Acta non ACTA

03 veljača 2012

Premda nisam imao namjeru prokomentirat ću ipak, kao laik, sve glasnije najave s obje strane velike bare o pokušaju da se obuzdaju svakojaka besplatna dijeljenja sadržaja putem interneta. Besplatna dijeljenja sadržaja - ključne riječi! Svirepi pokušaji velikih kompanija, ergo vlada svijeta, da se zatre ne samo način života već niz generacija koje su odrasle uz Republiku Internet, a bojim se da je internet to danas već jest. Virtualni kontinent čiji starosjedioci ne znaju drugačije! I hoće li nas boljet nagla promjena stila života ukoliko zažive ACTA, SOPA ili što već?! Naravno da hoće! Desetak godina smo koristili blagodati određenih segmenata svemrežja, ako se ne varam HR riječ za internet, da bi nam sad to zabranili po kratkom postupku. Samo zakonske regulative i odredbe te rez od vrata sredinom abdomena sve do pupka!

No je li trebalo doći do toga?! Da li se je društvo moglo prilagoditi obilju svega uz određeno poštivanje autorskih prava? Vjerujem da se to moglo učiniti da je bilo volje i vizije! No, moć svemrežja se i dalje podcjenjuje. Kao da to nije grana industrije koja producira najviše radnih mjesta zadnjih desetak godina širom svijeta! Ne samo da stvara kralježnicu industrije danas, već izmišlja posve nova zanimanja! Kronološki gledajući velik, ali uistinu velik propust je načinjen već 1999. kada je 18-godišnji Shawn Fanning pokrenuo Napster. Program za lakše nalaženje i skidanje glazbe koji je zapravo pokrenuo sve! Preteča današnjeg «šeranja»! I umjesto da tada pojavu Napstera američka vlada stavi pod kontrolu bezazlenim, ali prihvatljivim aktom, oni kazne osnivača tada, a koncept dijeljenja sadržaja ostave na pladnju! Ja to vidim kao šumski požar koji ste imali priliku ugasiti žlicom vode kada je taj isti požar bio tek plamičak, no vi ga pustite da se raširi na milijune kvadrata šume pa ga se sjetite gasiti!

Sada, skoro 15 godina od početka download revolucije i pretvaranja internet prostranstava u meku koja za svakoga u svakom trenu ima ponešto, nema smisla provoditi elektroničku represiju i zadavati radikalne rezove. Bojim se da je prekasno da se promijene navike desetaka ili stotina milijuna korisnika sadržaja koji se mogu zateći online! Kolateralna šteta, koju nitko ne spominje, bi također bila prevelika! Koliko samo stotina ili tisuća neafirmiranih bendova i glazbenika diljem svijeta stvara svoj rejting bivajući dostupno svakom tko to želi u svakom trenu, a da pritom ne ovise o velikim korporacijama! Zamislite samo koliko filmova nezavisnih kuća i producenata nećete imati priliku vidjeti zažive li neke spomenute odredbe. Da, mislim isključivo na sadržaj koji je dobar no ne nužno i komercijalan, a koji će također biti zahvaćen ovim smiješnim ispadima i inače multimilijunskih kompanija!

No ono što me najviše ljuti ili možda čak i brine je zapravo to da je Ivo Josipović odgovor na problem koji će to tek postati. Čovjek koji je sudjelovao u kreiranju projekta koji se naziva ZAMP, a koji putem simboličnih naknada puni fond kojim bi se kasnije namirivale potrebe izvođača koji na to polažu prava! Nije mi pojmljivo da se nitko nije dosjetio legalizirati Megaupload to jest zaradu njegovog tvorca. Čovjek je dijeleći ilegalno gro sadržaja preko svoje web stranice ostvario također multimilijunsku dobit, a da se nitko nije dosjetio da se njegova djelatnost za kaznu «legalizira». Obrnuo si 4 milijuna dolara, ok, ali pola ide u fond iz kojeg će se namirivati vlasnici autorskih prava koja si oskvrnuo. Od ostatka bi svatko normalan mogao živjeti i više nego u raskoši. Dapače, legalno i bez straha, možda bi i zaposlio koga na održavanju servera ili nešto… A Bog zna da stranica gdje možete pronaći neki «besplatni» sadržaj još uvijek ima mnogo i svaka vrti ozbiljnu lovu od marketinga! A ovako kao što sam predložio... Lova bi se obrtala, a sve strane bi bile zadovoljne! Na neki način! Više u svakom slučaju nego što je to bilo do sada.

Što god da se dogodi neće biti lako i uvelike će promijeniti svijet u kojem živimo. I više no što mislite. Vidjet ćete! No, bojim se da ćemo kroz 5 do 10 godina tek naići na jedan online problem koji će zahvatiti stotine milijuna ljudi diljem svijeta. Danas recimo imamo jednu nepotrebnu, ali zaraznu društvenu mrežu koja je bila projekt jednog štrebera koji nije skidao pornjavu kao svi normalni geekovi već je krao ideje od svojih kolega. Da, riječ je o Facebook-u! Facebook koji eto baš ovih dana izlazi na burzu i postaje dio svjetske ekonomije, a čim je to tako zabava prestaje! Zli i pohlepni konglomerat će se prije ili kasnije odlučiti da treba još više premda već ima sve. I opet, bit ćemo nasamareni! Sada nas puštaju da se toliko navučemo na nešto, a onda će to pokušat veoma nasilno oduzet te će samo izazvati jal još veći nego sad. Bojim se da će tada izbiti pravi pravcat cyber rat. Danas još nekako guramo i trpimo sve ove najave zakonskih regulativa, ali pitanje je do kad? Online generacije su odavno stasale, sad je vrijeme da zbiju redove i promjene svijet! Share the word my brothers!

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se