MEĐUNARODNA VATROGASNA VJEŽBA U ORGANIZACIJI DVD-a SAMOBOR
[ # ]

ZAGREB
Piše: DVD Samobor

Dobrovoljno vatrogasno društvo Samobor u subotu, 29. travnja, organiziralo je vatrogasnu vježbu u zagrebačkoj vatrogasnoj školi (Učilište vatrogastva, zaštite i spašavanja) Državne uprave za zaštitu i spašavanje, gdje su uz vatrogasce iz Hrvatske sudjelovali i gasilci iz Slovenije
Image and video hosting by TinyPic
Dobrovoljno vatrogasno društvo Samobor u subotu, 29. travnja, organiziralo je vatrogasnu vježbu u zagrebačkoj vatrogasnoj školi (Učilište vatrogastva, zaštite i spašavanja) Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Riječ je o vježbi međunarodnog karaktera koju je osmislio zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Samobor Davor Domin, gdje su uz vatrogasce iz Hrvatske sudjelovali i gasilci iz Slovenije i ponovno pokazali da gužve na granicama ne stvaraju granice među ljudima. DVD Samobor tako je okupio PGD Obrežje, PGD Bizeljsko, DVD Veliki Lipovec te DVD Zasedbreg iz Međimurja.
Image and video hosting by TinyPic
Ovo je peta takva vježba koju DVD Samobor organizira u vatrogasnoj školi, s ciljem da se u realnim uvjetima, uz pojavu stvarnog dima i vatre isproba sve što se kroz godinu uvježbava na „suho“. Požarna kuća u vatrogasnoj školi pruža odličan uvid u operativno stanje postrojbi, a scenariji vježbi svake godine su sve zahtjevniji i prepuni neočekivanih detalja. Vježba je organizirana uz pomoć Dubravka Regovića, člana Dobrovoljnog vatrogasnog društva Samobor, a ujedno i djelatnika vatrogasne škole, zatim Učilišta vatrogastva zašitite i spašavanja DUZS-a, „priomana“ – vatrogasaca iz rafinerije INA Sisak, Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba koja je pružila potporu i logistiku te CIOS-a čija vozila su bila izrezana i zapaljena u svrhu edukacije.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


30.04.2017. ...11:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BRANKO ARBANAS I DALJE NA ČELU VZO KRIŽ
[ # ]

OKEŠINEC
Piše: Damir Marenić

U subotu 22. travnja svoju skupštinu u vatrogasnom domu DVD-a Okešinec održali su članovi VZO Križ . Nakon pozdravne riječi predsjednika Branka Arbanasa koji je tom prilikom pozdravio načelnika općine Križ Marka Magdića, počasnog predsjednika HVZ-a Teodora Frickog, županijskog zapovjednika Josipa Novosela, predsjednika VZ Sisačko-moslavačke županije te ostale goste i delegate. Nakon podnesenih izvješća koja su jednoglasno prihvaćena data je razrješnica starom vodstvu te je kandidaciona komisija predložila nove za mandat 2017-2021. Kako je za predsjednika bilo više kandidata te nakon njihovog predstavljanja zakonskim regulativama izvršeno je tajno glasovanje.
Image and video hosting by TinyPic
Nakon prebrojavanja glasova najviše glasova i poverenje za predsjednika dobio je Branko Arbanas koji će tako voditi Zajednicu i u narednom mandatu. Za zapovjednika je izabran Mario Matanić. U pozdravnoj rijeći gostiju svi sudionici govorili su samo riječi pohvale i ohrabrenja te zaželjeli novom.starom sazivu puno sreće u daljnjem radu. i kako kaže načelnik Magdić: " Svi mi političari smo prolazni a vi vatrogasci ostajete".

Image and video hosting by TinyPic

23.04.2017. ...19:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IVICA PETRAVIĆ PREDSJEDNIK, IVAN ŠTIMAC ZAPOVJEDNIK VZG-a
[ # ]

SVETA NEDELJA
Piše: Damir Marenić

Svoju godišnju skupštinu održali su i vatrogasci VZG Sveta Nedelja. Tom prilikom je predsjednik VZG-a Marijo Švigir pozdravio goste među kojima su bili gradonačelnik grada Sveta Nedelja, Drago Prahin, zamjenik glavnog vatrogasnog zapovjednika, Željko Sutlar, predsjednik VZ Zagrebačke županije, Stjepan Ptiček, predsjednik udruge profesionalnih vatrogasaca u gospodarstvu RH, Branko Čerkez te brojni delegati Zajednica i DVD-a. Nakon pročitanih izvješća koja su jednoglasno prihvaćena data je razrješnica starom vodstvu te je kandidaciona komisija predložila nove kandidate za period 2017-2021. Kako je za zapovjednika i tajnika bilo dva kandidata pristupilo se tajnom glasovanju delegata VZG-a. Tako je odlučeno da uz predsjednika Ivicu Petravića zajednicu vode zapovjednik Ivan Štimac i tajnica Petra Hus. Za dopredsjednicu je izabrana Marija Kovačić a za dozapovjednika Zvonimir Mikin.
Image and video hosting by TinyPic
U pozdravnom obraćanju gostiju rečeno je puno zahvale na dosadašnji rad vodstva Zajednice te da je ljestvica dignuta visoko. Zahvalu za dosadašnji rad te svim suradnicima uputili su dosadašnji predsjednik Marijo Švigir te zapovjednik Nevenko Čižmešija koji je na ovoj funkciji bio od 1994. godine. U ime izabranog vodstva obratili su se novi predsjednik Ivica Petravić i zapovjednik Ivan Štimac rekavši da su svjesni podignute ljestvice te da će dati sve od sebe da tu ljestvicu održe pa ako je moguće i podignu na još jednu razinu više.

Image and video hosting by TinyPic

...17:49 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PREKINUTA SJEDNICA SKUPŠTINE DVD-a POŽEGA
[ # ]

POŽEGA

Burna rasprava održavala se sinoć na skupštini Dobrovoljnog vatrogasnog društva Požega. Naime, 143. redovita skupština navedenog društva bila je i izborna, na kojoj je društvo trebalo izabrati novo rukovodstvo.

Nakon što su izabrana radna tijela, Skupština je otpočela s radom tako da su pročitana sva izviješća koja su odlukom Skupštine i usvojena te je raspušteno staro rukovodstvo. Problem se dogodio kada je predsjednik Kandidacijskog povjerenstva dao prijedlog kandidata za nova tijela koja bi vodila društvo. Na skupštini se ustanovilo da je predsjednik Šimun Miletić kandidacijskoj komisiji dostavio različit prijedlog kandidata od onoga koji je usvojio Upravni odbor društva a predstavio ga kao prijedlog Upravnog odbora.
Image and video hosting by TinyPic
Osim što se prijedlog kandidata za izvršne funkcije u društvu razlikovao od onog koji je potvrđen na Upravnom odboru, on je pristigao suprotno članku 25. Statuta DVD-a i članku 14. Poslovnika o radu Skupštine, koji kaže da se prijedlog kandidata treba Kandidacijskom povjerenstvu treba dostaviti najmanje 15 dana prije održavanja Skupštine, što nije bilo slučaj. Nakon žustre rasprave u kojoj pojedinci nisu previše birali riječi i pokušaja da se izglasa predloženo rukovodstvo, uslijedila je 20-to minutna pauza nakon koje je Skupština ponovo pokušala iznaći rješenje cijele situacije. Jedini logičan prijedlog dao je Kristijan Perković, koji je predložio da se sjednica prekine i nastavi za tri tjedna kako bi se procedura oko izbora novog rukovodstva mogla ispoštivati, što je skupština potvrdila dvotrećinskom većinom.

DVD Požega slijedeća tri tjedna nema svoje rukovodstvo jer je starom izglasana razrješnica što znači da nema predsjednika, zapovjednika i ostalih članova nužnih za normalno funkcioniranje društva, niti je moguće plaćati račune, niti isplaćivati plaće zaposlenima jer za to nitko nije ovlašten. Do ponovne sjednice Skupštine DVD-a koja bi se trebala održati 29. ovog mjeseca, kada se treba izabrati novo rukovodstvo, Društvo je u svojevrsnom "vakumu", a da bi kandidature mogle biti pravovaljane treba ih dostaviti Kandidacijskom povjerenstvu najkasnije 14. travnja, dakle još šest dana.…. 034portal.hr

Image and video hosting by TinyPic

09.04.2017. ...10:46 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ATRAKTIVNA SPLIČANKA U NAVALNOM VATROGASNOM VOZILU GASI POŽARE
[ # ]

SPLIT

Split broji mnoštvo vatrogasaca, no malo je među njima žena i to još onih koje osim što se bore s požarima voze i navalna vatrogasna vozila, a jedina takva u gradu pod Marjanom je samozatajna 39-godišnja Tanja Crljen, članica DVD-a Split. Prije nego je naučila pisati slova odlučila da će jednog dana postati vatrogaskinja, baš kao njena mama i tata te suprug, s kojim dijeli isto vatrogasno društvo te njihove dvije kćeri.
Image and video hosting by TinyPic
Otac se bojao da se nikada neće udati
Ona je jedinstvena i po tome što je prije nego je naučila pisati slova odlučila da će jednog dana postati vatrogaskinja, baš kao njena mama i tata koji su bili dugogodišnji članovi DVD Mladost iz Kaštel Sućurca. Upravo je u tom DVD-u napravila i svoje prve vatrogasne korake, učila kako pravilno gasiti požar, kako na terenu pomoći kolegi u nevolji, ali i mnoštvo drugih pravila koja su za vatrogasce iznimno bitna. Još kao mala s roditeljima se često vozila u velikom vatrogasnom vozilu i vrlo brzo shvatila da i sama jednoga dana želi njime upravljati. Uz vozačku B kategoriju 1996. je položila i C kategoriju za kamione nakon čega je imala namjeru polagati i za šlepere, ali je ocu za ljubav odustala jer se, kako je ispričala za Hinu, pobojao da se nikada neće udati i imati djecu, ako bude po cijeli dan na cesti. Dok su njene prijateljice provodile sate i sate u noćnim izlascima i duga vruća ljeta na gradskim plažama Tanja je uporno gasila požare diljem Dalmacije i u svemu tome uspjela uživati. Nakon svakog povratka s terena u DVD znala je da je to jedino što želi raditi jer vatrogastvo je njena prva ljubav. Druga joj je ljubav suprug vatrogasac s kojim dijeli isto vatrogasno društvo te njihove dvije kćeri od kojih starija već sada pokazuje interes za taj poziv.

Požari koje ne može zaboraviti
Kada je pitate koji joj je požar najviše ostao u sjećanju reći će vam da ne može zaboraviti požare na Braču i u Makarskoj koji su bili aktivni nekoliko dana i koje su gasile sve raspoložive županijske snage. Vatrogasci su tih dana doslovno s vodenim šmrkovima živjeli na terenu i srećom sve uspjeli pogasiti bez da je netko stradao. Na dojavu pozivnog centra 193 iz društva smještenog u samom središtu Splita, u Starčevićevoj ulici, izlazi teškim vatrogasnim vozilom nosivosti veće od 20 tona, starim 33 godine, pa brojnim šetačima ne promiče u čudu zagledati se u mladu ženu za volanom te crvene grdosije. Iako na prvi pogled krhka ta stamena žena tako vješto upravlja kamionom da bi se i mnogi iskusni muškarci mogli posramiti. U prolazu joj mašu šetači, muškarci udjeljuju zanosne osmjehe, a žene u nevjerici promatraju gdje to juri pod rotirkom i sirenom.

Navalno vozilo poznaje u dušu
To veliko navalno vozilo Tanja zna u dušu, jer kakva bi ona vozačica bila kada ne bi znala koje sve vrste cijevi stoje u njegovoj utrobi, kao i da se istovremeno na njeno vozilo može priključiti nekoliko cijevi. U vozilo stane čak 8000 litara vode, puno je tu cijevi - malih, velikih. Običan čovjek nevješt vatrogastvu teško da bi se tu snašao. Vozilo se nakon svakog povratka s terena sređuje. Puni se voda u spremniku, mijenjaju se cijevi, one uprljane vade se i peru nakon čega "veliki crveni" spreman za sljedeći poziv ulazi u garažu.Tanja priznaje da im najviše muke na terenu zadaje zakrčenost prilaza stambenim zgradama i poslovnim prostorima koje moraju gasiti i dodaje kako su pojedini gradski hidranti potpuno suhi. Hvali svoje kolege koji joj uvijek pomognu ako nešto treba i kaže da su kao jedna velika obitelj.…. direktno.hr

Image and video hosting by TinyPic

...10:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI PRNJAVORA ČUNTIĆKOG UREDILI DVORANU SEOSKOG DOMA: Dogodila se veselica (ponosa, sreće i radosti) prva nakon Domovinskog rata
[ # ]

PRNJAVOR ČUNTIĆKI
Piše: Antun Petračić

Na ulazu u Prnjavor Čuntićki, u sklopu bivše škole ( i donedavnog Dječjeg istraživačkog centra Petrinjčica), uz nekadašnju seosku trgovinu i zid do zida s vatrogasnim skladištem i garažom DVD, u novoobnovljenoj dvorani doratnog seoskog doma se pjevalo, plesalo, veselilo, slavila velika „radna pobjeda“. Sve godine od Domovinskog rata bivši društveni dom ovog sela, još u srpskoj okupaciji devastiran, derutan, u propadanju i gore i dolje, prava „rupa za smeće“ zablistao je u par proteklih mjeseci. Dvoranu površine 90-tak m2, dužine oko 12 i širine 8 metara od prošle jeseni, tijekom oštro hladne zime, evo sada do proljeća, dragovoljnim radom uredila je skupina prnjavorskih vatrogasaca.
Image and video hosting by TinyPic
– Popravili smo oštećenja na krovištu, skinuli stari plafon, novi obložili drvenom lamperijom, uveli instalacije, ugradili nove prozore, betonirali cijelu dvoranu, glavni ulaz probili na novom mjestu, ali ostavili i vrata iz spremišta-garaže- priča Antun Lovreković, jedan iz skupine desetak radnika- vatrogasaca. – Od grada smo dobili 31.000 kuna samo za materijal, a u dogovoru s gradonačelnikom obvezali se da ćemo sami obaviti građevinske radove. Iz ničega, nakon 21 godine sa smetilištem usred zgrade, počelo je čišćenje u kolovozu prošle godine i novu dvoranu sada koristimo prvi puta. Ovo je jedini zajednički prostor cijele župe sv. Antuna Padovanskog, koristit će ga jednako Hrvatski Čuntić, Prnjavor, Dragotinci, Kraljevčani, Pecki, Udruga Đeram, KUD Čuntićanka, Klub Viktorija… – u emotivnom obraćanju sinoć je govorio Božidar Marjanović, dosadašnji i ponovo izabrani predsjednik DVD. Uz Vesele kumove, tamburaše iz Hrastovice, na (posuđenim) klupama i stolovima prepunih s dva pečena odojka i raznovrsnih domaćih kolača, od prvog glazbenog takta u pjesmu, kolo i ples uhvatili su se sudionici godišnje vatrogasne skupštine.

U sastavu doma Prnjavora Čuntićkog još bi trebalo urediti sanitarije, nabaviti inventar, (možda) izgraditi šank i povišenu pozornicu. Taj planirani dio domaćini bi htjeli dovršiti do početka kolovoza, Dana svoga sela, o čemu su „natuknuli“ gradonačelnuku Darinku Dumboviću. Kod sviju starijih mještana ovog dijela petrinjske Banovine na prijeratni dom još su uvijek žive i ostat će trajne sentimentalne uspomene. – Pokraj šanka i u dvorani čuvene su naše predratne zabave i veselice, dolazilo se naveliko čak iz Petrinje, ovdje sam sa svojom Katarinom 1972. imao svatove-veli nam Ivan Radošević. Takva stalna, lijepa i draga sjećanja nose i drugi Prnjavorčani i ostali Hrvati iz okolnih sela podno brda Antuna Čuntićkog. Zato je sinoć neizmjerna radost, ponos, zadovoljstvo i sreća vladala u srcima sviju od njih.…. ps-portal.eu

Image and video hosting by TinyPic

...09:47 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽANA IZBORNA SJEDNICA SKUPŠTINE VZG JASTREBARSKO
[ # ]

NOVAKI

U četvrtak 6. travnja 2017. godine u Novakima Petrovinskim održana je sjednica Skupštine Vatrogasne zajednice grada Jastrebarskog čiji je domaćin bilo dobrovoljno vatrogasno društvo Novaki. Na sjednici kojoj je predsjedavao predsjednik VZG Jastrebarskog Željko Popović usvojeno je izvješće o radu i financijskom poslovanju Zajednice u protekloj 2016. godini kao i izvješće Nadzornog odbora. Iz izvješća o radu vidljive su brojne aktivnosti koje je provela Vatrogasna zajednica grada Jastrebarskog zajedno sa svojim članicama. U 2016. godini vatrogasne postrojbe intervenirale su ukupno 68 puta na 61 izvanrednom događaju o čemu smo pisali ovdje . Od ostalih značajnih aktivnosti izdvajamo sudjelovanje vatrogasaca na dislokaciji na otoku Hvaru u ljetnim mjesecima, kontinuiranu provedbu osposobljavanja i usavršavanja vatrogasaca, nabavku vatrogasne opreme, organizaciju vatrogasnih vježbi i natjecanja, rad s djecom i mladima, kao i bogat kulturni rad kroz puhačke i tamburaške orkestre. Značajne rezultate postigle su i natjecateljske ekipe koje su sudjelovale na državnom natjecanju u Puli. U 25 dobrovoljnih vatrogasnih društava članica Vatrogasne zajednice grada Jastrebarskog aktivno djeluje 1856 vatrogasaca od čega je 300-injak operativnih članova.
Image and video hosting by TinyPic
Svim članovima Skupštine kao i gostima u ime domaćina dobrodošlicu je zaželio i predsjednik DVD-a Novaki Ranko Vojnović predstavivši ukratko svoje dobrovoljno vatrogasno društvo koje ove godine 24. lipnja obilježava svoju 90.-u godišnjicu osnutka. Na sjednici Skupštine koja je ujedno bila i izborna za predsjednika je i u novom četverogodišnjem razdoblju izabran dosadašnji predsjednik Željko Popović, dok će dužnost zapovjednika i dalje obnašati Vedran Boričević. Vertificirano je i novo Predsjedništvo VZG Jastrebarskog, a izabrani su i članovi Nadzornog odbora. Skupština Vatrogasne zajednice grada Jastrebarskog donijela je i odluku o dodjeli statusa počasnog člana Skupštine dugogodišnjem aktivnom članu u tijelima upravljanja gospodinu Stjepanu Preprotiću. Priznanja za višegodišnji aktivan rad dodijeljena su i Milanu Ivančiću, Ignacu Smetku, Josipu Rešetiću, te dosadašnjem predsjedniku Nadzornog odbora Nevenku Penić - Ivanku.

Sjednici Skupštine prisustvovali su gradonačelnik grada Jastrebarskog Zvonimir Novosel, predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Stjepan Ptiček kao izaslanik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice i župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića, županijski vatrogasni zapovjednik Josip Novosel, predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih udruga grada Jastrebarskog Ignac Smetko, zamjenik gradonačelnika Domagoj Šlat, te predstavnici Vatrogasnih zajednica gradova Ivanić Grada, Samobora, Dugog Sela, Vrbovca, Svete Nedelje, Vatrogasnih zajednica općina Klinča Sela, Pisarovine, Žumberka i Krašića, kao i dragi gosti iz susjedne Slovenije predstavnci Gasilske zveze Brežica.…. vzg jastrebarsko

Image and video hosting by TinyPic

08.04.2017. ...11:07 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POTPISAN SPORAZUM GRADA I VATROGASNE ZAJEDNICE VELIKA GORICA
[ # ]

VELIKA GORICA

Grad Velika Gorica i Vatrogasna zajednica potpisali su danas Sporazum o međusobnoj suradnji. Uz redovne dotacije, kojima Grad putem Vatrogasne zajednice financira rad dobrovoljnih društava, ovim je Sporazumom definirana i mogućnost dodatnog opremanja velikogoričkih vatrogasnih snaga. “Naši vatrogasci pokazali su u brojnim prilikama do sada da su naša velika snaga. Ne moram podsjećati na njihovu požrtvovnost i angažiranost u obranama od poplave i u svim ostalim situacijama u kojima pokazuju svoju humanost i spremnost na spašavanje ljudskih života i imovine. Ovim Sporazumom želimo im dodatno odati priznanje za sve što rade u svome gradu i omogućiti njihovu bolju operativnu opremljenost”, izjavio je gradonačelnik Dražen Barišić.
Image and video hosting by TinyPic
Sporazum je u ime Vatrogasne zajednice potpisao predsjednik Dalibor Mrakovčić koji je tom prilikom istaknuo dobru suradnju s Gradom i potrebu za nabavkom vatrogasnih vozila i opreme koja će vatrogasnim društvima pomoći u boljoj opremljenosti i operativnosti. Grad u ovoj godini za Vatrogasnu zajednicu osigurava 1,6 milijuna kuna i dodatnih 150 tisuća kuna za financiranje posebnih programa putem javnog natječaja. Sporazum definira međusobne obveze, pa tako stoji da će Grad osim navedenih redovnih sredstava koja se putem Ugovora dodjeljuju VZGVG, pomagati u opremanju i operativnosti članica, sukladno svojim proračunskim mogućnostima i zakonskim propisima. Vatrogasna zajednica se pak obvezuje izraditi plan potreba dodatnog opremanja, a temeljen na postojećoj operativnosti, teritorijalnoj i organizacijskoj stručnoj procjeni za narednih pet godina te isti dostaviti Gradu Velikoj Gorici radi mogućnosti planiranja proračunskih sredstava. Dodatna sredstva bit će upotrijebljena za nabavu vatrogasnih vozila i opreme, a sve u cilju spremnosti vatrogasnih snaga za zaštitu ljudi i imovine.…. cityportal.hr

Image and video hosting by TinyPic

...10:54 [ Komentari (0) ] Isprintaj

JASKANSKI VATROGASCI ODRADILI VJEŽBU SA PJENOM
[ # ]

JASTREBARSKO

Jaskanski vatrogasci i dalje ustraju u redovitoj teoretskoj i praktičnoj obuci. Vodeći se idejom kako se redovitom vježbom postiže operativna spremnost, vatrogasci su odradili vježbu rada s pjenom.

Ekipi DVD-a Jastrebarsko ova nedjelja bila je rezervirana za temu rada s pjenom, od opreme koja se koristi do taktika gašenja. Vatrogasci nastoje učestalo ponavljati i sve više učiti o raznim temama koje nudi široka vatrogasna struka. Izvođenjem taktičkih vježbi danas, postaju spremniji za realne situacije sutra. Zapovjednik Goran Batušić zadovoljan je odazivom i predanosti članova DVD-a Jastrebarsko, no s ostalim članovima zapovjedništva redovito priprema ovakve operativne aktivnosti kako bi vatrogasci bili pripremljeni za sve nove izazove.

Najvažniji dio ovakvih aktivnosti je stjecanje novih znanja, vještina i iskustava, ističu iz DVD-a Jastrebarsko te dodaju kako je u dobrom timu važno i podizanje timskog duha. Tako su nakon operativne vježbe, vatrogasci zajednički analizirali vježbu, a nakon toga si druženjem uljepšali još jednu nedjelju. Predsjednik DVD-a Jastrebarsko, Ivica Sikra ističe napredak društva u posljednjih nekoliko mjeseci te je siguran kako ovakvim radom vatrogasaca, sigurnost grada nipošto nije upitna. Ovo je još samo jedan primjer kako vatrogasci brinu o budućnosti svojeg Društva, ali i sigurnosti svih građana grada Jastrebarskog.…. zg prsten

Image and video hosting by TinyPic

04.04.2017. ...12:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MLADEN ŠČULAC I SLAVKO GAUŠ JOŠ JEDAN MANDAT NA SVOJIM FUNKCIJAMA
[ # ]

OPATIJA

Image and video hosting by TinyPic
U svom izvještaju o radu za prošlu godinu, novi-stari zapovjednik Šćulac istaknuo je kako je na županijskom području održano 2.405 intervencija, od čega je polovica bilo tehničkih. Najveća akcija bilo je gašenje požara između Meje i Hreljina, gdje se opožareno područje prostiralo na 13 hektara. Predsjednik i zapovjednik Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije dobili su potvrdu za još jedan mandat na svojim funkcijama. Naime, skupština najvišeg tijela vatrogasne zaštite u županiji, održana u restoranu Učka na Poklonu, jednoglasno je odlučila da će Slavko Gauš nastaviti obnašati dužnost predsjednika, a Mladen Šćulac ponovo je izabran za ”šefa” svih vatrogasaca u PGŽ. I njihovi zamjenici ostat će isti kao i dosad, što znači da će Gauša po potrebi mijenjati Velibor Topolovac, a Šćulca Hinko Mance. U svoj izvještaju o radu za prošlu godinu, novi-stari zapovjednik Šćulac istaknuo je kako je na županijskom području održano 2.405 intervencija, od čega je polovica bilo tehničkih. Najveća akcija bilo je gašenje požara između Meje i Hreljina, gdje se opožareno područje prostiralo na 13 hektara.…. liburnija .net

Image and video hosting by TinyPic

02.04.2017. ...20:26 [ Komentari (0) ] Isprintaj

UPOZORENJE VATROGASACA NEKIMA NE ZNAČI AMA BAŠ NIŠTA: Zbog paljenja korova izbio požar u Donjem Polju
[ # ]

ŠIBENIK

NOVO 11.15
- Dojavu o požaru zaprimili smo u 10.16 sati, a sedam vatrogasaca požar je ugasilo u 10.55 sati. Izgorjelo je 600 kvadrata trave i niskog raslinja, a dogorjele su i dvije, tri masline. Zbog dima na cesti, bila je zatražena i regulacija prometa – kazali su nam u Centru 112.

RANIJE 10.40
- Slobodno napišite da je do požara došlo zbog spaljivanja korova, iako je na snazi zabrana. Na terenu je trenutno sedam vatrogasaca, a zatražena je i regulacija prometa jer se vatra približava cesti Vrpolje-Split. Kuće za sada nisu ugrožene – kazali su nam u Centru 112. Radi izrazito nepovoljnih vremenskih uvjeta koji pogoduju naglom širenju požara, nadležne vatrogasne postrojbe do daljnjeg ne odobravaju spaljivanje na otvorenom prostoru, priopćeno je u petak iz Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, ali očito je da upozorenje vatrogasca nekima ne znači ništa pa je jučer na području županije gorjelo na čak 14 mjesta! Podsjetimo još jednom da je prema podacima šibenske policije, tijekom siječnja i veljače ove godine na području te županije zabilježeno je ukupno 212 požara, od kojih je čak 201 planulo na otvorenom prostoru. To je značajno povećanje broja požara u odnosu na lani kada je u istom razdoblju zabilježeno ukupno 75 požara, od čega 64 na otvorenom prostoru. Zbog učestalih požara izazvanih spaljivanjem korova, od ovog petka svako spaljivanje na otvorenom prostoru je zabranjeno, dok god se vremenske prilike ne promijene.
Image and video hosting by TinyPic
Temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana je novčana kazna od 15.000 do 150.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Istim je Zakonom propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 2.000 do 15.000 tisuća kuna. Istim je zakonom propisana i novčana kazna u iznosu od 1000 do 15.000 kuna za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru. Takvim nepromišljenim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine, ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama, podsjećaju iz Policijske uprave šibensko-kninske.…. šibenik.in

Image and video hosting by TinyPic

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IVICA KLEMENČIĆ NOVI PREDSJEDNIK DVD-a KERESTINEC
[ # ]

KERESTINEC
Piše: Damir Marenić

Image and video hosting by TinyPic
Svoju godišnju skupštinu održali su članovi DVD-a Kerestinec u dva dijela. Prvi dio je bila sama izborna skupština. Iz izvješća koja su podnesena a Skupština jednoglasno prihvatila vidljiv je rad u svim segmentima, od operativnih zadataka i izlazaka na intervencije, preko održavanja pokaznih vježbi pa do održavanja Kupa i sudjelovanja na natjecanjima. Kako je ova godina izborna za novog predsjednika izabran je Ivica Klemenčić a za zapovjednika Dario Klemenčić. Svoje riječi potpore uputili su im zapovjednik VZG-a Nevenko Čižmešija, predsjednik VZG-a Marijo Švigir te gradonačelnik grada Sveta Nedelja Drago Prahin.

U drugom dijelu Skupštine bila je dodjela i posvećenje novog vatrogasnog vozila koji je Grad Sveta Nedelja u suradnji sa VZG Sveta Nedelja kupio za potrebe DVD-a Kerestinec. Nakon što je gradonačelnik Prahin predao ključeve novog vozila , blagoslov je održao župnik Dragutin Bubnjar. Zahvalnost DVD-u Kerestinec na novom vozilu da ih dobro služi te da ga što manje koriste za intervencije a više na vježbama, izrazili su predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Stjepan Ptiček te gradonačelnik Drago Prahin. Nakon toga upriličen je skromni domjenak na koje mu su podijeljena priznanja zahvale onima koji su bili zaslužni da ovo vozilo dođe u njihov Dom.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

...09:15 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters