pisac, podstanar u meni

subota, 06.08.2016.

........................................................Marguerite Yourcenar


Nisam joj nikada imala hrabrosti reći neka ostane, jer je za njenu dob bilo već prenaporno putovati svakoga jutra i svake noći, neprestano uplovljavajući i isplovljavajući nečim što je izgledalo kao brod koji je donosio i ponovno vraćao u sazviježđe Lire gdje je u tišini živjela.
Nisam, jer znam da ne bi pristala zamijeniti svod od plamena i kristala najobičnijim poklopcem na kutiji za lutke, koju su dvije nestrpljive ruke blijedih prstiju iz kojih se krv povlačila i uvlačila sve dublje u svoje korijenje, neprestano otvarale i zatvarale.
Ništa nije vrijedilo ni kada je rekla, da postoje trenuci kada je dovoljno da samo jedno drvo dotakne prozor pa da se sjetite da postoje šume...
Od šume, ja sam vidjela tek da postoje ormari i u njima fioke, odavno zatvorene, koje se više ne mogu otvoriti; ima tu sasušenih ruža koje su se pretvorile u prah, zamršenih uvojaka, i poneki češalj.
Ali naši razgovori su, pravo govoreći, njoj bili dosadni.
I odlazila je opet smiješeći se, uvijek u istom "riblja kost" starinskom kaputu i široko svezane marame ispod brade, odnoseći u svojim čvornovatim prstima zbijene niske što su ponekad opet iskrsavale samo u snovima.
Izgledalo mi je da se mudrost, kao i život, stalno obogaćuju novim počecima, i strpljivošću...
I bila sam strpljiva. Ukotvljena kao čamac u lučici čekajući na vjetar koji mu je značio isplovljavanje a smiraj velike sive oblake koji su pali na zemlju i koji se naprežu da se podignu, poput magle.
Imala si pravo.
Najveća od svih laži je laž mira.
Cijelo moje djetinjstvo, kad ga se sjećam, liči mi na jednu ogromnu tišinu na obali velike uznemirenosti koja će postati moj cijeli život.
Cijeli moj kasniji život je iznevjeravanje tog djetinjstva.
A onda, jednog jutra, najednom sve podsjeća na buđenje.... – kao začuđenost koju pobudi u nama tišina kada prestane muzika.

06.08.2016. u 23:17 | 50 Komentara | Ispiši | #

<< Arhiva >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se