Virtuelino plišano jastuče https://blog.dnevnik.hr/virtuela

srijeda, 28.01.2009.

ŽTP Zelengrad

Image Hosted by ImageShack.us

"Glavni kolodvor i Simba, susjedin ljubimac - ljubitelj kolodvora! Simba je doista poseban. S graditeljima pruge i direkcijom & logistikom Zelengradskih željeznica družio se od prvog dana. Simba je sveprisutan kada treba raditi, kopati, miješati beton, postavljati šalunge za posteljicu pruge. Simba je uvijek tu. Mazi se, mjauče, skreće pozornost na sebe; nemoguće je zanemariti Simbu! A i nakon betoniranja, tu su jamačno otisci njegovih šapa u betonu! Često su u Zelengradu sve susjedne mačke; osobito često navrate Snježana, njen otac Ivan, Uglješa, sijamac Yebiwoye, perzijka Leticija, i, dakako Simba & njegov pajdo Figaro!

Zašto su uvijek u Zelengradu, kišilo, sniježilo ili sunce pržilo? Za pretpostaviti je da je to zato što su druželjubivi, a u Zelengradu uvijek nekoga ima! A ima i hrane koju glavna zelengradska logističarka redovito ostavlja u mačjem restoranu društvene prehrane! Društvo & hrana: vjerojatno je to ono što ih privlači. I nije im za zamjeriti. Koga takvo što ne bi privuklo?!"


S velikim veseljem i ponosom pozdravljam svoju prijateljicu Kristlu, Ženu koja umije prepoznati dobru štiklu!

28.01.2009. u 13:50 • 12 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 26.01.2009.

Entropa i druge priče iz Bohemije

Image Hosted by ImageShack.us

Mladen Stilinović

Spremilo nam Havela u bolnicu na intenzivnu i kad sam se već pobojala da će nam ga dragi Bog pozvati na intimni razgovor u dvoje, u susjedstvu istoga dana posrne na pločniku svjetski arhitektonski celebrity Jan Kaplicky i umre od infarkta, sedam sati nakon što mu je žena u Podoli bolnici rodila kćer.
Ta nas je smrt dobrano uzdrmala; jest da je Kaplicky bio gospodin u godinama (71), ali stari je vrag izgledao fenomenalno i bio je tako silnio zaljubljen u svoju lijepu, mladu gospođu da nas je sve omađijala njihova ljubavna sapunica koja se, eto ti vraga, uvrnula u grčku tragediju.


Image Hosted by ImageShack.us


Inače, Kaplicky je ovdje bio i ostao u središtu pozornosti zbogradi planirane gradnje Nacionalne knjižnice na Letnoj. Međunarodna je porota pod predsjedanjem Zahe Hadid izabrala njegov projekt za pobjednika (viđe slike), no zbog otpora lokalnog arhitektonskog establishmenta i dobrog dijela političke elite, projekt je odbačen.
Prvo se stvar objašnjavala neregularnošću izbora, a kada je međunarodna arhitektonska udruga ocijenila da je izbor protekao po pravilima, ondak se tzv. Blob odbacio zbog neriješenih pitanja zemljišta, dozvole, itd. Ne trebam valjda napominjati da uz političku podršku vladajućeg ODS-a, nikakvo zemljište ne bi bilo u pitanju.
Protiv Bloba se vehementno oglasio i predsjednik Klaus koji je pače, izjavio da će se dati privezati lancima (uz koga ili što, nisam shvatila) kako bi spriječio gradnju Kaplickiyjevskih futurističkih vizija. Pavel Bem, šef ODS-a za Prag, u najboljoj 'pošten-jeben' maniri se izjasnio da Blob nije najbolje rješenje za Letnu (odmah iza Hradčana pa bi turisti iz daljine uz kraljevske zidine vidjeli i komadić zelenog fuj-pike-postmodernizma), nego ajmo mi Nacionalnu preseliti negdje na kraj grada gdje nikome neće biti trn u oku.
No, dobro, iz svega se razvio sasvim solidan skandal i narod se podijelio ZA i PROTIV Bloba, a Kaplicky je i dalje – ima tome skoro dvije godine – vodio bitku da svoju Hobotnicu smjesti gdje je originalno i trebala biti.

Međutoa, nije nam se Kaplicky stigao ni ohladiti, a zasjenio ga je David Černy, lokalna umjetnička zvijezda, novinari mu vole tepati: 'l'enfant terrible' ovdašnje scene, a ja bih dodala iznimno talentirani Petar Pan s fascinantnim menadžerskim sposobnostima i instinktom za samopromociju, + totalna budala istovremeno.

Daklem, Česi su od 1.1. preuzeli šestomjesečno predsjedanje Europskom unijom, a to – između ostalog – podrazumijeva i slavljeničku prezentaciju nekog umjetničkog događaja koji simbolizira zemlju članicu, njeno predsjedanje, bla, bla, bla, nastavite u revijalnom tonu.

Bez javnog natječaja, čisto onak na friendly bazi, češki se briselski čovjek Alexandr Vondra (inače, čovjek iz kulture, a momentalno potpredsjednik vlade) obratio Černome i dogovorio da ovaj odbavi taj dio posla.

Projekt koji je Čenry predložio, a vlada odobrila i djelomično financirala (većinu financija Černy je osigurao od češkog ćumur-barona Zdenjeka Bakale) sastojao se od sljedećeg: Černy i još 26 umjetnika, po jedan iz svake zemlje-članice EU, napravit će ogromnu plastiku za Brisel, a ta će se sastojati od radova individualnih artista, stereotipi o zemljama-članicama, svatko će odraditi vlastitu zemlju. Primljeno, potpisano.

Međutim, vrlo brzo je David skopčao da je natezanje s 26 umjetnika iznimno iscrpljujuć i naporan posao pa je stvar odlučio doslovce preuzeti u vlastite ruke. S dvojicom kolega, umjetnikom Krištofem Kinterom i art-teoretičarem Tomašem Pospišilem, odlučio je kreirati 27 'plastika-stereotipa' i predstaviti ih kao kolektivni rad EU ekipe.

Nažalost, bruka je pukla nekoliko dana prije (umjesto nakon) svečanog otkrivanja plastike, ali ipak najveći je skandal izazvala sama 'Entropa' - tako se umjetnina zove - koja je pojedine zemlje prikazala u ne baš laskavom svjetlu. Bugari su recimo, popizdili jer u Briselu vise kao niska turskih zahoda, Slovaci su predstavljeni kao safalada zamotana mašlekom mađarskih nacionalnih boja, manijakalno-zeleno orijentirani Austrijanci koji se s Česima desetljećima svađaju oko nuklearke u Temelinu, na svome teritoriju nose par visokih atomskih tornjeva, Nijemci su predstavljeni kao mreža auto-cesta koje neodoljivo podsjećaju na svastiku, Danci se sastoje od Lego portreta Osame Bin Ladena, itd.

Skandal par excellance! Bugari uputili prosvjednu notu češkoj vladi, ostali protestiraju također, David se ispričava Bugarima, Vondra u kurcu pred svojima i pred tuđima, super zabava!

Ali, eto, sad se stvar malo slegla i nakon prvog Davidovog mucanja – na pitanje je li briselski 'umjetnički čin mistifikacije' tako zamišljen od samog početka, odgovorio je da ne, ali uto je samouvjereno uskočio Pospišil kojeg je Bog zaobišao kad se dijelio talent, ali zato mu je dao pamet i lukavost, i dobacio: 'Naravno da je!' – od početka je sve bio jedan veliki koncept, provokacija, nadopunite niz sasvim slobodno, jer sve ide i ništa se ne dovodi u pitanje.

I sad smo se jope svi podijelili – neki su srditi na Černija, jer da je riječ o prevari kako god da je on umjetnički interpretira; sveziglede Bugara: da Černy očito ne shvaća razliku kada vic o Ciganima priča Rom ili kada isti vic priča skinhead – drugi tvrde da je koncept fenomenalan i da se o češkom predsjedništvu konačno govori; umjetnost je neupitna i slobodna te da Černyjeva akcija predstavlja europsku vrijednost samu po sebi – treći napominju da je Entropa isključivo samopromocija reflektora gladnog Černyja, itd. Itsl.

Mene je cijela stvar nasmijala; 'stereotipi' su mu na nivou reklama sa Stojedinice (što će reći, sasvim solidni, ali na njima nema doktorata), Bugari su turski zahod jer je malog Davida strašno fascinirao čučavac kad je onomad kao dijete ljeto proveo na crnomorskoj plaži; ne kuži ili ne mari naša sasvim pametna budala da stereotip o turskom (!) zahodu u zemlji koja se do prekjučer oslobađala od Otomana zvoni drugim zvonom nego u veseloj češkoj glavi, ali tko te pita za traume nečije tuđe povijesti.

Pa me to podsjetilo na jedan drugi detalj: ovih smo dana, naime, obilježavali 40-godišnjicu samospaljivanja Jana Palacha koji je u trenutku smrti bio jednako star kao i David Černy 1989. kada je pao Zid.
David se tada proslavio i izdigao iz anonimnosti art-studenta prefarbavši spomenik-sovjetski tenk u ružičasto!

Jebiga, jedan se zapalio kada su Sovjeti stigli na tenkovima, a drugi ih je obojao u roza za odlazak! Sign of the times; euforija Nove Europe, drugi kontekst, druga vremena, drugo povijesno iskustvo, David je jednostavo rečeno, jedno sretno kopile koje je pametno, talentirano, priznato i uspješno - i može si dopustiti da bude budala!

Hehehehehe, ipak, odat ću vam jednu mračnu tajnu – par tjedana prije Entrope otračala mi Černoga poznanica, Luda Pjesnikinja Vjera, koja je svojevremeno ljubovala sa skulptorom.
Veli da je loš u krevetu.

Kažem ja, tolerantna i draga kakva već jesam: 'Pa nemoj tako, možda ste jednostavno bili nekompatibilni, znaš kako je, s nekim to ide, s drugim ne...', a ona će: 'Ne-ne! Pitala sam ja i druge! I sve kažu isto!'

Tu mene već zagolicalo, jer – odat ću vam još jednu tajnu – ja ne znam što je to loš ljubavnik, moji su svi bili sasvim solidni dečki, pa pitam: 'Kak misliš – loš? Kaj je delao? Ilibolje reći – kaj nije delao?', a ona će: 'Ma onak, ko malo dijete je, ko da mu je 13 godina!'.

Eto, David je i u seksu kao i u umjetnosti, mlad i zaigran.

Nego, posljednji 'počasni udarac' crnome Daći stiže u nedjeljnom izdanju Mlade Fronte, rubrika 'Vikend'.

Ovaj sam intervju prevela samo za vas zato jer je riječ o najluđem komentaru cijele Entropa eskapade, a autoru teksta Milanu Eisenhammeru odajem počast + predlažem ga za godišnju nagradu češkog Novinarskog društva.


Image Hosted by ImageShack.us




David Černy – Stid sam samo glumio
Piše: Milan Eisenhammer


Zovem oko dva popodne da dogovorim razgovor s umjetnikom Davidem Černiyjem; u Americi je osam ujutro. Idealno vrijeme.

'Kako si?', pitam.

'Već sam umoran od svega. Maloprije sam se probudio, a najradije bih opet spavao', kaže Černy (41). Glas mu zvuči skrušeno, ali živne dok navodi gdje se sve o njemu pisalo. 'Odbio sam tisuće razgovora, ali za tebe ću učiniti iznimku.'

Privatno smo na Ti, jer smo svojevremeno zajedno išli u osnovnu školu. Već tada je imao probleme. U osmom su ga razredu htjeli poslati u popravni dom. Bio je hiperaktivno dijete. Iz likovnog je imao trojku, a jednom i dvojku, akademska slikarica Jeničkova zbog njega je dobijala histerične napadaje. Tada ga nije zamišljala kao umjetnika, kao uostalom i nitko od nas. A da će jednom biti ovako slavan? Tome bismo se dobro nasmijali.

U našem je razgovoaru iznio kako je to stvarno bilo s Entropom, ali za novine je imao svoju 'službenu' verziju.

Na kraju smo se međutim odlučili objaviti cijeli neautorizirani razgovor.


Kako živi umjetnik za koga se zanima cijeli svijet, ali je upravo izgubio tri milijuna kruna?

Svaka zafrkancija nešto košta. Ali od Bakalove firme ću dobiti nešto malo preko deset milijuna tako da ću za hranu i telefonske račune imati. (smije se) Ali nemojte to tamo napisati! U novine dajmo nešto kao: na tome si džep svakako nisam omastio, a tih mi deset milijuna neće pokriti sve troškove. Rijetki mogu zamisliti koliko je ta konstrukcija od osam tona skupa.

Već ste vratili novac češkoj vladi?

Skoro. Potpisao sam novi ugovor o povratku 1,9 milijuna za dio o projektu. A ugovor o polugodišnjem najmu Entrope sam s prethodnih 1,2 miijuna kruna snizio na simboličnu jednu krunu. Ali definitivno napišite da to nisam morao napraviti.

Kako to? Zar niste lagali da je na projektu surađivalo 27 umjetnika iz svih zemalja članica EU te da je svaki priložio karikaturu svoje zemlje? A zapravo ste sve napravili sami sa svojim prijateljima.

Ali u ugovoru se nisam na ništa takvo obavezao, pravno sam sasvim u redu. Pa valjda znam što potpisujem? (zvoni mu drugi telefon) Bugarski novinar iz časopisa Trud ili tako nekako. Vidite? Non-stop netko gnjavi. Pardon.

Dakle zašto to onda vraćate?

To je moralna gesta. Među nama: radim to uglavnom zbog Saše (Alexandra Vondre, potpredsjednika vlade). Ionako sam mu lijepo skuhao. A ipak ljepše zvuči kad se kaže da je to vladu koštalo jednu krunu. To je dosta pristojna reklama za takve novce, zar ne?

Jeste li znali od samog početka da će to biti totalna prevara?

Napišite tamo da da. Pokušao sam kontaktirati nekoliko umjetnika, ali onda sam shvatio da će vremenski sve skupa biti jako zahtjevno. Odustao sam valjda kod petog čovjeka. Nisam za to imao živaca. Onda sam s frendovima otišao do gostione i tamo smo se dogovorili da to napravimo sami.

Morali ste slutiti da će to puknuti.

S tim smo pomalo računali, ali izgledalo je obećavajuće. U britanskom dnevniku Independent o nama su pisali nekoliko dana pred svečanim otkrivanjem i totalno su progutali udicu. Naveli izmišljena imena autora i o ničem se nisu brinuli. Bili smo spremni s tim dogurati do kraja. Frendovi su se htjeli prošetati po Briselu pa smo odlučili da tamo malo odglume... Na primjer, moj slovenski poznanik Viktor Frešo trebao je glumiti fiktivnog umjetnika Borisa Špernogu. To bi bila zafrkancija! Adrenalin. Improvizacija. Ironija. A tek nekoliko dana nakon velikog uspjeha htjeli smo to sami razotkriti.

A umjesto toga ste se ispričali. I to ne samo Bugarskoj čija je vlada službeno protestirala jer ste njihovu zemlju prikazali kao niz turskih zahoda. Što imate protiv njih?

Protiv Bugara ili zahoda?

Oboje.

Te zahode pamtim s odmora, bili su za mene nevjerojatno iskustvo. A Bugari? Krivo mi je što nemaju smisao za humor. Izašli smo im u susret i njihovu smo zemlju na plastici prekrili crnom krpom. A zapravo je zbog njih sve i puknulo. Bugarski su novinari počeli istraživati navedenu autoricu Elenu Jalebovu i otkrili da ne postoji. Ali sad me Bugari vesele, jer potpisuju peticiju protiv svoje vlade i traže da se njihova zemlja na Entropi opet otkrije. Zahvaljujući njima, Entropa živi dalje svojim životom i to je dobro. Uvijek se nešto događa.

Martin Klepetko, češki veleposlanik u Bugarskoj, zbog vas je od lokalnih političara dobio zdjelu u obliku zahoda.

Vidite, a ja nisam dobio ništa. I još moram vratiti lovu. (opet mu zvoni telefon) Ovaj put BBC. Idemo to dovršiti. Vidite koliko imam posla.

Neki vam tu ispriku zamjeraju. Ne ide zajedno s mistifikacijom. Je li vam žao da niste ostali pri svome? Na tom podiju ste djelovali kao pokisli pes. Nije li to poraz?

Glupost! (ljutito) Taj stid sam samo glumio! To mi je bilo kao nastavak predstave! Komični istup, happening s jednim linčovanjem i ostalim marionetama.

Zašto ste se onda ispričavali? Prisilila vas je češka vlada? Prepali ste se razmjera skandala?

Glupost!

Što vam je rekao Alexandr Vondra kada ste mu priznali da ste imena autora izmislili?

Vikao na mene da sam zaje... Cijeli niz izraza koje nisu za objavljivanje, ali ruku na srce, baš mu se i ne čudim.

Još uvijek me ne ide u glavu kako se ta vaša prevara nije otkrila ranije. Iz kataloga Entrope strši ironija i pretjerivanje – za svakog ste autora izmislili i popis djela, izfabricirali imena izložbi.

Jednostavno nije puknulo. Vjerovali su mi... Mislim da Vondra to nije ni čitao. Među nama: on umjetnost ne razumije.

Je li istina da je saznao par dana prije slavnog otkrivanja plastike?

Hm.

Ne vjerujem.

U redu. To je malo kompliciranije. Rekao sam mu sve u trenutku kad se više ništa s tim nije dalo napraviti. Pobjesnio je. Na koncu smo izmislili plan kako ćemo to dovršiti. Nek završi slavlje i neka nas svi ishvale, a onda ćemo par dana kasnije s osmijehom priznati i svi ćemo se slatko nasmijati. No, onda su došli ti Bugari, a nakon njih i Slovaci. A tad je to već bilo veliko sranje. Iščekivali smo tko će sljedeći protestirati. Izgledalo je kao da će Saša ostati bez stolice. Zato smo se dogovorili da sve preuzmem na sebe i ispričam se. Za to mi je obećao neku buduću suradnju... Ali ovo je samo za tebe, ubit će me ako se sazna!

Je li zbog toga nastradalo vaše prijateljstvo?

Osjećam da mi više ne vjeruje. Pri tim službenim isprikama se pravio kao da me uopće ne poznaje, ali nekoliko dana kasnije smo zajedno izašli na večeru. I činilo mi se da se malo primirio. Mislim da bi mi trebao oprostiti. O našem predsjedništvu se svuda govori. I on se non-stop o nečemu izjašnjava. Možda će to za njega na kraju biti sasvim uspješna epizoda.

Govori se i o vama. To je dobra reklama, zar ne?

Ako tako mislite.

Je li se već javio netko s novom narudžbom?

Nažalost nitko. Obama me još nije nazvao.

A kako biste prikazali Ameriku?

Ne znam. Definitivno ne kao ogromni hamburger iz kojeg na sve strane curi kečap, a pokraj njega konzerva pive u papirnatoj vrećici. Iako bi to bila sasvim dobra dekonstrukcija zdravog životnog stila i slavljenje hipokrizije. Ali inače, Amerikancima zavidim. Također bih rado živio u Europi bez predrasuda. Nerasističke, nehomofobne i otvorene. Još kad bi imala smisla za zafrkanciju...

Puno je i pozitivnih reakcija na vaše djelo. Na češkoj verziji internetove stranice Facebook imate više od osam tisuća poklonika, a samo 40 kritičara. Koja vas je reakcija najviše obradovala?

Ona od Topola (premijer Topolanek). Rekao je da se privatno tome smije kao i svi ostali u Briselu. Bakala mi je čak poslao SMS da sam krele. Ali tamo je stavio Smajlija pa je valjda OK i poslat će pare.

Što su vam rekli roditelji?

Odmah su me nazvali nakon nastupa u Briselu i podržali me. Lijepo su me iznenadili, jer me oni inače baš ne hvale.

A čija je reakcija bila najgora?

Od bugarskih novinara. Ne razumiju da s tim djelom ratujem protiv stereotipa. Pitali su me što sam mislio pod 'duhovnom bijedom' bugarskog naroda što smo napisali u komentaru pod prikazom njihove zemlje. A kad sam odgovorio da je Elena Jelebova time evidentno htjela upozoriti na duhovno siromaštvo svojih sunarodnjaka, pitali su me jesam li normalan.

I što ste im odgovorili?

Po dostupnim informacijama i liječničkim pregledima kojima se kao pilot moram redovito podvrgavati, ispada da sam normalan. (hvata ga napadaj smijeha) Tamo definitivno nisam nastupio kao pokisli pes. Možete biti mirni.

Koja vam je zemlja u Entropi najviše uspjela?

Velika Britanija.

Zato što ste je prikazali kao golu mapu?

Nije baš proeuropska tako da više nije ni zaslužila. Čudim se da također ne protestiraju... Valjda kužite kako je to bilo u stvarnosti. Za Britaniju više jednostavno nije bilo vremena. Ali ovo prvo objašnjenje zvuči bolje, zar ne?

I predsjednik Klaus je euro-skeptik, ali Češku republiku ste prikazali kao display po kojem protiču njegove izjave. Niste li prema Česima bili preblagi u usporedbi s ostalim karkaturama?

Ali karikatura Češke jest Klaus sa svojim genijalnim izjavama. On je faca, a ne samo skijaš kako smo napisali u katalogu.

Opet ta vaša opsesija Klausom, godinama ga kritizirate. U Entropi opet s njim poravnavate račune. Nije li to šteta?

Netko mi je savjetao da Češku prikažem kao golu guzicu. Ali ja stojim iza svoga. Po mome mišljenju, Klaus konstantno šteti Češkoj svojim istupima i protueuropskim stavovima. Recimo, time što na Zamak nije izvjesio zastavu EU. Time što se dao izabrati komunističkim glasovima.

Vjerojatno vam nije drago ni to što je kritizirao vaše djelo?

To sigurno ne! S time sam računao. Ako je to nekoga i trebalo uvrijediti, to je on.

Prema drugim zemljama ste bili daleko stroži. Slovačku ste prikazali kao ugarsku kobasicu zavezanu mađarskom trikolorkom, Austriju kao travnik s tornjevima nuklearnih elektrana. Italiju kao onanirajuće nogometaše.

Samo se poigravaju s loptom. Talijani su srećom zaigran narod.

Njemačku ste prikazali kao mrežu auto-cesta koje neke iritiraju, jer ih podsjećaju na kukasti križ.

Jednostavno, kad to netko želi vidjeti, vidjet će to na svakoj popločanoj podlozi.

A Lego karikatura Muhameda koju ste utisnuli u kartu Danske je također privid?

Naravno.

Zašto ne priznate da je tamo?

Pobogu, pa to vidi valjda svaka budala! Pitaš iste gluposti kao i svi novinari. Uvijek naokolo! Što da ti na to kažem? (viče) Pa umjetnik ne može objašnjavati što je svojim djelom mislio. To je najveća uvreda umjetnosti.

Usput, za autora danske plastike označili ste Susan Malberg Albertsen. A pokazalo se da umjetnica s takvim imenom doista postoji u Danskoj. Slučajnost?

Prije bih rekao - sudbina. Nešto mistično, dodir stvaralačkog genija. Nažalost, to je bio rad kolege tako da si to ne mogu prisvojiti. No svejedno, i toj sam se iskompleksiranoj gospođi ispričao. Kao što vidite – nemam problem s ispričavanjem, kome god i ni za što.

Kako biste s odmakom od nekoliko dana ocijenili svoje djelo – kao najveći fijasko u svojoj karijeri ili kao blistavi uspjeh?

Kakvo je to opet pitanje? Obadvije kategorije su totalna glupost.

Probajte ipak nešto smisleno odgovoriti.

To je glasna umjetnička ispovjed. Najveći uspjeh i fijasko istvremeno bila je jedna moja druga akcija – kada sam se prije puno godina vozio na pulferu da izbjegnem kontrolore, a policajci su tramvaj zaustavili i izmlatili me. Dovoljno?

Tada je to bilo mnogo čistije. Radilo se samo o vašoj koži, a sada ste do svoje mistifikacije upleli i cijelu vladu.

Da, siroti Saša... Baš sam znatiželjan što ćete od ovog našeg razgovora napraviti... Ali vjerujem da će biti u redu.

Isprika

Inspiriran radnim metodama Davida Černog autor se odlučio stvoriti razgovor kao kombinaciju realnosti i fikcije. Odgovori su takvi kakve je umjetnik rekao ili ih je pak mogao reći.
Vladi, Europskoj uniji, Bugarskoj i Davidu Černom se ispričavamo. Uostalom, kako i sam David Černy kaže: 'Groteskno pretjerivanje i mistifikacija oznaka je češke kulture...'.

26.01.2009. u 23:36 • 13 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< siječanj, 2009 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

1001 praška noć

Natasa Babic

Create Your Badge

UDIJELI SIROTINJI - KUPI PRIMJERAK!!!
Image Hosted by ImageShack.us



adopt your own virtual pet!


Image and video hosting by TinyPic

Image Hosted by ImageShack.us


Bond djevojka u mirovini:
Vila Zaboravka

Plaćeni Oglas

Agnus Diabolik
Babl
Belka
CatMarica
Daathian
Delfina
Dvizga
Markiz
Marole!
Nemanja
Remi
Skaska
Spada
Srdelica
Stroke
SuziQ
Zub
Wall
Xiola
ŽTP Zelengrad

Igraju

Virtuela - Žena Koja Tajnu Zna
Bajo - Mladić Meka Srca i Tvrda Uda - nešto kao muž
Daćko Sraćko aka Fabio - Sin na dalekom otoku, miljenik žena i ovaca
BelzeBuba aka Gica Galaksija - Kći sisanče

NEPRIJATELJI

Draguljče - Zla Pajina sestra sa shoe-size-IQ-om ; sanja karijeru u filmu
Sabrina - Zla Pajina majka, pati od alergije na električne žarulje, sanja Virtuelu
Kasper - Pajin otac, sanja vinski gulaš, safaladu, srneći hrbat...

PRIJATELJI

Sanjcho - Žena koja je prehranila The Svadbas
Kum Bojko - Bubnjar i antiglobalist
Erik Degenerik - On Stvara Svet Oko Sebe
Tetka Kristla - Žena koja umije prepoznati dobru štiklu
Suzi J. - Društveni kroničar i posrnula makrobiotičarka, SMS pal
Tihana - Glumica i Ex-Cimerica

ZOO Cast:

Disa - Pajina extramaritalna ljubovca
Lentilka i Čečka aka Marx & Engels - Mačke koje ne poštuju privatno vlasništvo
Mara - Maca Patrijarh - RIP
Milivoj - Jednooki mačak Legenda - RIP
Antonio aka Tonči - Najdeblji mačak na Islandu
Mitzuko aka Cuki - Maca Padobranka - RIP
Kali - Felino-Ljepotica, Kum Bojkova konkubina
Jurica - Mačak-Huligan, nezakoniti Erikov sin s ladanja u okolici Tabora
Dali - Pas Nakazić - RIP
Mafla - Maca Generalica
Ajka - Debela Kuja
Brok - Disin prijatelj i susjed
Tara - Disina prijateljica
Moretti & Co. - Toskanski zečevi - RIP
Mora - Kuja Asasin

...Lista se kontinuirano nadopunjuje....


Arhiva

Izgubljeno-Nađeno (14): Ribar i Pionirka - 3 za 1: Krokodil, Medo & Vjeverka - Majke i kćeri (3): Virtuela i Mama - O Vojtechu - ŽTP Zelengrad - Entropa i druge priče iz Bohemije - Trijumf nade nad inteligencijom - Forwarduša - Vezir, slon i Mikulaš - Draga gošća - Češi, prihajamo! - Došlo momče iz svemira da me mazi, da me dira... - O jednoj propuštenoj prilici - When the party's over, turn out the lights - The Moćni Albion - Sa Sajma - Ođe ja na Sajam knjiga... - Milan Kundera - Uboga guščarica iz Zadimljenog zaljeva - Back in Bljak - Leda seli na jug - Kineska kuhinja - Precjednik - IQ Test - O prokletstvu socijaldemokracije - Nebo - Feminizam allegro - Majke i kćeri (2): Radka, Eva i baka + Prijateljice - Majka selica - Pernata prijateljstva i neprijateljstva - Pernata poznanstva - Traži se EGZORCIST - Treslo se brdo lave - Rođendani in absentia - Nepodobni - Istjerivanje zmajeva žudnje - Sudbinski susret kod Toshiba korala - Izgubljeno-Nađeno (13): Iza sedam gora + Pajo više ne stanuje ovdje - Monika više ne stanuje ovdje - Viđe Putina!!! - Eye Movement Desensitization - Majke i kćeri: Mirha i Arnela + Nicholasu Wintonu, sretan rođendan! - Kako smo se obogatili - Marko Vidojković: "Kandže" - Glađu do jadranske plaže - Izgubljeno-Nađeno (12): Aritmetika završene ljubavi + Elijahova stolica - Mahatma Update - Kokoška 2 i Kundera + Baba Jaga - Bubamare napadaju! + Jutarnji haiku - Srdelico, ova ti vrijedi - Lager Tango + Hillary u Qurcu - Sodoma, Gomora, Berlin i Tokio - Lovčevi zapisi - Masakr na plišanom jastučetu - Blogdek@meronsko nedonošće - Majstor i Virtuela - Mački i Inžinjeri - Izgubljeno_Nađeno (11): Balada o zaklanim zečevima - Pink&Punk - Razglednica od mame - Pirjati na maslacu - Noć padajućih zvijezda - Pepeljaro, generacijo moja! - Jedno ubojstvo i nekoliko sasvim male djece - Izgubljeno-Nađeno (10): Dnevnički zapisi, srpanj 2001 - Diskretni šarm malvazije - Češkim šarmom do igelitke - Hamlete, Hamlete!!! - Čitulja + Tajne šifre i skrivene poruke - Češko slavi! + Gdje je Domov moj (1): Margareta - Nedjeljom postam instrukcije - Striček - Izgubljeno-Nađeno (9): Štefek i Nadica - Nogometni dan, ja plutam baj-baj... - Sunce subotom - Svi moji porodi - Budi moj Valent-in! - Woof! - Duplex + Saldi Saldi! Utsala Utsala! - Put putuujeeeem!!! - Baksuz Terry + Pad - Ben had a bit of a fall... - El Presidente!!! - Izgubljeno-Nađeno (8): Prsten + Kurvin sin + Meni mucho drag lik - Nebeska stvorenja + Ring of Fire - Robertek - Božićna Rapsodija - Na sunčanoj cesti - Kralik utješitelj - Sirena sa Sjevera - Shalom Auslander, Beware of God: Waiting for Joe + Heimish Knows All + Somebody Up There Likes You - O Šćepankinom porodu - Arcimboldo - Moja voodoo kolekcija - Zaboraviti - Šnel šnel Šnapi + Hrčki koje niko niš ne pita - Boris Buden, Barikade: Recenzija + Sretan vam Dan Republike! - Jedna virilna - Dečko iz Vinkovaca - Suze i pingvini - Oh, Glory Day!!! - Starina Jeljcin + Neptunova mornarica - Izgubljeno-Nađeno (7): Utopenci - Kristalne noći i drugi demoni - Kratka forma, duga priča - Obznana - Virtuela voli Erika - Sjećanja jedne gejše - Nokia pamti - Kad jaganjci umuknu - Parapličko revisited + Izgubljeno-Nađeno (6): Sretni dani sitnih podlosti - Pjesnici su čuđenje u svijetu - Les Oreilles - Iz inozemnog tiska - Izgubljeno-Nađeno (5): Estetska jama - Hrenovka od tisuću tona - Ruža - Hitler na demirlih pendžeru - Jao, ljudi + Radimlja slavi - Šumska policija - Viktor Peljevin: Sveta knjiga vukodlaka (2) - Obznana - Viktor Peljevin: Sveta knjiga vukodlaka (1) - Napušena Srdelica - Začarata - Životi životinja, četveronožnih i dvonožnih - Kassel i Bujon - Nuklearna pastorala - Purgatorij - Bek in Flek - Viktor Jerofejev: Enciklopedija ruske duše (7) - Slunovrat - Junak našeg doba - Viktor Jerofejev: Enciklopedija ruske duše (6) - Izgubljeno-Nađeno (4): Mikrofon - Bling Bling Under the Ocean - Blues Dobrih Namjera - Jevgenij Zamjatin: "Mi" - Izgubljeno-Nađeno (3): Do poda! - Jelenino svedočanstvo - Klinika na kraju grada - Sirotinjo, i Belzebubu si teška... - Viktor Jerofejev: "Enciklopedija ruske duše" (5) - Što je tvoje jeste moje, Seka vrišti, išće svoje - Viktor Jerofejev: "Enciklopedija ruske duše" (4) - Viktor Jerofejev: "Enciklopedija ruske duše (3) - Viktor Jerofejev: "Enciklopedija ruske duše" (2) - Viktor Jerofejev: "Enciklopedija ruske duše" (1) - Izgubljeno-Nađeno (2): Pahuljice - U liftu - Rodbina iz Afrike - Izgubljeno-Nađeno (1): Crvena i Plava - Jan Švankmajer i Rodbina iz Texasa - Mrtva jesam, dakle nisam - Promeny - Vijesti iz bezsvijesti - Bromova u Carstvu Psihodelije - Bal na pomičnoj trakitraci - Anche I Ricchi Piangono (4) - Anche I Ricchi Piangono (3) - Anche i Ricchi Piangono (2) - Anche I Ricchi Piangono (1) - Xanadu za autostopere! - Altamira i još ponešto - Altamira obećanje - Krista za kralja! - Raste kao nada - Zamilovah se u Aliena - Ću da kupim šuze dok čekam na plesačke muze - Votre signe astrologique: Gemeaux! - Išo medo u dućan - Achtung! Achtung! Stevo na cesti! - Proces u Holešovicama - Kako ubiti Lentilku bez suvišnih zašto - Jedna dobra i jedna loša vijest - Ne mi dihat za ovratnik, koza nora - Pasmaterkuracpičkasisajebanje - La Danse Macabre - Povratak ratnice - Kurve, teroristice i druge zaposlene žene - Slavlje na Lezbosu - Bernardo Atxaga - "The Lone Man" - Černi pes - Tko je??? - Budi moja voda - Gospođice iz Avijona - Berliner krafnica - Vjetrenjače trulo srce - Milke i Burboni - Lepi Cane - Tina B. - Pisci i štakori - Triler - Nedjelja ujutro - Majke i sinovi (2) - O drami i njezinim žanrovima - Majke i sinovi (1) - Kostelecke delikatese + Franči i prijatelj - Priče iz divljine - Primavera - Disin udvarač - Subotnja - Jedna šećerna - Rozmarina beba - Kad si sretan lupi glavom ti o zid - Virtuelino plišano jastuče + Kokooodaaaak! - Zaboravom do identiteta - Putnik - I.R. Baboon - Sreća - O otajstvu spoznaje + Follow the Links - O djeci i roditeljima - Blatt Festival: Noć 4+5 - Pismo iz Helsinkija + Blatt Festival: Noć 3 - Blatt Festival: Noć 2 - Blatt Festival + YMCA - Traktori - Don Branko Sbutega 1952-2006 - Paljenje vještica u Bohemiji - Sa suđenja Brodskom - U životu svake žene jedan je presudan trenutak... - Magnum Ruža - Još iz "Gulaga" - Gulag priredba - Istinita priča - Šiškin - jedanput, dvaput, prodano!!! - Jelabuga - Braco i Seka - Nomen est Omen, est Roaming, est... - Eros i Tanatos (2) - Muke po Veneri - Eros & Tanatos - Vrati se, Mužu Broj 1!!! Sve ti je oprošteno!!! - Ubojite misli - Jahač na dupinu/delfinu/whatever - Dan sjećanja na žrtve Holokausta - Medek - Drama Queen - Andrija Warhola među Hrvatima - O psihomotoričkim (ne)sposobnostima, ljubiteljima dlakavih žena i još nekim sitnicama - Žmirkajuća svjetla i Svi + Sve - Nevolje s Nobelom - Burning Love - Sumrak slobode - Fatalne inverzije - Stara/Nova godina - Vrchni Prchni + Ana Žube Revisited - Dobrodošlica Vadičepu - Utz + Beauty killed the Beast - Tiha noć - Ljubav i patnja u Santa Feu - Blast from the Past - Katarina Krokodilova ljubi i ubija + Pajo u snijegu - O šupku i šupcima - Vođe i Heroji - Min Tanaka - Žrtva marketinga - Kako za/iz/liječiti slomljeno srce? - 7 + Bijeli Hotel - Uzgoj i odgoj ovaca te ine stoke sitnog zuba - Randy i Mikulaš - La Famiglia - Le soleil d'Austerlitz - Electronic Theatre - Ognjišta - Ljubav i prepreke - Jindrich Chalupecky - Poći ću s vama jer volim šalu + The Devil's Progress - Pablo Escobar - Mugimama is this monkeymusic? - Nobuyoshi Araki - Kristla + T.G.Ash + G.Grass - Mrs. Robinson - Pulp Fiction + Truch-Trach - Imagine Life After - Aenne Burda + Hermann Nitsch - Šta je pesnik mislio da kaže? - Muke po Veneri + Barbarin u Aziji + Glas + Ćurkom za bolji libido - Misterije Organizma + Osvrt na Ironiju - Tulum u Beču - Ptičja gripa u našem sokaku + Autoportret u makadamu - Rosa Parks - Oleg i Caroline skaču - Lactating Prego u Modnoj Patroli - Norman Davies - Independent People - Roman za žene - NeŽgance - Krvoproliće u Cetoni - Obožavanje Kunsta - Autoportret u travi - Ihajhaj i boca ruma! - Skandal+Reykjavik, petkom navečer - Marcel+Amnio - Album - Vita Activa - Wittgensteinov nećak - Stephen King+Na rubu pameti, Mirekove i moje - Annelies Štrba - Dveri Vrta Istočnoga - Sibirski masakr motornom pilom - Krici, jauci i šaputanja u posljednja dva tjedna - The White Stripes, Govno u Noći i Izlet na Slapovima - 20 Years On - Makondo - Vjerin Party i Mizerni Parketar - Noći i Dani - Produžavam penise. Jeftino! - Čečka, the Furious Snowflake!!! - Popjevka o ljeljenu+Pajo i Pata Patkovi - Teacup Storm - Pod novim krovovima - Spermolov na Simonovoj svadbi - Niccolo de Krizhanitjeva+Kako se Geoffrey Klempner obogatio i još ponešto - Rapsodija u Crvenom - Česi su šampinjoni! - Cold Water - Čičak - Krafnobacač - Kraljevstvo za centimentar!!! - Bang! Plonk! Plonk! Ovdje Radio Praha! - Nekoliko razloga ZA eutanaziju starih i nemoćnih

© Nataša Babić