Vijesti iz Indije

ponedjeljak, 20.03.2006.

Taj Mahal...

Taj Mahal

Ne znam što bi točno napisao; kako bi opisao posjet Taj Mahalu... Stvarno je prelijepo!!
Dakle, premda ćemo u Indiji biti ukupno 8 tjedana, odlučili smo ne prepuštati stvari slučaju i što prije posjetiti Taj Mahal. Dodatan razlog je vrijeme (stalno nas plaše s nadolazećim paklenim temperaturama) i kasniji posjet bi u svakom slučaju bio manje ugodan. Obzirom na veličinu Indije, Agra se nalazi u neposrednoj blizini Delhija - samo 200tinjak kilometara!!
Agra je bila prijestolnica velikog Mogulskog (Mughalskog?) carstva iz 16. i 17. stoljeća. Obuhvaćalo je praktički cijelu današnju Indiju i u to vrijeme je izgrađen Taj. Priča vam je vjerojatno poznata - Taj Mahal je mauzolej kojeg je car Shah Jahan izgradio u spomen svojoj ženi. Umrla je rađajući Shahovo 14. (?!?) dijete. Očigleno ju je beskrajno volio jer se procjenjuje da je na gradnju Taja potrošeno novaca u današnjem ekvivalentu od 70 milijuna US$!!! Materijali - mramor, mramor, poludrago kamenje, zlato, i još mramora! Gradnja je trajala 22 godine i u gradnji je sudjelovalo oko 20.000 ljudi! Brojke definitivno opravdavaju status 7. svjetskog čuda. :-)
Osim ljepote "iz daljine" da to tako nazovem, ono što je najfascinantnije su detalji s kojima je cijeli Taj prekriven - iz daljine izgleda kao da je obojan u razne cvjetiće i šare, ali se u biti radi o bezbroju poludragih kamenčića umetnutnih u mramor. I naravno, brojni stihovi iz Kurana (crni mramor umetnut u bijeli) izgledaju prelijepo i oplemenjuju atmosferu s porpiličnom dozom mistike (barem u mom slučaju).

Osim Taja smo posjetili i Crvenu Tvrđavu, prijestolnicu Mogulskih careva. Bilo ih je sve skupa šest, i čini se da je svaki u prosjeku napravio nešto manje od tri palače - unutar tog kompleksa ima ih sve skupa 16 komada!! :-) Također impresivno, ali tu sam se manje razbacivao sa slikanjem jer sam već ušao u "zasićenje" :-)

Ne mogu da ne pomislim koliko sreće u biti imamo jer smo u Delhiju. Da smo završili u nekom drugom kraju Indije, tipa Bangaloreu ili Madrasu, mislim da vjerojatno nikada ne bi ni vidjeli Taj. Nekako mi pada na pamet usporedba u tom slučaju: Kao da je neki Indijac posjetio Rim i onda se, recimo, još za vikend zaletio do Londona. :-)

Slike su tu
Više o Taj Mahalu

- 06:19 - Komentari (2) - Isprintaj - #