");

subota, 30.10.2004.

BARFI MLIJEČNA KARAMELA



2 litre mlijeka
100 grama šećera
2 žličice maslaca

U posudi širokog dna otopimo šećer, maknemo sa vatre i ulijemo mlijeko. Mlijeko zagrijavamo do vrenja, zatim samanjimo vatru i kuhamo povremeno miješajući. Kada se mlijeko zgusne, a lopatica kojom miješamo ostavi za sobom trag, dodamo maslac i još kuhamo dok smjesa ne postane gusta i ljepljiva. Po želji dodati orahe, lješnjake ili bademe...mljevene. Ohladite, pa oblikujte u kuglice ili toplu smjesu stavite u tepsiju, a kad se ohladi narežite na kockice.

- 14:42 - Komentari (3) - Isprintaj - #

četvrtak, 28.10.2004.

SEOSKA POGAČA



300 grama integralnog brašna
1 žličica soli
1 žličica praška za pecivo
2 žličice šećera
topla voda ili jogurt

Pomiješamo brašno , sol, prašak za pecivo i šećer. Dodamo dovoljno tople vode ili jogurta i napravimo čvrsto tijesto ( oko 140 ml vode ili jogurta), pokrijemo i ostavimo na toplom mjestu da se diže oko 4 sata, te ponovno promijesimo. Oblikujemo kuglice 2-3 cm, te ih izvaljamo do promjera 12cm. Ove pogačice možemo ispeći u vrućoj tavi ili ispržiti u puno vrućeg ulja. Pogače se trebaju napuhnuti.

- 20:49 - Komentari (1) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 25.10.2004.

LIMUNADA



1 limun
1/2 žličice limunske kiseline
2 1/2 litre vode
zasladiti po ukusu
listići svježe paprene metvice

Limun operemo i narežemo na kriške te ga u multipraktiku usitnimo. Od smjese iscijedimo sok, pomiješamo ga s malo vode i u njoj otopimo šećer i limunsku kiselinu. Kada sve izmiješamo dodamo preostali dio vode i listiće metvice.
Poslužujemo rashlađeno.

Uživajte!!

- 21:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 24.10.2004.

RIŽA S ANANASOM



250 grama riže
600 ml vode
1 žličica soli
1 žlica maslaca
ananas narezan na kockice

Rižu dobro isperemo, stavimo je na rastopljeni maslac i malo je popržimo. Dodamo ananas, vodu i sol. Poklopimo i pustimo da se kuha sve dok sva voda ne ispari. Kada riža provre, smanjite vatru na min., te pirjajte dok ne omekša.

Enjoy:)

- 22:07 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 21.10.2004.

SALATA OD KRUMPIRA



500 grama krumpira
10 zelenih maslina
200 ml jogurta
25 ml maslinovog ulja
sok od jednog limuna
1/2 žličice papra
1/2 žličica slatke crvene mljevene paprike
sol

Priprema:
Krumpire skuhamo, zatim ih polijemo hladnom vodom i ogulimo ih. Narežemo ih na ploške. U manjoj posudi izmiješamo maslinovo ulje, limun, papar i slatku papriku, te posolimo.
Prelijemo preko krumpira zajedno s jogurtom i sve dobro promiješamo.

Dobar tek!

- 23:43 - Komentari (1) - Isprintaj - #

srijeda, 20.10.2004.

PIRJANE TIKVICE



500 grama tikvica
2 dl jogurta
2 žlice maslaca
1 žličica kumina
1/4 žličice currya
1/2 žličice slatke crvene mljevene paprike
1/2 žličice ljute crvene mljevene paprike
1 žličica soli

Tikvice operemo i narežemo na kolutiće. Na malo maslaca ispržimo kumin i curry, te dodamo tikvice i miješajući ih pirjamo dok ne omekšaju.
Na kraju dodamo slatku i ljutu papriku i sol. Prelijemo jogurtom, maknemo s vatre i sve dobro promiješamo.

- 22:25 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 16.10.2004.

OSNOVNI RECEPTI SA TOFUOM


PRŽENI TOFU

Svježi tofu
soja sos
bosiljak

Tofu narežemo na tanke ploške i mariniramo u soja sosu. Začinimo bosiljkom i pržimo u vrućem ulju.


POHANI TOFU

svježi tofu
soja sos
brašno tip 850
malo soli
mineralna voda
ulje
mrvice

Tofu narežemo na tanke ploške i mariniramo u soja sosu. Uvaljamo u brašno, a zatim u tekuću smjesu brašna i vode, a na kraju u mrvice. Pržimo u vrućem ulju i ocijedimo na salveti.

- 19:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 15.10.2004.

LASAGNE "ALLA MARKO"



200 grama patlidžana
1 paket tjestenine za lasagne bez jaja
200 grama domaćeg sira ( svježi sir koji možete kupiti i u dućanu)
0,5 l sosa od rajčice
2 žličice origana
1/2 žličice čilija
3 žličice vlasca
sol

Bešamel umak:
150 grama bijelog brašna
100 grama maslaca
1 litra mlijeka

A radi se ovako:

Patlidžan ogulimo, narežemo na sitne kockice i kuhamo u slanoj vodi 10 tak minuta. Patlidžan ocijedimo i u posudi pomiješamo sa sirom, sosom od rajčice i začinima. Na maslaxu pržimo bijelo brašno do zlaćane boje, a zatim dolijevamo mlijeko uz miješanje. Ako se umak previše zgusne, dodamo još mlijeka. Umak potrebno dovesti do vrenja i kuhati 2 - 3 minute.

U nauljenu tepsiju složimo po red tjestenine, patlidžana sa rajčicom i sirom te bešamel umaka. Slažemo slojeve sve do vrha tepsije, a gornji sloj zalijemo bešamel umakom i kiselim vrhnjem. Lasagne moraju biti dobro natopljene bešamelom kako bi bile što ukusnije.

- 23:09 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 14.10.2004.

TOFU




1 šalica soje
8 šalica vode
1 žlica nigarija ili limunovog soka

Soju operite i namočite preko noći. Ocijedite ju i dobro isperite. U veći lonac nalijte 8 šalica vode i zagrijte da zavri. Miksajte soju sa kipućom vodom, jedan dio soje sa dva dijela vode, dok se soja potpuno ne raskaši. Što je kaša sitnija, učinak je bolji. Kašu istresite u lanenu krpu, koju ste postavili preko cjedila iznad velikog lonca. Dio mlijeka će se procijediti, a ostatak istisnite kroz rupu. Lonac s mlijekom stavite na umjerenu vatru i uz stalno miješanje pustite da zakuha. Čim se mlijeko zapjeni ili počne kuhati smanjite vatru i kuhajte ga sasvim lagano još desetak minuta. Maknite ga s vatre i postupno dodajte limunov sok rastopljen u dvije žlice mlake vode. Lagano promiješajte i ostavite poklopljeno 20 minuta. U dublji lonac stavite cjedilo i obložite ga krpom. Istresite ugrušano mlijeko u krpu i skupite krajeve krpe, a na zgrušanu masu položite drvenu daščicu i opteretite ju. Nakon nekoliko sati tofu, koji je ostao u krpi režemo na komade željene veličine i spremimo u hladnu vodu koju mijenjamo svaki dan.

Uživajte!!

- 21:16 - Komentari (0) - Isprintaj - #

srijeda, 13.10.2004.

SEITAN



KAKO NAPRAVITI SEITAN??

Seitan je nadomjestak za meso, vrlo bogat proteinima s vrlo malo masnoća. To je zapravo ime za gluten kuhan u vodi sa Shoyu sosom ( soja sos), đumbirom i solju, a priprema se vrlo lako iz brašna namijenjenog pečenju kruha ( najbolje polubijelo brašno).

Priprema:

Uzmimo dvije kile polu bijelog brašna , 1 litru vode i zamijesimo ih u čvrstu štrucu ( kao za kruh, ali bez kvasca!) te ostavimo da stoji oko 30 minuta. Zatim još malo izmijesimo štrucu te je stavimo u posudu s mlakom vodom.

Sada ćemo štrucu ispirati vodom dok ne prestane biti bijela od škroba : U posudi mijesimo štrucu, a kad voda postane bijela, štrucu prebacimo u drugu posudu u kojoj ponovimo postupak ispiranja. Tako ćemo mijenjati vodu i ispirati škrob iz štruce sve dok voda ne prestane biti bijela poput mlijeka, te dok se štruca ne pretvori u smeđu gumenu masu koja nije ništa drugo do glutena.

U toku ispiranja, naša štruca će se raspasti na manje dijelove, ali mi ćemo ih skupiti i ponovno umijesiti u štrucu. Kada dođe do raspadanja, znači da smo otprilike na pola puta do našeg seitana.

Kada smo dobili čvrstu grudu glutena, ostavimo je da stoji 30 minuta. Za to vrijeme pripremimo lonac s 2 litre vode u koju stavimo komadić svježeg đumbira ( po želji) , 3 žličice soli i 2 dl soja sosa.

Kada gluten odstoji, zavaljamo ga u štrucu. Debljina štruce će odrediti širinu naših seitanovih odrezaka, stoga oblikujte ju po vašoj želji. Štrucu zamotati i čistu krpu i svezati, kako se seitan ne bi raspao tokom kuhanja. Kuhamo oko 45 minuta, te seitan izvadimo da se ocijedi i ohladi...

I TO JE TO!!!!
Uskoro recepti sa seitanom....:)

- 21:10 - Komentari (2) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 11.10.2004.

KAJGANA OD TOFUA

- Slika ne daje realan prikaz


50 dag tofua
2 žlice maslinovog ulja
začini po ukusu
1 žličica asafetide
1 žlica usitnjenih zobenih pahuljica
pola šalice pirea od rajčice
sol po ukusu

Zgnječite tofu vilicom. Propirjajte začine na ulju. Dodajte tofu, zobene p., pire od rajčice, začine i posolite. Pecite u tavi 3-5 minuta dok kajgana ne dobije žućkastu boju i postane mekana.

ENJOY!!!!

- 20:19 - Komentari (0) - Isprintaj - #

nedjelja, 10.10.2004.

LJUBAVNA RIŽA

- Slika ne daje realan prikaz

300 grama riže
2 srednje rajčice
1 svježa zelena paprika
40 grama maslaca
1 žličica kumina

Rastopimo maslac i ispržimo kumin, odmah dodamo nasjeckanu zelenu papriku te pirjamo dok ne omekša. Dodamo rižu i pirjamo dok se ne počne lijepiti za posudu. Pirjane rajčice ( ili pasirane) dodamo riži, te dolijemo dovoljno vode da ispuni posudu 2 cm iznad riže. Kada voda provre, smanjimo plamen i na laganoj vatri kuhamo dok riža ne upije svu vodu.

LOVE IS IN THE AIR....Neki bi rekli da ljubav ide kroz želudac

- 15:15 - Komentari (0) - Isprintaj - #

subota, 09.10.2004.

PREHRANA I ZDRAVLJE

Svjedoci smo mnogih bolesti i zdravstvenih problema, od onih lakših, kao što su npr. prehlade i zamaranje, do vrlo teških bolesti. Tri su glavna uzroka: pesticidi, plastika i loša prehrana. Razlozi zbog kojih nastaju bolesti su vezane uz pogrešan način života ili loše uvjete života, kao i za pogrešno liječenje, tj. liječnje raznim kemijskim ljekovima za koje znamo da nam oslabljuju imunitet. Takvi su lijekovi postala navika i liječnicima i pacijentima, pa se oni koriste i tamo gdje bi neka bolest prošla sama ili kada bi se taj problem jednostavno mogao rješiti promjenom prehrane. Tvari bitne za pravilnu funkciju organizma su vitamini, minerali, elementi u tragovima, aminokiseline, esencijalne masne kiseline, koenzimi, probiotici i dr. Neke od njih imaju antioksidativno djelovanje : npr. vitamini A, C, E te selen, karoteniodi, zeleni čaj, ginko biloba - dakle te tvari čuvaju od preranog starenja i potiču stvaranje imuniteta. Dobro izbalansirana vegetarijanska prehrana ( o kojoj čete moći naučiti na ovim stranicama) djeluje na zdravlje tako da:

1. Smanjuje rizik za nastajanje nekih oblika raka za 40%
2. Smanjuje učestalost bubrežnih i žučnih kamenaca, dijabetesa vezanog uz prehranu i visokog krvnog tlaka,
3. Snižava kolesterol i smanjuje razne probleme vezane uz pretilost
4. Smanjuje osteoporozu i smiruje artritis.

Na vama je da se odlučite...

Obroci koji se sastoje od žitarica, mahunarki te mnogo voća i povrća čine nam samo dobro, pa tako bezmesna jela postaju sve popularnija. Zašto bismo se izlagali rizicima od arteroskleroze, angine pektoris, infarkta, reumatskih bolesti, karcinoma, kravljeg ludila ili salmonele koristeći u prehrani namirnice život. podrijetla.....Zašto ne bismo čuvali okoliš i sebe?

Ako se već ne možete odreći mesa zašto ne u prahranu uvesti više vegetarijanskih namirnica..

- 23:40 - Komentari (1) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>