Sve za stan i kuću - Što je potrebno znati !!

Kako jeftinije preurediti kupaonicu


• Obojite jedan ili više zidova u smirujuće boje, koje će biti u kontrastu s namještajem
• Najekonomičnije je kad su umivaonik i kada jednostavnog dizajna i bijele boje jer se najbolje uklapaju u sve stilove
• Unesite dio prirode zamijenivši dosadašnje standardne pamučne tepihe ispred kade i umivaonika jednobojnim biljnim tepisima (bambus/liko)
• Postavite na zid uokviren poster smirujućih motiva
• Zavjesa za tuš ili kadu neka bude prozirna, to će prostoru dati širinu
• Na podove stavite malene lampice (žarulje neka budu u bijeloj ili primjerice zelenoj boji, ovisno o boji vaše kupaonice ili o tome što vas smiruje)
• Osvježite prostor biljem (idealne su orhideje jer odlično podnose vlagu, čak im treba)
• Poželjni su jednostavni, stakleni svijećnjaci

Dom vrsnih butelja

Bila je tu i poljoprivredna apoteka, i neuspjela prodavaonica vina, a danas je “Svijet vina” ime luksuzne vinoteke što je otvorena u sklopu imanja Envera Moralića blizu Božjakovine. U njoj su pohranjena vina iz sve tri njegove vinarije, Kutjevačkog podruma, Božjakovine i Briča na samoj granici Hrvatske i Slovenije, blizu Momjana.

Kako smo čuli tom prigodom, u Briču je loza posađena i na hrvatskoj strani pa su sada ti vinogradi, na izvrsnom položaju, a blizu mora, Kopra – u dvije države. Vinoteka u Božjakovini, točnije selu Rečecu, arhitektonskim je stilom (autor je slavni Boris Podreca) identična zgradama vinarije i Moralićeve rezidencije u Briču, elitna i vrhunske izvedbe. Svijet vina bit će mjesto gdje se vina neće samo čuvati i prodavati nego će se tu održavati i posebne degustacije, prezentacije i različite druge enološke priredbe.
Poznati naftni biznismen Moralić, procjenjuje se – najbogatiji Hrvat – okupio je na svečanosti brojne goste, uzvanike, prijatelje, osobito iz poslovnih krugova, i to u prikladnom velikom šatoru na travnjaku farme. Pokazao je kako se s mjerom i ukusom, bez velike pompe, mogu upriličiti takve posebne manifestacije, u čemu se kod nas u sličnim prilikama još rijetko dosegne takva razina i kakvoća ugošćivanja. Poznavatelj i ljubitelj vina s veseljem je primao komplimente za vina kušana te večeri.

Bila je to prava revija vrsnih butelja, koja je i ovom prigodom potvrdila velik potencijal Kutjeva i široku paletu, uz europski relevantne količine, i crnih i bijelih vina tog podruma. (U arhivi su i njihova skupocjena, brojnim domaćim i svjetskim medaljama odlikovana vina najviših predikatnih razreda, te arhivska.) Rajnski rizling, graševina redovna vrhunska, posebice graševina iz linije “de Gotho”, crnjaci iz te serije, potom brički cabernet sauvignon bili su zvijezde večeri.

Dakako, u uspjeloj pratnji slavonskih specijaliteta, kulena, švargle, čvaraka, šunki, vola s ražnja... Ovakva večer doista nije za vegetarijance.

ŽELITE OSOBNO KOMENTIRATI UREDNIKU - pošaljite mailKuća obojena zemljom

TEHNIKA BOJENJA ‘AL FRESCO’
Kuća je obojena tradicionalnom tehnikom "al fresco" kojom se prirodni pigment, u ovom slučaju zemlja crvenica iz okoliša, umiješa u još svježu žbuku te u slojevima nanosi na zid. Takva boja u mediteranskom podneblju, s jakim suncem, jakim vjetrom i solju koju vjetar donosi, postojanija je od umjetnih pigmenata. Nejednaki nanosi boje daju kući posebnu kvalitetu stopljenosti s okolišem. Cijena takve fasade neznatno je veća od uobičajene.

Sve za stan i kuću - Što je potrebno znati !!

srijeda, 31.01.2007.

Umro je....


Želite li više posjete na svoje blogove ??

30.siječnja 1629 g. umro je vodeći arhitekta 17.stoljeća Carlo Maderno, koji je odredio arhitekturni način rada ranog baroka. Maderno, koji se rodio 1556 g. u švicarskom kantonu Ticino, poćeo je raditi u kamenolomima mramora na sjeveru italije. Godine 1558 preselio je u Rim i bio je u početku klesar mramora, što mu je kasnije i pomoglo u poslu arhitekta.
Njegov prvi samostalni projekt bio je fasada na crkvi Sv.Suzane godine 1596, jedna prvih baroknih fasada.S njom privukao pažnju pape Pavla V. i ta ga je godine 1603 imenovao za glavnogarhitekta Bazilike sv.Petra.Prisilio ga je da prilagodi Michelangelove nacrte.Izradio je nacrt za povećanjem glavnog dijela i ogromne fasade.Fasadu su završili 1612 g. a priredio ju je tako,da može papa vršiti na balkonu i govore i blagoslove.
Produžetak glavnog djela (ladje), koji je promjenio tlocrt bazilike iz grčkog u latinski križ, ćesto je bio kritiziran.Zbog je zatvarao pogled iz Trga sv.Petra na kupolu.
maderno je bio još zaslužan za druga dijela, no više od svih djela nije sam završio ali pa so bili nacrti već prije napravljeni i kasnije ih je on ili prepravio ili doradio.

- 13:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

^^ POČETAK STRANICEClick Here for Free Traffic!

utorak, 30.01.2007.

Tepisi na podu, zidu ili umjesto stolnjaka


Želite li više posjete na svoje blogove ??

Tepisi su obavezni u klasičnim i rustikalnim interijerima, dok ih minimalizam ne trpi

Tepisi su stoljećima bitan element unutarnjeg uređenja prostora. Pružaju toplinu za noge, prekrivaju skliske površine, dobar su zvučni izolator... Danas postoji iznimno velik broj dezena, oblika i materijala tepiha, od kojih se neki i dalje izrađuju ručno (u pravilu tradicionalnih dezena i dosta visokih cijena) ili industrijski (modernih dezena, s dosta umjetnih materijala).
Pod tradicionalnim tepisima obično podrazumijevamo originale ili izrađene po uzoru na perzijske, turske, armenske, afganistanske, kineske, pakistanske, nepalske, sjevernoafričke... Motivi variraju od geometrijskih do stiliziranih prikaza, primjerice, ptica, prateći etnoelemente područja u kojima su tepisi nastali. Osnovni materijal su vuna i svila ili njihova kombinacija, a vrijednost tepiha ovisi o broju ručno izrađenih čvorova i njihovoj izvedbi. Od vunenih tepiha kod nas su najpoznatiji ćilimi, koje u ovaj dio Europe donose turski osvajači.
Raskošnije varijante perzijskih i kineskih tepiha, bilo da je riječ o originalnim ili industrijskim uracima, danas se obično nazivaju i klasičnim tepisima - njihova je karakteristika korištenje ornamenata nenametljivih boja sa zavijenim linijama i čvrstom središnjom geometrijskom osnovom.

Moderni tepisi konceptualno odlaze korak dalje - većinom su jednobojni ili s jasnim linijama u različitim bojama, šturog ornamenta. Popularni su i tepisi napravljeni od trske te drugih biljnih vlakana. Od tzv. tematskih tepiha, na kojima je prizor neke umjetničke slike ili predmet svakodnevne upotrebe, najpoznatiji su oni za dječje sobe s najrazličitijim motivima - od slova abecede do omiljenih likova iz dječjih slikovnica.
Klasični i rustikalni interijeri moraju imati tepihe. U klasičnim prostorima najbolje izgledaju klasični dezeni, svih oblika i veličina. Okrugli tepisi djeluju posebno elegantno ispod okruglog stola u blagovaonici ili hodniku. U rustici tepisi obavezno moraju biti od prirodnih materijala, idealno od vune, s nestiliziranim motivima biljaka i životinja.Minimalistički uređen prostor, pak, nije pogodan za prekrivanje podova tepisima.
Dopuštena je upotreba industrijski izrađenih jednobojnih tepiha boje pijeska, ugljena ili čokolade, ali ne smiju dominirati. Tepih tradicionalnog izgleda prihvatljiv je samo ako je malen i postavljen, primjerice, ispred komode u dnevnom boravku ili hodniku, a na njemu ne smije biti ni jedan komad pokućstva.

Mediteranski stil također ne pozdravlja pretjeranu upotrebu tepiha, a ako se njima želi dodatno utopliti interijer, tada su dobrodošli jednostavni pamučni ili vuneni tepisi tradicionalnog dezena.

Što treba znati

- Za male prostore birajte svjetlije tepihe, dok u velike mogu sve boje
- Za dojam topline i udobnosti birajte tepihe zagasitijih boja
- Izbjegavajte svijetle tepihe na frekventnim mjestima poput hodnika i dječjih soba
- Osnovna boja tepiha ne smije se ‘tući’ s ostatkom kolorita prostora
- Maleni tepisi postavljeni u istoj prostoriji uz velike ne moraju biti istog dezena, ali moraju pratiti njihov stil i boje
- Skupocjen ‘kolekcionarski’ tepih stavite na vidljivo mjesto, na kojem nema drugog namještaja koji bi ga mogao sakriti ili uništiti
- Malenim tepisima može se pokriti i namještaj, primjerice komoda u hodniku ili stolić za kavu u dnevnom boravku. Mogu se staviti i na zid umjesto slike, ali ne smiju biti predebeli
- U minimalistički uređen prostor nemojte staviti više od jednog manjeg tepiha tradicionalog dezena, a nikako ispod stolića za kavu u dnevnom boravku
- 13:11 - Komentari (0) - Isprintaj - #

^^ POČETAK STRANICEClick Here for Free Traffic!

nedjelja, 28.01.2007.

Idealni stan u potkrovlju obiteljske kuće


Želite li više posjete na svoje blogove ??


• Čitateljica M. B. iz Zadra poslala je tlocrt potkrovlja obiteljske kuće, koje želi adaptirati u udoban stan s barem dvije spavaće sobe i velikim dnevnim boravkom, te ovim putem moli za savjet.


Dovršavanje roh-bau potkrovlja u stanove jedan je od najpovoljnijih načina dolaska do vlastitih stambenih kvadrata.Kako se može vidjeti iz postojećeg stanja, čitateljičino potkrovlje podijeljeno je na dvije podjednake polovice sa po dva zabatna prozora, krovnim prozorima i balkonom uz uvučeni zabatni zid. Tlocrt je pravilnog oblika i gotovo u potpunosti slobodan, izuzev dva betonska potporna stupa i dimnjaka. S obzirom na položaj ulaza i kućnih instalacija, predlažem da se desna polovica proglasi spavaćim dijelom, a da se u lijevoj organizira dnevna zona.
Sve bi trebalo kvalitetno povezati i zadržati što više slobodnog, nepregrađenog prostora. Odlučio sam se za maksimalno otvorenu dnevnu zonu, bez ijedne pregrade i vrata, te intimniji, zatvoreni spavaći dio s dvije spavaće sobe, radnom sobom, garderobom i većom kupaonicom.


U ulaz-vjetrobran može se smjestiti veliki ugrađeni ormar za kapute, obuću i slično. Preostali prostor lijeve polovice stana u potpunosti pripada dnevnom boravku, blagovanju i kuhinji, koji čine jedinstven, cjelovit prostor izduženog tlocrtnog oblika. Kuhinja je u novonastaloj niši uz ulaz te za nju predlažem elemente i opremu U-rasporeda, barski pult s tri visoka stolca prema boravku te dodatni krovni prozor na najpovoljnijemu mjestu.
Prostor za blagovanje svojevrsna je tampon-zona između kuhinje i kuta za sjedenje, ograničen spomenutim betonskim stupovima. Predlažem da se između njih izvede parapetni zidić s kvalitetnom gornjom plohom te da se s jedne strane na njega nasloni pravokutni stol za jelo, a s druge trosjed sjedeće garniture.

Za pristup u desnu, spavaću, polovicu stana treba u središnjem nosivom zidu probiti dva otvora. Postojeća vrata mogu se zazidati. Središnji element spavaćeg dijela je prolazni degažman-garderoba, duguljasti hodnik čija je svrha da poveće sve spavaće sobe i prateće prostorije te stvori i osigura tampon-zonu prema dnevnom boravku. Na krajevima te prostorije, u kojoj dominira veliki ugradbeni garderobni ormar, nalaze se dvije spavaće sobe identične površine i kvalitete.

Soba bliža ulaznim vratima neka se proglasi dječjom, a ova druga spavaćom sobom roditelja. Obje sobe opremljene su standardnim namještajem. Prostor između spavaonica ispunjen je iznadprosječno velikom kupaonicom, s kadom, tuš-kabinom, dva umivaonika i WC školjkom, te manjom radnom ili gostinskom sobom. Kod obrade površina predlažem svijetle prirodne tonove podova, zidova i opreme te, po mogućnosti, korištenje pune unutarnje visine krova.
Piše: Krešimir Crnković

- 01:06 - Komentari (0) - Isprintaj - #

^^ POČETAK STRANICEClick Here for Free Traffic!

četvrtak, 25.01.2007.

U svijetu najamnine i potražnja rastu


Želite li više posjete na svoje blogove ??

Hrvatsko se tržište poslovnih nekretnina ne ponaša u skladu sa svjetskim trendovima. U gotovo svim svjetskim metropolama lani su porasle cijene najma, a u čak četiri od 10 zabilježen je skok veći od 20 posto. U Europi su najveći rast imali Madrid (25 posto) i London (22 posto). Najskuplji poslovni prostor iznajmljuje se na West Endu za 1558 eura po kvadratu godišnje, dok je najskuplji prostor u Madridu dostigao 408 eura godišnje. Stopa nepopunjenosti se u tim metropolama smanjila sa 7,8 na 4,3 posto. Pariz je zabilježio rast najamnina od 9 posto, dok je nepopunjeno bilo 5,2 posto prostora. Sjevernoamerički uredi također su poskupjeli. Tako je New York imao rast od 18 posto, a Washington 6 posto. Najveći rast cijene najma postigao je Hong Kong, čak 30 posto.Uredi u Hong Kongu iznajmljuju se po cijeni od 619 eura godišnje po četvornom metru, a stopa nepopunjenosti iznosi 3,8 posto. Los Angeles je zabilježio rast najamnina od 9, a Sydney 8 posto.“Iako potražnja za kvalitetnim poslovnim prostorima u proteklih nekoliko godina raste, ovo je prvi put da najamnine rastu simultano na svim značajnijim svjetskim tržištima, dok stope nepopunjenosti opadaju”, komentirao je izvješće Steven Dunn, direktor Global Research Publications pri CB Richard Ellis. Zbog velike potražnje očekuje se da će se ovakav trend još neko vrijeme nastaviti.

- 20:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

^^ POČETAK STRANICEClick Here for Free Traffic!

srijeda, 24.01.2007.

Poslovni tornjevi sve jeftiniji i sve prazniji


Želite li više posjete na svoje blogove ??

Za poslovni prostor u Hrvatskoj neće biti puno interesa sve dok se ne bude znalo točno vrijeme ulaska u EU; tada će strane tvrtke početi masovnije dolaziti, procjenjuje Arn Willems, partner u zagrebačkom uredu CB Richard Ellis

Cijene zakupa poslovnih prostora u Zagrebu lani su nastavile padati: ukupni je pad 6,5 posto, a istodobno je porasla stopa nepopunjenosti. Očekuje se da će te najamnine i dalje padati, upozorava međunarodni konzultantski div CB Richard Ellis (CBRE) u svom izvješću o cijenama najma poslovnih prostora u svjetskim metropolama.
Trenutno se mjesečne najamnine u Zagrebu kreću u rasponu od 14 do 16 eura po kvadratu poslovnog prostora A kategorije. Najveći pad cijene su zabilježile starije zgrade u centru Zagreba, i to uglavnom stanovi koji su pretvoreni u poslovne prostore. U nešto starijim poslovnim zgradama poput nebodera Industrogradnje, Zagrepčanke i Cibonina tornja mogu se unajmiti prostori već za 10 eura po kvadratu. Cijene najma poslovnih zgrada izvan grada niže su od onih u centru, ali se ipak sporije popunjavaju.
Cijene prostora u novim poslovnim neboderima na lokacijama Vukovarske i Radničke ulice ovise o kvadraturi (što je manje kvadrata, to je cijena veća), kao i o poziciji unutar zgrade (viši katovi su skuplji).

- U 2006. na tržište je stiglo oko 170.000 četvornih metara novog poslovnog prostora (uključujući Centar projekt - 30.000 m2, NetCity - 12,500 m2, Grand centar - 13.500 m2, Eurotower - 17.500 m2, Almeria Tower - 15.000 m2). Od tih 170.000 m2, otprilike 120 tisuća ili 70% je napunjeno, odnosno iznajmljeno - objašnjava Arn Willems, partner u zagrebačkom uredu CBRE.
- Ove se godine očekuje novih stotinjak tisuća kvadrata, pa će biti još više neiznajmljenih poslovnih prostora, a cijene će i dalje padati - kaže Willems. Lani su te cijene bile 6,5 posto niže nego 2005., a ovogodišnji bi pad mogao biti nešto manji.

- U 2008. očekujemo da će se stope stabilizirati i da bi prema kraju te godine mogle nastaviti lagano rasti. No, nije vjerojatno da će prosječne cijene najma za prostore A klase pasti puno ispod 14 eura po kvadratu. Tijekom 2005. i 2006. rast je bio potaknut velikom opskrbom tržišta i činjenicom da su mnoge tvrtke selile u nove zgrade jer je bila velika ponuda i povoljni uvjeti. Mnoge su tvrtke prerasle svoj postojeći prostor zbog rapidnog rasta poslovanja u proteklih pet godina. Uz to, tvrtke koje su nekada imale nekoliko lokacija odlučile su se konsolidirati na jedinstvenoj lokaciji. Nažalost, nove prostore lani nisu zauzimale nove kompanije na hrvatskom tržištu, a ne vjerujem da će ih i biti sve dok ne bude jasan datum ulaska Hrvatske u EU - upozorava Willems.
U ostatku Hrvatske tržište poslovnih prostora je nerazvijeno i nezrelo, upozoravaju iz CBRE. - To je velikim dijelom rezultat trenda u zadnjih desetak godina kada su se središnjice svih tvrtki preselile u glavni grad. U drugim gradovima (Split, Osijek, Rijeka, Zadar, Varaždin) praktički nema poslovnih prostora A klase, a najviše moguće cijene najamnina su oko 14 do 15 eura po kvadratu, dok je prosjek od 10 do 13 eura.
Nažalost, u bliskoj budućnosti u tim gradovima ne vidimo prostora za promjenu trenda, jer je i dalje prisutan trend seljenja tvrtki u Zagreb. Moguće je da će dugoročno regije izvan Zagreba također početi s razvojem, možda uz asistenciju EU fondova. No, za to će trebati vrijeme - kaže Willems.
I kad se to dogodi, cijene najma neće dostići one u Zagrebu, što je normalno, objašnjavaju u CBRE. I u Londonu su najviše rente oko 130 eura mjesečno po kvadratu, što je nemoguće postići u drugim britanskim gradovima.

- Krajem 2006. svjedočili smo početku prekapacitiranosti tržišta poslovnih prostora i to će se nastaviti kroz 2007. No, vjerujemo da će zbog smanjene količine prostora koji će biti građeni za tržište u 2007. i 2008. do kraja 2008. tržište biti stabilizirano, te da bi u 2009. i 2010. potražnja mogla ponovno postati veća od ponude. To će u velikoj mjeri ovisiti o tome koliko će brzo biti jasno kada će Hrvatska, pogotovo točnim datumom, pristupiti Europskoj Uniji - objašnjava Willems.

- 13:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

^^ POČETAK STRANICEClick Here for Free Traffic!

subota, 20.01.2007.

Vile ukopane u brdo - Kako graditi kuću a da se ne vidi


Želite li više posjete na svoje blogove ??

Kuće se ne smiju graditi na padini, nego u padini jer se tako uklapaju u reljef. Uostalom, ukopane su kuće i energetski štedljivije


Padine su ‘in’! Zagreb, Rijeka, Dubrovnik i mnogi drugi hrvatski gradovi šire se na obronke brda koja ih okružuju, a ti dijelovi uglavnom postaju nove elitne zone, daleko od gradske gužve, a s prekrasnim pogledom na sam grad. No, na obroncima nema ravnih terena. Gradilišta su kosine. Kako na njima projektirati kuće?

- Po našim gradovima, koji su često okruženi strmim brdima, viđamo obične kuće kakve se grade u ravnicama. No, ove su zalijepljene na padinu, obično nevješto i neprilagođeno terenu. Tako se reljef uništava ružnom i agresivnom gradnjom, koja mu se svojim oblicima nameće, umjesto da se u njega uklapa - kaže arhitekt Krunoslav Ivanišin koji je sa svojim kolegom iz biroa Lulzimom Kabashijem projektirao prototipove vila na padini, namijenjene lokaciji u Dubrovniku, no primjenjive i na sve druge padine oko gradova.

Njihove se vile, predstavljene na ovogodišnjem Zagrebačkom salonu arhitekture, uklapaju u okoliš jer čuvaju prirodni oblik reljefa. Umjesto gradnje na padini, gradi se u padini. Reljef nije uništen, a teren je minimalno zauzet.


- U svijetu je mnogo gradova većim dijelom sagrađenih na padinama, uglavnom se na njima grade obiteljske kuće. Na zapadnoj obali SAD-a takve su kuće gradili arhitekti izbjegli iz Europe pred drugim svjetskim ratom, a kasnije i domaći američki arhitekti: Richard Neutra, Craig Elwood, John Lautner, Pierre Koenig i ostali.

Poznate su crnobijele fotografije ovih kuća s velikim staklenim stijenama i pogledom na grad ili prirodu fotografa Juliusa Schulmanna - priča Ivanišin. Svoju ideju vila u padini razradili su u tipove kuća X, Y i Z, prema obliku njihovih presjeka. Namijenjene su gradnji na terenu oštrog nagiba, 45 stupnjeva i više, iznad Dubrovnika, gdje se prema urbanističkom planu mogu graditi vile u zelenilu. Prema postavkama GUP-a, za gradnju vile u zelenilu potrebna je parcela od 2000 kvadrata, a sama vila može imati bruto površinu 600 kvadrata.


- Umjesto uobičajene ‘napuhane’ tipologije terasasto razvijenih kuća na padini koje ‘žderu’ pejzaž, ovaj projekt predlaže gradnju u padini pa je većina volumena svake vile ukopan u stijenu kako je to uobičajeno u vojnoj arhitekturi, ali s dubokim lođama (dakle i s pogledom i južnom orijentacijom) i prirodnim provjetravanjem svih prostorija.

Umjesto da arhitektura kancerogeno eksplodira na reljefu, ona implodira u njega. Samo manji dio volumena svake vile istaknut je iz kose plohe padine. Istaknuti dio vile X usisava pogled poput velikog ekrana, istaknuti dio vile Y prodire u pogled, a u istaknutom dijelu vile Z uključena je atrakcija silaska u pogled otvorenim stubištem odmah pri ulasku u kuću.

Ovakva prostorna dispozicija zahtijeva posebne konstrukcije; ‘nastanjene’ mostove i konzole u kojima bi se onda organizirao dnevni (boravak, blagovanje, kuhinja), dok bi se u ukopanim dijelovima kuće s lođama organizirao noćni život (spavaće sobe, radni prostor, rekreacija).

Kosi dijelovi ‘fasade’ koji se nastavljaju na prirodnu kosinu brda izveli bi se tako da ih s vremenom prekrije zelenilo, dok se potpuno ne stope s krajolikom. Bazeni, koji su danas uobičajen dio luksuznog stanovanja, integrirani su u volumen građevine. Ovaj projekt ‘štedi’ prirodni resurs - tumači Ivanišin.

Nada se kako će se projekt razviti i za druge lokacije, ponajprije za Zagreb, u kojemu se velik broj obiteljskih kuća gradi na sljemenskim padinama. Napola ukopane kuće u svijetu se grade ne samo zbog stapanja s prirodom i reljefom, nego i zato što su energetski štedljive, a to je kategorija koja se u gradnji mora sve više uzimati u obzir.

- 20:04 - Komentari (2) - Isprintaj - #

^^ POČETAK STRANICEClick Here for Free Traffic!

petak, 19.01.2007.

Slike na zid, a biljku na prozor


Želite li više posjete na svoje blogove ??
Kupaonice 2007. nisu više samo mjesta za održavanje higijene, nego prostor za opuštanje

Kupaonice su postale “poligon” za vježbanje kreativnosti sve većeg broja dizajnera. Kupaonice više nisu samo mjesto za održavanje osobne higijene, nego i prostor za opuštanje.


Osjećaj topline dobiva se korištenjem prirodnih materijala. Zidovi su u boji lavande ili pijeska, ili se oblažu drvetom, kamenom, plutom... Zvučnici i muzičke linije ugrađuju se u zidove. Umivaonici se postavljaju na ormariće, zaobljeni su poput zdjela za salatu ili su poput korita, od stakla ili kroma. Idealni namještaj u kupaonici od prirodnih je materijala.

Sve su popularniji različiti tuševi i slavine. Njihov se dizajn kreće od poznatih klasičnih oblika do iznimno jednostavnih koji izlaze izravno iz stropa ili zidova.
Sve su popularniji tuševi čije se glave sastoje od pet odvojenih pokretljivih mlaznica/cijevi, kojima se mlaz usmjerava prema želji. Inox je i dalje najpopularniji, a boja ostaje srebrna.
Osim iznad umivaonika, ogledala se postavljaju i u ostale dijelove prostora, čime se postiže dodatni osjećaj prostranosti, posebno važan za male kupaonice. U trendu je i stavljanje slika (idealno aktova ili pejsaža), no nikada ih se ne smije staviti iznad kade ili u neki drugi dio gdje su izravno izloženi vodi i pari.
Budući da je prirodno u trendu, predlažemo da u svoju kupaonicu obavezno stavite biljku, koja dobro podnosi vlagu (idealne su tropske). Posebna se pozornost posvećuje i bojama detalja, pa ručnici ne smiju odudarati od osnovnih tonova kupaonice.Piše: Mirjana Mikulec

- 09:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

^^ POČETAK STRANICEClick Here for Free Traffic!

utorak, 16.01.2007.

Prvi inteligentni stanovi u vilama na Srebrnjaku


Želite li više posjete na svoje blogove ??


Pametni dom nudi regulaciju rasvjete, upravljanje roletama, integrirani sustav zaštite, softversko upravljanje iz daljine itd., štedi energiju i pruža sigurnost

Naselje od 16 urbanih vila koje INGRA gradi na Srebrnjaku bit će prvo naselje u Hrvatskoj čiji će stanovnici imati predispozicije za ugradnju instalacija pametnoga doma. Tu je inovaciju dvije godine razvijala jedna zagrebačka tvrtka i nedavno za nju dobila dvije domaće i jednu međunarodnu nagradu.

Vrijednost inovacije hrvatskih inženjera prepoznali su u INGRA-i i nedavno odlučili da već u projektnoj fazi za pametni dom pripreme sva 64 stana u 16 urbanih vila, čiji se završetak očekuje do kraja 2007.

- Želimo da naši kupci imaju sve predispozicije za odabir dodane vrijednosti pri kupnji pa će sve vile imati postavljene predinstalacije za pametnu kuću. Iako je to tek pilot-projekt, moram naglasiti da će uskoro doći i zakoni kojima će se poticati projekti koji u konačnici rezultiraju uštedom energije.

S obzirom na to da smo primijetili kako naši kupci zapravo nisu upoznati s prednostima koje donosi ‘inteligentan stan’, organizirat ćemo prezentacije na kojima ćemo, osim objašnjenja pojma pametne kuće, pokazati i izračune iz kojih se vidi što donosi takvo ulaganje. Naši inženjeri upravo rade izračune koji će pokazati što to ulaganje dugoročno znači i u financijskom smislu, kroz uštedu energije, ugodnije življenje i dodatnu funkciju sigurnosti - kaže Vesna Leić-Oppenheim, izvršna direktorica INGRA-e.

Cijena četvornog metra stana na Srebrnjaku iznosit će 3500 eura, a paket usluge pametni dom, objašnjava V. Oppenheim, posebno će se dogovarati s kupcima.
- Za standardni paket stana veličine 160 kvadrata, primjerice, kompletna instalacija stajat će 50.000 kuna, što ispada 41 euro po kvadratu. Ta instalacija omogućava regulaciju rasvjete, upravljanje roletama, integrirani sustav zaštite, LCD ekran sa 16 kanala, izradu scena za različite uvjete tipa gledanje televizije, izlazak iz stana ili romantična večer, te softversko upravljanje domom kad u stanu nema nikoga (simulacija života) i daljinski upravljač za upravljanje sustavom kada ste u stanu. Raspon usluga softverskim upravljanjem može se nadograđivati prema potrebi i to je njegova najveća prednost - objašnjava V. Oppenheim.

Osim pametnog doma, kaže Oppenheim, u INGRA-i stalno razmišljaju kako kupcima ponuditi dodane vrijednosti i život učiniti ugodnijim i sigurnijim. Stoga razmišljaju i o postavljanju videonadzora po cijelom naselju na Srebrnjaku, a budućim stanarima ponudit će i domarsku službu, što je u razvijenijim zemljama zakonska obveza. Podno grijanje u kupaonicama, ugrađeni grijači terasa i na svim prilazima garaža, hortikultura najboljih projektanata i kvalitetna izvedba, od poda do krova, tvrdi V. Oppenheim, standard je od kojeg neće odstupati.

- Naša je odgovornost da stanarima omogućimo kvalitetnije uvjete života i upoznavanje s najmodernijim tehnologijama - smatra Oppenheim.
-Vjesnik

- 09:43 - Komentari (0) - Isprintaj - #

^^ POČETAK STRANICEClick Here for Free Traffic!

srijeda, 03.01.2007.

Jedinstvo jednostavnosti, funkcionalnosti i luksuza


Želite li više posjete na svoje blogove ??
Piše: Mirjana Mikulec
Kako izgleda realizirani projekt uređenja interijera prave urbane vile u Zagrebu


Riječ je o dvoetažnoj novogradnji od ukupno 600 četvornih metara. Dnevni boravak je smješten u prizemlje i izrazito je jednostavan - bijela sjedeća garnitura i stakleni stolić za kavu na crnim kotačićima smješteni su uz prozore kroz koje se pruža pogled u zelenilo dvorišta. Sukladno pravilima minimalizma, zavjesa i tepiha nema. Toplinu daje luksuzan luster smješten u središnji dio prostora.

Nastavak dnevnog boravka napravljen je u stilu velikog hodnika, u kojem se nalazi samo dizajnerski blagovaonski stol i stolice, izrađeni od kroma, stakla i bijele kože. Pretprostor koji vodi do blagovaonice nema niti jedan element namještaja, osim bijele stolice/naslonjača retro dizajna. Kuhinja je bijele boje, s elementima jednostavnih linija, te srebrnim kromiranim elementima.

Maksimalna iskorištenost prostora postignuta je na način da je kuhinjska radna površina ujedno sudoper, štednjak te šank-stol, uz koji su postavljene jednostavne bijele kromirane bar-stolice prekrivene kožom, s naslonom koji se može podesiti na željenu visinu.


Dojam bjeline i čistoće dodatno upotpunjava i veliki prozor smješten iznad dijela radne površine. Drvenim podom koji je iste boje kao i parket u dnevnom boravku (breza), kuhinja je dodatno postala nastavkom dnevnog boravka, od kojeg je fizički odijeljena staklenom stijenom.

U kupaonici dominiraju prirodni materijali: podovi, zidovi i obloge na dijelu sanitarija izrađene su od bež mramora travertino (koji je vrlo lagan za održavanje) te tamnog drva na horizontalnim plohama (polica za odlaganje stvari, te atipični element koji se u nastavku pretvara u policu koja je ujedno “držač” lavaboa).
Sanitarije su bijele boje, suvremenog dizajna zaobljenih linija. Tuš-kabina je dizajnirana tako da vizualno ne predstavlja zasebnu cjelinu, nego je dio kupaonice - mramorni pod i zidovi na kojima je samo pričvršćen jednostavan tuš odijeljeni su “nevidljivom” fizičkom barijerom - staklenim vratima.
Mramorom i drvom je postignut efekt prirodnog okruženja, a cijela kupaonica svojim jednostavnim linijama ne odudara od ostatka kuće. Iako minimalno namještena, spavaća soba odiše toplinom drva, postignutom drvenim parketom tople boje, koji se nastavlja i u obliku maske za radijator.

Krevet je izrađen u kombinaciji drva iste boje kao podovi, te dodatnom “daskom” iznad uzglavlja, što, uz svoju očitu praktičnu funkciju, ima i važnu estetsku komponentu. Na suprotnoj strani je zid na kojem su smješteni high-tech TV i glazbena linija. U kutu se nalazi fotelja koja svojom bojom odudara od uobičajenog minimalističkog prostora - svojom žarko crvenom bojom i vrlo neobičnim dizajnom u obliku cvijeta preuzima cijeli dio prostora u koji je smještena, razbijajući svojom toplinom dojam predvidivosti i sterilnosti.

Uz spavaću sobu je smješten visokofunkcionalni walk-in ormar drvenih zidova i polica boje čokolade, s kromiranim držačima polica. Zbog veće iskoristivosti prostora, iluminacija prostora je postignuta upotrebom jakih halogenih svjetiljki. Najreprezentativniji dio prostora je unutarnji bazen, koji svojim izgledom podsjeća na prirodne bazene.

- 22:15 - Komentari (1) - Isprintaj - #

^^ POČETAK STRANICEClick Here for Free Traffic!

ponedjeljak, 01.01.2007.

Drvo i aluminij - kvaliteta i ljepota


Želite li više posjete na svoje blogove ??
Prestižna marka stolarije Internorm unatoč visokoj cijeni jača na hrvatskom tržištu

Drvo-aluminij je, tehnološki gledano, proizvod bez mane. Drvo kao prirodan materijal dolazi iznutra, dok je aluminij s vanjske strane kao materijal otporan na sve vremenske utjecaje. U Internormu između ta dva materijala ugrađuju i termoizolacijsku pjenu, koja garantira vrhunsku toplinsku izolaciju.U unutrašnjosti u potpunosti sakriven okov garantira vrhunsku statiku i ljepši vizualni doživljaj. Sva stolarija Internorm, bez obzira na program - PVC, drvo-aluminij itd. - dolazi serijski s prešanim plinom argonom, što znatno pojačava topilnsku izolaciju. Kod PVC programa otišli su korak dalje - tu je potpuno nova, patentirana “fix-o-round” tenologija. Internorm PVC stolarija izbacuje čelično ojačanje u krilu te se staklo lijepi po cijelom obodu za PVC profil. Na taj način dobiva se još bolja statika prozora i znatno smanjuje toplinsko zračenje. No, osim kvalitete proizvoda, kod stolarije važnu ulogu ima i postprodajna usluga.

Naime, samo uz pravilnu montažu stolarija može ispunjavati svoju funkciju, ali i opravdati očekivanja po pitanju dugovječnosti. Nakon ugradnje, u Internormu svake godine, točno u dan, montažni serviseri kontroliraju i servisiraju ugrađenu stolariju na objektu. Na taj joj način dodatno produljuju vijek trajanja te vlasnicima olakšavaju rukovanje.


No, oni koji doista ne žele kompromis u kvaliteti, biraju kombinaciju drvo-aluminij, koja je najskuplja, ali i najkvalitetnija dosad osmišljena stolarija. Kombinirajući izolacijska svojstva i prirodnu toplinu drveta s jedne strane te čvrstoću, trajnost i mogućnost praktički neograničenog izbora boja koju pruža aluminij s druge strane, moguće je postići vrhunac u toplinskoj izolaciji, trajnosti, kvaliteti i ljepoti.

Najveće tržište u Hrvatskoj je, naravno, Zagreb. U salonu ovlaštenog distributera, tvrtke Velox, moguće je pogledati cjelokupni program Internorma. Osim proizvodne linije drvo-aluminij, koja u potpunosti zadovoljava stroge kriterije ugradnje u pasivne i niskoenergetske objekte, u ponudi su i ulazna vrata kojih ima u bezbroj varijanti, PVC stolarija, kombinacija PVC-aliminij te cjelokupni program roleta, grilja i drugih sjenila u širokoj paleti dizajna i boja.

Cijena prati kvalitetu

Internorm je prema “proizvodnoj bazi” austrijska, a po rasprostranjenosti globalna marka stolarije i jedan od najvećih proizvođača prozora i vrata u Europi. Tijekom godina brend Internorm je postao sinonim za inovacije, tehničku perfekciju i superioran dizajn. Dokaz za kvalitetu je i više od 13 milijuna dosad proizvedenih stolarskih jedinica koje odgovaraju najvišim standardima. Glavno tržište Internorma trenutno su Njemačka, Švicarska, Italija, Francuska i druge razvijene europske zemlje, no posljednjih su godina naglo počela rasti i tržišta Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke te u posljednje vrijeme, usprkos cijeni koja svuda prati vrhunsku kvalitetu, i Hrvatske. U Hrvatskoj, kao i u drugim zemljama, Internorm posluje preko mreže ovlaštenih distributera. Mreža se gradi isključivo na kvalitetnim partnerima koji zadovoljavaju stroge kriterije.

- 22:33 - Komentari (0) - Isprintaj - #

^^ POČETAK STRANICEClick Here for Free Traffic!

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Image Hosted by ImageShack.us

Želite zarađivati putem Interneta ? Dajemo vam priliku da dobijete bes-
platne informacije, koje vrijede na
tržištu Interneta više 3700 kn !
Popunite formu i primati ćete BESPLATNO
na svoju Mail adresu jako skupe
informacije ! Uvjet je poznavanje engleskog jezika.

:
:

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tvZaradite novac na Internetu !!SFI - samo za NAJBOLJE !!


Image Hoste by ImageShack.us
ČITAJTE NAS


PREPORUĆAM !!

Put an end to your strles with web design - Profit Site PRO
Pet Medical Recorder
Internet Marketing Seminars Workbook - The Alternative Solution
Web Traffic Power Pack
Turbo PDF - Viral PDF Files on Demand
The Article Plus Toolkit
Internet Packaging Strategies - Double Your Sales
Easy Web Express
Information Product Creation Manual
AtoZ RSS


The Ultimate Master Resale Rights Collection

Smjestite Link-Banner na svoju stranicu !


Place a Link-Banner on your site

ARHIVA

Što je sve moguće
Sve i svašta
Kupnja stana-što je potrebno sve znati
Manekenka u usponu
Što je sve moguće
Sve moguće gluposti
OnLine igrice
O dijabetesu- ENG
Savjeti o osiguranju- ENG
Sve o zdravi kosi- ENG
Sve o budgetu- ENG
Novac u "kući"- ENG
#1 svjetska banka-HSCB- ENG
Prostor ljubavi- ENG
EURO Banka- ENG
Umjetnost kao ljubav- ENG
Internet zarada- ENG
Besplatni WEB- ENG
Motoristi-OVDJE- ENG
Svjetski poznati gradovi- ENG
PC GAMES- ENG
Mršavimo !! -ENG
HOME Alone- ENG
Posuđivanje novaca- ENG
OnLine Games 2- ENG
Savjeti za igranje igrica- ENG
Internet zarada 2- ENG

Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr

Želite čitati E-knjige na hrvatskom ?


Elektroničke knjige

Drvo i aluminij - kvaliteta i ljepota

Posljednjih je godina na hrvatskom tržištu, prateći snažan rast stanogradnje, došlo do prave eksplozije u proizvodnji vanjske stolarije. Hrvatski su građani tako gotovo preko noći prigrlili PVC stolariju, prije svega zbog povoljne cijene.

U par godina u Hrvatskoj je registrirano više od 500 proizvođača PVC stolarije, zbog relativno jednostavne tehnologije proizvodnje, koja se u većini slučajeva radi doslovce u - garaži. Naravno, kvaliteta mnogih od tih proizvoda je krajnje upitna. Nakon što su se mnogi opekli, ljudi su postali svjesni da je drvo, iako zahtjevnije za održavanje, kvalitetnije (i dvostruko skuplje) od PVC-a. Mnogi su zatim počeli ugrađivati i alu-stolariju, koja je trajnija, ali ima neke druge mane (primjerice, prijenos hladnoće i vlage u prostoriju ako nema ugrađen prekid tzv. toplinskog mosta.)

No, oni koji doista ne žele kompromis u kvaliteti, biraju kombinaciju drvo-aluminij, koja je najskuplja, ali i najkvalitetnija dosad osmišljena stolarija. Kombinirajući izolacijska svojstva i prirodnu toplinu drveta s jedne strane te čvrstoću, trajnost i mogućnost praktički neograničenog izbora boja koju pruža aluminij s druge strane, moguće je postići vrhunac u toplinskoj izolaciji, trajnosti, kvaliteti i ljepoti.

Ljudi koji grade za sebe i svoju obitelj ili investitori koji grade visokoopremljene građevine za tržište, kao i zasad još rijetki graditelji niskoenergetskih i pasivnih kuća u Hrvatskoj, u pravilu koriste stolariju drvo-aluminij. Vjerojatno je najsnažniji standard u visokokvalitetnoj stolariji na najzahtjevnijim europskim tržištima, kao što su njemačko ili austrijsko, Internorm.

Drvo-aluminij je, tehnološki gledano, proizvod bez mane. Drvo kao prirodan materijal dolazi iznutra, dok je aluminij s vanjske strane kao materijal otporan na sve vremenske utjecaje. U Internormu između ta dva materijala ugrađuju i termoizolacijsku pjenu, koja garantira vrhunsku toplinsku izolaciju.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se