");

petak, 10.12.2004.

AMERIČKI BROWNIES


Slaveći kraljicu kolača, čokoladu, ovaj tradicionalni američki kolač jednostavne izvedbe danas se razlikuje po osebujnim dodacima kao što su orasi, indijski oraščići, bademi, jabuke ili slično.


Sastojci
200 g čokolade
100 g šećera
150 g maslaca
4 jaja
150 g Glatkog brašna tip 500
1 žličica Praška za pecivo Dolcela
1 Vanilin šećer Dolcela
30 g badema

Vrijeme pripreme 45 min
Energ. vrijednost na 100g 421 kcal / 1766 kJ

Postupak
1. Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto izmiješajte. Dodajte omekšali maslac, 150 g omekšane čokolade i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju lagano umiješajte nasjeckane bademe.

2. Smjesu stavite u namašćenu tepsiju (vel. 37 x 22 cm), pospite ostatkom grubo narezane čokolade i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 25 minuta.


Posluživanje
Browniese narežite na kocke i po želji poslužite uz tučenu šlag pjenu.

- 23:28 - Komentari (5) - Isprintaj - #

nedjelja, 05.12.2004.

DOLCELINE ZVJEZDICE


Zvjezdice su nezaobilazne o božićnim i novogodišnjim blagdanima. Vrlo su jednostavne, fine i dekorativne. Tragovi im sežu u vrijeme kada se i pradavnim slasticama, pogačama u obliku sunca, polumjeseca i zvjezdica, označavaju mijene godišnjih doba i čara sreća.


Sastojci
Za tijesto:
300 g brašna
60 g Škrobnog brašna Gussnel
90 g šećera u prahu
210 g maslaca
60 g badema
4 žumanca
Za premazivanje:
Maremelada od marelica
rum
Za posipavanje:
1 Vanilin šećer Dolcela
šećer u prahu
Vrijeme pripreme 1 h
Energ. vrijednost na 100g 447 kcal / 1875 kJ


Postupak
1. Od brašna, škrobnog brašna, šećera u prahu, na listiće narezanog ohlađenog maslaca, badema i žumanaca brzo umijesite prko tijesto i ostavite ga u hladnjaku oko jedan sat.

2. Tijesto razvaljajte sasvim tanko. Izrežite kalupom zvjezdice, polovici od njih udubite rupicu u sredini. Složite ih u namašćen pleh jednu do druge i pecite oko 10 minuta na temperaturi od 200°C.

3. Pečene zvjezdice s rupicom stavite na papir i pospite mješavinom od šećera u prahu i vanilin šećera. Preostalu polovicu cijelih zvjezdica premažite marmeladom u koju ste umiješali malo ruma, te preklopite pošećerenim zvjezdicama.

- 21:27 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>