blog :: arhiv :: o nama :: ostalo
31.01.2009., subota
Noć muzeja 2009.
Tijekom ove noći besplatnog upada u bilo koji muzej, odlučili smo prošvrljati Zagrebom i vidjeti što nam se u kojemu nudi. Išli smo sasvim spontano, odlučivši kako nećemo pratiti itinerar koji nam je određen na prospektu jer smo već u početku vidjeli kako neće biti moguće posjetiti svih 14 donjogradskih i 5 gornjogradskih galerija, muzeja, ateliera i paviljona.


Muzej Mimara

Ukoliko niste zainteresirani po tko zna koji put gledati stalni postav Muzeja Mimara (koji nipošto nije loš), izložba zanimljivog naziva Imaginarni svijet zagonetnih predmeta od bjelokosti, kosti i rožina vas zove da pogledate, kako piše, srednjovjekovne predmete iz hrvatskih muzejskih i crkvenih zbirki od 4. do 16. stoljeća. Predmeti su zanimljivi, pomno i pažljivo izrađeni, posjetitelja tjeraju da zastane pred njima i promatra.


Zastali smo i u predvorju, gdje je bila izložba Ivo Maroević – zrnca životnog mozaika i tamo su se mogle vidjeti i pročitati mnoge zanimljivosti vezane uz tog hrvatskog povjesničara umjetnosti, muzeologa i konzervatora. Osobno, za oko mi je zapeo izložak njegovog indeksa iz studentskih dana iz 1955. godine, koji zapravo nije previše drugačiji od ovih današnjih.


Moderna galerija

Ukoliko još niste, obavezno pogledajte u Modernoj galeriji izložbu Josipa Račića (otvorena je do 15. ožujka). Izlošci se sastoje od mnoštva slika, skica i crteža, kao i pisama (koja su najupečatljivija jer kad ih čitate, vidite da je, kako DsK kaže, i on bio student koji piše doma moleći „tateka“ da mu pošalje nešto novaca, no više o tomu u njenoj recenziji izložbe koja će biti uskoro).


Kroz galeriju su bili postavljeni i učenici V. gimnazije te Gimnazije Dubrovnik koji su posjetiteljima mogli objasniti i ispričati neke detalje iz umjetnikova života, što je veoma dobra ideja. Taj se projekt zove Pitaj učenika, a osim njih, posjetitelji su mogli pogledati film na temu njegova života, kao i slušati glazbu koja je savršeno pristajala izloženim slikama i skulpturama.


Umjetnički paviljon

Ovdje je pak bila sasvim drugačija izložba od prethodne. Također, mnoštvo slika, ali Milivoja Uzelca. Taj slikar je djelovao u prvoj polovini 20. stoljeća i svojim slobodnjačkim načinom predstavio svjetove koje drugi u to doba nisu, pune erotike i krvoločne estetike. Veoma uspjela izložba, po našim procjenama. Svakako ju pogledajte ukoliko već niste.


Također, bili smo upravo naletjeli na Ples na svili koji je izvela Nikolina Komljenović. Velika crvena traka svile je bila prebačena preko metalnih šipki u predvorju, a umjetnica se po njoj penjala, okretala, plesala i pravila raznorazne zanimljive figure, koje neodoljivo podsjećaju na pozadinu predstave San Ivanjske noći u Gavelli, no to nije ista žena.


Atelijer Meštrović

Sabijen u gotovo neznatnom kutku u Mletačkoj 8, Atelijer Meštrović u Zagrebu ove je noći prizvao mnoštvo posjetitelja. Upravo kada smo mi pristigli, glumci Dragan Despot i Belmondo Miliša su čitali tekstove iz njegovog romana i iz njegove drame.


Zadivljujuće je vidjeti prostor u kojem je neki umjetnik radio, kao i skulpture pometane po tomu, upravo kao kakav spomenik velikome geniju. Umjetnine su uglavnom glomazne, te su neke također izložene i u malenom atriju na koji se izlazi iz ateljea. Upravo ugodna atmosfera.


Hrvatski prirodoslovni muzej

Kad smo došli, vesela žena na štulama nas je pozivala unutra, a baklje su davale naznaku o tomu da se odvija program vezan uz vatru – dakako, bili su to žongleri koji su svojim humorom nasmijavali posjetitelje.


Dok je u prizemlju izložba sušenih i prešanih biljaka, na drugom su izlošci i instalacije vezane uz kitove i morske pse (tako da u jednom trenutku prolazite i kroz njihov probavni sustav, što je najzanimljiviji dio kata). Na sljedećem su kosti i preparirani izlošci kukaca, ptica i ponekih grabežljivaca.

Prošavši pokraj Muzeja za umjetnost i obrt, gdje je izložba Rembrandtovih grafika, vidjeli smo mnoštvo ljudi, a kako smo na toj izložbi već bili, nismo niti pomišljali na čekanje u tom redu. Ove su se godine organizatori zaista potrudili da posjetiteljima omoguće uživanje u umjetnosti i znanosti koliko ih je volja. Još samo da Gradski ured isto tako jednom godišnje organizira nešto s kazalištima, i bit ćemo presretni.

B. D.
komentari (3) :: ispis :: link :: 20:09
30.01.2009., petak
Ususret Noći muzeja

Večeras, kao što vjerojatno i znate, je Noć muzeja. Više o programu pročitajte ovdje. Na Velikim očekivanjima uskoro očekujte izvještaje i recenzije izložbi koje smo posjetili, a za vas ćemo se potruditi posjetiti ih što više.

B. D.
komentari (1) :: ispis :: link :: 14:23
23.01.2009., petak
Grafike Rembrandt
U Muzeju za umjetnost i obrt je 9. prosinca otvorena izložba Rembrandtovih grafika. Stotinu i tri bakropisa pristiglo je iz Alte Galerie LMJ u suradnji s Landesmuseuom Joanneum iz Graza. Autorica ove izložbe je dr. Karin Leitner-Ruhe, koja je ujedno i kustosica Alte Galerie, ali i mnoštvom radova o ovom velikom umjetniku, a o izložbi veli da je posebna u tomu što se niti jedan umjetnik prije Rembrandta nije tako intenzivno bavio tehnikom bakropisa.

Izložba koja je na sebe privukla toliko zanimanje javnosti s pravom je to učinila, jer suradnja Graza i Zagreba je uzdigla hrvatsku kulturnu scenu mnogobrojnim izlošcima od kojih je svaki djelo umjetnika po kojemu se izložba i zove (a obično je praksa u Hrvatskoj nazvati izložbu po glavnom umjetniku, da posjetitelj tek kada dođe na nju shvati kako su od tog umjetnika samo dva izloška). Rembrandtovi bakropisi su vrhunski, neki su čak i dorađivani, pa stoga izložba nudi posjetitelju uvid u više stanja jedne grafike. Također, zanimljivi su i vodeni žigovi kojima su grafike označene, te popratni tekstovi koji posjetitelju pružaju cjelokupan uvid u način izrade, ali i vremena u kojemu je Rembrandt djelovao (ovdje moramo napomenuti kako su prve Rembrandtove grafike nastale već 1628. godine, kada se bakropis počeo primjenjivati prije samo stotinjak godina).


Tako posjetitelji u Zagrebu trenutačno mogu uživati u nekim od najpoznatijih Rembrandtovih grafika, kao što su "List za sto guldena" (koje je proglašeno najslavnijom grafikom ikada), "Faust", "Vjetrenjača", "Raspeće" i mnoštvo drugih. Devet je podrućja kojima se grafike bave: autoportreti, portreti, učenjaci, studije figure, prizori iz Starog i Novog zavjeta, profane "historije", žanrovski prizori i pejzaži, kao što veli autorica izložbe.


Izložba je otvorena do 15. veljače, pa ukoliko ju još uvijek niste posjetili, učinite to što prije.

B. D.
komentari (8) :: ispis :: link :: 07:44
10.01.2009., subota
Sumrak
Ja sam osoba koja uvijek pročita knjigu koju uzme u ruke. Bez obzira koliko ona dosadna bila, svaki put sam se uspjela natjerati da ju pročitam do kraja. Ali, kada sam uzela «Sumrak» u ruke, nisam bila u stanju. Došla sam do pola i jednostavno stala jer nisam imala snage dalje čitati. I tako, kada je došao «Sumrak» u kina, moja prvotna želja bila je da odem u kino pogledati taj film da se dobro nasmijem.
No, kada sam pogledala film, nisam mogla prestati pričati o tome kako mi je dobar bio.


Najvjerojatnije bih, da me netko bio pitao bih li ga htjela gledati opet, samo uzela kutiju kokica u ruke i sjela na sredinu kina.

Radnja je smještena u gradić Forks u kojem svatko zna svakoga. Bella Swan (Kristen Stewart) je povučena djevojka koja se tek doselila u taj grad i dolazak joj nije prelako pao.
Prvi dan po dolasku u školu upoznaje prijateljsko lice, Erica (Justin Chon) (koji je meni, osobno, najdraži lik i zapamtit ću ga po onoj slavnoj rečenici «La Push. It's La Push!») koji će joj pokazati školu i upoznati ju s nekim ljudima.
Tu je dakako i Edward Cullen (Robert Pattinson) koji Belli odmah zapinje za oko, ali on je jedan od cool kids-a i njega se jednostavno gleda, ali ne i priča s njime. Ali ne bi to bilo to da Bella ne mora odmah prvi dan predavanja iz biologije sjediti na jednom jedinom praznom mjestu u predavaonici, a to je baš kod - Edwarda (vrlo neočekivano).

Kasnije se radnja komplicira kako se postepeno otkrivaju neke tajne vezane uz Cullenove (koje vam neću otkriti, ali sam sigurna da ih već i znate ;))


Od scena bih izdvojila onu gdje Cullenovi igraju baseball, a u pozadini svira Muse "Supermassive Black Hole". Ta scena je jednostavno nezaboravna i svi Muse-fanovi će teško odoljeti iskušenju da, barem tiho, ne zapjevaju.

U filmu ima... Akcije, romantike, komedije (pogotovo kada gledate face koje radi Edward, haha), fantastike... Uf, nema čega nema!
Film je rađen prema knjizi Stephenie Meyer, a režiser(ka) je Catherine Hardwicke (poznata po filmu "Thirteen"). Soundtrack (koji mi se izuzetno svidio) čine pjesme koje je skladao Carter Burwell i one poznatih izvođača koje je izabrala Alexandra Patsavas.

Jedine zamjerke na film (s moje strane) je da možda malo predugo traje. Neke scene su ipak malo previše otegnuli. I također mi se ne sviđa što nisu toliku pozornost pridali odnosu dvije obitelji u vječnom sukobu; Blackovih i Cullenovih. To je bilo od strane osobe koja nije pročitala knjigu.

A sa strane osobe koja je pročitala knjigu, citirala bih svoju prijateljicu: «Film kao film je dobar, ali film kao film koji je rađen prema knjizi je loš.»

Eto, to bi bilo to od mene :)
Nadam se da recenzija nije bila previše nečitljiva, ali molim vas da imate razumijevanja prema meni jer je ovo prva recenzija koju sam napisala.

Htjela bih zahvaliti članovima bloga Velika očekivanja, a posebno bih još zahvalila i Thori koja je bila pregovaratelj i DsK koja je velikodušno meni prepustila pisanje CIJELE recenzije. :)

Galatea
komentari (23) :: ispis :: link :: 18:09

< siječanj, 2009 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

"Velika očekivanja" su blog koji se bavi književnošću, kazalištem, umjetnošću, arhitekturom, filmom, glazbom, a ponekad zađe i u svijet mode. Ukratko, bavi se zanimljivostima u kulturi koju pokušava, uvijek u nekim drugačijim oblicima, prenijeti na čitatelja.


Naslov je preuzet s poznatog romana Charlesa Dickensa, kako bi najbolje opisao potragu za umjetnosti u kulturi te britkost stila kojim je ovaj blog pisan. Naravno, to je samo mišljenje šestorice ljudi koji su ga pokrenuli, a na vama je, čitatelji, da procijenite naše i nadodajete vlastite kritike.

E-mail redakcije:
velikaocekivanja@gmail.com


Dizajn: Vjetrovito
Fotografije: Boris
Copyright © 2007-2009, Velika očekivanja
Arhiv
Ovdje su izlistani svi prethodni brojevi Velikih očekivanja, od prvoga prema prošlomjesečnom. Naslovnica pojedinog broja ujedno je i poveznica s njim na stranicama.Naslovnice za određeni mjesec nastaju krajem tog mjeseca kako bismo što bolje bili u tijeku s kulturnim događanjima.
O nama
Boris
Minimalizam je filozofija današnjice, te se prema tomu orijentiram. Volim kada je u malo toga, malo slika, malo riječi, i malo varijacija izrečeno jednako dostojno nešto što bi se u proteklim stoljećima velikodušno izricalo. Naravno, ukoliko nešto pripada tom vremenu, pokušavam se i ja prebaciti. No, prostornost, funkcionalnost i ugođaj je ono što me trenutačno okružuje i teško je mašto prebaciti u neke druge sfere. Ritmovi koji se lagodno ponavljaju, riječi koje plove u zraku, nebo, svjetlost i voda.

DsK
Pohlepno stvorenje s autističnim ukusom. Skoro sve prolazi. Etno muzika. Knjige za samopomoć. Filmovi sa zgodnim glumcima. Bez predrasuda i ovisnički uporno, ja konzumiram konzumiram konzumiram, vječno u potrazi za nečim što će mi učvrstiti vjeru u modernu kulturu. Kriteriji su mi visoki, ali svemu dajem šansu.
Uvijek nosim dva mp3 playera sa sobom. Za svaki slučaj. Ako jedan crkne.

darksoul
Budući da je na ovom blogu u trendu biti u nečemu izgubljen, ja eto biram biti izgubljena u prijevodu te stranim jezicima. Uživam u knjigama, maštovito i bogato konstruiranim rečenicama, novim stvarnostima koje mi nudi literarni svijet, likovima čiji identitet mogu preuzeti i u tuđim životima koje kroz knjige mogu voditi. Dakle, iz svega navedenog moguće je izvesti slijedeći zaključak – sanjar vulgaris. Ne, nije loše, još je gore od toga... Poprilično izbirljiva, izbjegavat ću klasične ljubiće i krvave krimiće, kao i neuvjerljive fantasy stvarnosti, a oduševljavati se knjigama o krizama ličnosti i potragama svake vrste. U skladu sa svojom melankoličnom ličnosti u pitanjima glazbe često ću posegnuti za klasikom, jazzom i lagano tužnjikavim tonovima. No, ni rokersko-metalna prošlost nije za odbaciti. Na sva usta hvalim Salvadora Dalija, Hermana Hessea, Amelie i sve što je zeleno (osim brokule). Kazalište pohodim vrlo često, najčešće su mi postaje Kerempuh i Gavella, znadoh zalutati i u Itd, dok Komediju elegantno zaobilazim jer ne volim mjuzikle (sniffam i na opere).

lugh
izgubljenog više u glazbi nego u filmovima i knjigama, možete me pronaći rano ujutro u jednom od gradskih tramvaja kako stojim do prozora i sa slušalicama u ušima na kojima svira nešto lagano /indie lo-fi, downtempo, nešto alternativno/ gledam u ljude na ulici, a nešto rijeđe /ali uopće ne rijetko/ pred kraj dana odem s društvom u kazalište. što se tiče filmova, opsjednut sam sa svime što ima veze sa "sundance film festivalom". knjige koje volim su neobavezna beletristika, jer mi je važnije kako je knjiga napisana od radnje koja se u njoj odvija. ne idem u muzeje ako ne ide hrpa ljudi sa mnom, jer su mi dosadni. s druge strane, ulaznicu za dobru izložbu fotografija kupim bez razmišljanja.

thora
last.fm+golema šalica vrućeg jacobsa s mlijekom i vanilijom i puno šećera(a može i caramel hot chocolate iz starbucksa, ovisi kaj vam je bliže :P)+zimsko predvečerje+debela topla deka+knjiga
and i'm yours.
^^

Moooi
Pohlepno kupujem monografije i pokušavam pronaći mjesto za njih na i onako pretrpanim policama. Slijepo obožavam sve što uključuje Roberta Doisneaua, Gaudíja, njemački ekspresionizam i španjolske uličice. Slušam Noir Desir, Lovage, većinom stari rock i Chopina prije spavanja. Čitam sve što mi padne pod ruku. I to bi uglavnom bilo to.

Ostalo
Na naslovnici blog.hr-a...

ČIP - 4. 10. 2009.
Serija postova o Berlinu - 9. 8. 2009.
Koncert Macy Gray - 28. 5. 2009.
Debakl ovogodišnjeg Cro-a-Portera - 21. 4. 2009.
Alicia Keys oduševila publiku u Zagrebu - 13. 10. 2008.
Kulturna događanja u Novom Zagrebu - 25. 6. 2008.
Turandot u Gavelli - 1. 5. 2008.
Cro a Porter - 6. 4. 2008.
O Doris Lessing - 14. 10. 2007.
Veliki Gatsby u ZeKaeMu - 29. 9. 2007.
Sziget Festival pa Budimpešta - 20. 8. 2008.


Velika očekivanja on FacebookKnjižare i nakladnici
Ovo je popis najvažnijih hrvatskih knjižara i nakladnika koji imaju svoje internetske stranice: Algoritam :: AGM :: Bulaja :: Celeber :: Ceres :: Disput :: Durieux :: Ex libris :: Fraktura :: Hena com :: Jesenski i Turk :: Katarina Zrinski :: Matica hrvatska :: Meandar :: Moderna vremena :: Mozaik knjiga :: Naklada Ljevak :: Naklada OceanMore :: Planetopija :: Profil :: Školska knjiga :: VBZ :: Vuković & Runjić :: Zagrebačka stvarnost

Popis internetskih stranica engleskih knjižara: Bloomsbury :: Penguin :: Books at Random House :: Random House :: Transworld Publishers :: Vintage


Kazališta
Popis internetskih stranica nekih hrvatskih kazališta i nekoliko zgodnih informativnih linkova za ljubitelje života na daskama:
HNK Zagreb :: HNK Ivana pl. Zajca, Rijeka :: HNK Split :: HNK Osijek :: HNK Varaždin :: Gavella :: Teatar EXIT :: Kerempuh :: Komedija :: Teatar &TD :: ZKM :: HKD teatar Rijeka
GKM Split :: HKK Zadar
Teatar.hr :: Planet Actors

E-mailovi:
Boris
DsK
Darksoul
Lugh
Thora
Moooi
31.01.2009., subota
Noć muzeja 2009.
Tijekom ove noći besplatnog upada u bilo koji muzej, odlučili smo prošvrljati Zagrebom i vidjeti što nam se u kojemu nudi. Išli smo sasvim spontano, odlučivši kako nećemo pratiti itinerar koji nam je određen na prospektu jer smo već u početku vidjeli kako neće biti moguće posjetiti svih 14 donjogradskih i 5 gornjogradskih galerija, muzeja, ateliera i paviljona.


Muzej Mimara

Ukoliko niste zainteresirani po tko zna koji put gledati stalni postav Muzeja Mimara (koji nipošto nije loš), izložba zanimljivog naziva Imaginarni svijet zagonetnih predmeta od bjelokosti, kosti i rožina vas zove da pogledate, kako piše, srednjovjekovne predmete iz hrvatskih muzejskih i crkvenih zbirki od 4. do 16. stoljeća. Predmeti su zanimljivi, pomno i pažljivo izrađeni, posjetitelja tjeraju da zastane pred njima i promatra.


Zastali smo i u predvorju, gdje je bila izložba Ivo Maroević – zrnca životnog mozaika i tamo su se mogle vidjeti i pročitati mnoge zanimljivosti vezane uz tog hrvatskog povjesničara umjetnosti, muzeologa i konzervatora. Osobno, za oko mi je zapeo izložak njegovog indeksa iz studentskih dana iz 1955. godine, koji zapravo nije previše drugačiji od ovih današnjih.


Moderna galerija

Ukoliko još niste, obavezno pogledajte u Modernoj galeriji izložbu Josipa Račića (otvorena je do 15. ožujka). Izlošci se sastoje od mnoštva slika, skica i crteža, kao i pisama (koja su najupečatljivija jer kad ih čitate, vidite da je, kako DsK kaže, i on bio student koji piše doma moleći „tateka“ da mu pošalje nešto novaca, no više o tomu u njenoj recenziji izložbe koja će biti uskoro).


Kroz galeriju su bili postavljeni i učenici V. gimnazije te Gimnazije Dubrovnik koji su posjetiteljima mogli objasniti i ispričati neke detalje iz umjetnikova života, što je veoma dobra ideja. Taj se projekt zove Pitaj učenika, a osim njih, posjetitelji su mogli pogledati film na temu njegova života, kao i slušati glazbu koja je savršeno pristajala izloženim slikama i skulpturama.


Umjetnički paviljon

Ovdje je pak bila sasvim drugačija izložba od prethodne. Također, mnoštvo slika, ali Milivoja Uzelca. Taj slikar je djelovao u prvoj polovini 20. stoljeća i svojim slobodnjačkim načinom predstavio svjetove koje drugi u to doba nisu, pune erotike i krvoločne estetike. Veoma uspjela izložba, po našim procjenama. Svakako ju pogledajte ukoliko već niste.


Također, bili smo upravo naletjeli na Ples na svili koji je izvela Nikolina Komljenović. Velika crvena traka svile je bila prebačena preko metalnih šipki u predvorju, a umjetnica se po njoj penjala, okretala, plesala i pravila raznorazne zanimljive figure, koje neodoljivo podsjećaju na pozadinu predstave San Ivanjske noći u Gavelli, no to nije ista žena.


Atelijer Meštrović

Sabijen u gotovo neznatnom kutku u Mletačkoj 8, Atelijer Meštrović u Zagrebu ove je noći prizvao mnoštvo posjetitelja. Upravo kada smo mi pristigli, glumci Dragan Despot i Belmondo Miliša su čitali tekstove iz njegovog romana i iz njegove drame.


Zadivljujuće je vidjeti prostor u kojem je neki umjetnik radio, kao i skulpture pometane po tomu, upravo kao kakav spomenik velikome geniju. Umjetnine su uglavnom glomazne, te su neke također izložene i u malenom atriju na koji se izlazi iz ateljea. Upravo ugodna atmosfera.


Hrvatski prirodoslovni muzej

Kad smo došli, vesela žena na štulama nas je pozivala unutra, a baklje su davale naznaku o tomu da se odvija program vezan uz vatru – dakako, bili su to žongleri koji su svojim humorom nasmijavali posjetitelje.


Dok je u prizemlju izložba sušenih i prešanih biljaka, na drugom su izlošci i instalacije vezane uz kitove i morske pse (tako da u jednom trenutku prolazite i kroz njihov probavni sustav, što je najzanimljiviji dio kata). Na sljedećem su kosti i preparirani izlošci kukaca, ptica i ponekih grabežljivaca.

Prošavši pokraj Muzeja za umjetnost i obrt, gdje je izložba Rembrandtovih grafika, vidjeli smo mnoštvo ljudi, a kako smo na toj izložbi već bili, nismo niti pomišljali na čekanje u tom redu. Ove su se godine organizatori zaista potrudili da posjetiteljima omoguće uživanje u umjetnosti i znanosti koliko ih je volja. Još samo da Gradski ured isto tako jednom godišnje organizira nešto s kazalištima, i bit ćemo presretni.

B. D.
komentari (3) :: ispis :: link :: 20:09
30.01.2009., petak
Ususret Noći muzeja

Večeras, kao što vjerojatno i znate, je Noć muzeja. Više o programu pročitajte ovdje. Na Velikim očekivanjima uskoro očekujte izvještaje i recenzije izložbi koje smo posjetili, a za vas ćemo se potruditi posjetiti ih što više.

B. D.
komentari (1) :: ispis :: link :: 14:23
23.01.2009., petak
Grafike Rembrandt
U Muzeju za umjetnost i obrt je 9. prosinca otvorena izložba Rembrandtovih grafika. Stotinu i tri bakropisa pristiglo je iz Alte Galerie LMJ u suradnji s Landesmuseuom Joanneum iz Graza. Autorica ove izložbe je dr. Karin Leitner-Ruhe, koja je ujedno i kustosica Alte Galerie, ali i mnoštvom radova o ovom velikom umjetniku, a o izložbi veli da je posebna u tomu što se niti jedan umjetnik prije Rembrandta nije tako intenzivno bavio tehnikom bakropisa.

Izložba koja je na sebe privukla toliko zanimanje javnosti s pravom je to učinila, jer suradnja Graza i Zagreba je uzdigla hrvatsku kulturnu scenu mnogobrojnim izlošcima od kojih je svaki djelo umjetnika po kojemu se izložba i zove (a obično je praksa u Hrvatskoj nazvati izložbu po glavnom umjetniku, da posjetitelj tek kada dođe na nju shvati kako su od tog umjetnika samo dva izloška). Rembrandtovi bakropisi su vrhunski, neki su čak i dorađivani, pa stoga izložba nudi posjetitelju uvid u više stanja jedne grafike. Također, zanimljivi su i vodeni žigovi kojima su grafike označene, te popratni tekstovi koji posjetitelju pružaju cjelokupan uvid u način izrade, ali i vremena u kojemu je Rembrandt djelovao (ovdje moramo napomenuti kako su prve Rembrandtove grafike nastale već 1628. godine, kada se bakropis počeo primjenjivati prije samo stotinjak godina).


Tako posjetitelji u Zagrebu trenutačno mogu uživati u nekim od najpoznatijih Rembrandtovih grafika, kao što su "List za sto guldena" (koje je proglašeno najslavnijom grafikom ikada), "Faust", "Vjetrenjača", "Raspeće" i mnoštvo drugih. Devet je podrućja kojima se grafike bave: autoportreti, portreti, učenjaci, studije figure, prizori iz Starog i Novog zavjeta, profane "historije", žanrovski prizori i pejzaži, kao što veli autorica izložbe.


Izložba je otvorena do 15. veljače, pa ukoliko ju još uvijek niste posjetili, učinite to što prije.

B. D.
komentari (8) :: ispis :: link :: 07:44
10.01.2009., subota
Sumrak
Ja sam osoba koja uvijek pročita knjigu koju uzme u ruke. Bez obzira koliko ona dosadna bila, svaki put sam se uspjela natjerati da ju pročitam do kraja. Ali, kada sam uzela «Sumrak» u ruke, nisam bila u stanju. Došla sam do pola i jednostavno stala jer nisam imala snage dalje čitati. I tako, kada je došao «Sumrak» u kina, moja prvotna želja bila je da odem u kino pogledati taj film da se dobro nasmijem.
No, kada sam pogledala film, nisam mogla prestati pričati o tome kako mi je dobar bio.


Najvjerojatnije bih, da me netko bio pitao bih li ga htjela gledati opet, samo uzela kutiju kokica u ruke i sjela na sredinu kina.

Radnja je smještena u gradić Forks u kojem svatko zna svakoga. Bella Swan (Kristen Stewart) je povučena djevojka koja se tek doselila u taj grad i dolazak joj nije prelako pao.
Prvi dan po dolasku u školu upoznaje prijateljsko lice, Erica (Justin Chon) (koji je meni, osobno, najdraži lik i zapamtit ću ga po onoj slavnoj rečenici «La Push. It's La Push!») koji će joj pokazati školu i upoznati ju s nekim ljudima.
Tu je dakako i Edward Cullen (Robert Pattinson) koji Belli odmah zapinje za oko, ali on je jedan od cool kids-a i njega se jednostavno gleda, ali ne i priča s njime. Ali ne bi to bilo to da Bella ne mora odmah prvi dan predavanja iz biologije sjediti na jednom jedinom praznom mjestu u predavaonici, a to je baš kod - Edwarda (vrlo neočekivano).

Kasnije se radnja komplicira kako se postepeno otkrivaju neke tajne vezane uz Cullenove (koje vam neću otkriti, ali sam sigurna da ih već i znate ;))


Od scena bih izdvojila onu gdje Cullenovi igraju baseball, a u pozadini svira Muse "Supermassive Black Hole". Ta scena je jednostavno nezaboravna i svi Muse-fanovi će teško odoljeti iskušenju da, barem tiho, ne zapjevaju.

U filmu ima... Akcije, romantike, komedije (pogotovo kada gledate face koje radi Edward, haha), fantastike... Uf, nema čega nema!
Film je rađen prema knjizi Stephenie Meyer, a režiser(ka) je Catherine Hardwicke (poznata po filmu "Thirteen"). Soundtrack (koji mi se izuzetno svidio) čine pjesme koje je skladao Carter Burwell i one poznatih izvođača koje je izabrala Alexandra Patsavas.

Jedine zamjerke na film (s moje strane) je da možda malo predugo traje. Neke scene su ipak malo previše otegnuli. I također mi se ne sviđa što nisu toliku pozornost pridali odnosu dvije obitelji u vječnom sukobu; Blackovih i Cullenovih. To je bilo od strane osobe koja nije pročitala knjigu.

A sa strane osobe koja je pročitala knjigu, citirala bih svoju prijateljicu: «Film kao film je dobar, ali film kao film koji je rađen prema knjizi je loš.»

Eto, to bi bilo to od mene :)
Nadam se da recenzija nije bila previše nečitljiva, ali molim vas da imate razumijevanja prema meni jer je ovo prva recenzija koju sam napisala.

Htjela bih zahvaliti članovima bloga Velika očekivanja, a posebno bih još zahvalila i Thori koja je bila pregovaratelj i DsK koja je velikodušno meni prepustila pisanje CIJELE recenzije. :)

Galatea
komentari (23) :: ispis :: link :: 18:09

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se