Grabancijaš i Zmaj

četvrtak , 05.10.2006.

Rodica Roma Hamdije ispričala mi je u jednoj kavani na Volovčici da će se tijekom sudnjega dana, ondosno kijameta, kako taj značajan datum nazivaju muslimani, u Zagrobu suočiti Zmaj Đavo i Grabancijaš.

Grabancijaš je, u hrvatskoj tradiciji, osoba koja je završila 12 svetih škola i 13-u đavolju.

Roman nije završio nikakve škole. Išao je u primijenjenu, ali nije maturirao. Svejedno, talent za crtanje airbrushem nitko mu normalan ne može osporiti. A to nije naučio u školi. Neki čak kažu da je prodao dušu za airbrush četku. Naravno, ne svoju... Velika je, iako česta, zabluda po kojoj đavo traži dušu čarobnjaka. Što ga briga - važno mu je da zaradi, uvjet je samo da je riječ o dobrovoljnom davatelju.

Grabancijaši se izdržavaju na neobične načine. Jedan je, kažu, začarao kruh da govori i kreće se po stolu. Onda je na račun seljaka jeo i pio, jer su se bojali odbiti mu pa i najmanju stvar. Napustio ih je tek kada se svega zasitio, i poželio novoga.

Roman je privlačio romantične djevojke i žene svojom pozom bespomoćnog umjetnika. Dok kažeš 1-2-3 uselio bi se kod njih. Nikad se ne bi žalile, čak ni kad bi ih ostavio u potrazi za novim prostranstvima...

Na direktan upit o porijeklu svoje magije, naprosto bi pobjegao.

Jednom mi je, ipak, ispričao ovu zen-gnostičku zagonetku:

- Kako je Grabancijaš pobijedio zmaja?
- Nikako, on je bio zmaj.

Uskoro je zaplesao.

Zagrob svoj trenutak još čeka.

<< Arhiva >>