Image Hosted by ImageShack.us

vatrogasci rab

nedjelja, 03.08.2008.

Dječji vrtić »Pahuljica« nakratko je postao mjestom zamišljenog požara, odnosno održavanja vježbe evakuacije, spašavanja stradalih i gašenja požara koja je vrlo uspješno održana pod zapovjedništvom Josipa Jaške, zapovjednika Vatrogasne zajednice otoka Raba. Nakon zvuka sirene, oko 170 djece, odgajateljica i zaposlenih u vrtiću izašlo je izvan objekta, a vatrogasci DVD-a Rab i DVD-a Lopar su za par minuta stigli na mjesto zamišljenog požara s pet navalnih, tehničkim, zapovjednim vozilom, te vozilom za prijevoz ljudstva. Počeli su razmotavati vatrogasne cijevi za vodu i ostalu opremu, te su demonstrirali spašavanje dvoje djece i jedne odrasle osobe iz objekta zahvaćenog požarom. Mališani su s oduševljenjem i divljenjem promatrali vatrogasce, njihova odijela, kacige i ostalu opremu za gašenje požara. Nakon uspješnog završetka vježbe, djeca su razgledavala vozila vatrogasaca, a zauzvrat su im poklonili svoje radove na temu požara i vatrogasaca. Zapovjednik VZ-a otoka Raba Josip Jaška rekao je kako je u vježbi sudjelovalo 54 vatrogasaca iz dvaju DVD-a Rab i Lopar, od kojih je njih 42 bilo aktivnim sudionicima.
– Ova vježba za nas je bila i provjera znanja, odnosno praktični dio ispita za vatrogasce, dočasnike i časnike, kojeg su moram reći, svi uspješno položili, rekao je zapovjednik jedne od najuspješnijih vatrogasnih postrojbi u našoj zemlji Josip Jaška.

by: Novi list

elaborat vježbe:


U Rabu 10. travnja 2008. godine


PLAN VJEŽBE:

Gašenje zamišljanog požara u dječjem vrtiću ''Pahuljica'' u Palitu.
Uvježbavanje osoblja dječjeg vrtića za mogućnost požarnog događaja i izvođenja evakuacije djece i osoblja iz zgrade vrtića.
Uvježbavanje vatrogasaca u uvjetima zgr4ade dječjeg vrtića uz osiguravanje putova evakuacije iza zgrade.
Spašavanje dvije (2) osobe koje su ostale u zgradi nakon evakuacije ( pretraživanje i izvođenje osoba iz zgrade).


SUDIONICI VJEŽBE:

Osoblje dječjeg vrtića ''Pahuljica''
Vatrogasci DVD-a Rab …………… 27 vatrogasaca
Vatrogasci DVD-a Lopar …………. 12 vatrogasaca
Djelatnici Policijske postaje Rab


CILJ VJEŽBE:

Provjera uvježbanosti osoblja dječjeg vrtića ''Pahuljica'' u izvođenju postupka evakuacije, te provjera koordiniranosti rada vatrogasaca i zaposlenika.


SUPOZICIJA POŽARA:

Pretpostavljeni požar dogodio se u prostoru kotlovnice i proširio se na prostor kuhinje.


UZROK PRETPOSTAVLJENOG POŽARA:

Kvar na električnim instalacijama u kotlovnici.


POSTUPCI OSOBLJA DJEČJEG VRTIĆA:

Zaposlenica vrtića primijetila je dim koji je izlazio iz prostorija kotlovnice, te je o tome odmah obavijestila ravnateljicu dječjeg vrtića.
Ravnateljica odmah obavještava vatrogasce i nalaže zaposlenicima da okupe djecu u prostorijama u kojima inače borave, te da provjere jesu li sva djeca prisutna u tim prostorijama.
Kako se požar proširio i na prostor kuhinje, čime je poprimio veće razmjere, nije ga moguće gasiti priručnim sredstvima, stoga nalaže zaposlenicima kuhinje da izađu u drugi prostor, a radi njihove sigurnosti.

POSTUPCI VATROGASNIH EKIPA PO DOLASKU NA PRIZORIŠTE:

Po dolasku na prizorište zapovjednik intervencije odmah preuzima vođenje intervencijom, te zapovijeda gašenje prostorija zahvaćenih požarom uporabom poluteške pjene i pjene pod tlakom (CAFS), što izvodi uz pomoć dva navalna vozila (Iveco DVD-a Lopar i Mercedes Atego DVD-a Rab).
Zapovijeda razvijanje cijevnih pruga unutar zgrade radi osiguravanja putova za evakuaciju, te cijevne pruge oko zgrade radi hlađenja zgrade i sprječavanje širenja požara na okolne objekte, što izvode navalna vozila Iveco DVD-a Lopar , TAM i Unimog 100 DVD-a Rab.
Zapovjednik procjenjuje da je nužno evakuirati svu djecu i zaposlenike iz zgrade zbog opasnosti trovanja ugljičnim monoksidom i sve gušćim dimom koji se širi unutrašnjošću zgrade, te nalaže ravnateljici dječjeg vrtića da zaposlenici započnu s izvođenjem evakuacije.
Znak za evakuaciju dat je uključivanjem alarmnog sustava ugrađenog u zgradi vrtića, čime započinje evakuacija djece i osoblja iz vrtića na slobodan prostor ispred zgrade, dok vatrogasci cijelo vrijem osiguravaju putove evakuacije.
Nakon izlaska sve djece i zaposlenika iz zgrade, zapovjednik zajedno sa ravnateljicom provjerava kod osoblja jesu li sva djeca i zaposlenici napustili zgradu i izašli na siguran prostor, kojom prilikom utvrđuje da su dvije osobe ostale u zgradi.
Odmah zapovijeda ekipi za spašavanje da započne sa pretragom zgrade, pronalaženjem ugroženih osoba, te da iste odmah izvedu na siguran prostor iz zgrade.
Ovu radnju izvode vatrogasci DVD-a Rab uz pomoć tehničkog vozila Citroen Jamper.
Provedbu svih naprijed navedenih radnji vježba se smatra dovršenom, ali se ne zapovijeda izvršiti pospremu, već sve vatrogasne ekipe ostaju na mjestima, a ravnateljici vrtića se predlaže da ona i svi zaposlenici uđu u zgradu, kako bi im se prezentirao način djelovanja svih vatrogasnih grupa koje su učestvovali u ovoj vježbi, kako u zgradi, tako i oko zgrade, kako bi shvatili svu složenost vatrogasne intervencije u njihovoj zgradi, te nužnost uvježbavanja postupka evakuacije.
Nakon obilaska vatrogasnih grupa zapovijeda se posprema, te se nakon toga sva vatrogasna vozila postrojavaju ispred zgrade vrtića, da bi ih djeca i zaposlenici mogli razgledati, eventualno fotografirati se uz vozila, postavljati pitanja vatrogascima, a sve iz razloga da se kod djece odagna eventualni strah od vatrogasaca i vatrogasne tehnike.

NAPOMENA:

Prostor izvođenja vježbe osiguravati će djelatnici Policijske postaje Rab, kako bi se izbjegla svaka mogućnost ugrožavanja djece i ostalih učesnika u vježbi od drugih sudionika u prometu.

UPOTREBLJENA OPREMA ZA GAŠENJE:

Zapovjedno vozilo ……………………. 1 vozilo
Navalno vatrogasno vozilo …………… 5 vozila
Tehničko vozilo ………………………. 1 vozilo
Vozilo za prijevoz ljudstva……………. 3 vozila
Hidraulični sustav ''Holmatro'' ………... 1 vozilo


slike:

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us



- 17:08 - Komentari (0) - Isprintaj - #

slike s predavanja studentima Šumarskog fakulteta

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

- 16:55 - Komentari (0) - Isprintaj - #

legendarni grb

Image Hosted by ImageShack.us

- 16:51 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< kolovoz, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Ožujak 2009 (1)
Studeni 2008 (1)
Listopad 2008 (1)
Rujan 2008 (2)
Kolovoz 2008 (3)
Lipanj 2008 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

  • VATROGASTVO OTOKA RABA
    wavewavewave

Linkovi

VODSTVO

  • ZAPOVJEDNIK: KAC IVICA
    PREDSJEDNIK: JOŠKO VIDAS
    TAJNIK: VIDAS JOŠKO ml.

    UPRAVNI ODBOR:

    KAC IVICA
    VIDAS JOŠKO
    JAŠKA JOSIP
    VIDAS JOŠKO ml.
    ČIPČIĆ HARI
    KRSTINIĆ DANIJEL
    ĆUĆA - ŽENTIL JOSIP
    FAFANĐEL SANJIN
    STOJNŠEK BORIS
    BRAVARIĆ VJEKOSLAV
    PRESEČKI TOMISLAV

VATROGASNI DOM DVD-a RAB

  • Palit 49
    51280 Rab
    Tel./ fax. 051/ 724 - 372