IZVOR IZ VATROGASNE ZAJEDNICE OTKRIO: UHLJEBI SU KRIVI ZA KATASTROFALNU ORGANIZACIJU GAŠENJA POŽARA!
[ # ]

ZAGREB
Autor: Marin Vlahović

Odgovornost centralne vlasti je neupitna jer su se ovi planovi radili i odobravali na najvišem nivou. Možda premijer i nije bio upućen u neke detalje, ali to ne umanjuje njegovu odgovornost.

Redakcija dnevno hr je u posjedu pisma koje razotkriva katastrofalno stanje u hrvatskom vatrogasnom sustavu. S obzirom na informacije, tekst je očito pisala osoba (ili više njih) koja ima neposredna saznanja o konkretnim nepravilnostima, manjku strategije obrazovanja, nepotizmu pa i kriminalu u vatrogasnoj zajednici. U samom tekstu, naveden je i čitav niz argumenata i činjenica iz kojih se može zaključiti kako nema nikakvih isprika za slabu organizaciju gašenja požara u Dalmaciji. Također, ono što posebno zabrinjava su podaci o planskoj reorganizaciji vatrogastva u Hrvatskoj koja je utjecala na sposobnost, ljudski kadar i opremljenost vatrogasaca u najrizičnijim područjima. Odgovornost centralne vlasti je neupitna jer su se ovi planovi radili i odobravali na najvišem nivou. Možda premijer i nije bio upućen u neke detalje, ali to ne umanjuje njegovu odgovornost.

U pismu se tvrdi da je Slavko Tucaković glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske tokom požara izdao zapovijed o izvanrednoj dislokaciji iz Slavonije u Dalmaciju, točnije u Divulje. Ta zapovijed ne bi bila sporna da isti nije navodno potpisnik i jedan od inicijatora odluke gašenja i dislokacije vatrogasnih baza u Šibeniku i Zadru ove godine, kao i gašenja vatrogasnih baza na otocima Braču, Hvaru, Šolti i Korčuli prošle godine. Tucaković je inače istaknuti član SDP-a, i u tom kontekstu netko bi mogao pomisliti da je pismo poslano kako bi se politička odgovornost prebacila na bivšu vlast, ali iz ostatka teksta je vidljivo kako nije tako. Autor teksta spominje i istaknute HDZ-ovce, a samu vatrogasnu zajednicu u Republici Hrvatskoj predstavlja kao službu za uhljebljivanje nesposobnih i podobnih kadrova glavnih političkih stranaka. Analiza ide u dubinu pa tako uhljebe, odnosno takozvane „mudonje“ razdvaja po važnosti na više različitih kategorija. S obzirom na opširnost materije koju treba dodatno analizirati, ovoga puta objavljujemo dva kratka poglavlja iz pisma. Prvo se odnosi na obrazovanje vatrogasaca a drugo na odgovorne pojedince koji su dali izjave kako je sve „funkcioniralo.“

ŠKOLOVANJE VATROGASACA
Hrvatska je jedina država u EU, u kojoj se može u privatnoj školi (pučko otvoreno učilište ZLATNA VRATA u Splitu), vršiti prekvalifikacija za vatrogasca i vatrogasnog tehničara. Osim te privatne škole postoji još škola Hrvatske vatrogasne zajednice HVZ (udruga građana) u Splitu i Rijeci, te škola Državne uprave za zaštitu i spašavanje DUZS u Zagrebu. Samo za napomenu čitateljima ovog teksta, g. Ante Sanader predsjednik HVZ i HDZ-ovac, predaje u privatnoj školi pučkog otvorenog učilišta ZLATNA VRATA i HVZ školi u Splitu, predmet elektrotehnika u vatrogastvu.

Moram napomenuti da škola HVZ ima sve potrebne papire od ministarstva obrazovanja,za prekvalifikaciju vatrogasac i vatrogasni tehničar, dok DUZS škola NEMA. Međutim, DUZS škola ima sve potrebne papire i dozvole za obuku specijalnosti koja se provodi kod dobrovoljnih vatrogasnih društava koji su u sklopu HVZ,dok HVZ nema. Jednostavnim jezikom rečeno…škola DUZS,kojoj je osnivač država, nema dozvolu, ali škola koja je u sklopu UDRUGE GRAĐANA…. HVZ, ima sve dozvole.Zatim, ono što bi trebao HVZ(udruga građana), vršiti obuku za specijalnosti među dobrovoljnim vatrogasnim društvima, to ne radi jer nema dozvole, to u biti radi DUZS. Toliko u kratkim crtama o školovanju kadra,o predavačima da ne govorim.

POJEDINAČNO O ONIMA KOJI KAŽU DA JE SVE FUNKCIONIRALO
SLAVKO TUCAKOVIĆ- DUZS- politički vatrogasac, struja Miranda Mrsića bivšeg ministra i Zvonimira Mršića, čelnog čovjeka Podravke. Kada je postavljen za glavnog vatrogasnog zapovjednika,tada se prvi put i susreo sa šumskim požarima. Tek 1996 kreće njegov uspon. Propala mu je kandidatura za župana koprivničko – križevačke županije ispred SDP,pa je logično da čuva svoju poziciju.

ANTE SANADER- HVZ- vatrogasac od rođenja, ali kako sve pokvari politika,tako je i on otišao u pokvarene vode. Predavajući na dvije škole za prekvalifikaciju vatrogasac i vatr.tehničar, primajući naknadu na mjestu predsjednika HVZ, naravno da mu odgovara ovaj nered u vatrogasnoj strukturi. Od kada sjedi u saboru,od kada je bio župan, vatrogastvo je još više potonulo. Sama činjenica je da njegov matični DVD Gomilica iz Kastel Gomilice u sklopu DVD osnovala firmu d.o.o

IVAN KOVAČEVIĆ- JVP SPLIT- zapovjednik JVP Split od 2012, nakon odlaska Filicija Parčine,koji je uzdigao i unaprijedio JVP kako joj i doliči za drugi grad u RH. Predaje u školi HVZ,mlad i nadobudan,svojim izjavama kako je bilo sve kako treba, želi zadržati svoju poziciju za koju nije dorastao.

DRAŽEN GLAVINA- HVZ – županijski vatrogasni zapovjednik SDŽ, o njemu je suvišno bilo što napisati. Hirearhijski i papirno odgovoran je Slavku Tucakoviću, iako operativno Tucaković ga ne može ni postaviti ni razriješiti. Nakon dokazane pronevjere od 270.000 kn i dalje je zapovjednik SDŽ i nesmetano se voza u luksuznom terencu. Njemu najviše odgovara da se daju izjave kako je sve funkcioniralo.

TOMISLAV VUKO- DUZS –pomoćnik Slavka Tucakovića za priobalje, papirno nadređeni Glavini sa kojim je u sukobu,a operativno je daleko to od istine. Nema ga ni vidjeti ni čuti. Na suđenju za Kornatsku tragediju sve je zaboravio,vadio se na svoje godine (61), tako je zaboravio i otići u mirovinu, ali na plaću od 12.000 kn nije zaboravio,to uredno prima.

ŽELJKO POPOVIĆ- HVZ –načelnik HVZ,uredski miš, zadužen za pisanje tekstova u vatrogasnom vjesniku,organiziranje i odlazak na seminare, fotografiranje i paradiranje po vatrogasnim skupštinama. Operativa je za njega SF misija.

-VATROGASCI- HVZ;DUZS;JVP –mogu se podjeliti na dvije grupe:-oni istinski i oni koji su uhljebljeni

ISTINSKI- sebe ne nazivaju herojima, rade taj posao 24 sata 365 dana u godini,nemaju afera,većinom su nepodobni, ne mogu se stalno zaposliti jer nisu pijuni svojih šefova po DVD-ima. Ne traže pozornost,nagrade,medalje, ali nažalost takvi sve više i više odlaze iz vatrogastva jer ne mogu opstati.

ONI KOJI SU UHLJEBLJENI- to su sinovi,rođaci,prijatelji,guzico uvlakači šefova DVD;JVP;DUZS. Takvi osnivaju grupe po facebooku -VATROGASCI HEROJI i sl. Takvi se stalno promoviraju. Vatrogasni posao je opasan,to nitko ne osporava, ali nitko nikoga nije prisilio da izabere taj put. Što su onda policajci,rudari,vojni piloti,ronioci…..????…. dnevno

Image and video hosting by TinyPic

27.07.2017. ...12:49 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.

 • page counter

  Osim što uređujem ovaj blog sakupljam i vatrogasne predmete : ambleme, monografije, značke, medalje, vatrogasna filatelija, modeli vatrogasnih vozila i sl. Ukoliko imate volje za pomoć u popunjavanju moje kolekcije dobro došli ste. Moju kolekciju možete pogledati ….OVDJE
  Image and video hosting by TinyPic
  Image and video hosting by TinyPic
  VATROGASCI:Ovo nikako ne radite sa produžnim kablom!
  Produžni kablovi i utičnice mogu biti izuzetno korisni kad trebate napuniti mobilni telefon ili priključiti neki drugi električni uređaj. Ali, neke stvari nikako ne smijete raditi sa produžnim kablom ili utičnicom. Tokom ovih hladnih zimskih mjeseci, mnogi od nas uzimaju male električne grijalice da malo zagrijemo domove. Ali, to je jedan od glavnih uzroka kućnih požara. U periodu od 2009. do 2013., uređaji za grijanje bili su uzroci 56.000 požara u domovima, piše u izvještaju Nacionalnog udruženja za zaštitu od vatre. Zbog visokog rizika, Umatilla Vatrogasna brigada objavila je upozorenje na svojoj Facebook stranici. Produžni kablovi su idealni kad nemate dovoljno utičnica za uređaje, ali mogu podnijeti tek određenu količinu snage. Ako se pregriju, posljedice mogu biti katastrofalne, a u najgorem slučaju, mogu vas koštati života. Da biste razumjeli koliko snage može podnijeti produžni kabal, provjerite voltažu svakog svog uređaja. Ali, grijalica je pod većim rizikom od ostalih uređaja.
  ….24balkan.info

  Image and video hosting by TinyPic
  vijesti iz DUZS-a/klikni/

  NACIONALNA EVIDENCIJA NESTALIH OSOBA
  Pierce CAFS. / klikni/
  Pierce CAFS. / klikni/

  Pierce CAFS.

  Pierce CAFS.

  zanima li vas nabavka rabljenog vatrogasnog vozila onda kliknite na :
  Pierce CAFS.
  vzo1993@gmail.com
  VATROGASNI VJESNIK
  ARHIVA
  / klikni /
  Pierce CAFS.
  Image and video hosting by TinyPic

  Pierce CAFS.
  Pravilnik o jedinstvenom obliku i kroju odore pripadnika vatrogasnih postrojbi te oznakama zvanja  Image and video hosting by TinyPic
  Image and video hosting by TinyPic
  …. PRIRUČNIK ZA NATJECANJA VATROGASACA U REPUBLICI HRVATSKOJ /2016/

  Image and video hosting by TinyPic

  VELJAČA 2018.

  Image and video hosting by TinyPic
  LESKOVEC: VIII. ZIMSKI KUP DVD-a LESKOVEC

  Dobrovoljno vatrogasno društvo Leskovac poziva Vas na Natjecanje u spajanju usisnih cijevi VIII. zimski kup DVD-a Leskovec u subotu, 03. veljače 2018. g. od 16:00 sati u školskoj sportskoj dvorani OŠ Svibovec u Svibovcu Topličkom. OŠ Svibovec nalazi se 3 km od vatrogasnog doma Dvd-a Leskovcu u smjeru Varaždinskih Toplica. Ekipu čini 6 članova, a to su: zapovjednik, strojar, vodna i cijevna grupa. Na natjecanju se izvode dvije vježbe spajanja usisnog voda, po jedna na svakoj stazi prema pravilniku HVZ-a iz 2016. godine i pravilnika CTIF-a. Vrijeme izvođenja vježbe mjeri se računalom.

  Natjecanje će se održati u sljedećim kategorijama:
  MUŠKI A, ŽENE A, MUŠKI B i ŽENE B
  Za prva tri mjesta u svim kategorijama osigurani su pehari kao i pehari za pobjednike kupa u muškoj i ženskoj kategoriji, a za ostale sudionike priznanja. Rok prijava za sve ekipe je 01.02.2018. godine
  Prijava ekipa moguća je putem
  e-mail adresu: dvdleskovec@gmail.com
  ili na brojeve mobitela:
  098/162-0617 ( zapovjednik: Dejan Denžić)
  098/965-0118 (zam. zapovjednika: Vladimir Denžić )

  Da bismo mogli što bolje pripremiti samo natjecanje molimo Vas da nam OBAVEZNO pošaljete prijave do 01.02.2018. godine. Za sva ostala pitanja i informacije vezane uz samo natjecanje obratiti se možete zapovjedniku Dejanu Denžić. Donacija se uplaćuje u iznosu od 250 kn na žiro račun broj HR4823400091110184832 ....RASPIS....

  3. MEĐUNARODNI ZIMSKI KUP DVD-a ANDRILOVEC /10.02./

  DVD RIBNICA: IV. KUP FRANJE MIKULINA /17.02./

  OŽUJAK 2018.

  2.TUROPOLJSKA VATROGASNA TRKA /24.03./

  TRAVANJ 2018.

  8. MEĐUNARODNA UTRKA VATROGASACA / 5. EURO KUP PROFESIONALNIH VATROGASACA /07.04./


  Image and video hosting by TinyPic

  2017
  Raspored vatrogasnih natjecanja kup HVZ-a za 2017.godinu
  SENIORI / SENIORKE
  1. Kup Dalmacije: Split (03.06.2017.)
  2. Memorijal "Mirko Kolarić" Varaždin (00.00.2017.)
  3. Memorijal "S.Gjuro Deželić" Ivanić Grad (00.00.2017.)
  4. Kup Posavine: Desno Trebarjevo (00.00.2017.)
  5. Kup Grada Đakova (00.00.2017.)

  DJECA I MLADEŽ
  1. Memorijal "Stjepan Paša" Koprivnica (00.00.2017.)
  2. Kup Popovače "Antun Brlaković" (00.00.2016.)
  3. Memorijal "Jurica Botković", Kladare (00. 00.2017.)
  4. Kup VZG Čakovca, Čakovca (00.00. 2017.)  PROSLAVE I OBLJETNICE

  2017.

  - 90. GODINA DVD RUDE (02.09.)
  - 70. GODINA DVD CVETLIN ( 20.08.)
  - 60. GODINA DVD OKIĆ-BETER (02.09.)
  - 60. GODINA DVD PISAROVINA (09.09.)
  - 60. GODINA DVD BRSTEC ( 10.09.)
Blog.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice Blog.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice Blog.hr kliknite na gumb "Slažem se".Slažem se

eXTReMe Tracker
free counters