<...sta ti sad oces...>

09.03.2007., petak

O povijesti Visoke

Naziv poljoprivrednog zemljišta na Visokoj prvi put se spominje poslije 1219. godine u starom Splitskom karutlaru koji navodi da je neka naša žena s hrvatskim narodnim imenom Dobruša, darovala jednu zemlju na Visokoj, Kaptolu Sv.Dujma, u izvorniku na latinskome jeziku ''Dobrussa didit terram in VISOCA''


Današnja je Visoka jedno od novih splitskih gradskih naselja, a omeđena je novim prometnicama: sa zapada Velebitskom ulicom, s juga Poljičkom cestom, sa sjevera Vukovarskom ulicom i s istoka zaobilaznicom, Ulicom Zbora narodne garde.
Da bismo opisali prošlost Visoke, moramo se vratiti onom dojučerašnjem, danas potpuno izgubljenom krajoliku ovoga dijela nekadašnjega velikoga splitskog polja, koji je nestao posljednjih desetljeća kako izgradnjom obiteljskih kuća, tako i objekata infrastrukture. Izgradnjom se djelomice izgubila i konfiguracija ovoga predjela.

Nekadašnja Visoka bijaše u prošlosti dio Splitskoga polja na istočnome dijelu Splitskoga poluotoka. Sam naziv predjela ili toponim Visoka upućuje na oronim, tj. naziv motiviran visinom.

Splitski poluotok izvio se iz mosorske vapnenaste kose od istoka u zapad i vertikalno doseže najviši vrh na Marjanu (178 m), a horizontalno ima oblik istostraničnoga trokuta, s istaknutom vododjelnicom koja doseže vrh upravo na našoj Visokoj (120 m).
Naziv poljoprivrednoga zemljišta na Visokoj prvi put se spominje poslije 1219. godine u starom Splitskom kartularu koji navodi da je neka naša žena s Hrvatskim narodnim imenom Dobruša, darovala jednu zemlju na Visokoj, Kaptolu Sv. Dujma , u izvorniku na latinskome jeziku ''Dobrussa didit terram in VISOCA''. Tijekom duge povijesti zemlje po Visokoj, spominju mnogi dokumenti, od kojih se ističe odredba iz srednjovjekovnoga Statuta grada Splita iz 1312. godine koji posebnu pažnju posvećuje opskrbi grada žitaricama, tako da 1. kolovoza 1359. godine gradsko vijeće određuje da se ''više ne smije krčiti nijedna zemlja za vinograd od Visoke u istok bez izričite dozvole gospodina kneza ili njegova vikara i sudaca njegove kurije''.

Poljoprivredna zemljišta po splitskome polju kroz povijest su većinom bila u rukama zemljoposjednika, najčešće plemstva i crkve. Zemlju su obrađivali težaci, tzv. Koloni, prema ugovoru koji je bio povoljniji i socijalniji za naše težake od kmetsko-feudalnoga odnosa u našim sjevernim krajevima.
Od starih splitskih plemićkih obitelji ističem onu našega velikoga sugrađanina Marka Marulića, oca Hrvatske književnosti. Marulićevi su prije 500 godina po splitskome polju imali 460 vrti zemlje, od toga samo po Visokoj 25 vrti. Sačuvani katastri, tijekom duge povijesti Splita, navode brojne vlasnike i obrađivače, predjele i kulture koje se uzgajaju po Splitskome polju i Visokoj.

Prema službenim državnim katastarskim kartama iz 1831. godine, nekadašnjoj Visokoj od sjevera leže Pujanke i Lišćevac, do zapada je šire područje Smrdečca u kojemu su prema Visokoj Visoke širine, Pišćine i Pisano Kame (tu je kampus Visoka). Od juga Visoku je presjekao usjek u kojemu je dio današnje Poljičke ceste, a od juga je Trondheimska ulica, prije rata dio stare Poljičke ceste.

Ovaj južni dio Visoke preko usjeka u prošlosti se zazivao Mala Visoka. Ovuda je vodio Kamenski put koji je od kapelice Sv. Križa išao starom Poljičkom cestom i naglo skretao u sjever pred današnjom autolimarskom radionicom. Ovdje je u nekadašnjem Klančacu bila istočna granica Visoke.
Klančac zahvaljuje svoje ime nastalome malom klancu u ovome predjelu. Kroz Klančac put je preko Dragovoda vodio na Kamen. Od sjevera preko Vukovarske ulice bila su dva puta, ''kroz Pujanke'' i ''pod Visoku''. Preko same Visoke prolazio je istoimeni put. Marjan nekada gledan s mora vidio se terasasto. Suhozidovima podzidane zemljišne čestice davale su izgled ''podziđa''.

U Gornjoj Žrnovnici sličnoga su oblika tzv. Merjanske strane.
I nekadašnja je Visoka prije izgradnje naselja imala identičan izgled. Ovim nekadašnjim oblicima Visoke maksimalno su se prilagodile obiteljske kuće po Visokoj i izgledaju kao kaskade.
Toponim Marjan u dokumentima Murnanus izveden je od latinskoga ''murus'', što znači zid. Odatle je i opravdan naziv Marjanska ili Marjanska Visoka.

Sačuvani katastri svjedoče da je po Visokoj, kao i drugdje po Splitskome polju, od poljoprivrednih kultura prevladavala vinova loza, zatim maslina, a od voća najčešće smokva. Od žitarica sijala se pšenica, ječam, pir i proso. Od povrća redovito se sijalo zimsko povrće i sočivica.

Od građevinskih objekata po Visokoj su bile rijetke poljske kućice. Od sakralnih objekata stari rukopisi spominju 1599. g. Križ kao orijentir.
Visoka, kao sve uzvisine naše stare, podsjećala je na Kalvariju i vjerujem da Visoka nikada nije bila bez križa. Današnja kapelica Sv. Križa na Visokoj podignuta je 1886. g. u spomen izgradnje Poljičke ceste. Vjerojatno se radi o obnovi jednoga od starih križeva po Visokoj. Ova je kapelica od drugoga svjetskog rata bila jedna od postaja ophoda na Markovo kada su naši stari molili za zdravlje polja.

Pretežno težačka struktura Splita između dva tara naglo se mijenja, Splićana težaka sve je manje, a svoje obradive zemlje prodaju susjednim Poljičanima i seljacima iz bliže i dalje okolice, koji uz svoju zemlju podižu skromne obiteljske kuće. Poslije drugoga svjetskoga rata ovaj je proces sve izraženiji, tako i naša Visoka od poljoprivrednoga zemljišta postaje novo gradsko naselje sa svim pratećim objektima trgovine i uslužnih djelatnosti.

Visoka je zbog svoga istaknuta položaja pred samim ulazom u grad i istaknute nadmorske visine u poratnome naglom razvoju čitavoga grada omogućila na svojim prostorima za šire područje grada izgradnju sadržaja značajnih za razvoj Splita. Grade se nove prometnice, vodoopskrbni objekti i električna postrojenja…Od prosvjetnih ustanova tu je i Osnovna škola ''Visoka'', a za duhovne potrebe žitelja naše Visoke župni pastoralni centar

- 11:27 - ¤Mudro zbori¤ (34) - bankrotiraj - #

<< Arhiva >>

< ožujak, 2007  
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

--------------------------------------------------

Visoka_city_st
Image Hosted by ImageShack.us

visoka cityt
Free Website Counter



Linkovi

Ljubav,a ne đir
Image Hosted by ImageShack.us