");

srijeda, 18.05.2005.

MAJONEZA OD SOJE



TREBATE:
2 žlice sojinog brašna
3 do 4 žlice vode
2 dcl ulja
sol
limunov sok

Izrada:
Glatko brašno umutiti s vodom i kuhati dok se ne zgusne. Skinuti s vatre i postupno dodavati ulje, uz stalno miješanje. Kad je majoneza dovoljno gusta, treba ju posoliti. Ova majoneza je naročito pogodna u dijetalnoj ishrani bez jaja, kao što je slučaj s dijetama za jetru i protiv kolesterola.

- 22:04 - Komentari (3) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 09.05.2005.

KROKETI OD BLITVE



Trebate:
30 dkg blitve
1 šalica riže
1 jaje
2 dkg maslaca
4 dkg brašna
4 dcl mlijeka
mrvice
ulje za prženje
sol
papar

A radi se ovako:
Blitvu očistiti, oprati i prokuhati desetak minuta u malo slane vode. Ocijediti je i narezati na rezance. Rižu očistiti i prokuhati da malo omekša, pa je ocijediti. Na zagrijanom maslacu malo propržiti brašno, dodati mlijeko i zakuhti bešamel. Kad se umak ohladi, umiješati tučeno jaje, blitvu, rižu i mrvice. Posoliti i popapriti po ukusu. Dobro izmiješati pa žlicom vaditi i oblikovati krokete, te ih pržiti na vrućem ulju da lijepo porumene. Ponuditi uz zelenu salatu ili neki umak

- 20:34 - Komentari (1) - Isprintaj - #

četvrtak, 03.03.2005.

KROKETI OD HELJDE


Sastojci:
40 dkg heljde
4 tvrdo kuhana jaja
1 čaša mlijeka u prahu
1 žličica šafrana
2 glavice luka
heljdino ili bijelo brašno
margarin
sol

A radi se ovako:
Heljdu oprati i namočiti u hladnu vodu da nabubri. Luk kuhati zajedno s heljdom u neslanoj vodi. Kad heljda omekša, ocijediti je, istresti je u zdjelu, dodati zdrobljene žumanjke, sol i toliko mlijeka da to postane gusta smjesa. Žlicom oblikovati krokete, uvaljati ih u brašno, te staviti u lim obilato namazan margarinom. Peći u jako zagrijanoj pećnici. Gotovi su kad postanu zlatne boje i hrustavi.
Dobar tek!!

- 23:36 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 06.01.2005.

BANANA U UMAKU OD JOGURTA



400 ml jogurta
4 čvrste zrele banane
2 žlice maslaca
2 žlice nasjeckane svježe metvice
1 usitnjena svježa ljuta papričica bez sjemena

Ogulimo banane i narežemo ih ukoso na kolutiće debljine 3mm. U zdjeli pjenjačnom izmiješamo jogurt, sol i kosanu metvicu. Dodamo narezane banane. U maloj posudi zagrijemo maslac na umjerenoj vatri, dodamo ljutu papričicu i nakon 15 sekundi maknemo s vatre, te izlijemo u jogurt i banane. Dobro promiješamo i poklopimo. Pustimo da se u hladnjaku hladi najmanje 1 sat prije posluživanja.

- 23:27 - Komentari (3) - Isprintaj - #

petak, 10.12.2004.

AMERIČKI BROWNIES


Slaveći kraljicu kolača, čokoladu, ovaj tradicionalni američki kolač jednostavne izvedbe danas se razlikuje po osebujnim dodacima kao što su orasi, indijski oraščići, bademi, jabuke ili slično.


Sastojci
200 g čokolade
100 g šećera
150 g maslaca
4 jaja
150 g Glatkog brašna tip 500
1 žličica Praška za pecivo Dolcela
1 Vanilin šećer Dolcela
30 g badema

Vrijeme pripreme 45 min
Energ. vrijednost na 100g 421 kcal / 1766 kJ

Postupak
1. Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto izmiješajte. Dodajte omekšali maslac, 150 g omekšane čokolade i brašno pomiješano s praškom za pecivo. Na kraju lagano umiješajte nasjeckane bademe.

2. Smjesu stavite u namašćenu tepsiju (vel. 37 x 22 cm), pospite ostatkom grubo narezane čokolade i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C oko 25 minuta.


Posluživanje
Browniese narežite na kocke i po želji poslužite uz tučenu šlag pjenu.

- 23:28 - Komentari (5) - Isprintaj - #

nedjelja, 05.12.2004.

DOLCELINE ZVJEZDICE


Zvjezdice su nezaobilazne o božićnim i novogodišnjim blagdanima. Vrlo su jednostavne, fine i dekorativne. Tragovi im sežu u vrijeme kada se i pradavnim slasticama, pogačama u obliku sunca, polumjeseca i zvjezdica, označavaju mijene godišnjih doba i čara sreća.


Sastojci
Za tijesto:
300 g brašna
60 g Škrobnog brašna Gussnel
90 g šećera u prahu
210 g maslaca
60 g badema
4 žumanca
Za premazivanje:
Maremelada od marelica
rum
Za posipavanje:
1 Vanilin šećer Dolcela
šećer u prahu
Vrijeme pripreme 1 h
Energ. vrijednost na 100g 447 kcal / 1875 kJ


Postupak
1. Od brašna, škrobnog brašna, šećera u prahu, na listiće narezanog ohlađenog maslaca, badema i žumanaca brzo umijesite prko tijesto i ostavite ga u hladnjaku oko jedan sat.

2. Tijesto razvaljajte sasvim tanko. Izrežite kalupom zvjezdice, polovici od njih udubite rupicu u sredini. Složite ih u namašćen pleh jednu do druge i pecite oko 10 minuta na temperaturi od 200°C.

3. Pečene zvjezdice s rupicom stavite na papir i pospite mješavinom od šećera u prahu i vanilin šećera. Preostalu polovicu cijelih zvjezdica premažite marmeladom u koju ste umiješali malo ruma, te preklopite pošećerenim zvjezdicama.

- 21:27 - Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 27.11.2004.

ZAPEČENI GRAH


Potrebne namirnice:
25 dag bijelog graha
60 dag crvenog luka
0,5 dl ulja
2 dag brašna
0,5 dag slatke crvene mljevene paprike
navrh noža ljute crvene paprike
soli i papra po želji

Priprema:

Dan ranije potopimo grah u dubokoj hladnoj vodi. Prije kuhanja ga ocijedimo i operemo. Kuhamo ga u neslanoj vodi. Kuhani grad ocijedimo. Ostavimo nekoliko decilitara grahove juhe. Crveni luk očistimo i narežemo na polumjesece. Na vrućem ulju crveni luk popržimo miješajući dok ne dobije boju starog zlata. U zaprženi luk dodamo brašno, sltaku i ljutu papriku, grah, soli i papra po želji, Izmiješamo. Pečemo u ugrijanoj pećnici na temperaturi od 180 stupnjeva dok se ne pojavi smeđa korica graha.

Dobar vam tek!
Odlično je.....

- 00:40 - Komentari (3) - Isprintaj - #

srijeda, 24.11.2004.

ŠPINAT S TVRDIM SIROM



1 kilogram špinata
200 grama tvrdog sira
2 žlice maslaca
1 zelena ljuta paprika
1 žlica slatke crvene paprike
1 i po žličica soli
ulje za pečenje

Špinat operemo i nasjeckamo. U pokrivenoj posudi, kuhamo ga u pola litre vode dok ne postane mekan. Tvrdi sir isjeckamo na kockice i u dubokom prženju ga pržimo dok ne pocrveni. Kuhani špinat malo zdrobimo. U drugoj posudi na maslacu ispržimo ljutu zelenu papriku, slatku crvenu papriku, zatim dodamo špinat i prženi tvrdi sir, posolimo, promiješamo i ostavimo da se kuha još 5 minuta.

Buon apetit:)

- 23:24 - Komentari (0) - Isprintaj - #

četvrtak, 18.11.2004.

RIŽA S KIKIRIKIJEM



250 grama riže
600 ml vode
2 žlice maslaca
100 grama oljuštenog kikirikija
1 žličica soli

Na vrelom maslacu popržimo kikiriki ( oko 1 min.) , dodamo opranu rižu i malo promiješamo. Posolimo, dolijemo vodu i pustimo da provre. A zatim na laganoj vatri pirjamo dok se riža ne smekša.

Dobar tek..:)
Vaš kuhar,
Marxy

- 21:28 - Komentari (3) - Isprintaj - #

utorak, 16.11.2004.

NAPOLITANSKI KOLAČ OD SIRA



Tijesto:

1 šalica oštrog brašna
1 šalica preprženih mljevenih lješnjaka
1/2 šalice šećera u prahu
4 žlice rastopljenog maslaca
voda

Sastojke pomiješamo i rukama umijesimo glatko čvrsto tijesto dodajući vodu. U tepsiju premazanu maslacem i posutu brašnom prstima utisnemo tijesto na debljinu od oko 1 cm.

Smjesa za 3 kreme:

4 kisela vrhnja od 20% m.m. za meki sir
3 dl slatkog vrhnja
3 dl kiselog vrhnja
3 dl šećera u prahu
1 prašak za puding od čokolade
2 žlice naribane čokolade

Od 4 kisela vrhnja napravimo krem sir: vrhnje stavimo u gazu i rukama gnječimo dok ne istisnemo vodu i ne dobijemo meki sir.
Sir pomiješamo sa slatkim i kiselim vrhnjem te šećerom. Dobivenu smjesu razdijelimo na 3 jednaka dijela.
U prvi dio dodamo prašak za puding od čokolade i naribanu čokoladu.
U drugi dio dodamo prašak za puding od vanilije i 1 žličicu vanilin šećera.
U treći dio dodamo prašak za puding od jagode i 3 žlice džema od jagode.

Na tijesto prvo izlijemo kremu od čokolade, zatim vrlo pažljivo kremu od vanilije i kremu od jagoe tako da se ne pomiješaju.
Tepsiju stavimo u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pečemo dok krema ne dobije zlatnožutu boju. Tada kolač pokrijemo folijom, temperaturu smanjimo na 150 stupnjeva i pečemo još otprilike 45 minuta. Nožem provjeriti da li je tijesto pečeno i ako je, izvadimo kolač iz pećnice. Ostavimo ga da se hladi i učvrsti. Servira se hladno.

Buon apetit!:)

- 19:39 - Komentari (1) - Isprintaj - #

petak, 12.11.2004.

SIRUP OD BAZGE



25 velikih cvjetova bazge
4 l prokuhane ohlađene vode
3 kilograma šećera
sok od 10 limuna

Cvjetovi se namoče u vodi i ostave 24 sata. Nakon toga se cvjetovi ocijede, a u tekućinu se doda šećer. Sok prokuhamo, a kad se ohladi dodamo limunov sok. Ako sirup napunimo u sterilizirane boce, možemo ga skladištiti duže vrijeme.

Ugodan dan!


p.s.

Bazga je drvo ili grm, visine od 3-6 metara. Cvate u lipnju, a bijeli cvjetovi skupljeni su u velike, sastavljene paštice i imaju jak i intenzivan miris. Plodovi su na početku zelene, zatim smeđe-crvene, te na kraju sjajnocrne male, sočne bobe. Bazga je biljka šumskih čistina, rubova šuma i putova uz naselja. Razvija se na mjestima s dosta svjetla. Ljekovita svojstva bazge sadržana su u svim dijelovima biljke: cvijetu, plodu, listu, kori i korijenu.
Sadrži vitamine A, B1, B2, C, eterična ulja, gorke
tvari, jabučnu kiselinu, saharozu i dr. Djelovanja bazge i njezina upotreba u narodnoj medicini idu u korak s kamilicom. Često se njeni cvjetovi i plodovi koriste za pripremanje čajeva, sokova, pekmeza, vina i sl. Bazga je narodni lijek od davnina. Do kraja 19. stoljeća na londonskim se ulicama prodavalo vino od bazginih bobica kako bi se za zimskih dana i noći osvježili putnici i radnici. Vjerovalo se i da će vas grančica bazge u džepu zaštiti od reume. Naročito cijenjen lijek bazga je bila na selu, pa se s njom postupalo s posebnim poštovanjem.
Prije upotrebe bilo kojeg njezina dijela uvijek se za to zamolila šumska nimfa koja je u njoj stanovala. U mnogim se zemljama sačuvalo vjerovanje da u bazgi prebivaju kućni duhovi koji štite
domaće ognjište, te da bi se siječom bazge navukla nesreća na cijelu obitelj. Zbog toga vjerojatno ova ljekovita biljka, tako često nesmetano raste u neposrednoj blizini kuća.

- 19:40 - Komentari (3) - Isprintaj - #

četvrtak, 11.11.2004.

KOMPOT



1 kilogram očišćenog voća
(jabuke, dunje, šljive, kruške....)
voda
šećer
vanilin šećer
cimetova korica
2 kriške limuna

Voće operemo i narežemo na kriške. Stavimo ga u posudu i izmjerimo duplu količinu vode. U vodu s voćem stavimo cimetovu koricu i dvije kriške limuna, te kuhamo poklopljeno do vrenja, a zatim smanjimo vatru i kuhamo još 10 - tak minuta. Kompot zasladimo i dodamo vanilin šećer, te ostavimo poklopljeno da se ohladi. Po želji možemo mikserom usitniti voće u kompotu, te tako dobiti gusti voćni napitak.

- 23:20 - Komentari (1) - Isprintaj - #

nedjelja, 07.11.2004.

AJVAR



2 patlidžana
10 paprika
6 žlica ulja
sok od 1 limuna
mljeveni papar
malo mljevene ljute paprike
sol

Paprike i patlidžane ispečemo ( na ploči od štedanjaka), zatim im ogulimo kožicu, te ih sameljemo ili jako sitno sasjeckamo. Zatim ih začinimo tako što dodajemo ulje, sol, sok od limuna, papar i crvenu ljutu papriku. Po ukusu mogu se dodati i oguljene, samljevene rajčice. Sve dobro promiješamo.

Dobar tek!

- 20:58 - Komentari (1) - Isprintaj - #

subota, 06.11.2004.

MAJONEZA



sok 1 limuna
1,5 dl slatkog vrhnja
2 žličice mljevene gorušice
250 grama svježeg kravljeg sira
1,5 dl ulja
sol

U mikser stavimo sve sastojke osim ulja i dobro izmiksamo. Nakon 30 sek. polako dolijevamo ulje i miksamo sve dok smjesa ne postane fina jednolična masa. Na kraju po želji zasolimo.

- 22:00 - Komentari (0) - Isprintaj - #

petak, 05.11.2004.

NEBESKI NEKTAR



2 dl jogurta
1 i pol dl mlijeka
1 žlica meda
pola žličice maslaca
1 žličica masla

Jogurt pomiješati sa medom. U posebnoj posudi zagrijemo pola deci mlijeka i u njemu otopimo maslac i maslo. Sve zajedno pomiješamo i dodamo ostatak mlijeka.
Napitak je vrlo hranjiv i može poslužiti i kao jutarnji obrok.

- 10:39 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>