dok kažeš keks!

petak, 22.12.2017.

Upoznat ću vas sa naizgled dalekim rođakama @Gurmankine makovnjače i orehnjače iz Hrvatske, i rođacima keksa sa cimetom @modrineneba iz Slovenije. Ovi bosanskohercegovački ispali su malo na svoju ruku, ali su fenomenalnog okusa - za prste polizat!

Jučer, kad sam odlučila isprobat ove recepte, kad je sve bilo i gotovo, pomislim, mogla bih i slikati - pa, pomišljeno - učinjeno.
Ali međutim, :) pošto nisam imala i odgovarajuće prema slici keksa modrineneba modle, vadila sam ih okruglo čašom, a rupice u tijestu pravila spravom za bušenje jabuka kad se prave tufahije. :) Između ovih pomalo zbunjenih kolutića keksa - ima ih i okruglo pa na ćoše - domaći je pekmez od šipka kojim je spajana jedna sa svojom drugom, boljom polovicom.
Makovnjača i orehnjača, u propisno užoj tepsiji, dok su se pekle, ipak su dižući se lijepo pucale sa strane, naočigled, ali poslije su se slegle i dale fino rezati pa su na slici oni friško izrezani komadi, dok tek kad je savijača i prenoćila i malo odahnula, režu se izgledajući 'kao sa slike' - ali tih nema na fotki. Zapravo, nema više ni ovih sa fotki, jer je kćer rano jutros krećući sa svojim društvom na put, na Advent u Zagreb, spakirala većinu da imaju jesti usput. Tako fotografije čuvaju sve od prolaznosti.
I da, čaša s vinom nije dekoracija - bijelo vino ide izvrsno uz kekse sa cimetom i mak-orah kombinaciju - vjerujte mi na riječ!


22.12.2017. u 13:20 | 17 Komentara | Ispiši | #

<< Arhiva >>