balkoni

utorak, 16.05.2017.

Nema te morske obale kojom bih zamijenila svoj balkon. Ni palube broda kad osjećaj vjetra mineralan kao tonik imam i ovdje. I prostranstvo oceana bez obala - dovoljno je samo da pogledam naviše. Ne trebam ni društvo pored ovoliko glazbenih instrumenata u izvedbi kompozicije koju slušam. Imam sve što trebam.

... Ali u mom susjedstvu opet čujem plač. Prolomljen, očajan, nezadrživ. Gorak kao zadržavana gorčina što je prsnula iz svoje opne u jednom trenutku kad je naprslost trajući tek prijetila rasulom nečemu što se još drži na okupu kao što zna trajati napukli tanjur ili vaza za suho cvijeće, čaša.
Žena.
Brak što ju je prošarao napuklinama.
Ona, čiji glas čujem dok sjedim na svom balkonu, kat ili dva poviše onog s kojeg dopire glas, pokušavajući misliti, pisati jednu sasvim drugu priču, temu, para mi srce svojim bolno prodornim vokalima, onim "ne mogu više" - nekome; što kulminira prekomijernim za podnijeti potresajući cijelo biće, i tako mi poznatim njenim trenutkom neizdrživosti kao vlastitim, proživljenim.
Žena.
A jednom prije, jednog ljeta kad je noć bila kao nokturno uz pjenušav šum vjetra, i opet sjedeći na balkonu, možda i tada pišući nešto, s balkona susjedne kuće odakle obično dopire zvuk klavira zapljusne me val glasnog plača jedne mlade djevojke povrijeđene nečim nazivanim ljubav, jer sam mogla razaznati točno, po boji te bujice, nezaustavljivosti, po zvuku pogođenosti i ranjavanja, tako mi poznat njen trenutak kao vlastiti, proživljen.

I neobično je. Neobično prepoznavati nešto goruće nečije trenutno, sadašnje, kao mjesto, položaj u kojem se više ne možeš zateći. Ili samo naučimo kako podnijeti. Ili tek znamo biti tiši...
photo by Kuman

16.05.2017. u 00:50 | 32 Komentara | Ispiši | #

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se