Linkovi

Vision Music and life

10.12.2013., utorak

Balkane, Sa Evropom Na Usnama (ili kako je ruralni Spasoje iz sela Mali Svetionik postao urbani emo gothic Leptirion)



Jos od kada je Terrence McKenna uveo izraz “balkanizacija epistemologije”, nije ni slutio da je svojom kognitivnom, visoko filozofskom sintagmom u stvari rekao nekoliko stvari odjedamput. Ne samo da se epistemologija moze dijeliti poput bivsih balkanskih drzava, nego da se epistemologija moze banalizirati poput bivseg i sadasnjeg balkanskog mentaliteta. Jos kada Balkan tezi da postane dio zapada, sreci i veselju nikad kraja.

Stulic je to odavno primijetio i samo mirno rekao: “Balkane, sa Europom na usnama”. Zapad je dao prvi automobil. GM, Ford manufakturno su svijetu dali milijune automobila. Nije ni Balkan ostao hladan. Crvena Zastava iz Kragujevca proizvodila je gomile automobila za jugovice i sire a kao dopunu izradjivala puske i pistolje, po uzoru, kako na Zapad (divlji i onaj manje divlji), tako i na bajnu proslost od Sumerana do Partizana punu hladnog i toplog uruzja. Gostoprimstvo i gostoljubivost i Zapada i malog Zapada, citaj: Balkana, uvijek je bila rasporedjena izmedju suptilnosti i kurtoazije, izmedju otimanja zene najboljeg prijatelja i ubijanja rodjenog brata zbog 10 rali zemlje.

I uvijek su svi uzivali. Dok je vina i zena, nema razloga za brigu. Pa su mnoge od tih dogodovstina na relaciji vino/zene opjevali u junackim epovima, od Uskockih spjevova, budnica i davorija, drmeša,
ganga, preko kancona i šansona, pa sve do distorziranih gitara i tupc tupc ritmova; od tradicionalno brdskih: “Mala moja želim da te diram, poput ovce dok u gusle svoje sviram” pa do urbano modernih: “Mala moja, tvoj emo tehno ritam ne da mi mira, dok se gotički uz Đ Đ zvukove gitara, pretvaram iz vukodlaka u vampira”. Mnogo se toga dakle promijenilo na ovim prostorima.

Dok su prije zene padale na pastire koji su svirali gusle, frule i razne svirale i stitili ih od vukodlaka i vampira, danas padaju na drugu vrstu falusnih simbola u sviralama – mikrofone i gitare i drugu vrstu pastira – one koji su sami vukodlaci ili vampiri; ili to pokusavaju barem biti. I bas kazem jednom kolegi glazbeniku: “Daj idemo snimiti glazbeni spot i od glupih ljudi uzeti lovu. Ti ces se obuci u vukodlaka a ja u vampira. Pronaci cemo neku anemicnu tinejđerku da bude neodlucna koga ce od nas izabrati, a mi cemo se boriti jedan protiv drugog, ali PAZI SAD – sa instrumentima!!!!!!!!! I evo ti para ko dreka zaradjenih na budalama i đirlo generaciji”. A frend se smije i govori: “Ma to nece vise proci”.

Sve prolazi sto je doslo sa one strane razuma. Bilo u svijetu bilo u Europa bilo u malom absorbirajucem mikrosvemiru zvanom Balkan.

Dodje na Balkan tako i MTV, sa paketom od 1000000 potpuno istih glazbenih paketa. I eto prilike da paralelno sa rijeliti šouovima svi dobe priliku za postat zvjezde preko noci. Od Murskog Središća do
Prizrena, od Umaga do Đerdapa. Uvijet je vrlo jednostavan: morate nalikovati nekoj figuri vec vidjenoj izvana: eminemu, lejdi gagi, merilin monroe, merilin mensonu, čarls mensonu, jul brineru, teli savalasu, nikolasu kejidžu, đejims dinu (što Boris Dežulović odlicno rece u svojoj knjizi “Jebo Sad Hiljadu Dinara”, parafraziram: “rijetko kad su se u Bosni pojavila nova imena, ali nikad ko 60-ih, kada su mlade mame po uzoru na Jamesa deana svojim sinovima davale imena Jemezdin, Đemezdin i Đemsudin”) barem đeku nikolsonu ili deni de vitu.

Ako licite bar malo na Đerald Leta ili onog malog iz Gejlaj…ovaj, Tvajlajta, ne brinite, ne morate se ni baviti muzikom, glumom niti bilo kakvim oblikom umjetnosti jer picka vam je zagarantirana – od srednjoskolki do bivsih skojevki. Ili ako ste prposna inacica Kajli Minok, Monike Beluči, Anđeline Đoli, udat cete se sretno i bolje da preskocite glazbenu ili umjetnicku karijeru. Ne zaboravimo da je ovo sve ionako iluzija i fasada oko primordijalnog nacela: “sve se radi samo zato da kurac udje u picku a picka se natakne na kurac” (ma koliko god da moralisti, znanstvenici i intelektualci tvrdili da smo odmakli od lizanja guzica i snifanja genitalija…i doslovno i figurativno).

Ukoliko pak ne licite nekom a zeljeli bi liciti; recimo, u proslosti ste pustili brk ko Miso Kovac ili Tomislav Ivcic i doma nedjeljom ujutro odlazili zadovoljno se masirajuci po mudima, a danas ni ne znajuci za fenomene Miki Jevremovica, Frane Lasica, Tome Zdravkovica i ostale stare garde zavodnika pokusavate izgledati ko pjevac Him-a ili 30 Seknds Tu Marsa, znajte, morate se ipak malo potruditi. Moderna MTV tehnologija to vam u potpunosti omogucava. Dovoljno je samo nabaviti nekoliko muzickih programa, pritisnuti taster “start”, pustiti sekvencu neka igra onako odokativno nekoliko minuta a onda slavobitno, trijumfalno i dostojanstveno pritisnuti komandu “stop”.

I na to snimiti nesto ki i mozda malo izmijeniti da svijest
prosjecnog đirlo konzumatora ne skuzi o cemu je rijec, ali podsvijest
da svakako polovi fragmente kopipejstanih uzora. I hit je gotov. Jos
samo treba dobar efbiaj..ne…cekaeskaju…ne….kejđibi..ne….Ah, da..piar. treba vam dobar pi-ar. Mom bratu dok se pokusao probijati u estradnom svijetu jedan je vidno pijani producent rekao na moje uši: “Imaš para? Nemaš. Imaš suknju? Nemaš. Imaš veze? Nemaš. Dakle: odjebi iz muzike”. I dobro je rakao. Pi-ar znaci: P(ara) I A(mericka) R(enesansa). Bez toga kapitalistickog obrasca kojeg je pokojni i legendarni Charlie Chaplin itekako skuzio i ismijao u “Kralju New Yorka”, mozete dakle, da parafraziram vidno pijanog producenta: “Svi odjebati iz glazbe”. Ako uzmemo da je vrijednost pi=3,14, toliko su vam sanse u postocima da bez navedenog uspijete bilo gdje. “Ar” vam nije ni potreban.

No opet, MTV tu daje minumum sansi da postanete moderan kralj guslara alias rock star alias pop star alias emo star alias gothic star. Alias đirlo star. Samo nedostaje spiker koji umjesto Eye Of The Tiger naocala ili univerzalnog usisivaca koji vuce od najsitnijih grinja pa do suvisnog namjestaja, govori:

“Želite li napraviti dobar MTV hit za narodne mase? Ništa lakše. U paketu nudimo bas bubanj i bas ritmove pod nazivom : `Ta-a-te-ta-te ta-a-te-ta-te`. Bas bubanj (kick drum, kasa)- Gain je naštiman na 0 dB, EQ +3 dB na 50 Hz, +1 dB na 3 kHz, -3 dB na 275 Hz, bez efekata, jer može `razrijediti` prostor”. Kompresirani i do bolničke preciznosti filtrirani ritmovi `Ta-e-te-ta-te ta-a-te-ta-te` samo u vašem domu…Neka ritam ispuni vaš prostor i sva vaša glazbena očekivanja. Neka toliko ispuni vaš prostor da u pozadini ritma čujete samo kompresiran i do apotekarske preciznosti isfiltriran glas i neku tihu muzikicu / melodijicu koja može u svim stvarima biti apsolutno ista (za što nudimo komplet odabranih melodijskih samplova zvan `Te jedno te isto`). `Ta-a-te-ta-te` matrice , `Vokalus klinikus apotekarus` effekte te `Te jedno te isto` melodijske pakete možete naručiti direktno od Centralnog Komiteta Sterilne `Glazbe` Bez Boje Mirisa i Okusa – CKSGBBMIO. Naš slogan: izuzetak ne potvrđuje pravilo, i zato; zvučimo svi isto!!!!! Mi smo CKSGBBMIO a 50 tisuća potpuno identičnih MTV hitova ne može biti u krivu!!!!!”

Floskula je da, kao sto neki tvrde, postanete rock zvijezda, trebate “ono”…”ono” nešto…Bora Đordević divno je rekao: “Ono? Da nema onoga, sta bismo jebali, boga ti?”. Zato morate uz ku muziku pokazivati i ke genitalije, sise, guzice, pusacke usne, ispirsane jezike, tetovaze nalik na neolitske slikovne pozive na parenje, sa podrucja afrike a i sire itd. Zapamtite, izmedju vas i kromanjonca koji je slikao bizona po zidovima pecine La`sko sustinski ne smije biti nikakve razlike. I on je dobio picke od plemkinja. I vi cete dobiti picke od em(o)kinja. Pustimo sad sto je njegov bizon prezivio ledeno doba i 12 propasti drustvenih sistema. Vi imate doma frizider a drusteni sistem danas ionako propada najmanje 12 puta u jednom danu.

Dakle, vi ste zvijezda samo ako to dovoljno vizualizirate i želite, nalik na The Šekret; i ako naravno, pokazete trecu sisu, sedmu bradavicu, osamnaesto kurje oko, drugi kurac ili kurac i picku istovremeno. Ili kurac i sise istovremeno. Ili…provjereno i utabano: suknju, pare ili debele veze.

Prije da uspijes na ovim prostorima morao si biti clan partije, kasnije clan mafije a dan danas dovoljno je da budete clanovi đirlo degenerije. Ima danas onih (iako malo) koji su u nedostatku osnovnih nacela “para/suknja/veze” isli se probijati visespolnoscu,
istospolnoscu, kvazispolnoscu, ali nedajte se zavaravati…ako ste dovoljno uporni…vase zvjezdano nebo ceka samo na vas…Kad – tad.

Da li je gledanje cudne utvare upitne spolnosti u ulozi svjetske mega zvijezde nesto najgore sto se ljudskoj civilizaciji dogodilo jos od Babilona, ili je zesci pokusaj kopiranja iste i slicnih od strane kojekakvih domacih “rock”, “metal”, “gothique”, “emo”, “pop” i ostalih nadobudnih freakova iz transseksualne armije (iznjedrene iz ostataka guzojebackih pokreta ogranaka alternativne i pop glazbe), nesto jos gore od “izvornog zvjezdonoštva”, stvarno ne znam…

Znam samo da je zvjezdoholicarstvo postalo ruralno lokalno regionalno drzavno regionsko kontinentalno svjetski problem. Upravo tim
redoslijedom. Zvjezdonaklonost jaca od one astroloske ili astronomske, gdje se svima jebe kakvi aspekti zvijezda su im naklonjeni ili koje konstelacije u svemiru se jos trebaju
otkriti…To je stvar proslosti. Ovi, moderni astronomi i astrolozi cijeli su koncept utjecaja zvijezda na covjeka (pa makar u strogo znanstvenom smislu) sveli na najjednostavniju paradigmu. Zasto se baviti zvijezdama kada smo svi mi zvijezde?!

E sad, nejasno je jel pokojni cika Krauli mislio sa onim “svaki muskarac i zena je zvijezda” na to da ce u buducnosti (nasoj sadasnjosti i blizoj buducnosti) svatko imati priliku postati “rokenrol” zvijezda i sluziti drugima kao predmet obozavanja (dok oni sami ne postanu svako zasebno zvijezda), ili je u pitanju bio cisto ezoterijski aspekat…Hm…Ko ce ga znat. Ja sigurno ne. Zvijezde i oni koji su na putu prema hedoniz….ovaj, komformiz…..ovaj,
konzumeriz…..ovaj, zvjezdizmu (da, to je izraz koji sam trazio), svojim zvjezdoholicarstvom sigurno su stvorili filozofiju koja u sebi ima spreman odgovor na svako pitanje.

Nazovimo stvarno taj pokret – zvjezdizam. Iako od izama pretezno treba bjezati, neka zvjezdizam bude nova sintagma oko koje ce se okretati cijeli svemir.

Recimo, Marko sretne Uroša u selu Donje Šumarevo i taman kad pomisle kako se dan ni za dlaku nije promijenio od prethodnoga, prema njima korača Spasoje, doseljenik iz sela Mali Svetionik, sa cizmama borgirovkama na nogama, deni d filt lecama u ocima, betmen plastom na ledjima, Vrana makeupom na licu i noktima namazanim u crno u stilu Ed Woodove Vampire, sa kosom zacesljanom u stilu hitlerjugend mainšafta.

I gledaju Marko i Uroš, gledaju spodobu koja je do jucer nalikovala na njihovog prijatelja a danas na djeda iz Adams Femili i pitaju: “Spasoje, jel bre, u kom si fazonu? Koji ti je kurac; nacisto si odlepio”. A Spasoje ih pogleda pogledom koji je cisti zen zvjezdizam i odmjerenim sporim dubokim šekspirijanskim glasom, nalik na Đejims Earl Đonsa ili pak Vile Valu progovara: “Ja Spasoje bijah jos jucer, no danas samo pjesnih ostah; jucer bijah Homer, danas sam mrtav. Jucer bijah Spasoje, danas Leptirion postah”.

“Vidi mamu ti pedera”, Marko i Uroš krenu da tuku Spasoja. “Kome ces ti tu losim parafrazama kvarit Borgeza, pizda ti materina transeksualna”, vice Uroš u mahnitom bijesu, uzimajuci sa ceste ogroman kamen. No Spasoje tada poravna svoj plast, podigne lijevu ruku prema nebu, i ko gusjenica transformirana u leptira, ili drugo cudo prirode, ko klark kent transformiran u supermena, poleti zvijezdi pod oblake. “Zbogom smrtnici”, viknu sa visina dok su dojucerasnji prijatelji postajali samo male blijede tocke na udaljenoj Zemlji. “Vidi mamu mu”, nastavi Uroš jos uvijek vidno isprovociran, “pa ovaj je stvarno postao neka zvezda”.

Zato, djeco The Šekreta, Gaylajta, mrezastih majica i lakiranih noktiju, djeco novog svjetskog poredka, poletite i postanite zvijezda, uzmite porodici ili pare ili zivce (ako mislite pokazivati
genitalije ili mijenjati spol) i vinite se…vinite se put zvijezda. Bas poput Spasoja iz Sela Mali Svetionik, kojega bi legendarni Rod Serling predstavio: “Kako je ruralno dijete postalo distorzirani
elektricni vodvilj te promijenilo identitet i ime iz Spasoja u Leptirion, doznajte samo u Zoni Sumraka”!

Dalibor Mladenovic (21.VI.2012)

- 15:37 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  prosinac, 2013 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Listopad 2014 (1)
Prosinac 2013 (25)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Službeni blog glazbene stranice

http://vision-rock-metal.com/