Sve za stan i kuću - Što je potrebno znati !!

Kako jeftinije preurediti kupaonicu


• Obojite jedan ili više zidova u smirujuće boje, koje će biti u kontrastu s namještajem
• Najekonomičnije je kad su umivaonik i kada jednostavnog dizajna i bijele boje jer se najbolje uklapaju u sve stilove
• Unesite dio prirode zamijenivši dosadašnje standardne pamučne tepihe ispred kade i umivaonika jednobojnim biljnim tepisima (bambus/liko)
• Postavite na zid uokviren poster smirujućih motiva
• Zavjesa za tuš ili kadu neka bude prozirna, to će prostoru dati širinu
• Na podove stavite malene lampice (žarulje neka budu u bijeloj ili primjerice zelenoj boji, ovisno o boji vaše kupaonice ili o tome što vas smiruje)
• Osvježite prostor biljem (idealne su orhideje jer odlično podnose vlagu, čak im treba)
• Poželjni su jednostavni, stakleni svijećnjaci

Dom vrsnih butelja

Bila je tu i poljoprivredna apoteka, i neuspjela prodavaonica vina, a danas je “Svijet vina” ime luksuzne vinoteke što je otvorena u sklopu imanja Envera Moralića blizu Božjakovine. U njoj su pohranjena vina iz sve tri njegove vinarije, Kutjevačkog podruma, Božjakovine i Briča na samoj granici Hrvatske i Slovenije, blizu Momjana.

Kako smo čuli tom prigodom, u Briču je loza posađena i na hrvatskoj strani pa su sada ti vinogradi, na izvrsnom položaju, a blizu mora, Kopra – u dvije države. Vinoteka u Božjakovini, točnije selu Rečecu, arhitektonskim je stilom (autor je slavni Boris Podreca) identična zgradama vinarije i Moralićeve rezidencije u Briču, elitna i vrhunske izvedbe. Svijet vina bit će mjesto gdje se vina neće samo čuvati i prodavati nego će se tu održavati i posebne degustacije, prezentacije i različite druge enološke priredbe.




Poznati naftni biznismen Moralić, procjenjuje se – najbogatiji Hrvat – okupio je na svečanosti brojne goste, uzvanike, prijatelje, osobito iz poslovnih krugova, i to u prikladnom velikom šatoru na travnjaku farme. Pokazao je kako se s mjerom i ukusom, bez velike pompe, mogu upriličiti takve posebne manifestacije, u čemu se kod nas u sličnim prilikama još rijetko dosegne takva razina i kakvoća ugošćivanja. Poznavatelj i ljubitelj vina s veseljem je primao komplimente za vina kušana te večeri.

Bila je to prava revija vrsnih butelja, koja je i ovom prigodom potvrdila velik potencijal Kutjeva i široku paletu, uz europski relevantne količine, i crnih i bijelih vina tog podruma. (U arhivi su i njihova skupocjena, brojnim domaćim i svjetskim medaljama odlikovana vina najviših predikatnih razreda, te arhivska.) Rajnski rizling, graševina redovna vrhunska, posebice graševina iz linije “de Gotho”, crnjaci iz te serije, potom brički cabernet sauvignon bili su zvijezde večeri.

Dakako, u uspjeloj pratnji slavonskih specijaliteta, kulena, švargle, čvaraka, šunki, vola s ražnja... Ovakva večer doista nije za vegetarijance.

ŽELITE OSOBNO KOMENTIRATI UREDNIKU - pošaljite mail







Kuća obojena zemljom

TEHNIKA BOJENJA ‘AL FRESCO’




Kuća je obojena tradicionalnom tehnikom "al fresco" kojom se prirodni pigment, u ovom slučaju zemlja crvenica iz okoliša, umiješa u još svježu žbuku te u slojevima nanosi na zid. Takva boja u mediteranskom podneblju, s jakim suncem, jakim vjetrom i solju koju vjetar donosi, postojanija je od umjetnih pigmenata. Nejednaki nanosi boje daju kući posebnu kvalitetu stopljenosti s okolišem. Cijena takve fasade neznatno je veća od uobičajene.

Sve za stan i kuću - Što je potrebno znati !!

subota, 30.12.2006.

Dom iz snova: Preuređenje stana u modernu oazu


Želite li više posjete na svoje blogove ??
Osobine modernih domova su sofisticirani materijali i inovativna rješenja koja su podjednako funkcionalna koliko i ugodna oku. Današnji trendovi nalažu uporabu ravnih, jednostavnih linija, bez suvišnih detalja i pretjeranih ukrasa. Mnoštvo boja i tamnije nijanse zamijenio je namještaj svjetlijih boja drveta. Moderna kuhinja, koja je spoj blagovaonice i dnevne sobe, sve češće uključuje i kuhinjske "otoke".


Oni povećavaju radnu površinu i stvaraju dodatne mogućnosti za odlaganje predmeta. Osim toga, pogodni su za posluživanje sitnih zalogaja i neformalne obroke. Zidne elemente zamjenjuju horizontalno postavljeni kuhinjski elementi s dubokim ladicama. Ne zauzimaju mnogo prostora niti ga smanjuju. Osim toga, vrlo su praktični za korištenje jer olakšavaju odlaganje pribora i posuđa.
Rasvjeta u čitavu domu mora biti primjerena aktivnostima i namjeni pojedinih prostorija. Primjerice, u kuhinju je poželjno postaviti centralno rasvjetno tijelo velike jakosti, dok se ispod ostalih elemenata postavljaju manje svjetiljke koje olakšavaju snalaženje prilikom obavljanja poslova. U dnevnom boravku više slabijih izvora svjetlosti mogu potpuno izmijeniti prostor. Odgovarajuća rasvjeta učinit će dnevni boravak prostranijim.


Dnevni boravak za odmor, zabavu i rad
Ukoliko imate prostrani dnevni boravak, možete ga vrlo lako podijeliti u zasebne funkcionalne cjeline. U jednom dijelu postavite manji radni stol i dobit ćete radni prostor ili pak sačuvajte jedan kutak za prostor u kojem će se najmlađi ukućani igrati i zabavljati. Ako u kutku postavite stolić i police za dječje igračke moći ćete mališane držati na oku i bezbrižno gledati televiziju. Ukoliko imate manji dnevni boravak, postavite televizor na pokretni ormarić koji se slobodno može premještati gdje god vam trenutačno odgovara.
Organizirajte kuhinjski prostor


Plohe za pripremu hrane u kuhinji trebale bi biti lako dostupne sa svih strana.
Ugrađeni elementi ili zidne plohe za pripremu hrane vrlo su praktične, osobito ako je kuhinja manjih dimenzija. One predmete koje češće koristite najbolje je postaviti tako da budu što dostupniji. Imajte na umu da se elementi ili plohe ne bi smjele nalaziti u blizini štednjaka. Ako nemate drugog izbora, pripazite pri odabiru materijala koji moraju biti otporni na vatru i visoke temperature.

- 17:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

^^ POČETAK STRANICE



Click Here for Free Traffic!

četvrtak, 21.12.2006.

Grade se kuće koje štede energiju


Želite li više posjete na svoje blogove ??
Svaka obiteljska kuća, stambena zgrada, poslovni toranj, škola, dječji vrtić, dom zdravlja, i općenito bilo koja zgrada u Hrvatskoj od danas mora biti - štedljiva! Propis o uštedi toplinske energije i o toplinskoj zaštiti u zgradama, autora mr. sc. Vladimira Šimetina, traži da svaki projekt na temelju kojega se bude tražila lokacijska i građevinska dozvola morati imati i energetsku iskaznicu zgrade.

Image Hosted by ImageShack.us

Profesor Ljubomir Miščević s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu dvadeset se godina bori za afirmaciju sunčanih, niskoenergetskih i pasivnih kuća. Prvu je sunčanu kuću projektirao 1982., a prva, koja je izvedena u Mariji Bistrici 1984., investitoru je do danas “uštedjela” gomilu novca zbog jeftinijega grijanja. Kuća nije bila skupa, kako bi se moglo pomisliti, jer je investitor građanin s prosječnim primanjima.

- Troškovi gradnje niskoenergetskih kuća neznatno su viši nego “običnih”, no oni se kroz uštedu energije vrate već za nekoliko godina. Štoviše, iz godine u godinu taj se trošak vraća sve brže jer rastu cijene energenata - kaže prof. Miščević.

Cijena štedljive kuće

U suradnji s Ytongom prof. Miščević je projektirao tipsku hrvatsku niskoenergetsku kuću koja godišnje na zagrijavanje troši do 40 kWh po četvornom metru, više nego dvostruko manje od ograničenja iz novoga propisa. Kuća ima 141 četvorni metar neto površine, a 198 kvadrata bruto. Na godinu troši tri litre loživog ulja po kvadratu, a građevinski materijal za nju stoji 155.555 kuna s PDV-om.

Još će toliko, procjenjuje Miščević, stajati vanjska stolarija, dodatna toplinska izolacija, završni materijal pročelja, dozvole i gradnja te priključci, što znači da će kupac dobiti četvorni metar štedljive kuće za oko 2500 kuna. Naravno, zemljište je posebna stavka jer kvadrat može stajati od nekoliko desetaka do nekoliko tisuća kuna, ovisno o lokaciji.

Miščević projektira i kuće koje na godinu troše samo 15 kWh po četvornom, a riječ je o tzv. pasivnim kućama, koje gotovo da i ne trebaju energiju za grijanje. Naime, na godišnje grijanje svakog kvadrata troši se samo jedna litra loživog ulja.

Kad je riječ o hlađenju, mnogi hrvatski arhitekti smatraju da kuća koja treba klimatizacijski uređaj nije dobro projektirana te da se svaka kuća, pa i ona na jugu Jadrana, može tako projektirati da je u njoj ugodno boraviti i tijekom najvećih vrućina. Uostalom, Miščević spominje samo jedan od bezbroj prirodnih načina hlađenja - vodeni zid, koji atmosferu u svakom prostoru čini ugodnom.

Image Hosted by ImageShack.us

Koliko stan troši?

Ne očekuje se da će novi propis značajno povećati cijenu stambenih kvadrata, no sigurno će za nekoliko godina vidljivo smanjiti cijenu održavanja. Fasade koje dobro izoliraju i prozori koji štite od temperature i buke postat će uobičajena oprema, a stanovi se više neće reklamirati samo liftom, talijanskim pločicama i različitim dekorativnim elementima, nego i štedljivošću. Pametni kupci pitat će koliko stan “troši”, a na pametnom tržištu nekretnina štedljiviji bi stambeni kvadrati trebali početi postizati višu cijenu od rastrošnih.

Sunčana arhitektura

Sunčane kuće, koje energiju preko kolektora crpe od sunca, na samom početku stoje desetak posto više nego iste takve koje se griju klasičnim izvorima energije. No, tu razliku vraćaju već za nekoliko godina, a potom vlasniku donose čistu dobit. Naravno, i njima treba energija za dogrijavanje, ali znatno manje nego klasičnima.

Da su hrvatske nekretnine - kuće, stanovi i poslovni prostori - energetski još prilično rastrošne, pokazala je statistika tijekom proteklih vrućih dana, kad je Hrvatska na hlađenje dodatno trošila onoliko struje koliko joj isporučuje nuklearka u Krškom.

- 12:49 - Komentari (0) - Isprintaj - #

^^ POČETAK STRANICE



Click Here for Free Traffic!

ponedjeljak, 18.12.2006.

Vješalice, ormari, slike i ogledala koji griju


Želite li više posjete na svoje blogove ??
Nova generacija radijatora ne služi više samo za grijanje: oni su vješalice, ogledala, ormari, slike, skulpture... U hrvatskim trgovinama prodaju se uglavnom kataloški, a cijene su im više u odnosu na obične radijatore.

Dizajnerski radijatori postavljaju se kao i klasični no za to postoje određena pravila. Prema riječima inženjera strojarstva Davorina Gržana, radijator je najbolje postaviti uz hladnu stijenu jer se tako hladnoća poništava na mjestu na kojem nastaje.
Image Hosted by ImageShack.us
- Ako nije moguće postaviti radijator na hladnu stijenu onda on mora biti nasuprot nje. Također je važno da se prije kupovine radijatora izračuna snaga koja je potrebna za grijanje određene prostorije kako bi se stvorila maksimalna ugoda - rekao je Gržan.

Prema njegovim riječima, radijatori nove generacije imaju mnogo prednosti u odnosu na klasične, najviše zbog toga što imaju nekoliko funkcija, a mogu se lako uklopiti u prostor. Tako se mogu koristiti u kupaonici kao vješalice za ručnike ili u dnevnom boravku kao ogledala te čak ormari. Danas se od posebnih materijala izrađuju savitljivi radijatori koji se mogu ugraditi umjesto rukohvata na stubištu ili pak oko šanka.

- Radijatori se mogu koristiti kao stijene te se njima može odvojiti ili povezati različite prostorije. No istodobno oni se mogu prikriti, odnosno ne moraju se isticati u prostoru - kaže Gržan.

Dizajneri kažu da je današnja uloga radijatora prije svega estetska. Oni mogu biti slike ili skulpture u prostoru, a može ih se postaviti u bilo koji dio prostorije jer više ne služe samo za grijanje.

Veliki izbor dizajnerskih radijatora nudi trgovina Termocommerce u svojim salonima u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Karlovcu.

- Naši kupci su brojne poznate osobe. Čak tri modela Quadrotherm kupila je Janica Kostelić. Cijene radijatora su veće od standardnih, no za to se dobije kvaliteta - rekli su u Termocommercu.
Image Hosted by ImageShack.us
Većina modela nudi se u svim bojama, a neki su izrađeni ručno. Neki modeli mogu se koristiti kao centralno grijanje ili na struju, što je vrlo praktično u jesenskim danima.

Radijatori vrhunskog dizajna i visoke kvalitete mogu se kupiti u trgovinama Petrokov. Talijanska tvrtka Caleido ove je godine na Milanskom sajmu predstavila svoj najnoviji dizajn radijatora. Iako im je izgled vrlo atraktivan, instaliraju se na klasičan način. Izrađeni su od čelika, a prodaju se za sada samo kataloški.

- Do sada je bilo dosta upita, iako se cijena kreće od 500 do 2000 eura. Radijatore uglavnom kupuju arhitekti za svoje klijente - objasnili su u Petrokovu.

- 18:57 - Komentari (1) - Isprintaj - #

^^ POČETAK STRANICE



Click Here for Free Traffic!

petak, 08.12.2006.

HRPA DOBRIH STRANICA S DOBRIM SAVJETIMA


Želite li više posjete na svoje blogove ??
Danas Vam prilažem nekoliko stranica s dobrim tekstovima.Neke su i na hrvatskom, no nažalost najviše ih je na engleskom,jer ipak svjetsko tržište je veće od našega,zato .........ali ipak svejedno pogledajte,ništa ne košta.Malo vremena i to je to.Ne budite ljeni,pogledajte ih.
EVO ih lijevo u Arhivi.

Image Hosted by ImageShack.us


te sve ostalo kad dođete na njih.Ako ne ide,samo dajte COPY-PASTE !!!
Možda mi ukradete kakvu ideju ili sličicu,to vam je danas popularno na Netu.Čitajte i dalje.

- 12:10 - Komentari (0) - Isprintaj - #

^^ POČETAK STRANICE



Click Here for Free Traffic!

Zidovi, podovi i stropovi griju i hlade


Želite li više posjete na svoje blogove ??
Suh zrak, propuh, kovitlanje prašine, visoki troškovi grijanja, neravnomjerno zagrijavanje prostorija u stanu... sve su to mane klasičnog sustava grijanja preko radijatora. Razvijena Europa prebacuje se na podno i zidno grijanje (i hlađenje), a počinje se eksperimentirati i sa stropnim grijanjem.

- Radijatori i druga grijaća tijela potiču kružno strujanj zraka u prostoriji. Budući da grijaća tijela imaju malu površinu, potrebne su visoke polazne temperature vode u sustavu - od 60 i više stupnjeva Celzijevih. Posljedica je suh zrak i kovitlanje prašine - objašnjava Davorin Gržan iz Eksperterma, strojarski inžinjer, projektant i ovlašteni sudski vještak.

Ako su vanjski zidovi hladni, osjećaj topline doživjet ćemo tek kada temperatura zraka u prostoru prijeđe 23 stupnja - a za to radijatori doista trebaju biti “kipući”. - Površine koje prenose toplinu trebale bi zato biti velike, a podovi i zidovi su za to idealni - objašnjava Gržan.

Image Hosted by ImageShack.us

Jedan od vodećih sustava, koji je agresivno krenuo u “obučavanje” hrvatskih arhitekata i stručnjaka preko seminara (monteri ne mogu bez posebne obuke započeti rad) austrijska tvrtka Harreither, koju odlikuje i jedinstvena patentom zaštićena ovalna geometrija cijevi. Ona omogućava bržu promjenu intenziteta grijanja i veću iskoristivost energije, a zahtijeva i osjetno manju debljinu žbuke od okruglih cijevnih sustava.

Zidni i podni sustav grijanja temperaturu zraka u prostoru može, zahvaljujući toplim okolnim zidovima, sniziti za otprilike tri stupnja - i unatoč tome osjećat ćemo ugodnu toplinu. Dugoročno to znači velike uštede energije zbog velikog sniženja polazne temperature vode, a ako se tim niskotemperaturnim sustavima pridruže npr. toplinske crpke ili solarni uređaji, učinkovitost raste eksponencijalno zbog iskorištavanja obnovljivih izvora energije, koji su mogući upravo zbog niskih polaznih temperatura vode.

Zidno se grijanje može ugraditi i preko knauf-ploča u kojima je sustav, primjerice Harreitherov Hitherm Compact klima-zid. Montiraju se u jedno popodne, bez razbijanja podova i zidova i sušenja žbuke, pa su idealni i za adaptacije u starijim kućama.

Zidni sustavi vrlo učinkovito hlade zidove i prostoriju ljeti (ugodnije nego klima-uređaj), koristeći “prosječnu” temperaturu vode od 18-ak stupnjeva, pa i time štede energiju.

Niskotemperaturni sustavi zidnog i podnog grijanja apsolutni su hit u zapadnoj Europi, a počinju se koristiti u kombinaciji s toplinskim crpkama koje koriste temperaturu dubljih slojeva zemlje za zagrijavanje, odnosno pothlađivanje vode, jer je cilj svih tih sistema grijati se sa što nižom temperaturom (i potrošnjom), i hladiti sa što višom.

Za razliku od radijatora koji koriste temperaturu vode od čak 80 stupnjeva, u ovim sustavima se grije vodom temperature oko 35 stupnjeva, a hladi sa 18-ak stupnjeva. Koliko su popularni govori podatak da u Švedskoj sedam od deset obiteljskih kuća ima sustav toplinske pumpe, a u Njemačkoj svaka peta. Slovenija, primjerice, za uvođenje tog sustava građanima daje 30-ak posto subvencija.
Image Hosted by ImageShack.us
A na najčešće pitanje - kako objesiti sliku na topli zid, odgovor je toplinska folija, koja jasno pokazuje položaj cijevi koju ne želite probiti čavlom!

Kad nam je u stanu ugodno
- Optimalna ugoda za čovjeka postiže se upotrebom zidnog grijanja, a blisko mu je, barem u teoriji, i zračeće stropno grijanje niske temperature, koje tek stiže na tržište. Svaki čovjek ugodu osjeća drukčije, no ona se ipak da izraziti kao srednja vrijednost između temperature zraka u prostoriji i temperature okolnih zidova.


Ako su stijene prostorije oko nas zagrijane na 24 stupnja, bit će nam dovoljno 16 stupnjeva zraka u prostoriji da bismo se osjećali vrlo ugodno. Ako su pak zidovi hladni, ugodu ćemo osjetiti tek ako temperatura zraka u prostoriji dosegne 30-ak stupnjeva - objašnjava Gržan.

Naravno, radijatori su daleko najjeftiniji (niskotemperaturni sustavi su i do 40 posto skuplji u startu), no u nekoliko godina se zbog manje potrošnje energenata uloženi novac vraća, a ugodnost je tu od trenutka montaže. By Goran Smiljanić



- 12:05 - Komentari (0) - Isprintaj - #

^^ POČETAK STRANICE



Click Here for Free Traffic!

petak, 01.12.2006.

Razlika KUĆA - STAN


Želite li više posjete na svoje blogove ??
U kući mirnije,ali do stana brže
Kupnja stana znatno je jednostavnija od gradnje kuće. Kupujete li stan, provjerit ćete sve, od identiteta vlasnika do zemljišnih knjiga. No, to nije ništa u usporedbi s kompliciranom papirologijom nužnom za gradnju kuće
Jeste li od onih kojima ne smeta život u višestambenim zgradama, susjedi koje jedva poznajete i (pre)često kršenje kućnog reda? Ili pak želite velik dnevni boravak s terasom na kojoj ćete u miru piti kavicu okruženi zelenilom vlastita vrta?
Dvojba stan ili kuća, osim stambenim afinitetima, izazvana je svakako i financijskim mogućnostima te količinom vremena i energije koje ste spremni uložiti da biste se domogli vlastita krova nad glavom. Izuzetno je važna i lokacija, jer ako ste spremni živjeti na periferiji, kuća je svakako bolja, komfornija i isplativija varijanta.
Ako pak više volite blizinu središta grada, izbor će vjerojatno pasti na stan. Krenemo li od činjenice da je za oko 90 posto onih koji rješavaju svoje stambeno pitanje kreditom banke 100.000 eura gornja granica, jasno je da za taj novac možete dobiti manji stan ili pak kuću pristojne »kvadrature« u okolici grada.
Što se tiče papirologije, kupnja stana znatno je jednostavnija od gradnje kuće. Nužno je, naravno, sve dobro provjeriti - od identiteta vlasnika do zemljišnih knjiga. Treba provjeriti listove A, B i C iz kojih je vidljivo što se kupuje, od koga te ima li nekretnina kakvo opterećenje. Uz to, podižete li stambeni kredit, procedura u banci trajat će najmanje mjesec dana, a zahtijevat će i dodatni trud u pribavljanju dokumentacije.
No, to sve nije ništa u usporedbi s kompliciranom papirologijom nužnom za gradnju kuće. Upravo je ona ta koja mnoge odbija od ovakve nakane. Uz pronalaženje odgovarajućeg zemljišta na kojem možete graditi, za početak je najvažnije ishoditi dozvole - lokacijsku i građevinsku. To su procedure koje mogu trajati od mjesec dana do više mjeseci pa i godina ako se u hodu pokaže da zemljišne knjige nisu sređene, odnosno da imovinsko-pravni odnosi nisu čisti. Cijeli postupak možete, ako ste spremni dodatno platiti, prepustiti odvjetniku.
Nakon sređivanja dokumentacije potrebne za početak gradnje, slijedi potraga za građevinskim materijalom i pronalaženje tvrtke koja će sagraditi vašu kućicu iz snova. To ni približno nije jednostavan zadatak jer je na našem tržištu mnogo onih koji rade na crno bez pravih, educiranih građevinara. No, kad sve to i pronađete, naoružajte se dobrim živcima jer slijedi ponekad iscrpljujuće nadgledanje radova i radnika.
Brža varijanta od klasične gradnje kuće od cigle i betona je gradnja kuće od gotovih elemenata. Riječ je o modernim i energetski štedljivijim materijalima od klasičnih. Cijena gradnje u oba slučaja kreće se oko 500 do 600 eura po četvornom metru s tim da kod klasične gradnje treba pridodati troškove građevnog materijala, a kod montažne gradnju temelja.
Osim kompliciranosti gradnje kuće, jedna od najvećih prednosti života u stanu je i cijena grijanja te održavanja. Naime, grijanje stana je znatno jednostavnije i jeftinije nego grijanje kuće, a isto to bi se moglo reći i za održavanje. Mnogi smatraju da oko kuće uvijek treba nešto raditi i da je njezino solidno održavanje rupa bez dna, dok se za stan plati zajednička pričuva iz koje se financira održavanje zgrade.

- 22:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

^^ POČETAK STRANICE



Click Here for Free Traffic!

SAVJET NA ŠTO TREBA PRIPAZITI


Želite li više posjete na svoje blogove ??
U želji za što većom zaradom građevinci najčešće štede od temelja do krova. Stoga prije kupnje stana poduzmite nekoliko potrebnih mjera.

Zamke novogradnje

- Raspitajte se gdje je izvođač prije gradio i malo "pronjuškajte"
- Ključne su stavke toplinska izolacija vanjskih zidova, unutarnja zvučna izolacija, kvaliteta instalacija, temelji i krovište
- Provjerite kako su riješeni grijanje i topla voda
- Dobra oprema stana (parketi, stolarija, keramika) obično ukazuje na kvalitetna građevinca
- Temeljito pročitajte ugovor i uz uobičajeno jamstvo tražite tzv. superkolaudacijski pregled nakon nekoliko mjeseci. Ne nasjedajte na usmena obećanja - mi smo tvrtka od povjerenja!

Staro i trošno

- Raspitajte se kod drugih stanara u zgradi koliko su zadovoljni stanom
- Ako je zgrada starija od 30 g., potrebno je provjeriti instalacije
- Kose pukotine na zidovima često upozoravaju na probleme s temeljima
- Provjerite stanje stolarije i parketa - mogu li se otvoriti i zatvoriti prozori, spustiti rolete. Eventualne probleme u koje ćete morati uložiti, odbijte od cijene stana
- Provjerite stanje kade i vodokotlića, postoje li mrlje od kondenzacije i sl.
- Čuvajte se svježe obojenih i obnovljenih stanova jer bi "šminka" mogla kriti probleme Kvaliteta
Neravni i ispucani zidovi u 90 posto slučajeva posljedica su loše izvedenih građevinskih radova, a ne nekvalitetna materijala
U moru graditelja teško je uspostaviti standarde

Zakidanje počinje već na početku, u kvaliteti arhitekture. Zelenilo, dječje igralište, a često i parkirališta gotovo su zaboravljeni pojmovi suvremene stanogradnje. Kod starijih se zgrada lakše mogu uočiti veći građevni propusti, a kod novogradnje morate se pomiriti s rizikom da ste "divljač za odstrel". Od manjih vas propusta štiti jamstvo koje obično traje dvije godine, no ako su temelji loši ili krov prokišnjava, bit će potrebni veći investicijski zahvati. (mg)

Kvaliteta
Neravni i ispucani zidovi u 90 posto slučajeva posljedica su loše izvedenih građevinskih radova, a ne nekvalitetna materijala

ZATO pripazite kako ćete ući u problem, razradite ga i pripazite na svaku sitnicu.

I želim Vam puno zabave.

- 22:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

^^ POČETAK STRANICE



Click Here for Free Traffic!

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Image Hosted by ImageShack.us

Želite zarađivati putem Interneta ? Dajemo vam priliku da dobijete bes-
platne informacije, koje vrijede na
tržištu Interneta više 3700 kn !
Popunite formu i primati ćete BESPLATNO
na svoju Mail adresu jako skupe
informacije ! Uvjet je poznavanje engleskog jezika.

:
:

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv



Zaradite novac na Internetu !!



SFI - samo za NAJBOLJE !!


Image Hoste by ImageShack.us
ČITAJTE NAS


PREPORUĆAM !!

Put an end to your struggles with web design - Profit Site PRO
Pet Medical Recorder
Internet Marketing Seminars Workbook - The Alternative Solution
Web Traffic Power Pack
Turbo PDF - Viral PDF Files on Demand
The Article Plus Toolkit
Internet Packaging Strategies - Double Your Sales
Easy Web Express
Information Product Creation Manual
AtoZ RSS


The Ultimate Master Resale Rights Collection

Smjestite Link-Banner na svoju stranicu !


Place a Link-Banner on your site





ARHIVA





Što je sve moguće
Sve i svašta
Kupnja stana-što je potrebno sve znati
Manekenka u usponu
Što je sve moguće
Sve moguće gluposti
OnLine igrice
O dijabetesu- ENG
Savjeti o osiguranju- ENG
Sve o zdravi kosi- ENG
Sve o budgetu- ENG
Novac u "kući"- ENG
#1 svjetska banka-HSCB- ENG
Prostor ljubavi- ENG
EURO Banka- ENG
Umjetnost kao ljubav- ENG
Internet zarada- ENG
Besplatni WEB- ENG
Motoristi-OVDJE- ENG
Svjetski poznati gradovi- ENG
PC GAMES- ENG
Mršavimo !! -ENG
HOME Alone- ENG
Posuđivanje novaca- ENG
OnLine Games 2- ENG
Savjeti za igranje igrica- ENG
Internet zarada 2- ENG

Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr

Želite čitati E-knjige na hrvatskom ?


Elektroničke knjige

Drvo i aluminij - kvaliteta i ljepota

Posljednjih je godina na hrvatskom tržištu, prateći snažan rast stanogradnje, došlo do prave eksplozije u proizvodnji vanjske stolarije. Hrvatski su građani tako gotovo preko noći prigrlili PVC stolariju, prije svega zbog povoljne cijene.

U par godina u Hrvatskoj je registrirano više od 500 proizvođača PVC stolarije, zbog relativno jednostavne tehnologije proizvodnje, koja se u većini slučajeva radi doslovce u - garaži. Naravno, kvaliteta mnogih od tih proizvoda je krajnje upitna. Nakon što su se mnogi opekli, ljudi su postali svjesni da je drvo, iako zahtjevnije za održavanje, kvalitetnije (i dvostruko skuplje) od PVC-a. Mnogi su zatim počeli ugrađivati i alu-stolariju, koja je trajnija, ali ima neke druge mane (primjerice, prijenos hladnoće i vlage u prostoriju ako nema ugrađen prekid tzv. toplinskog mosta.)

No, oni koji doista ne žele kompromis u kvaliteti, biraju kombinaciju drvo-aluminij, koja je najskuplja, ali i najkvalitetnija dosad osmišljena stolarija. Kombinirajući izolacijska svojstva i prirodnu toplinu drveta s jedne strane te čvrstoću, trajnost i mogućnost praktički neograničenog izbora boja koju pruža aluminij s druge strane, moguće je postići vrhunac u toplinskoj izolaciji, trajnosti, kvaliteti i ljepoti.

Ljudi koji grade za sebe i svoju obitelj ili investitori koji grade visokoopremljene građevine za tržište, kao i zasad još rijetki graditelji niskoenergetskih i pasivnih kuća u Hrvatskoj, u pravilu koriste stolariju drvo-aluminij. Vjerojatno je najsnažniji standard u visokokvalitetnoj stolariji na najzahtjevnijim europskim tržištima, kao što su njemačko ili austrijsko, Internorm.

Drvo-aluminij je, tehnološki gledano, proizvod bez mane. Drvo kao prirodan materijal dolazi iznutra, dok je aluminij s vanjske strane kao materijal otporan na sve vremenske utjecaje. U Internormu između ta dva materijala ugrađuju i termoizolacijsku pjenu, koja garantira vrhunsku toplinsku izolaciju.