SUPETAR DOBIVA MULTIFUNKCIONALNI VATROGASNI DOM VRIJEDAN 2 MILIJUNA EURA
[ # ]

SUPETAR

Supetar bi uskoro trebao dobiti moderni, multifunkcionalni vatrogasni dom vrijedan 2 milijuna eura, a sredstva za ovaj brački megaprojekt pokušat će se dobiti iz europskih fondova. Sama gradska vlast, otkriva nam Ivana Marković, gradonačelnica Supetra, posljednjih godina znatno ulaže u vatrogasce, no sve više je očit neadekvatan prostor ispod nogometnog igrališta u kojem sada borave. - Svakog ljeta vidimo koliko nam znače gasitelji, a sjećamo se kako su državni dužnosnici slavili gasitelje i prošlog ljeta, no veliki dio tih obećanja ostao je samo na tome. Međutim, mi u Gradu Supetru ne posustajemo, te smo došli na ideju da se u Supetru podigne moderan vatrogasni dom i to na lokaciji 'Žedno drage' - najavljuje gradonačelnica. Očito je, kako kaže, da je sadašnji prostor, garaža ispod tribina nogometnog igrališta, neprikladna za pravilno čuvanje vatrogasnih vozila i tehnike kojom vatrogasna postrojba dobrovoljnog društva raspolaže, a uz to riječ je o prostoru koji nije u vlasništvu Grada i samo je pitanje vremena kad će se iz njega trebati iseliti. - Izgradnjom vatrogasnog doma riješili bismo nekoliko problema odjednom, povećali preventivu i ostvarili sigurnost naših stanovnika. Konačan cilj nije samo stvaranje neophodnih uvjeta za operativno i protupožarno djelovanje naših vatrogasaca već i njegova implementacija u cjelokupni društveni i gospodarski dio života Supetra, Postira, Sutivana i Nerežišća pa i našeg otoka u cjelini kako bi na kraju postao ne samo mjesto za obuku i educiranje novih vatrogasaca već i kao mjesto okupljanja našeg puka, a posebice mladih - navodi gradonačelnica.
Image and video hosting by TinyPic
Uz to, poučeni negativnim iskustvima prirodnih katastrofa u našoj zemlji poput poplava u Gunji 2014., a posebice recentnih katastrofalnih požara u Dalmaciji prošle godine (u gašenju onog najvećeg kod Splita sudjelovali su i brački vatrogasci) valja istaknuti kako bi ovakav multifunkcionalni objekt iako namijenjen prvenstveno vatrogascima i vatrogasnoj djelatnosti kao operativno i obučno središte u slučaju takvih ugroza bio zapovjedni i informacijski centar zaštite cijelog otoka iz kojeg bi se upravljalo i koordiniralo svim operacijama zaštite i spašavanja, a dio njegove infrastrukture po potrebi mogle bi koristiti i ostale žurne i spasilačke službe, Crveni križ, GSS, civilna zaštita… - Dom bi u slučaju takvih izvanrednih događanja bio i centralna točka evakuacije stanovništva, distribucijski centar humanitarne pomoći, pitke vode, hrane, lijekova i sl. Ništa slično na Braču do sada ne postoji, a ako se zna da je riječ o najvećem srednjodalmatinskom otoku površine od gotovo 400 četvornih kilometara, otoku na kojem živi preko 13 tisuća ljudi, otoku čije je gospodarstvo gotovo u potpunosti ovisno o turizmu i kojeg tijekom godine posjeti četvrt milijuna turista onda je i te kako očito kolika je važnost izgradnje takvog doma - kaže gradonačelnica. Inače, Grad u posljednjih nekoliko godina znatno ulaže u zaštitu od požara, povećana su izdvajanja za vatrogasce sa 630 tisuća na više od 1 milijun kuna u proračunu za 2018. godine, a trenutno je u postupku nabavka novog vatrogasnog vozila klase A.

Kad se već govori o vatrogastvu na Braču dobro je podsjetiti kako je DVD Supetar osnovano 1951. godine s dvadesetak entuzijasta, među kojima je bilo zidara, težaka, klesara, radnika i činovnika i to kao prvo vatrogasno društvo na otoku Braču. - U šezdeset godina postojanja kroz Društvo je prošlo gotovo tri stotine ljudi. Zahvaljujući ljubavi prema vatrogastvu koja se prenosila s oca na sina u mnogim supetarskim obiteljima nerijetki su primjeri da su gotovo svi muški članovi Društva. DVD 'Supetar' danas broji preko stotinu članova od kojih je četrdesetak aktivnih vatrogasaca educiranih kroz vlastiti program školovanja u kojem se velika pažnja posvećuje upravo edukaciji mladih vatrogasaca koji uz pomoć profesionalaca i iskusnijih članova stječu znanja i vještine neophodne za sudjelovanje u svim aktivnostima DVD-a - napominje gradonačelnica. O kakvom je društvu riječ najbolje govori podatak da ovaj DVD s profesionalnom jezgrom godišnje odradi i do 150 intervencija među koje osim uobičajenih požara otvorenih prostora spadaju i one tehnički vrlo zahtjevne poput gašenja požara kuća i industrijskih objekata, intervencije u prometu te akcije potraga i spašavanja. Osim osnovne zadaće, protupožarne zaštite na području čitavog otoka, DVD Supetar ima i vrlo važnu ulogu u otočnoj zajednici poklanjajući posebnu pozornost radu s djecom i edukaciji mladih te humanitarnom radu.
Image and video hosting by TinyPic
Važno je reći kako osim za Grad Supetar, vatrogasci DVD-a Supetar brinu i o sigurnosti općina Nerežišća, Postira i Sutivana (što je zemljopisno gotovo 50% površine otoka), a usvajanjem zajedničkog Plana zaštite od požara DVD Supetar postaje i njihova vatrogasna postrojba, pa će sve ove četiri jedinice lokalne samouprave zajedno nastaviti razvijati zaštitu od požara na svojem području baš kroz razvoj Dobrovoljnog vatrogasnog društva Supetar. Okupljeni oko istog cilja u gradskoj administraciji su prikupili svu dokumentaciju, te svoj projekt predstavili u Ministarstvu poljoprivrede gdje je dobio zeleno svjetlo, nakon čega će se Gradu Supetru omogućiti apliciranje na eu projekt vrijedan 2 milijuna eura. - Vjerujemo u pomoć države, te posebno Ministarstva regionalnog razvoja, sve kako bi Brač dobio moderan vatrogasni dom kakvog zaslužuje - poručuje na kraju gradonačelnica Marković.…. dalmatinski portal

Image and video hosting by TinyPic

19.02.2018. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters