živim današnji dan

četvrtak, 31.05.2012.

Makedonija 6

Ovo je naš posljednji dan u Makedoniji, ali ne i posljednji na putovanju.
Nakon burne noći stižemo u Kruševo. Odmah se upućujemo do spomenika Mecedonium.

Macedonium

Macedonium


Posvećen je Ilindenskom ustanku. Ustanak je počeo 2. kolovoza 1903. godine, na pravoslavni blagdan sv. Ilije. Organizirala ga je "Tajna makedonska revolucionarna organizacija" (VMRO). Na oslobođenom teritoriju proglašena je "Kruševska republika" koja je trajala samo 10 dana. Bila je to prva republika na Balkanu.
Spomenik je lijepo oblikovan u obliku buzdovana. Unutrašnjost je zanimljiva, s vitrajima u raznim bojama. Sve je prepuno simbolike.

unutrašnjost Macedoniuma

unutrašnjost Macedoniuma


unutrašnjost Macedoniuma

unutrašnjost Macedoniuma


U neposrednoj blizini spomenika je grob Toše Proeskog i memorijalni centar.


memorijalni centar Toše

memorijalni centar Toše


Izgrađen je od stakla, u obliku križa.

ulaz u memorijalni centar

ulaz u memorijalni centar


Unutra su izložene Tošine osobne stvari. Za moj ukus previše su zadrli u njegovu intimu. Nije me se dojmio.


Prošetali smo Kruševom. Prostran je to gradić za svojih 6.000 stanovnika.

ulica u Kruševu

ulica u Kruševu


Zanimljivo je da ulicama slobodno šeću konji.

konji na ulici

konji na ulici


Još je zanimljiviji ovaj automobil koji još uvijek vozi.

Škoda

Škoda


Ručali smo u dva restorana jer u Kruševu nema restorana koji bi primio autobus ljudi. Što je i prednost, jer je Kruševo zadržalo šarm malog gradića.
Nakon ručka smo ponovno u autobusu i vozimo se put Niša u Srbiji, gdje ćemo provesti zadnji dan našeg putovanja.

31.05.2012. u 01:00 • 1 Dojmovi Ispis#

ponedjeljak, 28.05.2012.

Makedonija 5

Ovo su bili najljepši dan i noć na cijelom putovanju. Nabijeni doživljajima.
Iz Ohrida smo otišli u Sveti Naum i posjetili tamošnji manastir. Prekrasan je, kao uostalom i većina drugih.

Sv. Naum

Sv. Naum


Kako je u blizini izvor Crnog Drima, čamcima na vesla odvezli su nas na sam izvor. Priroda ostavlja bez daha.

izvor Crnog Drima

izvor Crnog Drima


Nema rupe u stijeni ili u zemlji iz koje suklja voda. Rijeka naprosto počinje teći usred zelenog raslinja. Voda podzemnim kanalima kroz kras dolazi iz Prespanskog jezera, te ovdje izvire iz dna rijeke kroz tisuće manjih otvora. Na pjeskovitom dnu vide se maleni vrtlozi pijeska koje kovitla voda koja izvire. Ne moram naglašavati da je voda kristalno čista.Crni Drim se malo dalje ulijeva u Ohridsko jezero. Jaka struja drži vodu iz rijeke na okupu i ona bez miješanja s vodom iz okolnog jezera tridesetak kilometara dalje izlazi iz jezera.

Crni Drim utice u Ohridsko jezero

Crni Drim utice u Ohridsko jezero


Sljedeća postaja je manastir Kurbinovo.

Kurbinovo

Kurbinovo


Meni jedan od najljepših, s freskama iz 12. stoljeća. U unutrašnjosti većine manastira je zabranjeno fotografiranje. Ovdje nismo imali pratitelja, pa sam iskoristio priliku za koju fotkicu freski.Nastavljamo prema Herakleji. Herakleja je osnovana u IV. stoljeću prije Krista, u blizini današnje Bitole.

Herakleja

Herakleja


kupalište

kupalište


amfiteatar

amfiteatar


Ističu se prekrasni mozaici, koji su odlično očuvani.Napokon, nakon dana ispunjenog kulturnim i prirodnim ljepotama, stižemo u Bitolu. Ali još nije kraj tog prekrasnog dana.
Bio je običan radni dan i mi smo u jednom od njihovih restorana naručili večeru sa živom muzikom. Kako je u našoj skupini bilo i dvadesetak, mahom studentica, po Bitoli se brzo pročulo da u jednom restoranu svira muzika i da su stigle studentice iz Zagreba. Naravno da su domaći dečki popunili restoran. sretan Ja sam sjedio za stolom u društvu četvero sveučilišnih profesora, bibliotekarke i jednog fratra. Dakle, društvo koje je garantiralo dosadnu večer. Ali bilo je upravo obratno. Poslužena je izvrsna hrana, no na to smo već navikli dosadašnjim tijekom putovanja po Makedoniji. Muzika je zasvirala.

muzikaši

muzikaši


I ubrzo su nas digli na noge. Dečki su pravi zabavljači. Profesori su počeli naručivati pjesme. Domaći dečki su se priključili. Studentice zapjevale i zaplesale...
Nije izostao niti "vlakić".

vlakić

vlakić


Veselje je kulminiralo zajedničkim plesom, pjesmom i razbijanjem čaša. Pamtit ću Bitolu, ali pamtit će Bitola i nas!
I nije završilo kada je bio "fajrunt". Prišao nam je jedan od domaćih mladića čiji rođak u blizini ima disco-club. Predložio je da će ga rado otvoriti samo za nas. Te uljudno pitao dopuštamo li našim studenticama da tamo nastave zabavu. Pozvao je i nas, mrvicu starije. Ne moram ni spominjati da se iz diska išlo ravno u bus i nastavilo putovanje prema Kruševu.

28.05.2012. u 09:28 • 2 Dojmovi Ispis#

petak, 25.05.2012.

Makedonija 4

Probudili smo se u Ohridu. Pogled na veliku vodenu površinu. Kopno s druge strane jezera izgleda kao da su otoci. Ugođaj je kao da smo na moru.
Nakon doručka prvo šećemo još usnulim ohridskim ulicama. Netko je već stigao traktorom, spustio plug iza traktora i u baru ispija jutarnju kavicu. Vjerojatnije mastiku.


Mesar još spava. No radnja privlači pažnju i kad je zatvorena.


Stepenice, stepenice i stepenice. Konačno stižemo do Samuilove tvrđave. Čvrste zidine i prekrasan pogled na sve strane.Zatim se spuštamo do antičkih iskopina na Plaošniku. Dominira potpuno obnovljeni manastir Sv. Klimenta.


Još spuštanja i stižemo do manastira Kaneo. Ponosno se uzdiže na samoj litici uz jezero.


Na kraju, već prilično gladni i umorni, razgledavamo stolnu crkvu sv. Sofije u centru Ohrida.


U samom mjestu proteže se šetnica duž obale jezera. Kažu da je ljeti tu velika gužva. Ručali smo makedonske delicije. Za predjelo "makalo". To je jako fini namaz od češnjaka. Nakon ručka šećemo ulicama i razgledavamo tipičnu ohridsku arhitekturu.Malo po malo, stiže i večer. A za večeru specijalitet, ohridska jegulja. Mjesto i jezero su pod zaštitom Unescoa, pa je zabranjen ribolov, osim ograničene kvote izlova pastrva i jegulja. Međutim, pastrve i jegulje nude svi restorani u okolici. Jegulja je nešto najfinije što sam ikada jeo.


Idući dan putujemo u Sv. Naum. Vožnja čamcem po Crnom Drimu. Obići ćemo Kurbinovo i Herakleju, te noćiti u Bitoli.

25.05.2012. u 14:24 • 0 Dojmovi Ispis#

nedjelja, 20.05.2012.

Makedonija 3

Nakon Skopja nastavljamo put prema Strugi i Ohridu, ali se usput zaustavljamo u manastiru Jovan Bigorski.

manastir Jovan Bigorski

manastir Jovan Bigorski

Stanovnici okolnih sela uglavnom rade po dijaspori, pa imaju sredstava i lijepo održavaju posjed manastira, koji su često harali požari i ratne nedaće.

dvoriste manastira Jovan Bigorski

dvoriste manastira Jovan Bigorski

Za obranu od Turaka služili su drveni topovi. Bili su opasniji za makedonske vojnike nego za neprijateljske jer su se razlijetali nakon dva do tri ispaljena hica.

drveni top

drveni top

Iz manastira puca prekrasan pogled na okolne planine.

pogled iz manastira Jovan Bigorski

pogled iz manastira Jovan Bigorski


Putem iz busa hvatam ovu zanimljivu konstrukciju. Bitno je da su trosjedi tu.


Rijeka Crni Drim izvire kod Sv. Nauma i ubrzo utiče u Ohridsko jezero. Zanimljivo je da kroz jezero teče gotovo 30 km, a da se uopće ne miješa s vodom iz jezera. Iz jezera ističe u Strugi, živopisnom mjestašcu, te nastavlja svoj put u Jadransko more. Predvečer stižemo u Strugu. Nakon obilaska manastira Kalište šećemo uz Crni Drim.

Struga - kafići uz Crni Drim

Struga - kafići uz Crni Drim

U jednom od najkičastijih kafića krijepimo se prije pokreta za Ohrid.
U Ohrid stižemo mrtvi umorni, s čvrstom odlukom da ćemo se samo strovaliti u krevet. Međutim pogled u kupaonicu odagnava umor i mami na uživanciju.

iznenađenje u kupaonici

iznenađenje u kupaonici


20.05.2012. u 16:37 • 2 Dojmovi Ispis#

utorak, 15.05.2012.

Makedonija 2

Skopje postaje grad kiča. Barem njegov uži centar.
Grad je 1963. godine zadesio katastrofalan potres. Stiže pomoć iz čitavog svijeta i porušeni grad se obnavlja. Ali uz dosta propusta i improvizacija. Kenzo Tange, japanski arhitekt, projektirao je zid od zgrada oko središta Skopja, koje su trebale stajati na stupovima kako bi se osigurala cirkulacija zraka unutar zida. Zid je sagrađen, ali ne na stupovima. Zbog toga je u Skopju u ljetnim mjesecima nepodnošljivo vruće i sparno, bez protoka svježeg zraka.
Središnji gradski trg je do prije nekoliko godina bio potpuno prazan i pust. Danas još nije završena njegova rekonstrukcija, ali je kič vidljiv na svakom koraku.

Aleksandar

Aleksandar

Trgom dominira statua Aleksandru na konju (Skopljani obožavaju konjanike i konje) okružena vojnicima i lavovima. Sve je dodatno začinjeno vodoskocima, bliješti light-show, a svira i glazba. Je li kič, prosudite sami.

Kako su se Makedonci počeli sve više afirmirati na međunarodnom sportskom, a i ostalim poljima, iza spomenika je podignuta trijumfalna kapija. Tako da mogu ispod nje proći u triumfalnom zanosu.

Trijumfalna kapija

Trijumfalna kapija


Na suprotnoj strani trga obnovljen je stari kameni most. Dobio je moderno kameno nadgrađe na starim turskim stupovima.

Kameni most

Kameni most


U Skopju se nalazi i kuća Majke Tereze.

Kuća Majke Tereze

Kuća Majke Tereze


Na periferiji grada je brdo Vodno. Na vrh vodi žičara.

Žičara

Žičara

Na vrhu je veliki željezni križ.

Križ na Vodnom

Križ na Vodnom


U Makedoniji se fino i obilno jede. Hrana je ukusna, zdrava i jeftina. Poznate su čorbe. To je gusto jušno jelo. U restoranima čorbu možete dobiti samo za doručak, eventualno još za ručak. Popodne i navečer se čorbe ne poslužuju. Ako naručite salatu, a sve su izvrsne, dobit ćete je na početku obroka. Ostala jela slijede tek kada pojedete salatu. U Skopju preporučujem restoran "Kod maršala" (Kaj maršalot). Uređen je u retro-jugo stilu, a donedavno su konobari nosili pionirske kape i marame.

Kod maršala

Kod maršala

Poznati makedonski specijalitet je gravče na tavče. Pa kada povrh još dobijete koji ćevapčić, mljac.

gravče na tavče

gravče na tavče

Za desert nisam uspijevao odoliti baklavama.

desert

desert


U Crkvi sv. Spasa nalazi se prekrasan ikonostas. Izrađen je od drveta i predstavlja vrhunsko umijeće dubinskog drvoreza. Izradila su ga trojica majstora pod vodstvom Petrea Filipovskog.

Ikonostas sv. Spasa

Ikonostas sv. Spasa

Detalj ikonostasa

Detalj ikonostasa


Makedonija je prepuna živopisnih manastira. Jedan od njih je Sv. Pantelejmon.

Sv. Pantelejmon

Sv. Pantelejmon

Ima i mnogo džamija. Najpoznatija je skopska Mustaf-Pašina džamija.

Mustaf-Pašina džamija

Mustaf-Pašina džamija


15.05.2012. u 08:38 • 5 Dojmovi Ispis#

nedjelja, 13.05.2012.

Makedonija 1

Bili smo tjedan dana na putu. Bez Malog Psa, koji je za to vrijeme uživao na selu. Posjetili smo Makedoniju i zadnji dan bili u Nišu. Tjedan dana za pamćenje. Putovali smo s grupom sveučilišnih profesora i studenata, plus jedan fratar.
Tamo je sve drugačije. Prekrasni krajolici, ali ih nitko ne primjećuje. Ukusna hrana, izuzetno jeftina. Stari oslikani manastiri, u koje osim turista rijetki vjernici ulaze. Hoteli s jacuzzi kadama koje poplavljuju kupaonicu. I nitko se ne nervira. Gostoljubivi su i veseli.
Zakoni se prekrajaju kako kome u danom trenutku odgovara. Ili se naprosto zanemaruju. Prekraja se i izgled glavnog grada. U kič. Posvuda je prisutan kič, tako da možda više i nije kič.

Manastir Prohor

Manastir Prohor Pčinjski


Manastir Prohor

Unutrašnjost Manastira Prohor Pčinjski


Prohor

Prohor Pčinjski


U manastiru žive dva monaha i jedan pripravnik. Izuzetno su susretljivi. Upoznali su nas s poviješću manastira, naravno uz zakusku. Prije rastanka smo s monahom prošetali po okolnoj prirodi.

Nekon nekoliko pokušaja rastanka od već spomenutog monaha, konačno krećemo put sela Pelince. Tu je sagrađen memorijalni centar "Drugog Ilindenskog ustanka".

Pelince

Mozaik na ulazu memorijalnog centra


Dvorana

Dvorana


Dan završavamo u Skopju, u kojem ostajemo još dva dana.

13.05.2012. u 22:17 • 1 Dojmovi Ispis#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

< svibanj, 2012 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Listopad 2014 (1)
Rujan 2014 (1)
Kolovoz 2014 (1)
Srpanj 2014 (1)
Prosinac 2013 (1)
Siječanj 2013 (2)
Prosinac 2012 (2)
Studeni 2012 (4)
Listopad 2012 (2)
Rujan 2012 (1)
Kolovoz 2012 (2)
Srpanj 2012 (2)
Lipanj 2012 (1)
Svibanj 2012 (6)
Travanj 2012 (1)
Ožujak 2012 (3)
Veljača 2012 (1)
Siječanj 2012 (2)
Prosinac 2011 (3)
Studeni 2011 (4)
Listopad 2011 (1)
Rujan 2011 (4)
Kolovoz 2011 (1)
Lipanj 2011 (1)
Svibanj 2011 (2)
Travanj 2011 (2)
Ožujak 2011 (4)
Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (2)
Studeni 2010 (2)
Listopad 2010 (1)
Rujan 2010 (3)
Lipanj 2010 (2)
Svibanj 2010 (4)
Travanj 2010 (6)
Ožujak 2010 (7)
Veljača 2010 (5)
Siječanj 2010 (3)
Prosinac 2009 (2)
Studeni 2009 (3)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (3)
Kolovoz 2009 (6)
Srpanj 2009 (3)

Dojmovi da/ne?


Posjetitelji iz zemalja

rado posjećujem

Image Hosted by ImageShack.us


levant
Nisa
modri odsjaj
piton007
dordora2
premudra
Suncokretica
ZAPISI LJUTIH BABA
Živjeti svoj život


e-mail

muskarac385@gmail.com

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se