MRAKOVČIĆ IDE PO NOVI MANDAT
[ # ]

VELIKA GORICA

Turbulentno razdoblje unutar Vatrogasne zajednice Grada Velika Gorica čini se da je iza goričkih vatrogasaca. Otkako je prije dvije godine na izvanrednoj skupštini za predsjednika Zajednice izabran Dalibor Mrakovčić, tenzije su se smirile, a Vatrogasna zajednica nastavila je s radom. Zajedništvo je ključ, ističe Mrakovčić koji će se u travnju ponovno kandidirati za predsjednika Zajednice. Podjele među vatrogascima koje su kulminirale u proljeće 2015. bile su veliki minus Vatrogasnoj zajednici Grada Velike Gorice jer zbog nesloge Zajednica je ispaštala učešćem u Županijskoj zajednici. -Kada smo preuzeli Vatrogasnu zajednicu najviše me smetalo u cijeloj priči to što su vatrogasci bili podijeljeni u dva bloka, a to je za vatrogastvo neprihvatljivo. Samo značenje Zajednice je da jesmo svi zajedno i to nam se obijalo u glavu tako da smo zbog naših svađa u Županijskoj vatrogasnoj zajednici imali slabije pozicije. To su iskoristile manje općine i manje vatrogasne zajednice i zauzele određene pozicije, a samim time i dio novčanih sredstava. Uspjeli smo to sve primiriti, shvatili smo da moramo staviti glave skupa da bi mogli i u Županiji normalno sudjelovati jer naposljetku najveća smo Zajednica u Zagrebačkoj županiji-ističe Dalibor Mrakovčić, predsjednik VZ GVG.

Izmjene u Statutu
Zbog previranja trpjele su i druge obveze, a koje su se morale odraditi. Tako je Zajednica donijela novi statut po novom Zakonu o udrugama, odrediti amblem Vatrogasne zajednice kojeg nisu imali 15 godina, a uz sve to trebalo je iznijeti i sve aktivnosti koje vatrogasci organiziraju. -Uveli smo po novom statutu da svaki DVD ima tri delegata u Zajednici, a prije je bio samo jedan. Povećan je i broj članova upravnog odbora, a opseg posla je velik. Na ovaj način imamo širi izbor kvalitetnijih ljudi u zajednici koje hoće raditi, a tako nam pristupaju i mlađi delegati i uče se poslu-kaže Mrakovčić. Kaže, s podjelama je gotovo, a srećom one nisu utjecale na uspjehe vatrogasnih ekipa koje se uvijek iskažu na natjecanjima. -Bilo je tu posla kao i uvijek oko organizacije smotri, natjecanja, sudjelovali smo i na Državnom vatrogasnom natjecanju u Puli gdje smo polučili stvarno dobre rezultate, ženska A ekipa DVD Ribnice je bila druga i plasirala se na Vatrogasnu olimpijadu koja se u srpnju održava u Austriji, ženska mladež Kuče je bila treća, stvarno smo ponosni na njih- rekao je predsjednik Mrakovčić.
Image and video hosting by TinyPic
Operativna vozila u svakom DVD-u
Možda i najvažnija stavka u radu u posljednje dvije godine bila je nabava operativnih vozila za dobrovoljna vatrogasna društva koja nemaju nijedno. -U dogovoru s Gradom Velika Gorica krenuli smo u taj projekt i sada nas čeka potpisivanje sporazuma. Za nabavu pick-up vozila Grad svake godine da 100.000 kuna jer mi sami ne možemo to financijski izvesti. Imamo 6-7 društava koja nemaju nijedno operativno vozilo te u slučaju da dođe do požara na otvorenom nemaju s čime ići na intervenciju iako imaju ljudstvo -kaže Mrakovčić.
Manja operativna vozila zahtijevaju i manje garaže, lakše se održavaju, jeftinija je registracija te ih mogu voziti vatrogasci koji nemaju položen vozački za C kategoriju što nije slučaj sa starijim kamionima koje posjeduju vatrogasci. - Postoje društva koja imaju FAP vozila, to su starija vozila i u drugoj fazi projekta namjeravamo nastaviti s mini navalnim vozilima za ta vatrogasna društva, to DVD Strmec Bukevski, Donja Lomnica i Turopolje. Ta vozila su nešto skuplja od pick-up vozila, ali imaju zapremninu 1000-1500 litara što je dovoljno za njihove potrebe, a u njih stane šestero vatrogasaca i oprema-rekao nam je Mrakovčić dodavši kako se projekt nastavlja izbori li još jedan mandat jer operativna vozila moraju stići još u DVD Okuje, DVD Novo Čiče,DVD Šiljakovinu, DVD Veliku Bunu, Kuče, Čičku Poljanu, Rakitovec, a tu je još i Lazina Čička čiju bi Ladu Nivu nadogradili modulom. Dva vozila su nabavljena za DVD Kosnicu i DVD Markuševec. - Zahvalni smo Gradu i gradonačelniku na suradnji u nabavi ovih vozila jer su pokazali razumijevanja za vatrogastvo. Uz to za Vatrogasnu zajednicu su financije povećane s 1,5 milijuna kuna na 1,65, a uz to 150 tisuća kuna je na raspolaganju kroz natječaj za projekte i programe vatrogasnih društava na koje se mogu prijaviti - kaže Mrakovčić.

Rješenje za izlazak na požar i bez JVP
Kako na velikogoričkom području djeluje Javna vatrogasna postrojba dobrovoljna vatrogasna društva uglavnom izlaze na požare na otvorenom, no i tu nastaju proceduralni problemi koji muče vatrogasna društva jer po Pravilniku moraju čekati da na intervenciju stigne JVP. No, i za to ima rješenje koje se nadaju u Zajednici riješiti u novom mandatu. -Događa nam se da ako DVD nema osobu koja je osposobljena za voditelja intervencije, inače većinom su to zapovjednici, onda ne može rukovoditi požarom i ne može izaći na intervenciju prije JVP, pa makar to bio i požar na otvorenom. Planiramo iz svakog DVD-a barem jednu osobu obučiti za voditelja intervencije, iako bi idealno bilo da su tri u svakom DVD-u. Tako bi postigli da DVD može samostalno izaći na intervencije u svom naselju dok ne stigne JVP na mjesto događaja. Mještani nas u selima gledaju ispod oka jer DVD kupi članarinu u svom mjestu i slušaju komentare "čemu vi kad, JVP rješava požare". Ovako bi postigli bolju sliku u javnosti-ističe Mrakovčić. Da bi zakonski to poštivali član DVD-a morao položiti ispit za voditelja intervencije, no u planu je i obuka vatrogasaca za rukovanje pilama i obuka strojara. Glavni je to cilj uz obnovu voznog parka.

Ispostava u Cerovskom vrhu?
Pri nastanku požara svaka je minuta važna, a još je važnija radi li se o udaljenim područjima u Vukomeričkim goricama. Stoga, postoji ideja o uspostavljanju ispostave ili dežurstva kako bi vatrogasci što bolje pokrili udaljenija područja. -Razmišljamo da bi na Cerovskom vrhu, našem najudaljenijem području otvorili ispostavu ili dežurstvo. Tamo postoji DVD, ali nedovoljno je ljudstva da bi pokrili svoje područje, pa bi to olakšalo intervencije i gašenje požara jer su dosta udaljeni- otkriva Mrakovčić ideju vatrogasaca. Iz Zajednice ističu i kako je lani održan prvi susret u sklopu edukacijskoj projekta na kojem se okupilo 33 voditelja djece i mladeži. Edukativno predavanje održala je psihologinja Sanda Puljiz Vidović iz Centra za djecu, mlade i obitelj koji je partner u projektu s Vatrogasnom zajednicom. Bio je to prvi projekt u Hrvatskoj ovakve vrste da se voditelji mladih vatrogasaca dodatno educiraju uz pomoć stručnih osoba. Osim što se radilo na obuci voditelja, obnovi voznog parka, radilo se i po vatrogasnim domovima. -Domovi se po malo uređuju, lani je Bukovčak dobio novu fasadu, to financira direktno Grad, u Vukovini smo imali unutarnje žbukanje garaže, ove godine se planira izgradnja doma i garaže u Kučama, a potom bi slijedio Buševec za izgradnju vatrogasnog doma i dogradnja doma u Šiljakovini-rekao je Mrakovčić, no najponosniji su na uspjehe mladih vatrogasaca. -Jako smo ponosni što kao Vatrogasna zajednica imam puno mladeži na natjecanjima. Imamo po 500 sudionika i mislim da svaki DVD ima barem jedno odjeljenje mladeži ili djece, a bez toga nema budućnosti našeg vatrogastva-kaže predsjednik VZ GVG koji je ispit za vatrogasca položio s 13 godina.

Zasad bez protukandidata
Kaže, tada su mlade puno više uključivali kao dobrovoljce i tako se nekad stjecalo iskustvo na intervencijama dok danas mladi to ne mogu tako učiti zbog zakona koji se moraju poštovati. Hoće li biti još kandidata za predsjednika Vatrogasne zajednice, nije još poznato. -Za sada nemam protukandidata koliko je meni poznato, ali svatko se može kandidirati, još ima vremena, pa bude li još kandidata svakako će biti zanimljivije. Kako god bude, želim se zahvaliti tajniku, zapovjedniku, šefici ureda i svim ostalim članovima upravnog i nadzornog odbora na jako dobroj suradnji i dosadašnjoj podršci- zaključio je Mrakovčić.…. vgdanas.hr

Image and video hosting by TinyPic

30.03.2017. ...13:27 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽANA 91. GODIŠNJA SKUPŠTINA DVD SVETA NEDELJA
[ # ]

SVETA NEDELJA
Piše: Damir Marenić

Svoju 91. godišnju skupštinu Dobrovoljno vatrogasno društvo Sveta Nedelja održala je u već tradicionalnom restoranu Dvojka u Kerestincu. Odmah na početku predsjednik Marijo Švigir pozdravio je brojne goste iz nekoliko županija te susjedne Slovenije. Također među gostima bili su predsjednica Hrvatskog srca na državnoj razini gospođa Marija Anić-Ledinski, gradonačelnik Drago Prahin, dogradonačelnik Damir Halužan, dopredsjednica VZG-a Daniela Dekanić , tajnica VZG-a Petra Hus, zapovjednik VZG-a Nevenko Čižmešija, delegati vatrogasnih društava kako iz Hrvatske tako i iz susjedne Slovenije.
Image and video hosting by TinyPic
Iz izvješća koja su ocrtavala bogati rad društva u protekloj 2016. godini izdvojimo da je društvo bogatije za dva nova vozila od koje je Navalno vozilo vrijedno 2.5 milijuna kuna financirana sredstvima Grada Svete Nedelje te kombi vozilo koji je kupljen vlastitim sredstvima od Plive Zagreb. Uz redovne djelatnosti društvo je bilo aktivno u svim segmentima od najbitnijeg a to je operativno pa do druženja i natjecanja. Nakon što su sva podnesena izvješća jednoglasno prihvaćena data je razrješnica starom vodstvu te na prijedlog kandidacione komisije izabrano novo vodstvo. U novom četverogodišnjem mandatu društvo će voditi Damir Marenić kao predsjednik, Marija Kovačić- dopredsjednica, Petar Mikin – zapovjednik, Zvonimir Mikin- dozapovjednik, Dario Marenić- tajnik.
Image and video hosting by TinyPic
Naime do smjene u vodstvu društva je došlo zbog privatnih obveza dosadašnjeg predsjednika Marija Švigira, koji je vrlo uspješno vodio društvo 13 godina i kako su gosti u svom pozdravnom govoru istakli da je ljestvica za vođenje društva podignuta visoko. Također su prihvaćeni Plan rada i financijski plan za ovu godinu, a nakon toga su podijeljena priznanja i certifikati zaslužnim vatrogascima. Brončanom, medaljom nagrađen je Antonio Franković, za doprinos i napredak u vatrogastvu prigodnom Zahvalnicom nagrađeni su Petar i Zvonimir Mikin dok je Branko Šeketa primio Zahvalnicu za počasnog člana društva. Kako smo spomenuli na početku ovog članka da je društvo kupilo kombi vozilo tako je Skupština društva odlučila a po preporuci Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije da se dosadašnji kombi donira VZO Križ koji će to vozilo dati na raspolaganje jednom od društava te Zajednice. Na kraju nakon emotivnog govora Marija Švigira koji se zahvalio svima koji su ga pratili u ovih 13 godina društvo mu je u znak zahvale za rad uručili sat sa posvetom i tako mu se zahvalili na svemu dosadašnjemu.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

27.03.2017. ...18:44 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZA BRŽE I EFIKASNIJE INTERVENCIJE
[ # ]

SAMOBOR

Dugo su čekali, ali i dočekali. Javna vatrogasna postrojba grada Samobora i službeno je uselila u novu zgradu, koju je za njih, s više od 2,5 milijuna kuna, u potpunosti uredio Grad Samobor. Velik je to iskorak za naše profesionalne vatrogasce, koji su do sada dijelili prostorije s Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Samobor u centru grada u Stražničkoj ulici, pokraj Osnovne škole Samobor, što im je uvelike otežavalo svakodnevni posao. Stoga je Grad Samobor jednu od zgrada, prilikom preuzimanja bivše Vojarne Taborec od MORH-a i države, namijenio i našim vatrogascima. Nove prostorije, u kojima se nalaze garaže za vatrogasna vozila i prostor za svu potrebnu opremu, centar za pozive, uredi i prostorije za dežurstva, kao i boravak za vatrogasce, na prigodnoj svečanosti je u utorak, 21. ožujka, čelnicima JVP-a predao na uporabu gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak.
Image and video hosting by TinyPic
U svojem obraćanju vatrogascima i uzvanicima, među kojima su, uz njegove zamjenike, pročelnike i gradske vijećnike, bili i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, potpredsjednik Skupštine Zagrebačke županije Mario Vlahović, zamjenik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Stjepan Ptiček, zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Josip Novosel, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Grada Zagreba Damir Pilčik, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Samobora Željko Koščica, načelnik Policijske postaje Samobor Renato Kos, predstavnici samoborskih dobrovoljnih vatrogasnih društava i onih iz drugih gradova Hrvatske, predstavnici prijateljske Gasilne zveze iz Brežica, članovi Hrvatske gorske službe spašavanja, direktori naših gradskih poduzeća i ravnatelji samoborskih javnih ustanova, kao i umirovljeni vatrogasci, gradonačelnik Beljak im je poželio da imaju što manje posla na intervencijama, kako bi se više mogli posvetiti radu na prevenciji i edukaciji građana te poručio kako će Grad Samobor i dalje činiti sve da im omogući što kvalitetniji rad i još bolji standard, koji je već i sada iznad prosjeka u državi.

Najponosniji među prisutnima bio je zapovjednik samoborske Javne vatrogasne postrojbe Mladen Žitković, koji je, uz zahvalu gradonačelniku i ostalim gradskim čelnicima, potvrdio kako će samoborski vatrogasci, kao i dosada, biti na visini svojih zadataka ta da će povjerene im zadaće sada moći obavljati još bolje i učinkovitije. U ime svih hrvatskih vatrogasaca čestitao mu je Stjepan Ptiček, koji je izrazio nadu kako će se i ostale lokalne samouprave povesti za njihovim primjerom, jer sada svi znaju što je Grad Samobor učinio za svoje vatrogasce. Uz samoborskog župnika Davora Štuljana, koji je uz prigodnu molitvu ispred ulaza u objekt, pokraj kojeg se nalaze kip sv. Florijana, rad Vida Roščaka, i natpis koji je donirao Marko Lehpamer, blagoslovio zgradu, simboličnim presijecanjem vrpce gradonačelnik Beljak i zapovjednik Žitković poveli su goste u obilazak zgrade, a nakon toga i na zajedničko druženje i domjenak u novom prostoru. Svečanost su izvedbom hrvatske i vatrogasne himne uveličale članice Vokalnog ansambla Angeluš te s dvije skladbe i članovi Kvarteta saksofona naše Glazbene škole pod ravnanjem prof. Tomislava Žužaka. U svečanoj ceremoniji sudjelovala je i članica Udruge Etno-fletno Milica Grgat.…. samoborski glasnik

Image and video hosting by TinyPic

23.03.2017. ...18:41 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI BELOVARA ODRŽALI REDOVNU SKUPŠTINU
[ # ]

BELOVAR

Redovna 73. godišnja Skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Belovar održana je u subotu, 18. ožujka u vatrogasnom domu.

Uz sudjelovanje 25 predstavnika dobrovoljnih vatrogasnih društava Grada Zagreba, Zagrebačke županije, Krapinsko-zagorske županije i drugih gostiju i prijatelja Društva. Posebno dugi pljesak dobili su višegodišnji vatrogasni prijatelji DVD-a Cirkovljan iz Međimurske županije i DVD-a Deklešanec, mjesta pod Kalnikom iz Koprivničko - križevačke županije. U jezgrovitom izvještaju o radu za proteklu godinu rečeno je da je DVD Belovar nastavilo polučiti vrlo dobre rezultate u radu, koji su vidljivi u društvu posebno posljednjih nekoliko godina, a što ga svrstava po pokazanim aktivnostima u vrh, među prvih deset vatrogasnih društava VZGZ-a. Pri tome je istaknuto da je osposobljavanje članstva stalna zadaća, te je i ove godine traženi broj vatrogasaca dobrovoljaca završila osposobljavanja: „Spašavatelj pri tehničkim intervencijama“, „Specijalističku obuku spašavanja iz ruševina“, „Specijalnost radova na vodi“, „Specijalnost za aparate za zaštitu dišnih organa“, kao i za „rukovatelja motornom pilom“. Novi, mladi članovi Društva revni su polaznici osposobljavanja za zvanje vatrogasac i uspješno ga završavaju.Tijekom godine bilo je, na sreću, nekoliko manjih intervencija požara i to većinom na otvorenom što su članovi uspješno riješili, dok je veća aktivnost društva primjetna u stalnim ispumpavanjima i čišćenjima zamuljenih bunara po naseljima na sjeveroistočnom rubnom području Gradske četvrti Sesvete.
Image and video hosting by TinyPic
Belovarčani su posebno ponosni na rad s mladima, budućnost Društva, jer Društvo uz 76 članova ima i 44 člana djece i vatrogasne mladeži. Tako su protekle godine po prvi puta s pet ekipa mladih sudjelovali na kviz natjecanju VZGZ-a. Trud se isplatio jer su sve ekipe bile zadovoljavajuće dobro plasirane, a najmlađi u kategoriji od 6-10 godina osvojili su prvo mjesto, što je Društvu bila nagrada za višegodišnji nesebični trud u radu s djecom. Prvaci su postali Željko, Goran, Vito, Zvonimir, Marcel i još jedan Željko, a posebne pohvale su išle i na Ivanu Kašnar, voditeljicu spomenute ekipe. Zahvaljujući prvenstveno spomenutom rezultatu VZGZ-a je djeci i mladeži omogućila sedmodnevno besplatno ljetovanje u kampu Fažana, kao i u odmaralištu Crvenog križa u Novom Vinodolskom. Odličan rad s mladima kao i konstantan rast jednog tako brojčano malog Društva posebno su u svojim govorima istaknuli prisutni gosti: predstavnik VZGZ-a Ljudevit Ivatek, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba i Gradske četvrti Sesvete, Zlata Trošelj, te izaslanik potpredsjednika Gradske Skupštine Davora Bernardića, Draženko Pandek.

Vodstvo DVD-a Belovar uputilo je posebnu zahvalu sponzorima koji su financijski i materijalno pomagali Društvo, te svim članovima Upravnog i Nadzornog odbora koji su uložili veliki dio svog slobodnog vremena kako bi Društvo moglo normalno funkcionirati i postizati sve bolje rezultate. Posebna je zahvala išla Vatrogasnoj zajednici Grada Zagreba na velikim financijskim sredstvima koja su uložili pri kupnji opreme, plaćanje računa te osobito darovanom novom VW kombi vozilu koje će zasigurno donijeti ovom društvu novi motiv i novi zamašnjak u svim budućim aktivnostima Društva, te uveliko pomoći kod prijevoza djece na natjecanja. Pri kraju Skupštine članovima društva su dodijeljena uvjerenja za obavljena osposobljavanja, a pojedincima laureatima dodijeljene su i spomenice za jubilarno članstvo, dok je za vatrogasca godine, internu nagradu DVD-a Belovar, izabrana voditeljica pobjedničke ekipe Ivana Kašnar. Skupština je završila tradicionalnom vatrogasnom zabavom u dobrom raspoloženju sve do ranih jutarnjih sati.…. sesvete danas

Image and video hosting by TinyPic

20.03.2017. ...20:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GODIŠNJA SKUPŠTINA DVD-a VULARIJA
[ # ]

VULARIJA

Image and video hosting by TinyPic
Skupštini je prisustvovalo 18 DVD-a, a od visokih gostiju: Načelnik općine Orehovica - Franjo Bukal,počasni predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice - mg. Teodor Fricki, zamjenik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice - Stjepan Ptiček, zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice Međimurske županije - Andreas Lisjak, zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice Koprivničko-Križevačke županije - Goran Matonički, zamjenica predsjednika vatrogasne zajednice područja općina Belica, Mala Subotica, Orehovica - Jadranka Sermek, počasni predsjednik DVD-a Vularija - Antun Horvat, delegacija pobratimljenog društva DVD-a Čučerje na čelu s predsjednikom Darkom Mužicom, delegacija Javne vatrogasne postrojbe u gospodarstvu "Pliva" iz Zagreba na čelu s zapovjednikom Brankom Čerkezijem, predsjednik Vijeća mjesnog odbora Vularija - Dragutin Klobučarić, župnik župe Orehovica vlč. Damir Slamek.
Image and video hosting by TinyPic
Skupština je jednoglasno donijela odluku da će društvom u slijedećem mandatu upravljati upravni odbor od 13 člana, zapovjedništvo od 11 članova, te nadzorni odbor s 3 člana.Također jednoglasno je donijeta odluka da će dužnosnici društva biti: Predsjednik: Kristijan Železnjak, Zamjenici predsjednika: Ivan Krčmar i Goran Orsag, Zapovjednik: Tomislav Čurila, Zamjenik Zapovjednika: Marinko Orsag, Tajnik Sven Pintarić, Nadzorni odbor: Zlatko Orsag, Antun Horvat, Dragutin Goričanec. Novom rukovodstvu je prosjek godina 30. Društvo je odlukom skupštine primilo 2 nova počasna člana: mr. Teodora Frickog i dr. Franju Gregurića... dugogodišnje bivše predsjednike Hrvatske vatrogasne zajednice. Mr. Teodor Fricki u svom se govoru zahvalio na počasnom članstvu te naglasio da mu je izuzetno drago ivelika čast biti članom društva kojem je bio potpora u rastu i razvoju kroz protekle godine, te zaželio daljnji rad i napredak novom vodstvu društva.
Image and video hosting by TinyPic
Načelnik Bukal u svom se je govoru zahvalio Zlatku Orsagu na dosadašnjem obnašanju dužnosti, te novom vodstvu društva dao punu potporu najavivši da će općina u njihovom mandatu opremiti društvo s novim vozilom. Dopredsjednik Hrvatske vatrgogasne zajednice Stjepan Ptiček se zahvalio Zlatku Orsagu na požrtvovnom i predanom radu kroz sve godine svog mandata, a posebice na angažmanu u HVZ-u, te zaželio novom vodstvu društva da nastave u istom smjeru. Dopredsjednik vatrogasne zajednice Međimurske županije Andreas Lisjak, u svom se govoru zahvalio starom i čestitao novom vodstvu, te se posebno zahvalio članu DVD-a Vularija Marinku Orsagu na hrabrom postupanju u Svetoj Mariji prilikom prometne nesreće kada je s kolegom spasio unesrećenog iz goručeg automobila te ugasio požar do kojeg je došlo prilikom prometne nesreće.

Image and video hosting by TinyPic

...18:46 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZVJEŠTAJNO-IZBORNA SKUPŠTINA DVD-a KNEŽCI: Vatrogasci traže sredstva za nabavu opreme i dovršenje doma
[ # ]

KNEŽCI

Dobrovoljno vatrogasno društvo osnovano daleke 1956. godine u ovom malom selu pleterničkog kraja okuplja 27 članova od kojih je pet operativnih i 21 izvršujućih, te desetak pripadnika mladeži, jedina je organizacija koja tu djeluje. Zbog toga su sva zbivanja u Knežcima vezana uz vatrogasce koji su na izvještajno-izbornoj skupštini za predsjednika ponovno izabrali Krunoslava Zupčevića, zamjenika Dražena Ergovića, zatim zapovjednika Alena Ergovića, zamjenika Antuna Solanskog, tajnika Miru Karjakovića, te spremištara Đuru Katića, koji će biti i blagajnik. -Dobili smo dio opreme od DVD Bektež i Pleternica, te našeg počasnog predsjednika Branka Stankovića, dok su nam DVD Kutjevo i Biškupci dali vrata koja smo ugradili na spremište-kaže u izvješću o radu predsjednik Zubčević dodajući da im nedostaje osobne i zaštitne opreme pa su zatražili pomoć od grada za dovršenje doma i kupovinu neophodne opreme. Programom rada obuhvaćeni su radovi na spremištu, te vježbe vatrogasaca radi bolje pripremljenosti.
Image and video hosting by TinyPic
-Prevladali ste probleme, dobro djelujete, pa tako nastavite, a uz zakonsku obavezu potpora grada neće izostati za vaše planove- kazao je zamjenik pleterničke gradonačelnice Domagoj Katić. Pozdravne riječi uputili su zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović izrazivši potporu radu društva, zatim Josip Ašenbrener, predstavnik Vatrogasne zajednice Požeštine. -Mala društva posebno cijenimo pogotovo na rubnim dijelovima županije jer su operativno jako značajna- poručio je skupštini Željko Petrović, predsjednik Vatrogasne zajednice županije s kojim je bio i njen počasni predsjednik Stjepan Pavliček. Na kraju skupštine počasni predsjednik DVD Knežci Stanković uručio je zahvalnice Mati Ramiću iz Bekteža, te nekolicini članova ovog društva za poseban doprinos tijekom radova na uređenju vatrogasnog doma i spremišta.…. požega.eu

Image and video hosting by TinyPic

...15:14 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DAMIR RADMANIĆ IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA DVD -a SVETI IVAN ŽABNO
[ # ]

SVETI IVAN ŽABNO

Dobrovoljno vatrogasno društvo Sveti Ivan Žabno ima 116 članova, 1 viši vatrogasni časnik, 12 vatrogasnih časnika prve klase, 5 vatrogasnih časnika, 15 vatrogasnih dočasnika prve klase, 10 vatrogasnih dočasnika, 16 vatrogasaca prve klase i 6 ispitanih vatrogasaca.
Image and video hosting by TinyPic
U Vatrogasnom domu je u subotu održana izborna skupština tamošnjeg DVD-a. Novi predsjednik je Damir Radmanić, a za zamjenika predsjednika izabran je Tomislav Kučina. U Upravni odbor izabrani su Zvonimir Kučina, Vladimir Škrlec, Mirko Besedić, Darko Todorvić, Željko Brlić i Tomislav Mrsel. Zdenko Kucan izabran je za zapovjednika, a za njegove zamjenike Leonardo Radmanić i Željko Dubrava. Novi tajnik je Marko Janković, a blagajnik Marko Hrebak.
Image and video hosting by TinyPic
U Nadzorni odbor izabrani su Tomislav Jurić kao predsjednik i članovi Ivan Mikuš i Vladimir Friščić. Delagati u vatrogasnoj zajednici općine Sveti Ivan Žabno su Damir Radmanić, Zvonimir Kučina, Zdenko Kucan, Vladimir Škrlec, Tomislav Kučina i Mirko Besedić. Sva izvješća i planovi za 2017. godini usvojeni su jednoglasno, a treba spomenuti da su osim brojnih gostiju i sponzora skupštini nazočili i vatrogasci iz Slovenije.…. prigorski.hr

Image and video hosting by TinyPic

19.03.2017. ...14:57 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MIJO BRLEČIĆ I DALJE NA ČELU DVD-a DESNO TREBARJEVO
[ # ]

DESNO TREBARJEVO
Piše: Sandra Klarić

Dobrovoljno vatrogasno društvo Desno Trebarjevo održalo je 18. ožujka u Spomen-domu „Braća Radić“ 89. redovnu izbornu sjednicu Skupštine a na njoj je ponovno za predsjednika izabran Mijo Brlečić.
Image and video hosting by TinyPic
Tradicija dobrovoljnog vatrogastva u Desnom Trebarjevu duga je 89 godina. Danas je to jedno od najtrofejnijih društava u Hrvatskoj s više od 130 članova, a kako ističe njegov stari – novi predsjednik, ujedno i predsjednik Vatrogasne zajednice Sisačko-moslavačke županije Mijo Brlečić, nositelji su svih operativnih aktivnosti na području Općine Martinska Ves. Posebno je pohvalio veteranke, žensku B ekipu, državne prvakinje koje će se natjecati na Vatrogasnoj olimpijadi u srpnju u austrijskom Villachu. „Zadovoljni smo s članstvom, posebno s aktivnostima oko 40-ak djece i mladeži s kojima održavamo kontinuitet društva“, dodao je Brlečić napomenuvši kako to nije jednostavno budući da Trebarjevo ima manje od 300 stanovnika pa okupljaju članove i iz okolnih naselja. Vatrogasna društva danas dobro su opremljena i organizirana, a Desno Trebarjevo je upravo primjer jednog takvog društva, rekao je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je nazočio skupštini. “Moramo ulagati u vatrogastvo kao bi bili sigurni, jer vatrogasci štite ljude i imovinu, no osim toga su i nositelji svih aktivnosti i društvenog života u manjim sredinama” dodao je župan.
Image and video hosting by TinyPic
“Županija mora financijski pomagati manje sredine, pa tako pomažemo i Gornju Posavinu”, rekao je župan napomenuvši kako je Županijska uprava za ceste zajedno s Općinom Martinska Ves obnovila gotovo šest kilometara prometnica na području ove općine. Na potpori i razumijevanju županu su se zahvalili vatrogasci uručivši mu zahvalnicu „za izuzetne zasluge i doprinos na unaprjeđenju rada i djelovanja DVD-a Desno Trebarjevo“. Dodajmo kako su zahvalnice dodijeljene i ekipama koje su sudjelovale na državnom natjecanju dok je za počasnog člana proglašen Josip Plodinec.…. radio banovina

Image and video hosting by TinyPic

...11:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SVJEDOK LUŠIĆ : "VATROGASCI SU MORALI PROVJERITI SVU OPREMU"
[ # ]

ZADAR

Ante Lušić je svjedočio na suđenju Draženu Slavici, optuženom za stradavanje vatrogasaca na Kornatu. Rekao je da neispravna opema nikako ne može ići na teren i da se uvijek provjerava...
Image and video hosting by TinyPic
- Svi kvarovi na opremi prijavljuju se na jutarnjem kolegiju, a sve sto je u kvaru stavlja se sa strane dok se kvar ne otkloni, posvjedočio je Ante Lušić tijekom iskaza na suđenju Draženu Slavici, optuženom za stradavanje vatrogasaca na Kornatu. Lušić je 2007. kao i danas, bio voditelj servisa i tehnike JVP Šibenik. Sudsko vijeće najviše je zanimalo jesu li na gašenje požara na Kornatu vatrogasci mogli ponijeti i neispravnu opremu, odnosno plivajuće pumpe i kanistre za gorivo. - Sva oprema prije nego sto ide na teren još jednom se provjerava od strane vatrogasaca koji njome rukuju. Tako da neispravna oprema ne može ići na teren - rekao je Lušić. Sudac Boris Radman mu je predočio iskaz Frane Lučica koji je na sudu posvjedočio kako mu je iz pumpe na odjeću curilo gorivo.

Lušić je odgovorio kako je jedino moguće da je pri transportu uslijed vibracije olabavio jedan vijak ili da je netko slučajno udario u pumpu. Ponovio je kako neispravnu sigurno ne bi iznijeli iz JVP-a. Također je demantirao da je to mogla biti pumpa DVD-a Tisno jer svaka ima svoj serijski broj. Da je kojim slučajem bio neispravan i čep na kanistru za benzin, vatrogasac koji bi ga nosio na leđima zalio bi se po vratu benzinom, posvjedočio je Lušić. Na sudu su svjedočili i pripadnici HRZ-a koji su govorili o zapovijedanju protupožarnim letjelicama. Pokušalo se razjasniti zašto helikopter unatoč zapovijedi nije poletio gasiti požar na Kornat i zaleđe Vodica. Ispostavilo se da je zapovijed najvjerojatnije otišla na krivu "adresu".…. 24sata.hr

Image and video hosting by TinyPic

18.03.2017. ...06:32 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MILIJUNI FUNTI ZA NAJSUVREMENIJI OBUČNI CENTAR VATROGASACA
[ # ]

MANCHESTER
Preveo i priredio: Stjepan Kovaček, dipl. ing.

Na obalama rijeke Irwell u predgrađu engleskog grada Manchestera, tamošnja Vatrogasna i spasilačka služba (Greater Manchester Fire and Rescue Service) gradi jedan od tehnološki najnaprednijih centara za obuku žurnih službi u svijetu.
Image and video hosting by TinyPic
Centar za obuku i sigurnost Vatrogasne i spasilačke službe Manchestera (The Greater Manchester Fire and Rescue Service (GMFRS) Training and Safety Centre), koji je u izgradnji kroz protekle dvije godine, omogućiti će maksimalno realistične uvjete uvježbavanja na svakoj vrsti nepogode koja se može zamisliti, od visokih objekata pretvorenih u buktinju do sudara vlakova, izlijevanja kemikalija i srušenih zgrada. Vatrogascima će biti omogućena obuka u realističnom okruženju kako bi se osigurala njihova pripravnost na suočavanje s nepogodama budućnosti i održavanje stanovništva sigurnim.

Jedinstvena iskustva posjetitelja
U okviru ovog kompleksa za čiju su izgradnju utrošeni milijuni funti, škole i lokalno stanovništvo moći će doživjeti posjet koji im može spasiti život. Isti će uključivati različite interaktivne izloške i iskustva dizajnirana kako bi se javnosti dao uvid u vatrogasnu službu, kao i savjeti koje moraju slijediti za siguran i zdrav život. Biti će tamo i Akademija preživljavanja, u kojoj će posjetitelji biti poučeni temeljnim vještinama kardiopulmonalne reanimacije (CPR-a) i pružanja prve pomoći. Kad osoba uđe u centar, dodijelit će još se dužnost – baš kao kad novi član vatrogasne postrojbe preuzima svoju dužnost. Put je to za stjecanje dojmljivog osobnog iskustva u kojem će se svatko osjećati kao pravi vatrogasac. Posjetitelj će prvo ući u izuzetnu kino dvoranu s mnoštvom 4K video prikaza, pri čemu će toplina vatre i zvuci sirena isprovocirati njegova osjetila. Kontrolni dojavni centar posjetiteljima će pružiti priliku da upoznaju različite vrste žurnih poziva na koje se vatrogasna i spasilačka služba Manchestera svakodnevno odaziva, a moći će se čuti i stvarni pozivi na broj 999. Simulirani sudar automobila ljudima će prikazati što se događa tijekom sudara i dati savjete kako da do njih u budućnosti uopće ne dođe.Posjetitelji će moći istražiti “požarnu kuću” koja prikazuje sobu prije i nakon što je uništena plamenim jezicima. Moći će uočiti rizike odnosno uzročnike požara i provjeriti svoju sposobnost brzog bježanja iz objekta zahvaćenog požarom.

Prostori za uvježbavanje
Predsjedatelj nadležnog gradskog tijela za upravljanje radom vatrogasne i spasilačke službe Manchestera, vijećnik David Acton kaže kako će “Centar za obuku i sigurnost Vatrogasne i spasilačke službe Manchestera biti jedan od najboljih objekata za obuku žurnih službi na svijetu. U narednim mjesecima naši će vatrogasci imati priliku “brusiti” svoje vještine u realnom okruženju, tako da možemo biti sigurni kako će biti pripremljeni za zaštitu naše zajednice bez obzira na vrstu hitnih slučajeva s kojima se suočavaju. No, neće to biti samo pogon za obuku našeg osoblja na “prvoj crti”. Mi stvaramo centar za sigurnost kako bi osigurali korist svim zajednicama u kojima djelujemo. Ljudima želimo dati uvid u situacije s kojima se naši timovi svakog dana suočavaju te im dati vještine koje su potrebne kako bi živjeli sigurno. Centar za obuku i sigurnost Vatrogasne i spasilačke službe Manchestera nudi jedinstven uvid u naš rad odnosno posjet koji bi vam stvarno mogao spasiti život.”…. vatrogastvo.hr


Image and video hosting by TinyPic

17.03.2017. ...16:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NOVI APSURDNI DETALJI KORNATSKE TRAGEDIJE
[ # ]

ZADAR
Piše: Božana Sviličić
Foto: Hanza media

U zapisniku krivo navedena imena policajaca koji su provodili očevid, stvari vatrogasaca nisu ni izuzete za dokazni postupak?!
Image and video hosting by TinyPic
Vjerodostojnost zapisnika o očevidu kojeg je nakon tragedije na Kornatu sačinio istražni sudac Županijskog suda u Šibeniku Igor Ninić dovedena je u pitanje u četvrtak u nastavku ponovljenog suđenja bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici optuženom za stradavanje trinaest mladih vatrogasaca. Osim što je u tom zapisniku uneseno da su vještačene vatrogasna pumpa, prijenosna pumpa i kanistar za gorivo sa mjesta tragedije, a ne, kako se pokazalo, oni iz JVP-a Šibenik, u nastavku suđenja na Županijskom sudu u Zadru moglo se doznati i da je očevid obavljala druga ekipa policajaca od one iz zapisnika.

– Sa mnom nisu bili ti policajci, niti je točno da sam na Kornatu bio 30. kolovoza kako stoji u zapisniku o očevidu. To je krivo napisano. U to vrijeme nisam bio na Kornatu, već dan kasnije – kazao je Ivica Ercegovac, krim tehničar Policijske uprave Šibensko-kninske. Navode iz istog zapisnika da su u sklopu očevida vještačene pumpe i rezervoar za gorivo sa mjesta nesreće, opovrgnuo je njegov kolega iz Policijske uprave Šibensko-kninske Čedo Romanić posvjedočivši kako su u policiji zapravo vještačeni dostavljeni komparativni predmeti.

– Predmete koji su bili na mjestu stradavanja nisam vidio, pretpostavljam da su završili u Centru za vještačenje. Mi smo vještačili pumpe i rezervoar za gorivu koji su nam dostavljeni iz JVP-a Šibenik. Tvrdilo se, naime, da je iz tih predmeta curilo gorivo i da je to bio uzrok stradavanja. Obavio sam očevid kako bih utvrdio koliko stane goriva u rezervoar i druge podatke. Imali su uredne čepove i sve ostalo. Ne sjećam se dali sam radio očevid na pumpama i rezervoaru koji su izuzeti na mjestu stradavanja, a inače stojim kod zapisnika o očevidu – posvjedočio je Romanić.
Krim tehničar iz iste policije Zoran Mijat nije se mogao sjetiti jeli u šibenskoj policiji fotografirao predmete s mjesta događaja ili komparativne predmete dostavljene iz JVP-a Šibenik.

– Fotografirali smo masu predmeta. Dopuštam mogućnost da nismo fotografirali predmete s lica mjesta. Tada su fotografirali svi krim tehničari, odnosno oni koji su bili slobodni. No, sjećam se da sam kanistar za gorivo vidio uživo. Kanta je bila deformirana. Na njoj više nije bilo boje, a niti gumene brtve na poklopcu zatvarača. Imala je čep ali samo metalni dio. Stijenke su se bile proširile uslijed djelovanja neke sile – opisao je Mijat.

Kako se nadalje pokazalo, mjesto nesreće nije bilo snimljeno niti video kamerom, a kanistar za benzin i pumpe koje su vatrogasci nosili sa sobom, a za koje se sumnjalo da su bili uzrok njihove smrti, ostavljeni su na mjestu nesreće.
– Nakon dizanja mrtvih tijela vatrogasaca više ništa nisam fotografirao već sam pakirao predmete u za to predviđene kutije. Kanistar za benzin i pumpe su ostali tamo jer nitko nije rekao da su to važni predmeti. Oni su izuzeti idući dan- ispričao je Romanić.

Potvrdio je da nije postupljeno u cijelosti po naređenju unatoč tome što je sudac istrage Igor Ninić naložio da se još jednom pregleda šire lice mjesta, te da se sve što pronađe bude snimljeno i izuzeto radi utvrđivanja uzroka stradavanja vatrogasaca. Krim tehničar Ivica Ercegovac pojasnio je kako nije fotografirao ‘baš svaki detalj na mjestu tragedije’ jer mu to nitko nije rekao.

– Mogao sam to učiniti jer mi nitko nije zabranio. Naravno da bih to učinio da mi je netko rekao. Snimio bih čepove spremnika za gorivo i ostalo. No kako mi to nitko nije rekao nisam to smatrao neophodnim, zaključio je.
U cilju daljnjeg rasvjetljavanja uzroka i okolnosti tragedije na Kornatu, šibenski policajci koji su sudjelovali u očevidu prvi put su u četvrtak dali svoje iskaze na sudu. Suđenje se nastavlja u petak, 17. ožujka daljnjim saslušavanjem novih svjedoka koje je u ovom dijelu dokaznog postupka pozvao sudac Boris Radman.…. zadarski. slobodna dalmacija

Image and video hosting by TinyPic

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

KOMBI ZA NOVE VATROGASNE POBJEDE
[ # ]

VUKOVINA

Nakon 15 godina mlade vatrogasne nade Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vukovina ponovno imaju kombi vozilo s kojim će bezbrižno moći na vatrogasna natjecanja.
Image and video hosting by TinyPic
Uoči godišnje skupštine DVD-a Vukovina u subotu, 11. ožujka, članovima su uručeni ključevi kombi vozila. Ključeve je gradonačelnik Dražen Barišić predao predsjedniku Vatrogasne zajednice Daliboru Mrakovčiću, koji je ispred VZ GVG-a ključeve predao svom zapovjedniku Mariju Matkoviću i voditelju mladeži Mariju Hađaviru koji je odmah pred okupljenima upalio vozilo i sirenu kako bi se uvjerili da je sve kako treba.

Ključevi su predani DVD-u uz dobre želje, da što manje služi za odlazak na intervencije, a što više na vatrogasna natjecanja. Uslijedio je blagoslov vozila i svih okupljenih vatrogasaca koji je izmolio župnik vlč. Đuro Sabolek, nakon čega je otpočela vatrogasna skupština. -Nakon 15 godina kombi DVD Vukovina dobilo je kombi vozilo koje nam je nedostajalo ponajviše radi odlaska mladeži na natjecanja. Prije 15 godina smo imali stari kombi i ovo će itekako koristiti cijelom društvu- rekao nam je predsjednik DVD-a Dalibor Mrakovčić. Vukovinske vatrogasce i u sljedeće četiri godine predvodit će isto vodstvo, a ove godine namjeravaju dovršiti još preostale radove na Vatrogasnom domu. -Ključni plan je staviti centralno grijanje u vatrogasni dom, promijeniti vrata na domu, a stara vatrogasna kola koja su u našem društvu više od 120 godina namjeravamo izložiti ispred Vatrogasnog doma, ali kako bi bila zaštićena od mogućih oštećenja, a opet vidljiva na ponos naših vatrogasaca i tradicije vatrogastva u našem selu – rekao nam je Mrakovčić.….vg danas

Image and video hosting by TinyPic

13.03.2017. ...14:52 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ĐURĐEVAČKI VATROGASCI PROSLAVILI 137 GODINA KONTINUIRANOG DJELOVANJA
[ # ]

ĐURĐEVAC

U Đurđevcu je održana 137. godišnja izvještajna, koja je bila i izborna skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Đurđevac.
Image and video hosting by TinyPic
Pored izvješća o radu DVD-a i Puhačkog orkestra, koji djeluje u okviru DVD-a izabrano je novo vodstvo. Za predsjednika je izabran dosadašnji predsjednik Ivan Hadžija, a novi zapovjednik je Mirko Večerić. Skupštini je prisustvovao dopredsjednik Vatrogasne zajednice županije Koprivničko-križevačke Goran Matoničkin, gradonačelnik Željko Lacković i predsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, koja je uputila pozdrave i u ime župana te čestitala na 137 godina kontinuiranog djelovanja vatrogasnog društva u Đurđevcu. Izrazila je zadovoljstvo plemenitošću vatrogasaca, koji su uvijek prisutni i pomažu u teškim prilikama, ne samo kad se radi o požaru, već i kod različitih katastrofa. Istaknula je kako vatrogasci spašavaju ljudske živote i imovinu, a njihov rad pridonosi većoj sigurnosti svih stanovnika, što je izuzetno važno. Naglasila je važnost vatrogastva za Koprivničko-križevačku županiju, koja u proračunu osigurava sredstva za rad JVP, a time i za rad svih DVD-a na području županije i koja, bez obzira na financijsku situaciju, nisu reducirana. Zahvalila je svim članicama i članovima DVD-a Đurđevac na nesebičnom angažmanu i poželjela im uspješan rad sa što manje požara i drugih situacija, kao što su prirodne katastrofe, u kojima je njihovo djelovanje od najvećeg značaja.…e-podravina

Image and video hosting by TinyPic

...11:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZBIRKA DOZAPOVJEDNIKA BJELOVARSKOG DVD-a VRIJEDNA VATROGASNOG MUZEJA
[ # ]

BJELOVAR

Marijan Veg ima tri pune sobe predmeta za povijest vatrogastva

U tri prostorije obiteljske kuće jedva je uspio zgurati zbirku vatrogasnih eksponata Bjelovarčanin Marijan Veg, a prikupio ih je u svega godinu i pol dana. A zbirka se i dalje dopunjava. Prijatelji, poznanici, zaljubljenici u sve što ima veze s vatrogastvom iz cijeloga svijeta Marijanu pomažu da svoju zbirku povećava iz dana u dan.
Image and video hosting by TinyPic
– Skoro sam cijelog života dobrovoljni vatrogasac. No, kolekcionarstvom sam se tek nedavno počeo baviti i to na nagovor češkog kolege vatrogasca koji mi je poklonio svoju uniformu. Danas nema što nemam, od vatrogasnih oznaka brojnih zemalja, preko vatrogasnih odijela, kaciga i opasača do brojnih većinom vlastitih odlikovanja. Ipak, s najvećom ljubavlju čuvam trenutke koje provodim sa svojim vatrogasnim prijateljima, jer sam dobrovoljni vatrogasac od malih nogu – priča Marijan. Za taj plemeniti poziv odlučio se nakon teške havarije u »Tomi Vinkoviću« kada je kao 16-godišnji dječak vidio kako plamen guta zavarivača.

– Da je tada tamo bio vatrogasac čovjek bi ostao živ – siguran je Marijan, danas zamjenik zapovjednika DVD-a Bjelovar s golemim vatrogasnim iskustvom u brojnim intervencijama. Svoj životni san, kaže, ostvarit će kada bogatu zbirku jednoga dana uspije preseliti u prostorije Vatrogasne zajednice. Tamo će, vjeruje, biti čuvano s istom ljubavlju s kakvom je i skupljana.…. zvono.eu

Image and video hosting by TinyPic

...07:25 [ Komentari (0) ] Isprintaj

TAYLOR KINNEY: Iznimno poštujem vatrogasce i vidim se u toj profesiji
[ # ]

LOS ANGELES

Televizijska zvijezda Taylor Kinney rođen je 1981. u Lancasteru, a odrastao je u Neffsvilleu s trojicom braće i samohranom majkom. Studirao je menadžment na West Virginia University prije nego što ga je počela zanimati gluma. U svijet poznatih probio se glavnom ulogom u američkoj telenoveli “Modna kuća”, nakon čega je gostovao u serijama “Kosti”, “CSI: New York”, “Djevojke na zadatku” i “Besramnici”. Godine 2009. dobio je glavnu rolu u seriji “Na licu mjesta” (imali smo je priliku gledati na RTL-u), koju je NBC otkazao nakon 18 epizoda zbog loše gledanosti i visokih produkcijskih troškova.
Image and video hosting by TinyPic
Raskid zaruka s Gagom
Kad je to prebolio, Kinney je angažiran za važan sporedan lik vukodlaka Masona u “Vampirskim dnevnicima” te je snimio devet epizoda tijekom druge i treće sezone. U ljeto 2011. pojavio se u videospotu za pjesmu “You and Me” Lady Gage, kad su i priznali svoju romansu, koja je završila prošlog ljeta raskidom zaruka. Kad je riječ o filmovima, Taylor je dosad uglavnom imao manje uloge, ali i to se promijenilo kad je zaigrao s Natalie Dormer u hororu “Šuma užasa“, koji je premijeru imao u siječnju 2016. Kinney je trenutačno angažiran u dramskoj seriji “Chicago u plamenu“, a povremeno u istoj ulozi prošeta i kroz spin-offove “Čikaška policija“ i “Čikaška hitna služba“. Evo što je o svom liku vatrogasca Kellyja Severidea otkrio u promointervjuu.

Kakva su vaša iskustva nakon suradnje s pravim vatrogascima?
– Zadovoljan sam! U mlađim danima radio sam kao stolar i mnoga ljeta proveo sam na krovovima. Volim vidjeti rezultate svog rada, volim se znojiti, volim raditi rukama. Stoga sam oduševljen dobivenom prilikom da tumačim vatrogasca – mogu se vidjeti u toj profesiji. Iznimno poštujem te hrabre momke i uživao sam surađivati s njima 24 sata na dan kako bih se što bolje pripremio za ulogu.

Koliko je vaša obuka za ulogu bila stvarna?
– Radilo se o simuliranim požarima, nisu nas doista slali u goruće zgrade i rekli da se sami snalazimo. (smijeh) Išli smo na teren s vatrogascima i odazivali se na prave pozive, ali pričekali bismo ispred i promatrali ih što rade sa sigurne udaljenosti.

Okružen vatrom i dimom
Jeste li prvog dana snimanja mogli odraditi sve što je uloga zahtijevala?

– Na obukama na akademiji dobili smo kompletnu opremu, tešku dobrih 30 kilograma. Zatim prolaziš kroz simulirane vježbe, gdje si u okruženju vatre i dima, čistiš prostoriju, tražiš žrtve… Nakon što su dodani elementi, ulaziš u zadimljenu prostoriju u kojoj je bar 90 Celzijevih stupnjeva, što je šok za osjetila. Ne vidiš ni prst pred nosom. Čak i uz to malo treninga što smo odradili dobili smo nevjerojatan uvid u to što ti momci rade i za što su obučeni. Provališ u sobu, a ne znaš što te čeka s druge strane vrata, a i vidokrug ti je ograničen i onda se povezuješ s kolegama vatrogascima. Mislim da je to najšokantnija stvar koju sam prošao na treninzima.

Uključeni ste i u dobrotvorne akcije vezane uz vatrogasce i njihove obitelji…
– Tako je. Sve je počelo još kad sam snimao seriju “Na licu mjesta” – uistinu sam se povezao s nekim vatrogascima. Stoga sam se u slobodno vrijeme i vikendima družio s njima, išao na teren i to mi je mnogo značilo. U to vrijeme osnovana je fondacija za vatrogasca koji se našao u lošoj situaciji i više nije mogao raditi. Skupili smo prilično veliku svotu i organizirali aukciju kako bismo pomogli njegovoj ženi i obitelji.….glas slavonije

Image and video hosting by TinyPic

12.03.2017. ...15:07 [ Komentari (0) ] Isprintaj

UKRALI KOMBI VATROGASCIMA U DUGOM SELU I PROVALILI U TRGOVINU
[ # ]

DUGO SELO
Autori: Bogdan Blotnej / Marin Adrić

Dugoselska policija blokirala je u petak u noći izlaze iz grada zbog provale u trgovinu. Zaustavljali su sve, a oko 1.30 sati prema njima je išao vatrogasni kombi. Blicali su si za pozdrav, no u posljednji tren policajci su vidjeli da je na vozilu razbijeno stražnje staklo. Upalili su rotirke i krenuli za njima. Za volanom i na suvozačkome mjestu bili su lopovi koji su shvatili da im je vozilo presporo. Naglo su zakočili, ostavili kombi kraj rotora na ulazu u Rugvicu i pobjegli u šikaru. Kad su policajci došli do njega, u njemu su vidjeli razbacane kutije cigareta i blagajnu iz trgovine. Iako su pokušali uhvatiti kriminalce, oni su im uspjeli pobjeći. O krađi su odmah obavijestili vatrogasce koji u domu pronašli razbacane stvari.
Image and video hosting by TinyPic
Lopovi su do doma došli iza 22 sata. Razbili su staklo na VW Transporteru i iz njega uzeli daljinski upravljač garažnih vrata. Pomoću njega ušli su u zgradu gasitelja i ukrali ključ kombija. Probali su ući i u ostale prostorije, no nisu uspjeli. Nakon toga su se zaputili u šest kilometara udaljeno prigradsko naselje Leprovica. Ondje su obili ulazna vrata trgovine, uzeli blagajnu i cigarete te pobjegli. U bijegu kući zaustavili su ih policajci te su ostavili plijen. Oko 4 sata netko je provalio i u trgovinu koja se nalazi samo 60-ak metara od Policijske postaje Dugo Selo. Radi li se o istom upornom dvojcu, istražitelji tek trebaju utvrditi ….24sata.hr

Image and video hosting by TinyPic

11.03.2017. ...08:56 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVD NAM JE KAO BIRO: za susjeda koji ne radi odmah se traži posao
[ # ]

HRAŠĆE

Među 1202 stanovnika samo je 15 nezaposlenih. U svakoj je obitelji barem jedan vatrogasac, a nisu rijetkost ni cijele vatrogasne obitelji. Mi smo vam kao stari Gali, šale se mještani dok objašnjavaju da ih sloga čini tako uspješnima
Image and video hosting by TinyPic
Između Zagreba i Velike Gorice, pomalo izvan radara, smjestilo se Hrašće Turopoljsko, naselje vatrogasaca i obrtnika s 1202 stanovnika i tek 15 nezaposlenih. – Mi smo vam kao stari Gali – našalit će se Hrašćani, odmah naglašavajući da ih sloga čini tako uspješnima. Radno sposobnih, od 15. do 64. godine, njih je 814. Kada im spomenete brojku od 15 nezaposlenih koja se čini kao znanstvena fantastika u državi u kojoj je nezaposlenost ozbiljan problem, pomalo će vas čudno pogledati, na trenutak zašutjeti i uzvratiti: – Stvarno? Tako puno?

Pa u čemu je “kvaka”, koja je njihova tajna?
– Rekao bih da je stvar u mentalitetu. Došli vi s Trešnjevke ili iz Livna, imali status “dotepenca” ili domaćeg, ovdje će vas jednako tretirati. Nema “jala”, podjele na dobre i zločeste ili po političkim linijama. A to jedinstvo nije od jučer, ono se godinama gradilo i okupljalo oko vatrogasaca – objašnjava Milan Komorčec, član Mjesnog odbora Hrašća Turopoljskog, koje je formalno dio gradske četvrti Novi Zagreb – Zapad.

Takvog duha nema svugdje
Teško ćete u Hrašću, naime, naići na obitelj bez barem jednog vatrogasca, a izuzetak nisu ni one u kojima će kacige na glavu staviti i mama i tata i kći i sin. Čak su potpisali ugovor sa Zračnom lukom Zagreb pa tako na aerodromu dežura šestero hrašćanskih vatrogasaca, a u sljedećih godinu dana isti bi posao moglo dobiti njih 20-ak. – Imamo 500 članova Dobrovoljnog vatrogasnog društva, od čega 170 aktivnih vatrogasaca koji su u svakom trenutku spremni za intervencije. To je duh, nemate toga svugdje, mladi dečki žive za to – ponosan je Zlatko Križanić, predsjednik DVD-a Hrašće i vlasnik tvrtke za hortikulturu koji zapošljava 30 ljudi, većinom tamošnjih stanovnika. Ističe da se ne može dogoditi da netko od vatrogasaca nema posao. Čim u društvu čuju za takav slučaj, potrude se naći radno mjesto za susjeda, baš kao mali, “vatrogasni zavod za zapošljavanje”. A to i nije jako teško jer među Hrašćanima je 50-ak obrtnika – mljekara, dimnjačara, građevinaca, mesara, softveraša...

– Nismo postali obrtnici od imanja, nego od neimanja. Ali uvijek smo bili složni. Prije smo jedni drugima pomagali betonirati i graditi kuće – kaže Stjepan Markulin, vlasnik građevinske tvrtke. Kod njih je sve povezano: materijal za tvrtku kupuje se od susjeda, 70-ak litara mlijeka dnevno nabavlja se od lokalnog proizvođača, kad su zabave, svaki obrtnik sudjeluje svojim dijelom... No, nije baš sve idealno, žale se stariji na igralište iza Doma zdravlja koje bi trebalo obnoviti, neki pomalo čangrizavo, čekajući autobus, kažu da nisu baš svi susjedi tako “dražesni” kakvima se predstavljaju, ali kako zaključuje blagajnica u lokalnoj trgovini: – Da ovdje ne valja, već bismo mi otišli!

Ma kakva Amerika...
O odlasku ne razmišljaju ni mladi, kažu nam Ivan Cvetić i Petra Šafranić. – Ovdje mi je lijepo, od malih nogu se družimo u DVD-u i rastemo zajedno. Bila sam neko vrijeme u Americi, ali vratila sam i u dogledno vrijeme ne pomišljam na odlazak – ističe Petra, dok njezin prijatelj Ivan, na pitanje zar mu nije dosta odrađena smjena u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Zagreb, u kojoj radi kao profesionalac, kroz smijeh odgovara da “za drukčije ne zna”. U DVD-u se skupljaju i djeca da bi zajedno učila, pisala zadaće, zabavljala se... A kad se oglasi sirena, članovi ostavljaju sav posao i jure prema zgradi vatrogasnog društva. – Jednom smo čak otrčali s utakmice da bismo išli gasiti požar – prisjeća se Hrvoje Križanić.….večernji.hr

Image and video hosting by TinyPic

10.03.2017. ...19:23 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GORNJI KNEGINEC: Kneginečki vatrogasci će biti oslobođeni plaćanja komunalne naknade
[ # ]

GORNJI KNEGINEC

Na održanoj 33. sjednici Općinskog vijeća Gornjeg Kneginca vijećnici su raspravljali o 9 točaka Dnevnog reda i donijeli pripadajuće zaključke i odluke. Između ostalog, prihvaćeno je izvješće o radu načelnika, a predstavljen je i Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Općine Gornji Kneginec za 2016. godinu sa pripajućim dokumetima, te je donesena Odluka o raspodjeli rezultata po Godišnjem izvještaju Proračuna za 2016. godinu. S 31. prosincem prošle godine općinski proračun u iznosu od 17,5 milijuna kuna izvršen je u iznosu od 97%, s ukup..nim viškom prihoda od 3,6 milijuna kuna koji će se ove godine upotrijebiti za financiranje kapitalnih projekata na općinskom području.

Općinski načelnik predložio je Općinskom vijeću da se obveze plaćanja komunalne naknade i naknade za uređenje voda za stambeni prostor za 2017. godinu oslobode operativni članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Općine Gornji Kneginec. Za stotine radnih sati nitko od operativnih članova ne prima nikakvu naknadu, te je načelnik temeljem toga predložio Općinskom vijeću da se obveze plaćanja komunalne naknade i naknade za uređenje voda za stambeni prostor za 2017. godinu oslobode obveznici naknada ili članovi zajedničkog kućanstva kojima je utvrđena obveza plaćanja naknada, a koji su operativni članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Općine Gornji Kneginec, što su općinski vijećnici i prihvatili.….e-varaždin

Image and video hosting by TinyPic

...17:49 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVD VIRJE ODRŽALO 139. REDOVNO-IZVJEŠTAJNO IZBORNU SKUPŠTINU
[ # ]

VIRJE
Piše: Saša Gregar

5. ožujka 2017. godine s početkom u 14 sati započela je 139. redovna izvještajno izborna skupština u prostorijama DVD-a Virje. Skupštini su nazočili: župan Darko Koren, načelnik Općine Virje Mirko Perok predsjednik Vatrogasne zajednice KKŽ-a Ivan Matosović, dopredsjednici Ivan Golubić i Goran Matoničkin, predsjednik Vatrogasne zajednice Virovitičko podravske županije Željko Palković, predsjednik Savjeta vatrogasne mladeži KKŽ Nikola Sočev, zamjenik zapovjednika JVP-a Đurđevac Marijan Kicivoj, predsjednica Požarnog područja Đurđevac Marijana Đođ, velečasni Pepek, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, ravnateljica OŠ prof. Franje Viktora Šignjara Virje Marica Cik Adaković, predstavnik tvrtke Vatropromet Ante Milišić, predstavnik tvrtke Mi Star Hrvoje Šafranko te brojne udruge s područja Općine Virje.
Image and video hosting by TinyPic
Skupštini je nazočilo tridesetak društava sa šireg područja Republike Hrvatske. Skupštinu je otvorio predsjednik Drago Hatadi, tajnik Velimir Sobota iznio je izvješće o radu društva u kojem je istaknuo brojne aktivnosti društva od osposobljavanja, specijalnosti, nastupa na Državnom vatrogasnom natjecanju u Puli, provođenje preventivno prezentacijskih programa kao i raznih taktičkih vježbi, organizaciji 6. Martinjskog kupa Dušana Koščića, sudjelovanje u Martinjskim danima Općine Virje. Financijski plan pročitala je blagajnica Štefica Baruškin, Mirko Peršinović izvješće nadzornog odbora, dok je voditelj glazbene sekcije Željko Brodarić pročitao izvješče o radu limene glazbe te se pohvalio brojnim nastupima kao i prisustvovanjem na županijskoj i državnoj smotri puhačkih orkestara, nastupom na 2. Jazz festivalu u Koprivnici, nastupom na Božićno – novogodišnjem koncertu, te nastupima u svim manifestacijama Općine Virje. U planu je limene glazbe organizirati samostalni cjelovečernji koncert u sklopu Martinjskih dana Općine Virje kao i nastup na županijskoj i državnoj smotri puhačkih orkestara.
Image and video hosting by TinyPic
Nakon razrješnice staroga rukovodstva odabrano je novo staro rukovodstvo društva u sastavu: Drago Hatadi za predsjednika, Goran Matoničkin za zamjenika predsjednika, Saša Gregar za zapovjednika, Mladen Jakopović za zamjenika zapovjednika, Štefica Baruškin za blagajnicu, Velimir Sobota za tajnika društva. Plan rada i financijski plan za 2017. godinu iznio je zapovjednik društva Saša Gregar te istaknuo javljanje na strukturne fondove Europske unije, nastup na natjecanju PP Đurđevac, nastup na županijskom vatrogasnom natjecanju, kao i svim ostalim natjecanjima, organizaciju 7. Martinjskog kupa Dušana Koščića, razna osposobljavanja i usavršavanja članstva, nabavku potrebne opreme, provođenje raznih vježbi te suradnju sa dobrovoljnim kao i profesionalnim postrojbama. Skup su pozdravili te zaželjeli sreću u daljnjem radu brojni gosti prijateljskih društava. Tako je župan Darko Koren ponosno istaknuo da je DVD Virje zasigurno najbolje vatrogasno društvo naše županije kao i šire sa svojim sadržajima i aktivnostima.

Image and video hosting by TinyPic

...11:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DAMIR I DAVOR DOMIN TE IVANA KOKOT OSTAJU NA RUKOVODEĆIM FUNKCIJAMA U DVD-u SAMOBOR
[ # ]

SAMOBOR

Ovogodišnja 127. redovna izvještajno izborna sjednica Skupštine Dobrovoljnog vatrogasnog društva Samobor održana je u subotu,4. ožujka, u Hotelu Lavica, u nazočnosti predstavnika Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Samobora Krunoslava Znike, zapovjednika JVP Grada Samobora Mladena Žitkovića, predsjednika Vatrogasne zajednice Grada Samobora Željka Koščice te predstavnika ostalih dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Samobora i okolice.
Image and video hosting by TinyPic
Osnovni cilj djelovanja DVD-a Samobor dobrovoljan je i humanitaran rad. Tako je u protekloj godini DVD Samobor bio inicijator, organizator i sudionik 157 raznih aktivnosti, bez prijevoza vode, a u kojima je sudjelovao1021 član, s utrošenih2707 sati rada. Protekle je godine Dobrovoljno vatrogasno društvo Samobor sudjelovalo u 13 vatrogasnih intervencija, gradskim i međudruštvenim vatrogasnim vježbama, radnim akcijama i natjecanjima te je izvršilo 6 osiguranja u što ulaze i najveće samoborske manifestacije - Samoborski fašnik, međunarodna brdsko-biciklistička utrka na Tepcu, Bitka kod Samobora 1441. te organizirani doček Nove godine na glavnom samoborskom trgu.Kao značajna novost u radu naveden je dolazak visokoprohodnog vozila namjenjenog gašenju šumskih požara. Riječ je o donaciji iz Francuske koja će bitno povećati sigurnost grada i okolice.
Kako je ovo bila izborna Skupština, na sjednici je jednoglasno reizabrano dosadašnje vodstvo pa tako i naredne četiri godine u rukovodstvu Društva ostaju predsjednik Damir Domin, zapovjednik Davor Domin i tajnica Ivana Kokot. Među članovima Upravnog odbora umjesto Ranka Oslakovića imenovan je Željko Otmačić dok su ostali članovi i dalje: Saša Štajnkler, Jurica Domin, Vladimir Domin, Zlatko Kvaternik, Goran Barković, Ivan Rešetar i Željko Sambolek.

Na kraju sjednice članovima Društva dodijeljena su vatrogasna priznanja i spomenice, i to za 20 godina djelovanja u društvu Nevenku Barkoviću, Božidaru Petriću i Miroslavu Rubiniću. Vatrogasna priznanja i spomenice za 40 godina rada i djelovanja dobili su Mario Držić i Ivan Tandarić, a spomenicu za čak 50 godina aktivnosti dobio jeJuraj Guliš. Zapovjednik JVP Samobor Mladen Žitković uručio je diplome za tehničke intervencije operativnim članovima: Damiru Dominu, Davoru Dominu, Ranku Oslakoviću, Željku Otmačiću i Saši Štajnkleru. Zahvalnice Dobrovoljnog vatrogasnog društva za poseban doprinos dobili su Tomislav Brkić, Dubravko Golubić, Vladimir Kinđerski, Ivana Kokot, Željko Otmačić, Marko Petroci, Dubravko Regović, Ivan Rodić, Željko Sambolek i Saša Štajnkler.

Image and video hosting by TinyPic

07.03.2017. ...12:10 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MATETIĆ, BOŽIĆ I BRDAR NAJBOLJI KAŠTELANSKI VATROGASCI U PROŠLOJ GODINI
[ # ]

KAŠTELA
Piše: Dijana Putnik

Već prema tradiciji, Dan grada Kaštela prigoda je za dodjelu priznanja najboljim kaštelanskim vatrogascima, a u prošloj godini, prema odluci njihovih kolega, to su bili Mateo Božić, Stipe Brdar i Tomislav Matetić. Mateo Božić, sa svojom 21 godinom, dugogodišnji je član DVD-a Kaštela, koji je u prošloj godini zabilježio 67 intervencija, na kojima je proveo više od 150 sati, Tomislav Matetić, koji je rođen 1985. godine, član je DVD-a Mladost punih 26 godina i u prošloj godini bio je na 25 službenih intervencija. Najbolji vatrogasac iz DVD-a Gomilica u prošloj godini bio je 20-godišnji Stipe Brdar, koji je sudjelovao u 49 intervencija. O mladim vatrogascima, njihovom djelovanju u kaštelanskim dobrovoljnim društvima, na prijemu upriličenom u Gradskoj vijećnici Kaštela, govorili su njihovi zapovjednici i predsjednici društava, a priznanja i kipiće Svetog Florijana uručio im je kaštelanski gradonačelnik Ivan Udovičić.
Image and video hosting by TinyPic
- Vatrogasci su sastavni i važan dio zajednice grada Kaštela. U hitnim i teškim situacijama oni su jedni od onih koji prvi skaču u pomoć. Upravo zbog toga od srca zahvaljujemo svima njima, kao i pripadnicima ostalih hitnih i interventnih službi, koje reagiraju kad je u pitanju pomoć građanima i gradu, spašavanje ljudskih života i materijalnih dobara – vatrogascima se zahvalio se Udovičić. Ovom prilikom zapovjednik kaštelanske Vatrogasne zajednice, Milivoj Taslak, osvrnuo se na intervencije i aktivnosti kaštelanskih vatrogasaca u prošloj godini, ustvrdivši kako je bilo za trećinu manje požara nego godinu ranije.

- No, to ne znači da nismo imali posla, imali smo ga tijekom cijele godine. Najviše požara bilo je na otvorenom prostoru, njih 195, a zabilježen je i veći broj tehničkih intervencija, posebno u prometu, 115 puta. Ugasiti požar na kontejnerima izašli smo čak 92 puta. Osim Kaštela skrbimo i o 300 kilometara četvornih Kaštelanske Zagore. U prošloj godini bile su ukupno 522 intervencije, na kojima je sudjelovalo 1925 vatrogasaca i 643 vozila. Iako je intervencija bilo manje, na njih smo potrošili više sati nego godinu ranije. Lani smo radili na specijalizaciji vatrogasaca za posebne intervencije, trudili smo se biti što bolji na vatrogasnim natjecanjima, neka od njih smo i mi organizirali. Dvije ekipe DVD-a Mladost odličnim rezultatom na natjecanju u Puli steklo je pravo nastupa na vatrogasnoj Olimpijadi. Puno se radi s mladima te u ovom trenutku imamo više od 200 članova vatrogasne mladeži – dio je onoga o čemu je Taslak govorio, a zanimljivo je bilo čuti da je najviše intervencija bilo subotom, a doba dana kada se najviše puta interveniralo bilo je između 18 i 21 sat. Najboljim vatrogascima čestitali su i zamjenici gradonačelnika Zoran Bonacin te Mili Novak, kao i predsjednik Gradskog vijeća, Denis Ivanović te pročelnica Sandra Zokić.….portal grada kaštela

Image and video hosting by TinyPic

02.03.2017. ...11:32 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DODIJELJENA 3 MILIJUNA KUNA ZA SUSTAV CIVILNE ZAŠTITE
[ # ]

ZAGREB

U povodu obilježavanja Dana civilne zaštite, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić potpisao je s predstavnicima operativnih snaga sustava civilne zaštite Zagrebačke županije ugovore o dodjeli 2.992.000 kuna.

Čestitavši operativnim snagama sustava civilne zaštite njihov dan župan Kožić je poručio: „Svi vi svakodnevno se suočavate s brojnim opasnostima i svojom stručnošću hrabro reagirate na najbolji način, umanjujući ljudske i materijalne gubitke. Stoga smatram da nema boljeg načina da obilježimo vaš dan nego da vam osiguramo preduvjete da nastavite sa svojim besprijekornim radom“. Tako će Zagrebačka županija financirati sustav zaštite od požara na području Zagrebačke županije s 2.842.000 kuna koje su dodijeljene Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije. Sredstva u iznosu od 80.000 kuna dodijeljena su Društvu Crvenog križa Zagrebačke županije za sufinanciranje opremanja županijskih interventnih timova. Za sufinanciranje redovite djelatnosti Hrvatske gorske službe spašavanja – stanice Samobor osigurano je 25.000 kuna, a isti iznos dobit će i stanica Zagreb. Osigurana su i sredstva za sufinanciranje programa obuke potražnih pasa Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa i to u iznosu 20.000 kuna.
Image and video hosting by TinyPic
„Zahvaljujem u ime Vatrogasne zajednice svim sudionicima civilne zaštite na suradnji koja je odlična. Imamo srca i volje odraditi posao i nikad ne pitamo kakvo je vrijeme vani kada moramo pomoći“ – izjavio je Stjepan Ptiček predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije podsjetivši na angažman županijskih snaga civilne zaštite u vrijeme poplava koje su u više navrata zahvaćale područje Zagrebačke županije. Ispred Državne uprave za zaštitu i spašavanje prijemu je nazočio Mario Vergar, voditelj Odjela za preventivne i planske poslove koji je istaknuo: „Suradnja sa Zagrebačkom županijom je izvanredna, ne samo na održavanju vježbi nego i u stvarnim situacijama“, dok je Ivica Radić iz Hrvatske gorske službe spašavanja izjavio kako će se sredstva utrošiti za nabavku nove opreme, poput dronova, jer u posljednje vrijeme upravo potrage čine 70% ukupnih intervencija. Inače, Međunarodni dan civilne zaštite, obilježava se 1. ožujka kao dan koji je 1990. godine Glavna skupština Ujedinjenih naroda odredila kao Svjetski dan civilne zaštite, kao sjećanje na dan kada je 1972. počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi. U Republici Hrvatskoj Dan civilne zaštite, odlukom Vlade, obilježava se od 1992. godine.….radio SvN

Image and video hosting by TinyPic

01.03.2017. ...17:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI IDU U ŠTRAJK!
[ # ]

OSIJEK
Tekst i foto: JPVP

Image and video hosting by TinyPic
Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika najavio je u ponedjeljak prosvjed upozorenja profesionalnih vatrogasaca ako se u iduća dva tjedna ne sastanu s mjerodavnim državnim tijelima radi rješavanja problema financiranja vatrogastva i primjene Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike na profesionalne vatrogasce. Sindikalni Odbor profesionalnih vatrogasaca u priopćenju upozorava da se državna tijela već dva mjeseca oglušuju na njihov poziv na razgovor o financiranju i primjeni Kolektivnog ugovora.

Ministarstva održala sastanak bez sindikata
Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, Ministarstvo financija i Državna uprava za zaštitu i spašavanje nisu pozvali sindikalce na međuresorni sastanak, kojim su se mogli izbjeći sudski sporovi i uskladiti odluke o financijskim standardima za decentralizirano financiranje redovite djelatnosti Javnih vatrogasnih postrojbi (JVP) u 2017. s odredbama o osnovici za plaće i pravima ugovorenim Kolektivnim ugovorom, te isplatom regresa i božićnica za prošlu godinu. Sastanak je održan bez sudjelovanja sindikata, a u dokumentu sa sastanka se ističe “kako se sredstva za plaće i materijalna prava zaposlenika u JVP-ima ne osiguravaju u državnom proračunu”.

Podsjećaju na odgovor ministarstva rada i mirovinskog sustava
Sindikat skreće pozornost da je u odluci o minimalnim financijskim standardima za decentralizirano financiranje redovite djelatnosti JVP-a u 2016. godini utvrđeno da, ako osnivači JVP-a iz dodatnog udjela u porezu na dohodak po stopi od 1 posto ne osiguraju potrebna sredstva za financiranje, razliku sredstava ostvaruju iz državnog proračuna. Također podsjeća na odgovor Ministarstva rada i mirovinskoga sustava iz 2015. u kome se kaže da je Sporazum o primjeni osnovice za izračun jubilarne nagrade za državne službenike i namještenike ugovoren i za plaće i druga materijalna prava profesionalnih vatrogasaca.….osijek031

Image and video hosting by TinyPic

...10:15 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MOSTARSKI VATROGASCI UJEDINJENI U VATRI I DIMU
[ # ]

MOSTAR
Piše: Edis Bulić

Sa voznim parkom starim pola stoljeća bili su podjednako efikasni kao i sada, oni rade svoj posao najbolje što umiju.

Veliki crveni kamion, prodorna sirena i plava rotaciona svjetla... Teško je pri susretu sa tim upadljivim simbolom odvažnosti ne pogledati u kojem pravcu ide i da li se negdje u daljini nazire dim. Vatrogasci kažu da oni pokrivaju sve hitne slučajeve koji nisu posao hitne pomoći i policije, tako da je teško tačno definirati opis posla njihove službe. Jedno je sigurno - za tu profesiju je neophodna velika doza hrabrosti i empatije, jer je osnova rada vatrogasaca riskiranje vlastitog života da bi se sačuvali životi drugih. Na teritoriji grada Mostara djeluje Profesionalna vatrogasna postrojba sa zapovjednikom Petrom Jurićem koji je za Al Jazeeru pojasnio djelovanje jedne od najkompleksnijih profesija u jednom od najkompleksnijih okruženja u BiH. Po završetku ratnih razaranja mostarski vatrogasci su imali na raspolaganju manje od 10 % vlastitih resursa. Kompleksna politička i administrativna situacija grada je uslovila pojavu dvije profesionalne vatrogasne jedinice u Mostaru. Do 2005. godine zasebno su djelovale postaja u zapadnom dijelu grada i vatrogasna brigada u Sjevernom logoru. „Donešena je odluka o ujedinjenju Profesionalne vatrogasne postrojbe i Profesionalne vatrogasne jedinice Sjeverni logor, i počevši od 2005. godine funkcioniramo na jedinstvenoj osnovi. Postoji jedan operativni centar za čitav grad Mostar, i pozivom na 123 zvoni telefon u operativnom centru, a poziv na teren se upućuje najbližem timu urgentnoj lokaciji“, navodi Petar Jurić, zapovjednik mostarskih vatrogasaca.
Image and video hosting by TinyPic
I pored činjenice da mostarski vatrogasci djeluju sa dva lokaliteta i pokrivaju dva dijela grada, oni su jedinstvena služba kojoj profesionalizam i humanost poziva nadilazi političku situaciju. „Mi smo jedan pozitivan primjer Mostara kojeg i dalje muče rane iz prošlosti. Mi ne gledamo kome je potrebna pomoć, mi izlazimo na teren da odradimo svoj posao najbolje što umijemo“, govori Dragan Velagić, zapovjednik ispostave Vatrogasne jedinice u Sjevernom logoru. Jedinice se sastoje od vodova gdje su dva smještena u Sjevernom logoru, a dva u glavnoj postaji. Iskusni vatrogasci Mujo i Haso iz Sjevernog logora, u slučaju urgentnog poziva djeluju kao jedno sa kolegama Davorom i Domagojom. "Mi radimo svoj posao, profesionalizam je iznad svega... Mi spašavamo ljude i imovinu, vatrogasci ne poznaju vjeru, naciju i status", navodi Domagoj Bošnjak, mostarski vatrogasac. Konfiguracija terena, visoke temperature i gusto čvorište magistralnih puteva, mostarskim vatrogascima daju ekskluzivne izazove u radu sa kojima se njihovi kolege po drugim BH gradovima rijetko ili nikad ne susretnu. „Godišnji prosjek je 1.200 intervencija, zbog temperature i samog terena, mi imamo veliki broj intervencija na otvorenom prostoru. Od početka 2017. imali smo najmanje 250 intervencija što je za ovaj period godine već velika cifra“, kaže Jurić. Mnogi od vatrogasaca će se složiti da borba s vatrom i riskiranje života nisu najteži dijelovi njihovog posla. Najteže je ono gdje policija i hitna pomoć više ne mogu pomoći, a to je pružanje pomoći i spašavanje nakon prometnih nesreća. „U požarima mi je život nebrojano puta visio o koncu, ali najstrašniji prizori potiču iz tehničkih intervencija vađenja ljudi iz smrskanih automobila. To je onaj trenutak kada smo sigurni zašto se bavimo ovim poslom i koliko je svaki život bitan“, navodi zapovjednik odjeljenja Davor Lasić.

Pola vijeka star kadar
Početkom ovog desetljeća prosječna starost mostarskih vatrogasaca bila je 50 godina, a i blizu godišta uposlenika bile su i godine proizvodnje vatrogasnih vozila od kojih su neka i imala preko pola stoljeća prakse. Posljednjih godina institucija mostarskih vatrogasaca doživjela je preporod. Nabavljena je kvalitetna oprema, a vozni park je podmlađen sa nekoliko najsUvremenijih specijalnih vozila. „Mi imamo dijapazon godišta u rasponu od pola stoljeća. Naš najstariji kamion je proizveden 1967. godine i aktivno se koristi, dok je naše najnovije vozilo proizvedeno 2017. godine. U principu, vatrogasna vozila ne prelaze puno kilometara, naš specijalni kamion uske namjene je nakon 30 godina jedva prešao 10.000 kilometara“, kaže Jurić. PVP Mostar po treći put u nekoliko godina vrši podmlađivanje profesionalnog kadra, u toku je natječaj za prijem novih službenika. „Ovo je treći natječaj za primanje novih vatrogasaca, nama je prosječna starost drastično opala. U skorije vrijeme bismo trebali obnoviti postrojbu sa 11 novih uposlenika, tako da se broj treba popeti na 76, mada očekujemo ove godine odlazak petorice u mirovinu“, kaže Petar Jurić.
Image and video hosting by TinyPic
Širenje mreže i investicije
Osim kadra i vozila, vatrogasci su nabavili najsuvremenija zaštitna odijela, specijalizirane alatke za pružanje pomoći na terenu, ali i ulaže se u koordinaciju sa lokalnim dobrovoljnim vatrogasnim društvima te širenje mreže djelovanja na periferne dijelove grada. „Nakon ujedinjenja, ispostava u Sjevernom logoru je održana upravo na ovom regionu zašto omogućava najefikasnije djelovanje u Starom gradu i pokrivanje magistrale. A aktivno radimo na izradi plana opremanja dobrovoljnih vatrogasnih društava koja bi nam mogla pružati podršku na udaljenim lokalitetima“, navodi Velagić. Postoje planovi, još uvijek u formi ideje da se otvori dodatna ispostava na jugu Mostara. „Na jugu se već nalazi jedna vatrogasna jedinica koja funkcionira u sklopu aerodroma, međutim kapaciteti infrastrukture i grad rastu i sigurno će biti velike potrebe da se formira profesionalna vatrogasna jedinica koja djeluje sa tog regiona“, smatra Dragan Velagić. Postojanje jedinstvene institucije poput vatrogasne jedinice u specifičnom administrativnom okruženju kao što je Mostar, izuzetno je pozitivan primjer. Ali neophodno je istaći da je inicijativa održana jer je predata u rukovodstvo najhrabrijim ljudima visokog morala – vatrogascima.„Napredak je evidentan u tehnici, vozilima, ljudstvu i razini obučenosti. Došli smo do nekog zadovoljavajućeg minimuma, ali ovdje ne treba biti skroman, mi idemo dalje da svojim progresom i primjerom budemo vodilja Mostara“, kaže Petar Jurić. „Ako grad ide na bolje, idemo i mi. Odnosno, mi smo ti koji nosimo progres grada“, navodi Dragan Velagić.….balkans.aljazeera

Image and video hosting by TinyPic

...10:06 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SMOTRA I VJEŽBA CIVILNE ZAŠTITE: U zadnji čas ugašen požar u Superu!
[ # ]

OSIJEK

Na Trgu slobode jučer je, uoči obilježavanja Dana Civilne zaštite, održano svečano postrojavanje svih struktura koje su uključene u sustav Civilne zaštite koja je, prema riječima župana osječko-baranjskog Vladimira Šišljagića, oslonac sigurnosti građana u cijeloj Osječko-baranjskoj županiji. A to su dečki i cure iz svih operativnih snaga sustava Civilne zaštite uspješno i demonstrirali i dokazali na javnoj pokaznoj vježbi, kodnog imena “Za sigurnost građana - Osijek 2017”.
Image and video hosting by TinyPic
Najprije je ponovno “gorio” Super, ovaj put simulirano za razliku od 9. ožujka 1982. godine (kada su trgovci plačući gledali kako im radna mjesta i Super nestaju u vatrenoj buktinji, a sve je nakon uspješne vježbe proslavljeno zajedničkim grahom u šatorima ispred tog trgovačkog centra). No, gašenje vatre na krovu Supera bila je tek prva u nizu simuliranih tragedija iz koje su unesrećene spašavali vatrogasci, liječnici Zavoda za hitnu medicinu pomoć, pridružili su im se policajci, djelatnici Centra 112, pripadnici Civilne zaštite i Gradskog društva Crvenog križa Osijek, pripadnici specijalnih postrojbi i namjena, tragači za unesrećenima, pretražni tim... Naime, ova vježba postrojbi Civilne zaštite specijalističke namjene Osječko-baranjske županije pokazala je spremnost i mogućnost uspješnog reagiranja u svim izvanrednim situacijama poput požara i potresa. Uz napomenu građanima koji su radoznalo promatrali što se događa na Trgu, da to ne rade sami kod kuće, spašavali su ljudsku buktinju, trijažirali one koje je takozvani požar ozlijedio, gotovo ugušio, volonteri i dragovoljci CK Osijek pružali su potporu Hitnoj pomoći, a kasnije se “urušilo stubište” na susjednom tornju pa je Hrvatska gorska služba za spašavanje prikazala posebno atraktivno penjanje po užetu uz 40-metarsku fasadu, te s vrha zgrade spuštali zarobljene stanare u potresu oštećnom paklenom tornju. Dogradonačelnik Denis Ambruš, načelnik CZ Osijek, pohvalio je pripadnike koji su 365 dana u godini na raspolaganju svojim Osječanima u svim dosadašnjim izvanrednim situacijama.….glas slavonije

Image and video hosting by TinyPic

...08:51 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters