DOZNAJTE ZAŠTO SU PILOTE HRVATSKIH KANADERA U IZRAELU PROZVALI - "CRAZY BOYS"
[ # ]

ZAGREB

Hrvatska ima ukupno 12 komada (po šest) Kanadera i Air tractora. Grčka, dosta veća država od Hrvatske, s jednakim ili čak i većim rizikom od požara, ima osam kanadera. Višestruko veća Francuska ima ih ukupno 12, a Španjolska samo tri..

Javnost možda ne zna, ali dok je sredinom srpnja južno od vatrene stihije branio Split, u Zemuniku je bilo također užurbano. Tehničari Protupožarne eskadrile 93. zrakoplovne baze obavljali su gotovo pa remont na kanaderima kako bi ih pripremili da odmah ujutro budu spremni pomoći već do temeljela izmorenim gasiteljima. Ljudi s terena će reći da je postalo jasno kako je požar pod kontrolom u utorak 18. srpnja ujutro, kad je prvi kanader nešto prije sedam sati pustio vodenu bombu na požarište, to je bio znak da je prodor vatre prema naseljima gotov. Uloga tehničara bila je izuzetno bitna, jer se motori kanadera začađe i izuzetno je važno bilo da ih oporave do utorka ujutro. U čemu su uspjeli.

Tehnički troškovi
I dok jedan dio medija i javnosti raspravlja o tome je li vojska trebala i morala prije pomoći u obrani Splita, često se zaboravi da je »žuta eskadrila« u sastavu Oružanih snaga i da je vojska u formalnom značenju te riječi na požarištu oko Splita bila od jutra. Tek je bura zaustavila kanadere u gašenju, iako su se piloti vjetru opirali do zadnjeg trena. Problemi za Split i okolicu zapravo nastaju kad kanaderi više nisu mogli pomagati.

Za te kanadere, kao i Air tractore, kojih također ima šest, no i za sve ostale troškove nastale angažiranjem vojnih postrojbi, kako zračnih, tako i kopnenih i morskih, ove godine je u proračunu Ministarstva obrane predviđeno 79.999.000 kuna. U taj iznos uključeni su i tehnički troškovi održavanja aviona, opremanja, ljudstva te rezervni djelovi, koji su nužnost kod intenzivnih aktivnosti aviona, što se ljeti jednostavno događa. Uz to, upotreba helikoptera za gašenje, koji se koriste ako se pokaže nužnost i za njima, također se financira iz tog izvora.

Avioni i piloti »žute eskadrile« su lomitelji jeftinog populizma da MORH-u ne treba toliki proračun, s obzirom da ih se u ljetnoj sezoni često zaziva, zaboravljajući da su i oni na tom, vojnom proračunu. Iako će se dio javnosti pitati zašto nema više ovih aviona, kad se pogledaju usporedbe s drugim zemljama, može se zaključiti da ih Hrvatska ima sasvim dovoljno. Grčka, ipak dosta veća država od Hrvatske, s jednakim ili čak i većim rizikom od požara, ima osam kanadera. Višestruko veća Francuska ima ih ukupno 12, a primjerice Španjolska tek tri.

Dobra slika
No, sama tehnika tek je jedan dio priče, drugi su piloti, a naši iz »žute eskadrile« su među najcjenjenijima na Mediteranu. Iako se ovakve floskule koriste često, za Protupožarnu eskadrilu to zasigurno vrijedi. Dokaz tome je i lanjska intervencija u Izraelu, kad su naši kanaderi izmješteni u tu državu u trenutku dok su harali veliki požari koji su prijetili i gradovima. Njihovi su letovi bili takvi da su ih prozvali »Crazy boys«, ludi momci, jer su prilazili nevjerojatno blizu samom požarištu. Na kraju se Izrael i zahvalio na njihovom doprinosu. Dobru sliku naših pilota i čitave eskadrile zasigurno potpomaže i spremnost Hrvatske da kad god je u mogućnosti kanadere pošalje u pomoć drugim državama koje imaju problema s požarima.

Treba se samo sjetiti velikog šumskog požara 2014. godine u Bosni i Hercegovini, koji su ugašeni tek nakon što su naši kanaderi stigli u pomoć. Ili, da se ne ide tako daleko, kako su prošli tjedan u dva dana izgasili požare koji su prije toga danima divljali po crnogorskom primorju. Zbog svega toga, »žuta eskadrila« je jedna od perjanica Oružanih snaga, iako ne nose nikakvo oružje.

Sve pod istom kapom
Treba napomenuti da je metodologija proračuna i budžetiranja »žute eskadrile« promijenjena u posljednjih desetak godina. Naime, jedno vrijeme je održavanje same eksadrile bila posebna stavka u državnom proračunu, odvojena od troškova protupožarne sezone, no kako se ovaj drugi iznos počeo probijati te tražiti rebalanse proračuna, sve je stavljeno pod zajedničku kapu, čime se omogućuje elastičnost financiranja. Iduće godine je predviđen rast od dva milijuna kuna u ovoj proračunskoj stavci, zbog povećanih potreba za servisiranjem kanadera.…. novi list

Image and video hosting by TinyPic

31.07.2017. ...13:42 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NEDELJKO VUKALOVIĆ IMENOVAN POTPREDSJEDNIKOM HRVATSKE VATROGASNE ZAJEDNICE
[ # ]

ZAGREB

Na sjednici Operativno tehničkog stožera (OTS) Hrvatske vatrogasne zajednice imenovani su brojni zamjenici, članovi odbora HVZ-a i drugi. U narednom mandatnom razdoblju visoke funkcije imat će i Varaždini.

Naime, potpredsjednicima Hrvatske vatrogasne zajednice imenovani su Đuro Petrić (VZŽ Bjelovarsko-bilogorske), Nedeljko Vukalović (VZŽ Varaždinske), Slavko Gauš (VZŽ Primorsko-goranske), Željko Petrović (VZŽ Požeško-slavonske) i Ivo Franušić (VZŽ Dubrovačko-neretvanske). Na sjednici je između ostalih donesena odluka o EU projektu sa sažetkom operacije, tzv. e-HVZ. Njime bi se kroz narednih 5 godina provodile edukacije profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca, te bi se nabavila oprema za vatrogasne operativne centre s instaliranom aplikacijom UVI.…. regionalni.com

Image and video hosting by TinyPic


30.07.2017. ...22:06 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SLAVKO TUCAKOVIĆ: Potrebna jedinstvena vatrogasna služba Hrvatske
[ # ]

BEOGRAD

O tome kakvom opremom raspolažu vatrogasci u Hrvatskoj, da li su dovoljno opremljeni i što im nedostaje, razgovarali smo sa glavnim vatrogasnim zapovjednikom Hrvatske Slavkom Tucakovićem.…. balkans.aljazeera


Image and video hosting by TinyPic

...20:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZVOR IZ VATROGASNE ZAJEDNICE OTKRIO: UHLJEBI SU KRIVI ZA KATASTROFALNU ORGANIZACIJU GAŠENJA POŽARA!
[ # ]

ZAGREB
Autor: Marin Vlahović

Odgovornost centralne vlasti je neupitna jer su se ovi planovi radili i odobravali na najvišem nivou. Možda premijer i nije bio upućen u neke detalje, ali to ne umanjuje njegovu odgovornost.

Redakcija dnevno hr je u posjedu pisma koje razotkriva katastrofalno stanje u hrvatskom vatrogasnom sustavu. S obzirom na informacije, tekst je očito pisala osoba (ili više njih) koja ima neposredna saznanja o konkretnim nepravilnostima, manjku strategije obrazovanja, nepotizmu pa i kriminalu u vatrogasnoj zajednici. U samom tekstu, naveden je i čitav niz argumenata i činjenica iz kojih se može zaključiti kako nema nikakvih isprika za slabu organizaciju gašenja požara u Dalmaciji. Također, ono što posebno zabrinjava su podaci o planskoj reorganizaciji vatrogastva u Hrvatskoj koja je utjecala na sposobnost, ljudski kadar i opremljenost vatrogasaca u najrizičnijim područjima. Odgovornost centralne vlasti je neupitna jer su se ovi planovi radili i odobravali na najvišem nivou. Možda premijer i nije bio upućen u neke detalje, ali to ne umanjuje njegovu odgovornost.

U pismu se tvrdi da je Slavko Tucaković glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske tokom požara izdao zapovijed o izvanrednoj dislokaciji iz Slavonije u Dalmaciju, točnije u Divulje. Ta zapovijed ne bi bila sporna da isti nije navodno potpisnik i jedan od inicijatora odluke gašenja i dislokacije vatrogasnih baza u Šibeniku i Zadru ove godine, kao i gašenja vatrogasnih baza na otocima Braču, Hvaru, Šolti i Korčuli prošle godine. Tucaković je inače istaknuti član SDP-a, i u tom kontekstu netko bi mogao pomisliti da je pismo poslano kako bi se politička odgovornost prebacila na bivšu vlast, ali iz ostatka teksta je vidljivo kako nije tako. Autor teksta spominje i istaknute HDZ-ovce, a samu vatrogasnu zajednicu u Republici Hrvatskoj predstavlja kao službu za uhljebljivanje nesposobnih i podobnih kadrova glavnih političkih stranaka. Analiza ide u dubinu pa tako uhljebe, odnosno takozvane „mudonje“ razdvaja po važnosti na više različitih kategorija. S obzirom na opširnost materije koju treba dodatno analizirati, ovoga puta objavljujemo dva kratka poglavlja iz pisma. Prvo se odnosi na obrazovanje vatrogasaca a drugo na odgovorne pojedince koji su dali izjave kako je sve „funkcioniralo.“

ŠKOLOVANJE VATROGASACA
Hrvatska je jedina država u EU, u kojoj se može u privatnoj školi (pučko otvoreno učilište ZLATNA VRATA u Splitu), vršiti prekvalifikacija za vatrogasca i vatrogasnog tehničara. Osim te privatne škole postoji još škola Hrvatske vatrogasne zajednice HVZ (udruga građana) u Splitu i Rijeci, te škola Državne uprave za zaštitu i spašavanje DUZS u Zagrebu. Samo za napomenu čitateljima ovog teksta, g. Ante Sanader predsjednik HVZ i HDZ-ovac, predaje u privatnoj školi pučkog otvorenog učilišta ZLATNA VRATA i HVZ školi u Splitu, predmet elektrotehnika u vatrogastvu.

Moram napomenuti da škola HVZ ima sve potrebne papire od ministarstva obrazovanja,za prekvalifikaciju vatrogasac i vatrogasni tehničar, dok DUZS škola NEMA. Međutim, DUZS škola ima sve potrebne papire i dozvole za obuku specijalnosti koja se provodi kod dobrovoljnih vatrogasnih društava koji su u sklopu HVZ,dok HVZ nema. Jednostavnim jezikom rečeno…škola DUZS,kojoj je osnivač država, nema dozvolu, ali škola koja je u sklopu UDRUGE GRAĐANA…. HVZ, ima sve dozvole.Zatim, ono što bi trebao HVZ(udruga građana), vršiti obuku za specijalnosti među dobrovoljnim vatrogasnim društvima, to ne radi jer nema dozvole, to u biti radi DUZS. Toliko u kratkim crtama o školovanju kadra,o predavačima da ne govorim.

POJEDINAČNO O ONIMA KOJI KAŽU DA JE SVE FUNKCIONIRALO
SLAVKO TUCAKOVIĆ- DUZS- politički vatrogasac, struja Miranda Mrsića bivšeg ministra i Zvonimira Mršića, čelnog čovjeka Podravke. Kada je postavljen za glavnog vatrogasnog zapovjednika,tada se prvi put i susreo sa šumskim požarima. Tek 1996 kreće njegov uspon. Propala mu je kandidatura za župana koprivničko – križevačke županije ispred SDP,pa je logično da čuva svoju poziciju.

ANTE SANADER- HVZ- vatrogasac od rođenja, ali kako sve pokvari politika,tako je i on otišao u pokvarene vode. Predavajući na dvije škole za prekvalifikaciju vatrogasac i vatr.tehničar, primajući naknadu na mjestu predsjednika HVZ, naravno da mu odgovara ovaj nered u vatrogasnoj strukturi. Od kada sjedi u saboru,od kada je bio župan, vatrogastvo je još više potonulo. Sama činjenica je da njegov matični DVD Gomilica iz Kastel Gomilice u sklopu DVD osnovala firmu d.o.o

IVAN KOVAČEVIĆ- JVP SPLIT- zapovjednik JVP Split od 2012, nakon odlaska Filicija Parčine,koji je uzdigao i unaprijedio JVP kako joj i doliči za drugi grad u RH. Predaje u školi HVZ,mlad i nadobudan,svojim izjavama kako je bilo sve kako treba, želi zadržati svoju poziciju za koju nije dorastao.

DRAŽEN GLAVINA- HVZ – županijski vatrogasni zapovjednik SDŽ, o njemu je suvišno bilo što napisati. Hirearhijski i papirno odgovoran je Slavku Tucakoviću, iako operativno Tucaković ga ne može ni postaviti ni razriješiti. Nakon dokazane pronevjere od 270.000 kn i dalje je zapovjednik SDŽ i nesmetano se voza u luksuznom terencu. Njemu najviše odgovara da se daju izjave kako je sve funkcioniralo.

TOMISLAV VUKO- DUZS –pomoćnik Slavka Tucakovića za priobalje, papirno nadređeni Glavini sa kojim je u sukobu,a operativno je daleko to od istine. Nema ga ni vidjeti ni čuti. Na suđenju za Kornatsku tragediju sve je zaboravio,vadio se na svoje godine (61), tako je zaboravio i otići u mirovinu, ali na plaću od 12.000 kn nije zaboravio,to uredno prima.

ŽELJKO POPOVIĆ- HVZ –načelnik HVZ,uredski miš, zadužen za pisanje tekstova u vatrogasnom vjesniku,organiziranje i odlazak na seminare, fotografiranje i paradiranje po vatrogasnim skupštinama. Operativa je za njega SF misija.

-VATROGASCI- HVZ;DUZS;JVP –mogu se podjeliti na dvije grupe:-oni istinski i oni koji su uhljebljeni

ISTINSKI- sebe ne nazivaju herojima, rade taj posao 24 sata 365 dana u godini,nemaju afera,većinom su nepodobni, ne mogu se stalno zaposliti jer nisu pijuni svojih šefova po DVD-ima. Ne traže pozornost,nagrade,medalje, ali nažalost takvi sve više i više odlaze iz vatrogastva jer ne mogu opstati.

ONI KOJI SU UHLJEBLJENI- to su sinovi,rođaci,prijatelji,guzico uvlakači šefova DVD;JVP;DUZS. Takvi osnivaju grupe po facebooku -VATROGASCI HEROJI i sl. Takvi se stalno promoviraju. Vatrogasni posao je opasan,to nitko ne osporava, ali nitko nikoga nije prisilio da izabere taj put. Što su onda policajci,rudari,vojni piloti,ronioci…..????…. dnevno

Image and video hosting by TinyPic

27.07.2017. ...12:49 [ Komentari (0) ] Isprintaj

I POŽEŠKI VATROGASCI POMAŽU: Na izvanrednu dislokaciju u Split otišla petorica vatrogasaca iz Požeštine
[ # ]

POŽEGA

Temeljem izvanredne zapovjedi Glavnog vatrogasnog zapovjednika RH, županije istočne Hrvatske danas šalju na izvanrednu dislokaciju u Split 23 operativna vatrogasca i 6 vozila u cilju preventivnog djelovanja glede procijene jake orkanske bure na priobalju narednih dana i nemogućnosti korištenja zračnih snaga, povećanog broja operativnih vatrogasaca i vozila u cilju sprečavanja eventualnog većeg požara nošenog burom i širenja požara. - Temeljem zapovjedi Glavnog vatrogasnog zapovjednika dobili smo zapovijed za izvanrednu dislokaciju. Kao što vidite mi smo po tome postupili, šaljemo jedno navalno i jedno kombi vozilo i pet operativnih vatrogasaca - rekao je Josip Ugrin, zapovjednik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije.

Naši vatrogasci okupili su se jutros u DVD Požega i JVP Grada Požega gdje je županijski vatrogasni zapovjednik Josip Ugrin napravio smotru pripadnika i vozila, a predsjednik VZ-e Požeško-slavonske županije Željko Petrović zaželio im je sretan put, dostojno prezentiranje vatrogastva naše županije, oprez u gašenju požara i sretan povratak kući. Ispraćaju su nazočili i požeško – slavonski župan Alojz Tomašević te gradonačelnik Grada Požege Darko Puljašić. - Budite nam na čast i ponos, čuvajte sebe i opremu i pomozite unesrećenima ako bude bilo potrebe. Jug Hrvatske ponovno dobiva pomoć Slavonije, a naši ljudi koji idu na intervenciju u Dalmaciju pokazuju da smo mi spremni pomoći. Slavonija je kroz povijest mnogo puta pokazala da zna pomoći, da osjeti ljudsku dušu, ali očekujemo da se to prihvati kako bismo i mi dobili pomoć. Vatrogastvo je jedno od najhumanijih zanimanja jer ljudi izlažu svoj život kako bi pomogli drugima i oni su ti kojima trebamo uvijek izaći u susret. Grad Požega kroz Javnu vatrogasnu postrojbu ispunjava sve obveze i smatram da smo s opremom, posebno s ljudima koji su najveće bogatstvo, ti koji su spremni na sve izazove – poručio je gradonačelnik Puljašić.…. 034portal


Image and video hosting by TinyPic

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NAJTROŠNIJE VATROGASNO VOZILO U HRVATSKOJ: I s njim se naši vatrogasci bore protiv požara: 'Ima rupu u cisterni, guta benzin k'o pijanac, ali još gasi'
[ # ]

GOJLO

Društvenim mrežama još kruži prizor fićeka iz 80-ih godina kojima su vatrogasci došli pomoći u gašenju nezapamćenog požara kod Splita prije desetak dana, a javnost se zgražava nad prastarim voznim parkom i dotrajalom opremom vatrogasaca. No, taj fićo je nova limuzina naspram “starca” koji posjeduju članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) iz mjesta Gojlo kraj Kutine.

Tamo smo, naime, pronašli najstarije vatrogasno vozilo u Hrvatskoj, koje je, što na cestama i makadamima, što u garažama, provelo više do pola stoljeća. Točnije, ove je godine njemački Opel Blitz navršio 51 godinu! Izrađen davne 1966. godine, u jeku hipi pokreta, tri je godine stariji od legendarnog muzičkog festivala Woodstock. I ne, nije riječ o muzejskom primjerku koje članovi tog vatrogasnog društva čuvaju iz nostalgije i ljubavi prema starim kramama, nego se radi o vozilu koje i dandanas aktivno sudjeluje u gašenju požara i drugim vatrogasnim akcijama. Tko zna kakve je sve požare prošao, tko ga je sve i gdje vozio...

Poznato je samo da je nakon što je proizveden u Njemačkoj, jedno vrijeme služio tamošnjim vatrogascima, a onda je stigao u Hrvatsku, točnije u Trebarjevo kod Siska, čije ga je vatrogasno društvo koristilo negdje do 90-ih godina. Zatim se nekako našao u rukama vatrogasaca naselja Zakorenja kod Požege, a u veljači 2011. godine su ga donirali DVD-u Gojlo, gdje se nalazi i danas i služi im u slučaju potrebe. Fotografijom te starine od kamiončića pohvalili su se na Facebooku, napominjući da očekuju samo lajkove, ne i kritike.
Image and video hosting by TinyPic
Motor koji prede
Josip Rogar, zapovjednik DVD-a Gojlo i vozač, okrenuo je ključ kamiona, a motor je iste sekunde zabrundao, kao da je nedavno izašao iz tvornice automobila. - Pogledajte ovu jednostavnu i moćnu mašinu! To vam je 6-cilindraš, benzinac, uvijek pali od prve! Kočnice su tako dobre, da ih se mora nježno stisnuti, inače se odmah ukopa na mjestu. Ne troši ulje, akumulator je još originalan. Neka se zna da sve na njemu štima ajnc a ! On je izrađen još u vrijeme kada su se radila kvalitetna vozila - ponosno ističe Josip. No, na pitanje zašto ga se onda žele riješiti, sve nam je priznao. - Do sada su ga puštali na tehničkom pregledu, ali su nam zadnji puta rekli da više ne dolazimo. Volan je počeo zatezati i ne prolazi eko test, inače je sve u redu. Međutim, nama za gašenje požara više ne koristi jer cisterna pušta vodu! Rupa je takva da nam se ne isplati krpati ga, ispod je truo potpuno... U cisternu stane 800 litara vode, ali kada bi došli do mjesta požara, više od pola količine bi iscurilo. Tako da nam naš Blitz koristi samo da se spoji na hidrant ili na neki potok, pa vodu vučemo u cisternu, koja potom ide kroz crijeva van. A i troši 24 litre benzina! Nemamo mi novaca za to - iskreno će ovaj vatrogasac.

Nema novca
Kažu nam članovi ovog DVD-a da su svoj kamiončić godinama sami krpali na svoj trošak, servisirali ga dokle je išlo, ali sve je manje novca od donacija pa više nemaju izbora nego ga prodati. No, vjerojatno jedini tko bi mogao biti zainteresiran za kupnju je, tvrde, neki pasionirani kolekcionar oldtajmera, koji bi bio sretan da u svojoj zbirci ima i jedno vatrogasno vozilo. - Evo, ovim putem javljam: ako je netko zainteresiran, neka nam se javi. Nije da ga se mi želimo riješiti, najradije bi ga zadržali kao raritet, ali nam treba novo vozilo. Pa mi dobivamo godišnje samo 3200 kuna za vatrogastvo, od čega nam sve ode na režije, a za ostalo se snalazimo. Nema u ovom našem selu više ni ljudi koji bi donirali. Pola ih je otišlo u Irsku i Njemačku. Zato bi bilo lijepo kada bi nam neko vatrogasno društvo doniralo neko novije vozilo. Ali isključivo novije, jer nam je starih olupina već dosta. I prije ovog Opela smo imali jednog prastarog tamića, a sada je vrijeme za neki koji nije stariji od 20-ak godina. Daju milijune kuna za vozila političkih glavešina, a mi imamo vatrogasno vozilo koje više nije sposobno za gašenje vatre! Pa gdje toga ima? Da je vatrogascima desetina toga novca, gasili bi uspješnije i mnogo gore požare od onog kod Splita - napominje ljutito Dragutin Rogar.…. jutarnji.hr

Image and video hosting by TinyPic

...07:14 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GRADONAČELNIK KOD VATROGASACA: 'Najgore je bilo kad su ljudima gorjele kuće, nestajalo je vode, branili smo se kako smo znali'
[ # ]

SPLIT
Piše:Ines Brajović

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara jutros je bio u prostorijama Javne vatrogasne postrojbe Grada Splita kako bi se još jednom zahvalio vatrogascima što su obranili grad od požara. - Najbolji način za započeti novi radni tjedan je započeti ga s najboljima, a to su naši vatrogasci koji su to pokazali kada su naš grad prošli tjedan izvukli iz vrlo ozbiljne trapule - rekao je Krstulović Opara. Večerašnji prosvjed koji se organizira na Zapadnoj obali pod nazivom 'Split gori' nije htio komentirati. - Građani imaju pravo misliti što misle, a njih treba pitati zašto će i protiv koga prosvjedovati. Siguran sam da oni koji su gasili požar vrlo dobro znaju u čemu je stvar i tko su ljudi u koje treba ulagati - kazao je gradonačelnik te još jednom pojasnio što je mislio kada je rekao da je grad požar dočekao nespreman, ali da građani jesu. - Nisam mislio na vatrogasce koji su nas izvukli, već na to da grad ima neuređene površine, divlje deponije s opasnim tvarima, imamo oko 1800 hidranata, ali ih u najugroženijim dijelovima grada možemo nabrojiti na prste jedne ruke. To su sve elementi kojima se gradska uprava planira baviti - istaknuo je Krstulović Opara.

Naglasio je i da su u jučerašnjoj humanitarnoj akciji prikupljena značajna sredstva koja će biti preusmjerena vatrogascima. Tvrdi da nam nedostaje 24 vatrogasca i oprema za njih, ali da je uvjeren da će vrlo brzo uspjeti prikupiti dovoljno sredstava za njihov angažman. Dalibor Radnić, predsjednik DVD-a Split, kaže da im je najgore bilo kada su ljudima gorjele kuće. - Mi smo tu da ih obranimo. Teško vam je vidjeti čovjeka koji zapomaže, ali to su stvari s kojima se mi susrećemo relativno često. Najgora situacija nam je bila kada smo branili kuće, nestajalo je vode, branili smo se kako smo znali - opisuje Radnić. Dok je JVP Split dobro opremljena, Dobrovoljna vatrogasna društva imaju lošu i zastarjelu opremu. Zapovjednik JVP Split, Ivan Kovačević, kaže da će sva sredstva prikupljena donacijama biti preusmjerena za nabavku opreme za DVD kojih na području Splita ima tri.
Image and video hosting by TinyPic
- Sastat će se zapovjedništvo i svako DVD će iskazati svoje potrebe, koje mi već znamo jer se s tim godinama borimo, i popunit će im se oprema. Od 1. siječnja se već pošutje to da Grad uplaćuje cjelokupni iznos za DVD i već je sada situacija dosta bolja - rekao je Kovačević. Pet kamera iz projekta HOLISTIC pokrivaju cijelo područje Splitsko-dalmatinske županije. Kovačević kaže da su im kamere bile od pomoći u praćenju požara, ali budući da ne mogu snimati po noći ne postoji snimka početka požara u Tugarama. - Kamera koja je snimala nalazi se iznad Omiša i kada zumiramo mi možemo pratiti tijek i razvoj požara, ali ne može se vidjeti kako je požar počeo - poručio je zapovjednik JVP Split.

Predsjednik splitskog Gradskog vijeća, Jure Šundov, ocijenio je da je odluka o tome da se ne pozove civilna zaštita bila mudra. - Ljudi u civilnoj zaštiti nisu ni vještinama,a ni opremom bili sposobni ići u požar i onaj tko bi ih pozvao preuzimao bi odgovornost za njihov život. Split je obranjen, na ovo nitko nije mogao biti spreman. Velika većina naših građana je prošla vojni rok i neke druge sustave obuke. Svatko tko ima više od 40 godina neke je stvari u svom životu naučio, ako je riječ o muškarcu, ako je riječ o ženama onda je to neka druga stvar. Svaki muškarac koji je u svom životu prošao neke obuke bio je dužan u sklopu sustava samopomoći poduzeti ono što može - pojasnio je Šundov te naglasio kako je on prvi dan rekao da građani moraju najprije gledati kako spasiti vlastiti život, dok je spašavanje imovine trebalo biti u drugom planu.- Ova nas situacija mora povezati i sve što možemo naučiti moramo iskoristiti, pa i civilnu zaštitu možda treba dimenzionirati na neki drugi način da bi u buduće bili spremni za ovako nešto - zaključio je Šundov.…. dalmatinski portal

Image and video hosting by TinyPic

24.07.2017. ...10:38 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATRA GUTA DINARU, A NA TERENU SU SAMO 4 VATROGASCA – Stipe Božić ogorčen: ‘Požar je katastrofalan, a nikoga nije briga’
[ # ]

DINARA

Požar koji je Dinaru zahvatio još tijekom subote, jučer se proširio. Vatra se i dalje nekontrolirano širi, a sada se svi nadaju najavljenoj promjeni vremena i kiši koja bi mogla zaustaviti trenutačno najveći požar u zemlji.

Požar su jučer gasile i zračne snage, no zasad neuspješno pa je kiša trenutačno jedina nada. Na Dinari gori područje sjevernije od Bitelića, na predjelu Vrdovo, a vatra je zahvatila većinom travu i nisko raslinje. Prema pisanju portala Dalmacija danas, opožarena površina je veća od 500 hektara.Srećom, od vatre su obranjeni planinarski dom na Vrdovu i okolne vikendice. Katastrofalan požar na terenu je gasilo svega nekoliko vatrogasaca, a iako su iz HGSS-a ponudili svoju pomoć u vidu ljudi i opreme, nitko im se nije javio.

“Naš čovjek je još tijekom subote obišao teren. Na planini se nalaze svega četiri vatrogasca. Neki ljudi gase svoje pčele, tu je nekoliko pripadnika pogranične policije. Ponudili smo Centru 112 desetak ljudi, tri vozila, 20 brentača, bili smo spremni izaći na teren braniti Dinaru od požara. Poslije toga nam se nitko nije javio. Sada je požar postao katastrofalan. Proširio se na Vještić Goru. Očito vlada stav da Dinara nije ničija pa nikoga nije briga da gori. Još u subotu vatrena linija je bila duga 3-4 kilometra, a u nedjelju navečer narasla je na 15-ak kilometara. Gdje su vatrogasci?”, rekao je proslavljeni hrvatski alpinist i član HGSS-a Stipe Božić za Dalmaciju danas. Prema zasad neslužbenim informacijama, požar je krenuo iz jednog poddinarskog zaseoka, a nenamjerno ga je izazvala jedna žena, piše taj portal.…. net.hr

Image and video hosting by TinyPic

...10:05 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NAKON KRATKOG PRIMIRJA U PORTUGALU BUKNULO NEKOLIKO NOVIH POŽARA
[ # ]

SERTA

U središtu Portugala u nedjelju ujutro buknulo je nekoliko šumskih požara. Gašenje vatre otežava jak vjetar, a spašavanju su se pridružili i stanovnici.

Nakon višednevnog primirja, nekoliko šumskih požara buknulo je u nedjelju u središtu Portugala, mobilizirajući više od 2.300 vatrogasaca koji su pokušavali zaustaviti širenje vatre. "Jak vjetar otežava borbu s požarima", rekla je u nedjelju navečer glasnogovornica civilne zaštite Patricia Gaspar, uputivši stanovnicima poziv da "ostanu mirni". Najveći požar je bjesnio u okolici Serte, u okrugu Castelo Branco, u čijem je gašenju sudjelovalo više od 800 vatrogasaca. Stanovnici su pomagali spasilačkim službama, gaseći vatru pomoću običnih crijeva za polijevanje vrta, pokazuju snimke portugalske televizije.

S drugim požarom koji je u nedjelju poslijepodne izbio blizu Coimbre, na području gdje rastu lako zapaljivi eukaliptusi, borilo se gotovo 600 vatrogasaca. Dvama selima u okrugu Portalegreu, Areii i Outeiru, trenutačno prijeti šumski požar koji je buknuo u nedjelju poslijepodne a tijekom večeri se širio na dvije strane. U golemom požaru u Pedrogao Grandeu koji je sredinom lipnja pet dana harao središtem Portugala, poginule su 64 osobe a 200 je ozlijeđeno. U nedjelju je u bolnici još bilo 13 ozlijeđenih. Portugal je nakon te tragedije donio reformu gospodarenja šumama kojom se smanjuje broj stabala eukaliptusa na njegovu teritoriju.…. rtl.hr

Image and video hosting by TinyPic

...09:55 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GRABOVACKI DVD OPTUŽUJE PINJUHA: Vatrogasci sami kupovali gorivo za navalno vozilo
[ # ]

GRABOVAC
Piše: Ivica Getto

Od izbora 2014. DVD Grabovac nije dobio ni lipe, tvrde u društvu

Veliki požari u Dalmaciji javnosti su skernuli pozornost i na stanje hrvatskog vatrogastva. O davno punoljetnim voznim parkovima i minimumima vatrogasne opreme, doduše, pisali smo već nekoliko puta, ali značajnijih pomaka nije bilo. O tome kakva je situacija u DVD-u Grabovac javno su odlučili progovoriti grabovački vatrogasci, koji tvrde da su, od samog osnutka, 1946. godine, među najaktivnijim udrugama u selu.
Image and video hosting by TinyPic
Sin tajnik?
- Član sam DVD-a od 2002. godine. Sve se vrijeme jako mnogo radilo i ulagalo mnogo napora, žrtvovanja i školovanja kako bi postizali što bolje rezultate. Nebrojeno puta smo izlazili na tehničke intervencije i gašenje požara, a prema osobnom, ali i sudu drugih, uvijek smo odlično odradili naš posao - priča Josip Špoljarec, predsjednik grabovačkog DVD-a, podsjećajući i na odličnu suradnju sa svim baranjskim vatrogascima.Problemi su se počeli javljati, tvrdi, kada je na mjesto općinskog načelnika izabran Zlatko Pinjuh. - Ubrzo nakon toga novi načelnik nas je zvao na sastanak gdje nas je doveo pred svršen čin. Priopćio je kako moramo istupiti iz Vatrogasne zajednice Baranje i biti osnivači njegove - Vatrogasne zajednice Općine Čeminac. U protivnom, zaprijetio je kako će nas zauvijek brisati iz općinskog proračuna - kaže Špoljarec, naglašavajući kako su, nemajući izbora, prihvatili njegov prijedlog. Nastavlja kako se Pinjuh sam imenovao predsjednikom općinskog VZ-a, a sina Marka postavio za tajnika. I dok je Skupština prihvatila imenovanje načelnika za predsjednika, prijedlog za imenovanje tajnika nije prihvaćen. - Bez obzira na to Marko Pinjuh obavlja tu funkciju, samo ne znamo kako kada ga Skupština nije izbrala. Također, nije izglasan ni Statut općinskog VZ-a pa držimo da je on nelegalan - objašnjava Špoljarec. Dodaje da ih, od dana osnutka VZ-a, predsjednik angažira za obavljanje tehničkih intervencija, poput zalijevanja travnjaka NK Grabovac (kojega je predsjednik), zalijevanje arheoloških iskopina u Novom Čemincu, osiguranje prilikom “njegovih” manifestacija i slično.

Ni minimum opreme
Tvrdi kako je na taj način nastala šteta na opremi, ali da bez obzira na to, od izvanrednih izbora 2014. godine, DVD Grabovac nije dobio ni jedine lipe za kupnju vatrogasne opreme. Loše stanje konstatirao je i vatrogasni inspektor, napisavši u izvještaju nakon nadzora kako DVD nema minimum vatrogasne opreme. - Kako bismo imali kada i za gorivo za navalno vozilo vatrogasci daju iz svojih džepova - pita se Špoljarec. Podsjeća kako je načelnik nedavno izjavio da se posljednjih 15 godina ništa nije radilo po općinskim vatrogasnim društvima te da se novac trošio netransparentno, što Špoljarec odlučno demantira pozivajući sve institucije da pogledaju njihove knjige. Načelnika Pinjuha pak poziva da se prisjeti dana kada su mu upravo grabovački vatrogasci od poplave spašavali velebnu vilu na jezeru. Poručuje kako načelnik sustavno radi na uništavanju DVD-ova, što mu i uspijeva.

“Kombi-vozilo samo za nogometaše”
- Kao šećer za kraj treba dodati činjenicu da je za potrebe VZ-a kupljen kombi, ali do današnjeg dana ni jedan se vatrogasac u njemu nije vozio. Kombi služi isključivo za prijevoz do lokalnih kafića i prijevoz Pinjuhovih nogometaša koji očito više vrijede od nas vatrogasaca - ustvrdio je Špoljarec, podvlačeći kako je DVD-ovom navalnom vozilu registracija istekla prije više od mjesec dana, kao i liječnički pregledi članovima DVD-a, bez kojih ne mogu izlaziti na intervencije. Kombi je bez registracije, a vatrogasci bez liječničkog pregleda, tvrdi Josip Špoljarec..... glas slavonije

VEZANI ČLANCI
ZLATKO PINJUH, NAČELNIK OPĆINE: Optužbe su neistinite i služe političkom proboju

Image and video hosting by TinyPic


23.07.2017. ...09:58 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ANTE SANADER: "Požar u Splitu bio je rutinski, mediji i neki vatrogasci sve su preuveličali"
[ # ]

KRIŽEVCI

Na sjednici Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice u četvrtak u Križevcima njezin predsjednik Ante Sanader je rekao da vatrogasna zajednica nije htjela zvati vojsku, i da je to rekao predsjednici i premijeru, jer vojska nije za gašenje požara - ona može pomoći, ali nije opremljena ni osposobljena za gašenje požara. "Nismo htjeli zvati vojsku. Rekao sam to predsjednici države, premijeru i svima. Vojska nije za gašenje požara. Vatrogasci su za gašenje požara. Vojska može pomoći, ali nije ni opremljena ni osposobljena. Oni su došli u kombinezonima koji nisu atestirani za šumski požar i s brentačama, a mi imamo 60 tisuća operativnih vatrogasaca u Hrvatskoj", rekao je Sanader.
Image and video hosting by TinyPic
Istaknuo je da treba iskoristiti trenutak i iz državnog proračuna zatražiti više novca za vatrogastvo s obzirom na starost vozila i kvalitetu opreme. "Požar u Splitu za mene je rutinski požar. Stalno me prozivaju da ja o tom požaru govorim bez strasti. Takvih sam požara u svojoj karijeri imao na desetke, ali mnogi, od portala do, nažalost, i naših vatrogasaca pokušavaju koristiti takvu situaciju. Neki novi gradonačelnici i načelnici koji o tome ništa ne znaju izjavljuju da nema sustava i da ne radi sustav, te izjave onda prenose mediji i recikliraju ih", rekao je Sanader i dodao da su iz unutrašnjosti za požar "dignuli 12 cisterna" i da je to bilo dovoljno.

"To je scenarij koji smo već doživjeli. To sam rekao 2001. godine tadašnjem ravnatelju policije Ranku Ostojiću, kada smo imali isti takav požar, potpuno iste vrste", rekao je Sanader. Ocijenio je kako, među ostalim, "nije dobro da se politizira situacija, nego iz svega treba izvući pouke i poboljšati sustav". Podsjetio je članove Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice da je na posljednjoj sjednici Hrvatskoga sabora prihvaćena strategija nacionalne sigurnosti i da bi se na temelju toga mogli natjecati za novac iz Europske unije, kao što su učinili Poljaci. "Lokalna uprava je 'mrtva' ovakva kakva je i ne može neka siromašna općina izdvojiti više nego što ima. Bit će još aktivnosti jer je za sljedeći tjedan najavljena nova bura koja će rezultirati novim požarima. Ima, sigurno, i nešto podmetnutih požara. Nije normalno da na cijelom Jadranu gori, ali gori i u Italiji, Španjolskoj, Portugalu, Kanadi i SAD-u", rekao je predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader na današnjoj sjednici Predsjedništva te zajednice u Križevcima.…. tportal

Image and video hosting by TinyPic

21.07.2017. ...21:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI U PROTESTNOJ ŠETNJI: Molitva u Hramu za kolegu koji se bori za život
[ # ]

BEOGRAD

Vatrogasci-spasioci Beograda i Srbije najavili su za večeras u 19 sati mirnu protesnu šetnju, nakon koje će se u Hramu Svetog Save pomoliti za ozdravljenje svog kolege Milana Rmuša, najteže nastradalog u požaru koji se dogodio prekjučer u Tvornici papira na Adi Huji. Jedna kolona vatrogasaca kretaće se od Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd u 19 sati, a druga kolona od 19.30 sa Slavije ka Hramu Svetog Save gdje će prisutne dočekati svećenik i očitati molitvu za ozdravljenje kolege Milana Rmuša i zdavlje svih vatrogasaca Srbije.

- Kolega Milan Rmuš je kritično ozljeđen u požaru u tvorničkom pogonu "Kartonke Avala". Taj pogon je gorio po deseti put u prethodne dvije godine i nadležni nisu ništa poduzeli do sada da se to više ne događa, niti su pronađena i kažnjena odgovorne osobe. Kolega se bore za život na VMA jer mu je potpuno izgorjelo 65-70% kože. Neka mu je dragi Bog u pomoći - napisao je Milanov kolega na svom Facebook profilu. Vatrogasci su pozvali sve građane koji se žele priključiti molitvi u Hramu Svetog Save u 20 sati.…. blic.rs

Image and video hosting by TinyPic

...15:16 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZBOG MATERIJALNIH PRAVA NAJAVLJENE IZMJENE ZAKONA O VATROGASTVU
[ # ]

ZAGREB


Vlada će pitanje plaća i drugih materijalnih prava vatrogasaca riješiti izmjenama Zakona o vatrogastvu, najavio je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić ističući kako će se time riješiti nelogičnosti decentraliziranog načina plaćanja, kojim je uređeno da se novac za isplatu plaća i materijalnih prava ne osigurava u državnom proračunu već u proračunima gradova i općina, javlja Hina.
Image and video hosting by TinyPic
Pavić je rekao kako je zbog decentraliziranog načina plaćanja došlo i do nesrazmjera u visini plaća između pojedinih javnih vatrogasnih postrojbi, pa je prije dva mjeseca zbog uočenih nelogičnosti održan sastanak na kojem je donesena odluka o načinu njihova rješavanja kroz izmjene Zakona o vatrogastvu.

Na sastanku održanom 3 . svibnja zaključeno je da se pitanje svih materijalnih prava, među kojima je i regres, dodatno uredi kroz šire izmjene Zakona o vatrogastvu, a ne kroz "vraćanje vatrogasaca u državne službenike" iz kojih su "ispali" 2003. godine. Odbor profesionalnih vatrogasaca Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske u srijedu je upozorio da se vatrogasce, kada gase vatru i spašavaju ljude i imovinu, proglašava "hrvatskim vitezovima" i herojima, no kada im treba isplatiti regres ili povećati osnovicu onda ih se ignorira.…. zaštita

Image and video hosting by TinyPic

...14:07 [ Komentari (0) ] Isprintaj

STRADALI VATROGASCI: Prevrnulo se vatrogasno vozilo, troje ozlijeđenih
[ # ]

SPLIT

Tri su vatrogasca ozlijeđena u slijetanju osobnog automobila u srijedu popodne u zaseoku Ružićima u Dugobabama, doznaje se u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi. Automobil je sletio s ceste i prevrnuo se na krov oko 15,30 sati. Na mjestu nesreće u Dugobabama obavlja se očevid kako bi se utvrdili uzroci nesreće. Jedan vatrogasac iz Zagreba koji je kolabirao u Dugobabama je prevezen u splitsku bolnicu, izvijestio je vatrogasni zapovjednik u Splitsko-dalmatinskoj županiji Dražen Glavina. On je potvrdio kako su u Dogobabama poslijepodne ozlijeđena tri vatrogasca kojima se prevrnuo automobil. Prilikom odlaska na mjesto intervencije prevrnulo se malo vatrogasno vozilo i tri su vatrogasca ozlijeđena – jednome je ozlijeđena noga, a druga dva dobro se osjećaju, rekao je Glavina..…. net.hr

Image and video hosting by TinyPic

19.07.2017. ...20:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OPREMA SE RASPALA: Vapaj vatrogasaca Zadvarja: "I ono malo crijeva šta smo imali pola nam je izgorjelo a cisterna crkla"
[ # ]

ZADVARJE

Vapaj vatrogasaca Zadvarja: 'I ono malo crijeva šta smo imali pola nam je izgorjelo, cisterna TAM 130 je crkla usred požara - raspala se od starosti'
Image and video hosting by TinyPic
Kako se situacija s požarima u Dalmaciji smirila, naši heroji odlučili su otvoriti dušu i pokazati pravo stanje svoje vatrogasne opreme s kojom su ovih dana obranili Dalmaciju od vatrene buktinje. Iako smo znali da je oprema u katastrofalnom stanju ovaj post koji je objavio DVD Zadvarje šokirao je mnoge i možda najbolje dočarao katastrofalno stanje vatrogasne opreme. Post je objavljen na Facebook stranici Vatrogasci - Oni su naši heroji, a prenosimo ga u cjelosti:

"Drage kolege evo da vidite tugu DVD-a Zadvarje! Sada kad se slegla ova situacija oko požara na Prpuši. Znači i ono malo crijeva šta smo imali pola nam je izgorilo, cisterna Tam 130 je crkla usred požara (raspala se od starosti),Tamić nam je isto u kvaru. Mi više stvarno ne znamo šta treba napravit da neko čuje naš vapaj jer kako je krenula sezona do 1.10 mjeseca više nećemo imat opreme ni ispravno vozilo da izađemo na intervenciju! Sa tugom DVD ZADVARJE"…. vijesti.rtl.hr

Image and video hosting by TinyPic

...19:05 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATRU GASI, VODU PLATI: Dok vatrogasci padaju s nogu od umora, šibenski Vodovod poslao im ovrhu zbog paušala za vodu!
[ # ]

ROGOZNICA
Piše: Tomislav Kukec

Hrvatsku ne prestaju šokirati kataklizmizčki prizori katastrofalnih požara koji već danima haraju Dalmacijom, a gotovo uz svaku od fotografija s požara ističlu se vatrogasci kao heroji bez čijeg bi djelovanja od Splita i okolice danas ostala samo spaljena zemlja. Pa iako građani i institucije vatrgoasce nazivaju herojima, kuhaju im kave i ručkove, pomažu kako znaju i umiju i klanjaju im se do poda zbog nevjerojatnih, nadljudskih napora koje ulažu već danima, čini se kako ne razmišljaju svi isto. Kako donosi Šibenski, DVD Rogoznica primila je ovih dana "čestitku" šibenske komunalne tvrtke Vodovod i odvodnja u kojem ih preko javne bilježnice Ljiljanke Malenice obavještavaju kako su pokrenuli postupak prisilne naplate - ovrhe - zbog neplaćenog duga.

Da tuga bude veća - rogozničke vatrogasce tereti se za dug za paušalno plaćanje vode! No, nije riječ čak ni o vodi koju su šibenski vatrogasci potrošili, već o paušalu za hidrant kojeg uopće ne koriste. Prijedlog za ovrhu na temlju vjerodostojne isprave na iznos od 3977 kuna zajedno sa zateznim kamatama nije došao zbog potrošene vode već za paušal na hidrantu s vodomjerom koji nije u vlasništvu rogozničkih vatrogasaca, kojeg ne koriste, a niti su tražili da se postavi. Unatoč tome već punih deset godina DVD-u Rogoznica stižu računi i ovršni prijedlozi, pa se suma za plaćanje popela na pedesetak tisuća kuna.

Rogoznički vatrogasci ističu da na protupožarnim hidrantima po zakonu uopće ne bi smio biti vodomjer. No, baš da se ne bi dogodila ovakva situacija, s tog hidranta uopće ne uzimaju vodu iako im je najbliži. Vodu za pranje vozila i svojih prostorija uzimaju s vlastitog priključka i uredno plaćaju. No, iako taj hidrant ne koriste, šibenski Vodovod smatra da ga moraju plaćati, pa im uredno ispostavlja račune za paušalno plaćanje hidranta. Predsjednik DVD-a Čedo Živković novinarima Šibenskog požalio se na taj problem, ističući kako za pedeset tisuća kuna, koliko će ih "stisnuti" ovrha, mogu kupiti mnoštvo opreme koja im je prijeko potrebna - čizama, zaštitnih kaciga...…. 100 posto.hr

Image and video hosting by TinyPic

...18:38 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI PISALI VLADI: "Kad gasimo vatru onda smo heroji, kad pitamo za plaće - onda smo ničiji"
[ # ]

ZAGREB

Vlada izvrće svoje obveze, a prebacivanje odgovornosti između lokalne samouprave i Vlade dovelo je do toga da vatrogasci nemaju pravo na dogovoreni rast osnovice, jer općine tvrde da sredstva nisu dostatna, a Ministarstvo financija da Kolektivni ugovor ne treba primjenjivati jer se sredstva za plaće isplaćuju iz "krive" pozicije unutar državnog proračuna, ističe sindikat.Predsjednik Odbora profesionalnih vatrogasaca, Drago Pranjić, poručio je: "Kad gasimo vatru i spašavamo ljude, onda smo heroji, a kad tražimo isplatu regresa, onda smo ničiji."

Godinama upozoravaju na problematično stanje
"Odbor već godinama upozorava na problematično financiranje javnih vatrogasnih postrojbi koje osnivaju jedinice lokalne samouprave - županije, gradovi i općine, a istovremeno se većinom financiraju iz minimalnih financijskih standarda za decentralizirano financiranje redovite djelatnosti javnih vatrogasnih postrojbi, budući da iz dodatnog udjela u porezu na dohodak od 1 posto JLS ne osiguravaju potrebna sredstva za vatrogastvo, pa se ona ostvaruju s "pozicije pomoći izravnanja za decentralizirane funkcije iz Državnog proračuna". Sredstva koja vlada osigurava za vatrogastvo kroz minimalne financijske standarde 2009. godine, kada je u Hrvatskoj bila 61 JVP, iznosila su 342.733.589 kuna, a u 2017. godini za 66 JVP osigurano je 302.815.608 kuna. Kada su plaće i materijalna prava vatrogasaca u pitanju, vlada je sa sindikatima državnih službi člankom 128. ugovorila da se Vlada Republike Hrvatske obvezuje da će se odredbe tog Ugovora, u pogledu plaća i materijalnih prava, primjenjivati i na profesionalne vatrogasce, dok se sredstva za te namjene osiguravaju u državnom proračunu, a u odlukama o minimalnim standardima do 2010. godine kao podloge za utvrđivanje ukupne visine materijalnih i financijskih rashoda uzimani su Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike i osnovica za izračun plaće zaposlenika u državnim službama, utvrđena Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike.
Image and video hosting by TinyPic
"Okrenuli ploču" o kolektivnom ugovoru
Da se Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike primjenjuje na profesionalne vatrogasce, dosad je potvrdila sudska praksa i bivši ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić, potvrđujući primjenu sporazuma o osnovici za jubilarnu nagradu državnih službenika i namještenika i na profesionalne vatrogasce, ali je vlada u posljednje vrijeme okrenula ploču, tvrdeći da se sredstva za plaće profesionalnih vatrogasaca ne osiguravaju u državnom proračunu pa tako glavna državna rizničarka mr.sc. Ivana Jakir Bajo piše da "kao što je vidljivo iz isječka Državnog proračuna za 2017. godinu, dodatna sredstva izravnanja za decentraliziranu funkciju vatrogastva planirana su i doznačuju se s pozicije 363 Pomoći unutar općeg proračuna. Da se sredstva za plaće zaposlenih u JVP osiguravaju u državnom proračunu, ne bi se isplaćivala s pozicije 363, već 311 Plaće (Bruto), 312 Ostali rashodi za zaposlene i 313 Doprinosi za plaće". Dakle, vlada želi izvrdati svoje obveze iz Kolektivnog ugovora prema profesionalnim vatrogascima tako što tvrdi da se sredstva za plaće ne osiguravaju u državnom proračunu s pozicije 311 i 312, već s pozicije 363 državnog proračuna. Nije šija nego vatrogasac.
Image and video hosting by TinyPic
Loptanje s vatrogascima između lokalne samouprave i vlade.
Ovo loptanje s vatrogascima između lokalne samouprave i vlade za posljedicu ima da vatrogasci ne mogu u potpunosti konzumirati pravo na npr. božićnicu ili regres, ili rast osnovice koji je dogovoren Kolektivnim ugovorom za državne službenike i namještenike, jer gradovi i općine tvrde da sredstva koja dobivaju s pozicije pomoći izravnanja nisu dostatna, a Ministarstvo financija tvrdi da Kolektivni ugovor ne treba primjenjivati jer se sredstva za plaće isplaćuju iz krive pozicije unutar državnog proračuna.
Za to vrijeme vatrogasci gase požare, vade ljude iz zdrobljenih automobila, skidaju mačke s krova i sami farbaju svoje prostorije ne dvojeći ni trena treba li izaći na intervenciju zato što im poslodavac ili Vlada nisu osigurali sredstva za regres ili prekovremeni rad. Vatrogasac ili jesi ili nisi... Pored toga što se njihovi osnivači i vlada prave blesavi kada su u pitanju njihove plaće ili materijalna prava, muči ih komplicirana zapovjedna struktura u kojoj se na terenu miješaju zapovjedne uspravnice MUP-a, Hrvatske vojske, Hrvatske vatrogasne zajednice, Državne uprave za zaštitu i spašavanje i tko zna koga, a prigodno odjeveni vatrogasni „generali" javnost uvjeravaju kako je na terenu sve u redu", stoji u priopćenju koje su uputili vladi premijera Plenkovića. …. sdlsn


Image and video hosting by TinyPic

...18:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OVO SU HEROJI KOJI SU OBRANILI HRVATSKU OD VATRE: Riskirali su svoje živote da bi spasili živote drugih
[ # ]

DALMACIJA

Više od 500 vatrogasaca kojima u borbi s vatrom i gašenjem preostalih požara pomažu pripadnici Oružanih snaga RH još uvijek se bori s plamenom u borbi koja je prešla 30. sat. Kanaderi i dalje nadlijeću požarišta od Omiša do Splita, gori i na otocima, a u akciji su vatrogasci iz cijele Hrvatske. Pravi heroji koji su riskirali svoje živote ne bi li obranili tuđe domove, koji su ostavili svoje srce na terenu u borbi s vatrenom stihijom.

U požarima koji su već više od 30 sati aktivni na potezu od Omiša do Splita progutano je 4500 hektara guste borove šume, makije, trave, niskog raslinja i maslinika, a vatrogasci su tijekom ponedjeljka zaprimili više od 5000 poziva uznemirenih građana.…. net.hr

Image and video hosting by TinyPic

18.07.2017. ...16:00 [ Komentari (1) ] Isprintaj

U DALMACIJU HITNO OTIŠLO OSAM GORIČKIH VATROGASACA
[ # ]

VELIKA GORICA

Vatrogasna zajednica Grada Velike Gorice večeras je hitno u Dalmaciju uputila osam goričkih vatrogasaca koji će u sklopu grupe od 20 vatrogasaca županijske vatrogasne zajednice pomagati na suzbijanju požara koji su zahvatili jug Hrvatske. - Naših dečki sada ide osmero, s jednim kombijem i auto cisternom. Na autoputu nas čeka drugi dio ekipe koji ide iz županijske Zajednice, ide se u Divulje, a od tamo će ih rasporediti kamo treba – rekao nam je Borislav Turan, zapovjednik goričke Vatrogasne zajednice.
Image and video hosting by TinyPic
Kroz organizaciju Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije u Dalmaciju tako u prvom valu ide 20 vatrogasaca od kojih je po tome 40% vatrogasaca iz Turopolja. Problema s pronalaženjem dobrovoljaca u Gorici nije bilo jer se javilo i više ljudi. Već sada na putu su vatrogasci iz dobrovoljnih vatrogasnih društava Vukovina, Rakitovec, Turopolje, Buševec, Ščitarjevo, Šiljakovina i Kurilovec. - Javilo se i više ljudi, ali predviđeno je organizacija za 20 ljudi i ide se s četiri vozila. Imali smo deset ljudi na raspolaganju, no tražilo se samo šest, ali smo na kraju poslali osam vatrogasaca iz Turopolja – dodaje Turan. Po dolasku u Split gorički vatrogasci bit će raspoređeni na svoje zadaće, a dislokacija bi trebala trajati sedam dana. Bude li potrebe zamijenit će ih drugi vatrogasci iz našega kraja. - Predviđena je dislokacija od sedam dana, ako ne bude gotovo onda će doći smjena, iz drugih zajednica naše županije, ali sada se nadamo da će biti kraće od sedam dana i da prestane vjetar kako bi se pogasili požari – zaključuje Turan.…. vg danas

Image and video hosting by TinyPic

17.07.2017. ...22:50 [ Komentari (2) ] Isprintaj

VATROGASCI GRADA SVETE NEDELJE IDU PUT DALMACIJE....SRETNO
[ # ]

SVETA NEDELJA / DUGO SELO

Image and video hosting by TinyPic
Po zapovjedi županijskog zapovjednika Josipa Novosela Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije šalje 5 vatrogasaca Grada Svete Nedelje na izvanrednu dislokaciju u Dalmaciju. Sretno našim dečkima Zvonimiru Mikinu, Mariu Novaku, Emilu Šikacu, Nikoli Tuđina i Antoniju Gecu na dislokacij . Na put odlaze sa vatrogasnim vozilom "šumarom" iz DVD-a Strmec.
Image and video hosting by TinyPic
Također put Dalmacije idu i vatrogasci VZG-a Dugo Selo krenuli su večeras na izvanrednu dislokaciju na priobalje sa autocisternom i Mazdom te 8 vatrogasaca.Neka ih prati sreća i naš zaštitnik Sveti Florijan.

Image and video hosting by TinyPic

...22:10 [ Komentari (0) ] Isprintaj

28 KARLOVAČKIH VATROGASACA IDE PREMA DALMACIJI
[ # ]

KARLOVAC

28 vatrogasaca i 7 vozila upućuje Vatrogasna zajednica Karlovačke županije na područje Splitsko dalmatinske županije kako bi pomogli u gašenju strašnih požara koji gutaju hektare zemlje. - Situacija na terenu je alarmantna i domaće snage traže pomoć, kaže Goran Franković županijski vatrogasni zapovjednik. Zato karlovačke snage od kojih je pola profesionalaca, a pola dobrovoljnih vatrogasaca odlaze u Dalmaciju kako bi pripomogle u gašenju.…. radio mrežnica

Image and video hosting by TinyPic

...22:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

KARTA POŽARA: Evo gdje se sve vatrogasci bore sa stihijama
[ # ]

SPLIT
Piše: Ivan Pavić

Image and video hosting by TinyPic
Vatrogasci se junački bore protiv vatre u splitskom zaleđu, a u pomoć im pristižu i kanaderi. Situacija nije bezazlena, a to pokazuje i interaktivna karta sustava AFIS. Advanced Fire Information System (AFIS) u prijevodu bi značio Napredni sustav za informacije o požarima. Sustav pruža informacije o trenutnim požarima koje otkrivaju senzori na satelitima za promatranje Zemlje. Sateliti pokrivaju više regija širom svijeta, a sustav omogućava praćenje aktivnog požara na interaktivnoj karti i pruža približnu upozorenja u stvarnom vremenu registriranim korisnicima kada se požar otkrije.…. 24sata.hr

Image and video hosting by TinyPic

...18:20 [ Komentari (1) ] Isprintaj

OPATIJSKI I RIJEČKI VATROGASCI OTIŠLI NA ISPOMOĆ U DALMACIJU
[ # ]

OPATIJA / RIJEKA

Iz JVP Opatija obavještavaju javnost da su na temelju zapovijedi Glavnog vatrogasnog zapovjednika Republike Hrvatske danas u ispomoć gašenja požara u mjesto Žrnovnica (Splitsko-dalmatinska županija) krenuli vatrogasci iz Vatrogasnih postrojbi Rijeke, Krka i Opatije. Iz Javne vatrogasne postrojbe Opatija upućena su tri vatrogasca s jednim vozilom za gašenje te kombi vozilo za prijevoz vatrogasaca. U gašenju požara sudjelovat će ukupno 16 vatrogasaca iz naše regije.…. fiuman

Image and video hosting by TinyPic

...18:01 [ Komentari (0) ] Isprintaj

INDEXOVA REPORTERKA U PAKLU POŽARA: "Ovi vatrogasci su naši heroji, hvala što su nam obranili kuće"
[ # ]

SPLIT

"NE MORATE nas snimati, nismo mi heroji", govorili su mi ljudi koji su ležali uz cestu u ulici Svetog Ivana u Donjem Sitnom. Ti ljudi, vatrogasci postrojbe Dugi Rat, upravo su spasili kuću u kojoj sam provela posljednjih nekoliko dana u posjeti obitelji.

Oko pola noći probudio nas je miris paleži. U predjelu Donjeg Sitnog, na padinama Mosora, požari su proteklih nekoliko desetljeća uobičajena pojava. Ovo mjesto, udaljeno desetak kilometara od Splita i okruženo gustom borovom šumom, omiljena je meta piromana. Posljednji veliki požar ovdje je buknuo prije četiri godine, ali stanovnici se ne sjećaju da je ikada bio ovako poguban. S balkona smo gledali u crveno nebo poviše Srinjina, nije izgledalo strašno. Sat vremena kasnije, našli smo se usred apokalipse. Zavijanje bure miješalo se s urlicima, sirenama i zvukom motornih pila. Čula se i jaka eksplozija. Susjedi su kidali stoljetne maslinike kako vatra ne bi ušla u kuće. Bili smo u potpunom plamenu. Bez struje i vode, u mrklom mraku. Kuću smo hladili vodom iz obližnjeg bazena. "Nema ovdje pomoći. Možeš samo stajati i gledati kako ti se cijeli život topi pred očima", govorili su nemoćni mještani. Naravno, malo toga možeš napraviti s deset posuda vode koje smo jedva isisali dok su crpke još radile.
Image and video hosting by TinyPic
Zajedno smo branili maslinike i kuće
Čuli smo da u isto vrijeme žestoko gori u Šestanovcu i diljem Dalmacije. Morali smo se snaći dok nam konačno u pomoć nisu stigle vatrogasne jedinice. Naprosto je nevjerojatno s koliko smirenosti i koncentracije su nam pristupili ljudi koji protekla 24 sata nisu ni oka sklopili. Zajedno smo branili maslinike i kuće, vukli crijeva kroz šumu i vrtove kako bismo spasili stiroporne fasade. Vatra je gutala stabla i dizala se desetke metara u vis. Oko lica smo zavezali mokre kuhinjske krpe. Dim koji nagriza oči spriječio nas je da idemo do kraja. No zato su oni bili tu. Ljudi heroji. Vidjeli smo ih prvi put u životu, no oni su bili naša najbliža obitelj. Donosili smo im cigarete, hranu, piće. Srećom, u pretincu automobila imala sam tablete protiv bolova, to im je najviše trebalo.

Oko podneva su uspjeli lokalizirati požar u Donjem Sitnom, međutim novi problemi kreću u rano poslijepodne jer jaka bura širi požar na područje Žrnovnice, Podstrane i Dugog Rata. Zračne snage uspjele su poletjeti tek oko 15 sati. "Prebacili su nas iz Sitnog Donjeg u Staro Selo Jasenice koje sada branimo. Koliko znamo, uskoro bi nam u pomoć trebao doći kanader iz Podstrane", priča nam vatrogasac iz Dugog Rata koji je pomogao obraniti i našu kuću. Zapisali smo mu broj, jednom će možda i njemu nešto u životu zatrebati. "Mi vatrogasci uvijek smo svi za jednog, jedan za sve" "Jučer, u nedjelju, u 16 sati, krenuo sam na teren. Na nogama sam 24 sata. Oko ponoći smo stigli u Tugare, gdje je počela najveća stihija. Zbog bure se požar brzo proširio na područje prema Gornjem Sitnom i Srinjinama te smo krenuli u obranu kuća. Moram reći da smo uspješno obranili sve kuće. Najveći problem stvarala nam je bura. Mještani su nam puno pomogli i bez njih ne bismo mogli izdržati se ove napore. Mi smo prve osobe s kojima se susreću u panici i taj prvi kontakt je najbitniji. Nismo samo vatrogasci, mi smo sada njihovi najbolji prijatelji. Strašne su to situacije. Hvala sam što ste nam donijeli jelo i piće. Ajde, barem nećete morati u masline ove godine", uspio se čak i našaliti. "Deset godina sam vatrogasac. Ovo je bio jedan od najzahtjevnijih zadataka na kojima sam bio. Nažalost, izgubili smo jednog civila, još ne znamo o čemu je riječ. Borit ćemo se do kraja, dok sve ne ugasimo. Želio bih poručiti kolegama koji su na terenu diljem Dalmacije i Hrvatske da smo mi vatrogasci uvijek svi za jednog, jedan za sve."…. index.hr

Image and video hosting by TinyPic

...17:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASNA OLIMPIJADA U AUSTRIJI: Varaždinska JVP, DVD Biškupec i Novi Marof osvojili zavidne rezultate
[ # ]

VARAŽDIN

Image and video hosting by TinyPic
Na 16. međunarodnom vatrogasnom natjecanju i 21. međunarodnom natjecanju vatrogasne mladeži koje je u vatrogasnim krugovima poznatije kao Vatrogasna olimpijada (CTIF 2017) nastupala su i tri odjeljenja iz Varaždinske županije te osvojila zavidne rezultate. Fenomenalnim nastupom u svojim kategorijama pripadnici su Javne vatrogasne postrojbe grada Varaždina i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Biškupec stigli do najsjajnijih – zlatnih i srebrnih medalja dok je odličan plasman izborila i ekipa Dobrovoljno vatrogasnog društva Novi Marof. Ekipa JVP Varaždin stigla je do zlata iako su u kategoriji profesionalnih vatrogasnih postrojbi “B“ osvojili ukupno 2. mjesto. Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Biškupec su u konkurenciji 32 ekipe iz cijelog svijeta stigli do olimpijskog srebra dok su u kategoriji mladeži mladi Novomarofčani osvojili odlično 23. mjesto.Tim su rezultatima odjeljenja iz Varaždinske županije doprinijele visokom pozicioniranju Hrvatske vatrogasne zajednice na ovom najmasovnijem svjetskom vatrogasnom natjecanju koje se održalo austrijskom gradu Villachu.…. zadovoljna

Image and video hosting by TinyPic

16.07.2017. ...11:40 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽARI DIVLJAJU JADRANOM : Na Pagu evakuirali ljude, kod Šibenika gori odmah uz kuće
[ # ]

ŠIBENIK

Nešto iza 10.30 sati na Brodarici preko puta plaže Rezališta izbio je požar u neposrednoj blizini kuća. Jake vatrogasne snage izašle su na intervenciju.
Image and video hosting by TinyPic
Jutros je buknuo i veliki šumski požar u mjestu Prpuša, u općini Šestanovac, kojega gase sve tamošnje raspoložive vatrogasne snage, doznaje se od vatrogasaca. Dojavu o požaru vatrogasci su dobili u 8.50 sati, nakon čega su na teren poslani pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Imotskog, Lovreća, Zagvozda, Omiša, Kučića, te Dugog Rata. Požar je zahvatio šumski teren na kojem ima i nešto niskog raslinja i makije. Nedaleko od požarišta nalaze se i objekti koji za sada nisu ugroženi, no problem je što na tom području puše jaka bura koja bi, osim što širi vatru, u svakom trenutku mogla mijenjati smjer. Kako se očekuje, tijekom prijepodneva bi u pomoć vatrogascima trebali stići kanaderi. Zbog tog je požara, odnosno gustog dima koji se širi s požarišta, zatvorena i cesta Cista Provo-Šestanovac, izvijestila je splitska policija.…. index.hr

Image and video hosting by TinyPic

...11:15 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OGROMAN POŽAR KOD CISTE VELIKE: Vatrogasci na terenu, zbog jake bure kanaderi ne mogu gasiti vatrenu stihiju
[ # ]

CISTA VELIKA

Image and video hosting by TinyPic
Ogroman požar izbio je u predjelu Prpuša kod Ciste Velike jutros oko 8 sati i 40 minuta. Kako doznajemo iz dežurne vatrogasne službe sve ekipe s područja Imotskog poslane su na teren, a moć im pružaju i vatrogasci iz Omiša i Makarske. Zbog jake bure požar se otima kontroli, a kanaderi zbog jakog vjetra ne mogu pristupiti gašenju požara iz zraka. …. dalmacija danas

Image and video hosting by TinyPic

...11:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BRANE SE KUĆE NA PAGU, BURA PRIZEMLJILA KANADERE I POREMETILA PROMET
[ # ]

ZADAR

Pune ruke posla imaju zadarski vatrogasci ovog vikenda. I dalje je najgore na Pagu u Košljunu gdje zbog jake bure ne mogu gasiti zračne snage, javlja HRT radio - Radio Zadar. 'U tijeku jučerašnjeg dana i noći planulo je 19 požara koje je rasplamsavala jaka bura. Gorjelo je u Kakmi, Benkovačkom Selu, Bilišanima, Pagu, Košljunu, Tinju, Viru i Polači gdje su se branile i obranile kuće', kaže županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša.
Image and video hosting by TinyPic
Još je uvijek nekoliko požara aktivno, dok se na drugima dežura. Požari su aktivni u Lozicama na otoku Viru i u Polači. Najteže stanje je još uvijek u Košljunu na Pagu. Tamo nažalost zbog jake bure ne mogu raditi zračne snage te se radi sa zemaljskim snagama. Brane se kuće, u brdu još uvijek gori i vatrogasce čeka još dosta posla, javlja HRT radio - Radio Zadar. Vatrogasci i policija upozoravaju građane - da ne pale otvoreni plamen u prirodi jer se zbog snažne bure, vatra lako otrgne nadzoru.

Podsjetimo, zbog olujne bure dionica autoceste A1 između čvorova Sv. Rok i Posedarje otvorena je samo osobna vozila, kao i autocesta A6 između čvorova Kikovica i Delnice, DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, te Paški most. Na autocesti A7 između čvora Draga i Šmrika, mostu dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku i dionici Jadranske magistrale (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja zabrana prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle (I.skupinu vozila), a između Senja i Svete Marije Magdalene zabrana još dodatno obuhvaća dostavna vozila i vozila s natkivenim teretnim prostorom.…. t-portal

Image and video hosting by TinyPic

...10:32 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NAKON 18 GODINA, DVD-u TROGIR URUČENO NOVO VATROGASNO VOZILO
[ # ]

TROGIR

Ključeve novog vatrogasnog vozila uručio je u utorak gradonačelnik Ante Bilić predsjedniku DVD-a Trogir Ivanu Vukmanu –Uči. Rezultat je to pozitivne suradnje društva s Gradom u cilju podizanja operativne spremnosti i mobilnosti društva, priopćili su iz Grad Trogira. Za novo navalno vozilo Iveco, koje je u društvo stiglo nakon punih 18 godina , Grad Trogir će, na lesing od 6 godina, izdvojiti 1.888.000 kuna. Inače, DVD Trogir je raznim donacijama tijekom prošle godine kupio novo vozilo za prijevoz vatrogasaca čija je vrijednost oko 200.000 kuna, a koje je zajedno s novim vozilom doniranim od strane Grada Trogira blagoslovio don Dražen Balić.
Image and video hosting by TinyPic
U voznom parku društva tako se sada nalazi ukupno deset vatrogasnih vozila, a posljednje je od strane Grada nabavljeno prije punih 25 godina. Kako su naglasili predsjednik Ivan Vukman – Učo i zapovjednik Marin Buble, radit će se na tome da društvo u što skorijem roku bude opremljeno s još novih vozila čime će se znatno olakšati rad trogirskih vatrogasaca. Zahvalili su Gradu Trogiru na podršci i na nabavi vozila koje služi za sve tehničke intervencije, što je veliki napredak za ovu vatrogasnu postrojbu.…. morski

Image and video hosting by TinyPic

13.07.2017. ...18:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI U UTORAK OBORILI NESLAVAN REKORD: Za jedan dan ugasili 67 požara
[ # ]

PODGORICA

Slu­žba za­šti­te je 11.srpnja, u uto­rak, uga­si­la 67 po­ža­ra či­me je obo­ren ovo­go­di­šnji re­kord in­ter­ven­ci­ja u jed­nom da­nu. Zapovjednik Slu­žbe za­šti­te An­dri­ja Ča­đe­no­vić na­vo­di da ga­še­nje po­ža­ra ote­ža­va vje­tar. -Sje­ver­ni vje­tar i te ka­ko ote­ža­va po­sao ga­še­nja, a ka­ko je ve­ge­ta­ci­ja sa­su­še­na na eks­trem­no vi­so­koj tem­pe­ra­tu­ri do­la­zi do ši­re­nja po­ža­ra ve­o­ma br­zo. Gra­đa­ni se uklju­ču­ju i po­ma­žu ta­mo gdje mi pro­ci­je­ni­mo da je sigurno, a to je obič­no ka­da se va­tra pri­mak­ne nji­ho­vim ku­ća­ma i ima­nju. Po­hva­lio bih gra­đa­ne Do­lja­na i Ka­ka­ric­ke go­re ko­ji su nam u uto­rak po­ma­ga­li u ak­ci­ji ga­še­nja po­ža­ra - ka­že Ča­đe­no­vić. An­dri­ja Ča­đe­no­vić na­vo­di da go­to­vo 95 posto po­ža­ra iza­zo­ve ljud­ski fak­tor. -Ni­je na me­ni da ko­men­tiram je­su li po­ža­ri iza­zva­ni na­mjer­no ili ne, ali bih ape­lirao i za­mo­lio gra­đa­ne da se su­zdr­že od pa­lje­nja va­tre na otvo­re­nom pro­sto­ru u ovim vre­lim da­ni­ma.
Image and video hosting by TinyPic
Zbog ve­li­kog bro­ja po­ža­ra sva­ko­dnev­no pri­ja­vi­mo po­li­ci­ji od­re­đe­ne kri­tič­ne lo­ka­ci­je ka­da uoči­mo da na istim mje­sti­ma po ne­ko­li­ko pu­ta iz­bi­ja­ju po­ža­ri. Po­li­ci­ja, sa ko­jom ima­mo in­zva­red­nu su­rad­nju, se uvi­jek oda­zo­ve i obi­la­ze kri­tič­ne lo­ka­ci­je. Do sa­da ni­­smo uhva­ti­li pi­ro­ma­na na dje­lu a ako bi se to dogodilo osobno bih kao zapovjednik Slu­žbe pro­ce­su­i­rao tu oso­bu nad­le­žni­ma - re­kao je Ča­đe­no­vić. Va­tro­ga­sci su ju­čer do 15 sati uga­si­li 16 po­ža­ra, a na svim lo­ka­ci­ja­ma je go­rje­la tra­va. Ta­ko­đer, na tri lo­ka­ci­je su ih mje­šta­ni zva­li u po­moć da is­kon­tro­li­raju pa­lje­vi­nu. Slu­žba za­šti­te Glav­nog gra­da od po­čet­ka srpnja in­ter­ve­ni­ra­la je na pre­ko 400 lo­ka­ci­ja, dok je u lipnju taj broj bio 353. Iz PG Bi­roa na­vo­de da va­tro­ga­sci sva­ko­dnev­no obi­la­ze i naj­kri­tič­ni­je lo­ka­ci­je i u za­jed­nič­kom raz­go­vo­ru sa pred­stav­ni­ci­ma mje­snih za­jed­ni­ca i gra­đa­ni­ma na­sto­je da bla­go­vre­me­no ri­je­še pro­ble­me u ve­zi na­stan­ka ve­li­kog bro­ja po­ža­ra.

-Ape­liramo na gra­đa­ne da ne lo­že va­tru na otvo­re­nom pro­sto­ru u to­ku lje­ta, jer je ve­ge­ta­ci­ja i kon­fi­gu­ra­ci­ja na te­ri­to­ri­ji Pod­go­ri­ce ta­kva, da sa pr­vim to­pli­jim da­ni­ma ve­ne i su­ši se, na­ro­či­to na ka­me­ni­tim po­vr­ši­na­ma, a ta­da je na­sta­nak po­ža­ra ve­o­ma mo­guć. Upra­vo zbog to­ga je po­treb­no ljud­ski fak­tor sve­sti na mi­ni­mum. Uko­li­ko se uka­že po­tre­ba da se pa­li va­tra na otvo­re­nom, pod­sje­ća­mo da je Slu­žbu za­šti­te na broj 123 na ras­po­la­ga­nju gra­đa­ni­ma za svu neo­p­hod­nu po­moć, od sa­vje­ta do asi­sti­ra­nja sa opre­mom i va­tro­ga­snim vo­zi­li­ma - priopće­no je iz PG bi­roa.…. dan n-line

Image and video hosting by TinyPic

...16:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NAŠE EKIPE NA VATROGASNOJ OLIMPIJADI - VILLACH 2017.
[ # ]

VILLACH

U Austrijskom mjestu Villachu od 09. - 16.srpnja održat će se vatrogasna Olimpijada. Svim našim ekipama želimo puno uspjeha i da se vrate kući punih ruku medalja. Reprezentaciju Hrvatske vatrogasne zajednice, na koju se ovaj program odnosi, čine:
Image and video hosting by TinyPic

Voditeljstvo reprezentacije odraslih:
1. Željko Popović - voditelj
2. Nedeljko Vukalović- član voditeljstva međunarodnog natjecanja CTIF-a
3. Tomislav Horvat - trener
4. Mario Starčević - prevoditelj

Voditeljstvo reprezentacije mladeži:
1. Milivoj Taslak - voditelj
2. Željko Odak – trener
3. Nikolina Novosel- prevoditeljica

Vatrogasni suci za odrasle:
1. Mijo Brlečić (VZŽ Sisačko-moslavačke)
2. Zdravko Filipaj (VZŽ Zagrebačke)
3. Stjepan Jurman (VZŽ Osječko-baranjske)
4. Branko Barić (VZŽ Splitsko-dalmatinske)
5. Mladen Kanižaj (VZŽ Međimurske)
6. Mladen Bogdanović (VZŽ Varaždinske)
7. Josip Nemet (VZŽ Virovitičko-podravske)
8. Miroslav Kelebuh (VZŽ Zagrebačke)
9. Ivana Lieli (VZŽ Zagrebačke)
10. Petar Jakovac (VZŽ Vukovarsko-srijemske)

Vatrogasni suci za mladež:
1. Ivo Brlečić (VZŽ Sisačko-moslavačke)
2. Goran Dikšić (VZŽ Zagrebačke)
3. Stjepan Kenfelja (VZG Zagreba)

Natjecateljska odjeljenja:
Kategorija Muški „A“
- DVD Razljev (VZŽ Zagrebačke)- 10 natjecatelja
- DVD Andrilovec (VZŽ Zagrebačke) )- 10 natjecatelja
- DVD Paukovec (VZŽ Zagrebačke) )- 10 natjecatelja
- DVD Turnašica (VZŽ Virovitičko-podravske) )- 10 natjecatelja
- DVD „Mladost“-Kaštel Sućurac (VZŽ Splitsko-dalmatinske) )- 10 natjecatelja

Kategorija Muški „B“
- DVD „Mladost“-Kaštel Sućurac (VZŽ Splitsko-dalmatinske)¬)- 10 natjecatelja
- DVD Spačva-Vinkovci (VZŽ Vukovarsko-srijemske) )- 10 natjecatelja
- DVD Biškupec (VZŽ Varaždinske) )- 10 natjecatelja

Kategorija Žene „A“
- DVD Kašina (VZG Zagreba) )- 10 natjecatelja
- DVD Ribnica (VZŽ Zagrebačke) )- 10 natjecatelja

Kategorija Žene „B“
- DVD Desno Trebarjevo (VZŽ Sisačko-moslavačke) )- 10 natjecatelja

Kategorija PVP „A“
- JVP Ivanić Grad (VZŽ Zagrebačke) )- 10 natjecatelja

Kategorija PVP „B“
- JVP Varaždin (VZŽ Varaždinske) )- 10 natjecatelja

Kategorija Mladež „M“
- DVD Bedekovčina (VZŽ Krapinsko-zagorske) )- 10 natjecatelja i 2 voditelja
- DVD Novi Marof Varaždin (VZŽ Varaždinske) )- 10 natjecatelja i 2 voditelja

Kategorija Mladež „Ž“
- DVD Bedekovčina (VZŽ Krapinsko-zagorske) )- 10 natjecatelja i 2 voditelja

Image and video hosting by TinyPic

09.07.2017. ...11:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI DEŽURAJU, SPREMNI BRANITI KUĆE
[ # ]

MOSTAR

Image and video hosting by TinyPic
Kilometarski požar u blizini Mostara i dalje je aktivan i veliki broj vatrogasaca na terenu dežura, bojeći se da bi požar mogao ugroziti i kuće u naselju Miljkovići. Kako je kazao dežurni operativni iz Profesionalne vatrogasne službe Mostar, trenutno nema opasnosti za stanovništvo, a problem za gašenje požara predstavlja nepristupačan teren i područje koje je minirano tokom proteklog rata. Pojedini mostarski mediji prenose kako se vatra brzo širi te da se jedan krak požara odvojio prema Kobilovači, ali i da se vatra spustila do magistralne ceste M-120 Mostar – Čitluk. Podsjećamo, ovaj požar izbio je oko 13 sati, a tokom popodneva gorjeli su nisko rastinje i trava. Požarišna linija duga je nekoliko kilometara, zbog čega se gusti dim nadvio nad Mostarom, iako je požar izbio nekoliko kilometara daleko od grada.…. tuzla live

Image and video hosting by TinyPic

...09:14 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI JURILI NA INTERVENCIJU, A TURISTI IM BLOKIRALI PROLAZ KROZ TUNEL
[ # ]

KRAPINA

Na snimci se vidi kako su vozači, uglavnom stranih registarskih oznaka, koji su se našli na autocesti A2 Zagreb-Macelj, upravo u tunelu pronašli zaklon od nevremena. U trenutku kada je vatrogasno vozilo stiglo u tunel, nije moglo proći dok nekoliko automobila nije izašlo iz tunela, a onda se i kamper pomaknuo. Vatrogasci su odjurili dalje na intervenciju. Inače, prema zakonu ne smije se zaustavljati ili parkirati u tunelima.…. večernji

Image and video hosting by TinyPic


08.07.2017. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DRONOVI I SEZONA POŽARA
[ # ]

ZAGREB

Image and video hosting by TinyPic
Dronovi (bespilotne letjelice opremljene kamerama), otkad su se pojavili, postali su i vrlo popularni, s obzirom da omogućavaju nevjerojatne vizure i kuteve snimanja. Međutim, zajedno sa dronovima pojavila se još jedna pojava - ta da su pojedini vlasnici dronova počeli letjeti tim svojim letjelicama i na mjestima na kojima baš i nije bezazleno letjeti. Radi se o zonama u kojima se odvija zračni promet - oko aerodroma, na koridorima za slijetanje i uzlijetanje zrakoplova, te iznad požarišta koje gase zrakoplovi (tzv. "kanaderi" , "air traktori" i njima slični). Kod nas se, unatrag nekoliko godina, već događalo da su iznad požarišta lelujali dronovi i ometali gašenje, nakon čega je upućen apel vlasnicima dronova da ih niti u kojem slučaju ne koriste u blizini požarišta, jer mogu uzrokovati rušenje zrakoplova i ugroziti živote ljudi.…. pročitaj više

Image and video hosting by TinyPic

...09:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ČAPLJINCI I RAVNJANI VEĆ PETI DAN KROTE VELIKU VATRENU STIHIJU
[ # ]

ČAPLJINA

Ne predaje se vatra, ali se ne daju ni vatrogasci, bio bi kratki siže požara koji peti dan bukti zapadnim dijelom općine Ravno, piše Večernji list BiH. Veliku pomoć domaćim vatrogascima i mještanima u obuzdavanju vatrene stihije pruža profesionalna Protupožarna postrojba iz Čapljine. Govoreći o stanju na požarištu u petak popodne, Ante Vuletić šef CZ općine Ravno, kaže: Nezahvalne prognoze - Branimo put iza naselja Pećina koje smo obranili u četvrtak, da vatra ne pređe prema selu Zagorcu. Vatrena je fronta duga 2 km i ide u smjeru Trebinje, odnosno graničnog prijelaza Trebinja - Čepikuće. Svaka prognoza je nezahvalna, jer vjetar stalno mota. U ovoj situaciji bi nam spas bio dobar jugo koji bi vatru natjerao na već opožareni dio, konstatira Vuletić ističući da “veliku zahvalnost duguju čapljinskim vatrogascima i njihovom zapovjedniku Mati Jurkoviću koji zajedno s njima vode borbu s vatrom”. Podsjećamo, požar je izbio u utorak popodne, u blizini granice ravanjske i neumske općine, iza sela Drijena.
Image and video hosting by TinyPic
Velika borba u srijedu se vodila oko sela Turkovići smještenog uz nekadašnju uskotračnu prugu Gabela – Dubrovnik. U četvrtak se na udaru vatre našlo selo Pećina na padinama Ivan Brda, a u četvrtak vatrogasci brane put koji to selo spaja s Trebinjom. Ukoliko bi vatra prešla put požar bi se teško mogao kontrolirati, a stihija bi zaprijetila nizu naselja. Premalo ljudi - Za sada uspješno branimo naselja, ali ne uspijevamo presjeći vatru. Pokušali smo u 2-3 navrata, ali ne ide. Požarna fronta je duga, ljudi malo, na raspolaganju su nam samo 3 vozila, a teren nepristupačan, kamenjar obrastao kraškom šikarom. Desetak ljudi i 3 vozila, to je premalo za ovoliki požar. Ilustracije radi kada su u pitanju ovakvi požari u Hrvatskoj, okupi se par stotina vatrogasaca. Činimo što možemo, a nastavit ćemo dok se vatra ne ugasi. Uvjeti za širenje požara su idealni - suha zemlja, suha trava, visoke temperature, gori kao barut, obrazlože u telefonskom javljanju iz ravanjskih brda Mate Jurković, zapovjednik Protupožarne postrojbe Čapljina. Valja reći da su kraška brda u općini Ravno djelom obrasla i visokom kraškom šumom o čemu svjedoče i lovački trofeji, kao što su divlje svinje, divokoze, srne, a ubijen je čak i jedan medvjed. Dakle, s vatrom u gustoj kraškoj šikari nije lako.…. večernji.ba

Image and video hosting by TinyPic


...08:20 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GORJELO IZNAD NAJLJEPŠE HRVATSKE PLAŽE: Vatrogasci ponovo obavili sjajan posao
[ # ]

BRAČ


Lokaliziran je požar iznad plaže Zlatni Rat u Bolu na Braču koji je izbio u petak u popodnevnim satima, gasilo ga je 50 pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava i dva kanadera, a izgorjelo je šest hektara borove šume i niskog raslinja. U petak u popodnevnim satima buknuo je požar na plaži Zlatni Rat u Bolu na Braču. Na teren su izašle sve raspoložive vatrogasne snage s Brača - 50 vatrogasaca kojima su u pomoć pritekla i dva kanadera. Zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Supetar Nikola Martinić za portal Dalmacija danas rekao je da je požar lokaliziran oko 18 sati i 15 minuta. Vatrena stihija 'preskakala' je na nekoliko mjesta iznad plaže Zlatni rat, gorjela je borova šuma, nisko raslinje, makija, a stradala je i plemenita vegetacija poput masline i vinove loze. Prema informacijama kojima zasad raspolažu izgorjela površina proteže se na šest hektara.Martinić je rekao kako su vatrogasci na terenu, te saniraju požarište.…. croexpress

Image and video hosting by TinyPic

...08:18 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MISLITE DA VAM JE VRUĆE? THINK AGAIN!
[ # ]

ZAGREB

Iako svakodnevno riskiraju svoj život, zagrebački vatrogasci nisu izgubili smisao za humor.
Image and video hosting by TinyPic
Da vatrogasci ni u teškim trenucima nisu izgubili smisao za humor svjedoči fotografija objavljena na Facebook profilu Vatrogasne postrojbe Zagreb. Na njoj se nalazi vatrogasna kaciga uz komentar "Mislite da Vam je vruće? Think again!" Podsjetimo, vatrogasci cijeli dan gas požar koji je jutros izbio u sportskom centru Jelenovac, a u kojem su potpuno izgorjeli sportski centar i ugostiteljski objekt uz njega. Požar je u među vremenu stavljen pod kontrolu, a četvero ozlijeđenih vatrogasaca je stabilno.…. dnevnik.hr

Image and video hosting by TinyPic

07.07.2017. ...17:35 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR GASILO 100 VATROGASACA I 25 VOZILA
[ # ]

ZAGREB

U Sportsko-rekreacijskom centru Jelenovac u Zagrebu danas je buknuo veliki požar, a dojava o požaru stigla je oko 9,50 sati. U tijeku je dogašivanje požara, a vatrogasci će ostati na sanaciji tijekom cijelog dana i noći.
Image and video hosting by TinyPic
15:00

Prema izjavi zapovjednika Zorana Goričkog požar je pod kontrolom, a vatrogasci će ostati na mjestu požara tijekom današenjeg dana i noći. Akitivirane su sve postaje koje su bile na raspolaganju kao i 15 DVD-ova. Ukupno je sudjelovalo u gašenju oko 100 vatrogasaca i 25 vozila. "Reakcija vatrogasaca je bila pravovremena, ali zbog širenja požara u međukatnoj konstrukciji i mogućeg ugrožavanja vatrogasaca, gašenje je nastavljeno izvan objekta. Četiri vatrogasca su kolabirala zbog vrućine, a jedan se nagutao dima. Svi su medicinski zbrinuti", rekao je Gorički.

12:00

Na terenu su snage Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba i dobrovoljna vatrogasna društva, a uslijed velike vrućine četvorica vatrogasaca su kolabirala.
- Dok su bili unutra došlo je do naglog razbuktavanja, takozvanog flashovera tako da je zapovjednik zapovjedio povlačenje iz unutarnje navale. Vrućinu su počele isijavati i okolne kuće, a počela je gorjeti i šuma – rekao je zapovjednik Siniša Jembrih.

O zdravstvenom stanju vatrogasaca dr. Amir Ibukić iz KBC-a Sestre milosrdnice je rekao: - Vatrogasci smješteni kod nas izvan su životne opasnosti, ali će ostati na opservaciji OBHP jer se radi o problemima s dišnim sustavom. Za sad se ne zna hoće li koji od četvorice vatrogasaca ostati i na bolničkom liječenju.
Sa sličnim zdravstvenim problemima jedan je vatrogasac prebačen na liječenje u KB Sveti duh i prema riječima ravnatelja Mladena Bušića nije u životnoj opasnosti, ali zbog problema s disanjem mora biti pod liječničkom skrbi.…. HVZ

Image and video hosting by TinyPic

...17:00 [ Komentari (1) ] Isprintaj

VELIKI POŽAR U CENTRU ZAGREBA : Zapalila se dvorana u Jelenovcu, više osoba je ozlijeđeno, plamen je zahvatio i susjedne kuće i parkirana vozila
[ # ]

ZAGREB


U petak prijepodne buknuo je požar u Sportskom-rekreacijskom centru Jelenovcu u Zagrebu u kojem je ozlijeđeno najmanje petero vatrogasaca, a centar je u cijelosti izgorio. Zagrebačka policija prvu dojavu o požaru dobila je oko 9,50 sati ujutro, a požar se ubrzo proširio i na okolne kuće i parkirana vozila. Iako je prema požarištu krenulo čak 10 vatrogasnih vozila, vatrogaci nisu uspjeli spriječiti širenje požara na obližnju šumu u Parku Jelenovac, koja se prostire između Vinogradske ulice i Pantovčaka Kako doznajmo, petero djelatnika Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba lakše su ozlijeđeni, a svi su hospitalizirani. Zapovjednik postrojbe Siniša Jembrih kaže kako su vatrogasci kolabirali od vrućine koje isijava iznutra od požara, kao i vani od sunca. Vatrogasci su prvo pokušali gasiti požar iznutra, ali zbog vrućine su lakše stradali pa su izašli van.

- Dok su bili unutra došlo je do naglog razbuktavanja, takozvanog flashovera. Tako da je zapovjednik zapovjedio povlačenje iz unutarnje navale. Vrućinu su počele isijavati i okolne kuće, a počela je gorjeti i šuma! - tvrdi Jembrih. Vatrogasci su u međuvremenu okružili požarom zahvaćenu površinu pa navodno ne postoji opasnost da se ne proširi na kuće. Naposljetku je požar lokaliziran i spriječeno je njegovo daljnje širenje, potvrdio nam je Jembrih. Ni građani, ni novinari ne puštaju se blizu požara jer je stanje još uvijek izuzetno opasno.

U požaru je ozlijeđen zapovjednik smjene Igor Župančić pa je vođenje intervencije preuzeo Zapovjednik vatrogasne postaje Centar Zoran Gorički. Od zagrebačkih vatrogasaca Hina doznaje da je vatra prigušena, odnosno obuzdana te se sada vrši zamjena ljudstva. Četiri dehidrirana vatrogasca su po neslužbenim podacima smješteni u bolnicu. Policija na terenu osigurava požarište, a nakon što bude ugašen pristupit će očevidu kako bi se utvrdio uzrok požara.…. jutarnji

Image and video hosting by TinyPic

...13:08 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NA ZAGREBAČKOM JELENOVCU IZBIO VELIKI POŽAR, IMA I OZLJEĐENIH
[ # ]

ZAGREB

Image and video hosting by TinyPic
Požar je izbio oko 9:50 na objektu u Kosirnikovoj ulici na Jelenovcu. Čini se da gori ugostiteljski objekt koji se nalazi uz samu sportsku dvoranu. Gori i nekoliko automobila koji su bili parkirani uz objekt. Na mjesto požara stalno pristižu nova vatrogasna vozila. Vatrogasci su na terenu, a uzrok još nije poznat. Prema zadnjim informacijama, požar se proširio i na obližnje kuće i ima ozlijeđenih, među njima najmanje jedan vatrogasac. Mediji pišu da vatrogasci trenutno rade na tome da se požar ne proširi na okolno šumu. Pojavila se i neslužbena informacija je iskra iz obližnje trafostanice uzrokovala požar, no to još nije potvrđeno.…. telegram

Image and video hosting by TinyPic

...12:00 [ Komentari (1) ] Isprintaj

ZAMJENIK ŽUPANA CEBALO OBIŠAO OPOŽARENA PODRUČJA
[ # ]

DUBROVNIK

Image and video hosting by TinyPic
Zamjenik župana Joško Cebalo, županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović i pročelnica Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik Ana Miličić obišli su danas područja u Dubrovačkom primorju na kojima je izbio požar u nedjelju u večernjim satima. Naime, požar je i dalje aktivan iako je za sada pod nadzorom gasitelja. Vatrogasne postrojbe s područja cijele Dubrovačko-neretvanske županije uključene su u gašenju požara u Dubrovačkom primorju, a na terenu je 90 vatrogasaca s 20 vozila, a svakodnevno pomažu i dva kanadera. Vatrogasci su uspjeli zaustaviti vatru koja se širila prema Čepikućama te tako spasili stambene objekte i košnice svih pčelara. Površina požarišta procjenjuje se otprilike na 1000 ha.…. dubrovački vjesnik

Image and video hosting by TinyPic

05.07.2017. ...21:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POLICAJCI I VATROGASCI IZAŠLI NA ULICE: Prvi protest u MUP-u Bugarske zbog nove vlade
[ # ]

SOFIJA

Tisuće bugarskih policajaca, vatrogasaca i ostali zaposleni u bugarskom Ministarstvu unutarnjih poslova, okupili su se danas u Sofiji zahtjevajući veće plaće, bolje uslove rada i nove uniforme. "Stav vlade prema nama je nehuman i ponižavajući. Ukoliko stvari ostanu iste dat ću otkaz", rekao je jedan od učesnika protesta. Policijski sindikat zahtjeva momentalno povećanje plaća za 15 do 20 % i navodi da planiraju proteste i narednih mjeseci. Traže i sredstva za zamjenu dotrajale opreme i uniformi. "Početna plaća policajaca i vatrogasaca je oko 383 dolara, a prosječna plaća u zemlji porasla je za više od 50 % u posljednjih osam ili devet godina, dok su plaće u MUP-u porasle za samo 15 % u istom periodu", rekao je predsjednik policijskog sindikata Valentin Popov.
Image and video hosting by TinyPic
Ovo je prvo veće ispoljavanje bijesa protiv vladajuće koalicije predvođene GERB partijom Bojka Borisova. Ministar unutarnjih poslova Valentin Radev rekao je ranije da se plaće zaposlenima u tom ministarstvu neće povećavati ove godine. Policijskim službenicima u Bugarskoj nije dozvoljeno da štrajkuju, imaju dodatni posao ili da budu članovi neke političke stranke, ali su izuzeti od plaćanja doprinosa za socijalno osiguranje.…. kurir

Image and video hosting by TinyPic

...15:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NATJECANJE ZAPREŽNIM VATROGASNIM ŠPRICAMA PRAVA ATRAKCIJA
[ # ]

NOVA VES PETRIJANEČKA

U Novoj Vesi Petrijanečkoj danas je održano već tradicionalno, 8. vatrogasno natjecanje zaprežnim špricama.

Ovo zanimljivo natjecanje starom špricom iz 1870. godine koju je DVD Nova Ves darovao grof Bombelles, organizirali su članovi DVD Nove Vesi uz suorganizaciju Vatrogasne zajednice Općine Petrijanec u sklopu Dana općine.
Image and video hosting by TinyPic
Snage odmjerile ekipe iz Varaždina, Međimurja i Slovenije
- Natjecanje smo pokrenuli prije osam godina i danas je to jedno od ukupno šest takvih natjecanja u Hrvatskoj. Ekipe dolaze iz Varaždinske i Međimurske županije, a jedna ekipa nam je stigla iz susjedne Slovenije, pa je ove godine natjecanje u Novoj Vesi Petrijanečkoj međunarodno - rekao je predsjednik DVD Nova Ves Nenad Tomašek. Natjecanje su započeli najmlađi vatrogasci, djeca između šest do 12 godina, a nakon njih održano je natjecanje muških i ženskih ekipa. Po završetku natjecanja medalje i pehari podijeljeni su najboljima.

- Ekipe koje su u svojoj kategoriji osvojile prva četiri mjesta su nagrađene. Prošle godine smo uveli novu nagradu: drvenu medalju za četvrto mjesto, a ove godine smo je isto osigurali s obzirom da je prošle godine drvena medalja izazvala veliko oduševljenje vatrogasnih ekipa koje se natjecale – rekao je Krunoslav Jovan, zapovjednik Vatrogasne zajednice Općine Petrijanec. Vatrogasci iz Petrijanca zadovoljni su jer im svake godine dolazi sve više ekipa, a zadovoljan je i novi načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

- Natjecanje je jedna dobra tradicija, ali i jedinstveno u našoj Općini, pa i šire. Svake godine održava se prvu nedjelju u srpnju i okuplja velik broj mladih vatrogasaca, ali i odraslih. Zahvaljujem se svim DVD-ima koji sudjeluju u organizaciji ovog natjecanja i Vatrogasnoj zajednici Općine Petrijanec. Ovo je jedno lijepo druženje uz promociju vatrogastva – zaključio je na kraju Posavec.…. regionalni.com

Image and video hosting by TinyPic

02.07.2017. ...18:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VELIKI POŽAR KOD TROGIRA
[ # ]

TROGIR

Na području Planog kraj Trogira izbio je veliki požar. Gust dim vidi se čak i iz Splita. Požar prijeti naseljenom području, a jak vjetar otežava posao gasiteljima. Kako doznajemo, požar se približio kućama, a vatrogasci se bore kako bi ih zaštitili od plamena. Izgorjela je jedna stara kuća, iz koje su vatrogasci iznijeli dvije osobe koje pritom nisu ozlijeđene. Na licu mjesta su viđena kola Hitne pomoći. Kako doznajemo, jedina liječnička intervencija odnosi se na 60-godišnjaka, kojem je ukazana pomoć zbog ozljede gležnja. U tijeku je evakuacija turista. Iz Ministarstva obrane potvrdili su da su na požarište kod Trogira poslana četiri kanadera. Stanje je, prema informacijama s terena, kritično.…. index.hr


Image and video hosting by TinyPic

...17:16 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters