sastanka priređena je konferencija za tisak na kojoj su predsjednici Erjavec i Jordan, novinarima: Glasa Istre, Jutarnjeg Lista, HINA, HRT-Pula, HR-Pula i La Voce del Popolo, prenijeli najinteresantnije dijelove diskusija na netom održanom međustranačkom susretu u Umagu.


Objavljeno u 09:37

Komentari (3) • Isprintaj#

<< Arhiva >>

  listopad, 2007 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Studeni 2007 (3)
Listopad 2007 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Prikaži/Sakrij komentare

O meni



Rođen 03.11.1940. u Zagrebu. Diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Magistar pravnih znanosti, u mirovini od 1994. godine. Od 1959. – 1978. radio u gospodarstvu. Od 1978. – 1989. radio u državnim organima na području ekonomskih odnosa sa inozemstvom. Od 1989. do umirovljenja radio u gospodarstvu. Predsjednik HSU od 2001. godine. Ponovno izabran za slijedeći četverogodišnji mandat na Skupštini održanoj 17.06.2005. godine.

HSU.hr

Web | Vodstvo | Sjedište | Povijest

Izbori 2007
Politički ciljevi
Gospodarski ciljevi
Interesni ciljevi
Izborni program

Program
Osnovna načela
Programski ciljevi
Politički ciljevi
Djelovanje političkom sistema
Razvoj demokratskih odnosa
Socijalna politika
Gospodarska politika
Položaj umirovljenika
Zdravstvena politika
Ostala pitanja

Korisni linkovi

GO HSU OSIJEK - Gradska organizacija HSU Osijek

Život s mirovinom - Digitalno izdanje besplatnog mjesečnika umirovljenika

HZMO - HRVATSKI ZAVOD ZA MIROVINSKO OSIGURANJE

Sabor - HRVATSKI SABOR

Vlada- VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

HZZO - HRVATSKI ZAVOD ZA ZDRASTVENO OSIGURANJE

Statistika - DRŽAVNI ZAVOD ZA STATISTIKU

NN - NARODNE NOVINE

MUH - MATICA UMIROVLJENIKA HRVATSKE

HPB Invest - Društvo za upravljanje Umirovljeničkim fondom

Ostali linkovi
Dnevnik.hr - Video news portal Nove TV
Blog.hr - Vodeći blog servis
Forum.hr | Monitor.hr