nagovještaj

utorak, 31.01.2017.

Da li latice žute ruže
Drhte i otpadaju
Kad čuju hučanje brzaka?

- Matsuo Basho


foto: M. Machelli


Događalo joj se da zadrhti, na neke stihove, Jesenjina na primjer.... Događalo joj se to isto i pri pogledu na sjaj kakav imaju samo dječje oči, slutila je, samo zbog One što ih gleda kao u zrcalnom odrazu vode blistavo titranje zvijezda dva milijuna godina unatrag. Događalo joj se sve češće pa je i ne znajući zašto, plakala i za vrijeme i nakon kazališnih predstava, na tuđim vjenčanjima i na tuđim grobovima, obljetnicama nekih davno istrošenih ljubavi ili onih zauvijek, vječnih s uvijek novim ljubavnicima.
Ponekad je bila raskošna i bijela, na velikim premijerama. Ponekad rumena kao malina s lakim plamsajima što su gorjeli na rubovima njenih latica rascvalih pod nečijim nježnim pogledima, nečijim toplim dahom, ustreptalim strujanjem. Ponekad je buktala sama od svojih sokova izdišući jarkim mirisima kao što ljetni dani izdišu jarkim bojama sutona.
Pokatkad je postajala toliko ljudska da je u sebi morala stalno ponavljati "ja sam samo cvijet, samo cvijet..."

Posve iznemogla zagonetnim ljudskim srcem, sve češće je sanjala svoj vrt. Svoj odstrujali mikrokozmos mirisa i boja što negdje u nekom nepojmljivom prostoru zaprema unutrašnjost jednog beskonačnog trajanja u kojem će jednom rasti nedohvatna i slobodna, kao zrak ili daleko ljeskanje vode... Svijetli nabor mora.

"Nikad više otrgnuta kao da sam običan predmet", mislila je. "Nikad više ostavljena zbog mirisa što hlapi u prezasićenom čulu onoga koji ga udiše. Nikad, nikad više..."
Ali ružinim srcem, već sasvim ljudskim, opet bi proplovio isti drhtaj kao talas što se unutar sebe uzdiže i stropoštava, potaknut samo jednim jedinim dodirom... samo jednim, kao vršcima prstiju, nježnim dodirom povrh latica...


31.01.2017. u 00:13 | 11 Komentara | Ispiši | #

<< Arhiva >>