Obavijest

Blog
Narod hr
Gorska služba spašavanja
Ljudska prava
--------------------------
Blog učilica
Objavljivanje slika
---------------------------

Živit i borit se

05.02.2019., utorak

Ljubav

Ne želim ovdje sada ulaziti u raspravu je li samoubojstvo teški grijeh ili nije nego samo želim svratiti pažnju na Onoga koji nas ljubi čak i kada toga nismo svjesni. Donosim vam jednu kratku istinitu životnu anegdotu o potrazi za nečim što nam ponekad nedostaje na ovom svijetu: Mir i Ljubav!
Jednom je jedna ateistkinja otisla na jedan mali otok u kojem živi oko 80 redovnica u klauzuri samostana. Žena je nakon samoubojstva svoga sina tražila mir i postavila je slično pitanje časnoj Majci, poglavarici samostana, redovnici u 85-oj godini života, mudroj i duhovnoj ženi i pitala je: "što je sada sa mojim sinom nakon samoubojstva?". Stara i pobožna redovnica je odgovorila: "Napokon je upoznao Ljubav koju nije mogao pronaći ovozemljaskom zivotu". Žena, ateistkinja, otišla je sa mirom u srcu i duši sa otoka razmiljajući dugo o toj velikoj Ljubavi - Bogu.

- 12:22 - Komentari (6) - Isprintaj - #

02.02.2019., subota

For trekking

Potaknut primjerom dida Tonija kako treba svakodnevno vježbati malo sam tražio po web amazonu i naišao na ove odlične štapove za trekking i to po jako povoljnoj cijeni!

Zajedno sa još jednim prijateljem, koji se bolje razumije u to, sam pregladao barem nekih 15-ak štapova za treking i pročitao 30-ak recenzija. Iznenadili smo se kada smo nakon pola sata traženja sasvim skučajno naišli na ove štapove koji su zadovoljavali sve naše zahtjeve:
- Ručke su obložene plutom što je jako dobar materijal prilikom znojenja tijekom hodanja
- Mogu se produživat i smanjivat prema potrebi (visini) osobe
- Remen za ruke se lagano praktično skidiva i stavlja
- Izrađenje su od aluminija pa su izrazito lagani
- Imaju dodatak: 4 promjenjive gume po 2 vrste
- Ovo je najniža cijena koju smo uspjeli pronaći. Sve ostale cijene kretale su se od 29 do 99 eura.

Preporučam ih svima, starijima i mlađima.
Nečete se pokajati! Ako su uspjeli zadovoljiti naše standarde i zahtjeve sigurno će i vaše!

Koga zanima evo link:

For trekking

Oznake: #trekking #štapovi #nordijskohodanje


- 20:26 - Komentari (3) - Isprintaj - #

12.09.2017., utorak

U Hrvatskoj je na snazi kršćanofobija!?

Pojam fobija?

Fobija je izraženi trajni strah najčešće prekomjeran ili neopravdan, a pojavljuje se u vezi očekivanja specifične objekta situacije.
Specifična fobija, nekad zvana jednostavna fobija je trajni, bezrazložni strah uzrokovan prisutnošću ili zamišljanjem specifičnog objekta ili situacije koja ne predstavlja realnu opasnost.
Izloženost objektu ili situaciji dovodi do trenutne reakcije u smislu visokog stupanja anksioznosti koja može u značajnijoj mjeri utjecati na sposobnosti svakodnevnog funkcioniranja.

Slučajevi Eclesiofobije, hagiofobije i kršanofobije u Hrvatskoj

Pomoćni biskup zagrebački (u miru) mons. Valentin Pozaić tijekom svoje propovjedi na blagdan Svih Svetih 2013 godine izjavio je da: Ako je Bog odbačen, prestaju vrijediti i naravni i Božji zakon, gubi se i čovjek i obitelj i narod (...) Kada laž zamijeni istinu zlo postaje lijepo, grijeh privlačan, a sveto izrugano. Kršćanofobija poprima bolne razmjere u svijetu, i u Lijepoj našoj domovini, a manifestira se putem kulturalne revolucije.
Prisjetimo se samo par slučajeva kršćanofobije u Hrvatskoj:
- Verbalni i fizički napadi na udrugu i volontere U ime obitelji povodom organiziranja referenduma.
- Prijetnja smrću zagrebačkom studentskom kapelanu don Damiru Stojiću.
- Napad na članove inicijative 40 dana za život u Sisku, Čakovcu, Vukovaru i drugim gradovima.
- Omalovažavanje vjernika povodom dolaska tijela hrvatskog sveca Leopolda Mandića u Zagreb (2016)
- Omalovažavanje vjernika i svećenika povodom dolaska tijela svetog Leopolda Mandića u Zadar i Dubrovnik (2017)
- Prijetnje smrću biskupu Košiću

Odnos medija prema homobofiji i kršanofobiji...

Kada se organizira gay pride onda je kao pod obavezno da tamo budu svi političari (pogotovo ljevičari jer je njima važno samo da je rupa), a sve pod izlikom ljubavi, protiv diskriminacije svih osoba, mira, pravde... Naravno mediji to prenose na svojim naslovnim stranicama, sa velikim naslovima o toleranciji i ljudskim pravima. A ako im netko stane na put onda je to napad na slobodu izražavanja, onda je to govor mržnje, netolerancija...

Oni koji organiziraju i sudjeluju na gay pridu osnovali su nekoliko udruga, pa su se čak udružili i u neku platformu, ali riječ je uvijek o par jednih te istih baba koji neke svoje ideologije pokušavaju nametnuti većini građana RH. A što je najbolje većina osoba koja se pojavi na gaz pridu uopće nije iz RH niti ima hrvatsko državljanstvo.

Prije par mjeseci u RH je organiziran drugi po redu Hod za život koji je u dva grada okupio preko 25 tisuća Hrvata iz svih krajeva Hrvatske. Hodu se pridružila i žena tadašnjeg Premijera Vlade RH, gospođa Orešković sa svojom djecom, zatim ove godine i tadašnji Ministar Vanjskih i Europskih poslova gospdoin Davor Ivo Stier. Ono što su mediji stavili u fokus cijelog tog događaja je vijest da su 7 baba stale na put hodu za život u znak prosvjeda. To su one iste babe koje na gay prideu pozivaju na ljubav i toleranciju, na pravo slobode govora. Te iste drugima pokušavaju zabranit tu istu slobodu govora samo zato što su vjernici, samo zato što su katolici koji nikoga ne napadaju nego samo žele izreći svoje mišljenje bez ikakvog nasilja nad drugima.

Zabrinjavajuće je da većina medija u RH verbalne i fizičke napade na biskupe, svećenike, na vjernike, na katoličke volontere, na udruge smatra pravom slobode izražavanja, dok argumentirane izjave protiv abortusa i homoseksualnih brakova naziva netolerancijom i mržnjom prema neistomišljenicima.

U RH se 87% stanovnika izjasnilo katolicima pa zar je moguće da nas toliko može maltertirati jedna mala skupina od 12& koja na sve načine pokušava ušutkati glas istine! Do kada tako? Recimo STOP KRŠANOFOBIJI U HRVATSKOJ!


Oznake: Stop, krscanofobija, Hrvatska


- 15:00 - Komentari (5) - Isprintaj - #

09.08.2017., srijeda

Azbest - tihi ubojica

Uzročnik karcinoma pluća

Već od kraja devedesetih godina prošloga stoljeća u većini europskih država je zabranjena proizvodnja i promet azbestnih proizvoda, iz razloga što je azbest glavni uzročnik karcinoma na radnome mjestu. Istraživanja su pokazala da čestice azbesta tzv. prašina azbestnih igličastih vlakana koje se oslobađaju u zrak (emisija azbesta) izazivaju kod ljudi, uslijed kontakta, bilo u industriji ili neposrednoj blizini, nakon izvjesnog vremena teške kronične bolesti (azbestozu) pa i smrt. Kontaminacija organizma događa se dakle bez kliničkih znakova. Vlakana se cijepaju u mikrometarske iglice (prosječne veličine od je približno 4 Ľm) te zrakom prodiru u pluća i tamo se akumuliraju. Čovjekov imunološki sustav nije ih u stanju uništiti. Sve vrste azbesta pripadaju u karcinogene tvari razreda 1, što znači da dokazano uzrokuju karcinom iako se, s obzirom na stupanj opasnosti, pojedini mineraloški tipovi azbesta međusobno razlikuju.

Zakon o gospodarenju azbestom

U Hrvatskoj je na snazi Pravilnik o načinu i postupcima gospodarenja otpadom koji sadrži azbest (donesen na temelju čl. 104. st. 1. točka 4. Zakona o otpadu – Narodne novine br. 178/04, 111/06) – opaska prevoditeljice. Osim spomenutoga na snazi je i Naputak o postupanju s otpadom koji sadrži azbest (na temelju članka 17. i članka 18. Zakona o sustavu državne uprave – Narodne novine, br. 75/93. i članka 3.b Zakona o otpadu –Narodne novine, br. 178/04., 111/06., i 60/08.), a od kraja 2007. i Zakon o obveznom zdravstvenom nadzoru radnika profesionalno izloženih azbestu.
Zabrana proizvodnje, prometa i upotrebe azbesta i materijala koji sadrže azbest u Republici Hrvatskoj stupila je na snagu 01.01.2006. godine.

Kako se riješiti opasnog materijala?

U Hrvatskoj je također 3. prosinca 2008. uspostavljen sustav skupljanja, prijevoza i odlaganja građevinskog otpada koji sadrži azbest, pa tako građani mogu pozvati ovlaštenog skupljača koji će od njih besplatno preuzeti i propisno odložiti azbestni otpad. Popis ovlaštenih skupljača koji od građana i tvrtki preuzimaju građevinski otpad koji sadržava azbest nalazi se na stranicama ministarstva (www.mzopu.hr). Ovlašteni skupljači od građana takav otpad preuzimaju besplatno, troškove će za njih snositi Fond za zaštiti okoliša i energetsku učinkovitost, a tvrtke će troškove skupljanja, prijevoza i odlaganja azbestnog otpada snositi same.

Proslijedi informaciju

Unatoč edukaciji i informiranju o opasnosti azbesta, mnogo je onih koji tu opasnost podcjenjuju i nisu svjesni da je ta »čudesna ruda» tempirana bomba. Zato, udružimo se i nastavimo s akcijama/kampanjama uklanjanja azbesta iz životne okoline kako bi Hrvatska svima bila još ljepša i zdravija za život.

Oznake: azbest, Zdravlje


- 20:42 - Komentari (1) - Isprintaj - #

07.08.2017., ponedjeljak

Post - članak srijedom

Već par dana me muči to što na blogu nema kao na facebooku mogućnost da tvoji prijatelji, čitatelji odmah vide tvoj post čim ga objaviš. S jedne strane to mi malo smeta,a aopet s druge strane to mi je i dobro. I razmišljao sam kako drge obavijestiti da imam novi post na blogu, a da ne moram svaki put na vašem blogu ostaviti komentar da je objavljen novi post jer to mi je malo - glupo.
Zato sam došao do jednostavnog zaključka: odredit ću jedan dan u tjednu kada ću objaviti novi post, za sada će to biti srijeda, a poslije ćemo vidjeti kako budu išle obaveze tako će možda doći do promjene dana.
Evo već ću vam najaviti dvije stvari:
Prva je da će tema idućeg posta biti: "Azbest i njegova štetnost"
Druga stvar je da zbog obaveza neću biti u mogućnosti iduća dva tjedna napisati novi post.
Teme mojih postova biti će iz raznih područja života i svakodnevnice, sadašnjosti, prošlosti i budućnosti, vjere i nevjere.

- 20:29 - Komentari (5) - Isprintaj - #

02.08.2017., srijeda

Vrijeme leti

Wow, pogledam blog i vidim da me nije bilo 2 GODINE!!??
Ni sam nisam mogao vjerovati! Pa evo, vratio sam se, vratio sam se zbog najvjerovatnije zbog samoga sebe, dakle zbog istog razloga iz kojeg je i kreiran ovaj blog.
Promjenio sam adresu i naziv bloga, i još uvijek sam u potrazi za nekim originalnijim nazivom.
Ne zanima me koliko ću imati komentara, koliko ću imati posjeta.... to je najmanje bitno.
Nastojat ću pisati osvrte i mišeljenja na aktualne stvari u društvu, u Hrvatskoj i Svijetu. Tko zna možda do nekoga dođe i moj glas!

Želim samom sebi dobrodošlicu! :)

- 17:50 - Komentari (3) - Isprintaj - #

30.04.2015., četvrtak

Otvoreno pismo za Milanovica, Josipovica i Pupovca

Gospodine Milanoviću, gledao sam vaš govor, odnosno bolje rečeno ono što je trebao biti govor, od prije par dana na komemoraciji u Jasenovcu.
Ostao sam iznenađen vašim bezosjećajnim lešinarenjem nad žrtvama Jasenovca.
Očito je da Vas velika većina hrvatskog naroda ne voli pa ste mislili kako će te na taj podli i nekulturni način u Jasenovcu sebi prikupiti političke bodove.

Lijepo je biti vjernik i katolik, ali da bi ste pokazali minimun doze kulture, pristojnosti i pijeteta prema žrtvama čak ne morate niti biti vjernik.

Jasenovac, niti bilo koje drugo mjesto na kojem se održavaju komemoracije nije mjesto za održavanje političkih govora takve vrste i gdje se opravdavaju bilo čiji zločini, jer svaka žrtva je za nekoga bolna.
Uporno vas pokušavam razumijeti činjenicom da vi ipak možda niste krivi za vaš odgoj i nekulturu jer za odgajanje u mržnji i laži u pravilu su krivi odgajatelji.

Vaše izjava da je za vas u Drugom svjetskom ratu postojala samo jedna hrvatska vojska, i to hrvatski partizani, me još više zgrozila. Hrvatskom vojskom nazivate one koji sebe nikada nisu niti smatrali Hrvatima, a još manje hrvatskim vojnicima. Ta vojska o kojoj govorite je kroz cijelo vrijeme imala prefiks “jugoslavenski” čiju smo ideologiju demokratskim izborima srušili, a njihove sljednice, agresorsku JNA i srbo-četnike u Domovinskom ratu do temelja porazili. Koliko vidim na vašu veliku žalost.

Što reći na vašu izjavu da o žrtavama na Bleiburgu ne treba govoriti!?
Ako ne znate što se točno na Bleiburgu dogodilo porazgovarajte s nekim od povjesničara.
Usput ću reći da je moj pradjed nestao na Bleiburgu. Nikad nije imao sahranu koju svaki čovjek zaslužuje. Bio je kriv samo zato što je hrvatski domoljub.
O pozdravu “Za dom (spremni)” (koji vama i ostalima tako puno smeta) bi trebalo pitati povjesničare koji znaju našu povijest od prvih naseljavanja Hrvata na ove prostore, pa sve do danas, da oni, a ne VI utvrde od kada potječe.
Kada bi zaista saznali kada se kroz povijest koristio taj izraz, uvjeren sam da bar ne bi pljuvali po grobovima naše mladeži koja je izginula u Domovinskom ratu jer su oni zaslužni što ste vi danas premijer.

Obraćam se i bivšem predsjedniku Ivi Josipoviću, koji je napisao znanstveni rad na temu Bleiburga i Križnog puta. U jednom dijelu toga nazovimo ga (radom) stoji: “Događaji na Bleiburgu i Križnom putu su shvatljivi”, te “… upravo je to dio povijesti koji bismo, da možemo, vjerojatno svi mi promijenili. No, ne bismo promijenili ulogu partizana i što se događalo u Narodnooslobodilačkom ratu. Na to smo ponosni, na tome smo zahvalni…”

U II. Svjetskom ratu je korišten pozdrav “Za dom i poglavnika spremni”. Upravo je to dio povijesti koji vama smeta, ali kao ni mnoge stvari, komunističke zmije nikad neće razumijeti.

Ni ja nebi mijenjao ulogu Hrvatske Vojske i što se događalo u Domovinskom obrambenom ratu. Na to sam ponosan i na tome sam zahvalan hrvatskim braniteljima koji su nas oslobodili s pozdravom “Za dom spremni” od zločinačke crvene zvijezde petokrake koja je za vas “simbol ljubavi i mira”.

Također, obraćam se i Miloradu Pupovcu koji stalno vidi “fašizaciju”, “ustašovanje”. To mu je glavna zanimacija za koju je i plaćen, jer vidljivo je da njega srpska manjina u Hrvatskoj ne zanima i ne radi na njihovu dobrobit, u suprotnom ne bi svako malo vremena pokušavao zapaliti vatru među njima.

Za njega su konstantno branitelji, katolička crkva potpiritelji mržlje i simbol netolerancije.
Zašto gospodine Pupovac niste reagirali na veličanje četništva i četničog zločinca od stane mitropolita ljubljansko-zagrebačkog?
I ne samo na to, već i na veličanje četništva po ostalim hrvatskim mjestima.
Da, Zašto reagirati kada od toga nemate osobne koristi. Jer vama i vašim istomišljenicima je usađeno u mentalnom sklopu pljuvanje po svemu što je hrvatsko, a ako još i imate koristi od toga, to radite s velikim zadovoljstvom.

I na kraju kao Hrvat i hrvatski građanin bi vam poručio samo iz razloga jer toliko straha kao kod vas nisam vidio još nigdje po svijetu:
Gospodo, nemate se potrebe bojati ustaša jer ako ih još i ima oni su jako stari, osim ako ne zagovarate tezu u želji iskrivljivanja činjenica pa USTAŠAMA nazivate Hrvatske branitelje kao što to svakodnevno rade neki mediji u Hrvatskoj, a napose mediji u Srbiji koji su još uvijek četnički nastrojeni.

Uz najljepši HRVATSKI pozdrav
ZA DOM SPREMNI
BOG I HRVATI
Josip Šimunić


- 11:54 - Komentari (1) - Isprintaj - #

18.01.2015., nedjelja

Je ne suis pas Charlie!

Moze li mi netko (osim pape) objasnit sto za njega znaci SLOBODA GOVORA? Jel to ono kada politicari govore sve i svasta (istinito i neistinito) o svima pa im nitko nista ne moze jer imaju "slobodu govora", ali kad netko od malih ljudi zalijepi plakate po splitu o nekom (uskoro bivsem) politicaru onda ga se uhicuje jer on "nema pravo iznositi svoje misljenje"?

Zelim se osvrnuti i na dogadjaj u Parizu gdje zbog 7 ubijenih novinara koji su vec godinama provocirali teroriste, bruji cijeli svijet vec 10 dana, a o ubijenih NEDUZNIH 2 000 civila, djece, zena i starijih osoba ubijenih par dana poslije se pisalo sam 1 dan i zbog toga nije bilo nikakvih prosvjeda.


Je ne suis pas Charlie! Zasto? Zato jer "ne možete provocirati. Ne možete vrijeđati vjeru drugih ljudi. Ne možete zbijati šale na račun vjere drugih ljudi" - kao sto je to rekao papa Franjo!

Osim toga, oni su vrijedjali jednu religiju (a dobro znami da nisu svi muslimani teroristi), kako bi uvrijedili teroriste!? Pa gdje to ima?
Osim isplamske vjere vrijedjali su oni i sve druge, a pogotovo katolicku koja nije odgovarala na njihove provokacije, pa su mislili da mogu tako i sa svim drugim vjeroispovjestima.

Uostalom, ako ti netko pije 10 godina kaze da ti je bolje da prestanes vrijedjati, a ti tvrdoglavo i uporno nastavis, onda mozes ocekivati i reakciju i biti spreman na posljedice.

Sloboda govora ne znaci ja cu reci ono sto mislim i kako mislimbez obzira koga uvrijedio. Sloboda govora "izražavanja nečijeg mišljenja radi općeg dobra". A koje je to opce dobro bilo sto su ismijavali proroka Muhameda?

Je ne suis pas Charlie!!

Vjerujem da se svi slazete s cinjenicom da smo slobodni ljudi i da "mozemo raditi sto god zelimo"!?
Uzmimo ovaj primjer slobode: "Polozio sam vozacki ispit, dobio dozvolu, kupio auto i buduci da sam ja slobodna osoba koja moze raditi sto god hoce, znaci li to da mogu vozit kroz crveno, ne stati na znak STOP, ne zaustaviti se kada me zaustavlja policija??

Je ne suis pas Charlie!! Jer izrazavam svoje misljenje, ali svojim govorom i ponasanjem ne vrijedjam nikoga. Koji smisao sad ima ici u prosvjede za tvz. slobodu govora? Sloboda govora vec postoji, ali trebaju se znaci i granice i pravila kao i u prometu.

Je ne suis pas Charlie!!





- 13:48 - Komentari (0) - Isprintaj - #

20.12.2014., subota

U kojoj se to točki kardinalove poruke Josipović prepoznaje kao kandidat??

– Kada je o riječ o ukupnoj slici budućeg predsjednika, moram reći da u velikoj mjeri sebe prepoznajem kao kandidata koji udovoljava tim uvjetima – rekao je Josipović.

Pa analizirajmo točke/uvjete poruke kardinala Josipa Bozanića koji je svoju poruku započeo ovim riječima;

U želji da, u svjetlu socijalnog nauka Katoličke Crkve, pripomognem donošenju što odgovornije i razboritije odluke, želim skrenuti pozornost na neke važnije vidove predsjedničke službe“.

1. Predsjednik/predsjednica države predstavlja Hrvatsku!

- Pokušajmo istražit za vrijeme mandata Josipovića gdje je to on predstvaljao Hrvatsku? Jedna od točaka oputžnice po kojoj je etički sud osudio Ivu Josipivića je i ova; da nije predstavljao Hrvatsku.

2. Osoba na čelu hrvatske države u tom je smislu nositeljica identiteta Hrvatske, promicateljica njenih vrjednota u Domovini i svijetu, širiteljica istine o njenoj prošlosti, osobito o žrtvi koju je Hrvatska podnijela na putu do slobode, kako zbog strahota totalitarizama dvadesetoga stoljeća, tako i zbog strašne agresije na Hrvatsku u Domovinskom ratu, kada su obranom Domovine postavljeni temelji naše suverene hrvatske države”,

- Kako netko može biti nositelj Hrvatskog identiteta kada ga savjetuje Srbin i to protiv Hrvatske? Kako netko može širiti istinu o stahotama totalitarizma kada u Državnom uredu drži bistu zločinca Tita? Kako netko može siriti istinu o Domovinskom ratu zanemarujući one koji su obranili Hrvatsku, te abolirajući agresora?

3. Poštujući pluralnost društva, kao vjernici tražimo od budućeg predsjednika/predsjednice da se zauzima za pravo na život od začeća do naravne smrti, kao i da ima jasnu sliku o tome da je brak životna zajednica muškarca i žene“, ocijenio je te dodao kako osim toga, hrvatski državljani velikom većinom pripadaju Katoličkoj Crkvi, te je po sebi razumljivo da predsjednik/predsjednica bude posebno osjetljiv/a prema kršćanskim vrjednotama i katoličkoj kulturi.

- Nije nepoznata činjenica da se aktualni predsjednik zalaže i propagira abortus! A još manje je nepoznata činjenica koliko se zauzima protiv udruge UiB i protiv brakao kao zejdnice muškarca i žene. Stao je samo na jednu stranu građana iako je na početku mandata govorio da će on biti predsjednik sviju.

4. Draga braćo i sestre, nemojte tražiti idealnu osobu...

- I evo napokon točke u kojoj se prepoznao naš aktualni predsjednik; prepoznao se da on ipak nije savršen kandidat za ovu ulogu. I mi se slažemo s njim. Stoga dragi Ivo, kao sto kaže Oliver Dragojević u jednoj pjesmi: "A sad adio..."

Očito Josipović nije pročitao cijelu poruku kardinala Bozanića, nego samo zaključak!

p.s. Valjda mi zbog ovog teksta neće pokucati policija Ive Josipovića na vrata, kao što je to bilo sa splitskom mladeži.

- 12:02 - Komentari (2) - Isprintaj - #

03.12.2014., srijeda

Predsjednik Josipovic i bista druga mu Tita

Budući da je isključivi motiv pisanja ovog članka upozoriti hrvatske građane na pogibelj koja prijeti Hrvatskoj odluče li svoju simpatiju na izborima realizirati na način da daju svoj glas „najpopularnijem političaru“ u Hrvata (koja sramota!), znajući da ne mogu računati na svoj autoritet, odlučio sam pozvati u pomoć neupitnog svjetski priznatog znalca. Jer ja sam, kako me svojedobno nazvao naš predsjednik Josipović, „najveća štetočina“ hrvatskog pravosuđa. Toliko o kulturi komunikacije na koju se voli pozivati naš predsjednik u pokušaju obračuna sa protukandidatima. Znači veća štetočina čak i od Račanovog kuma Ivaniševića, koji se hvalio da kao profesor nauke o upravi nema pojma o pravosuđu (u što nas je tijekom mandata uvjerio.

„Od Wilhelmovog do Tholmannovoga trga“

Dakle, moj „odvjetnik“ za ovaj posebni slučaj, profesor je Univerziteta u Haifi, židov po imenu Moaz Azaryahu. Znanja radi – nije član HDZ-a. Ocjenjujući iznimno važnim prezentirati rezultate njegova istraživanja na temu „Politički simboli u javnom životu“ sa aspekta podizanja razine svijesti hrvatskih građana o štetnosti korištenja lika i djela Tita kao nositelja političke simbolike, odlučio sam iskoristiti određene spoznaje za ocjenu ponašanja Ive Josipovića. Spomenuta tema predstavljena je u prvom poglavlju autorove knjige „Od Wilhelmovog do Tholmannovoga trga“.

Ako je vjerovati židovskom profesoru, biste služe konzerviranju povijesti koju društvo drži valjanom sa željom da postane čvrsta sastavnica suvremenosti i time oni koji je drže, pokušavaju stvarati sliku prošlosti koja odgovara danom društvu. Što nam to dakle u našem slučaju, držanjem TItove biste u svom uredu Josipović pokušava poručiti? Da je njemu simboličko značenje druga Tita i njegovih postupaka primjereno i prihvatljivo. I dok nam je Josipovića, Tito će figurirati kao junak, i imati važnu ulogu u javnoj raspravi glede sustava vrijednosti i biti jednom od temeljnih prepreka daljnjem razvoju hrvatskog društva, hrvatske demokracije i približavanja Europi, te razlogom podjele hrvatskih građana.

Zadaća simbola

Važno je, podsjeća nas profesor Azaryahu, znati da je upravo zadaća simbola posredovati poruke koje odgovaraju vladajućoj ideologiji (čitaj Josipovićevoj protuustavnoj ideologiji). Pri tom treba znati, da se događa da je poruka posredovana javnim simbolima (kao u našem slučaju) suprotna dominantnoj (službenoj) ideologiji. Ipak takvi slučajevi (poput Hrvatske) izuzetno su rijetki i upozoravaju na nisku razinu svijesti (u našem slučaju Josipovića i njegovih fanova) o opsegu zločina počinjenih u Titovo ime ili po njegovoj naredbi. Da bi održavao tu i takovu nisku razinu svijesti kod građana, Josipović koristi sva raspoloživa sredstva indoktrinacije. Masovni mediji davno su pred njim skinuli gaće. Primjerice, “Večernji“, nekad glasilo nacionalno osviještenih, našavši se u situaciji da bira između Šole i Josipovića, izabrao je gle čuda – Josipovića.

Budući da Josipović dobro zna kako politička simbolika funkcionira, jer učio je od „najboljeg“, onog čiju bistu drži u uredu, možemo zaključiti da držanje Titove biste u službenom prostoru RH ima elemente kaznenog djela zloporabe položaja i ovlasti, jer iznimno je važno znati da je za efikasnost utjecaja poruke na svijest ljudi bitno to što bista ne stoji bilo gdje, već na najeminentnijem mjestu u državi, u uredu predsjednika države, koji nam time sugerira da je drug Tito najbolje što nam se dogodilo u višestoljetnoj povijesti. Koliko je to apsurdno ako znamo da smo se u Domovinskom ratu borili upravo protiv ostataka režima i vojske druga Tita.

Predsjednikov ured nije privatni već državni

Čini se opravdanim upitati, zar uistinu Josipović to ne razumije ili to čini baš zato! I na koncu, od kud predsjedniku države pravo da u službenim prostorijama države, jer to nije njegov privatni ured, već državni, drži simbol koji je kao predsjednik države, članice Europske Unije bio dužan ukloniti već na početku svoga mandata. Jer neovisno o tome je li ubijanje naređivao ili „samo“ odobravao, Tito i u jednom i u drugom slučaju jest simbol jednog totalitarnog režima i kao takav prezren u civiliziranom svijetu.

Držanje njegove biste u službenim prostorijama bilo koje institucije u RH definitivno je protivno Rezolucijama parlamentarne skupštine VE 1096. i 1481. i Rezoluciji o europskoj savjesti i totalitarizmu, Saborskoj deklaraciji o osudi komunističkih zločina te Ustavu RH. Stoga se čini opravdanim kazati kako je krajnje vrijeme da Josipović shvati čime se igra, kako se ne bi iznenadio ako jednog dana građani dođu u njegov ured umjesto na kavicu, po bistu druga Tita.

Provokacija obiteljima žrtava Titova režima

Zaključimo, kako je nužno da Josipović shvati i prihvati da je on predsjednik svih građana RH pa i onih koji predmetnu simboliku,doživljavaju kao ozbiljnu provokaciju ili pak kao tešku uvredu. Naročito se to odnosi na obitelji žrtava Titova totalitarnog režima.

Josipović mora shvatiti da je Titov režim hvala Bogu, mrtav. Hrvatska je nova realnost koju je dužan prihvatiti i pravilno reprezentirati i kroz političku simboliku svakodnevnice. Predsjednik Republike Hrvatske mora shvatiti i prihvatiti da promjenu društveno političkog sustava prigodom konstituiranja Hrvatske države nužno mora pratiti i promjena simbolike koja će sugerirati građanima da je došlo do korjenitih promjena (u centrima moći i službenoj doktrini), a ne tek kozmetičkih, kako nam se bistom druga Tita u uredu predsjednika želi sugerirati.

Pri kraju, svojim sugrađanima želim poručiti da ih ovim tekstom ne želim pokolebati u namjeri da glasuju po svojoj savjesti, nego upravo učvrstiti ih u tom naumu. Jedino što želim je vjerovati da će nakon čitanja ovog teksta razmisliti je li moralno spram žrtava Domovinskog rata i žrtava totalitarnog Titova režima, glasovati za čovjeka koji veliča simbole mračne prošlosti naše Domovine, simbole koje je Europa osudila. Konačno, želim da shvate da glasuju li za Josipovića, glasuju za krvnika Hrvata, totalitaristu, sustavnog kršitelja ljudskih prava i sloboda i njegov sustav vrijednosti, a protiv Europe, budućnosti Hrvatske i Hrvata.

Zločini u miru se ne mogu pravdati

Znam da će glavni Titovi odvjetnici, Mesić i Josipović skočiti i staviti prigovor, podsjećajući sud hrvatske javnosti, da je Tito bio veliki antifašist. Ja međutim podsjećam sud javnosti da se čak i po kriterijima „nove pravednosti“, zločini u miru ne mogu opravdati, time što ste u ratu bili antifašist, čak i ako se zovete Josip Broz Tito ili Josif Visarionovič Staljin. Antifašizam u ratu, naime nije sinonim za – licenece to kill u miru.

Dragi moji čitatelji, ne znam tko je „pravi put“. Znam jedino da totalitarist Ivo Josipović – to nije! Naravno da o svemu kanim obavijestiti nadležna tijela Europske Unije, jer ni njima ne bi trebalo biti svejedno hoće li na čelu jedne članice, još pet godina biti čovjek koji ne poštuje, ne samo pisane europske dokumente,već niti nepisane standarde koje nazivamo europskom kulturom, civilizacijskim tekovinama odnosno duhom Europe!

Berlinski zid pao – ideološki u Hrvatskoj ostao

Zaključimo: Ideološki zid koji i 25 godina nakon rušenja „berlinskog“, u Hrvatskoj još uvijek čvrsto stoji, i hrvatski narod dijeli, posljedica je toga što hrvatska aktualna vlast, a osobito SDP-ov predsjednik jednostavno ne želi priznati konačni pad talitarnog – komunističkog režima.

Izvor: Narod.hr



- 10:54 - Komentari (3) - Isprintaj - #

02.11.2014., nedjelja

Što je Hrvatska bez Hercegovaca?

Legitimni i posve opravdani prosvjedi hrvatskih branitelja, stopostotnih invalida Domovinskog rata, ispred Ministarstva branitelja, koje je predznak hrvatski odavno, vlastitom voljom, izgubilo, razbudili su strasti u Hrvatskoj.
Probudili su se spavači, hrvatski anonimni rasisti i nacisti koji su ponovno, po dobro uhodanoj matrici, za sve optužili Hercegovce, hrvatsku dijasporu, kojoj su ‘tupavi Hrvati dozvolili da se razmaše po Hrvatskoj’. Dakle, već viđeni scenarij.

Naravno, svi mi dobro pamtimo rasističke izjave bivšeg hrvatskog predsjednika, Stjepana Mesića, i njegove umobolne viceve o ‘ribi i Hercegovcima’. Ne treba biti intelektualac prosječni Hrvat da bi shvatio iz čije je kuhinje potekla mržnja prema Hercegovcima, i zašto, a pogotovo kada. Anonimni rasisti i nacisti, koji se kriju u anonimnosti interneta, hrvatske branitelje nazivaju smrdljivom bandom, gadovima, služeći se vulgarnim vokabularom nacistička manjina mrzitelja, koja nema veze ni sa kakvom nacionalnosti, vjerom ili svjetonazorom, zagađuje internet u Hrvatskoj nesvjesna činjenice da je Marin Čilić, koga su nedavno svi, pa i hrvatski nacisti, slavili, Hercegovac. Takvi mrzitelji, naravno, ne znaju odakle porijeklo vuče jedan Dražen Petrović.

Zamislite situaciju u kojoj bi Hrvatska sagradila Kineski zid prema Hercegovini sve što nam dolazi odatle proglasila neprijateljskim, nazadnim, ‘tupavim’, kako to žele hrvatski moderni nacisti? Što bi Hrvatskoj ostalo? Izgubili bismo Marina Čilića, hrvatska nogometna reprezentacija ostala bi bez izbornika i nekoliko glavnih reprezentativaca, hrvatski sport, i to ne samo nogomet, bio bi desetkovan. O intelektualcima da ne govorimo, naime, Hrvatska bi bila puno siromašnija.

Da ne spominjemo branitelje, kojima se i na kraju vraćamo, što misle hrvatski nacisti odakle je jedan od najvećih legendi Domovinskog rata, Blago Zadro? I nije, naravno, bio jedini Hercegovac koji je branio Vukovar. Činjenica da je Hercegovina danas dio druge, suverene, države ne znači da je tome uvijek bilo tako i da Hercegovina nije oduvijek bila, koliko god nam se to zamjeralo, kolijevka hrvatstva u onom pozitivnom, domoljubnom obliku.

Mržnja prema Hercegovcima koja se u Hrvatskoj ponovno budi, kao početkom tekućeg stoljeća, nije, naravno, mržnja isključivo prema Hercegovini, to je mržnja koja je opasnija čak i od toga, naime, radi se o mržnji prema Hrvatskoj koja je stvorena devedesetih, u Hrvatskoj nema puno takvih nacista, no, njihova je mržnja toliko jaka, poput snažnog potresa, da se osjeti nadaleko. Nažalost, indirektno je generirana kroz jedan dio medija u kojima se o Hercegovcima piše skoro kao o ljudima koji nisu dostojni živjeti u Hrvatskoj, jer, kao ‘dotepenci’, nisu prošli test ‘arijevske dioptrije’ koju prema Hrvatima iz tog dijela BiH postavljaju fašisti u drugom desetljeću poodmaklog 21. stoljeća.

Podsjetimo, do prvih izbora 1990-e Hercegovci se recimo u Zagrebu nisu nimalo razlikovali od neke druge regionalne hrvatske skupine; Dalmatinaca, Slavonaca, Ličana, Istrana, Banijaca, radilo se većinom o običnim radnicima koji su došli u veću sredinu u potrazi za poslom, međutim, sve se promijenilo nakon izbora i nakon što je postalo jasno da je hrvatska dijaspora, dobrim dijelom se radilo o Hercegovcima, financirala obranu Hrvatske od velikosrpske agresije, uostalom, notorna je činjenica da su Hercegovci pomogli Franji Tuđmanu i HDZ-u da dobiju prve izbore budući da HDZ tada nikakve prihode, poput, recimo, komunističke partije, nije imao iz državnog proračuna. Dakle, to je iskonski grijeh Hercegovaca i krimen koji Hercegovcima ne opraštaju hrvatski komunisti, a onda ni novokomponirani rasisti te nacisti.

No, ako je tome tako, zašto to ne žele reći, zašto kukavice skrivaju prave razloge svoje mržnje prema Hercegovcima?

tinolovka-news.com


- 20:42 - Komentari (0) - Isprintaj - #

16.10.2014., četvrtak

Neustavna zastava u centru Zagreba

Pročitah jedan zanimljiv članak u "stranim" novinama kako se u središtu grada Zagreba nalazi neustavni grb: "Simbol mračnog dijela hrvatske povijesti nalazi se u blizini Gradskog poglavarstva". I uistinu, na moje veliko čuđenje, ovgog puta te "strane"novine donose istinu, jer ako odete do Gradskog poglavarstva vidjet ćete taj grb.
No, razmišljaljuć malo o tom članku shvatio sam da su napisali istinu, ali koristili su restrictio mentalis. Što znači da im nije bilo u interesu baviti se istinom nego samo dijelom istine. Kada bih promijenio sam jednu rečenicu u tom članku cijeli povijesni kontekst bi se promijenio. Jer ono što je autoru članka očito promaknulo jest činjenica da u tom istom gradu, u tom istom središtu se viori još jedna zastava koja nije ustavna jer kao što su i sami napisali;
"Zastava Republike Hrvatske sastoji se od tri boje: crvene, bijele i plave, s povijesnim grbom u sredini”. Zakon o grbu i zastavi, pak, još je precizniji te u članku 4 ističe da se “grb, zastava i himna Republike Hrvatske mogu rabiti u obliku, opisu i tekstu koji su utvrđeni Ustavom Republike Hrvatske i uređeni ovim zakonom”. "Dakle, na javnim prostorima ne smije se upotrebljavati drukčija hrvatska zastava. Pa zašto onda u tom istom članku nema slika zastave Komunističke Partije Hrvatske koja na Hrvatskoj zastavi ima i petokraku; Simbol mračnog dijela, ne tako davne, hrvatske povijesti. Borimo i bojimo se duhova od prije 50 godina, a ne borimo se protiv onih koji su na nas slali projektile koji su na sebi imali tu istu petokraku. VUKOVAR je pao pod tim simbolom, nasi očevi, braća, stričevi, djedovi, bake, djeca su ubijani od strane onih koji su nosili taj isti simbol. A to očito nikome ne smeta iz tih "stranih" novina.
I evo na kraju ću završit ovaj post upućujući im riječi koje su oni sami napisali; "...nije valjda da to niste vidjeli: ako niste, zašto niste (vi ili netko od vaših suradnika); ako jeste, a niste reagirali, znači da se s ovim simbolom slažete. Ako je i za potrebe predizborne kampanju, nedopustivo je..."

Ako već želite provoditi i braniti Ustav RH, onda ga provodite i branite do kraja!

A dok se stranci u RH bave ustavom, Srbi se u Beogradu bore protiv zastave Albanije i rade nerede, a u Hrvatskoj nacu svoj jezik, pismo i zastavu, dok "strani" politicari (oni u Zagrebu i Bruxellu) samo sute jer ocito ih tako savjetuju njjhovi savjetnici i ministri vanjskih poslova.

Mislim da su iduci izbori idelno vrijeme da nesto napravimo za nas Hrvatski dom, jer ako necemo mi nece nitko drugi.


Za kuću, Boga i Hrvate! :)

- 10:30 - Komentari (1) - Isprintaj - #

12.05.2014., ponedjeljak

Što znači biti ljubazan?

Ploveći u ovom olujnom moru koje se zove život imao sam priliku upoznati mnoge ljude s različitih kontinenata, različitih (ne)vjera, običaja i tradicije. Teško bi ih bilo sada sve nabrojati ali to u ovom trenutku nije ni bitno. Putujući tako raznim zemljama, nekako gdje god sam došao uvijek ja ja bio taj koji se morao prilagoditi njima, a prva i najveća prilagodba bila je njihov jezik. Ispočetka mi se to činilo sasvim uredu, jer sam i saam želio naučiti neki novi strani jezik ili bare nešto od njega, želio sam pokazati našu Hrvatsku ljubaznost prema drugima i poštivanje. A onda sam nakon par godina shvatio da je to naše bogatsvo ali i naš nedostatak. Promatrao sam malo stranke koje bih doveo u Lijepu našu i rijetko tko je želio naučiti barem jednu Hrvatsku riječ. Nekako su očekivali da smo mi Hrvati, budući da su oni najavili svoj dolazak, već naučili njihov jezik iako smo mi domaćini. Pitam se onda pa što to znači biti ljubazan?
Kad si u tuđoj zemlji moraš učit njihov jezik!
Kad oni dođu k nama, opet mi moramo učit njihov jezik!
Pa dosta mi je više te ljubaznosti!
Bojim se da mi Hrvati ne cijenimo sami sebe i ne cijenimo svoja bogatstva, a onda nas ni druge ne cijene. Mi kao da se bojimo da ćemo nešto izgubit ako zatražimo od naših gostiju da se barem malo potrude razgovarat na Hrvatskom. Kao da se bojimo pokazati tko smo i što smo!
Ulaskom RH u Eu, Hrvatski jezik je postao i jedan os služebnih jezika Europske Unije, stoga ne zanemarimo taj službeni jezik u EU! Ne bojmo se reži gdje god se nalazili da smo Hrvati, a smo katolici i vjernici! U nekim Europskim zemljama na svakom balkonu se viori državna zastava i to je normalno, a onda kada mi razvijemo svoj barjak optužuju nas da smo nacionalisti! E pa jesmo i neka smo, pa šta!? Ako je nacionalizam voljeti svoju zemlju, svoj grb, zastavu i jezik, svoju kulturu, tradiciju i vjeru, onda sam ja veliki nacionalist i ne bojim se to nigdje javno izreći i pokazati!
Dosta je lažne ljubaznosti! Treba nam iskrenosti!


- 23:15 - Komentari (4) - Isprintaj - #

13.04.2014., nedjelja

My space

Ponesen nekim cudnim vihorom,
izgubio sam se u blogosferi.
Zaboravio sam na onu pocetnu ideju
zbog kojeg sam tu.

Ovo je trebao biti my space
kutak u kojem dijelim s vama blogerima
ono nesto sto smatram lijepo, korisno...
a umjesto toga imam osjecaj kao da je
postalo my field of battle.

Kako nas ponekad zivotne prilike ponesu
i kao da se ponekad prepustamo struji
da nas ponese, a da se i ne pitamo kamo!?

I kada se ispred tebe otvore mnogi putevi,
i kada neznas kojim krenuti, nemoj krenuti bilo kojom
nego sjedi i cekaj. Disi sa dubokim pouzdanjem kao na dan
kada si dosao na svijet, ne da da te ista skoncentrira, cekaj
e cekaj... budim miran, u tisini osluskivajuci svje srce.
A kada ti progovori ustani se i idi tamo gdje te vodi.
(Suzana Tamaro)

Moram se zaustaviti na trenutak, zastati u tisni
i osluskivati srce...

- 00:17 - Komentari (2) - Isprintaj - #

11.04.2014., petak

Prodaju nase snove Judini sinovi...

Jedno vrijeme Tuđmana su javno spominjali i za njega se molili jedino u crkvama. Kako su godine prolazile, a njega nije bilo, tako smo sve više odlazili u propast. Eto, sad smo, opet zahvaljujući Tuđmanu i hrvatskim braniteljima, članovi Europske unije, pa što se dogodilo? Ovih dana počela je politička kampanja tko će od predloženih kandidata ući u Europski parlament. Na listama su svakakvi i nikakvi, puni obećanja, od kojih za hrvatski narod sigurno neće biti ništa, ili tek neke mrvice. Većina građana uopće nije zainteresirana za te izbore, ali to one koji se natječu nimalo ne smeta. Broj nezaposlenih već je dostigao nevjerojatnu brojku od oko 400 tisuća ljudi. Nema dana, a da bez posla ne ostane barem tisuću radnika. Oni koji su na vlasti, bivši i sadašnji, to pripisuju "globalnoj krizi", a ne svojim nesposobnostima.

U Hrvatskoj nije provedena lustracija, tako da bivši Udbaši i dalje zauzimaju najistaknutije položaje, baš kao i bivši sekretari i ini općinskih komiteta SK. Nevjerojatan je podatak da u našoj zemlji još ni jedan bivši komunista nije suđen za zlodjela, a tijekom hrvatskog Domovinskoga rata mi smo se borili, osim protiv srpskog okupatora, domaćih izdajica i protiv istaknutih bivših komunista koji su počinili ogromna zla, kakva svijet ne pamti. Rušili smo Jugoslaviju, a sada pojedini hrvatski političari opet "igraju kola" s onima koji su tijekom 1991, ali i kasnije, ubijali, klali, ranjavali, rušili, zatvarali, proganjali... Ono što je najžalosnije u svemu je to da svaka "nova vlast" traži, među ostalim, krivce i među hrvatskim braniteljima i generalima. Puni su ih zatvori i psihijatrijske ustanove, dok o grobljima da i ne govorimo, i to ljudi koji su bili prvi kad je trebalo.

Vesna Pusić (gdje je bila zajedno sa svojim bratom 1991.?) želi, zamislite, biti glavna tajnica Ujedinjenih naroda? Bože, pomozi! No, prije svakih izbora pojedine političke stranke i kandidati izlaze sa svojim programima. Tko se ne sjeća Plana 21. aktualne Kukuriku koalicije. Pročitajte ga, pa sami donesite zaključak što su obećali, a što su napravili. Političari nemaju nikakvu odgovornost, jedino ako poneki od njih ukrade nešto malo više milijuna eura onda ih gone, a ovako mogu pričati, ucjenjivati, lagati, klevetati do mile volje, jer ih štiti zastupnički imunitet. Ne trebaju, kao ostali građani, ni dolaziti na posao, tj. na sjednice hrvatskog Sabora, ne trebaju sudjelovati ni u raspravama, a još manje se prije svake sjednice trebaju konzultirati sa svojim biračima. Tko ima većinu, taj donosi zakone i propise, svađa li se to vama, koji ste za njih glasovali ili ne. Ministar Linić sigurno je u najtežem položaju. Više, jadnik, ni sam ne zna odakle da običnim, pretežno siromašnim građanima, uzme još koju kunu, što mu je inače uz i dalje ogromna zaduživanja glavni izvor prihoda. Ni jednom se taj ministar, kao ni ovdašnja i prijašnja Vlada, nije obratila za pomoć Srbima i Crnogorcima, pa im rekla: drugovi, dajte nam koji euro, pa porušili ste nam pola Hrvatske! Ne, oni rade da se prošlost što prije zaboravi, pa da idemo u – budućnost (koje "nema").


Obično na tim svojim "dernecima" kažu kako oni nisu bili "glavni" na početku Domovinskog rata, kako nema kolektivne odgovornosti i tome slično. Slažemo se. Ali, zato ima – pojedinačne. Pa, svatko onaj koji je od okupatora pucao na Hrvata treba (i već je trebao) snositi odgovornost. Ali, sjećate li se tko je od tog tzv. Predsjedništva SFRJ ikada za nešto odgovarao, a oni su bili ti koji su odlučivali o ratu i miru. JNA je bila vojska Srbije, a sve druge priče su priče za malu djecu. Međutim, dok skupina pomno odabrana hrvatskih političara iz tzv. velikih stranaka (uglavnom podobna) kreće u "ljuti boj" za dobro plaćena mjesta u Europskom parlamentu, Eduard Soudil, piše da "podaci o stanju siromaštva stanovništva Republike Hrvatske pokazuju da je stopa rizika od siromaštva u 2012. iznosila 20,5 posto, a postotak osoba u riziku od siromaštva i socijalne isključivosti 32,3 posto". Siromaštvo je poglavito pogodilo djecu, koja nemaju ni za mlijeko, a kamoli za "gablec" u školama. S problemima siromaštva na žalost suočeno je i na desetine tisuća hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Može ministar branitelja pričati koliko god hoće, ali veliki broj ljudi koji su branili hrvatsku Domovinu (a koje nije ni metak okrznuo) nemaju nikakvu potporu, pa jedan dio živi od onoga; "Oprostite, imate kunu!"

Danas je u tom nekakvom Registru hrvatskih branitelja više od 500 tisuća imena, a taj broj se, kao kod partizana, ne smanjuje, već se svake godine – povećava. To je još jedan hrvatski fenomen. Tuđman je još 1995. izjavio da je u Domovinskome ratu potkraj 1991. i na početku 1992. pod oružjem bili oko 200 tisuća ljudi, ili 4,2 posto ukupnog pučanstva, ili oko 20 posto onog dijela što spada pod vojnu obvezu, te da je svih mobiliziranih u Domovinskome ratu bilo točno 340.617 ljudi, ili 7,13 posto od ukupnog pučanstva. U ratu su sudjelovali i dobrovoljci iz Hrvatske, ali i iz BiH i iseljene Hrvatske. Međutim, kako se broj branitelja u svega nekoliko godina "popeo" za skoro 200 tisuća, e to je pitanje za kviz-tko pogodi dobije milijun kuna! I sad umjesto da barem od tih 200 tisuća ljudi svi, ili većina, žive pristojnim obiteljskim životom, dobar dio njih je prinuđen svakodnevno tražiti pomoć. I to od onih koji su u Europskom parlamentu, koji će tamo biti, razno raznih (gluhih) političara te od općinskih i županijskih struktura koje imaju samo za svoje ne baš male plaće.

Srbi se bune što slavimo pobjedu u Oluji, a naši visoki političari na to daju neke "mlake" odgovore, umjesto da ih pitaju: a kako to da vi slavite i svoje poraze (recimo na Gazimestanu)?

Hrvati, a poglavito hrvatski branitelji, više nemaju povjerenja u većinu političara. Ali, to je njihova stvar, rekla bi većina njih koji već danas hodočaste okolo i obećavaju "med i mlijeko" ( za sebe i svoje najbliže).

Sramotno, ali je tako.

Mladen Pavković
hrsvijet.hr

- 09:01 - Komentari (0) - Isprintaj - #

04.03.2014., utorak

Australija ne prima Milanovića u goste!

'Vlada RH laže o karakteru posjeta premijera Milanovića Australiji!' Ovo je prava istina...

''No, posebna je uvreda za Republiku Hrvatsku da Vlada i premijer Australije odbijaju primiti u posjet predsjednika Vlade države iz koje je u Australiji došlo koji 300 tisuća doseljenika i koji su inače u Australiji vrlo cijenjeni. No, i Vlada Australije je vrlo dobro upoznata s raspoloženjem hrvatske dijaspore prema Milanoviću, pa joj je važnije zadovoljiti svoje građane nego nego jednog nevažnog premijera strane države.''
U cijelosti vam donosimo pismo dugogodišnjeg hrvatskog iseljenika iz Australije koji otkriva pravu pozadinu posjete Australiji Zorana Milanovića:


''Ne mogu Vam dati moje puno ime i prezime, zbog straha od Udbe koja još vlada u Hrvatskoj, a ja često dolazim na godišnji odmor na moje lijepe otoke u Hrvatskoj.

No, sve što se navodi u ovom dopisu može se slobodno provjeriti. Sve je 100 posto istina. Ja sam možda i malo preblag prema oštrom raspoloženju većine hrvatskih iseljenika u Australiji prema sadašnjoj vlasti u Hrvatskoj, premijeru Milanoviću, predsjedniku Josipoviću, Vesni Pusić i koaliciji SDP - HNS.

Mogući prosvjedi hrvatskih iseljenika protiv Milanovića. Njegov posjet Australiji bit će sramota i protiv interesa Republike Hrvatske i hrvatskih iseljenika u Australiji. Evo zašto:

U priopćenju Vlade o RH, od 26. veljače, o posjetu premijera Zorana Milanovića Australiji, pokušava se zavarati hrvatska javnost o važnosti posjeta Milanovića Australiji i njegovoj dobrodošlici od strane hrvatske dijaspore u Australiji. Nažalost, činjenice su sasvim drugačije i vrlo poražavajuće, kako za SDP tako i za Milanovića, a posebno za ugled RH u Australiji.

1. Predsjednik Vlade Australije odbio je primiti Milanovića.

2. Ako bude imao neke poluslužbene sastanke, onda će to biti s drugorazrednim političarima u saveznim državama, kao kod nas da se sastaje sa županima.

3. Potpuna je neistina (laž) da će se Milanović sastati s hrvatskom dijasporom u Australiji. Od oko 30 hrvatskih iseljeničkih klubova u Australiji niti jedan nije odgovorio pozitivno na molbu hrvatskog veleposlanika u Australiji Damira Kusena da primi u svoje prostorije premijera Milanovića. Tu molbu su čak odbili i hrvatske župe tj. svećenici u Melbourneu koji imaju velike i luksuzne dvorane za razne javne prijete i sastanke.

4. Milanovića nisu htjeli u svoje prostorije primiti ne samo oni hrvatski klubovi u kojima na zidovima stoje slike Ante Pavelića, nego ni brojni klubovi u kojima nema tih slika.

5. Milanović će se zapravo skrivati od 99 posto članova hrvatske dijaspore. Sastanci s dijasporom svedeni su na nekoliko ručkova i večera s osobama hrvatskog podrijetla koje se nikada nisu izjašnjavale Hrvatima i koje nisu nikada pripadale Hrvatskoj iseljeničkoj zajednici.
Veleposlanik Kusen u Canberri i konzulatu RH u Sydney i Melbourneu molili su utjecajne članove hrvatske zajednice u Australiji da financiraju ručkove i večere za Milanovića, jer diplomacija u Australiji je u strašnom stanju i nema novaca. Naravno, zbog odnosa prema Milanoviću i SDP-u, a posebno negativnog odnosa prema ministrici vanjskih poslova Vesni Pusić, iseljenici su kategorično odbili sudjelovati u donacijama za večere hrvatskog premijera. Treba reći da su neki istaknuti članovi zajednice, pa i onog najradikalnijeg dijela, u dobrim odnosima s predstavnicima hrvatske diplomacije u Australiji, zato što oni posjećuju sve hrvatske klubove, ali ni to nije pomoglo da diplomat nagovora iseljenike da podrže posjet Milanovića Australiji.

6. Nije isključeno da dođe i do nekih manjih javnih prosvjeda protiv Milanovića tijekom njegovog boravka u Australiji. No, za sada se u strogoj tajnosti pokušavaju zadržati detalji gdje će Milanović boraviti i nastupati u Australiji. To je sve zbog velikog straha od dijaspore. No, posebna je uvreda za Republiku Hrvatsku da Vlada i premijer Australije odbijaju primiti u posjet predsjednika Vlade države iz koje je u Australiji došlo koji 300 tisuća doseljenika i koji su inače u Australiji vrlo cijenjeni. No, i Vlada Australije je vrlo dobro upoznata s raspoloženjem hrvatske dijaspore prema Milanoviću, pa joj je važnije zadovoljiti svoje građane nego jednog nevažnog premijera strane države.

7. Posebno je važna vijest da je hrvatski veleposlanik u Canberri zamalo poginuo u prometnoj nesreći prije nekoliko tjedana. Kako Konzulat RH u Melbourneu ima samo dvije djelatnice, i nema službenog vozača, veleposlanika Kusena u Melbourneu je vozio, Zoran Dutković, suprug generalne konzulice u Melbourneu ide Paulin Dutković. Dutković je invalid Domovinskog rata i prima hrvatsku mirovinu i u Melbourneu je tek kratko vrijeme, ne govori engleski i nije čudo da se to dogodilo. Treba pitati glavnu tajnicu MVEP dr. Vesnu Cvjetković o svim detaljima kako je moguće da suprug generalne konzulice koji ne zna engleski jezik niti znakove u zemlji voza veleposlanika.

8. Nesreća je bila tako velika, a skrivio ju je Dutković, bila je tako velika da je luksuzni auto konzulata u Melbourne bio potpuno uništen. Naravno, troškove će snositi hrvatski poreznici.
9. Inače, razina k profesionalnost hrvatske diplomacije u Australiji nije nikada bila lošije nego što je danas. Broj djelatnika smanjen je za 60 posto, tako da su hrvatske diplomatske misije više zatvorene nego otvorene. Na termin za jednostavnu, ali važnu potvrdu, od konzulata čeka se i po nekoliko mjeseci. Dobiti hrvatsku diplomatsku misiju u Sydneyu ili u cijeloj Australiji na telefon pravo je čudo.

Zato nije čudo što je organizacija dočeka premijera Milanovića u Australiji prava sramota i ispod svake razine. No, najveću odgovornost za to snosi upravo Milanovićeva vlada koja je hrvatsku diplomaciju u Australiji svela na prosjački štap, a za vođe misija, konzulata, postavila neškolovane, nepismene i nesposobne osobe.

To što se danas događa s hrvatskom diplomacijom u Australiji je velika tragedija za hrvatsko iseljeništvo koje je zdušno pomagalo stvaranje hrvatske države i kupovalo zgrade i opremu za Hrvatska diplomatska predstavništva.

10. Može se sasvim dogoditi da će Zoran Milanović zažaliti što je išao u Australiju gotovo na silu tj. bez stvarne potpore Vlade Australije i hrvatskog iseljeništva, nasuprot, Milanović dolazi u Australiju na silu.

Hrvatski iseljenik i domoljub iz Sydneya''

(http://dnevno.hr/vijesti/svijet/116609-vlada-rh-laze-o-karakteru-posjeta-premijera-milanovica-australiji-ovo-je-prava-istina.html)

Pozivamo sve blogere da sto vise prosire ovaj clanak blogosferom i internetom.

- 17:39 - Komentari (2) - Isprintaj - #

03.03.2014., ponedjeljak

Svega će bit ali nas biti neće...

Jeste li se zapitali,a sigurno jeste: Pa gdje to idemo? Gdje srljamo "ko guske u maglu"? Jel se u Lijepoj Našoj išta LIJEPO događa? I ima li ikoga tko štiti HR interese, Hrvatski narod, Hrvatski jezik?

- Ne poštuje se volja i želja naroda koji se referendumom izjasnio ZA BRAK (kao zajednicu muškarca i žene), a budući da naši političari to nisu uspjeli provući na velika, pa sad pokušavaju na mala vrata.

- Dok se naši političari hvale poznavanjem stranih jezika (dakle srpskog, jer smo vidjeli u slučaju Ingrid da im eng. ne ide od ruke) i šalju Europske parlamente Crnoj Gori i Srbiji prevedene na Hrvatski (slučaj Jadranke Kosor), Srpski političari jasno daju do znanja da je njima Hrvatski jezik (iako ga razumiju jako dobro) strani jezik pa tijekom konferencija traže prijevod (slučaj posjeta Milanovića Beogradu).

- Mi se svima klanjamo: koji god stranac dođe mi moramo znati njegov jezik, a kad god idemo negdje u stranu zemlju kao turisti, opet mi moramo znati njihov jezik.

- Dan Hrvatskoj jezika skoro pa nismo ni obilježili, ali zato branimo i veličamo ćirilicu u Hrvatskoj!

- A dok se naši političari ulizuju Srbima, drugi to koriste i nazivaju i dalje Dubrovnik u Vukovar srpskih gradovima (http://dnevno.hr/vijesti/hrvatska/116222-srbi-postupno-spremaju-novi-rat-vukovar-i-dubrovnik-su-srpski-gradovi-a-cavtat-je-mali-beograd.html) a naši na to samo šute.

- I tako dok šute, u centru Zagrebu krši se zakon o Državnom grbu, pa je umjesto šahovnice stavljena crvena zvijezda. I to nikoga ne brine od vladajućih, to je njima normalno, pa da, ipak je to njihova zastava (sa zvijezdom).

- "Gotovo preko noći, iz Kaznenog zakona je izbačeno kazneno djelo "dovođenje u podređen položaj države", prema kojemu se kaznom od najmanje tri godine zatvora kažnjavalo građanina Republike Hrvatske koji pokuša RH dovesti u položaj podređenosti ili ovisnosti prema kojoj drugoj državi". (http://dnevno.hr/vijesti/hrvatska/116306-urota-protiv-hrvatske-i-hrvatskog-naroda-sdp-i-hdz-u-tajnosti-ukinuli-kazneno-djelo-protiv-unutarnjih-neprijatelja.html).

Mogli bi tako nabrajati i ispisati tomove na ovu temu. Pozivam sve Hrvate izvan Hrvatske koji već godinama žive u drugim državama i drugim kontinentima: Njegujte naš Hrvatsku jezik, kulturu, tradiciju, običaje, vjeru. Jer možda ćete jednog dana biti jedini Hrvati koji se služe tim jezikom, jer prodat će nas ovi naši "za judine škude" kako reče prvi Hrvatski Predsjednik dr. Franjo Tuđman.

- 11:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

06.02.2014., četvrtak

Vole li naši političari Hrvatsku?

Poštovani blogeri,
pomozite mi razumijet jednu stvar;

1. Naš igrač Simunić je kažnjen jer je na stadionu izrekao "Za dom..." a objašnjenje kazne je bilo to što se uz taj pozdrav ubijalo. Većina naših političara podržala je tu tvrdnju i osudila taj Šimunićev povik na igralištu.

2. U Domovinskom ratu Srbi su uz ćirilićno pismo (pisano kao grafit na HR kućama) masakrirali, ubili (mnogima se još dana dans grob nezna gdje je) protjerali Hrvate i sravnili sa zemljom cijeli jedan grad i da ne nabrajam dalje... i danas naši političari ne osuđuju pokušaj da se to isto pismo koje mmnoge Hrvate još ubijek podsjeća na rat i sve ono što su proživjeli, uvede u jedan Hrvatski grad i to baš onaj koji je skoro sravnjen sa zemljom pod zastavom na kojoj je bila ispisana ćirilica.

Barem sada znamo na čijoj su strani, a o tome više govori i činjenica da SDP ide na izbore za EU parlament na istoj listi zajedno sa SDSS-om, dakle Pupovcem.
HDZ nas je uništio ekonomski, a SDP želi uništiti i naš Hrvatski identitet i sve što ide uz to.
Napisa nedavno jedan istaknuti gospodin na jednoj društvenoj mreži da "Hrvatska treba predsjednika koji će volit Hrvatsku". Rekao bih da nama treba cijela politička scena koja će volit Hrvatsku i koja je neće uništavat na razne načine.


- 18:47 - Komentari (2) - Isprintaj - #

04.01.2014., subota

Datum?

Poštovani blogeri, vrijeme blagdana lagano prolazi. Zasigurno ste u predblagdansko vrijeme češće posjetili velike trgovačke centre (kako bi kupili poklone) ili manje trgovine (jer ste zaboravili neku sitnicu u kuhinji). Može se dogoditi da uvijek nešto zaboravimo pa što prije do najbliže trgovine da to kupimo. Nekada su nam naši poslovni suradnici, pa čak i trgovine poklanjali kalendare ili rokovnike za iduću godinu, no već par godina i to je isčeznulo iz običaja. Sada uglavnom kalendare nabavljamo u Crkvi kako bi naučili "dane naše brojati" kako kaže psalmist. Očito je da su trgovački lanci toliko zauzeti da nemaju vremena posjetu Crkvi, a tako ni nabaviti si neki pošten kalendar koji će im pokazati koji je datum određeni dan. Razgovarajući sa par osoba ovih dana čuo sam svakakvih iskustava vezanih za kupovanje kućnih potrepština. Osobno sam krenuo u istragu provjeriti barem dio navedenog. Iako sam naišao na "sitnice" ostao sam zaprepašten. Naime, u jednoj trgovini u samo 7 MINUTA(!!!) na skoro istoj polici pronašao sam proizvode kojima je više od 10 DANA istekao rok uporabe! Ne, nije riječ o jednom proizvodu nego o više njih. Razmijem da se može dogodit da promakne jedan proizvod sa pogrešnim datumom ali 2 ista proizvoda, jedan do drugog, kojima je već odavno istekao rok, mame kupce koji u žurbi neće gledati datum da ih što prije kupe. Posljedice? Pa koga briga za posljedice, ionako će sv jednom umrijeti, netko prije netko poslije, važno je da se zaradi što više, na bilo koji način. A ako netko i želi otići k liječniku nemože jer su oni u štrajku radi veće plaće.

Očito je da se više ne gleda na kvalitetu proizvoda, nego na kvantitetu novca, pa na kupce nitko i ne misli. Stoga vas pozivamo da i sami krenete u akciju u počnete gledati datume i rok uporabe prehrambrenih proizvoda. Ako sam ja u samo 7 minuta u jednog trgovini pronašao 4-5 proizvoda kojima je istekao rok trajanja, vjerujem da ćete vi, nažalost, naići na više proizvoda. Nakon što sam obavijestio svoje poznanike i prijatelje o ovome napravili su i oni malo istraživanje i naišli na slične, ali i gore stvari.

Svaka čat onim trgovinama koje su stavile natpis: Snižena cijena radi isteka roka uporabe. Dakle, obaviještavaju svoje kupce i brinu se za njih.
Ja sam ostao toliko iznenađen da sam čak mislio otvoriti novi blog koji bio bio posvećen samo ovoj temi, nudeći i savjete za takve situacije, ali za sada je to samo ideja.

Ako imate sličnih iskustava javite, ostavite komentar, ali obavijestite i svoje prijatelje i znance.
Ovo nije teorija zavjere, nego nas trgovine uistinu truju, nudeći nam pokvarene proizvode.
Ako ne vjerujute istražite sami!

- 21:53 - Komentari (6) - Isprintaj - #

24.12.2013., utorak

Cestitke

Dragi blogeri od srca vam sretan Bozic i Nova 2014 Godina uz obilje Bozjeg blagoslova.

- 21:10 - Komentari (4) - Isprintaj - #

16.12.2013., ponedjeljak

HURA - Humanitarna Udruga za djecu

Poštovni blogeri, kao što znate često pratimo i podržavamo Humanitarne projekte, organizacije i udruge. Ovog puta želimo vam predstaviti jednu
Humanitarnu Udrugu Rekreacije i Animacije - HURA! Riječ je o neprofitabilnoj udruzi koja je osnovana u veljači 2013. godine.

Njihovi projekti su

a) Stvaranje pozitivnog i optimističnog ozračja u grupnom radu za osobe koje boluje, pate, u klinikama, bolnicama, staračkim domovima, domovima, internatima, dječjim selima, dječjim vrtićima, školama i sličnim javnim i privatnim ustanovama kao laička psihološka podrška

b) Osmišljavanje i izvedba zabavnog programa i sadržaja, kao i animacija i motivacija korisnika na spontane, vesele i zabavne interakcije

c) Poticati razumjevanje i usvajanje etičkih vrijednosti kroz osmišljavanje

odgovarajućih programa rekreacije i animacije

d) Promicanje zdravog načina življenja kroz animaciju i rekreaciju.

Animacijski tim čine animatori koji su pohađali dugogodišnju formaciju, a zatim i dvogodišnje škole za formaciju animatora koju su okrunili diplomom specijaliziranog animatora. Zatim su tu mnogi odgojitelji, učitelji, profesori, nastavnici... To su osobe koje se nesebično daruju za druge, a od toga nemaju nikakvu materijalnu korist.

Način na koji im možete pomoći, osim financijskim putem je da proširite vijest o njima u vrtićima vaše djece, u dječijim bolnicama, školama, posjetite ih na njihovoj web stranici i facebook profilu i kliknite: "sviđa mi se". Pišite o njima na svom blogu! Vama se to neće činiti ništa posebno ali njima će puno značiti. Nije bitno gdje se vi nalazili, ako ih pozovete u bilo koji dio Hrvatske kako bi nasmijali i samo jedno dijete, oni su spremni doći do Vas.

Njihova adresa je:

Humanitarna udruga Rekreacije, animacije
HuRa
Pazdigradska 44 a
21000 Split

Mob: 098/945-2776
facebook: Hura Split hurajedandvatri@gmail.com
web: http://huura.webs.com/

Žiro račun: 23400091-110593220
IBAN: HR47 2340 0091 1105 9322 0


- 21:08 - Komentari (8) - Isprintaj - #

02.12.2013., ponedjeljak

Čestitam Vam Festival Demokracije: 01.12.

Dragi blogeri, češtitam vam na pobjedi, napokon nakon svih ovih godina imamo i "festival demokracije". Pokazali smo što je Hrvatska i tko su i kako dišu Hrvati! Naši političari odveli su na u Europsku Uniju ali Hrvati nisu doputili da EU "uvedu u nas". To je ono na što nas je pozivao i blaženi papa Ivan Pavao II ( za vrijeme posjeta Rijeci) i Papa Benedikt XVI. Nosimo u Europu svoju vjeru, svoje vrijednosti, svoju tradiciju jer Europa svoje nema!

Za vrijeme ovog referenduma su nas tukli, maltretirali psihički, imali medijsku kampanju protiv, vrijeđali su nas, ponižavali a sve to kako ni oni zaštitili "dostojanstvo" čovjeka i njegova (ljudska) prava, a dok je referendum ZA podržalo 80 Svjetskih organizacija ZA LJUDSK PRAVA. Prošlo je osam teških mjeseci, to najbolje znaju oni koji su bili u prvim redovima inicijative i cijelo to vrijeme cinilo se da su drugi dobivali bitke, ali mi smo na kraju dobili rat!
Lijepo je to izjavila, a da nije ni svjesna što je rekla, ministrica Opačak: Na referendumu je 'za' glasao onaj dio ljudi koji je iz crkve išao direktno na birališta!"
Što to znači? Pa da je Hrvatska katolička zemlja i da hrvati katolici drže do svojih vrijednosti, vjere i tradicije! Bravo ministrice, drago mi je da ste i vi to priznali!

Dragi blogeri čestitam vam na pobjedi, HVALA svakom od vas na ono što je učinio za ovaj referendum, sad smo vidjeli kako se sve može kada smo jedno, unatoč mnogim pritiscima. Vjerujem da se političari neće zaustaviti na ovome nego da će se nastavit boriti, ali sad znaju da u Hrvatskoj postoje građani koji ne služe njima nego očekuju da oni služe građanima.

Do sada, kao što sam napisao u jednom postu, političari su pokušavali nepokazivati svoj strah, iako im je to bilo teško sakriti, ali sada se još više boje; boje se svojih građana koji su se probudili, otvorili oči i ustali! Opet nam to pokazuje izjava ministrice Opačak kada kaže kako se od Željke Markić i ekipe koju okuplja u budućnosti može svašta očekivati.

Neka nas nastave udarati, neka nas nastave ponižavati, vrijeđati, a mi ćemo tada biti još jači, kao ptica Feniks ćemo poletjeti, jer kao što kaže psalam: "Kada sam slab, onda sam jak!"
Vrijeđali su vjernike Hrvate, vrijeđali su Hrvatske građane da su ludi, nazadni itd, ali kaže Sveto Pismo:

IZABRA BOG LUDE OVOG SVIJETA DA POSRAMI MUDRE!

Dragi blogeri, čestitam na pobjedi i idemo dalje... ostanimo ujedinjeni u borbi za Hrvatsku!

- 08:06 - Komentari (1) - Isprintaj - #

30.11.2013., subota

Političari: hoćete li nas moći gledati u oči?

Premijeru, predsjedniče, sutra, kad pobijedimo, hoćete li nas moći pogledati u oči?

Premijeru, predsjedniče, Vlado,

i što ćemo sutra? Sutra, kad pobijedimo na ovom referendumu, recite mi: kako ćemo dalje? Što ćemo sutra? Kako ćete sjediti na čelu države, na čelu naroda, kojeg ste sami okarakterzirali glupim, neprijateljskim, nazadnim? Kako dalje? Zašto prisiljavate narod da Vas ispljune, gospodo predsjednici, ministri?

Mi ćemo sutra glasati. To nam je jedino što imamo. Preteško smo se za ovo izborili. Svašta smo čuli od vas, ali dopustite, ovo je za nas stvarno festival demokracije. Nakon svih poniženja, stajanja po štandovima, podnošenje napada, paljenja, udaraca i uvreda, nakon svih probijanja kroz medijske bedeme ignorancije, evo nas na kraju puta. Za nas je to zbilja festival demokracije.

Mi ćemo sutra glasati. I reći ćemo, zamislite, da je brak ono kad se muškarac i žena jedno drugome obećaju, kad ona zatrudni, kad kupe kolijevku, i kad čekaju dijete. Mi ćemo sutra reći da je to za nas brak. To je nedjelja. Ali, doći će i ponedjeljak. Pa ne znam kako mislite, nakon svega, stajati ispred nas i zastupati nas dalje? Morat ćemo o tome u ponedjeljak, hitno!

Hrvatski narod se počeo baviti sam sobom; svojom politikom, i svojim društvenim dobrom. Neka tako bude, od 1.12.2013. na dalje!

A tebi, brate i sestro, gdje god da si: Dobro te poznajem, i znam što misliš. Pa, dobar Ti REFERNDUM! Obuci svečano odijelo, nalašti cipele; samo budi svoj/a, i to je to! Od sada i za uvijek! Nikada nikome ne želeći zlo, ali i čuvajući i govoreći svoje.

Dobar Ti TVOJ referendum želim!

Pater Ike

bitno.net

- 23:01 - Komentari (11) - Isprintaj - #

BLOGERI zaokruzite ZA jer time stitite LJUDSKA PRAVA!

Dragi blogeri, 80 Svjetskih organizacija ZA Ljudska Prava dalo je podršku referendumu i udruzi U ime obitelji, zašto bi vi bili protiv ljudskih prava!?

Predstavnici čak 80 organizacija za ljudska prava iz cijelog svijeta poslali su pismo hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu povodom referenduma u ustavnoj zaštiti braka. Objavljujemo pismo i popis organizacija koje su dale potporu održavanju referenduma i zaštiti tradicionalnog braka:

Dragi zastupnici Republike Hrvatske u Europskom parlamentu, u nedjelju, 1. prosinca, građani vaše zemlje bit će pozvani da se na referendumu izjasne o pitanju hoće li brak biti „životna zajednica žene i muškarca”.

Mi, niže potpisani, predstavnici 80 organizacija za ljudska prava iz cijele Europe i šire, pozdravljamo referendum kao nastojanje da se očuva i učvrsti najosnovnije ustanove ljudske civilizacije: brak i naravnu obitelj.

S obzirom na to da EU nije nadležna za definiranje braka, želimo vas ohrabriti da ostanete uz svoje sugrađane i poduprete ih na svaki mogući način kao njihovi službeni predstavnici u Europskom parlamentu. Referendum je potpuno sukladan s hrvatskim pravom i pravom EU.

Vrlo je velika zauzetost na razini cijeloga naroda u korist institucije tradicionalnoga braka; to ne predstavlja nikakav čin diskriminacije, kao što neki sugeriraju. Naprotiv, to je odraz razumijevanja koje ljudi imaju da brak ne može biti ništa drugo, nego zajednica muškarca i žene te da je to temeljno dobro društva u cjelini.

Prihvaćanje ovakvoga razumijevanja braka ne oduzima ničija prava. Ono jednostavo čuva i štiti najbolji i najpotrebniji okvir za rađanje djece i za podizanje i formaciju budućih naraštaja.
Sadržaj referenduma 1. prosinca ima čvrsto uporište u međunarodnom pravu. On odražava kako zrelost hrvatskoga naroda, tako i zrelost same demokracije u Hrvatskoj jer istinski teži zajedničkom dobru – ne samo jednoga dijela društva, nego svih građana i zemlje u cjelini.

Mi, predstavnici organizacija za ljudska prava iz cijele Europe i šire, čvrsto podupiremo Hrvatsku u ovom referendumu. I čestitamo vam što imate građane koji su javno angažirani i koji aktivno participiraju u demokraciji vaše zemlje.

S poštovanjem,

Sophia Kuby, Executive Director
European Dignity Watch, Brussels, Belgium
Rue Limauge 14, 1050 Brussels Phone: +32 477 57 00 46
Email: skuby@europeandignitywatch.org
(Contact on behalf of the signatories)


Antoine Renard, President
European Federation of Catholic Family Associations, Brussels, Belgium

Daniel Wisniewski, Director
World Youth Alliance, Brussels, Belgium

Hedwig von Beverfoerde, Board member
Initiative Familienschutz, Germany

Anne Giraud, President
Femina Europa, France

Aleksander Stępkowski, President
Ordo Iuris Institute for Legal Culture, Poland

Ben Harnwell, Founder
Dignitatis Humanae Institute, Rome, Italy

Peter Cameron Smith, Chief Administrative Officer to the UN for IRLF
The International Right to Life Federation

Johannes de Jong, Board Member
European Christian Political Foundation, Netherlands

Luca Volontč, President
Novae Terrae Foundation, Italy

Delphine Michard, European Delegate
Comité Protestant évangélique pour la Dignité Humaine, Brussels, Belgium

Edmund P. Adamus, Director
Marriage&Family Life Archdiocese of Westminster, United Kingdom

Tomasz Sieniow, President
The Rule of Law Institute, Poland

David Freeman Prentis, President
Liga pár páru České republiky, o.s., Czech Republic

Ieva Berzina, Chair of the Board
Latvian Identity Support Association, Latvia

Leonor Tamayo, Head of International Area
Profesionales por la Ética, Spain

Pavel Kutina, Member of Elders Council
Úhelný Kamen, Czech Republic

Carlos Eduardo Schaffer
Österreichische Gesellschaft zum Schutz von Tradition, Familie und Privateigentum, Austria

Lina Galgatvičkte, Member of the board
Krist+go juristu asocicija (Cristian Lawyer association), Latvia

Ignacio Arsuaga, President
HazteOir.org, Spain

Guido van Beusekom, General Manager and Board Member
European Christian Political Movement, Netherlands

Alvaro Zulueta, Executive Director
CitizenGo, Spain

Sharon Slater, President
Family Watch International, USA

Radim Ucháč, President
Hnutí Pro život Czech Republic

Gádor Joya, President
Drecho a Vivir, Spain

David Manly, Director
Family & Life Ireland

Austin Ruse, President
Catholic Family and Human Rights Institute, New York, USA

Mechthild Löhr, President
Christdemokraten für das Leben, Germany

Kateřina Ucháčová, President
Res Claritatis, Czeck Republic

Christine de Marcellus Vollmer, Presidente
Alianza Latinoamericana para la Familia

James P. Kelly, III, President
Solidarity Center for Law and Justice, P.C., USA

Igor Vovk, Director
Zavod iskreni.net, Slovenia

Roger Kiska, Senior Legal Counsel
Alliance Defending Freedom, Austria

Michael van der Mast, General Counsil
Schreeuw om Leven / Cry for Life, Netherlands

Isilda Pegado, Presient
Federaçăo portuguesa pela Vida, Portugal

Inęs Avelar Santos, President
Vida universitária, Portugal

Pavel Parfentiev, Presient
For Family Rights NGO, Russia

Maria Tatiana Jaroszynska, President
Fundacja Ruchu ku Cywilizacji Milosci im. St. Pruszynskiego, Poland

Jana Jamborová, Secretary General
New Women for Europe, Brussels, Belgium

Antonio Pinheiro Torres, President
Juntos pela Vida, Portugal

Alexey Komov, Presient
Family and Demography Foundation, Russia

Raul Sanchez, Secretary General
European Large Families Confederation (ELFAC), Spain

Ruslan Tkachenko, President
Moscow City Parent’s Committee, Russia

Marija Marolt, Director
Zavod Božji otroci, Slovenia

Dr. Ing. Marie Oujezdska, Director
National centre for family- Czech republic

Mariusz Dzierżawski, Member of Foundation Council
Fundacja Pro – prawo do życia , Poland

Anna Zdort, Board Member
Stowarzyszenie Rodzin im. bł Mamy Róży, Poland

Paweł Woliński, President
Fundacja Mamy i Taty , Poland

Elisabeth Montfort, President
Nouveau Féminisme Européen, France

Krystyna Kalagasidis, President
Catholic Families Association of Legnicka Diocese, Poland

Dr. Ulrich und Maria Wolff
Institut der Schönstattfamilien, Germany, Austria, Switzerland

Tomasz Elbanowski and Karolina Elbanowska
Stowarzyszenie i Fundacja Rzecznik Praw Rodziców , Poland

Małgorzata Lusar, President
Stowarzyszenie Głos Rodziców, Poland

Marcela Dobešová, President
Fórum života, Slovakia

Gustavo Berton, President
Movimiento Embrión Humano, Spain

Mila Todorovic, President
Centre for Reproducitve Ethics PRO BABY, Belgrade, Serbia

Jesús Herrera, President
Voto Católico, Colombia

Cornel Barbut, Vice-President
Association of Catholic Families “Vladimir Ghika”, Romania

Dieter Endres, Founder
Family Life Mission, Germany

Mihaela Djorgova, Vice Chairman & Executive Director
Association Society and Values, Bulgaria

Toma Bružait, Executive Director
Free Society Institute, Lithuania

Paul Moynan, President
Hope Alive, Belgium

Rainhard Kloucek, Secretary General
Paneuropa Movement, Austria

Amparo Medina Guerrera, Coordinadora
Red Vida y Familia, Ecuador

Nuno von Amann de Campos, President
ACMedia – Associaçăo Portuguesa de Consumidores dos Media, Portugal CNAF – Confederaçăo Nacional das Associaçőes de Família, Portugal

Fernando Ribeiro e Castro, President
President of apfn – portuguese large families association, Portugal

Norberto Dominguez, President
Impulso Joven, Spain

Vjačeslavs Kotigovs, Member of the board
Family Foundation Latvia

Alexandra de Skinner-Klée, President
Asociación La Familia Importa, Guatemala

Carmen Croxatto, President
Red por la Vida y la Familia, Chile

Karina Ordońez, President
Instituto de Política Familiar, Chile

Steven W. Mosher, President
Population Research Institute, USA

Carlos Polo, President
IDEAS para América Latina, Perú

Jesús Magańa, President
Unidos por la Vida, Colombia

Miguel Hazim R., President
Movimiento de Accion Cristiana, Dominican Republic

Arvids Ulme, Chairman
The Environmental Protection Club of Latvia

Julia Regina de Cardenal, President
Fundación Sí a la Vida, El Salvador

Jorge Nicolás Lafferriere, Director
Centro de Bioetica, Persona y Familia, Argentina

Irene de Alfaro, President
Enlace, Guatemala


- 10:29 - Komentari (9) - Isprintaj - #

28.11.2013., četvrtak

A sto misli papa Franjo?

Buduci da su me neki blogeri pozvali da slijedim i slusam ono sto navijesta papa Franjo, odlucio sam ih poslusati te vam donosim misljenje Pape Franje o aktualnoj temi: "istospolni brak"!

Pise mons Jorge Mario Bergoglio (danas papa Franjo) casnim sestrama karmelicankama:

Buenos Aires, 22. lipnja 2010.

Drage sestre,

Pišem ovih nekoliko redaka svakoj od vas koje ste u četiri samostana Buenos Airesa. Argentinski narod će se u narednim tjednima morati suočiti s jednom situacijom čiji ishod može ozbiljno raniti obitelj.
Radi se o nacrtu zakona koji će dozvoliti brak osobama istoga spola. U igri je ovdje identitet i opstojnost obitelji: otac, majka i djeca. U igri je život mnoge djece koja će biti unaprijed diskriminirana i kojoj će biti uskraćeno njihovo ljudsko sazrijevanje koje je Bog htio da se događa s jednim ocem i jednom majkom. U igri je totalno odbacivanje Božjega zakona, upisanog i u našim srcima.
Sjećam se jedne rečenice Male Terezije kada govori o svojoj bolesti u djetinjstvu. Kaže da se đavlova zavist htjela osvetiti njihovoj obitelji zbog ulaska njezine starije sestre u Karmel. Ovdje, jednako tako, postoji đavlova zavist po kojoj grijeh ulazi u svijet: zavist koja lukavo želi uništiti sliku Božju, tj. muškarca i ženu koji su primili zapovijed rasti, množiti se i podložiti zemlju.
Nismo naivni: ovo nije samo politička borba, nego je jedan pokušaj uništenja Božjega plana. Nije samo jedan nacrt zakona (to je samo jedno sredstvo) nego je „potez“ oca laži koji želi zbuniti i zavarati Božju djecu. Isus kaže da će nam poslati Duha Istine kako bismo se obranili od ovog lažnog tužitelja.
Danas Domovina, u ovoj situaciji, treba izvanrednu pomoć Duha Svetoga da donese svijetlo istine posred tmine zablude. Treba ovoga Branitelja da nas obrani od varki tolikih sofizama kojima se želi pod svaku cijenu opravdati ovaj nacrt zakona, koji zbunjuju i zavaravaju čak i mnoge dobronamjerne ljude.
Zbog toga se obraćam Vama i tražim molitve i žrtve, dva nepobjediva oružja Mala Terezije. Zazivajte Gospodina da pošalje svoga Duha senatorima koji će glasati. Da to ne čine potaknuti zabludom, ili uvjetovani okolnostima, nego onim što im savjetuje naravni i Božji zakon. Molite za njih i njihove obitelji da ih Gospodin posjeti, osnaži i utješi. Molite da senatori učine veliko dobro Domovini.
O nacrtu zakona će se raspravljati u Senatu nakon 13 srpnja. Gledajmo u sv. Josipa, Mariju i Dijete i žarko ih molimo da štite argentinsku obitelj u ovom posebnom trenutku. Sjetimo se onoga što je Bog rekao svome narodu u trenutku velike muke: „Ovaj rat nije vaš, nego Božji“. Da nam pohite u pomoć, zaštite nas i prate u ovoj Božjoj borbi.
Hvala za ono što ćete učinit u ovoj borbi za Domovinu. I molim vas da molite i za mene. Neka vas Isus blagoslovi i Sveta Djevica štiti.

S ljubavlju,

Jorge Mario Bergoglio, S.J.

Nadbiskup Buenos Airesa


(Bitno.net)

BLOGERI, IZAĐITE NA REFERENDUM I GLASAJTE ZA jer 80 organizacija za LJUDSKA PRAVA iz cijelog svijeta je dalo PODRSKU REFERENDUMU i pozvalo da se zaokruzi ZA (vise na bitno.net)!!blockquote>

- 22:27 - Komentari (1) - Isprintaj - #

19.11.2013., utorak

Političari strahuju od pomisli na referendum!

Čitam u zadnje vrijeme razne izjave političara i smijem se i radujem svakoj njihovoj riječi. Pokušajte malo analizirati ono o čemu govore oni koji su protiv referenduma, pokušajte čitati između redaka koji na nalaze kod ovakvih rečenica koji govore o tome kako se oni toliko ne boje referenduma „jer se njime neće ni za dlaku osnažiti institut braka“ i „da bez obzira na njegov ishod to nije i ne može biti referendum o pravu na poštovanje obiteljskog života“. Da, dragi političari samo se vi međusobno ohrabrujte, ali DRHTITE od straha na samu pomisao na referendum, a kamoli na ono koliko dobra će donijeti u naše društvo. Naravno vi to ne smatrate dobrim jer i neznate što znači misliti na dobro HRVATSKIH građana. Predbacujete građanima koji plaćaju porez što su olakšali porezne obeveznike za 40 milijuna kuna, a ne shvaćate da su to NJIHOVI novci i da su potpisom ZA referendum odlučili gdje će ići njihovi novci: to se dragi političari zove demokracija! A niste komentirali cijenu automobila koje je županica Merzel iz SDP-a potrošila. Jesu to njezini novci ili su novci istih onih poreznih obeznika koji su zatražili referendum. Koja si prosječna Hrvatska obitelj danas može priuštiti novce za čak i jefitniji automobil?

HNS, koji se zajedno sa SDP-om bore za prava „manjina“ je nedavno potrošio 90 mil. kuna kupivši U VRIJEME KRIZE cijelu ZGRADU u glavnom gradu Beligije. Eh da i ja sam baš blesav, pa oni se bore za prava manjina a ne većine jer u Republici Hrvatskoj velika VEĆINA Hrvata je u ekonomskoj krizi, stoga HNS nema potrebe suosjećati s njima dokle god je većina u pitanju. Tek kada VEĆINA Hrvata koja je u ekonomskoj krizi postane MANJINA e tek onda će se HNS, SDP i ostali boriti za njih kako bi ta manjina (u ekonomskoj krizi) postala većina (u ekonomskoj krizi).

I dok ti političari poručuju kako ishod referenduma nije bitan i kako se ništa neće promijeniti jer ta definicija nema toliku snagu, istovremeno u istim intervju daju izjavu u kojoj se osjeti veliki strah od ishoda referenduma, a kaže ovako; „Preostalo nam je samo da se svojim glasovima suprotstavimo takvoj odluci većine“. Osjećaju se nemoćnima, i znaju da su i sami manjina i da će ovaj referendum imati velike dobrobiti za Hrvatko društvo. Za njih vrijede riječi Psalma 4;

Sinovi čovječji, dokle će vam srca ostati tvrda?
Zašto ispraznost ljubite, opsjenu slijedite?
Znajte; Gospodin čudesno uzvisuje prijatelja svoga;
Gospodin će me uslišiti kad ga zazovem.
Promislite u srcima i ne griješite,
DRŠĆITE na svojim ležajima i ZANIJEMITE!


Budući da oni izmjenjuju riječi iz Biblije, siguran sam da kada bi mi izmjenili riječi iz ovog psalama onda bi glasio: Dršćite na svojim foteljama, autima, zgradama i zanijemite!

Dragi blogeri, neka vas ne zavedu ni ovakvi kao što su oni, neka vas ne uplaše jer pokušavaju vas na razne načine odvratiti da na referendumu glasate ZA. Neznam jeste li primjetili kako su već počeli pisati članke pune mržnje, članke pune neistine, prema svima koji su ZA referendum. A onda na svojim stranicama objavljuju imena i prezimena onih koji ostavlju komentare pune govora mržnje. Zašto prvo ne stave svoje slike, atek onda nek vade trn u tuđem oku? Ali njihovi udarci posebno ciljaju na POSLJEDNJI BASTION koji se bori za normalno i zdravo društvo,a to je Katolička Crkva. Ista ona zbog koje su ubili bl. Alojzija Stepinca, ista ona zbog koje danas prijete smrću don Damiru stojiću.

Ne dopustite da vas zavedu svojim lažnim i nepotpunim i neistinitim člancima. Iz izvora bliskih jednim dnevnim novinama imamo inforamciju su novine za onaj tjedan pred referendum već spremne za tisak ,a ispisane su člancima kojima žele pogoditi Katoličku Crkvu u Hrvatskoj kako bi u mnoge osobe u zadnji tren se predomislile i glasale protiv na referendumu. Ne dopustite da vas zavaraju svojim lažnim i nepotpunim informacijama.

IZAĐITE NA REFERENDUM I GLASAJTE ZA: ne zbog Crkve ili svećenika, ne zbog neke udruge, nego zbog buducnosti (vaše) djece, zbog obitelji. Zaštitiomo obitelj na refrendumu jer to je i jedini cilj!



- 09:18 - Komentari (15) - Isprintaj - #

18.11.2013., ponedjeljak

Zašto ne štitimo prava svih manjina a ne samo 1 manjine??

Ovi dana imali smo priliku vidjeti u dnevnim novinama razne akcije koje pozivaju na podržavanje i potporu manjinama, ali nitko nije spomenuo vjerske manjine i nitko ne diže glas kada se radi o tim manjinama!

Ovi dana zaklada "Apel savjesti" u suradnji sa CCEE-a su usvojili Zajedničku deklaraciju koja je u drugoj polovini listopada 2013. dostavljena čelnicima Ujedinjenih naroda. Deklaraciju prensimo u cijelosti;

Zaklada „Apel savjesti“ i Vijeće CCEE, zabrinuti zbog stalnog nasilja i progona kršćanskih manjina i drugih vjerskih skupina poticaj su Ujedinjenim narodima na usvajanje rezolucije za zaštitu vjerskih manjina.

Osuđujemo sve čine ili prijetnje nasiljem, razaranjem, oštećenjem ili zastrašivanjem, usmjerenim protiv vjerskih manjina, uključujući i uništavanje bogomolja i vjerskih svetih tekstova bilo koje vrste.

Upućujemo apel svim državama da bi se spriječili čini ili prijetnje nasiljem i pozivamo međuvladine i nadležne nevladine organizacije da sudjeluju u ovim naporima razvijajući prikladne inicijative koje za cilj imaju promicanje uzajamnog poštovanja i priznanja vjerskih manjina.

Vijeće CCEE i zaklada „Apel savjesti“ potiču sve države, međuvladine i nevladine organizacije i medije da promiču, kroz formaciju, kulturu uzajamnog poštovanja i tolerancije za raznolikost religija koje predstavljaju važan aspekt kolektivne baštine čovječanstva
.


Možete reći da u RH nema netolerancije prema vjernicima ili vjerskim službenicima, ali pročitajte vijest u kojoj se poziva na ubojstvo katoličkog svećenika u Zagrebu.
Vidi link: http://www.vigilare.org/priopcenje/studentskom-kapelanu-don-damiru-stojicu-zbog-referenduma-prijete-smrcu

Nije se oglasila nijedna udruga, nijedne dnevne novine koji se već danima bore za prava "manjina", nego upravo suprotno, oglasila se udruga koja se, prema pisanju nekih medija, bori protiv prava manjina! Zanimljivo!


- 16:59 - Komentari (0) - Isprintaj - #

17.11.2013., nedjelja

Pismo pape protiiv istospolnog braka

„Dragi Justo,

Biskupska komisija za laike Argentinske biskupske konferencije, u svojstvu građana, pokrenula je inicijativu radi organiziranja manifestacije uoči mogućeg usvajanja zakona o braku osoba istoga spola, naglašavajući istodobno nužnost da djeci bude priznato pravo da imaju oca i majku radi odrastanja i odgoja.

Ovim recima želim izraziti moju podršku tom izrazu odgovornosti laikata.

Znam, jer ste mi to rekli, da to neće biti čin ni protiv koga, budući da ne želimo suditi onima koji misle i osjećaju različito od nas. Nedvojbeno, i više no ikada, uoči dvjestagodišnjice, sigurni da treba izgraditi naciju koja uključuje pluralizam i različitost svojih građana, smatramo da se ne može smatrati jednakim ono što je različito, te da je u društvenom suživotu nužno prihvatiti razlike.

Nije posrijedi pitanje puke terminologije ili formalnih konvencija koje se odnose na neki privatan odnos, nego obaveza antropološke naravi. Bit ljudskog bića teži zajednici muškarca i žene kao uzajamnom ostvarenju, kao pažnji i skrbi, i kao prirodnom putu radi prokreacije. To braku pridaje društvenu transcendenciju i javni karakter. Brak je prije države, te je temelj obitelji, društvena ćelija, prethodi bilo kojemu zakonodavstvu, a prethodi i samoj Crkvi. Eto zašto bi prihvaćanje zakona o kojemu je riječ značilo istinsko i ozbiljno antropološko nazadovanje.

Nije isto brak (oblikovan za muža i ženu) i zajednica dviju osoba istoga spola. Razlučiti ne znači diskriminirati nego poštivati, razlikovati radi razaznavanja znači vrednovati na pravi način, a ne diskriminirati. U doba kada naglašavamo bogatstvo pluralizma te kulturalne i društvene razlike, proturječno je minimizirati temeljne ljudske razlike. Otac i majka nisu jedno te isto. Ne možemo poučavati buduće naraštaje da je jednako razviti projekt obitelji preuzimajući obavezu stabilne veze između muža i žene ili živjeti zajedno s osobom istoga spola.

Pazimo da nam se ne dogodi da, nastojeći istaknuti i bdjeti nad zahtijevanim pravom odraslih, ne gurnemo u stranu prioritetno pravo djece (koja jedina moraju biti privilegirana) da računaju na model oca i majke, da imaju tatu i mamu.

Zadužujem te da s vaše strane, kako u izričaju tako i u srcu, ne bude primjera agresivnosti ni nasilja ni spram jednog brata. Mi kršćani djelujemo kao sluge istine a ne kao njezini gospodari. Molim Gospodina da vas svojom krotkošću – onom krotkošću koju zahtijeva od sviju nas – prati u tome. Molim Te da moliš za me i da i od drugih to tražiš.

Blagoslovio te Isus, čuvala te sveta Djevica.

Bratski,

Kard. Jorge Mario Bergoglio D. I., nadbiskup Buenos Airesa“

http://www.aicaold.com.ar


- 20:40 - Komentari (1) - Isprintaj - #

13.11.2013., srijeda

Katolici, pravoslavci, protestanti, židovi i muslimani zajedno pozivaju: Iziđite na referendum i zaštitite brak Ustavom

Predstavnici vjerskih zajednica pozdravljaju odluku Hrvatskog sabora o raspisivanju referenduma te pozivaju sve vjernike svojih zajednica: katolike, pravoslavce, protestante, židove, muslimane i druge, da u nedjelju, 1. prosinca izađu na referendum i svojim glasom osiguraju ustavnu zaštitu braka, budući da je brak kao zajednica žene i muškarca najbolje mjesto za primanje i podizanje djece i osnova obitelji koja je stoga temeljna jedinica svakog društva;

Skrb za brak i obitelj sastavni je dio nauka i svakodnevice vjerskih zajednica. Stoga, okupljeni na devetom međureligijskom susretu, na temelju iznesenih izlaganja, rasprave i zaključaka simpozija, visoki predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj usvojili su izjavu u kojoj na početku podsjećaju na njihovu zajedničku izjavu o obitelji iz 2011. godine, u kojoj među ostalim stoji: “Polazeći od iskustva da je obitelj našega vremena ugrožena u brojnim segmentima njenog postojanja i osvjedočeni o njenom nezamjenjivom značaju za društvo i ljudski rod uopće, ovom Zajedničkom izjavom o obitelji kao visoki predstavnici triju monoteističkih religija u Hrvatskoj, židovske, kršćanske i islamske, zalažemo se za širu javnu i društvenu potporu očuvanju i ozdravljenju obitelji u Hrvatskoj, za prožimanje odgoja u obitelji istinskim vrednotama i vrlinama, za obitelj kao zajednicu u kojoj se ne živi samo radi sebe već i radi drugoga, jer držimo da samo tako obitelj može postati jamac kvalitetnijih međuljudskih odnosa i bolje budućnosti društva i čovječanstva”.

Kako bi se djeci zajamčilo što povoljnije i sigurnije okružje drže važnim da i brak bude primjereno zaštićen te uočavaju da, nažalost, brak između žene i muškarca, čije se sklapanje navodi kao ljudsko pravo u čl. 16 Opće deklaracije o ljudskim pravima, do sada nije bio dio Ustava RH pa u tom pogledu nije uživao takav najviši oblik zaštite društva i države. Kao visoki predstavnici vjerskih zajednica pozivaju sve građane RH da se ravnaju prema Općoj deklaraciji o pravima čovjeka u kojoj u čl. 16, st. 1 stoji: “Punoljetni muškarci i žene, bez ikakvih ograničenja u pogledu rase, državljanstva ili vjere, imaju pravo sklopiti brak i osnovati obitelj”, a u čl. 16, st. 3: “Obitelj je prirodna i osnovna jedinica ljudskog društva i ima pravo na zaštitu društva i države”; prema Konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda u kojoj se u čl. 12 kaže: “Muškarci i žene u dobi za sklapanje braka imaju pravo stupiti u brak i osnovati obitelj” te prema Obiteljskom zakonu Republike Hrvatske u kojem u čl. 5 piše: “Brak je zakonom uređena zajednica žene i muškarca”. Uz to, svoje vjernike pozivaju da se ravnaju i prema religijskim i vjerskim zasadama svojih vjerskih zajednica kao i prema Zajedničkoj izjavi o obitelji iz 2011. visokih predstavnika u kojoj su iznijeli zajedničke stavove o braku i obitelji.

bitno.net


- 21:11 - Komentari (9) - Isprintaj - #

09.11.2013., subota

Izađimo na referendum 1.12.2013 i zaokružimo ZA!!

S velikom radošću čestitamo svim građanima Republike Hrvatske na raspisivanju referenduma koji su prvi puta u povijesti hrvatske države zatražili i osigurali sami građani. Ovo je velik korak u smjeru širenja suženog prostora demokracije u Hrvatskoj.

Ponosni smo na više od 6000 volontera građanske inicijative U ime obitelji koji su darujući svoje vrijeme, novac i vještine u ovoj teškoj gospodarskoj situaciji omogućili biračima da se u razdoblju od 12. do 26. svibnja izjasne o potrebi raspisivanja referenduma o braku na više od 2000 mjesta po cijeloj Hrvatskoj. Ponosni smo na više od 750 000 građana koji su zatražili raspisivanje referenduma – u atmosferi linča i napada koja se nastavlja sve do danas. Ponosni smo na pripadnike brojnih građanskih i vjerskih udruga i pokreta, na sve veće vjerske zajednice, 5 parlamentarnih stranaka i 15 izvanparlamentarnih stranaka koje su podržale građansku inicijativu, ponosni smo na brojne pojedince, obitelji, ljude različitih političkih stajališta, obrazovanja, različite nacionalnosti, vjernike, agnostike, ateiste – sve one kojima je zajedničko da drže da je brak jedino zajednica žene i muškarca. Ponosni smo na sve pripadnike hrvatskog naroda, građane Republike Hrvatske koji su se spremni založiti i izložiti za svoja uvjerenja te ljudska i građanska prava.

Građanska inicijativa za raspisivanje referenduma uvijek predstavlja izraz nezadovoljstva nekom zacrtanom politikom koju provodi aktualna vlast – u ovom slučaju nezadovoljstva pokušajima vlasti da nametanjem jednoumlja redefinira pojmove braka i obitelji, suprotno volji, vrijednostima i kulturi većine hrvatskih građana. Proteklih je 5 mjeseci, od predaje zahtjeva za raspisivanje referenduma – potvrdilo da je opravdana bila odluka građana da preuzmu odgovornost i sami, izravnom demokracijom, stave veto na ponašanje političara koje birači ovlastili da bi im služili, a ne ih preodgajali.

Vjerujemo kako će referendum 1. 12. 2013. pokazati da su postupci aktualne vlasti, provladinih udruga i provladinih medija - „povećanje“ potrebnog broja birača koji su se trebali izjasniti o referendumu, razvlačenje pregledavanja potpisa, pogrešno tumačenje Ustava, ignoriranje ustavnih stručnjaka, pritisci na Ustavni sud, lažne optužbe za diskriminaciju i kršenje ljudskih prava, a osobito agresivna i jednoumna medijska kampanja kojoj smo svi izloženi posljednjih dana – samo dodatni motiv izlaska na referendum svima onima kojima je važno da Ustav i zakoni štite i promiču brak i obitelj kao temelje hrvatskog društva. I ne samo njima – svima onima kojima je važna vladavina prava i demokracija u Republici Hrvatskoj – pravo građana da kažu što misle i određuju kako izgleda društvo u kojem žive.

Organizacijski odbor građanske inicijative „U ime obitelji“


Svi govore o diskriminaciji i govoru mržnje prema manjinama, ali svi šute kada se upotrebljava isti govor mržnje prema onima koji su drugačiji od manjina!

Sve novine su pisali kada je netko napao dvije homoskesualne osobe braneci PRAVO NA njihovo JAVNO IZNAŠNJAVANJE, a niko od tih istih novinara nije štitio prava kada je netko fizički napao volontere udruge U ime obitelji!
Ako se već borite protiv diskriminacije, one dragi novinari nemojte biti pristrani.

IZAĐITE NA REFERENDUM I ZAOKRUŽITE "ZA" !


POZIV SVIM BLOGERIMA

Objavite slican post i pozovite druge blogere da izadju na referendum i zaokruze ZA! Ne dopustimo da nam netko unistava nasu stoljetnu tradiciju i vjeru!
Od pocetka svijeta Brak je zajednica izmedju muskarca i zene u svim religijama, zasto bi se sada nesto mijenjalo? Neka blogosfera bude ZA na referendumu
!


Evo jedan zanimljiv komentar sa JL vezano za njihovu akciju protiv referenduma:

Jutarnji List, zbog čega ovakvu akciju niste pokrenuli i u ona dva tjedna kada su se skupljali potpisi za referendum a kada su volontere inicijative UIO svakodnevno napadali po cijeloj Hrvatskoj, kada su nepoznati ljudi prilazili potpisnim stolovima inicijative, uništavali kompletne popise građana, vrijeđali potpisnike i volontere te kada su internet forumi bili prepuni stravičnog govora mržnje prema katolicima, kada su djevojku udarili šakom u leđa? Niste reagirali ni kada je na ovogodišnjem gay prideu stanoviti dvojac otovoreno pozivao na ubijanje svećenika (link ispod) što je školski primjer govora mržnje kakav inače ne tolerirate kada dolazi sa suprotne strane, to je nešto nad čime se mora zamisliti svaki nepristrani čitatelj JL, uz uvjet da takav čitatelj još postoji, mene pak zanima iskreni odogovor bilo koga od vas, ili od kolega koji pozdravljaju vašu nicijativu, zbog čega nitko nije našao za shodno napisati barem jedan članak o tom nedopustivom govoru mržnje, zbog čega nitko nije imao osnovnu ljudsku potrebu da stane u zaštitu drugog čovjeka, pa makar ovaj bio i "pop" kako kažu u video isječku? Zar se napredak, demokracija i društvo tolerancije, ostvaruju ušutkavanjem neistomišljenika, grubim nasrtajima, "korektnim" govorom mržnje, te fizičkim i verbalnim nasiljem? LINK preuzet sa YouTube servisa, sadržaj; javno dopušteni i neosuđeni govor mržnje prema svećenicima:

http://www.youtube.com/watch?v=Qm-ZD5jesr8 - Ovu vrstu netolerancije i govor mrznje nitko nije osudio!



- 12:09 - Komentari (19) - Isprintaj - #

07.11.2013., četvrtak

Odnos Hrvatskog poslanika i Tita

Vec mjesec dana jedne novine donose opsirne informacije, clanke zlocincu Titu.
Oni koji su pratili neke od clanaka mogli su primjetiti u kakvoj su vezi Hrvatski veleposlanik u Parizu i Josip Broz Tito.
No za sve one koji nisu pratili (a dobro je da niste barem cete duze zivljeti) izvjesca iz Pariza, reci cemo ukratko da premacpisanju tih novina
Veleposlanik RH u Parizu i Tito RODBINA!, naravno novinari ne pisu nista na svoju ruku nego im je sve to objasnilo Ministarstvo Vanjskih poslova Naime, nakon natpisa da je Veleposlanik drzi (uz slike s Josipovicem i Hollandeom) Titovu sliku na kaminu Ministarstvo Vanjskih poslova objasnilo je(prema pisanju lista) da Veleposlanici mogu, a to nije zakonom zabranjeno, drzati slike svoje obitelji i rodbine u svojim uredima.
Zanimljivo!


- 08:51 - Komentari (2) - Isprintaj - #

03.11.2013., nedjelja

Za ministra Jovanovića - ono o čemu Jutarnji List ne želi (nesmije!) pisati

Voljeli bi da nam ministar odgovori što misli o Papinim izjavama iz iste te knjige koju preporuča mons. Pozaiću u kojoj Bergoglio kritizira “spolni odgoj koji promiče genitalnost”

Nakon što je pomoćni biskup zagrebački mons. dr. Valentin Pozaić u svojoj homiliji na blagdan Svih Svetih progovorio kritički o politici trenutačne vlasti i ideologiji koja stoji iza nje, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović osjetio se prozvanim i odgovorio na neobičan način.

Kako je objavila Hina, na svom Facebook profilu Jovanović je napisao sljedeće:

“Je li mons. Pozaić pročitao bar jednu knjigu koju je napisao papa Franjo!? Nakon još jedne njegove ‘propovijedi’ siguran sam da nije, jer papa Franjo kaže: ‘Užasavam se intelektualaca koji nemaju talenta i etičara koji u sebi nemaju dobrote… Etika je cvijet ljudske dobrote. Ukorijenjena je u sposobnosti da budemo dobri, koju posjeduje čovjek ili društvo. Inače se pretvara u moraliziranje, lažnu etiku i na kraju u vrhunac licemjerja’. Pametnome dosta!”, eto to je napisao Jovanović, aludirajući, valjda, da je mons. Pozaić onaj “etičar bez dobrote”, a možda i “intelektualac bez talenta”.

Spomenuti citat je iz “Papa Franjo o životu i vjeri”, knjige-intervjua koje su argentinski novinari Francesca Ambrogetti i Sergio Rubin vodili s Papom još dok je bio nadbiskupom Buenos Airesa i koja je nedavno objavljena u izdanju Verbuma.

Pitanje koje se sada neminovno postavlja jest da li je naš ministar tu knjigu doista i pročitao, kad već zamjera drugima da nisu, ili pak vadi Papine riječi iz konteksta i koristi ih onako kako mu odgovaraju – za svoje obračune s neistomišljenicima? Ako jest, onda bi voljeli čuti što ima za reći o ovim Papinim mislima iz spomenute knjige:

“Crkva se ne protivi spolnom odgoju. Osobno držim da bi ga djeca trebala imati tijekom cijeloga svojeg razvoja, prilagođenog svakomu uzrastu. Crkva je zapravo oduvijek provodila spolni odgoj, premda priznajem da to nije uvijek činila na pravi način. No mnogo onih koji sada viju zastave zalažući se za spolni odgoj zapravo ga vide odvojena od ljudske osobe. Umjesto da dobijemo zakon o spolnom odgoju koji će za cilj imati život u punini, ljubav, mi se zadovoljavamo zakonom koji promiče genitalnost. To je naš prigovor. Ne želimo da se obezvrijedi čovjek. Samo to.”

“…znam za neke škole u Hamburgu gdje su pokušali odgajati djecu u spontanosti i slobodi, bez čvrstih norma, bez sigurnosnih uporišta, i nije uspjelo. To sigurnosno uporište, recimo usput,
mora se pružiti i unutar obitelji.”blockquote>

Ako ministar Papine misli shvaća tako ozbiljno, a čini se kako je to slučaj jer ih preporuča drugima, onda bi se zbog gore navedenih trebao barem malo zamisliti. Jer riječ je o istim stavovima koji su se mogli čuti sa strane kritičara njegova zdravstvenog odgoja (među kojima su bili i biskupi) i koje je on svojedobno prozivao “primitivnima” i “zaostalima”.

Bit će, ipak, da je riječ o nečemu drugome. Jovanović se koristi istom onom metodom koju već nekoliko mjeseci unatrag prakticiraju kritičari Katoličke crkve u Hrvatskoj – uzmi neku Papinu misao, izvadi je iz konteksta kako bi mogla poslužiti tvojoj svrsi i onda ud’ri s njom takvom kvaziliberalnom po “konzervativnim” hrvatskim biskupima. Nije to ništa posebno originalno, to se radi i drugim zemljama po potpuno istom obrascu, protiv tamošnjih biskupa.

Zanimljivo je da je upravo ovaj citat koji Jovanović nudi Pozaiću na razmatranje bio naslovom jednim od nastavaka feljtona s odlomcima iz knjige koji su ovih dana izlazili u Jutarnjem listu. Bilo bi možda ipak intelektualno pošteno od jednog ministra znanosti i obrazovanja da ako već želi kritizirati biskupe mislima njihovog poglavara, da onda te iste misli pokuša percipirati u njihovim originalnim kontekstima – u knjigama, gdje ih se jedino u potpunosti može razumjeti. A ne u naslovima novinskih feljtona.

Jakov Ivić
Bitno.net

- 22:07 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< veljača, 2019  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Veljača 2019 (2)
Rujan 2017 (1)
Kolovoz 2017 (3)
Travanj 2015 (1)
Siječanj 2015 (1)
Prosinac 2014 (2)
Studeni 2014 (1)
Listopad 2014 (1)
Svibanj 2014 (1)
Travanj 2014 (2)
Ožujak 2014 (2)
Veljača 2014 (1)
Siječanj 2014 (1)
Prosinac 2013 (3)
Studeni 2013 (10)
Listopad 2013 (4)
Rujan 2013 (1)
Lipanj 2013 (1)
Svibanj 2013 (2)
Ožujak 2013 (5)
Veljača 2013 (3)
Siječanj 2013 (1)
Prosinac 2012 (1)
Rujan 2012 (1)
Kolovoz 2012 (2)
Listopad 2011 (1)
Rujan 2011 (1)
Lipanj 2011 (1)
Svibanj 2011 (4)
Travanj 2011 (1)
Ožujak 2011 (6)
Veljača 2011 (2)
Siječanj 2011 (4)
Prosinac 2010 (2)
Studeni 2010 (1)
Listopad 2010 (4)
Kolovoz 2010 (1)
Lipanj 2010 (2)
Svibanj 2010 (1)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (2)
Siječanj 2010 (3)
Prosinac 2009 (1)
Studeni 2009 (2)
Rujan 2009 (1)
Srpanj 2009 (1)
Veljača 2009 (1)
Prosinac 2008 (1)
Duhovno
Simpatične misli II

"Kad bih bio i besmrtan, izmislio bih smrt - da se uvjerim u ljepotu života."J. Richepin

"Na svom životnom putu ljudi čekaju na malo sunca, na čovjeka kao što si ti."

" Gospodine, daj da me smrt zatekne živoga!" Anonimus

-----------------------------

PAMETNE MISLI:

Za sada nema pametnih misli