Vile ukopane u brdo - Kako graditi kuću a da se ne vidi - Sve za stan i kuću - Što je potrebno znati !! - Blog.hr

Kako jeftinije preurediti kupaonicu


• Obojite jedan ili više zidova u smirujuće boje, koje će biti u kontrastu s namještajem
• Najekonomičnije je kad su umivaonik i kada jednostavnog dizajna i bijele boje jer se najbolje uklapaju u sve stilove
• Unesite dio prirode zamijenivši dosadašnje standardne pamučne tepihe ispred kade i umivaonika jednobojnim biljnim tepisima (bambus/liko)
• Postavite na zid uokviren poster smirujućih motiva
• Zavjesa za tuš ili kadu neka bude prozirna, to će prostoru dati širinu
• Na podove stavite malene lampice (žarulje neka budu u bijeloj ili primjerice zelenoj boji, ovisno o boji vaše kupaonice ili o tome što vas smiruje)
• Osvježite prostor biljem (idealne su orhideje jer odlično podnose vlagu, čak im treba)
• Poželjni su jednostavni, stakleni svijećnjaci

Dom vrsnih butelja

Bila je tu i poljoprivredna apoteka, i neuspjela prodavaonica vina, a danas je “Svijet vina” ime luksuzne vinoteke što je otvorena u sklopu imanja Envera Moralića blizu Božjakovine. U njoj su pohranjena vina iz sve tri njegove vinarije, Kutjevačkog podruma, Božjakovine i Briča na samoj granici Hrvatske i Slovenije, blizu Momjana.

Kako smo čuli tom prigodom, u Briču je loza posađena i na hrvatskoj strani pa su sada ti vinogradi, na izvrsnom položaju, a blizu mora, Kopra – u dvije države. Vinoteka u Božjakovini, točnije selu Rečecu, arhitektonskim je stilom (autor je slavni Boris Podreca) identična zgradama vinarije i Moralićeve rezidencije u Briču, elitna i vrhunske izvedbe. Svijet vina bit će mjesto gdje se vina neće samo čuvati i prodavati nego će se tu održavati i posebne degustacije, prezentacije i različite druge enološke priredbe.
Poznati naftni biznismen Moralić, procjenjuje se – najbogatiji Hrvat – okupio je na svečanosti brojne goste, uzvanike, prijatelje, osobito iz poslovnih krugova, i to u prikladnom velikom šatoru na travnjaku farme. Pokazao je kako se s mjerom i ukusom, bez velike pompe, mogu upriličiti takve posebne manifestacije, u čemu se kod nas u sličnim prilikama još rijetko dosegne takva razina i kakvoća ugošćivanja. Poznavatelj i ljubitelj vina s veseljem je primao komplimente za vina kušana te večeri.

Bila je to prava revija vrsnih butelja, koja je i ovom prigodom potvrdila velik potencijal Kutjeva i široku paletu, uz europski relevantne količine, i crnih i bijelih vina tog podruma. (U arhivi su i njihova skupocjena, brojnim domaćim i svjetskim medaljama odlikovana vina najviših predikatnih razreda, te arhivska.) Rajnski rizling, graševina redovna vrhunska, posebice graševina iz linije “de Gotho”, crnjaci iz te serije, potom brički cabernet sauvignon bili su zvijezde večeri.

Dakako, u uspjeloj pratnji slavonskih specijaliteta, kulena, švargle, čvaraka, šunki, vola s ražnja... Ovakva večer doista nije za vegetarijance.

ŽELITE OSOBNO KOMENTIRATI UREDNIKU - pošaljite mailKuća obojena zemljom

TEHNIKA BOJENJA ‘AL FRESCO’
Kuća je obojena tradicionalnom tehnikom "al fresco" kojom se prirodni pigment, u ovom slučaju zemlja crvenica iz okoliša, umiješa u još svježu žbuku te u slojevima nanosi na zid. Takva boja u mediteranskom podneblju, s jakim suncem, jakim vjetrom i solju koju vjetar donosi, postojanija je od umjetnih pigmenata. Nejednaki nanosi boje daju kući posebnu kvalitetu stopljenosti s okolišem. Cijena takve fasade neznatno je veća od uobičajene.

Sve za stan i kuću - Što je potrebno znati !!

subota, 20.01.2007.

Vile ukopane u brdo - Kako graditi kuću a da se ne vidi


Želite li više posjete na svoje blogove ??

Kuće se ne smiju graditi na padini, nego u padini jer se tako uklapaju u reljef. Uostalom, ukopane su kuće i energetski štedljivije


Padine su ‘in’! Zagreb, Rijeka, Dubrovnik i mnogi drugi hrvatski gradovi šire se na obronke brda koja ih okružuju, a ti dijelovi uglavnom postaju nove elitne zone, daleko od gradske gužve, a s prekrasnim pogledom na sam grad. No, na obroncima nema ravnih terena. Gradilišta su kosine. Kako na njima projektirati kuće?

- Po našim gradovima, koji su često okruženi strmim brdima, viđamo obične kuće kakve se grade u ravnicama. No, ove su zalijepljene na padinu, obično nevješto i neprilagođeno terenu. Tako se reljef uništava ružnom i agresivnom gradnjom, koja mu se svojim oblicima nameće, umjesto da se u njega uklapa - kaže arhitekt Krunoslav Ivanišin koji je sa svojim kolegom iz biroa Lulzimom Kabashijem projektirao prototipove vila na padini, namijenjene lokaciji u Dubrovniku, no primjenjive i na sve druge padine oko gradova.

Njihove se vile, predstavljene na ovogodišnjem Zagrebačkom salonu arhitekture, uklapaju u okoliš jer čuvaju prirodni oblik reljefa. Umjesto gradnje na padini, gradi se u padini. Reljef nije uništen, a teren je minimalno zauzet.


- U svijetu je mnogo gradova većim dijelom sagrađenih na padinama, uglavnom se na njima grade obiteljske kuće. Na zapadnoj obali SAD-a takve su kuće gradili arhitekti izbjegli iz Europe pred drugim svjetskim ratom, a kasnije i domaći američki arhitekti: Richard Neutra, Craig Elwood, John Lautner, Pierre Koenig i ostali.

Poznate su crnobijele fotografije ovih kuća s velikim staklenim stijenama i pogledom na grad ili prirodu fotografa Juliusa Schulmanna - priča Ivanišin. Svoju ideju vila u padini razradili su u tipove kuća X, Y i Z, prema obliku njihovih presjeka. Namijenjene su gradnji na terenu oštrog nagiba, 45 stupnjeva i više, iznad Dubrovnika, gdje se prema urbanističkom planu mogu graditi vile u zelenilu. Prema postavkama GUP-a, za gradnju vile u zelenilu potrebna je parcela od 2000 kvadrata, a sama vila može imati bruto površinu 600 kvadrata.


- Umjesto uobičajene ‘napuhane’ tipologije terasasto razvijenih kuća na padini koje ‘žderu’ pejzaž, ovaj projekt predlaže gradnju u padini pa je većina volumena svake vile ukopan u stijenu kako je to uobičajeno u vojnoj arhitekturi, ali s dubokim lođama (dakle i s pogledom i južnom orijentacijom) i prirodnim provjetravanjem svih prostorija.

Umjesto da arhitektura kancerogeno eksplodira na reljefu, ona implodira u njega. Samo manji dio volumena svake vile istaknut je iz kose plohe padine. Istaknuti dio vile X usisava pogled poput velikog ekrana, istaknuti dio vile Y prodire u pogled, a u istaknutom dijelu vile Z uključena je atrakcija silaska u pogled otvorenim stubištem odmah pri ulasku u kuću.

Ovakva prostorna dispozicija zahtijeva posebne konstrukcije; ‘nastanjene’ mostove i konzole u kojima bi se onda organizirao dnevni (boravak, blagovanje, kuhinja), dok bi se u ukopanim dijelovima kuće s lođama organizirao noćni život (spavaće sobe, radni prostor, rekreacija).

Kosi dijelovi ‘fasade’ koji se nastavljaju na prirodnu kosinu brda izveli bi se tako da ih s vremenom prekrije zelenilo, dok se potpuno ne stope s krajolikom. Bazeni, koji su danas uobičajen dio luksuznog stanovanja, integrirani su u volumen građevine. Ovaj projekt ‘štedi’ prirodni resurs - tumači Ivanišin.

Nada se kako će se projekt razviti i za druge lokacije, ponajprije za Zagreb, u kojemu se velik broj obiteljskih kuća gradi na sljemenskim padinama. Napola ukopane kuće u svijetu se grade ne samo zbog stapanja s prirodom i reljefom, nego i zato što su energetski štedljive, a to je kategorija koja se u gradnji mora sve više uzimati u obzir.

- 20:04 - Komentari (2) - Isprintaj - #

^^ POČETAK STRANICEClick Here for Free Traffic!

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Image Hosted by ImageShack.us

Želite zarađivati putem Interneta ? Dajemo vam priliku da dobijete bes-
platne informacije, koje vrijede na
tržištu Interneta više 3700 kn !
Popunite formu i primati ćete BESPLATNO
na svoju Mail adresu jako skupe
informacije ! Uvjet je poznavanje engleskog jezika.

:
:

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tvZaradite novac na Internetu !!SFI - samo za NAJBOLJE !!


Image Hoste by ImageShack.us
ČITAJTE NAS


PREPORUĆAM !!

Put an end to your strles with web design - Profit Site PRO
Pet Medical Recorder
Internet Marketing Seminars Workbook - The Alternative Solution
Web Traffic Power Pack
Turbo PDF - Viral PDF Files on Demand
The Article Plus Toolkit
Internet Packaging Strategies - Double Your Sales
Easy Web Express
Information Product Creation Manual
AtoZ RSS


The Ultimate Master Resale Rights Collection

Smjestite Link-Banner na svoju stranicu !


Place a Link-Banner on your site

ARHIVA

Što je sve moguće
Sve i svašta
Kupnja stana-što je potrebno sve znati
Manekenka u usponu
Što je sve moguće
Sve moguće gluposti
OnLine igrice
O dijabetesu- ENG
Savjeti o osiguranju- ENG
Sve o zdravi kosi- ENG
Sve o budgetu- ENG
Novac u "kući"- ENG
#1 svjetska banka-HSCB- ENG
Prostor ljubavi- ENG
EURO Banka- ENG
Umjetnost kao ljubav- ENG
Internet zarada- ENG
Besplatni WEB- ENG
Motoristi-OVDJE- ENG
Svjetski poznati gradovi- ENG
PC GAMES- ENG
Mršavimo !! -ENG
HOME Alone- ENG
Posuđivanje novaca- ENG
OnLine Games 2- ENG
Savjeti za igranje igrica- ENG
Internet zarada 2- ENG

Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr

Želite čitati E-knjige na hrvatskom ?


Elektroničke knjige

Drvo i aluminij - kvaliteta i ljepota

Posljednjih je godina na hrvatskom tržištu, prateći snažan rast stanogradnje, došlo do prave eksplozije u proizvodnji vanjske stolarije. Hrvatski su građani tako gotovo preko noći prigrlili PVC stolariju, prije svega zbog povoljne cijene.

U par godina u Hrvatskoj je registrirano više od 500 proizvođača PVC stolarije, zbog relativno jednostavne tehnologije proizvodnje, koja se u većini slučajeva radi doslovce u - garaži. Naravno, kvaliteta mnogih od tih proizvoda je krajnje upitna. Nakon što su se mnogi opekli, ljudi su postali svjesni da je drvo, iako zahtjevnije za održavanje, kvalitetnije (i dvostruko skuplje) od PVC-a. Mnogi su zatim počeli ugrađivati i alu-stolariju, koja je trajnija, ali ima neke druge mane (primjerice, prijenos hladnoće i vlage u prostoriju ako nema ugrađen prekid tzv. toplinskog mosta.)

No, oni koji doista ne žele kompromis u kvaliteti, biraju kombinaciju drvo-aluminij, koja je najskuplja, ali i najkvalitetnija dosad osmišljena stolarija. Kombinirajući izolacijska svojstva i prirodnu toplinu drveta s jedne strane te čvrstoću, trajnost i mogućnost praktički neograničenog izbora boja koju pruža aluminij s druge strane, moguće je postići vrhunac u toplinskoj izolaciji, trajnosti, kvaliteti i ljepoti.

Ljudi koji grade za sebe i svoju obitelj ili investitori koji grade visokoopremljene građevine za tržište, kao i zasad još rijetki graditelji niskoenergetskih i pasivnih kuća u Hrvatskoj, u pravilu koriste stolariju drvo-aluminij. Vjerojatno je najsnažniji standard u visokokvalitetnoj stolariji na najzahtjevnijim europskim tržištima, kao što su njemačko ili austrijsko, Internorm.

Drvo-aluminij je, tehnološki gledano, proizvod bez mane. Drvo kao prirodan materijal dolazi iznutra, dok je aluminij s vanjske strane kao materijal otporan na sve vremenske utjecaje. U Internormu između ta dva materijala ugrađuju i termoizolacijsku pjenu, koja garantira vrhunsku toplinsku izolaciju.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se