ATRAKTIVNA SPLIČANKA U NAVALNOM VATROGASNOM VOZILU GASI POŽARE
[ # ]

SPLIT

Split broji mnoštvo vatrogasaca, no malo je među njima žena i to još onih koje osim što se bore s požarima voze i navalna vatrogasna vozila, a jedina takva u gradu pod Marjanom je samozatajna 39-godišnja Tanja Crljen, članica DVD-a Split. Prije nego je naučila pisati slova odlučila da će jednog dana postati vatrogaskinja, baš kao njena mama i tata te suprug, s kojim dijeli isto vatrogasno društvo te njihove dvije kćeri.
Image and video hosting by TinyPic
Otac se bojao da se nikada neće udati
Ona je jedinstvena i po tome što je prije nego je naučila pisati slova odlučila da će jednog dana postati vatrogaskinja, baš kao njena mama i tata koji su bili dugogodišnji članovi DVD Mladost iz Kaštel Sućurca. Upravo je u tom DVD-u napravila i svoje prve vatrogasne korake, učila kako pravilno gasiti požar, kako na terenu pomoći kolegi u nevolji, ali i mnoštvo drugih pravila koja su za vatrogasce iznimno bitna. Još kao mala s roditeljima se često vozila u velikom vatrogasnom vozilu i vrlo brzo shvatila da i sama jednoga dana želi njime upravljati. Uz vozačku B kategoriju 1996. je položila i C kategoriju za kamione nakon čega je imala namjeru polagati i za šlepere, ali je ocu za ljubav odustala jer se, kako je ispričala za Hinu, pobojao da se nikada neće udati i imati djecu, ako bude po cijeli dan na cesti. Dok su njene prijateljice provodile sate i sate u noćnim izlascima i duga vruća ljeta na gradskim plažama Tanja je uporno gasila požare diljem Dalmacije i u svemu tome uspjela uživati. Nakon svakog povratka s terena u DVD znala je da je to jedino što želi raditi jer vatrogastvo je njena prva ljubav. Druga joj je ljubav suprug vatrogasac s kojim dijeli isto vatrogasno društvo te njihove dvije kćeri od kojih starija već sada pokazuje interes za taj poziv.

Požari koje ne može zaboraviti
Kada je pitate koji joj je požar najviše ostao u sjećanju reći će vam da ne može zaboraviti požare na Braču i u Makarskoj koji su bili aktivni nekoliko dana i koje su gasile sve raspoložive županijske snage. Vatrogasci su tih dana doslovno s vodenim šmrkovima živjeli na terenu i srećom sve uspjeli pogasiti bez da je netko stradao. Na dojavu pozivnog centra 193 iz društva smještenog u samom središtu Splita, u Starčevićevoj ulici, izlazi teškim vatrogasnim vozilom nosivosti veće od 20 tona, starim 33 godine, pa brojnim šetačima ne promiče u čudu zagledati se u mladu ženu za volanom te crvene grdosije. Iako na prvi pogled krhka ta stamena žena tako vješto upravlja kamionom da bi se i mnogi iskusni muškarci mogli posramiti. U prolazu joj mašu šetači, muškarci udjeljuju zanosne osmjehe, a žene u nevjerici promatraju gdje to juri pod rotirkom i sirenom.

Navalno vozilo poznaje u dušu
To veliko navalno vozilo Tanja zna u dušu, jer kakva bi ona vozačica bila kada ne bi znala koje sve vrste cijevi stoje u njegovoj utrobi, kao i da se istovremeno na njeno vozilo može priključiti nekoliko cijevi. U vozilo stane čak 8000 litara vode, puno je tu cijevi - malih, velikih. Običan čovjek nevješt vatrogastvu teško da bi se tu snašao. Vozilo se nakon svakog povratka s terena sređuje. Puni se voda u spremniku, mijenjaju se cijevi, one uprljane vade se i peru nakon čega "veliki crveni" spreman za sljedeći poziv ulazi u garažu.Tanja priznaje da im najviše muke na terenu zadaje zakrčenost prilaza stambenim zgradama i poslovnim prostorima koje moraju gasiti i dodaje kako su pojedini gradski hidranti potpuno suhi. Hvali svoje kolege koji joj uvijek pomognu ako nešto treba i kaže da su kao jedna velika obitelj.…. direktno.hr

Image and video hosting by TinyPic

09.04.2017. ...10:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters