Linkovi

Vision Music and life

10.12.2013., utorak

Njemački Break Out magazine, hvala ti za sve!!!



Kad sam kao mlad bauštelac i kasnije kao relativno mlad bauštelac otišao na rad u Njemačku, kupovina magazina, CD-a, čitanje i slušanje, te oslanjanje na novinarske autoritete iz ogromne dojče nacije bili su mi jedina razbirbriga koja se ispreplitala sa satima rada i “jačanja karaktera”. Jest da se nisam baš isčeličio, umjesto njemačkog još bolje istesao engleski, a doma se vratio među kolege novinare više u toku i više upućen u stanje na svjetskoj metal sceni od bilo koga kod kuće.

“Ti kao da si sve magazine pročitao i sve promo cd-ove iz magazina preslušao u slobodno vrijeme na wc-u”, rekao mi je jedan prijatelj, kada sam se vratio doma oboružan novim naslovima i inspiriran mnogim pročitanim tekstovima. Jest da su bili pročitani na njemačkom kojega jako malo razumijem, ali ako me to malo ponukalo i inspiriralo, onda znači ili da sam ja lud, ili da su njemački magazini turbo kvalitetni. Vjerojatno i jedno i
drugo.

Naime, kada čovjek otvori mađarski Metal Hammer, teško da će išta shvatiti, jer prvo treba prisiliti sebe da ne popusti salvi smijeha kada shvati rudimentarno pitanje da je jezik nešto najuniverzalnije i najsmješnije što postoji na planeti, kao i da vokal – enekeš, bubanj – doboš, bas – bogoš, gitara – gitarok i klavijature – klavijaturok, stvarno znače ono što znače.

Melodic Journey, Break Out, Heavy Oder Was?, Ablaze, Legacy, Sonic Seducer, Rock Hard, Metal Hammer, samo su neki od magazina koji gaze njemačkom svakodnevicom i iz godine u godinu opravdavaju svoj kvalitetni rejiting.

Novi Break Out koji sam od brata dobio na poklon, kada se vraćao iz Njemačke, samo je opravdao ono što sam oduvijek znao, doduše prateći reducirana izdanja po netu (svih magazina, kompulzivno repulzivan da se pretplatim na ijednog od njih “da drugi ne bi bili zakinuti”; a za sve ipak nemam para :) ), a to je da glazbeni žurnalizam u europi ne posustaje i uvijek ima svoju vjernu publiku,
naučenu pratiti svojevrsne autoritete glazbene kritike, van pomišnjanja da se oslanjaju na 90 posto novokomponovanih fanova koji preko noči otvaraju polupismene domene i komentiraju sa polu ili potpuno nekompetentnim stavovima.

Drugim riječima, Njemci i Europljani ne puše đirlo izdrk generaciju a još se manje oslanjaju na nju.

Jer vani se cijeni rad. Kali se godinama u fanzinu,
traži sponzore, opravdavaj svoj talenat iz mjeseca u mjesec i možda ćeš, tamo za godinu, dvije, tri moći uz teške napore i veliki entuzijazam, pokrenuti magazin, kojim ćeš uz daljnji rad, trud i muku iz broja u broj opravdavati svoju kompetenciju i svoje iskustvo.

TAKO SE TO RADI!!!!!!!!!

Ne radi se mazanjem očiju da tri gotičarke otvore domenu i istom šprancom recenziraju sva izdanja koja im dođu pod ruku, ili mladi nadobudni “tru mada faka blek det kor” fakeri koji izdanja i bandove klasificiraju po “većem šusu”. Kao ni oni koji bi pare a ulažu premalo truda i generički pristupaju cijeloj stvari, kakvih je bilo na ovim prostorima. Pošto je u Hrvatskoj rock i metal glazbeni žurnalizam mrtav od 2002. godine (kada je
United Forces pokazivao još zadnje znakove života),
naravno da se sve ono što je i dalje podržavalo umirući žurnalizam preselilo u druge medije (radio, internet, televizija), ali samo kroz određeno vrijeme pokazalo da su sa sobom u nove medije ponijeli više onih elemenata koji su glazbeni žurnalizam uništili, nego onih elemenata koji su ga mogli spasiti i reanimirati.

Naravno, sve se to dešavalo nesvjesno, jer mi smo
nesvjesna nacija koja tri puta nešto uradi prije nego promisli; umjesto obratno.

Danas kad čovjek otvori slovenski Rock Vibe, tamo iz sredine 90-ih, pa domaće fanzine od kojih je Heavy Metal bio daleko najpismeniji i najjači i najpoučniji u svakom slučaju, pa srpski Ćao Heavy Metal i Hard Rock te mnoge ostale magazine i fanzine…vidi tu očitu regresiju koja se s vremenom očitovala do dana današnjeg. Jer ti su
fanzini i magazini imali dušu. Danas rijetko koja internet domena i portal imaju dušu…pa čak ni blogovi od kojih bi čovjek tako nešto očekivaio. Ništa. Nula. Nijente…Sve utopljeno u moru duševnog sivila, perceptivnog ništavila i kvazi kompetencije.

Đirlo vremena. Iz đirlo kurčevog sjemena.

Zato, dragi Break Out magazine, dao si mi vjeru u glazbeni žurnalizam – na HARDVERSKOM PAPIRU – i vjeru u skoro rušenje svog infantilizma sa kiki riki internet domena. Ganuo si me i naveo da skoro pustim suzu, u nostalgičnom zanosu i želji da se danas sutra ugledamo u principe nacije koja je dala Gutenberga i prvi štampači stroj, Schopenhauera, Nietzschea, Hegela, Bauhaus art i umjetnost i trud baziran na marljivosti mrava i disciplini divova.

Razmislimo o tome!

Dalibor Mladenović (8.XI.2012.)

- 19:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  prosinac, 2013 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Listopad 2014 (1)
Prosinac 2013 (25)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Službeni blog glazbene stranice

http://vision-rock-metal.com/