minijatura

petak, 10.02.2017.

Udaljeno more je pehar pun vatre sasvim blizu moje duše. Uživam u svjetlećem obzorju koje stoji na tom lišću, i moji su pogledi usne koje ne mogu da se odvoje od ove pune zasljepljujuće stvari. Nebo tamo lije plamen po talasima. Žar i sjaj koji lebde između neba i mora tako su snažni da dobro i zlo, užas življenja i radost bivstvovanja, zasjaje i utihnu, zasjaje i utihnu, obrazujući mir i vječnost.
- Paul Valery


Tražim oaze. Male oaze. Potrebnu harmoniju. Poput glazbenih minijatura, male komade izvođene na kružnoj pozornici svakodnevnice dok noć ne spusti svoje tamne plišane zastore progorene zvijezdama. Izvodim sebe iz osjećaja jednoličnog trajanja što nastupi okružujući te u nekom životnom razdoblju, u osjećanje prisustvovanja. A pronalazim ih jednako i kad ih ne tražim, već ugledam, budem privučena.
Mali komadi su poput romantičnih sastanaka na koje odlazim s daškom vedrine. S malo šminke i parfema, puštene kose, nekim detaljem nakita, lakim koracima.... i onim nečim što osjećaš u sebi a odražava se na licu, u očima, preslikava na usnama.
Mali komadi - to su i jedno sjedište s drugim kraj sebe na koje odložim stvari u polupraznoj kino dvorani nekoliko večeri zaredom, i vokalni ženski ansambl koji na otvorenom na trgu kojim slučajno prolazim upravo tada izvodi pjesmu iz koje pamtim samo osobit refren pa ga pjevušim, i baklje u rukama mladih djevojaka okupljenih na tom istom mjestu a magija plamena razgara poglede što ih plijeni i njima i meni dok stojim malo podalje, i jabuke što ih nosim u platnenoj torbi, i one su mali komadi, i čaj s cimetom kojim se katkad počastim u kafeu, i disanje - udisanje zimskog zraka već razrijeđenog otapanjem pred proljetnim, krajolik što se upisuje u pamćenje očiju modrinom udaljenih brda, modrih kao šljive...

Svijet je kao jaje - puna zasljepljujuća stvar - koje kljuju i htjele bi prokljuvati grabljivice.
A čovjek, vidi li i uviđa li, i vidi li sebe.....
'Idi', možda bi dopisao na ovom mjestu svoj stih pjesnik blizu moje duše, 'kad bismo vidjeli što smo
ne bismo uopće bili to što jesmo.' ...
10.02.2017. u 20:48 | 14 Komentara | Ispiši | #

<< Arhiva >>