MILIJUNI FUNTI ZA NAJSUVREMENIJI OBUČNI CENTAR VATROGASACA
[ # ]

MANCHESTER
Preveo i priredio: Stjepan Kovaček, dipl. ing.

Na obalama rijeke Irwell u predgrađu engleskog grada Manchestera, tamošnja Vatrogasna i spasilačka služba (Greater Manchester Fire and Rescue Service) gradi jedan od tehnološki najnaprednijih centara za obuku žurnih službi u svijetu.
Image and video hosting by TinyPic
Centar za obuku i sigurnost Vatrogasne i spasilačke službe Manchestera (The Greater Manchester Fire and Rescue Service (GMFRS) Training and Safety Centre), koji je u izgradnji kroz protekle dvije godine, omogućiti će maksimalno realistične uvjete uvježbavanja na svakoj vrsti nepogode koja se može zamisliti, od visokih objekata pretvorenih u buktinju do sudara vlakova, izlijevanja kemikalija i srušenih zgrada. Vatrogascima će biti omogućena obuka u realističnom okruženju kako bi se osigurala njihova pripravnost na suočavanje s nepogodama budućnosti i održavanje stanovništva sigurnim.

Jedinstvena iskustva posjetitelja
U okviru ovog kompleksa za čiju su izgradnju utrošeni milijuni funti, škole i lokalno stanovništvo moći će doživjeti posjet koji im može spasiti život. Isti će uključivati različite interaktivne izloške i iskustva dizajnirana kako bi se javnosti dao uvid u vatrogasnu službu, kao i savjeti koje moraju slijediti za siguran i zdrav život. Biti će tamo i Akademija preživljavanja, u kojoj će posjetitelji biti poučeni temeljnim vještinama kardiopulmonalne reanimacije (CPR-a) i pružanja prve pomoći. Kad osoba uđe u centar, dodijelit će još se dužnost – baš kao kad novi član vatrogasne postrojbe preuzima svoju dužnost. Put je to za stjecanje dojmljivog osobnog iskustva u kojem će se svatko osjećati kao pravi vatrogasac. Posjetitelj će prvo ući u izuzetnu kino dvoranu s mnoštvom 4K video prikaza, pri čemu će toplina vatre i zvuci sirena isprovocirati njegova osjetila. Kontrolni dojavni centar posjetiteljima će pružiti priliku da upoznaju različite vrste žurnih poziva na koje se vatrogasna i spasilačka služba Manchestera svakodnevno odaziva, a moći će se čuti i stvarni pozivi na broj 999. Simulirani sudar automobila ljudima će prikazati što se događa tijekom sudara i dati savjete kako da do njih u budućnosti uopće ne dođe.Posjetitelji će moći istražiti “požarnu kuću” koja prikazuje sobu prije i nakon što je uništena plamenim jezicima. Moći će uočiti rizike odnosno uzročnike požara i provjeriti svoju sposobnost brzog bježanja iz objekta zahvaćenog požarom.

Prostori za uvježbavanje
Predsjedatelj nadležnog gradskog tijela za upravljanje radom vatrogasne i spasilačke službe Manchestera, vijećnik David Acton kaže kako će “Centar za obuku i sigurnost Vatrogasne i spasilačke službe Manchestera biti jedan od najboljih objekata za obuku žurnih službi na svijetu. U narednim mjesecima naši će vatrogasci imati priliku “brusiti” svoje vještine u realnom okruženju, tako da možemo biti sigurni kako će biti pripremljeni za zaštitu naše zajednice bez obzira na vrstu hitnih slučajeva s kojima se suočavaju. No, neće to biti samo pogon za obuku našeg osoblja na “prvoj crti”. Mi stvaramo centar za sigurnost kako bi osigurali korist svim zajednicama u kojima djelujemo. Ljudima želimo dati uvid u situacije s kojima se naši timovi svakog dana suočavaju te im dati vještine koje su potrebne kako bi živjeli sigurno. Centar za obuku i sigurnost Vatrogasne i spasilačke službe Manchestera nudi jedinstven uvid u naš rad odnosno posjet koji bi vam stvarno mogao spasiti život.”…. vatrogastvo.hr


Image and video hosting by TinyPic

17.03.2017. ...16:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters