četvrtak, 27.05.2010.

Što, kako, kad (ukratko)

doručak
Žitarice sa sojinim mlijekom i jogurtom u što umješam suho voće, orašaste plodove, sjemenke, med.

ručak
Ili zapakiram ostatke večere ili napravim neki sendvič sa tofu-om ili sl. Stalno imam uz sebe nešto voća i orašastih plodova pa to grickam tokom dana.

večera
Naglasak na veliku salatu i na proteine uz nešto malo ugljikohidrata. Drugi trening mi obično završi neposredno prije večere pa poslije njega nekad u blenderu izmiksam neko voće. Npr. banana + par datulja (koje prije treba pokisati da omekšaju) + malo šumskog voća (smrznuto) + sjemenke lana (ako se ne samelju mogu proći kroz probavni trakt bez da se probave pa ih zato miksam). U to bi nekad umješao spirulinu. Kupio sam jedno pakiranje prije 2 godine i nisam je koristio jer mi je okus bio previše odbojan, ali bilo mi je žao baciti jer sam dosta platio. Uglavnom, kad je pomješam sa voćem ne osjeti se njen okus. Nakon toga bi pojeo normalnu večeru. Ako sam kratak s vremenom onda samo pojedem normalnu večeru, ali uz malo više ugljikohidrata.
Što se tiče salate. Zimi mi više odgovara kratko kuhano povrće, a kad otopli više mi odgovara svježa salata.

prije natjecanja
Postoje dva principa carboloadinga. U prvom se 5-7 dana prije natjecanja iz prehrane izbace ugljikohidrati i treningom se isprazni glikogenske rezerve nakon čega slijedi 3 dana carboloadinga do natjecanja. Mislim da nije dokazano da je ovaj sistem učinkovitiji, a izgleda mi poprilično ekstreman (a ne volim raditi ekstremne promjene prije natjecanja).
Jedem normalno do 3 dana prije utrke, a onda malo promjenim omjer makronutrijenata (više ugljikohidrata, manje masti i proteina). Ne radim nikakve drastične promjene. Zadnji normalan obrok je ručak dan prije natjecanja, nakon toga konzumiram samo tekuće kalorije (sladoled i čokolada se ubrajaju u tekuće kalorije :-)). Tako probavni trakt ima vremena obaviti posao i izbaciti višak prije utrke. Mislim da se nije protrebno prežderavati u ovom periodu jer je trening reduciran i energetski balans je u plusu ako se nastavi jesti kao u danima sa više treninga.

za vrijeme treninga
Gelovi i energetske pločice su mi preskupi pa obično koristim banane ili čokoladice. Par puta na treningu koristim prehranu koju planiram koristiti i na natjecanju (da su čokoladice malo praktičnije koristio bi ih i na utrkama).

makro i mikronutrijenti
Prije sam u par navrata preko online software-ova znao računati dnevni unos mikro i makronutrijenata. Zaključak je bio da mi većina kalorija dolazi od masti, imao sam oko 150g proteina dnevno (preko 2g/kg), a udio svih vitamina i minerala je bio dosta veći od preporučenog dnevnog unosa.

kveščns?

27.05.2010. u 09:47 • Komentiraj (10) Print#

četvrtak, 20.05.2010.

Giro

Do jučer sam samo površno pratio ovogodišnji Giro. U potrazi za izvještajem sa etape dan prije, jučer sam naletio na tekstualni prijenos etape i uključio se u pravi trenutak. Vozilo se 262km kroz Apenine sa jednim usponom 1. i dva uspona 2. kategorije, a kiša koja je povremeno padala je dodatno začinila stvari. Razvoj događaja je bio poprilično neobičan za utrke ovog tipa. Napadi su krenuli od starta i grupa od 50-ak vozača se uspjela odvojiti. U pelotonu je vladala konfuzija i dok se saznalo koliko je vozača i bijegu i tko su ti vozači, bjegunci su već imali opipljivu prednost (čini mi se 6-8 minuta nakon 35km). U pelotonu su ostali dotadašnji vlasnik roze majice Vinokurov kao i većina glavnih favorita za naslov. S druge strane u bijegu je bilo nekoliko vozača koji su prestavljali prijetnju za preuzimanje roze majice, između ostalih i Robert Kišerlovski. Ekipa Caisse d’Epargne koja je imala 5 vozača u bijegu je vidjela priliku da svog vozača Arroyo-a primaknu što je moguće više vrhu, a Saxo Bank, Cervelo i Sky su također u bijegu imali vozače koji su među favoritima za visok plasman pa im je u interesu bilo da bijeg uspije. S druge strane, Astana i BMC su bili najaktivniji u pokušajima da reduciraju zaostatak, ali im nije išlo. Pojedini vozači Astane su imali problema sa crijevnim virusom i trojica su morala odustati, a i BMC je ostao bez dva vozača za vrijeme jučerašnje etape.
Prednost bjegunaca se popela do maksimalnih 18 minuta i postajalo je očito da će nakon etape ukupni poredak izgledati znatno drugačije nego dan prije. Pobjedu je na kraju odnio Petrov, a ukupno vodstvo je preuzeo mladi australac Richie Porte iz Saxo Banka. Kišerlovski je etapu završio na odličnom 11. mjestu sa 18s zaostatka za pobjednikom što ga je pomaknulo na fantastično 3. mjesto u ukupnom poretku iza već spomenutog Porte-a i Arroyo-a. Peloton je do cilja došao 12.45 minuta iza pobjednika.
Kišerlovski je trenutno najbolje plasiran vozač Liquigasa, a velika imena Liquigasa, Basso i Nibali imaju preko 11 minuta zaostatka. Bit će zanimljivo vidjeti klupsku strategiju u nastavku utrke. Hoće li se Kišerlovski raditi za Bassa i Nibali-a ili će oni raditi za njega? S jedne strane Kišerlovski-om je ovo prva 3-tjedna utrka i pitanje je ima li ekipa povjerenja u njega. S druge strane Basso i Nibali imaju osjetan zaostatak za vodećim i teško je očekivati da će to uspjeti nadoknaditi. Odgovor ćemo vjerojatno dobiti kad utrka uđe u Dolomite, još se puno stvari može promjeniti.

20.05.2010. u 11:03 • Komentiraj (12) Print#

srijeda, 19.05.2010.

Amerikanizacija

Prije mjesec-dva sam na blogu jedne američke triatlonke čitao o njenom iskustvu sa pristupom atletskim stazama. U krugu 3km od kuće ima 4 atletske staze, ali dobiti dozvolu za trčanje na tim stazama je skoro nemoguće. Prvo je naivno otišla na jednu stazu, pa ju je osiguranje izbacilo. Isto se dogodilo i na drugoj stazi, a ostale dvije su bile zaključane. Idući dan se raspitivala gdje i kad može trčati, pa je nakon mnogo telefonskih poziva uspjela doći do osobe koja nešto zna o tome i nakon što je potpisala neke papira dobila je dozvolu da trči, ali samo u određenim terminima.
Poznato je da Amerikanci vole ići na sud za svaku piz..riju koja im se dogodi. Neki čovjek je navodno zapeo na neku pukotinu na pločniku, pao i slomio ruku. Nakon toga je tužio grad za emocionalnu i fizičku bol i naravno pobjedio u sporu i dobio milijun dolara. Zbog takvih slučajeva valjda i ne mogu dobiti pristup stazama.
Zarobila ih vlastita sloboda. Dok sam to čitao bilo mi je drago da taj trend još nije došao do nas.
U susjedstvu imam zemljanu atletsku stazu u sklopu nekog policijskog kompleksa (možda tu imaju neku školu ili sl.). Uz atletsku stazu tu su još igrališta za veliki i mali nogomet, košarku i odbojku. Nogometno igralište je zaraslo u travu, a staza je izbrazdana gumama automobila jer se i koristi samo za okretanje auta, nisam nikad vidio da netko tu trči. Unatoč tome, meni je staza bila i više nego zadovoljavajuća. Dođem jučer pred ulaz u kompleks, kad tamo stoji policajac. Kaže imali su nekih problema sa djecom na igralištu pa je od sad zabranjen pristup kompleksu. Dođe ta Amerika do nas prije nego što sam očekivao (dobro, možda nije isti razlog zabrane kod nas i kod njih...). Valjda će imati manje problema sa djecom po kafićima nego s ovima na igralištima. Uostalom, šta oni imaju raditi na igralištu, nek se idu drogirati kao sva normalna djeca.

Čitam neki dan kako je neki Amerikanac plivao u nekom jezeru na Floridi i napao ga aligator. Uspio se nekako othrvati napadu i prošao je bez većih ozljeda. Danas čitam da su "uhapsili" aligatora koji po veličini i ponašanju odgovara napadaču. Baš me zanima što će sad napraviti. Hoće li mu suditi, pa ga popržiti na električnoj stolici ili ga poslati u zatvor? Ili će možda uhvatiti još nekoliko sličnih aligatora pa ovog Amerikanca pozvati da prepozna pravog počinitelja?

19.05.2010. u 09:58 • Komentiraj (3) Print#

ponedjeljak, 17.05.2010.

Briko & Novatec

Od sada će me Briko opremati sa biciklističkom odjećom, kacigama (obična + aero) i naočalama, a na utrkama ću koristiti Novatec X-Perti W285 kotače koje sam koristio i na zadnjoj utrci u Grazu.

Prodajem Louis Garneau Superleggera aero kacigu (veličina M). Kupio sam je nakon utrke u Grazu, nisam je ni isprobao jer sam po povratku u Zagreb saznao da će me Briko sponzorirati sa aero kacigom. Zainteresirani se mogu javiti na mail andrej.vistica[at]gmail.com

17.05.2010. u 13:55 • Komentiraj (5) Print#

nedjelja, 09.05.2010.

Austrian 1/2 - izvještaj

Jučer sam otvorio triatlonsku sezonu Austrian 1/2 Iron utrkom koja se održala nedaleko od Graza. Najavljeni format utrke je bio 2,2-80-20, ali organizatori su ove godine mjenjali stazu, pa se i distanca malo promjenila, tako da je ovo jučer bilo otprilike 1,5-88-20km.

Na startu sam napravio dvije greške. Prva je bila da sam se dosta loše pozicionirao, a druga da sam malo zakasnio sa startom. Dok sam se izvukao iz gužve, dvojac Milovan-Balazs se već odvojio. Do kraja plivačkog dijela sam plivao sam. Mislim da sam se uspio odvojiti od ostalih, ali sam pri kraju usporio jer nisam bio siguran gdje je izlaz iz vode, tako da su me stigli Slovenci Harnold i Majdič. Prvi je iz vode izašao Matia Milovan iz Pule, na nogama mu je bio Mađar Balazs Czoke, skoro dvije minute iza smo bili ja i dva Slovenca, a minutu iza nas prva veća grupa.
Loši startevi su mi se počeli prečesto ponavljati i morati ću poraditi na tome jer start može odrediti tijek utrke. Na greškama se uči. Bolje da mi se ovo dogodilo na manje važnoj utrci nego kasnije u sezoni. Ovaj put loš start nije utjecao na ostatak utrke. Ne vjerujem da bi mogao pratiti tempo vodećeg dvojca i da sam se prije uspio izvući iz gužve. Za treću grešku sam samo djelomično kriv. Prije starta sam pitao gdje je izlaz iz vode i rekli su mi "Gigasport". Međutim, dok sam plivao primjetio sam da Gigasport ima reklamne balone na dva mjesta, a u drugom krugu sam počeo lapirati sporije plivače pa nisam vidio gdje su vodeći izašli iz vode.
Nakon spore prve tranzicije (ponovno nešto što se ponavlja) krenuo sam na biciklistički segment utrke. Nakon par kilometara prestigao sam Harnolda s kojim ću se sresti još par puta. Uspio sam se odvojiti od njega, ali par kilometara kasnije sam produžio ravno umjesto da skrenem desno (kasno sam uočio znak), tako da sam se nakon okreta ponovno našao u Harnoldovom društvu. Tada su počeli prvi hupseri na kojima sam se još jednom malo odvojio, ali ne za dugo. Nakon otprilike 20km sustiže me austrijski prvak na Ironman distanci, Andreas Fuchs iza kojeg je bio, pogađate, Harnold :-). Prije utrke sam malo alalizirao konkurenciju i pretpostavio sam da će me on kad tad uloviti, jer sam vidio da vozi 4.30h na Ironmanima (prosjek 40 km/h). Plan je bio da pokušam držati njegov tempo što je duže moguće. Između 20-og i 25-og kilometra dočekala su nas dva malo duža uspona, a u vidokrug nam je došao i Milovan koji se u tom trenutku nalazio na 2. mjestu. Prvi uspon sam preživio bez problema (čak sam ja vukao), a onda Fuchs napada na nizbrdici između dva uspona. Tu je došlo do izražaja nešto za što sam prije utrke pretpostavljao da bi moglo biti važno, odabir kazete. Iz visinskog profila utrke se vidi da je drugi dio kruga nagnut blago nizbrdo pa sam pretpostavljao da bi mi dobro došla kazeta 11-23 ili 11-25 (trenutno imam 12-25). Na prvi pogled ne izgleda da postoji velika razlika između 11-og i 12-og zuba, ali za 60km/h sa 53x11 treba voziti na kadenci 98rpm, a sa 53x12 na 107 rpm. Fuchs je imao barem 53x11 (ako ne i 54 ili 56x11) tako da mi je počeo odmicati čim je brzina prešla 60-65 km/h. Par kilometara kasnije sam prestigao Milovana i ponovno se našao na 3. mjestu. Fuchs mi je bio u vidokrugu do kraja prvog i dobar dio drugog kruga, tako da se ne mogu oteti dojmu da bi ga možda mogao pratiti da nisam otpao na onako glup način.

U drugom krugu su počeli problemi sa koncentracijom. Nisam vidio nikoga ni ispred ni iza sebe i misli su mi počele lutati, a kad misli lutaju onda znam da ne vozim dovoljno jako. Biciklistička dionica se bližila kraju, a ja sam mislio da sam odvozio solidnu utrku do tog trenutka. Vjerovao sam da Fuchs, a ni Cszoke nisu daleko i veselio se trčanju. S druge strane mislio sam da sam napravio solidnu prednost pred ostatkom natjecatelja. Tako sam mislio sve dok se na otprilike 80-om kilometru nisam okrenuo i vidio grupu od 5-6 natjecatelja na manje od minutu iza. Uz stazu je bilo dosta biciklista pa sam prvo pomislio da je to možda neki biciklistički klub na treningu, ali kad sam nakon par minuta još jednom okrenuo više nije bilo sumnje. Grupa me stiže i izdaleka mi se činilo da je u grupi bilo dosta draftinga (to su mi kasnije Matia i Peter potvrdili, navodno je pola grupe dobilo kartone zbog draftinga; njih dva nisu). U tom trenutku su je tok misli poprimio crne boje. Ulovili su me 1-2 km prije tranzicije. Ipak, do tranzicije sam se malo trgnuo i počeo ponovno pozitivno razmišljati. Utrka još nije bila gotova, a slijedio je meni najdraži dio, trčanje.
Za razliku od prve, drugu izmjenu sam napravio odlično. Čini mi se da sam imao najbolje vrijeme 2. tranzicije. Noge su bile dosta odmorne i odmah sam se izdvojio. Bacio sam oko na natjecatelje iza i po frekvenciji koraka pretpostavio da me nitko od njih neće stići. Nakon duge i jake vožnje bicikla je teško trčati brzo sa dugim koracima. Oni koji trče brzo, trče brzo na račun brže frekvencije, a ne dužine koraka.
Prvo se trčao jedan manji krug uz jezero i kroz šumu, pa se prolazilo pokraj tranzicije na drugu stranu gdje se trčao malo duži krug i onda je sve to trebalo ponoviti još jednom. Pri kraju prvog, manjeg kruga, mi je Tišljar rekao da zaostajem 4,5 minute za drugoplasiranim. Duži krug se trčao istom cestom tamo i nazad pa sam mogao procjeniti zaostatak. Shvatio sam da je Mađar van dometa, ali zaostatak za Fuchsom se smanjio na otprilike 2:20 minuta. Tri kilometra kasnije, prilikom ulaska u završnih 10 km se čulo:
Hier kommt der dritt-plazierte Andrej VistiKa aus Kroatien. Er hat 1:30 Minuten ruckstand und sieht locker aus.
Znači u 3km se otopilo dodatnih 50s. Tada sam bio gotovo siguran da ću ga uloviti. Otprilike 5km prije cilja sam se probio na drugo mjesto i pri tom se pobrinuo da demoraliziram Fuchsa da mu ne bi slučajno palo na pamet da ubrza. Na okretu sam imao 50-ak sekundi prednosti i konačno sam mogao odahnuti i malo uživati nakon 3.48h gaženja. Imao sam najbrže vrijeme trčanja za nešto više od 3 minute s čim mogu biti zadovoljan. U rezultatima piše da sam imao 2. najbrže vrijeme, ali mislim da se radi o grešci, jer je 1. vrijeme 57 minuta, a nisam vidio nijednog Kenijca na utrci :-).

Matia Milovan je imao jako dobar debi na ovoj distanci sa najbržim vremenom plivanja i 6. mjestom ukupno. Matthias je također odradio jako dobru utrku sa prosjekom od preko 39 km/h na biciklu, te je završio na 35. mjestu. Boris Cvilinder je utrku okončao na 139. mjestu, a njegovo viđenje utrke možete pročitati na njegovoj web stranici (link sa strane).
Sve u svemu jako lijepa utrka. Malo su se zeznuli sa skraćivanjem plivanja, ali sve ostalo je bilo na visokoj razini. Odlična organizacija, dosta sudaca na motorima, lijepa priroda...

09.05.2010. u 21:05 • Komentiraj (5) Print#

subota, 08.05.2010.

Zweite platz
rezultati

Više sutra...

08.05.2010. u 19:40 • Komentiraj (4) Print#

srijeda, 05.05.2010.

Austrian 1/2 Iron triathlon

Kao što sam najavio u subotu imam prvu triatlonsku utrku ove sezone u Grazu. Utrka nije baš u Grazu nego nešto južnije na granici sa Slovenijom. Format je 2-80-20 km, a zavjetrina je zabranjena. Od Hrvata još bi trebali nastupiti Matia Milovan i Boris Cvilinder, te naš Švicarac Matthias Kulstrunk.
Našao sam kartu biciklističke staze (Borko, sjećaš li se je li to ista staza po kojoj si ti vozio)

http://www.mapmyride.com/ride/austria/gosdorf/483127289536629922

Visinski profil:Zahvaljujući TK Zrinski Novatec ovo će mi biti prva utrka sa karbonskim kotačima.

05.05.2010. u 11:38 • Komentiraj (6) Print#

nedjelja, 02.05.2010.

Planiranje utrka

Zbrka u glavi... U zadnjih par mjeseci, a posebno u zadnjih par tjedana sam mali milijun puta promjenio plan utrka. Mislim da sam u zadnja dva tjedna svaki dan u glavi imao drugi plan.
U prvotnom planu, glavna utrka prvog dijela sezone je trebalo biti Europsko prvenstvo u Španjolskoj. Sve drugo je bilo podređeno toj utrci. Planirao sam još jednu dužu non-drafting utrku prije Europskog. Međutim, kad sam saznao da ću dobiti TT bicikl tek krajem 5. mjeseca odlučio sam se fokusirati na kraće utrke u prvom dijelu sezone. Mislio sam otići na olimpijski triatlon u Caldaro. Onda sam vidio da je idući dan sprint u Fumaneu, a ta dva mjesta su dosta blizu pa sam odlučio napraviti eksperiment sa 2 utrke u 2 dana (ako može Lovrec... :-)). Nakon što sam saznao da TK Zrinski ide organizirano u Fumane odustao sam od Caldara jer mi je ovo bila i financijski i logistički bolja opcija. Imao sam ideju otići i u Veneciju na krono sprint triatlon sa TT startom tjedan prije, ali od toga sam odustao iz financijskih razloga (na karti Italija izgleda bliže nego što u stvari je).
Prošli tjedan sam ponovno počeo razmišljati o nekoj dužoj utrci prije Španjolske. Challenge Kraichgau mi se činio kao dobra opcija jer bi imao 10-ak dana prilagodbe na TT bicikl, a utrka je vremenski dovoljno razmaknuta (3 tjedna) od Europskog. Međutim, onda sam saznao da je datum primopredaje bicikla pomaknut za još 2 tjedna. Prvo sam razmišljao da ipak odem tamo sa cestovnjakom, ali palo mi je na pamet da se tjedan prije održava half-Ironman u Beču što mi i po datumu i po udaljenosti više odgovara. Idući dan sam pomislio da je šteta što se nisam prijavio u Graz jer je to još bliže od Beča. Onda sam shvatio da se utrka u Grazu ne održava ovaj nego idući vikend. U roku par minuta sam bio prijavljen.
Uglavnom, idući tjedan otvaram triatlonsku sezonu utrkom u Grazu. Utrka je u formatu 2,2-80-20. Još nešto, utrka za koju se spremam cijelu godinu i oko koje vrtim sve druge planove je sad došla pod veliki upitnik.

02.05.2010. u 14:18 • Komentiraj (6) Print#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< svibanj, 2010 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Studeni 2010 (5)
Listopad 2010 (5)
Rujan 2010 (6)
Kolovoz 2010 (3)
Srpanj 2010 (5)
Lipanj 2010 (7)
Svibanj 2010 (8)
Travanj 2010 (3)
Ožujak 2010 (4)
Veljača 2010 (3)
Siječanj 2010 (7)
Prosinac 2009 (3)
Studeni 2009 (6)
Listopad 2009 (7)
Rujan 2009 (4)
Kolovoz 2009 (5)
Srpanj 2009 (6)
Lipanj 2009 (5)
Svibanj 2009 (8)
Travanj 2009 (4)
Ožujak 2009 (6)
Veljača 2009 (8)
Siječanj 2009 (5)
Prosinac 2008 (8)
Studeni 2008 (13)
Listopad 2008 (7)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Sponzori

Giant

Sailfish

Continental

Tacx

Novatec

Briko

Mizuno

Rezultati

2010. godina

11.4. Sprint duatlon Umag – 8. mjesto

8.5. Austrian 1/2 Iron, Graz – 2. mjesto

5.6. Sprint triatlon Pula – 9. mjesto (4. za PH)

12.6. Jarunska triatlon liga, 1.kolo - 1. mjesto

19.6. Olimpijski triatlon, Zagreb – 5. mjesto

26.6. Europsko prvenstvo u dugom triatlonu, Vitoria Gasteiz, Španjolska – 8. mjesto

10.7. Jarunska triatlon liga, 4.kolo - 1. mjesto

18.7. Sprint triatlon Stubica - 1. mjesto

24.7. Sprint triatlon Kostrena

1.8. Svjetsko prvenstvo u dugom triatlonu, Immenstadt, Njemačka

2009. godina

1. PH dugi triathlon

12. Tri Motion (2-80-22km), Saalfelden, Austria

14. ITU Long Distance World Series, Brasschaat, Belgija

28. Ironman 70.3 Antwerpen (4:06h)

45. Ironman 70.3 Austria (4:20h)

6. Duisburg Lichterlauf, trčanje 10km

16. Eindhoven polu-maraton, rezultat 1.13.50h

34. ITU Long Distance Rankings
click tracking

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se