{[vehementno.

nedjelja, 28.10.2007.

[pet tisuca}||


1. EXT- ZELJEZNICKI KOLODVOR- PERON 13- DAN
Iva (15 – iako djeluje starije), zgodna mlada cura iskvarcanog tena u bijelim hlacama sjedi sama na peronskoj klupici. Ispred nje stoji vlak. Nemirno trese nogom i svako toliko naizmjence pogledava prema ulazu, prema satu na ruci i kolodvorskom satu.
Odjednom nervozno ustaje i uzima mobitel te krene prelistavati po imeniku.

2. INT. ZELJEZNICKI KOLODVOR – KLADIONICA
Matej (15), mrsavi djecak odjeven u traperice i zimsku jaknu. Pregledava rezultate na ekranu. “Jebeni Talijani!” kaze i zguzva listic.

3. EXT - ZELJEZNICKI KOLODVOR - DAN
Iva stoji. Iz smjera ulaza zacuje kako netko dovikuje njeno ime. Dize pogled i uocava Mateja kako trci prema njoj. Na to se okrece, uzima torbicu i krece prema vlaku. Matej trci prema njoj. Sustize je kod ulaza. 'Jel imas pare? –pita ona. 'Da, bok i tebi'-odgovara on. Ulaze u vlak.

4. INT - KUPE U VLAKU - DAN
Otvaraju se vrata kupea i oni ulaze unutra. On ponudi da joj objesi jaknu, na sto ona samo nervozno odmahne rukom i sklupca se na sjedalo do prozora prekrivsi se jaknom. Tupim pogledom gleda kako odgajateljica na kolodvorskom peronu prebrojava svoju vrticku grupu. Pogleda prema njemu dok on vjesa svoju jaknu. U tom trenu glava mu krene u njenom smjeru, ali ona brzo makne pogled kao da zeli to sretanje ocima odgoditi jos neko vrijeme. Pogleda kolodvorski sat, pogleda svoj sat. 'A da ipak odustanemo ...' kaze Iva u nedoumici. On samo digne pogled, pogleda van i spusti pogled prema podu.
Iz dzepa izvadi kinder-jaje. Otvori ga, ostavi cokoladu sa strane, protrese bombicu, otvori je i unutra dobije figuricu djeteta. Brzo sve zapakira i spremi u dzep.



5. EXT – KOLODVOR – DAN
Djecica na kolodvoru okupila su se oko svoje odgajateljice i svi su ispruzili rucice u zrak vicuci “meni”, te cekajuci da im teta podijeli nekakve papirice.

6. INT - KUPE U VLAKU - DAN
Dok Iva gleda kroz prozor, a Matej u pod, u kupe ulazi casna sestra. No, oni ne dizu pogled i potvrdno odgovaraju cak i prije nego li je ona uspjela dovrsiti svoje “slobodno?”. Tada Matej dize pogled i u njegovom reakciji uocavamo iznenadenje i neugodu. Neodlucno pogledava prema Ivi pokusavajuci je nekako dozvati dok casna dize torbu na policu iznad sjedala. Dize se i nesigurno joj pomaze. Primjecuje kako je polica rasklimana. Casna sjeda na svoje mjesto. Vlak krece.

7. EXT – VLAK - DAN
Vlak odmice. Uocavamo u daljini vrticku grupu kako odlaze s perona drzeci se za ruke dvoje po dvoje.

8. INT - KUPE U VLAKU - DAN
Matej nesigurno pogledava casnu. Uzima mobitel i tipka nesto. Nekoliko sekundi poslije zacuje se zvuk mobitela. Iva se trzne iz sna. Iz sklupcanog polozaja pokusava zavuci ruku u dzep svojih hlaca. Kako joj to ne uspjeva nervozno spusta noge sa sjedala. Pritom joj jakna pada na pod i ona opsuje. No, ne do kraja jer ipak uocava casnu sestru koja sjedi pored nje. Ispricava se nekoliko puta. Casna kimne glavom pokazujuci da prihvaca ispriku. Iva se ponovo okrece prema prozoru, no ovaj put suznih ociju. Vraca se u sklupcani polozaj. Pokusava se sto vise udaljiti od svoje suputnice.

9. EXT – VLAK - DAN
Vlak ulazi u tunel.

10. INT - KUPE U VLAKU - DAN
Casna se dize i izlazi iz kupea. U tom trenu Iva se pocinje tresti i gusiti u tihom placu. U kupeu je mrak jer je vlak usao u tunel. Matej krene prema Ivi kao da ce joj pomoci, ulovi je za ruku, no ona istrgne ruku i uzima cigarete iz dzepa jakne. 'Pa nemoj...Zbog…' govori joj on i daje do znanja da misli na cigaretu. Ona se okrece prema njemu skroz razmazane sminke i podrugljivo mu govori: “Cigareta steti..jel tako tatica? Za moje stanje to vise nije bitno”. Pali cigaretu. Povuce jedan dim, i nadoda: “daj mi pare da ih spremim”. On iz straznjeg dzepa uzima kreditnu karticu i ponosno joj predaje. Ona uzima i hvata se za glavu.
'Pa jesi ti fakat lud? Ne primaju karticu, nije to.... gdje su ti oni novci za koje si jucer rekao da imas?' Onih 5000?!. 'Daj se smiri!' kaze joj on nimalo umirujuce.

11. INT – HODNIK U VLAKU – DAN
Casna ide kroz hodnik i vraca se prema kupeu. Cuje se svada.

12. INT - KUPE - DAN
Iva se stojeci naslonila na vrata kupea licem prema vratima. U tom trenu kroz hodnik prode zena sa malom djevojcicom koja ispred kupea zastane i nasmijesi joj se. Iva proguta knedlu i krenu joj suze. “Mozda bi ipak trebali odustati..a i one su protiv” i pokaze na mjesto gdje je sjedila casna. “Ali 15est godina imamo, 15 godina tek..!” drekne Matej.

13. EXT – VLAK – DAN
Vlak snazno zatrubi nekoliko puta. Nastavljaju svadu u kupeu, no ne cujemo sto govore.

14. INT – KUPE - DAN
U tom trenutku ona ga pogleda pogledom prepunim bijesa. “ Znaci novce si.....!' i krene nekontrolirano prema njemu. U tom trenu vlak zatrubi i naglo zakoci. Casna se u hodniku ulovi za vrata kupea. U tom se trenu vrata otvore, a Iva u nestabilnom polozaju krene padati prema hodniku pritom se hvatajuci za policu iznad sebe. Polica se olabavi te pocne padati s njom prema izlazu. Iva padajuci udara glavom u vrata i trbuhom na obliznji rukohvat. Na to na nju padne i polica te casnina torba iz koje prilikom pada ispadnu krunice i jos neke halje.

15. INT - HODNIK VLAK -DAN
Iva nepomicno lezi na podu. Matej dotrci do nje. Ona omamljena i prestrasena govori da je boli. On razmice sve te stvari koje su pale na nju. Odjednom uoci ogromnu crvenu mrlju na njenim bijelim hlacama. Oci mu se napune suza, te pogleda u nju.
Casna se nagne nad njih pokusavajuci vidjeti jel sve u redu. Matej svojim tijelom zakloni crvenu mrlju i stavi ruke ispod nje nespretno je pokusavajuci dignuti i odmaknuti od znatizeljnog pogleda casne.

16. EXT – ZELJEZNICKI KOLODVOR U NEKOM MALOM MJESTU – DAN
Matej pazljivo spusti Ivu na klupu. Prekrije je svojom jaknom. Sjedne pored nje i stavi joj glavu u krilo.
Ona se osvjesti. Preda mu karticu. 'Ionako nije bilo tvoje' kaze i padne u nesvjest.
On uzme mobitel i utipka 94 pritom stavljajuci cokoladu u usta.




- 16:42 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.