živim današnji dan

petak, 31.07.2009.

osvježenje

Na ovih 30+ stupnjeva otvaram frižider i tražim bocu s rashlađenim pjenasto-kiselkastim napitkom...

Kefir (Wikipedia)


Kefir (na turskom "köpürmek" = "pjeniti se") je gusti tečni mliječni napitak koji se sastoji od ugljične kiseline i etil alkohola i koji potiče sa Kavkaza. Također postoji kefir sa vodom koji za vrenje koristi šećer.
Mliječni kefir nastaje tako što se u kravlje, ovčije ili kozje mlijeko stave grumenčići kefira, simbioze od bakterija mliječne kiseline, streptokoka, mikrokoka i gljivica i tako ostave jedan do dva dana. Pri tome mlijeko fermentira. Optimalna temperatura je od 10 °C do 25 °C. Sadržaj alkohola može varirati od 0,2% do maksimalno 2%. Masti i proteini odgovaraju sastavu mlijeka koje se koristi. Takav kremasti napitak ima kiselkast ukus.


Grumen gljivica kefira


Grumenčići kefira, "gljive", mogu narasti kao orah ali nije neobično da budu veliki i kao šaka, gumene su konsistencije i sastoje se od proteina, masti i polisaharida koje proizvode različite bakterije. Ti grumenčići se razmnožavaju vremenom i udvostruče masu za 14 dana. Suvišni grumenčići kefira se mogu osušeni ili zamrznuti sačuvati i dati nekom drugom. Grumenčići kefira ne smiju dugo stajati u dodiru s metalima.
Za industrijski proizveden kefir se obično ne koriste "gljivice" nego hmelj i specijalno odabrane kulture bakterija koje ne odgovaraju kompleksnoj mikroflori prirodnog kefira, da bi tako dobijeni napitak zadržao isti ukus. Drugi razlog zašto se ne koriste prirodne "gljivice" kefira je što se pri skladištenju oslobađa ugljičnidioksid što može izazvati eksploziju u pakiranju. Tradicionalni kefir sadrži mikrofloru koja se prilagođava okolini, na primjer mijenja se sa godišnjim dobima.



Kefir u posudi

Gljivice kefira u plastičnom cjedilu


U plastičnu posudu stavim gljivice kefira i nalijem mlijeko. Ostavim da stoji oko 24 sata. Dobiveni kefir procijedim kroz plastično cjedilo. Napitak u boci od mlijeka spremim u frižider, a gljivice dobro isperem pod mlazom hladne vode i ponovim postupak.

31.07.2009. u 08:46 • 2 Dojmovi Ispis#

četvrtak, 30.07.2009.

o meni...

Gabariti: 175/87, premda bi volio da je 78 yes. Spol: m. Trebam naočale za čitanje, tek toliko da se zna koliko imam godina. Brada i brkovi su prisutni. Ostalo: uobičajeno.

30.07.2009. u 14:02 • 4 Dojmovi Ispis#

Moj prvi post

Tek toliko da nešto ima.

30.07.2009. u 13:24 • 0 Dojmovi Ispis#

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.

  srpanj, 2009 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Listopad 2014 (1)
Rujan 2014 (1)
Kolovoz 2014 (1)
Srpanj 2014 (1)
Prosinac 2013 (1)
Siječanj 2013 (2)
Prosinac 2012 (2)
Studeni 2012 (4)
Listopad 2012 (2)
Rujan 2012 (1)
Kolovoz 2012 (2)
Srpanj 2012 (2)
Lipanj 2012 (1)
Svibanj 2012 (6)
Travanj 2012 (1)
Ožujak 2012 (3)
Veljača 2012 (1)
Siječanj 2012 (2)
Prosinac 2011 (3)
Studeni 2011 (4)
Listopad 2011 (1)
Rujan 2011 (4)
Kolovoz 2011 (1)
Lipanj 2011 (1)
Svibanj 2011 (2)
Travanj 2011 (2)
Ožujak 2011 (4)
Veljača 2011 (1)
Siječanj 2011 (1)
Prosinac 2010 (2)
Studeni 2010 (2)
Listopad 2010 (1)
Rujan 2010 (3)
Lipanj 2010 (2)
Svibanj 2010 (4)
Travanj 2010 (6)
Ožujak 2010 (7)
Veljača 2010 (5)
Siječanj 2010 (3)
Prosinac 2009 (2)
Studeni 2009 (3)
Listopad 2009 (1)
Rujan 2009 (3)
Kolovoz 2009 (6)
Srpanj 2009 (3)

Dojmovi da/ne?






Posjetitelji iz zemalja

rado posjećujem

Image Hosted by ImageShack.us


levant
Nisa
modri odsjaj
piton007
dordora2
premudra
Suncokretica
ZAPISI LJUTIH BABA
Živjeti svoj život


e-mail

muskarac385@gmail.com

Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se