Cloudly Sky, Crystal Rain, Orphic Storm

ponedjeljak, 25.05.2009.

Osjećaji



11. Osjećaji

Kog vraga uopće radiš ovdje?

U posljednjih sam si nekoliko dana mnogo puta postavio to pitanje. Mnogo puta, gotovo svaki put kad mi je do svijesti doprla činjenica da se nalazim upravo ovdje. Nikad si nisam odgovorio, jer nisam znao koji odgovor bi bio više istinit, odnosno, pri kojem bih si više lagao. Jer nisam želio zaista biti ovdje, premda je svaka čestica mojeg tijela osjećala žudnju za ovim mjestom. Da nisam bio tup, vjerojatno bih se slomio od toliko trganja unutar moje svijesti. Da nisam bio tup, vjerojatno bih dao sve od sebe da je nađem, da je preklinjem za oprost, da je mogu poljubiti i obećati da ću zauvijek biti uz nju. Ali bio sam tup. I nisam bio tužan. I nisam bio zabrinut. Čak ni ljut.

Prazan.

I sad mi čak ni ovo mjesto nije mnogo značilo, premda je ono vjerojatno značilo da nas dijeli tek koji kilometar, možda i manje. I bio sam siguran da ona osjeća barem i mali tračak moje prisutnosti, kao što me osjetila prije no što smo se prvi put pogledali.

Tmurni London.

Nebo je nad tim velebnim gradom bilo zatvoreno; gusti sivi oblaci tromo su se izvijali, mijenjajući oblike, braneći suncu pogled na prljavu Temzu koja je bezvoljno protjecala poda mnom, nastavljajući teći u svojoj dosadnoj kolotečini.

Stajao sam oslonjen na ogradu Millenium Bridgea, zagledan u daljinu. Bio sam na samoj sredini mosta, između dva velika potporna stupa u obliku slova „Y“ između kojih su bile razapete debele metalne sajle, spuštajući se od vrha stupa do razine šetališta i ponovno do visine stupa. Iza sebe sam čuo žamor glasova i kaos koraka svih ljudi koji su prolazili iza mojih leđa. Vjetar mi je žestoko zamrsio plavu kosu, kovitlajući je oko mog beživotnog, lijepog lica.

Posljednjih sam nekoliko dana uglavnom proveo razmišljajući. Misli su mi bile praktički jedino što mi je preostalo. U njima me nitko nije mogao zateći, bile su samo moje. U mislima sam bio siguran.

Nakon što sam tako naglo napustio Musée des Vampires, nisam se zaustavljao sve do Londona. I bio sam siguran da je to bio ispravan postupak. Barem za mene. Jer više nisam htio biti pijun u nečijoj igri. Bilo me briga za Victoriju. Ta je žena mrtva. Ali što je s Glorijom? Ta tajanstvena, očaravajuća žena koja me prihvatila kao člana svoje obitelji, koja se zauzela za mene – koja me zavoljela.

Lecnuo sam se na zadnju pomisao, a onda kiselo nasmiješio. To nije bila istina. Gloria me ne voli. Osjeća nešto prema meni, u to sam bio siguran, ali znao sam da to nije ni približno iskreno kao ljubav – bilo je to, barem za moje pojmove – nešto mnogo manje privrženo, ali jednako složeno. Pokušao sam proniknuti u tu situaciju, razumjeti što to ona zaista osjeća prema meni. I premda mi se to nije sviđalo, svaki put kad bih pomislio na svoje objašnjenje, znao sam da je točno, premda nisam imao nikakvu potvrdu za to. Bilo je to instinktivno, više na nekoj surovoj razini nego na nivou dubokog razmišljanja. Shvatio sam da je Gloria iz prve ruke htjela čuti što se dogodilo Victoriji. Zato me prihvatila, zato je rekla ostalima da mi ne smiju nauditi – barem dok joj to ne otkrijem. Ali kad sam joj rekao, postala je vrlo privržena meni. A premda nisam primijetio znakove razdora u Muzeju – tek blagu tenziju – tek sam sad shvaćao koliko ostali – osim Dimitrija – nisu opravdavali Glorijino ponašanje. Jer Gloriju i mene povezivala je upravo Victoria. Gloriju je u međuvremenu zaintrigirala moja unutarnja borba – kaos u kojem su se borili čovjek i vampir. Kaos koji je sada prividno nestao iz mene i ostavio neugodnu šupljinu iza sebe. Vampir s ljudskom dušom…da, tako me nazvala. Sad mi je bilo jasno kako ona mene gleda na mene. Bio sam rijetko biće, dragocjeno zbog svoje posebnosti, ali ne i jedinstvenosti. Susrela se i s Amy, Michaelom i Ericom – troje vampira koji su u sebi imali još više ljudskog nego ja. Ali vezala se uz mene. Možda zato što smo bili tako povezani preko Victorije.Znao sam da na to nikad neću dobiti valjan odgovor jer sam čvrsto odlučio da se više nikad ne vratim u Muzej. Nisam mogao poreći da mi se tamo počeo vraćati mir, da sam bio nešto bolje volje. Gloria mi je pomogla da se osovim na noge, da preda se postavim – premda i tako mutan i nejasan – cilj u budućnosti koju dugo vremena uopće nisam vidio. Ali u međuvremenu se vezala uz mene. Bilo je kao da sam je očarao, kao da sam postao najvažniji dio u njezinoj zbirci. Kako je manipulirala vampirima u Muzeju, tako je pokušala manipulirati i mnome. Htjela me zavesti, htjela me nagovoriti da ostanem uz nju, ali očito joj je bilo važno da saznam za njezinu prošlost. Njezina me poluiskrenost istinski bunila, i nisam shvaćao. Između nas je postojala privlačnost i to nisam namjeravao zanijekati. Ali tu nikad nije bilo ljubavi – čak ni zaljubljenosti. Tek čudna, izopačena privlačnost koja je Gloriju natjerala da me pod svaku cijenu zadrži u Muzeju. Htjela je otjerati Darrena, a očajnički je potez poduzela poljubivši me, samo kako bih ostao tamo.

Upitao sam se znaju li ostali vampiri za njezinu obmanu, hoće li se Dimitrij sad okrenuti protiv nje, hoće li se njezina iluzija prividnog sklada raspršiti baš kao i naš odnos.

Jer prema njoj nisam osjećao više ništa. Sumnjao sam da bi bilo drugačije čak i da nisam bio tup. Tu više nije bilo ničega – samo bezvoljni grč u želucu na spomen njezina imena.

Ipak, nisam mogao zanijekati da je taj…prekid…imao snažan utjecaj na mene. Onaj blijedi horizont koji mi je Gloria otvorila, ona nova mogućnost, novi cilj koji sam slabašno nazirao, ponovno se izgubio u tami, premda sam sada bio bliže njegovu ostvarenju nego ikad prije u protekle dvije godine.

Amy je ovdje.

Ta me je pomisao izjedala poput otrova, ali nije poprimila pravo značenje u mojoj glavi. Da, Amy je ovdje. Znao sam to. I znao sam da ona, na neki način, zna da sam i ja blizu. I ponekad ne bih mogao a da ne zamislim njezinu svilenastu kosu, sjajnu poput gorućeg zlata, njezine duboke plave oči, njezino prekrasno lice, vječno u svojoj ljepoti. A svaki put kad bi mi njezina slika iskrsnula u glavi, shvatio bih koliko je drukčija od vampira iz Muzeja. A onda mi je trebala još otprilike sekunda da shvatim koliko je tek različita od mene. Nekad smo bili jednaki…

Ali ako ona zna da sam ja ovdje, zašto me ne potraži? Zašto me ne želi vidjeti?

Budalo. Zašto bi me željela vidjeti? Nije bilo isključeno da sam je razočarao kao nijedna osoba prije. Štoviše, bio sam siguran u to. I bilo bi bolje da se maknem odavde što prije. Nek izgubi taj osjećaj da sam joj blizu – ne želim je više mučiti. A ja ću otići, otići ću i prisjetiti se svog života – onakvog kakav je nekad bio.

To mi je sad bila najprimamljivija pomisao – vratiti se natrag. Još dok sam tup jer da nisam, uspomene bi me satrle. I zato nisam mogao ne pomisliti na sva mjesta koja su obilježila kraj mojeg života – i početak moje vječnosti.

Jedno ime probilo mi se u prvi plan, potežući za sobom najstrašnije uspomene, ali i neskrivenu želju. Mjesto koje sam toliko želio posjetiti kad sam bio čovjek, mjesto koje mi je dugo vremena bila inspiracija, a onda, najednom, postalo je mjesto na kojem sam osjetio najveći strah, i vjerojatno najveću bol.

Trgnuo sam se iz razmišljanja kad je uz most proletio veliki crni gavran, odupirući se zračnoj struji, duboko, rezonantno grakćući.

Vjetar je još malo ojačao, šibajući mi lice. Podigao sam pogled i skrenuo ga ulijevo, prema katedrali svetog Paula. Velika je kupola izgledala pepeljasto pod granitnim oblacima koji su se i dalje umorno izvijali na nebu.

Možda se jednom ipak sretnemo, Amy, pomislio sam, odgodivši time naš ponovni susret na tko zna koliko. Okrenuo sam se i polako počeo hodati mostom, stopivši se s gomilom.

*

„Na Boulevard du Palais, molim vas“, rekao sam taksistu, a on je lijeno kimnuo glavu i krenuli smo prema Ile de la cite.

Ovo nema baš nikakvog smisla, prekorio sam se nešto kasnije kad sam se plahim korakom približavao mjestu koje mi je priuštilo mnoge noćne more.

Nije imalo smisla. Kao da se namjerno želim povrijediti, kao da si želim nauditi. Kao da se želim…sjetiti. Nije mi bilo pametno vratiti se u Pariz. Ali želio sam osjećati. Makar i bol kako mi trga prsa, nije važno. Moram se vratiti na to mjesto.

Odlučnost mi je bila krhka, nisam se sasvim pouzdao u svoje misli, ali noge su me i dalje nosile prema odredištu.

A onda sam odjednom prepoznao visoke zgrade koje su se protezale ulicom. Sav sam se napeo i pogledao udesno. Pred očima mi je sijevnula veličanstvena pojava Sainte Chapelle.

Stao sam. Nešto me prisililo da i dalje gledam tu građevinu, njezine kontrafore, njezine raskošne, visoke vitraje koji su je okruživali, njezin kitnjast toranj koji je prijeteći stremio prema oblačnome, sivome nebu.

Bio sam upravo na tom mjestu. Stajao sam na istom tom mjestu. I ovaj put, mjesto mi je nešto značilo. Ovo je mjesto označilo početak kraja mojeg života. Ovdje sam izgubio roditelje.

Zatim su nahrupila sjećanja, naprosto iskrsnuvši u mojoj glavi.

„Luke, volim te, nevjerojatno te volim i jako se ponosim tobom.“
Oko nas su sijevale munje, letjeli komadići fasade, asfalta, stakla, razlijegalo se režanje…
„I ja tebe, mama.“ Dahnuo sam.
„ Nikad to nemoj zaboraviti, jasno? Obećaj mi!“
U tom trenutku sam začuo kreštav povik:
„Avada Kedavra!“
Pred očima mi je bljesnulo zeleno svijetlo. Kosa moje majke je zalepršala od naleta kletve. Još me uvijek gledala sa suzama u očima. Onda joj se jedna prelila preko ruba i kliznula niz lice. Tiho je izdahnula – i srušila se. Tamne su kovrče zatreperile u zraku i odjednom ih više nije bilo.
Okrenuo sam glavu lijevo, zgromljen, otupljen, a istina mi nije došla do glave. Bellatrix je grozničavo promatrala pad svoje sestre. Odjednom se okrenula i potrčala prema Sainte Chapelle, a crna je haljina zlokobno zavijorila na povjetarcu.


To se zbilo upravo ovdje. Prije nešto više od četiri godine. Ali asfalt više nije bio napukao od naših kletvi, stakla i zidovi bili su cjeloviti, oko mene nije bilo ni traga razjarenom režanju. Jasno sam se sjećao razigranog spleta svjetala i mlazova kako igraju oko mene, primamljivi i smrtonosni, tražeći sljedeću žrtvu.

Ničeg više nije bilo. Kao ni moje majke…ni Bellatrix. Nije bilo ni svih ostalih ljudi koji su se ovdje našli. Amy, Michael, Eric, Emily, moj otac, Anna, Amber i još neki Annini prijatelji iz uredništva nekadašnjeg časopisa Snap.

Ne znam što sam točno očekivao da ću ovdje zateći. Možda čarobnjake zakukuljene u crnom koji stežu obruč oko mene, upirući u mene kažiprstima iz kojih frcaju iskre. Možda Erica, koji me štiti od njih, razjaren što su nam osujetili plan. A možda i Bellatrix, veličanstvenu i gracioznu u svojoj crnoj viktorijanskoj haljini i crnom korzetu, divnog lica obasjanog maničnim žarom kako zamahuje sjajnim valovima tamne kose pokušavajući me ubiti.

Kako blesavo od mene. Svi ti čarobnjaci u crnim kukuljicama su mrtvi, a ako nisu, onda se skrivaju u sjenkama, misleći da sam ja mrtav. Erica ću vidjeti tek kad vidim i Amy jer njega sam razočarao u jednakoj mjeri. Bio sam njegov učenik, prijatelj i suborac u vrlo odlučujućim trenucima, ali sve je to izgubilo na svojem značenju.

Bellatrix je mrtva. Ja sam je ubio. Još uvijek nisam znao kako mi je to pošlo za rukom. Ona je bila najmoćnija vještica koju sam ikad upoznao. A imao sam tek malo sreće i manje od sekunde vremena da spasim svoj život – tako da oduzmem njezin. Bellatrix mi je često pohodila noćne more kad sam bio čovjek, a njezino ime u meni je i dalje izazivalo strah, ali i posve nezvano poštovanje koje nisam želio osjećati. Ali njezina je priča uistinu bila pomalo tragična – cijela se njezina obitelj okrenula protiv nje kad se pridružila Jamesu, svojoj ljubavi, mračnom čarobnjaku koji je želio zavesti tiraniju. Ne samo da su se okrenuli protiv nje već su je pokušali i ubiti. A ona se, zatrovana iluzijama i pogođena nepravdom, odlučila osvetiti. Ubijala ih je jednog po jednog, kad god joj se pružila prilika. Pokušala je ubiti moju majku, svoju sestru, kad je bila trudna – kad je nosila mene. Ali nije uspjela. Moj otac je porazio Bellatrix i ona je nestala – i vratila se šesnaest godina kasnije, naposljetku ubivši moju majku, a zamalo i mene.

Ona je bila osoba koja nije prihvaćala kompromise. Osoba koja je bila toliko odana i predana svome cilju da ju je to dovelo do ludila. Jer bila je pomaknuta i bila je sadist. Kad je Anna ubila Jamesa, Bellatrix je posve pomahnitala, želeći ubiti i Annu i mene. I onda, uz suludu sreću, ja sam ubio nju, upravo kad se spremala baciti na mene ubojitu kletvu. Pretekao sam je.

Bellatrix je zabacila slap tamne, sjajne kose, okrenuvši se prema meni, probadajući me pogledom, podižući ruku kako bi me dokrajčila. Tijelo su mi još oblikovali traci crnog dima kad sam u jednom naglom pokretu trupom sunuo naprijed.

„Avada Kedavra!“

Tijelo su mi proželi trnci, a ruka mi je zadrhtala kad je iz nje suknula zaslijepljujuća zelena svijetlost praćena zlokobnim hujanjem. Pramenovi kose pali su mi preko lica zbog nagle kretnje.

Bellatrix me još uvijek strijeljala pogledom, ali nisam dopustio da me njegova silina slomi – ja sam slomio nju.

Kut usnice joj je zadrhtao, blistava crna kosa zavijorila u zraku, lijepo lice je poprimilo izraz shvaćanja…

Uspravio sam se, očiju prikovanih za Bellatrix.

Zatim je pala. Tijelo joj se graciozno izvilo u padu, korzet savršeno prianjao uz struk, crna, viktorijanska haljina sablasno je zalelujala – mukli je tresak okončao poetičnost.

Bellatrix Nightroad bila je mrtva.

I to je bila posljednja kletva koju sam izveo. Još sam osjećao žacanje u grlu na spomen tog povika, trnce u ruci kad sam se sjetio tog prizora.

I to je bilo sve. Ubojstvo Bellatrix Nightroad zapečatilo je ljudsko poglavlje moga života, stavivši iza njega čvrstu točku koju nikad nitko neće moći izbrisati.

Naravno, taj se događaj nije odigrao ovdje. Bellatrix se sa svojom smrću susrela tek pet mjeseci kasnije, na sasvim drugom mjestu.

Vratio se sam se u sadašnjost, osjećajući se sasvim zbunjeno – u prsima me nešto stezalo. I shvatio sam da prebrzo dišem. Nekoliko sekundi kasnije, osjetio sam da drhtim.

Kako čudno i blesavo, pomislio sam, gotovo se nasmijavši. Bilo mi je drago što ponovno osjećam, bilo mi je drago jer, čak i onako strašne i mučne, moje uspomene donijele su mi više sreće nego život u protekle dvije godine. I to je bilo izopačeno i pogrešno, ali bilo je istinito.

Bio sam zahvalan što ovdje nije bilo mnogo ljudi pa nisam susretao mnogo radoznalih pogleda – a nedvojbeno bih ih izazivao kad sam tako stajao nasred ulice, djelujući kao da se raspadam. Ali bio je to nevjerojatan osjećaj. Osjetio sam se više ljudski, više sretno i više ispunjeno. Nipošto nije imalo smisla.

I onda, kao da sama bit života nije bila dovoljno šugava, primijetio sam da me netko zaprepašteno promatra, stojeći na ulazu u Sainte Chapelle.

Vjetar je snažno zapuhnuo kroz ulicu. Slap crne kose snažno se podignuo i izvitoperio u zraku. iz spektra emocija koji me obuzeo, prepoznao sam zaprepaštenje, strah i zabrinutost, a na kraju – histeričnu sreću.

Osoba koja me promatrala nije bila stranac. Bila je to osoba koja se na istom ovom mjestu našla prije četiri godine, zajedno sa mnom.

Nevjerojatno svijetloplave oči veselo su zasvjetlucale u znak prepoznavanja.

-20:29- Komentari (7) - Isprintaj - #

srijeda, 13.05.2009.

Praznina

10: Praznina

Nisam sasvim mogao prepoznati osjećaj koji me obuzeo. Bili su tu šok i nevjerica, ali bilo je i nečeg mnogo složenijeg, mnogo osobnijeg.

Ovo ni u kojem slučaju nije bilo nešto meni nepoznato; vidio sam mnogo – previše – smrti, a za mnoge sam od njih i sam bio krivac. Ali ova me smrt osupnula jače nego sam očekivao. Nisam stigao detaljnije promotriti stvari, jer su početni osjećaji počeli jenjavati; na njihovo se mjesto vratio bijes.

I zato nisam htio promotriti otkinutu glavu koja mi je ležala pred koljenima, niti u obezglavljeno truplo koje je poput kakve groteskne krpene lutke beživotno palo na mramor. Pogled sam upro u Dimitrija.

Prvi put otkad sam ga upoznao izgledao je stravično. Tijelo mu je bilo ukočeno, mišići napeti, čeljust mu se gnjevno stiskala dok su mu mišići u njoj igrali, Obrve spuštene nisko nad prodornim zelenim očima. A premda su mu usne bile čvrsto stisnute, iz usta mu se, niz bradu, vrat i prsa slijevala grimizna krv, odudarajući od bijele kože. Grimiz mu je natapao bijeli brokatni prsluk koji je nosio ispod crnog baršunastog kaputa. Tako okamenjen u svoj svojoj sablasnoj okrutnosti i ljepoti, nije izustio ni riječi – samo mi je uzvratio pogled iz kojeg nisam mogao ništa iščitati.

Nesigurno, nespretno, ljudski, osovio sam se na noge, i dalje pritišćući šaku na vrat gdje su ga Darrenovi zubi nekoliko sekundi ranije proboli i otkinuli dio. Krv mi se i dalje izlijevala iz tijela. Osjetio sam kako mi tijelo slabi, kako počinjem osjećati blagi napor u nogama, iako sam tek stajao. Još sam uvijek razrogačeno promatrao Dimitrija.

„Zašto?“ bezglasno sam dahnuo, budući da nisam mogao natjerati glas da se probije kroz glasnice.

Ali u tom je trenutku Dimitrij preusmjerio pogled; pogledao je negdje iza mene – iza i više.

Okrenuo sam se i podigao pogled; na samom vrhu stubišta stajala je Gloria. Nije disala, nije se micala, nije treptala. Sve je na njoj bilo sasvim nepomično, čak i sjajna kosa boje mahagonija. Lice joj je bilo iskrivljeno od bijesa – kao da jedva može povjerovati onome što vidi pred sobom. A premda se nije micala, šaku je tako čvrsto ovila oko rukohvata da sam čuo kako on počinje pucati.

Nakon što su joj mahnite oči obuhvatile cijelo predvorje, intenzivno se zagledala u Dimitrija, baš poput mene maloprije. Razlika je bila u tome što je njezin pogled, za razliku od mojega, isijavao srdžbu.

Dimitrij se pokrenuo; munjevito se uspeo stubištem i skrenuo u hodnik, s Glorijom za petama.

„Ne!“, proderao sam se, premda promuklo, iznenadivši se snagom svoga glasa. Požurio sam za njima, premda sam bio preslab da budem tako brz kao oni; gubitak tolike količine krvi me iscrpio. Projurio sam kroz hodnik i našao se pred vratima Dimitrijeve sobe upravo u trenutku kad su se ona zatvorila i kad je s druge strane tišinom odjeknuo škljocaj. Zaključao je vrata.

Nisam to učinio sasvim svjesno, ali sklopio sam oči i prepustio se zraku; odmah sam osjetio kako mi se tijelo raznosi u crni dim – obuzeo me osjećaj olakšanja. Zatim sam se strmoglavio prema podu; prošao sam kroz mali razmak između poda i vrata i ušao u Dimitrijevu sobu. On i Gloria zgranuto su zinuli kad sam ponovno preuzeo svoj oblik. Dok su im se iznenađenje i bijes miješali na licu, shvatio sam da sam se poslužio magijom. Kako čudno…

„Zašto si to učinio?“ zarežao sam na Dimitrija, odjednom ponovno bijesan.

„Zaslužio je“, siknuo je Dimitrij i došao do crnog stola od drveta, prišao s bočne strane i skinuo kaput. Bijeli mu je prsluk gotovo sav bio uprljan krvlju.

Rana na vratu me odjednom zapekla.

„Ovo?“, gnjevno sam upitao, pokazujući na svoj vrat. „To nije ništa. Zaslužio sam to.“

„Nisam ga ubio zato što te je ugrizao“, reče on, gotovo posprdno.

Strgnuo je prsluk sa sebe i obrisao bradu. Zatim ga je bacio na stol. Torzo mu je sad bio otkriven. Blaga srebrnasta svjetlost mjeseca koja je dopirala kroz velika staklena vrata njegova balkona lagano se odbila od njegovih prsa koja su izgledala kao da mutno svjetlucaju. Šake su mu se bijesno stisnule, svi su mu se mišići napeli. Izgledao je kao da je isklesan u mramoru. Previše lijepo da bi bio stvaran, a ipak, nikad mi nije bio toliko odbojan.

„Nego zašto?!“, vrisnuo sam, stisnuvši šake baš kao i on.

Zelene su me oči iznenada pogledale, žareći svojim intenzitetom, gotovo sjajeći u mraku poput mačjih.

„Vidim da se nisam dovoljno dobro izrazio“, reče on prividno mirnim tonom, iako očito sve bjesniji iz sekunde u sekundu. „Nisam ga ubio samo zbog toga.“

I dalje sam ga samo gledao.

On je bio taj koji se pobunio protiv nas! On je bio taj koji je Victoriji objavio rat! On je bio taj koji je htio da nas se ukloni odavde! Glupi nomad!“ urlao je Dimitrij u moje lice koje je postalo gotovo bezizražajno.

Znači to je bio Darrenov zločin. Naglo prekinuto razdoblje mira o kojem mi je Gloria pričala. Darren nije htio da ova grupa vampira zavlada ovim područjem.

„Kako se usuđuješ?“ začuo sam tihi glas kako podrhtava od bijesa. Gloria se tek sad uključila. Kliznula je naprijed, zaustavivši se kraj druge bočne strane velikog crnog stola, točno nasuprot Dimitriju. Tijelo joj je bilo napeto; prsa su joj se ubrzano podizala i spuštala, kosa joj je izgledala kao da će početi vijoriti – izgledala je poput mačke koja se sprema za napad. Nikad je još nisam vidio tako zastrašujuću i tako lijepu.

Dimitrij je sad pogledao nju, a u tom je pogledu bilo više izmiješanih emocija.

„Sve je išlo savršeno“, sikne Gloria jednako tiho i treperavo, nakostriješivši se, „a sad si učinio…OVO!“

Na zadnji je povik žestoko zamahnula rukom; masivni je stol poletio prema zidu. Sraz je gromoglasno odjeknuo sobom, a stol je u dijelovima pao na pod.

Bila je posve razjarena, izvan kontrole. Iz dubine prsa počelo je dopirati režanje. Izgledala je kao da će joj se korzet raspuknuti, koliko je uzrujana bila. Oči su joj se divlje krijesile i prepoznao sam taj manični žar u njima – isti je taj imala i Victoria one noći prije gotovo pet godina kad je došla po mene. Bio sam zastrašen zvukom njezina povišena glasa i njezinim činom. Nikad je prije nisam vidio kako izražava svoju snagu, a kamoli bijes.

Dimitrij je ustuknuo, ali pritom je siknuo. Nitko u ovoj prostoriji nije sasvim vladao svojim osjećajima; sve troje smo se prepustili zvijerima koje su skrivene čučale ispod lijepe i varljive vanjštine.

„Znaš da je to zaslužio, Gloria…“, pokušao se braniti Dimitrij.

„Koliko“, šapne Gloria prodorno, ubojito, „koliko sam vam puta rekla da ne dirate Darrena i Veronicu? Trebao si ga samo otjerati odavde!“

Na njezinu je zadnju rečenicu nešto u meni puklo.

„Što si to rekla?“, tiho sam je upitao, najednom oprezan.

Gloria je čvrsto stisnula čeljust i sklopila oči, bijesno puhnuvši.

„Što si to rekla?“ ponovio sam, ovaj put vrlo prodorno.

„Ne podiži glas na nju“, obrecnuo se Dimitrij na mene.

„Zašutite obojica“, bijesno će Gloria.

„E baš neću“, zarežao sam. „Trebao je otjerati Darrena? Zato si me zadržavala, zato me nisi pustila da izađem iz sobe?“

Gloria me prostrijelila pogledom, zaškrgutavši zubima.

„Ja nisam tvoje vlasništvo!“ Kriknuo sam joj u lice, razjaren poput lava.

„Prestani govoriti, Lucase“, protisnuo je Dimitrij.

Munjevito sam se okrenuo prema njemu i zaustio da mu odbrusim, ali već je započeo svoj odgovor Gloriji.

„Znaš ti dobro da je njegovo ubojstvo opravdano. Čudim ti se, Gloria,“ rekao je, a u glasu sam mu čuo razočaranje, iako otežano gnjevom. „Mislio sam da bi barem ti željela izvršiti Victorijinu volju.“

„A misliš da Victoria ne bi radije željela da ubiješ mene?“, hladno sam dočekao.

Dimitrij me ponovno pogledao, ali nije mi odgovorio.

„Victoria je mrtva“, protisnula je Gloria, a oči su joj bile izmučene bijesom i tugom – u njima su se nakupljale krvave suze.

Nakon te izjave nastupila je mrtva tišina.

Sve troje piljili smo u pod, posramljeni svojim ispadima, svejedno bijesni i unezvijereni.

Koliko ću toga još morati podnijeti? Koliko će me puta drugi povrijediti, koliko ću puta biti u situaciji da mi krivnja i tuga razdiru duh? Dimitrij, kojeg sam počeo smatrati prijateljem, ubio je osobu koja me je prihvatila onako rastrojenog, izgubljenog i samog prije dvije godine. Pa čak i Gloria, ta zadivljujuća žena koja mi je toliko pomogla, čija je diskretna posesivnost uznapredovala do toga da je odlučila otjerati bilo koga tko dođe po mene. Bol i razočaranje koji su u meni najednom sunuli poput jarkih plamenova koji ne trebaju potporu da gore posve su me obuzeli. Bilo je kao da se oko mene urušio neki zid koji je prikazivao lijepe i ugodne iluzije. Njegovi su razbijeni ostaci još ležali uokolo, želeći se obnoviti, ali istina izvan njegove varljive zaštite bila je previše surova i teška. Koliko ću još toga morati podnijeti, zapitao sam se ponovo. Više ništa. Premda je ova situacija bila posve nerazriješena, shvatio sam da ne želim saznati njezin ishod. Ne želim više biti dio ovoga.

I tako sam odustao.

Ruke su mi bezvoljno pale uz bokove, a pogled sam usmjerio kroz mračni prozor, izbjegavajući prizor Glorije i Dimitrija. Sporo sam se okrenuo prema vratima i u potpunoj im tišini prišao. Potegnuo sam kvaku i izašao u hladni hodnik koji je ječao svojom tamom…svojim posvemašnjim mrtvilom i spokojnom krivnjom koja je ostala lebdjeti u zraku nakon nemilog čina koji se u ovoj kući maloprije odigrao. Odrješito sam zatvorio vrata za sobom, ostavivši iza sebe sav bijes i svu tugu.

Ostala je samo praznina.

*

Nekoliko sam sati samo ležao na svome krevetu. Bez misli, bez osjećaja. A onda sam učinio ono što sam znao da moram. Ustavši, otišao sam do velikog ormara od rezbarenog tamnog drveta. Svukao sam sa sebe crni kaput i brokatni prsluk. Bacio sam ih na krevet, promatrajući ih. U ovom periodu bili su mi nešto poput uniforme. Ali bili su i nešto više. Duboko sam uzdahnuo i promrsio dugu, kaotičnu plavu kosu prstima, oslonivši se laktom o zid uz prozor. Vani je još bila noć, ali uskoro će početi svitati. Ipak, bilo je dovoljno tamno da u staklu vidim svoj odraz. Moje lice i torzo blago su sjali pod srebrnim mjesecom, a kosa mi je padala preko ramena. Rana na vratu više nije krvarila; u stvari, već je počela zarastati, ali znao sam da će taj dio mog vrata zauvijek ostati pomalo deformiran. Ponovno sam uzdahnuo i vratio se do ormara. Pronašao sam svoju usku crnu majicu kratkih rukava, crvenu kariranu košulju i iznošene traperice u kojima sam došao na ovo mjesto. Nisam se žurio s odijevanjem, ali činio sam to bez oklijevanja. Kad sam bio gotov, izgledajući kao uljez, isto kao i kad sam ovamo došao, prešao sam rukama uz svoje bokove, osjetivši nešto u lijevom prednjem džepu traperica. Izvadio sam presavijeni komad tvrdog papira iz džepa i pogledao.

Bila je to ista ona fotografija koju mi je poklonila Emily za moj rođendan prije skoro četiri godine.

Emily, Adrian i ja, nasmiješeni, sretni, bezbrižni. Ljudski.

Adrian je bio visok i mršav, a dobroćudne zelene oči djelovale su toplo čak i na fotografiji.

Emilyno je lice ovdje bilo srcoliko i pjegavo. Oči su joj bile nevine, duboke plave boje, a kosa joj je u riđim kovrčama padala preko ramena. Nije nimalo nalikovala na rubinski crvenu, svilenastu valovitu kosu koju je imala kasnije kao vampirica. Opet sam se podsjetio da se nalazim u kući žene koja ju je ubila.

I na kraju ja, posve drugačiji. Kosa mi je bila kraća nego sada, nedvojbeno urednija i nešto više smećkasta. Iznenadio sam se kako sam prosječno izgledao, nimalo posebno.

I trebao mi je trenutak da shvatim da su sve tri osobe na toj fotografiji mrtve.

Nisam osjetio čežnju, nisam osjetio žalost, tek neugodni grč u želucu koji mi je jasno govorio da više nikad neću biti taj dječak na fotografiji. Zauvijek ću ostati ovaj lijepi, šuplji mladić – starac iznutra, vampir bez životnog elana.

Ponovno sam je presavio i spremio u džep.

Uzeo sam također lažiranu putovnicu i novčanik, pospremio krvavi kaput i prsluk, a onda se još jednom osvrnuo po mračnoj prostoriji. Ovo nikad nije bio moj dom, pomislio sam, tek još jedna postaja na putu.

Nastojao sam biti što tiši pri izlasku kako me nitko ne bi primijetio.

Hodnik je bio posve pust. Zjapio je tako, prazan i hladan, bez ikakvog traga života. Još uvijek tup, polako sam hodao, promatrajući tamne oplate na zidovima. A onda sam se našao na vrhu stubišta u golemom, okruglom predvorju. Pogledao sam preko rukohvata i vidio da je posve prazno. Ničeg nije ostalo što bi podsjetilo na Darrenovo ubojstvo, čak niti kap krvi.

Rana na vratu čisto me malo zapekla.

Bilo je previše spokojno; toliko spokojno da sam znao kako su se svi povukli da me puste da odem u miru. Bio sam im zahvalan na tome, nekako. Bit će mi draže ako mogu naprosto nestati odavde.

S jednom rukom na rukohvatu, lagano sam se spustio niz stubište. Produžio sam prema golemim ulaznim vratima, shvativši da kroz tamne prozore predvorja dopire najmanji tračak svjetlosti. Bliži se zora.

U trenu kad sam prišao vratima, na zatiljku sam osjetio dah. Nisam je čuo, ali znao sam da stoji iza mene. Stisnuo sam oči, ne znajući želim li je vidjeti ili ne.

„Ne idi“, šapnula je, razbivši time savršenu tišinu. „Molim te, oprosti mi.“

„Ovdje nema mjesta za mene“, šapnuo sam i ja, još uvijek okrenut prema vratima.

Iznureno je izdahnula. „Nemoj to činiti…ti – ti ne razumiješ koliko mi značiš.“

Gotovo da sam se osmjehnuo.

„Ne razumiješ koliko si poseban“, nastavila je uzbuđeno ispod glasa. „Vampir…vampir s ljudskom dušom…ti si prekrasan, Lucase.“

Stisnuo sam čeljust, ne želeći slušati te riječi.

Čak i protiv svoje volje, okrenuo sam se prema njoj. Zažalio sam zbog toga čim sam je ugledao. Njezina me ljepota opet osupnula. Sjajna, tamna kosa padala joj je preko ključnih kostiju, donja joj je usna lagano podrhtavala, prekrasne oči su se caklile, grlo joj se stezalo, grudi joj se ubrzano podizale i spuštale zbog disanja.

Zabacio sam glavu i pogledao gore, i sam prebrzo dišući. Ne smije mi biti privlačna. Ne smije me odvratiti od namjere.

Još se približila, prišavši mi na svega dva pedlja.

Podigla je jednu ruku i meko je položila na moja prsa, prstima prešavši preko udubine u mom vratu i ključne kosti.

Spustio sam pogled, našavši se opet oči u oči s njom.

„Onda me pusti da pronađem ostale poput sebe“, šapnuo sam okrutno, znajući koliko će je to pogoditi.

Shvatila je moje aludiranje na Amy i gotovo je zajecala. Obrve su joj se skupile, ne ljutito, već povrijeđeno. Strijeljala me svojim intenzivnim očima.

„Nemoj mi to raditi“, rekla je tihim, dubokim glasom, zvučeći kao da će se rasplakati.

Nisam ništa rekao, već sam uzmaknuo za jedan korak, pritisnuvši se leđima o vrata.

Nije mi kanila dopustiti da odem – u očima joj je sijevnuo plamen požude i odlučno je zakoračila naprijed, provukavši jednu ruku iza mojih leđa. Povukla me prema sebi; snaga joj je bila neodoljiva. Čvrsto se privila uz mene; osjećao sam njezin korzet na svojem trbuhu. Drugu mi je ruku provukla kroz kosu. Opsceno je uzdahnula, a ja sam osjetio njezin dah na svojim usnama. Propela se na prste i sladostrasno pritisnula svoje usne o moje, a moja volja kao da se rasplinula. Učinio sam isto što i ona, privivši je još više uza se, kao da je nikad neću pustiti.

A premda sam bio u zagrljaju tamnokose ljepotice, duboko u mojoj svijesti na površinu se probila slika zlatokose djevojke koja je na svome licu imala izraz zgranute nevjerice. Njezina bol natjerala me da se oduprem.

Odvojio sam usne od Glorijinih, ponovno gledajući prema stropu, dišući uistinu prebrzo. I dalje me nije puštala. „Ostani“, šapnula je, zajapurena jednako kao i ja.

Ponovno me pritisnula o zid i približila lice mojem; pogledao sam je i protisnuo: „Oprosti.“

U trenutku kad je opet sunula prema meni, ponovno sam prestao osjećati. Tijelo mi se rasplinulo u gustom crnom dimu, izvitoperivši se kroz zrak; izvukao sam se iz Glorijinog zagrljaja i provukao kroz mali otvor u vratima, izletjevši u praskozorje, zauvijek napustivši Musée des Vampires.

-19:30- Komentari (6) - Isprintaj - #

utorak, 05.05.2009.

Posjet

9: Posjet

Skamenjeno sam promatrao situaciju pred sobom. Nešto me je sprječavalo da se pokrenem, nešto mi je držalo usta zatvorenima. Čuo sam samo bijesno režanje koje je odjekivalo golemim prostorom.

Čak i u mraku predvorja, mogao sam razaznati taj poznati izraz na Darrenovu licu – izraz koji je odavao želju za borbom, za izazovom. Nije me to iznenadilo; iznenadila me žestina njegova pogleda koja me izravno osuđivala za nešto što se dogodilo, i na prvom mjestu, iznenadilo me što uopće vidim Darrena. Snažna, mišićava prsa nadimala su mu se od strahovitog režanja koje mu je dopiralo kroz stisnute zube.

Nije bio jedini koji je režao; s njegove je lijeve strane stajao Dimitrij, grčevito stišćući njegovu ruku, tako da se nije mogao pomaknuti. Lijepo mu je lice bilo iskrivljeno od gnjeva, ali u očima mu je gorjela pobjeda. Očito je iščekivao ovaj trenutak. Režanjem se svojski trudio nadglasati Darrena. S druge je strane stajao visoki, ispijeni vampir s kojim nisam uspostavio naročito prijateljski odnos, samozatajni Hector, držeći se mnogo mirnije od Dimitrija, ali svejedno je snažno zadržavao Darrena, stišćući mu drugu nadlakticu. On pak se prestao otimati kad su mu oči pale na mene; upravo je to bio i jedini razlog zbog kojeg su me ostali primijetili; njih su trojica imali vrlo zahvalnu publiku; tridesetak vampira raširilo se po predvorju, okružujući ih, a svima im je na licu igrao samodopadan izraz, gotovo pobjedonosan. Željno su očima prelazili od mene do Darrena, pa ponovno.

„Što je ovo?“, najednom sam upitao, čim sam posložio misli u glavi. Glas mi je bio staložen i miran, ali čvrst. Dimitrij je prestao režati, ali Darren je iskesio zube i zadignuo usne, zarežavši još glasnije, strijeljajući me pogledom. Oči su mu bile crne poput katrana. Bilo mi je kao da gledam pomahnitalog medvjeda koji se sprema za napad – a ja sam bio plijen.

Nisam tratio vrijeme spuštajući se niz stube; umjesto toga, rukom sam upro o tamni rukohvat stubišta i elegantno preskočio, dočekavši se na noge pri mramornom podu predvorja, spretno poput mačke.

Osjetio sam poglede vampira koji su mi probadali leđa, profil i prsa, ali gledao sam ravno u proždrljivu tamu Darrenovih očiju. Uspravivši se, krenuo sam prema njemu, lagano se mršteći. Dimitrij me proračunato mjerkao pogledom, iščekujući moju reakciju.

Nisam im namjeravao priuštiti zabavnu predstavu pa sam samo krajnje bezizražajno pogledao Dimitrijeve zelene oči i rekao: „Pustite ga.“

Nitko se nije ni pomaknuo. Dimitrij me samo nastavio gledati.

„Pustite ga“, ponovio sam s ledom u glasu.

Hector je krišom pogledao Dimitrija. On je odvratio pogled od mene kako bi mu kimnuo. Ni sekundu kasnije, obojica su stajala po strani, stopljeni s ostalim vampirima u publici.

Darren je protrljao nadlaktice, i dalje me motreći s prijezirom. Izgledao je isto kao i zadnji put kad sam ga vidio; brončana mu je kosa bila raskuštrana, a nosio je iznošene traperice i sportsku majicu kratkih rukava. Jaka mu se vilica stiskala – suzdržavao se da opet ne počne režati na mene.

„Kako to da si ovdje?“, upitao sam ga, pokušavši zvučati blago; nije mi uspjelo – glas mi je zadrhtao. Ako se nešto dogodilo Veronici…

„Htio sam porazgovarati s tobom“, reče, mršteći se. Sad je u njegovu pogledu bilo nešto više od surove agresivnosti. Gledao me kao da sam ga izdao.

„Naravno“, tiho sam rekao, kimnuvši glavom.

Ali reakcija ostalih vampira bila je trenutačna; okružili su nas ljutiti siktaji. Uzbunjeno sam se okrenuo i ogledao oko sebe, na kraju upitavši: „Postoji li neki problem?“. Glas mi je zvučao kao pucanje leda.

Mnogi su mi pogledi govorili kako mi nešto očito promiče. Naravno, nisam znao o čemu se radi, ali vidio sam da Darrena nipošto ne smatraju dobrodošlim. Bilo je to blago rečeno; izgledali su kao da ih ništa ne bi veselilo više od mogućnosti da ga rastrgaju i ubiju na licu mjesta.

„Da, Lucase,“ oglasio se Dimitrij, „postoji problem. On“, rekao je, trznuvši glavom prema Darrenu, „nije ovdje dobrodošao.“

Darren se spremao da mu odbrusi, ali preduhitrio sam ga.

„Došao je ovamo kako bi razgovarao sa mnom“, rekao sam odsječno. „Nema nikakve loše namjere. Molim vas da nam date malo privatnosti. Sumnjam da se vas tiče ono što mi Darren želi reći.“

U sljedećem su me trenutku strijeljali bijesni pogledi vampira iz Muzeja. Bilo je očito da moj postupak smatraju vrlo drskim i da me ne vide u znatno boljem svjetlu od Darrena.

Dimitrijevo je lice bilo smrknuto. Ljutio se na mene, ali nije me bilo briga.

„Vratite se u svoje sobe“, rekao je preko volje.

Ogorčenje ostalih bilo je gotovo opipljivo u zraku, ali Dimitrij je bio glavni autoritet nakon Glorije u Muzeju. U nekoliko sekundi, predvorje se ispraznilo, uz mnogo šištanja i nezadovoljnih komentara.

Ipak, Dimitrij i Hector nisu se ni pomaknuli.

Hladno sam podigao obrve pri pogledu na njih, ali znao sam da bolje od ovog neću postići. Nisam želio iskušavati Dimitrijevu strpljivost pa sam ih odlučio ignorirati.

„Dakle?“, upitao sam Darrena, pozorno ga motreći, „O čemu se radi?“

Darren je djelovao kao da se trudi primiriti. Duboko je udahnuo kako bi smirio podrhtavanje svoga tijela. Zatim me opet prostrijelio pogledom.

„Veronica je zabrinuta za tebe“, protisnuo je kroz zube.

„Veronica?“, zbunjeno sam upitao, namrštivši se, „Gdje je ona?“

„Nije ovdje“, odvratio je Darren.

„Poslala te ovamo?“, rekao sam glasom koji je zvučao pomalo glupavo zbog toga što nikako nisam mogao shvatiti o čemu Darren priča.

„Ne. Došao sam ovamo da je mogu uvjeriti da si ti u redu“, zarežao je.

Iznenađeno sam podigao obrve. Zašto onda ona nije došla ovdje? Naposljetku, ona me i dovela ovdje. Darren kao da mi je pročitao misli.

„Nije htjela doći jer ti nije željela smetati. Nije niti meni dopustila da dođem ovamo; jedva sam joj uspio umaknuti.“ Činilo mi se da Darren diskretno preokreće očima.

„Naravno da mi ne bi smetala. I zašto te ne bi pustila da dođ…“, zastao sam, a usta su mi se skupila u „o“, kao izraz shvaćanja. Sjetio sam se da mi je Gloria nešto natuknula kad mi je pričala o sebi.

„Naše doba mira nije dugo potrajalo. Nomadski vampiri koji su ovuda prolazili nisu bili nimalo sretni zbog toga što je naše lovište obuhvaćalo i područje Londona, tako velikog i moćnog grada. Nije im se sviđalo što smo praktički označili svoj teritorij. Zato su se svi okupili kako bi nas otjerali. Ipak, jedna se povelika skupina nomada također ujedinila u skupinu koju su nazvali Cirque des Vampires, i djeluju još danas. Oni su stali na našu stranu i tako smo uspjeli ostati netaknuti. Ali taj je događaj zauvijek promijenio odnose između nas i Veronice; ona i Darren bili su na suprotnoj strani. Ja sam uspjela prijeći preko toga, ali Victoria nije.“

Zato se Veronica nije htjela tako dugo zadržavati ovdje, zato su nas ostali vampiri promatrali oholo kad smo ovamo došli. Oni su ostali vjerni Victoriji, ali nisu se ništa usudili poduzeti zbog Glorije.

Darren se gorko osmjehnuo.

„Zašto si onda došao?“ ovaj mi je put glas doista bio zabrinut. Nikad nisam mislio da bi se Darren izložio takvom riziku zbog mene. Opet, bilo je kao da mi čita misli.

„Nisam ovamo došao zbog tebe“, siknuo je, a jarke su mu oči opet sijevnule gnjevom, „nego zbog Veronice!“

„Zbog nje?“, upitao sam, zbunjen više nego prije. „Ali rekao si da se ona brine za mene.“

„Točno. Praktički je izvan sebe od brige. Svaki dan strepi i boji se da su te ubili.“

Dimitrij je prosiktao u pozadini, podsjetivši me pritom na svoju prisutnost. Darren se nije obazirao na njega.

Lecnuo sam se; ako Veronica doista toliko brine za mene, ne zaslužujem je kao prijateljicu. Pa čak ni Darrena. Premda je došao zbog Veronice, izložio se velikoj opasnosti kako bi dopro do mene.

„Pa“, započeo sam, pomalo ukočeno, „pa…kao što vidiš, sa mnom je sve u savršenom redu. Veronica ne mora brinuti zbog mene.“

„Ne, s tobom nije sve u savršenom redu, Lucase“, zarežao je opet, izbuljivši oči. „Odličan si glumac, ali vidim da si sav rastrojen. Ovo ti mjesto nije nimalo pomoglo. Rekao sam Veronici da se uzalud trudi.“

Sad sam, prvi put otkako sam vidio Darrena, osjetio kako mi srdžba počinje ključati. Ovo mi doista nije trebalo. Nije mi trebala još jedna prodika o tome da mi nisu sve daske na broju. Pa premda sam znao da su Darrenove riječi itekako opravdane, nisam mu mislio dopustiti da nastavi.

Kroz zube mi se oteo siktaj.

„Veronica me nije dovela ovamo bez razloga“, podsjetio sam ga tiho.

Zaustio je da nešto kaže, ali onda je zatvorio usta, promućurno me odmjerivši pogledom.

„Vjerojatno“, priznao je, govoreći netipično administrativnim tonom, „ali plan joj se izjalovio. Možeš li doista reći da ti je ovdje bolje?“

Vidio sam da Dimitrij potiho kipti u sebi, kako mu besprijekorna bijela boja kože postaje nekako gušća. Da je bio čovjek, bio bi crven u licu.

Nisam odmah odgovorio Darrenu. Iz nekog mu razloga nisam mogao pogledati u oči. Njegovo me pitanje nije smjelo zaustaviti, trebao sam potvrditi, ali nisam mogao. Je li mi bilo bolje? Bilo je malo lakše, uz Gloriju. Imao sam oslonac, oko mene su bili ostali vampiri, osjećao sam se malo sigurnije, ali ne, nije mi bilo bolje. Znao sam da mi neće biti bolje sve dok se ne suočim s Amy.

Moja šutnja kao da je Darrenu rekla sve što mu je bilo potrebno da donese zaključak. Osjećao sam inkvizitorski Dimitrijev pogled na sebi, ali pokušao sam ga ignorirati.

„To sam i mislio“, reče Darren pobjedonosno.

„Zašto si došao?“, upitao sam ga još jednom, osjećajući kako mi bijes grebe utrobu oštrim kandžama.

„Rekao sam ti…“

„Ne, zašto si doista ovdje, Darrene?“ presjekao sam ga. Darren je bio temperamentna i impulzivna osoba. Ako osjeti izazivanje s moje strane, brzo će preći na stvar.

U očima mu je zaigrao crni oganj.

„Ne želim više Veronicu vidjeti u takvom stanju, Lucase“, rekao je, kao da zadržava nalet vikanja.

Podigao sam obrvu i ništa nisam rekao, samo ga gledajući.

„Želim da pođeš sa mnom, Lucase“, rekao je napokon.

Odmah sam se ukočio, sledivši se u trenutnom položaju.

„Ti želiš. Da ja. Pođem“, izgovorio sam raščlanjeno, kako bih se uvjerio da sam dobro čuo.

„Sa mnom“, dovršio je Darren, na rubu pucanja.

Nasmijao sam se kroz dah. Ovo nisam očekivao. Mislio sam da će Darrenu biti drago što ima na raspolaganju vrijeme s Veronicom, sad kad mene nije bilo. Ali pristao je na to da im se vratim, samo kako bi Veronica bila mirna. To me posve razoružalo. Ipak, Veronica je vjerovala da će mi ovdje biti bolje. Ona me ovdje poslala. Ako sada odem, sve je bilo uzalud.

„Ne“, dahnuo sam, protresavši glavom.

Darren se namrštio i stisnuo čeljust, a Dimitrij me nastavio procjenjivački motriti.

„Ne“, ponovio sam.. „Ne idem. Ostajem ovdje.“

Darren me nekoliko trenutaka samo ošamućeno gledao, a onda se iskreno nasmijao. Nastavio sam posve ozbiljno gledati u njega dok se golemo predvorje orilo od njegova smijeha.

„Lucase, nemoj me tjerati da te odvlačim odavde“, puhnuo je posprdno.

Sagnuo sam se u polučučanj, iskesivši zube. „Samo se usudi“, bijesno sam siknuo na njega.

Iz prsa mu se otelo duboko, muklo režanje, a onda se prignuo kako bi skočio.

Prije nego se maknuo sa svog mjesta, nadlaktice su mu opet grčevito stiskali Hector i Dimitrij, zadržavajući ga na mjestu. Dobio sam dojam kao da gledam u ljude koji na lancu drže kakva razjarena psa. Ovaj put se i Hector pridružio režanju; Jeka je parala zrak, odbijala se od zidova, ispreplitala se s bukom koja je najednom zavladala predvorjem.

„Prestanite“, obrecnuo sam se na njih, prilazeći im bliže.

Režanje je utihnulo, ali Darren je ostao okovan u čeličnom stisku dvojice vampira.

Bio sam već ozbiljno ljut pa sam prišao sasvim blizu Darrenu koji me i dalje bijesno gledao i rekao mu: „Reci Veronici da sam u redu i da nema razloga brinuti za zabrinutost. I zahvali joj u moje ime.“

„Koji si ti nezahvalni mali gad“, ubojito je protisnuo Darren.

U meni je buknula posve nezvana srdžba. Došlo mi je da žestoko udarim Darrena. Uspio sam se pribrati, a sam mu se unio u lice, pri čemu mi je kosa pala preko desnog ramena.

„Nezahvalni gad?“, šapnuo sam. „Misliš da nisam vidio kako mjesecima gledaš u mene kao da jedva čekaš da odem od vas? Da ti se skinem s vrata? Sad si napokon dobio ono što si želio, zar…“

Prije no što sam se uspio pomaknuti, Darrenovo je lice poletjelo prema meni. Vidio sam samo bljesak očnjaka prije no što sam u vratu osjetio groznu, oštru bol. Darren je silovito zario zube u nezaštićenu kožu na lijevoj strani mog vrata, a onda divljački potegnuo, otkinuvši mi time komad mesa.

Kriknuo sam od boli, uhvativši se šakom za vrat, zateturavši unatrag, što dalje od Darrena. Pao sam na koljena, grčevito stišćući vrat.

Osjetio sam kako mi se niz vrat, prsa, i trup slijeva krv. Tekla je gotovo nezaustavljivo, natapajući mi odjeću. Probila je kroz pregibe prstiju kojima sam pritiskao mjesto na kojem je nedostajao dio mog vrata i nastavila teći niz moju podlakticu.

Darren mi je uputio još jedan razjaren pogled u kojem su se izmiješali ogorčenje i gnjev, a onda ispljunuo krvavi, bezlični predmet pred moje noge. Niz bradu mu je tekla grimizna krv, odudarajući od njegove bijele kože. Zubi su mu bili blistavi, iskešeni.

Zgranuto sam ga gledao, u pukoj nevjerici kojoj je moj bijes ustupio mjesto. Bol mi je pulsirala u vratu; bila je grozna.

A onda se predvorjem opet razleglo režanje. Niti sekundu kasnije, jedan se glas izgubio iz kaotične galame.

Na mramorni je pod muklo palo nešto obavijeno brončanom kosom. Darrenova se glava zakotrljala i zaustavila preda mnom.

-18:53- Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>