IZVOR IZ VATROGASNE ZAJEDNICE OTKRIO: UHLJEBI SU KRIVI ZA KATASTROFALNU ORGANIZACIJU GAŠENJA POŽARA!
[ # ]

ZAGREB
Autor: Marin Vlahović

Odgovornost centralne vlasti je neupitna jer su se ovi planovi radili i odobravali na najvišem nivou. Možda premijer i nije bio upućen u neke detalje, ali to ne umanjuje njegovu odgovornost.

Redakcija dnevno hr je u posjedu pisma koje razotkriva katastrofalno stanje u hrvatskom vatrogasnom sustavu. S obzirom na informacije, tekst je očito pisala osoba (ili više njih) koja ima neposredna saznanja o konkretnim nepravilnostima, manjku strategije obrazovanja, nepotizmu pa i kriminalu u vatrogasnoj zajednici. U samom tekstu, naveden je i čitav niz argumenata i činjenica iz kojih se može zaključiti kako nema nikakvih isprika za slabu organizaciju gašenja požara u Dalmaciji. Također, ono što posebno zabrinjava su podaci o planskoj reorganizaciji vatrogastva u Hrvatskoj koja je utjecala na sposobnost, ljudski kadar i opremljenost vatrogasaca u najrizičnijim područjima. Odgovornost centralne vlasti je neupitna jer su se ovi planovi radili i odobravali na najvišem nivou. Možda premijer i nije bio upućen u neke detalje, ali to ne umanjuje njegovu odgovornost.

U pismu se tvrdi da je Slavko Tucaković glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske tokom požara izdao zapovijed o izvanrednoj dislokaciji iz Slavonije u Dalmaciju, točnije u Divulje. Ta zapovijed ne bi bila sporna da isti nije navodno potpisnik i jedan od inicijatora odluke gašenja i dislokacije vatrogasnih baza u Šibeniku i Zadru ove godine, kao i gašenja vatrogasnih baza na otocima Braču, Hvaru, Šolti i Korčuli prošle godine. Tucaković je inače istaknuti član SDP-a, i u tom kontekstu netko bi mogao pomisliti da je pismo poslano kako bi se politička odgovornost prebacila na bivšu vlast, ali iz ostatka teksta je vidljivo kako nije tako. Autor teksta spominje i istaknute HDZ-ovce, a samu vatrogasnu zajednicu u Republici Hrvatskoj predstavlja kao službu za uhljebljivanje nesposobnih i podobnih kadrova glavnih političkih stranaka. Analiza ide u dubinu pa tako uhljebe, odnosno takozvane „mudonje“ razdvaja po važnosti na više različitih kategorija. S obzirom na opširnost materije koju treba dodatno analizirati, ovoga puta objavljujemo dva kratka poglavlja iz pisma. Prvo se odnosi na obrazovanje vatrogasaca a drugo na odgovorne pojedince koji su dali izjave kako je sve „funkcioniralo.“

ŠKOLOVANJE VATROGASACA
Hrvatska je jedina država u EU, u kojoj se može u privatnoj školi (pučko otvoreno učilište ZLATNA VRATA u Splitu), vršiti prekvalifikacija za vatrogasca i vatrogasnog tehničara. Osim te privatne škole postoji još škola Hrvatske vatrogasne zajednice HVZ (udruga građana) u Splitu i Rijeci, te škola Državne uprave za zaštitu i spašavanje DUZS u Zagrebu. Samo za napomenu čitateljima ovog teksta, g. Ante Sanader predsjednik HVZ i HDZ-ovac, predaje u privatnoj školi pučkog otvorenog učilišta ZLATNA VRATA i HVZ školi u Splitu, predmet elektrotehnika u vatrogastvu.

Moram napomenuti da škola HVZ ima sve potrebne papire od ministarstva obrazovanja,za prekvalifikaciju vatrogasac i vatrogasni tehničar, dok DUZS škola NEMA. Međutim, DUZS škola ima sve potrebne papire i dozvole za obuku specijalnosti koja se provodi kod dobrovoljnih vatrogasnih društava koji su u sklopu HVZ,dok HVZ nema. Jednostavnim jezikom rečeno…škola DUZS,kojoj je osnivač država, nema dozvolu, ali škola koja je u sklopu UDRUGE GRAĐANA…. HVZ, ima sve dozvole.Zatim, ono što bi trebao HVZ(udruga građana), vršiti obuku za specijalnosti među dobrovoljnim vatrogasnim društvima, to ne radi jer nema dozvole, to u biti radi DUZS. Toliko u kratkim crtama o školovanju kadra,o predavačima da ne govorim.

POJEDINAČNO O ONIMA KOJI KAŽU DA JE SVE FUNKCIONIRALO
SLAVKO TUCAKOVIĆ- DUZS- politički vatrogasac, struja Miranda Mrsića bivšeg ministra i Zvonimira Mršića, čelnog čovjeka Podravke. Kada je postavljen za glavnog vatrogasnog zapovjednika,tada se prvi put i susreo sa šumskim požarima. Tek 1996 kreće njegov uspon. Propala mu je kandidatura za župana koprivničko – križevačke županije ispred SDP,pa je logično da čuva svoju poziciju.

ANTE SANADER- HVZ- vatrogasac od rođenja, ali kako sve pokvari politika,tako je i on otišao u pokvarene vode. Predavajući na dvije škole za prekvalifikaciju vatrogasac i vatr.tehničar, primajući naknadu na mjestu predsjednika HVZ, naravno da mu odgovara ovaj nered u vatrogasnoj strukturi. Od kada sjedi u saboru,od kada je bio župan, vatrogastvo je još više potonulo. Sama činjenica je da njegov matični DVD Gomilica iz Kastel Gomilice u sklopu DVD osnovala firmu d.o.o

IVAN KOVAČEVIĆ- JVP SPLIT- zapovjednik JVP Split od 2012, nakon odlaska Filicija Parčine,koji je uzdigao i unaprijedio JVP kako joj i doliči za drugi grad u RH. Predaje u školi HVZ,mlad i nadobudan,svojim izjavama kako je bilo sve kako treba, želi zadržati svoju poziciju za koju nije dorastao.

DRAŽEN GLAVINA- HVZ – županijski vatrogasni zapovjednik SDŽ, o njemu je suvišno bilo što napisati. Hirearhijski i papirno odgovoran je Slavku Tucakoviću, iako operativno Tucaković ga ne može ni postaviti ni razriješiti. Nakon dokazane pronevjere od 270.000 kn i dalje je zapovjednik SDŽ i nesmetano se voza u luksuznom terencu. Njemu najviše odgovara da se daju izjave kako je sve funkcioniralo.

TOMISLAV VUKO- DUZS –pomoćnik Slavka Tucakovića za priobalje, papirno nadređeni Glavini sa kojim je u sukobu,a operativno je daleko to od istine. Nema ga ni vidjeti ni čuti. Na suđenju za Kornatsku tragediju sve je zaboravio,vadio se na svoje godine (61), tako je zaboravio i otići u mirovinu, ali na plaću od 12.000 kn nije zaboravio,to uredno prima.

ŽELJKO POPOVIĆ- HVZ –načelnik HVZ,uredski miš, zadužen za pisanje tekstova u vatrogasnom vjesniku,organiziranje i odlazak na seminare, fotografiranje i paradiranje po vatrogasnim skupštinama. Operativa je za njega SF misija.

-VATROGASCI- HVZ;DUZS;JVP –mogu se podjeliti na dvije grupe:-oni istinski i oni koji su uhljebljeni

ISTINSKI- sebe ne nazivaju herojima, rade taj posao 24 sata 365 dana u godini,nemaju afera,većinom su nepodobni, ne mogu se stalno zaposliti jer nisu pijuni svojih šefova po DVD-ima. Ne traže pozornost,nagrade,medalje, ali nažalost takvi sve više i više odlaze iz vatrogastva jer ne mogu opstati.

ONI KOJI SU UHLJEBLJENI- to su sinovi,rođaci,prijatelji,guzico uvlakači šefova DVD;JVP;DUZS. Takvi osnivaju grupe po facebooku -VATROGASCI HEROJI i sl. Takvi se stalno promoviraju. Vatrogasni posao je opasan,to nitko ne osporava, ali nitko nikoga nije prisilio da izabere taj put. Što su onda policajci,rudari,vojni piloti,ronioci…..????…. dnevno

Image and video hosting by TinyPic

27.07.2017. ...12:49 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

 • page counter

  Osim što uređujem ovaj blog sakupljam i vatrogasne predmete : ambleme, monografije, značke, medalje, vatrogasna filatelija, modeli vatrogasnih vozila i sl. Ukoliko imate volje za pomoć u popunjavanju moje kolekcije dobro došli ste. Moju kolekciju možete pogledati ….OVDJE
  Image and video hosting by TinyPic
  Image and video hosting by TinyPic
  VATROGASCI: OPREZNO S KORIŠTENJEM BOŽIČNIH DEKORACIJA
  Dolaskom Adventa povećava se opasnost od izbijanja požara. Naime, božićna rasvjeta koja se koristi prilikom ukrašavanja često je neispravna, a prskalice se stavljaju u blizini gorivih površina, upozoravaju vatrogasci. Nerijetko se upaljene božićne dekoracije i ukrasne svijeće ostavljaju bez nadzora u blizini božićnog drvca. Prirodno božićno drvce predstavlja posebnu opasnost. Pošto se takvo drvce brzo osuši, a puno je smole, svega 30 sekundi je potrebno da drvce izgori i zahvati okolni namještaj. Također se prilikom bacanja pirotehničkih sredstava ne vodi briga o površini na koju će ti predmeti pasti što može dovesti do požara. Jako malo je potrebno kako bi požar izbio, a isto tako je mali napor potreban kako bi se požar spriječio. Pridržavanjem savjeta vatrogasaca zajednički možemo osigurati mirne blagdane za građane, ali i za vatrogasce, kaže načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović.

  Savjeti vatrogasaca:
  - upaljene svijeće ne ostavljajte bez nadzora
  - nemojte koristiti neispravnu božićnu rasvjetu
  - ne palite prskalice na boru
  - ne postavljajte bor u blizini izvora topline
  - budite oprezni s korištenjem pirotehničkih sredstava.
  ….dugi rat

  Image and video hosting by TinyPic
  vijesti iz DUZS-a/klikni/

  NACIONALNA EVIDENCIJA NESTALIH OSOBA
  Pierce CAFS. / klikni/
  Pierce CAFS. / klikni/

  Pierce CAFS.

  Pierce CAFS.

  zanima li vas nabavka rabljenog vatrogasnog vozila onda kliknite na :
  Pierce CAFS.
  vzo1993@gmail.com
  VATROGASNI VJESNIK
  ARHIVA
  / klikni /
  Pierce CAFS.
  Image and video hosting by TinyPic

  Pierce CAFS.
  Pravilnik o jedinstvenom obliku i kroju odore pripadnika vatrogasnih postrojbi te oznakama zvanja  Image and video hosting by TinyPic
  Image and video hosting by TinyPic
  …. PRIRUČNIK ZA NATJECANJA VATROGASACA U REPUBLICI HRVATSKOJ /2016/

  KOLOVOZ 2017.
  Image and video hosting by TinyPic


  3. NATJECANJE OPERATIVNIH VATROGASACA "JASTREBARSKO 2017" (26.08.2017.)
  Dobrovoljno vatrogasno društvo Jastrebarsko u subotu 26. kolovoza 2017. godine organizira 3. natjecanje operativnih vatrogasaca "Jastrebarsko 2017". Natjecanje se organizira na način da vatrogasne ekipe sastavljene od 5 članova rješavaju taktičke zadatke na vježbalištima na nekoliko različitih lokacija na području grada Jastrebarskog. Vatrogasno odjeljenje mora imati vozilo za prijevoz između vježbališta. Članovi odjeljenja ili ekipe ne moraju biti iz istog Društva, ali moraju biti punoljetni, sa zvanjem minimalno ispitani vatrogasac te imati važeći liječnički pregled. Ekipe mogu imati neograničen broj pratitelja/navijača. Neki od natjecateljskih zadataka na natjecanju biti će spašavanje čamcem na jezeru, vatrogasni petoboj, evakuacija po cijevnoj pruzi, gašenje požara otvorenog prostora, Rock n' roll (gašenje mlazom sa hidranta), Search and Rescue (Pretraga i spašavanje unesrećenika u ruševinama) i provjera znanja. Kotizacija za natjecanje je 300,00 kn i pokriva troškove organizacije te obrok i piće za 6 članova, a može se uplatiti na žiro-račun IBAN: HR3723900011100013349. Prijave ekipa zaprimaju se najkasnije do 19. kolovoza 2017. godine, a broj ekipa ograničen je na 20.RASPIS


  Image and video hosting by TinyPic

  2017
  Raspored vatrogasnih natjecanja kup HVZ-a za 2017.godinu
  SENIORI / SENIORKE
  1. Kup Dalmacije: Split (03.06.2017.)
  2. Memorijal "Mirko Kolarić" Varaždin (00.00.2017.)
  3. Memorijal "S.Gjuro Deželić" Ivanić Grad (00.00.2017.)
  4. Kup Posavine: Desno Trebarjevo (00.00.2017.)
  5. Kup Grada Đakova (00.00.2017.)

  DJECA I MLADEŽ
  1. Memorijal "Stjepan Paša" Koprivnica (00.00.2017.)
  2. Kup Popovače "Antun Brlaković" (00.00.2016.)
  3. Memorijal "Jurica Botković", Kladare (00. 00.2017.)
  4. Kup VZG Čakovca, Čakovca (00.00. 2017.)  PROSLAVE I OBLJETNICE

  2017.

  - 90. GODINA DVD RUDE (02.09.)
  - 70. GODINA DVD CVETLIN ( 20.08.)
  - 60. GODINA DVD OKIĆ-BETER (02.09.)
  - 60. GODINA DVD PISAROVINA (09.09.)
  - 60. GODINA DVD BRSTEC ( 10.09.)
Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se

eXTReMe Tracker
free counters