Brzi vegeterijanski ručak

nedjelja, 24.07.2011.

Pohane tikvice

Sastojci:
60 dag tikvica
5 dag brašna
2 jaja
1 dl ulja
sol

Tikvice operite i koso ih narežite na dulje kolutove debljine oko pola centimetra. Jaja razmutite. Kolutove tikvica uvaljajte prvo u brašno, a zatim u razmućena jaja. Ukoliko to želite, možete ih uvaljati i u krušne mrvice. U tavi zagrijte ulje. Pripremljene tikvice ispržite na srednjoj vatri. Pohane tikvice izvadite i najprije položite na upijajući papir kako biste odstranili višak ulja. Posolite i poslužite. Prije no što tikvice uvaljate u brašno, možete ih posoliti i ostaviti da odstoje pola sata, kako bi izgubile suvišnu vodu. Zatim ih posušite, uvaljajte u brašno i jaja te ispržite. Umjesto u brašno i jaja, tikvice možete uvaljati u dva razmućena žumanjka u koje se umiješali 3-4 žlice brašna.

- 11:32 - Komentari (3) - Isprintaj - #

utorak, 19.07.2011.

Rižoto sa sirom

Sastojci:
35 dag riže
5 dag maslaca
10 dag ribanog sira
1 kocka koncentrata mesne juhe
1 dl suhog bijelog vina
sol

U prikladnu posudu ulijte 6-7 dl vode i u njoj otopite kocku koncentrata mesne juhe. Ulijte i malo suhog bijelog vina. Zatim u vrelu vodu uspite rižu. Kuhajte na srednjoj vatri dok se riža ne skuha. Povremeno po potrebi dolijte malo vode i promiješajte. U kuhanu rižu umiješajte maslac i ribani sir. Rižoto po potrebi posolite. U gotov rižoto možete umiješati i 2 žumanjka.

- 11:31 - Komentari (3) - Isprintaj - #

petak, 15.07.2011.

Grašak s lukom

Sastojci:
1 kg graška
0,5 dl ulja
3 velike glavice luka
1 kockica koncentrata mesne juhe
pola žličice šećera
sol, papar

Pripremite grašak (očistite mahune, izvadite i ocijedite grašak iz konzerve ili priredite smrznuti grašak). Luk ogulite, operite i sitno nasjeckajte. U prikladnoj posudi zagrijte ulje. Na umjerenoj vatri popržite luk. Češće ga promiješajte, a ulijtej malo vode kako biste spriječili da luk zagori. Čim luk omekša, zgnječite ga viljuškom. Posudu zatim skinite s vatre.
U lonac ulijte dvije litre vode, posolite i zagrijte da voda provrije. Zatim uspite pripremljeni grašak. Kuhajte ga 5-6 minuta, pa ga izvadite i ocijedite. U posudu sa zgnječenim lukom uspite ocijeđeni grašak. Ulijte dva decilitra vode, posolite, popa-prite i umiješajte malo šećera. Kuhajte na srednjoj vatri dok se jelo ne zgusne.

- 11:30 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 11.07.2011.

Paprike na octu

Sastojci:
1 kg paprike
2 dl vinskog octa
0,5 dl ulja
peršin
sol

Ovo jelo imat će zanimljivi izgled i posebniji okus ako odaberete paprike različitih boja. Pripremljenim paprikama odrežite peteljke, pa ih prerežite uzdužno na polovice. Odstranite im sjemenje i bijele režnjeve. Polovice paprika posložite u prikladnu veću i nižu posudu. Umjereno ih posolite i prelijte sa žlicom ili dvije ulja, te s dva decilitra vinskog octa i otprilike isto toliko vode. Posudu poklopite i kuhajte na srednjoj vatri 15 minuta. Potom posudu otklopite. Ukoliko su paprike dovoljno omekšale, izvadite ih, a tekućinu ostavite da se kuha na jačoj vatri dok se ne zgusne. Ukoliko, pak, treba još malo kuhati i paprike, ostavite ih u posudi i pojačajte vatru, kako bi se paprike skuhale, a umak zgusnuo. Gotove paprike posložite na veći tanjur, prelijte s umakom i prelijte s još nekoliko žlica ulja. Pospite ih sitno nasjeckanim peršinom i poslužite tople ili ohlađene.

- 11:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 09.07.2011.

Mahune s krumpirom

Sastojci:
1 kg mahuna
30 dag krumpira
50 dag rajčica
3 režnja češnjaka
0,5 dl ulja
peršin
sol, papar

Mlade mahune očistite, operite odrežite im krajeve i svaku narežite na nekoliko komada, ovisno o duljini mahuna. Rajčice uronite u vrelu vodu, ostavite ih da nekoliko minuta odstoje, a zatim ih ogulite, očistite i narežite na komadiće. Češnjak i peršin očistite i nasjeckajte. U prikladnoj posudi na ulju popržite nasjeckani češnjak i peršin. Zatim dodajte pripremljene mahune i krumpir. Pirjajte nekoliko minuta, češće miješajući. Potom uspite narezanu rajčicu i posolite. Nastavite pirjati dok se mahune i krumpir ne skuhaju. Po potrebi tokom pirjanja povremeno dolijevajte po malo vode. Gotovo jelo popaprite i poslužite. S mladim mahunama možete pirjati i druge vrste povrća. S češnjakom možete popržiti i malo nasjecknog luka, a poslije pirjane mahune začiniti i drugim začinima. Umjesto svježe rajčice možete upotrijebiti koncentrat ili konzervirane pelate.

- 11:28 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 07.07.2011.

Bijeli rižoto

Sastojci:
35 dag riže
0,5 dl ulja
10 dag ribanog sira
pola glavice luka
sol

U prikladnoj posudi zagrijte nekoliko žlica ulja i na umjerenoj vatri popržite nasjeckani luk. Čim luk počne mijenjati boju, uspite rižu. Pirjajte je "na suho" jednu minutu, često miješajući. Zatim ulijte vode koliko treba da se skuha riža. Nastavite kuhati na srednjoj vatri dok se riža ne skuha, povremeno miješajući. Po potrebi povremeno dolijte malo tople vode. Posudu s kuhanom rižom skinite s vatre i umiješajte 1-2 žlice ulja ili odgovarajuću količinu maslaca. Zatim u rižu umiješajte ribani sir. Po potrebi posolite, a eventualno možete i umiješati malo tople vode ako je rižoto postao presuh. Umjesto ribanim sirom, rižoto možete začiniti izmrvljenim sirom feta, svježim kravljim sirom, gorgonzolom ili dr.

- 11:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

utorak, 05.07.2011.

Začinjene tikvice

Sastojci:
1 kg tikvica
1 režanj češnjaka
peršin
origano
sol, papar

Krajeve tikvica odrežite, a zatim ih operite i posužite. Narežite ih na prutiće debljine prsta. Dio unutarnjeg bijelog tkiva možete odstraniti. Češnjak i peršinovo lišće sitno nasjeckajte.
U prikladnoj tavi zagrijte obilnu količinu ulja. U vrelo ulje položite prutiće tikvica. Pržite ih na srednjoj vatri dok ne poprime zlatnožutu boju. Tada veći dio ulja odlijte, a dodajte nasjeckani češnjak i peršinovo lišće, umjereno začinite origanom te posolite i popaprite. Smanjite vatru i minutu-dvije ostavite da jelo kuha na umjerenoj vatri. Potom začinjene tikvice izvadite iz ulja, ocijedite i poslužite.

- 11:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 04.07.2011.

Krumpir s porilukom i keljom

Sastojci:
75 dag krumpira
25 dag kelja
25 dag poriluka
0,5 dl ulja
1 glavica luka
2 režnja češnjaka
1 žlica koncentrata rajčice
peršinovo lišće
lišće celera
sol, papar

Luk i češnjak, te peršinovo lišće i celerovo lišće sitno nasjeckajte. Krumpir ogulite, operite i narežite na komade, dijelom krupnije, dijelom sitnije. Kelj i poriluk narežite na komadiće. U prikladnu posudu ulijte ulje. Na umjerenoj vatri popržite nasjeckani luk. Čim luk počne mijenjati boju, uspite narezani krumpir. Pirjajte ga nekoliko minuta na srednjoj vatri, češće miješajući. Zatim uspite pripremljeni poriluk i kelj, te sve ostale začine. Nastavite pirjati na srednjoj vatri, a bez poklopca. Češće promiješajte, povremeno dolijevajući po malo vode, kad zatreba. Kad krumpir dovoljno omekša, a suvišna tekućina ispari, popaprite i poslužite.

- 11:26 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 01.07.2011.

Jednostavni rižoto

Sastojci:
60 dag rajčica
35 dag riže
0,5 dl ulja
3 režnja češnjaka
1 žlica koncentrata rajčice
pola žličice šećera
peršinovo lišće
sol, papar

Rajčice uronite nekoliko minuta u vrelu vodu. Zatim ih ogulite i narežite na komadiće. Češnjak i peršunovo lišće sitno nasjeckajte. U prikladnoj posudi na ulju na umjerenoj vatri popržite nasjeckani češnjak i peršinovo lišće. Čim iuk počne mijenjati boju, uspite narezanu rajčicu. Posolite i umiješajte šećer. Pirjajte petnaestak minuta na srednjoj vatri, a tada uspite rižu. Nastavite kuhati na srednjoj vatri dok se riža ne skuha. Povremeno promiješajte i po potrebi dolijte malo tople vode. Poslužite s ribanim sirom. Umjesto svježih rajčica možete upotrijebiti koncentrat rajčice ili pelate iz konzerve.

- 11:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 30.06.2011.

Cvjetača s krumpirom

Sastojci:
1 kg cvjetače
30 dag krumpira
0,5 dl ulja
sol, papar

Cvjetaču očistite i operite. Lišće cvjetače narežite na komade. Bijelo srce cvjetače, ukoliko je veće, možete narezati na velike komade ili prepoloviti. Krumpir ogulite, operite i također narežite na komade. U prikladan lonac uspite narezanu cvjetaču i krumpir. Ulijte malo ulja i jednu i pol litru vode, posolite i stavite kuhati. Kuhajte poklopljeno, na srednjoj vatri, dok se povrće ne skuha. Kuhano povrće začinite s malo ulja, posolite i popaprite. Možete dodati i malo vinskog octa.

- 11:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se