VATROGASCI UPUĆUJU NA OPREZ UZ BLAGDAN SVIH SVETIH I DUŠNI DAN
[ # ]

ZAGREB

I ove godine će veliki broj hrvatskih građana obilježiti blagdan Svih svetih i Dušni dan tradicionalnim odlaskom na groblje, postavljanjem cvijeća na grobove i paljenjem svijeća. Na taj način se sjećamo naših najmilijih koji više nisu s nama. U ovakvim trenucima potrebno je pozvati građane na oprez zbog mogućeg nastanka požara. Velika količina upaljenih svijeća, rastopljenog voska i suhog cvijeća na grobljima može se lako zapaliti.

Vatrogasci savjetuju:
- nemojte paliti svijeće i šibice u blizini suhe trave
- svijeće koje još gore i šibice ne bacajte u travu ili smeće
- ne uklanjajte ugašene svijeće dok se ne ohlade
- stare lampione i ostali otpad odlažite na za to predviđena mjesta
- ukoliko palite voštane svijeće i lampione u kućama, ne ostavljajte ih bez nadzora
- po izlasku iz kuće ili odlasku na spavanje ugasite svijeće
- nemojte stavljati upaljene svijeće i lampione na prozore kako ne bi došlo do požara zavjesa i namještaja.

Ukoliko ipak dođe do požara na groblju ili na objektima, odmah zovite vatrogasce na 193. Provedite naredne blagdane dostojanstveno i u miru.…. dubrovnik press

Hrvatska vatrogasna zajednica

Image and video hosting by TinyPic

29.10.2017. ...19:16 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OPREZ: Počela je sezona grijanja, koja sa sobom nosi niz opasnosti – evo kako se zaštititi
[ # ]

KRAPINA

Dolaskom hladnijeg vremena, započela je sezona grijanja, koja sa sobom nosi niz opasnosti za građane. Zbog nestručnog rukovanja pećima na kruta goriva ili električnim grijalicama, zimi nastaju požari u objektima, često sa smrtnim posljedicama. Godišnje vatrogasci zabilježe oko 2300 požara objekata razne namjene, a prosječno u požarima strada 40 osoba, stoga su članovi Hrvatske vatrogasne zajednice za građane pripremili nekoliko smjernica za sprečavanje nastanka požara.

Redovito održavanje
– Sve vrste sustava za grijanje mogu predstavljati izravnu opasnost od požara ako su nestručno postavljene ili ako nisu redovno održavane. Pri postavljanju sustava za grijanje, savjetujte se sa stručnjacima. Koristite originalne dijelove za peći, pogotovo kod dimovodnih kanala. Obavezno održavajte dimovodne kanale u suradnji s dimnjačarskom službom i redovito servisirajte peći na plin. Budite oprezni pri paljenju peći na kruta goriva jer zbog nepažnje, odjeću osobe može zahvatiti plamen. Ni u kom slučaju nemojte pokušavati zapaliti drva u peći benzinom ili sličnom zapaljivom tekućinom. Odmaknite tepihe i drugi zapaljiv materijal od peći. Nemojte držati drvo za loženje u neposrednoj blizini peći, jer može doći do zapaljenja zbog prijenosa topline. Također nemojte sušiti odjeću iznad peći i ne ostavljajte hranu na upaljenoj peći bez nadzora – upozoravaju vatrogasci.

Nazovite 193
– Neohlađeni pepeo iz peći može i nakon 24 sata biti izvorom paljenja, tako da se nikada ne smije pospremati u kartonske kutije, plastične kante ili u smeće s drugim gorivim otpadima. Pepeo odložite samo u metalne kontejnere na otvorenom, na sigurnoj udaljenosti od objekta. Ne prekrivajte električne grijalice odjećom ili krpama. Ukoliko niste stručnjak, nemojte sami popravljati grijalice. Nemojte ostavljati upaljene električne i plinske uređaje bez nadzora. Održavajte objekte čistima i prohodnima, redovito uklanjajte smeće i nepotrebne predmete, čime smanjujete količinu zapaljivog materijala u objektima. Također molimo na pojačan oprez kod grijanja objekata u kojima se nalaze životinje – poručuju iz Hrvatske vatrogasne zajednice, te podsjećaju građane da, ako uoče požar ili dim iz objekta, odmah nazovu vatrogasce na 193.…. zagorje international

Image and video hosting by TinyPic

18.10.2017. ...19:29 [ Komentari (1) ] Isprintaj

MARIO MANDŽUKIĆ vVATROGASCIMA DONIRAO OPREMU VRIJEDNU 20.000 EURA
[ # ]

BRAČ

Igračina je, to svi znamo, ali još je i važnije da je ljudina! Mario Mandžukić nikome se više ne mora dokazivati, kako na terenu, tako i izvan njega. I opet je Mandžo oduševio, o svojim humanitarnim akcijama ne želi pričati, ali zato ga hvale oni kojima je pomogao. Sad su to bili hrabri vatrogasci. Na terenu gine, ide 200 posto, kako u reprezentaciji tako i u klubu. Glavom tamo gdje većina ne bi krenula ni kopačkom… Da, o Mariju Mandžukiću zna se sve. Ili gotovo sve. Veliki nogometaš, ali još i veći čovjek. Pomaže Mandžo stalno, no o svojim humanitarnim akcijama ne želi pričati, nema ni potrebe.
Image and video hosting by TinyPic
Zato su ga oni kojima je pomogao odlučili pohvaliti i zahvaliti mu javno. Ovaj put to su vatrogasci kojima je Mandžo donirao opremu vrijednu 20.000 eura! Naš proslavljeni nogometni reprezentativac Mario Mandžukić donirao je vatrogasce dva dobrovoljna vatrogasna društva iz splitsko-dalmatinske županije, DVD Supetar i DVD Podstrana. DVD-u Podstrana i DVD-u Supetar s otoka Brača koji su ovog ljeta rame uz rame gasili katastrofalni požar kod Splita, darovao je profesionalnu vatrogasnu opremu za trideset vatrogasaca ukupne vrijednosti 20.000,00 eura.

Predstavnik DVD-a Supetar, predsjednik DVD-a Nikica Maričić tom je prigodom izjavio: ‘Od srca zahvaljujemo Mariju što je prepoznao trenutak u kojem nam je pomoć potrebna i pomogao nam svojom donacijom. Ova osobna vatrogasna oprema koje nam je poklonio omogućit će nam kvalitetniju i sigurniju borbu s vatrom i svim ostalim izazovima koji su pred nama.’ Zapovjednik DVD-a Podstrana Nikola Bakota svemu je dodao i zahvalu Dijani Šćepanović iz Poduzetničkog centra Aktiva i Best of Brač na posredovanju prilikom realizacije ove donacije, piše braconline.com.hr. U znak zahvalnosti vatrogasci Podstrane i Supetra odlučili su da će zajedno na svojim leđima ponijeti njegovu ‘vatrenu sedamnaesticu’ uz poruku: Mario hvala, ‘s tobom na leđima’ sve je lakše.…. jabuka tv

Image and video hosting by TinyPic

15.10.2017. ...19:21 [ Komentari (1) ] Isprintaj

DRAMA U ZAGREBU: Gori starački dom "Sveti Josip", evakuirano 80 staraca, jedna osoba hitno prevezena u bolnicu
[ # ]

ZAGREB

Zbog požara u Domu za starije osobe Sveti Josip Zagreb na Dunjevcu 17 u subotu je iz predostrožnosti evakuirano oko 80-ak korisnika doma, a zbog posljedica udisanja dima jedna je osoba prevezena u bolnicu Jordanovac. Iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama izvijestili su da je nakon dojave o požaru u 16,06 sati na intervenciju izašlo 35 vatrogasaca s 10 vozila iz vatrogasnih postaja Centar, Jankomir i Novi Zagreb te službenici Policijske uprave zagrebačke i djelatnici Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba. "Iz predostožnosti evakuirano je oko 60-ak korisnika doma s trećeg kata i 20-ak korisnika doma s nižih katova. Jedna osoba zbog posljedica udisanja dima odvezena je na Jordanovac. Požar je ugašen, a uzrok požara znati će se nakon što službenici Policijske uprave zagrebačke obave očevid", stoji u priopćenju.…. 100posto.hr

Image and video hosting by TinyPic

14.10.2017. ...20:06 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI NA KONTINENTU ZAKINUTI:Naknada Istri i Dalmaciji, a istoku Hrvatske ni lipe
[ # ]

SLAVONIJA
Piše: Marija Lešić Omerović

Zakonom o šumama predviđena je naknada za vatrogasnu djelatnost koju Hrvatske šume uredno ispunjavaju i redovito uplaćaju određeni iznos sredstava vatrogasnim zajednicama. Iako bi se vatrogasna djelatnost trebala odnositi na cijelu Hrvatsku, pravo na sredstva HŠ-a imaju samo vatrogasne zajednice s područja krša. Naime, u Zakonu o vatrogastvu, čl. 47 stoji: “Javno poduzeće za gospodarenje šumama i šumskim zemljištem u Republici Hrvatskoj dužno je izdvajati 5 posto od ukupnih sredstava koja su prikupljena od naknade za korištenje opće korisnih funkcija šuma, a uplaćuju ih vatrogasnim zajednicama jedinice lokalne samouprave s područja krša, sukladno površinama pod šumom i šumskim zemljištem.”

Apsurd
Na temelju toga sva sredstva od općekorisnih funkcija šuma u Hrvatskoj primaju samo vatrogasne zajednice u Dalmaciji i Istri. Tajnik Vatrogasne zajednice VSŽ Krešimir Jelić upozorava da su Zakon o šumama i Zakon o vatrogastvu u suprotnosti, na štetu gotovo cijele Hrvatske. Najveći je apsurd, napominje, u tome što se većina sredstava od općekorisnih funkcija šuma prikupi u Vukovarsko-srijemskoj županiji, čiji vatrogasci od toga ne dobiju ni lipe. - U Vukovarsko-srijemskoj županiji 1. rujna ove godine izbio je veliki požar između Otoka i Spačve, koji je gašen skoro cijeli dan uz pomoć vatrogasaca DVD-a Vrbanja, Nijemci, Soljani, Otok, Strošinci, JVP-a Vinkovci i Vukovar. Izgorjelo je 82 hektara mlade šume. Šteta je višemilijunska! A mi vatrogasci nećemo dobiti nikakvu naknadu za gorivo, popravak kamiona i uništenu opremu. Ako Dalmacija i Istra dobivaju šumsku naknadu za zaštitu šuma, zašto Slavonija ne može? Pravo za zaštitu šuma mora imati cijela Hrvatska - odlučan je Jelić.
Vukovarsko-srijemski vatrogasci sami iz svoje djelatnosti i od svojeg novca financiraju čuvanje šuma, a HŠ ostvaruju prihod od komercijalne djelatnosti.

Ravnomjeran razvoj
Diskriminirajuća je odredba prema kojoj pravo na protupožarnu zaštitu šuma imaju Dalmacija i Istra, a nema Slavonija. Jelić je s tim problemom upoznao i pučku pravobraniteljicu Loru Vidović, koja je početkom rujna boravila u Vukovarsko-srijemskoj županiji i s ciljem analize stanja na terenu razgovarala sa svima onima koji smatraju da su im ugrožena ili prekršena ljudska prava ili da su diskriminirani. Pravobraniteljica je bila zatečena i neugodno iznenađena načinom raspodjele sredstava za protupožarnu zaštitu šuma, a u pripremi je i izvješće za Sabor.

Iz Hrvatskih šuma postoje obećanja o sklapanju pojedinačnih ugovora direktno s vatrogasnim postrojbama, odnosno dobrovoljnim vatrogasnim društvima koja štite određeno šumsko područje, i to bi rješenje, smatraju slavonski vatrogasci, bilo pravedno. Dobivena sredstva utrošili bi u nabavu opreme kako bi mogli kvalitetno čuvati šumu i u svakom trenutku odgovoriti zadatku. Ali Zakon o vatrogastvu izričito govori da se taj prihod mora uplaćivati vatrogasnim zajednicama Istre i Dalmacije, i upravo je to glavni kamen spoticanja. Vukovarsko-srijemski vatrogasci podsjećaju na to da Ustav RH jasno kaže da je država dužna ravnomjerno razvijati sve svoje krajeve, i da ni jedan zakon ne može biti jači od Ustava.

Inače, vatrogasci u Istri su jako dobro opremljeni, imaju jako dobra vozila i odlično su organizirani, s profesionalnim i stručnim vodstvom. Na visokoj su europskoj razini i primjer su vatrogastva u Hrvatskoj. Dalmacija je za koju stepenicu niže, a Slavonija za njom osjetno zaostaje, dok se s Istrom uopće ne može ni mjeriti.…. glas slavonije

Image and video hosting by TinyPic

07.10.2017. ...10:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PODEBLJALI VOZNI PARK: "Tamara" biličkih vatrogasaca dobila dečka, za dobre novce kupili su vozilo u odličnom stanju s puno dodatne opreme
[ # ]

BILICE

Vozni park Dobrovoljnog vatrogasnog društva Bilice 'podebljan' je novim vozilom i to po vrlo povoljnoj cijeni, zadovoljan je predsjednik biličkih dobrovoljaca Andrija Ćaleta Car.

- Od jučer smo ponosni vlasnici Steyra kojeg smo kupili u gotovo tvorničkom stanju s hrpom dodatne opreme. Zapremnine je dvije tisuće litara, s puno prostora za dodatnu opremu i pogodan za tehničke intervencije – kazao je Ćaleta Car, predsjednik niti godinu dana starog DVD-a Bilice koji broji deset članova. Ponosan je, dodaje, jer je u manje od godinu dana počevši od nule društvo 'stalo' na noge, a iako im je potrebno još mnogo opreme, momci pomalo napreduju.
Image and video hosting by TinyPic
Do jučer su biličk vatrogasci u voznom parku imali samo 'Tamaru', tamića proizvedenog još '85., a ovog ljeta u jeku najgorih požara, kada se aktualiziralo pitanje (ne)opremljenosti dalmatinskih vatrogasaca, rekli su da je 'Tamara auto kao i svako drugo, samo što na njemu piše 'vatrogasci' i ima rotirke. Često imamo šale na račun Tamare, od kojih neke bolje da ne idu u javnost'.
- Naša Tamara je nezamjenjiva i volimo je, a sada je dobila dečka. Još se mislimo oko njegova imena, a krštenje će svakako biti uskoro – najavio je Ćaleta Car.…. šibenik in

Image and video hosting by TinyPic

06.10.2017. ...17:29 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ŽENSKA EKIPA VSU ŽIŠKOVEC NASTUPILA NA SVJETSKOM PRVENSTVU U IZMIRU
[ # ]

IZMIR
Piše: Radovan Zadravec

Završilo je još jedno Svjetsko vatrogasno sportsko prvenstvo koje se od 25.9. do 01.10. održavalo u turskom gradu Izmiru na kojem je nastupila i ženska ekipa Vatrogasne sportske udruge Žiškovec kao predstavnik Hrvatske.
Image and video hosting by TinyPic
Ekipu su činile: Lea Vugrinec i Mateja Vugrinec iz Murskog Središća, Magdalena Doležaj iz Brezja i Iva Patafta iz Strahoninca. Ekipa je nastupila u 3 discipline: penjanju na toranj, utrci na 100 m s preprekama i štafetnoj utrci 4x100 m s preprekama. Uz ekipu sudjelovali su i Milivoj Taslak kao sudac te voditelj reprezentacije i trener, Radovan Zadravec, dopredsjednik Međunarodne vatrogasne sportske federacije.
Image and video hosting by TinyPic
Zahvaljujemo se svim sudionicima koji su vlastitim angažmanom i financijskim doprinosom doprinijeli popularizaciji vatrogasnog sporta u Hrvatskoj te dostojno prezentirali hrvatsko vatrogastvo. Zahvala ide i sponzorima i donatorima koji su omogućili nastup na prvenstvu: Gradu Čakovcu, Općini Sveti Juraj na Bregu i Općini Strahoninec za potpore natjecateljima sa svoga područja, te poduzećima AlproŠardi Selnica i BON TON Zagreb te Zlatku Orsagu.
Image and video hosting by TinyPic
Kako bi što više približili vatrogasni sport zainteresiranima članovi VSU Žiškovec ove nedjelje 8.10. u vremenu od 10.30.-16.30 organiziraju Dane otvorenih vrata na kojima će se prezentirati sve discipline vatrogasnog sporta uz mogućnost isprobavanja opreme i prepreka, te rad udruge u protekle 4 godine.

Image and video hosting by TinyPic

...16:04 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters