STJEPAN KUŠAN JE STARI-NOVI PREDSJEDNIK DVD -a GRABERJE
[ # ]

GRABERJE
Piše: Ivica Mioković

Članovi DVD-a Graberje održali su Godišnju izbornu skupštinu na kojoj je stari-novi predsjednik Stjepan Kušan ponovo dobio povjerenje za naredno četverogodišnje razdoblje. Uz to za njegovog zamjenika izabran je Ivan Majcek, za zapovjednika Tihomir Galijan, čiji su zamjenici Ivica i Matej Kušan, zatim za tajnika je izabran Renato Škrljac, dok je blagajnik Darko Radušević. Prema izvješću za prošlu godinu, između ostalog, radili su na provjeri hidrantne vodovodne mreže i obilazili su kućanstva i upozoravali na opasnosti od paljenja korova. Također, sudjelovali su na uređenju vatrogasnog spremišta i Mjesnog doma, te su odradili nekoliko radnih akcija na košnji trave oko spremišta. U planu za ovu godinu istaknuli su, između ostalog, kako trebaju raditi na pomlađivanju i omasovljavanju društva novim članovima, zatim aktivno raditi na stručnom osposobljavanju članstva za što učinkovitije obavljanje svih preventivnih i operativnih zadataka, te redovito provoditi školske i taktičke vatrogasne vježbe, kao i vježbe u okviru priprema za vatrogasna natjecanja, a planiraju urediti vatrogasno spremište i postaviti police za opremu.
Image and video hosting by TinyPic
Njihov rad pohvalio je i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović: „Znamo da spadate u jednu od najsamostalnijih skupina koja čini u danom trenutku, kada su veliki problemi u društvu,tj. bilo što da se desi vi ste prvi i vi ste sigurno u civilnom društvu jedna od najorganiziranijih skupina koja ulijeće, bilo u vatru ili vodu, vi ste tu. To treba svaka politika gledati određenim poštovanjem, doći i reći vam veliko hvala zato što ste ovaj Grad uvijek držali na svojim leđima kada je bilo najpotrebnije. Smatram kako je bitno da zajedničkom komunikacijom stvaramo još bolje uvjete i standarde za sve generacije koje dolaze i da svi vi koji ste stariji da ostanete dobar i veličanstven primjer za sve buduće generacije. Vi morate otvarati vrata naših odjela i stvarati svoje ideje kroz ono što vam mi moramo biti servis. Tako to radi lokalna samouprava, a vi u lokalnoj samoupravi morate pokazati da zajedno u zajednici moramo, ne samo živjeti, nego i raditi i jedni druge uvažavati, a uvažavanje i sve onom što kroz vaš daljnji rad radite mislim da ćete sigurno pokazati da sve temelje koje ste napravili u Graberju, da su dobri temelji.“….portal 53/strong>

Image and video hosting by TinyPic

26.02.2017. ...12:27 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR U KUZMICI GASILA SU ISPRAVNA VOZILA: Pleternički vatrogasci demantiraju Požega.eu Portal
[ # ]

PLETERNICA

Obraćam se svima zbog određenih nedoumica koje se javljaju čitajući pojedine medijske napise, a vezano za požar obiteljske kuće u Kuzmici 18.02.2017. godine. Vatrogasci DVD Pleternica i JVP PSŽ su nakon uzbunjivanja u vrlo kratkom vremenu (2-3 minute) izišli s dva vatrogasna vozila (navalno i autocisterna). Došavši na mjesto događaja, uvidjeli su da zbog veličine požara treba prvo procijeniti situaciju i utvrditi odakle i na koji način gasiti. Za to je potrebno određeno vrijeme, a takav postupak je propisan taktičkim pristupom zbog opasnosti za same vatrogasce. Odmah se počelo s gašenjem sa snagama koje su pristigle (12 vatrogasaca), ali zbog veličine požara utvrđena je potreba za dodatnim snagama te su uzbunjeni DVD Jakšić i JVP Požega sa još četiri vozila i 20-ak vatrogasaca. U međuvremenu je došlo i treće vozilo DVD-a Pleternica, ali u stvari sve je to bilo pomalo uzaludno jer ovakav požar nije moguće vrlo brzo ugasiti što zbog građevinskog materijala koji je gorio, ali i situacije u kojoj je zatečen tako da nije bilo moguće ništa spasiti.

Svaki vatrogasac zna da požari imaju četiri faze tj. fazu nastanka, fazu razvoja, razbuktalu fazu i fazu gašenja. U ovom slučaju vatrogasci su pozvani u toj trećoj fazi gdje je osnovni zadatak štititi ono što još nije zahvaćeno požarom i paralelno gasiti postojeći požar. Unatoč velikoj opasnosti od urušavanja građevine, vatrogasci su pokušali ući u objekt unutarnjom navalom, izlažući svoje živote opasnosti od ozljeda, ali to nije bilo moguće. Dakle, postoje propisani postupci u vatrogasnoj službi koji se mora pridržavati, tako da izjave pojedinih očevidaca koji se ne razumiju dovoljno u vatrogasnu službu dolazi do krivih zaključaka. Neistinu je najlakše izjaviti anonimno tako da se ne može ni utvrditi tko ju je izrekao. Sve navode o neispravnoj opremi čvrsto odbacujem, spomenuta pumpa kao i sva vatrogasna oprema koja je bila s nama je u potpunosti ispravna, a to najbolje znaju i vatrogasci koji su bili na terenu.

Ali sada dolazimo do nečega što bi bilo daleko bolje u ovakvim situacijama. Nitko se nije zapitao zašto je došlo do ovako velikog požara i na kraju ovako velike štete i upravo ovaj događaj je mogao poslužiti kako primjer kako se ne smije postupiti ako nešto postane sumnjivo. Dakle, izbjegavanjem pozivanja vatrogasaca dođe do ovakvih tragedija, zato svi koji se nađu u sličnim situacijama neka ODMAH pozovu vatrogasce jer time spašavaju sebe i svoju imovinu, ali i vatrogascima olakšavaju posao. Nama je izuzetno žao što se sve ovako dogodilo i suosjećamo s vlasnikom, ali pokušali smo zaista sve što smo mogli.

Zato se ne ustručavajte zvati vatrogasce ako posumnjate na nešto, a medije molim da ukazuju na načine kako ispraviti ovakve situacije i uključe i vatrogasce da kažu svoje kada se ovakvo nešto dogodi (što su neki i učinili). Vezano u spomenute financije, želim naglasiti kako su sve zakonske obaveze koje Grad Pleternica ima prema dobrovoljnim vatrogasnim društvima, uključujući i DVD Pleternica uredno podmirene. Sukladno dogovoru, sredstva koja dobiju vatrogasna društva koriste se za operativno funkcioniranje pojedinog društva dok za sve ostale potrebe poput obnove, proširenja ili uređenja domova Grad izdvaja dodatna sredstva na stavci kapitalnih investicija. Na kraju, u svoje ime i u ime DVD-a Pleternica zahvaljujem svim vatrogascima koji su sudjelovali u ovoj akciji na trudu i požrtvovanosti.

Upravni odbor DVD Pleternica ….034 portal

Image and video hosting by TinyPic

22.02.2017. ...13:34 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ČLANOVI DVD-a PAUKOVEC IZABRALI SU NOVO RUKOVODSTVO
[ # ]

PAUKOVEC

Image and video hosting by TinyPic
Na nedavno održanoj 92. izbornoj skupštini, članovi DVD-a Paukovec izabrali su novo rukovodstvo. Tako je za predsjednika društva izabran Darijo Prelec, za potpredsjednika Danijel Kocek, zapovjednika Miroslav Lovreković, za tajnicu Marina Zdelar te za blagajnika Mladen Blažic. U članove upravnog odbora izabrani su Nikola Hasnek, Zvonko Olujić, Karla Zmiša i Ivica Pasinek. U zapovjedništvo su izabrani Miroslav Lovreković (zapovjednik), Saša Dilber (dozapovjednik), Željko Zmiša (dozapovjednik) Mihael Pavić i Damir Lovreković (spremištari). Za predsjednika nadzornog odbora izabran je Igor Bunčić, te Marijan Kolić i Darko Šarutančec za članove upravnog odbora. Na skupštini je prisustvovao velik broj vatrogasaca, uzvanika i gostiju iz 38 prijateljskih DVD-a, a iznesena su izvješća o radu društva, o financijskom poslovanju kao i izvješće nadzornog odbora. Predsjednik DVD-a Paukovec, Darijo Prelec zahvalio je svim gostima na dolasku i uručio zahvalnice, a predstavnici dobrovoljnih vatrogasnih društava čestitali su mu i poželjeli sreću u daljnjem radu.….prigorje.hr

Image and video hosting by TinyPic


21.02.2017. ...15:55 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI SE OKUPILI NA KUPU FRANJE MIKULINA
[ # ]

RIBNICA

Po treću godinu za redom Dobrovoljno vatrogasno društvo Ribnica organiziralo je Kup Franje Mikulina. Riječ je o natjecanju u brzom spajanju usisnog voda koji nosi ime nezaboravnog člana DVD-a Ribnica. Sjetivši se svog preminulog člana i prijatelja paralelno s održavanjem Kupa članovi DVD-a Ribnica položili su cvijeće i zapalili svijeće na vječnom počivalištu Franje Mikulina. Njemu u čast po 3. put je održan Kup na kojem se ove godine okupilo 55 vatrogasnih ekipa. Natjecanje je uz dobru organizaciju održano u dvorani OŠ Novo Čiče u subotu, 18. veljače. Na dvije staze izmjenjivale su se muške i ženske A i B ekipe, a najviše ih se okupilo u muškoj A kategoriji, čak njih 25. Najbolji među njima bili su članovi DVD-a Andrilovec, drugo mjesto osvojili su članovi DVD-a Deanovec, dok je ekipa Razljev 1 bila treća.
Image and video hosting by TinyPic
U muškoj B konkurenciji prvo mjesto osvojili su dečki iz DVD-a Leskovec, a domaće ekipe zauzele su drugo i treće mjesto, DVD Strmec Bukevski te DVD Novo Čiče. Među 16 ženskih A ekipa Buševčanke su bile najbolje i osvojile prvo mjesto, gošće iz DVD-a Zaprešić bile su druge, a bronca je pripala ekipi DVD-a Mičevec. U konkurenciji žena B slavile su „Španjolke“ iz DVD-a Turopolje, druge su bile gošće iz Leskovca, a treće je mjesto pripalo DVD-u Novoselec. Najbolje ekipe plasirale su se i u Superkup natjecanje u kojem je prijelazni pehar pripao muškoj ekipi DVD-a Andrilovec te ženskoj ekipi DVD-a Zaprešić.

- Zadovoljan sam natjecanjem i mogu pohvaliti sve naše članove koji su odradili veliki posao organizacije. Hvala i svim ekipama na dolasku i vjerujem da ćemo sljedeće godine biti još bolji, jer uvijek treba težiti boljem i uspješnijem – istaknuo je predsjednik DVD-a Ribnica Stjepan Vrban. Po prvi je puta održano i Silver natjecanje u kojem su članovi ekipa izvlačili pozicije u odjeljenju te su tako vatrogasci pokazali da se snalaze i u drugim ulogama vježbe. Među muškim ekipama u tome su najbolji bili DVD Razljev, a među ženskim ekipama to su bile Ribničanke koje su pokazale koliko su snalažljive.….vgdanas.hr

Image and video hosting by TinyPic

20.02.2017. ...20:44 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GODINA PROŠLA BEZ POŽARA
[ # ]

VELIKI GRĐEVAC

U Vatrogasnom domu održana je 19. veljače 2017. godine redovna izborna skupština DVD-a Veliki Grđevac. Mnogobrojne vatrogasce i goste pozdravio je domaćin predsjednik Marijan Petak. – Vatrogastvo na području Općine Veliki Grđevac postoji već duži niz godina, a 1992. godina spominje se kao godina osnutka. Nažalost nisu sačuvani dokumenti, ali vatrogastvo na području Velikog Grđevca nesumnjivo postoji i prije 1992 godine. U Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu postoji dokument odnosno Pravilo dobrovoljnog vatrogasnog društva Veliki Grđevac usvojen 1. siječnja 1901 godine.
Image and video hosting by TinyPic
Na izbornoj skupštini pored članova društva prisustvovali su predstavnici DVD-a naselja iz okolice: Pavlovac, Donja Kovačica, Dražica, Mala Pisanica, Gornja Kovačica i Zrinska, a stigli su i gosti iz Virovitičko Podravske županije, DVD-a Vukosavljevica, DVD-a Špišić Bukovica, DVD-a Turnašica, predstavnici Javne vatrogasne postrojbe iz Daruvara te osobe iz javnog i kulturnog života Županije Bjelovarsko-bilogorske.

Skupština je izabrala i novo rukovodstvo na razdoblje od četiri godine. Za predsjednika je ponovno izabran umirovljeni pripadnik ATJ Lučkog i zamjenik načelnika Općine Marijan Petak, a za njegova zamjenika Marijan Kovačević. Dužnost tajnika obavljat će Ivan Purgarić, a zapovjednika Božidar Gazdić sa zamjenikom Krunoslavom Kovačom. Za blagajnika je izabran Darko Horvat, a u Nadzorni odbor: predsjednik Mirko Kovačić i članovi Milan Kamber i P. Žunac. Tijekom 2016. godine nije zabilježen ni jedan požar u Velikom Grđevcu, uz želju svih nazočnih da bude što manje požara.….zvono.eu

Image and video hosting by TinyPic

...20:01 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVD LUŽANI PROSLAVILO 85. OBLJETNICU POSTOJANJA I POHVALILO SE NOVIM VATROGASNIM VOZILOM
[ # ]

LUŽANI
Piše: Ivica Vlašić

Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Lužana u općini Oriovac, jučer je na zaista lijep način proslavilo 85. obljetnicu osnutka i djelovanja na plemenitoj zadaći: vatru gasi, brata spasi! Naime, pohvalili su se vatrogasnim vozilom, koje im je nabavila Općina Oriovac. No, iako nije riječ o novom vatrogasnom vozilu, nego rabljenom, ali u stanju kao da je novo. Radi se o vatrogasnom kamionu marke Renault 220 DCI, proizvedenom 2004. godine, s pogonom na sva četiri kotača, i spremnikom za vodu zapremine 2300 litara, za pjenilo zapremine 200 litara te integriranim sustavom za gašenje ugljičnim dioksidom što je jako rijetka i skupa oprema. Opremljen je i praktičnim ljestvama sastavljačama 4 x 2 metra, zračnim jastucima za podizanje tereta, izolacijskim aparatima za disanjem, motornom pilom, agregatom za struju, vitlom za vuču tereta. Kompletno terensko vozilo prilagodljivo za sve intervencije i u svim klimatskim uvjetima, najbolje za najmanje novca, vrijedno 422 tisuće kuna s PDV-om, a u Lužane je nedavno stiglo iz češkoga grada Jabloneca.

„Ovo je za nas velika stvar, ali o obaveza, i nadamo se da ćemo dokazati da ovo vatrogasno vozilo nije zalutalo i da ćemo njegovu nabavku opravdat i za vatrogasne vježbe, za preventivne aktivnosti ali i za intervencije za koje se nadam da ih neće biti puno. Želim izraziti veliku zahvalnost gospodinu načelniku općine Oriovac Antunu Pavetiću što nam je pomogao ovom iznimno vrijednom donaciom“, rekao je vatrogasni časnik Željko Pavloković, zapovjednik DVD-a Lužani koje okuplja 35 aktivnih vatrogasaca. A načelnik Antun Pavetić je pak izrazio veliko zadovoljstvo radom i opremljenošću sva četiri DVD-a Vatrogasne zajednice općine Oriovac: Lužani, Slavonski Kobaš, Živike-Pričac i stožernim u Oriovcu. „DVD Lužani zadnje tri godine nije imao ovakvo vatrogasno vozilo. Jedno, staro 30 godina koje je 'odslužilo' svoje, prodali su. Dvije protekle godine trajala je potraga za ovim vatrogasnim terencem kojega smo, eto našli, čak u Češkoj, ali nismo požalili jer je riječ o izvrsno očuvanom i kvalitetno opremljenom vozilu koje je prešlo samo 6 tisuća kilometara i staro je deset godina. Novac za njegovu nabavku planirali smo u općinskom proračunu kroz dvije godine. Pa, evo neka na dobro služi mještanima Lužana i općine Oriovac“, istaknuo je načelnik Pavetić.
Image and video hosting by TinyPic
Nema ni mjesec dana kako je općina Oriovac kupila i novo, doduše također rabljeno, pick up vatrogasno vozilo za brze intervencije, za potrebe DVD-a Slavonski Kobaš, a uskoro će biti riješena i nabavka jednog novog vatrogasnog kombija za DVD Živike-Pričac. Mora se dakle, priznati kako Općina Oriovac, zaista ulaže u razvoj dobrovoljnog vatrogastva na svom području. „Ovo će vatrogasno vozilo DVD-u Lužani uvelike olakšati rad. Oko njegove nabavke jako puno su nam pomogli članovi nama prijateljskog DVD-a iz Svete Nedelje i evo, nakon dvije godine traženja dobili smo zaista kvalitetno vozilo za malo novca. Nadam se da će nam poslužiti barem slijedećih 20 godina i jako sam ponosan na odluku koju je donio naš stručni tim“, naglasio je član tog tima, zamjenik zapovjednika DVD-a Lužani Matija Ervačinović.

Na prigodnoj svečanosti primopredaje ključeva i uz obred blagoslova novog vozila i svih lužanskih vatrogasaca koji je predvodio oriovački župnik vlč. Zdravko Radoš, okupili su se i predstavnici brojnih vatrogasnih društava s područja Brodsko posavske županije, kao i predstavnici županijske i općinske vatrogasne zajednice, te posebni gosti, članovi DVD-a Sveta Nedjelja iz Zagrebačke županije, koji u Lužane nisu došli praznih ruku. U nastavku je održana i godišnja izborna skupština, 85. po redu na kojoj je izvješće o radu u 2016. i plan za ovu godinu izložio predsjednik DVD-a Lužani Andrej Mličević. Potvrđeno je novo staro vodstvo i zapovjedništvo lužanskog DVD-a te su dodijeljena priznanja, plakete i povelje zahvalnosti svima koji su pomogli razvoju vatrogastva u Lužanima. Također, polaganjem vijenaca pred spomen obilježje u središtu sela, odana je počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i pokojnim vatrogascima.….035 portal

Image and video hosting by TinyPic

...16:48 [ Komentari (0) ] Isprintaj

IZBORNA SKUPŠTINA DOBROVOLJNOG VATROGASNOG DRUŠTVA VELIKA
[ # ]

VELIKA

Po 123. puta Dobrovoljno vatrogasno društvo Velika održalo je godišnju skupštinu, a ova je bila izborna pa je izabrano čelništvo društva.

Nastavljamo suradnju s TZ Velike i udrugama na području naše općine kao napr. u organizaciji proslave Vincelova te manifestacije Najduži stol u Hrvata, i s KUD „Ivan Goran Kovačić“ pri manifestaciji Čuvajmo običaje zavičaja, s Motoklubom kod osiguranja moto kros utrka na Poljanicama, zatim veličke planinare pomažemo pri pohodu na Anđinu baraku i Veličkog cenera, s Udrugom dragovoljaca sudjelujemo u obilježavanju pada Vukovara paljenjem svijeća, zatim Boćarskom klubu smo pomogli u smještaju natjecatelja na turniru, osiguranje manifestacije Ljeto pod zvijezdama u organizaciji JU Park prirode Papuk na Starom gradu –kazala jer u izvješću o radu tajnica DVD Velika Zorica Adžić i dodala da su nabavili zapovjedno vozilo Nisann, a vozila Landrover i kombi Opel Vivaro smo, uz financijsku pomoć općine Velika prebacili u DVD Toranj i Trenkovo. Ponosni su što su formirali tim predavača koji čine školovani vatrogasni kadar i visokoobrazovani vatrogasni časnici, sve mahom članovi veličkog DVD-a koji su održali obuku za zvanje vatrogasac, vatrogasac 1.klase i vatrogasni dočasnik.

U 2016. godini operativni članovi društva su prošli obuke za zvanja i klase : vatrogasac(8 članova),vatrogasac I klase (6), vatrogasni dočasnik (3) i vatrogasni časnik I klase (1), a članovi su odradili specijalnosti za bolničara (8 članova), dišni aparati (5), tehničke intervencije(5), te akcidente(1).Od 112 članova DVD ima 38 operativnih,17 izvršujućih, 7 pričuvnih, 6 počasnih članova, te 44 pripadnika mladeži. -U prošloj godini odrađeno je više vatrogasnih vježbi, od kojih bih naglasila združenu vježbu VZ Požeštine u Kaptolu,te združenu vježbu VC Velika u Biškupcima, kao i niz vježbi našeg društva kao što su vježbe s tehničkim alatom, vježbe s dišnim aparatima i sl.- istakla je Z. Adžić. Potrebno je naglasiti da je redovno financiranje vatrogasnog centra Velika od strane općine Velika omogućilo nesmetan rad i aktivnosti ovom društvu.

Zabilježene su 33 vatrogasne intervencije i 76 ostalih događanja, od prijevoza vode, otvaranja stana i dr. Kompletirana je osobna i zaštitna oprema za 23 vatrogasaca, a skupna oprema se nabavlja sustavno i planski. Predsjednik DVD Velika Ante Adžić najavio je novi program rada i financijski plan kojim je predviđen nastavak plodnog rada, a oni su domaćini Susreta povelje zeleno-plavog prijateljstva ovog proljeća i jeseni u sklopu koje 20 godina surađuju vatrogasci više mjesta za kontinentalnog i jadranskog dijela naše zemlje. Ante Adžić ponovo je izabran za predsjednika, Mijo Dalić za zamjenika,Zorica Adžić za tajnicu,Dejan Matijević za zapovjednika, te Marko Šostić za zamjenika, a izabrani su Upravni i Nadzorni odbor. -Županija je osigurala sredstva za sve obljetnice u 2015. i 2016. godini, a dobrovoljno vatrogastvo im perspektivu jer se uključuje dosta mladih što treba sačuvati unatoč odlasku iz ovog kraja – kazao je u pozdravnoj riječi zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović. Rad skupštine pozdravili su Slavko Marinac,načelnik područnog ureda Uprave za spašavanje Požega, zatim Josip Ugrin, županijski vatrogasni zapovjednik, Zvonko Jurić, predsjednik VZ Požeštine i Tomislav Stokić,zapovjednik VZ Pakrac-Lipik.

-Ovo društvo zajedničkim radom postiže zavidne rezultate, a pred vatrogascima je velika odgovornost i obaveza- istakao je pozdravljajući rad DVD-a načelnik veličke općine Vlado Boban. Dodijeljena su brojna vatrogasna priznanja za 10,20 i 30 godina rada u vatrogastvu, zatim uvjerenja o završenoj obuci. Za 30 godina priznanje je dobio Josip Šostić Čombe, za 20 godina Zorica Adžić,Josip Kovačević, Matej Bošnjaković,Marko Šostić,Josip Štiglić i Drago Štokić. Posebne zahvalnice dobili su načelnik općine Vlado Boban i Dražen Krstanović, urednik portala pozega.eu za plodnu suradnju i uključivanje u akcije DVD-a, te počasni član Đuro Karlo Šurbek. Kroz druženje sudionika skupa nastupila je zabavna grupa „Prestige“ pod vodstvom Ivana Šalata.….požega.eu

Image and video hosting by TinyPic

12.02.2017. ...19:13 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POMOĆ NA TERENU: Vatrogasci dobili moderan dron koji jasno snima na 3 km
[ # ]

KARLOVAC

"Dron će moći snimiti situaciju i u realnom nam vremenu "pokazati" slike s terena; gdje se voda povlači, gdje je blizu kućama, kako bismo mogli kvalitetnije i brže djelovati", objasnio je Goran Franković, zapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije

Čak 100.000 kuna vrijedna je oprema koju je nabavila Vatrogasna zajednica Karlovačke županije koja se sastoji od iznimno vrijednog drona i izdvojenog zapovjednog mjesta. Osim njih, u sustava spašavanja dron sada imaju vatrogasci i ogulinski HGSS. Ovakvu tehnologiju koriste policija, vojska, a riječ je o najmodernijem uređaju koji je od iznimnog značaja u gašenju požara, kod potrage za ljudima, u poplavama.

- Umjesto da naše ekipe za poplava odlaze po terenu, dron će moći snimiti situaciju i u realnom nam vremenu 'pokazati' slike s terena; gdje se voda povlači, gdje je blizu kućama, kako bismo mogli kvalitetnije i brže djelovati. U slučaju potraga za ljudima, također će biti od velike pomoći, jer može iz zraka 'pregledati' teren ali i kod gašenja požara, jer dron pokazuje gdje je temperatura više, odnosno niža, gdje vatra još nije ugašena, u kom se smjeru širi - pojasnio je Goran Franković, zapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije. Dron može snimati jasne i kvalitetne snimke na udaljenosti od tri kilometra od mjesta s kojeg je poslan u izvidnicu, kažu iz tvrtke Digitalni tisak, Karlovac koji su ga nabavili, i bit će od velike pomoći vatrogascima na terenu.….lokalni večernji.hr

Image and video hosting by TinyPic

...08:21 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASAC OTIŠAO NA INTERVENCIJU, A KUĆI SE VRATIO S NOVOROĐENOM BEBOM
[ # ]

SOUTH CAROLINE

Marc Hadden iz američke savezne države Južna Karolina 2011. završio je na intervenciji koja mu je potpuno promijenila život. Njegovu vatrogasnu postrojbu nazvala je mlada žena koja se upravo počela porađati. Nije bilo vremena za vožnju do najbliže bolnice pa je Marc sve uzeo u svoje ruke i pomogao donijeti bebu na svijet. 'Taj dan nikad neću zaboraviti, njegov glas kad me nazvao s posla... Bio je izvan sebe od sreće. Tko još može reći da je porodio dijete, a uopće nije ni liječnik', rekla je Marcova supruga Beth. Tek rođene djevojčice biološka majka odmah se odrekla - odlučila ju je dati na posvajanje. 'Odmah smo znali da će biti naša. Ona je naš najveći blagoslov', rekli su supružnici, a prenosi The Mirror.
 photo Marc Hadden.jpg
Samo dva dana poslije sudbonosne intervencije vatrogasac Hadden potpisao je papire za posvajanje, a malena Grace, kako ju je novi otac nazvao, stigla je kući. Djevojčica danas ima pet godina i odrasta s dva starija brata, Willa i Parkera, koji je obožavaju. 'Grace je prava tatina curica, moja princeza, moja najbolja prijateljica. Imamo nevjerojatnu vezu, koju ne bih mijenjao ni za što na svijetu. Volim je kao da je moja jer ona to zapravo i jest. Spojila nas je sudbina i na tome sam beskrajno zahvalan', kaže ponosni tata Mark. Kad je pitaju o njezinu rođenju, Grace ponosno odgovara kako je svijet prvi put ugledala u očevu vatrogasnom kamionu. Haddenovi poslije rođenja sinova više nisu mogli imati djece, a oduvijek su maštali o kćeri. Njihova obitelj sad je, kažu, napokon potpuna.….jutarnji.hr

Image and video hosting by TinyPic

11.02.2017. ...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OBILJEŽEN DAN JEDINSTVENOG EUROPSKOG BROJA ZA HITNE SLUŽBE 112
[ # ]

ZAGREB

 photo Logo_EENA_20100929.jpg
U Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje prigodnim programom za djecu danas je obilježen Dan europskog broja 112. Učenicima 2.c razreda Osnovne škole Ante Kovačića iz Zagreba održana je kratka edukacija iz područja civilne zaštite, na kojoj su upoznati s opasnostima kojima mogu biti izloženi u svom domu, školi ili na ulici, ulogom žurnih službi (vatrogasaca, policije, hitne medicinske pomoći, HGSS) te kako ispravno postupiti u tim slučajevima. Edukaciju su provodili djelatnici Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zagreb uz prisustvo jednog vatrogasca, pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja, Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa, pripadnika civilne zaštite te potražnih pasa. Djeca su posjetila Županijski centar 112 Zagreb i Državni centar zaštite i spašavanja, gdje im je ukratko prezentiran rad Centara. Broj 112 stekao je povjerenje hrvatskih građana i turista koji dolaze u Hrvatsku, o čemu svjedoči 1.600.368 poziva na broj 112 u 2016. godini, od kojih je 7.628 poziva bilo na stranim jezicima. ….pročitaj više



Image and video hosting by TinyPic

...13:40 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POSVEĆENO VOZILO I NOVOUREĐENI VATROGASNI DOM
[ # ]

RAKITJE
Piše / Foto: Damir Marenić
 photo P1100061.jpg
Vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Rakitje imali su razloga za slavlje , naime blagoslovilo se novouređeno vatrogasno vozilo za potrebe društva te obnovljeni vatrogasni dom. Pred uglednim gostima kao što su gradonačelnik Drago Prahin sa suradnicima , županijski vatrogasni zapovjednik Josip Novosel, predsjednik VZG-a Marijo Švigir, zapovjednik VZG-a Nevenko Čižmešija te delegacije društava članica Zajednica DVD-a Kerestinec, Strmec i Sveta Nedelja vozilo i vatrogasni dom blagoslovio je velečasni Drago Bubnjar. Nakon blagoslova gradonačelnik Prahin predao je ključeve zapovjedniku društva Ivanu Štimcu te uz pomoć predsjednice društva Petre Hus rezanjem vrpce otvorio prostorije vatrogasnog doma u koji je uloženo oko 450.000 kuna.
Image and video hosting by TinyPic
Vozilo iako nije novo, preuređeno je i obnovljeno u firmi Flammifer d.o.o. i sa time su rakičanski vatrogasci postali mobilniji za obavljanje zadataka u spašavanju čovjeka i njegove imovine. Prostorije su uređene kompletno od poda do plafona, uređen je tavanski prostor, središnje garaže te moderno uređena kuhinja. U znak zahvalnosti zapovjednik društva Ivan Štimac uručio je prigodne vatrogasne aparate renomirane firme Pastor sa logom DVD-a glavnom izvođaču radova, VZG-u Sveta Nedelja te gradu Sveta Nedelja. Na kraju upriličen je mali svečani domjenak.
 photo P1100054.jpg

Image and video hosting by TinyPic

...11:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽANA IZBORNA GODIŠNJA SKUPŠTINA DVD-a SVETA HELENA
[ # ]

SVETA HELENA

U Vatrogasnom domu u križevačkom mjestu Sveta Helena, u petak je održana izborna skupština tamošnjeg Društva. Izvještaj o radu Upravnog odbora i zapovjedništva u 2016. godini podnijela je Sanela Stručić i spomenula kako je Društvo osnovano 1939. godine. – Uređenje krovišta Doma ostavljeno je za iduće razdoblje zbog nedovoljnih financijskih sredstava – istaknula je Sanela Stručić i dodala kako u DVD-u ima 40 muških članova iznad 18 godina, 10 ženskih članica, 16 članova mladeži, 10 veterana i 24 djece. Napomenula je kako DVD ima časnika I. klase, 4 dočasnika, vatrogasca I. klase i 48 ispitanih vatrogasaca.

Financijsko izvješće podnio je blagajnik Društva Stanislav Kramarić, a Franjo Švagelj podnio je izvješće Nadzornog odbora. Mihaela Stručić podnijela je izvješće verifikacijskog povjerenstva, a predsjednik Miroslav Stručić osvrnuo se na aktualnu problematiku i nedovoljnu financijsku situaciju u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu. Vatrogasnoj svečanosti nazočili su predstavnici gradske Vatrogasne zajednice, Grada Križevaca, Gradskog vijeća, Koprivničko-križevačke županije, DVD-ova i brojni gosti. Izvještaji za 2016., i plan rada za 2017. godinu usvojeni su jednoglasno, a izabrano je i novo vodstvo. Za predsjednika DVD-a Sveta Helena izabran je Zdenko Srbljinović, a novi Upravni odbor uz predsjednika čine dopredsjednica Martina Švagelj, tajnik Miroslav Stručić, blagajnik Stanislav Kramarić, zapovjednik Tomislav Stručić, zamjenik zapovjednika Davor Koprić, spremištar Krunoslav Stručić, voditeljica djece i mladeži Sanela Stručić i član Franjo Srbljinović.
Image and video hosting by TinyPic
Zapovjedništvo DVD-a čine zapovjednik Tomislav Stručić i zamjenik zapovjednika Davor Koprić. U Nadzorni odbor izabrani su predsjednik Josip Stručić i članovi Franjo Švagelj, Slobodan Stručić, Željko Kostibol i Ivica Švagelj. Na kraju Skupštine dodijeljene su diplome i priznanja članovima DVD-a Sveta Helena, a posebno priznanje primili su Stjepan Kemenović i Stjepan Švagelj za 60 godina aktivnog rada u Društvu i Marijan Stručić, Marijan Švagelj, Viktor Švagelj i Stjepan Vuk za 50 godina aktivnog rada u DVD-u Sveta Helena. Nakon svečanog dijela nastavljeno je druženje uz pjesmu i ples.….prigorski.hr

Image and video hosting by TinyPic

...09:38 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ISPRAVLJENA NEPRAVDA: JVP SINJ POSTALA 66. JVP U RH
[ # ]

SINJ

Napokon je ispravljena nepravda, JVP Sinj je uvrštena u financiranje iz decentraliziranih sredstava za vatrogastvo u iznosu 2.219.889.00 kuna godišnje.

Nezavisna lista Miro Bulj u Gradskom vijeću je prije četiri godine predložila osnivanje Javne vatrogasne postojbe Sinj. Gradsko vijeće Grada Sinja je to prihvatilo nakon nekoliko tematskih sjednica i burnih rasprava. Poslije višegodišnjeg bojkota sa svih razina da to pravo Sinj ostvari, Vlada RH je izglasala da decentralizirana sredstva idu JVP Sinj. Napokon je ispravljena nepravda. Javna vatrogasna postrojba Sinj je 66. postrojba koja će biti sufinancirana iz decentraliziranih sredstava za vatrogatsvo te će dobivati 2.219.889.00 kuna godišnje. Ovo je dokaz da se nepravda može ispravljati ako uložimo dovoljno truda i imamo dovoljno veliku želju.

Image and video hosting by TinyPic

...06:48 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATRENI DEČKI I JEDNA DAMA: ŽIVOTNI ZAOKRET HRABRE KLAUDIJE
[ # ]

KARLOVAC

"Bila sam vizažistica, ali nedostajalo mi je adrenalina pa sam postala prva vatrogaskinja u povijesti Karlovca!"

Poziv u pomoć došao je u 8.10 sati. Prva smjena Javne vatrogasne postrojbe dočekala ga je spremna. Ne razlikuju se zapravo mnogo po tome od preostale tri, no ima nešto što ih čini drukčijima. Za ovu smjenu kažu da je najljepša. Svaka čast stasitim i hrabrim dečkima, ali vjerujemo da je ovoj laskavoj tituli najviše pridonijela 28-godišnja Klaudija Gatarić, jedina karlovačka profesionalna vatrogaskinja. Ona je, doduše, tek na praksi, no prema pristupu poslu ne razlikuje se od svojih 12 kolega iz smjene.

Ulijeću u garderobu, navlače bristole - zaštitne kombinezone i čizme, stavljaju opasače i potkape, s klinova skidaju kacige, 12 bijelih i jednu crvenu, pa trče u vozila točno 60 sekundi kasnije. Tko nije stigao zakopčati opasač ili remen na kacigi, putem će. Ne znaju što ih čeka. Prve informacije govore da se dogodila teška prometna nesreća, sudar dva vozila te da ima ozlijeđenih osoba. Dolaze u Tušilović. Gaze preko komada razasutih na Ličkoj magistrali da bi došli do dvije olupine u što su se automobili pretvorili nakon frontalnog sudara. Policija regulira promet, djelatnici Hitne se sjatili oko dva ozlijeđena i daju im prvu pomoć prije transporta u bolnicu, ali do trećega ne mogu. Lim ga je zarobio u vozilu. Najiskusniji i najbolji vatrogasci obavljaju najteže zadaće, tako je to uvijek i u svemu. Oslobodili su unesrećenika i pomogli kolegama iz Hitne da ga izvuku. Jednom će to tako raditi i Klaudija. Ovoga puta ona je samo čistila teren od krhotina kako bi olakšala posao svojim kolegama i drugim interventnim službama. Ne smije se Klaudiji još davati zahtjevne zadaće, ispriječili su se tome formalni razlozi, iako je njezino vatrogasno znanje nesporno. Iza ove djevojke iz Jurovskog Broda, sela na samoj granici s Republikom Slovenijom, je vatrogasno iskustvo dugo dva desetljeća.

Državna prvenstva
- Aktivirala sam se u DVD-u Jurovo čim sam krenula u 1. razred, kod nas je to tradicija koju sam rado prihvatila. Bila sam tamo članica ženske ekipe, odradila nekoliko državnih prvenstava, a i posljednje vrijeme to radim kao sutkinja - priča Klaudija.

Nije se isprva činilo da će joj hobi postati životni poziv. Završila je ugostiteljsku školu te nekoliko godina radila posao koji nije voljela. Doškolovala se i postala vizažistica, no i u tom poslu nedostajalo joj je adrenalina. Onda je prelomila. Odlučila je postati vatrogaskinja. Kaže da nije bilo “okidača” nakon kojega se odlučila za ovaj životni zaokret, već je neko vrijeme razmišljala što doista želi u životu i vagala, a onda shvatila da želi pomagati, bilo životinjama, bilo ljudima, nije joj bitno. Sada je to sve još morala reći roditeljima, čija je kćer jedinica. - Pripremala sam ih neko vrijeme, a onda im priopćila. Dobro su to prihvatili, kako i ne bi, kada je i mama dugo godina u mladosti bila vrlo aktivna u našem DVD-u. Bilo je komentara ljudi iz sela kao, “što će ti to, pa to je za muške”, a moje najbliže prijateljice dobro su to prihvatile, dapače, podržale su me - kaže Klaudija. Prijavila se Klaudija u školu za vatrogasce koju provodi Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Prvo su imali vrlo naporna fizička testiranja.

- Nije uopće bilo lako, svakoga dana otpalo bi po dvoje kandidata. Dva mjeseca poligona brzo je prošlo, a onda je krenula praksa u Javnoj vatrogasnoj postrojbi grada Karlovca. Do sada sam odradila dvadesetak intervencija i mogu reći da su se ispunila sva moja očekivanja. Ima puno više akcije nego kod nas u DVD-u jer smo tamo bili angažirani tek kada bio izbio kakav šumski ili drugi požar na otvorenom - kaže nam Klaudija. No, nije baš krenulo glatko u karlovačkom JVP-u. Prije prvih intervencija s dečkima je morala raščistiti neke stvari. - Nekako mi se činilo da su me pokušali poštedjeti gdje god su mogli i to je ono što mi se nije dopalo. Inzistirala sam da me tretiraju kao svakog ostalog kolegu s posla - priča Klaudija, zadovoljna kvalitetnim odnosom s drugim vatrogascima.

No, njoj ni ovdje nije dovoljno akcije.
- Imali smo nekoliko težih intervencija, kao što je bila prometna nesreća u Tušiloviću, no uglavnom se radilo o vatrodojavama koje smo morali provjeriti te požarima dimnjaka. Ja ih još ne smijem gasiti, pa samo asistiram ili pomažem u raščišćavanju kada kolege obave glavni dio posla - objašnjava Klaudija Gatarić, dodajući da osjećaj straha u ovom poslu još nije spoznala. Kada nisu na terenu vježbaju spremnost, uređuju vozila i provjeravaju opremu. U slobodno vrijeme Klaudija još se bavi šminkanjem, ali samo svojih kolegica i sebe same. No, na posao ne dolazi našminkana. - Nije mi to nitko zabranio, to ne želim iz praktičnih razloga. Može doći do intervencije, pa bih mogla imati problema s maskom - napominje.

Lude reakcije
Njoj je veći problem što bi s maskarom mogla oštetiti masku, nego obrnuto. Priča o karlovačkoj vatrogaskinji objavljena na lokalnom portalu ubrzo se proširila gradom na četiri rijeke, a preko društvenih mreža i mnogo šire. Reakcije koje su uslijedile Klaudija nije mogla očekivati ni u najluđim snovima. - Bilo je komentara kako žene nisu za taj posao, pa su sve vatrogasne stranice pokrenule priče o ženama u vatrogastvu dajući mi tako podršku. Stiglo mi je više od 500 zahtjeva za prijateljstvom, javljaju se ljudi i nude mi skripte za učenje, javljaju mi se i cure, no najnevjerojatnija poruka stigla mi je od jedne gospođe iz Trogira. Napisala je da je supruga vatrogasca, da je s njime prohodala kada je imala 15 godina i da su do danas u skladnom braku. A onda mi je poslala sliku svoga sina, misleći da bi se po tom pitanju moglo nešto dogoditi između nas, pozivajući me da se svakako javim ako me put donese u njihov grad - kaže Klaudija. Za sada joj je to bila jedina konkretnija bračna ponuda, a “ulete” mladića u večernjim izlascima više ni ne broji.

- Prije, kada bih spomenula da sam vatrogaskinja, uglavnom mi nisu vjerovali, a sada se čude, smatrajući nevjerojatnim da u Karlovcu u vatrogastvu može raditi i jedna žena - kaže Klaudija. To je puno lakše prihvatio Roland Puljak, zapovjednik Prve smjene JVP-a i Klaudijin šef. - Moram priznati da sam i ja bio jedan od onih koji je Klaudiju štedio, imali smo neku ‘kočnicu’, ali to je polučilo kontraefekt, jer je ona inzistirala da radi isto što i mi. Izborila se. Klaudija ima sve predispozicije da postane dobar vatrogasac. Ona voli ovaj posao, a primijetio sam da ima i dosta znanja - kaže zapovjednik Roland Puljak.….jutarnji.hr

Image and video hosting by TinyPic

08.02.2017. ...15:19 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ĐURĐEVAČKI VATROGASCI DOBILI NOVU OPREMU
[ # ]

ĐURĐEVAC

Vatrogasna zajednica Grada Đurđevca, točnije osam DVD-a koji djeluju na području grada, dobilo je novu vatrogasnu opremu koja će im pomoći u njihovom radu. Riječ je o DVD-u Đurđevac, Čepelovac, Mičetinac, Sirova Katalena, Suha Katelena, Budrovac, Severovci i Sv. Ana. – Svake godine nabavljamo opremu koja nam je potrebna. Radna i svečana odijela, kacige, vatrogasne cijevi samo su dio toga što smo nabavili. Potrebno je biti dobro opremljen u slučaju intervencija kako bi naši vatrogasci uspješno riješili problem. Osim toga,dobra oprema je potrebna i za natjecanja na kojima sudjelujemo – rekao je Ivan Hadžija, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Đurđevca. Vrijednost opreme je 50.700 kuna, a sredstva je osigurao Grad Đurđevac. Svečana primopredaja opreme održana je u prostorijama JVP-a Grada.…. klikaj.hr

Image and video hosting by TinyPic

...07:19 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SVAKA ČAST DEČKI! Iznenađenje zagrebačkih vatrogasaca koje ohrabruje klince
[ # ]

ZAGREB

Kada su djeca u pitanju, vatrogascima Vatrogasne postrojbe Zagreb intervencije u kojima pomažu najmlađima imaju posebnu težinu. Upravo zato u vatrogasnim vozilima odnedavno se voze i plišanci "Hrabri Hrvoje"

Vatrogascima je na njihovim intervencijama spašavanja najteže kad su djeca u pitanju. Upravo zato je Vatrogasna postrojba Zagreb pokrenula akciju kojom žele pomoći djeci da lakše podnesu i prebrode vatrogasne intervencije. Svako dijete koje treba pomoć vatrogasaca od sada će od ovih junaka dobivati plišanog medvjedića nazvanog "Hrabri Hrvoje". Po jedan hrabri plišanac nalazi se u svakom vozilu Vatrogasne postrojbe Zagreb spremljen među vatrogasnom opremom i opremom za spašavanje.

Zadaća hrabrog medvjedića je da razveseli i smiri dijete tijekom intervencije. Plišane igračke, koje su vatrogasci Vatrogasne postrojbe Zagreb sami prikupili, uredno su umotane i spremne za dodjelu, a vatrogasci složno kažu kako se nadaju da će im što manje trebati. Vatrogasci su skupili tristotinjak igračaka, a dosad su podijelili dvije. Plišanci su došli iz domova vatrogasaca, svaki od njih kod kuće je našao nekog plišanca koji su zatim dezinficirani i očišćeni te sada čekaju svoje nove vlasnike, otkrio nam je Siniša Jembrih, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Zagreb, koji je i smislio ime za plišance.

Moji klinci imaju knjigu "Grozni Grga" u kojoj se pojavljuje i moj imenjak Savršeni Siniša, te ostali likovi s istim početnim slovima imena od dvije riječi. Tako mi je sinula ideja da plišane igračke nazovemo Hrabri Hrvoje. Dakle, od Groznog Grge do Hrabrog Hrvoja, sa smiješkom kaže Jembrih te dodaje da se djeca iznenade kada u vatrogasnom vozilu ugledaju plišanog medvjedića ili sličnu igračku. Kada imamo intervenciju često se okupe znatiželjna djeca koju zanima kako izgleda gašenje požara. A kada vide da u vozilu imamo i plišane igračke to ih razveseli i iznenadi te svrate misli s prizora vatre i gašenja požara, priča Jembrih. Jednom prilikom, dodaje zapovjednik, uplakano dijete vatrogasci su smirivali pokazujući mu mobitel, a sada će im u tome pomagati plišanci. Želimo da djeci susret s vatrogascima ostane u lijepom, a ne ružnom sjećanju, zaključuje Siniša Jembrih.…. zadovoljna.dnevnik.hr

Image and video hosting by TinyPic

...06:55 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI POŽAR GASILI ŠALICOM
[ # ]

SARAJEVO

Sarajevski vatrogasci su 6. veljače, prilikom gašenja požara na Alipašinom polju, naišli na najgori mogući problem – neispravan hidrant. U takvoj situaciji, jedan od vatrogasaca požar je gasio prosipajući vodu iz šalice.

U sarajevskom naselju Alipašino polje izbio požar u kojem su poginule dvije osobe, dok je njih osam ozljeđeno. Nakon dojave i dolaska na mjesto događaja, sarajevski vatrogasci su zaključili da se hidrantski sistem u ulazu nije mogao koristiti, zbog čega je gašenje počelo sa zakašnjenjem. Vatrogasci su bili prinuđeni da crpe vodu iz svojih kamiona, što je u slučaju požara na 11. katu izuzetno nepraktično i opasno. Vatrogasci su priopćili da su za hidrante odgovorni upravnici zgrada.

Oglasila se i kompanija "Hetig", koja je zadužena za održavanje zgrade u kojoj se dogodio požar. Prema njihovim navodima, bio je zatvoren ventil na hidrantskoj mreži u podrumu, i bilo je samo potrebno otvoriti ga. U tom slučaju, prema, navodima "Hetiga, voda bi došla na 11. kat. Iz kompanije je priopćeno da vatrogasci, prirodno, nisu imali vremena da ih kontaktiraju, a ni "Hetig" nije znao da je ventil u podrumu zatvoren.

"Mi smo jučer taj ventil otvorili i voda je došla. Ono što je problem jeste da većina hidrantskih mreža u gradu ne radi. Vatrogasci su vjerojatno, kada su vidjeli da nema vode, došli do zaključka da mreža nije ispravna i onda su odlučili da vodu spoje sa svojih vozila", kazao je direktor "Hetiga". Navedeno je i da je krađa najveći problem protupožarne zaštite i istaknuto je da su u prosincu prošle godine u ulaz dostavljena četiri nova protupožarna aparata, od kojih su tri ukradena.
"Na ventilima u hidrantskim ormarićima kradu kotačiće za otvaranje ventila, kradu mesingane spojeve", tvrdi direktor "Hetiga"…. rts

Image and video hosting by TinyPic

07.02.2017. ...20:46 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI KOTORIBE: Stanko Vugrinčić novi predsjednik
[ # ]

KOTORIBA

U subotu 4. veljače pripadnici DVD-a Kotoriba su pred kolegama iz susjednih društava te uzvanicima sumirali svoj prošlogodišnji rad. Valja spomenuti kako su imali gosta skupštine čak iz DVD Đakovo. Na skupštini su donijeli smjernice što i kako će raditi u ovoj godini te su izabrali novo društveno čelništvo koje će voditi 51-godišnji Stanko Vugrinčić koji dugi niz godina bio zapovjednik u društvu. On je na toj funkciji zamijenio 70-godišnjeg Gabrijel Friščića koji je bio uspješni predsjednik 13 godina pa je glede toga na skupštini proglašen počasnim predsjednikom. Dopredsjednik društva bit će Matija Hrašćanec, zapovjednik Miljenko Vidović, njegov zamjenik Bojan Vugrinčić. Tajničke i blagajničke poslove i nadalje će obavljati Ana-Marija Vidović i Josipa Dornik. Ostali članovu Upravnog odbora su: Mario Fuš, Tamara Štimac, Saša Sović, Boris Hegediš, Aleksandar Fuš, Antun Ujlaki i Ljudevit Plačko.

O tome što i kako su radili u 2016. godini govorila je tajnica društva Ana-Marija Vidović. Iz njezinog izvješća je vidljivo kako su članovi bili aktivni gotovo svaki mjesec, točnije sve prisutni u mjestu, izvan njega pa i susjednoj Mađarskoj gdje s vatrogascima Murakeresztura imaju dobre i prijateljske suradničke odnose. Istaknula je stalnu edukaciju članstva pa su tako od lani 'bogatiji' za dva vatrogasna časnika, šest vatrogasaca, a trojica su stekla zvanje vatrogasca prve klase, petorica su osposobljena za voditelje čamaca. Danas društvo broji 79 članova različite osposobljenosti. Od karakterističnih aktivnosti valja istaknuti preventivnu djelatnost na pregledu mjesne hidrantske mreže kao i dežurstva tijekom žetvene sezone, a u izvještajnom razdoblju imali su svega tri protupožarne intervencije.
Image and video hosting by TinyPic
U Tvrtko 'Muraplast' Kotoriba održali su taktičko-pokaznu vježbu 'Gašenje požara u firmi Muraplast', a odvijala se u prostorima tvrtke. Vježbi je prisustvovalo devet vatrogasca i zaposlenici tvrtke s kojom su uspostavili dobru suradnju pa su zahvaljujući tome od nje primili baterijski hidraulični alat koji će biti, kako je rekao Stanko Vugrinčić, biti od koristi svim vatrogascima donjomeđimurskog područja. Glede toga su tvrtki posredstvom njenog predstavnika Danijela Dolenčića, a u odsustvu direktora Davora Ujlakija, uručili plaketu, dok su njihovom sumještaninu Vladimiru Vugrinčiću uručili zahvalnicu jer bio nositelj soboslikarskih radova na uređenju vatrogasnog doma.

Gost skupštine Mario Medved, dopredsjednik HVZ i predsjednik VZ MŽ-e je sedmorici vatrogasaca uručio vatrogasne spomenice za 30 i 10 godina vjernosti vatrogastvu. Kako u ovoj godini? Bit će to aktivnosti kontinuiteta s naglaskom na kupnji nedostatne opreme i stalnom stručnom usavršavanju, a dio aktivnosti će posvetiti pripremama za 130-tu obljetnicu DVD koju obilježavaju iduće godine. Riječi podrške i zahvalnosti za suradnju uputili su im Zoran Radmanić, predsjednik OV-a Kotoribe i NK Graničar, općinski načelnik Ljubomir Grgec, Andreas Lisjak, predsjednik VZP Kotoriba, Donja Dubrava, Donji Vidovec. Sveta Marija te Mario Medved koji je u svom izlaganju sumirao četvero godišnji rad VZ-e Mž-e ocijenivši ga više nego uspješnim što govore podaci kako su međimurski vatrogasci vrh piramide hrvatskoga vatrogastva. 'Hvala svima što ste 13 godina bili uz mene i uvijek mi bili na usluzi. Posebna hvala najbližim suradnicima i načelniku Općine za razumijevanje', istaknuo je u svom završnom obraćanju Gabrijel Friščić i dodao kakao je ponosan na ono što su vatrogasci Kotoribe postigli kroz period kada je on bio čelni čovjek. 'Za to zasluge pripadaju i svim sponzorima i donatorima, a posebno Kotoripčanima'. Zahvalio se je i medijima na stalnom i korektnom praćenju društvenoga rada ….e međimurje

Image and video hosting by TinyPic


05.02.2017. ...16:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽANA JE IZBORNA SKUPŠTINA DVD-a VELIKA GORICA
[ # ]

VELIKA GORICA

Jučer je održana Izborna skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva Velika Gorica. Izabrani su novi-stari članovi upravnog odbora, govorilo se o prošlogodišnjem radu, ali i radu zajednice općenito. Osim toga, slavio se i rođendan Ivice Kovačiča, predsjednika DVD-a Velika Gorica. Prošla je godina za Dobrovoljno vatrogasno društvo Velika Gorica bila, kako oni kažu, jedna od najuzbudljivijih u povijesti vatrogastva ovih krajeva. Napomenuli su da je DVD u prošlom mandatu zaista mnogo učinilo. – Uredilo je i renoviralo ovu malu dvoranu na katu zajedno s kuhinjskim prostorom. Zatim namjestili četiri kancelarije u koje smo premjestili ured Dobrovoljnog vatrogasnog društva Velika Gorica, prostor za puhački orkestar i dio arhivske građe našega društva.

Uređena su i tri kancelarijska prostora u koji se smjestila Vatrogasna Zajednica Grada Velike Gorice i knjigovodstveni servis. Kompletno je saniran i uređen sanitarni prostor u prizemlju kod naše velike dvorane. Prostor na katu kojim se koristila Radio Velika Gorica je uređen i stavljen u funkciju. Garažni prostor je uređen i posložen za operativni dio članstva te u istome prostoru izgrađena je galerija kojom smo riješili veliki dio kao spremište vatrogasne opreme – iz izvješća je pročitao Zlatko Filipančić. Aktivnosti u 2016. bile su redovne i uobičajene. Tradicionalno su se obilježili blagdan Svetog Florijana, zaštitnika vatrogasaca, Dan vatrogastva u gradu Velikoj Gorici, Mjesec zaštite od požara kao i akcija „Nitko da ne dođe do prijatelj drag“. U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Velike Gorice odrađen je velikogorički “Fašnik” kao i “Gastro Turopolja”. Posebna pozornost davala se preventivnoj zaštiti od požara, pružanje tehničke usluge građanima, nabava i održavanje opreme, održavanje objekata, stručna obuka članstva, ali i edukacija stanovništva. Prošle godine je obilježena i 140. obljetnica društva.
Image and video hosting by TinyPic
Tijekom cijele godine organizirani se posjeti predškolskih i školskih grupa djece i mladeži. – Oprema i tehnika uredno je održavana i ispravna te kao takva zadovoljava kriterije za operativnu spremnost. Društvo je osposobljeno za sve zahtjeve suvremenog vatrogastva, a brzina i efikasnost zadovoljava sve kriterije i standarde. Najveća vrijednost naši su vatrogasci. Društvo smo prepuno iskustva iz najrazličitijih žurnih situacija jer smo društvo s najviše profesionalnih vatrogasaca koji djeluju u raznim profesionalnim postrojbama – poručio je kroz izvješće DVD Velika Gorica. DVD Velika Gorica kupio je i kombi marke Mercedes koji je zamijenio staro vozilo. – Zajedničkim snagama, zajedničkim radom i upornošću izgurali smo još jednu godinu. Zahvaljujemo se svim sponzorima, donatorima i prijateljima koji su nam pomogli u realizaciji programa proslave 140. obljetnice društva i pomagali svih ovih godina u proteklom mandatu, bez kojih bi bilo sve ove zadatke teško realizirati – zahvalili su se iz DVD-a Velika Gorica. No, nisu svi članovi prezadovoljni kako Vatrogasna zajednica radi.

– Velika mi je čast biti nazočan na ovakvoj skupštini u najstarijem vatrogasnom društvu našega grada. Slobodno bismo rekli i malo šire. To je društvo koje ima tradiciju, to je društvo iz kojega je potekla Javna vatrogasna postrojba. Nekada, dok nije bilo Javne, uvijek smo rekli “Daj zovi Goričane, budu oni došli gasit`”. Radilo se puno, to je bio veliki promet, a mala zarada. Kao član upravnog odbora moram vam, ovako javno reći svima da nisam prezadovoljan koliko delamo i kako delamo. Gospodin zapovjednik je u svom izvještaju rekao da nije bilo osposobljavanja. Slažem se. Osposobljavanje za klase našeg društva išla su Vatrogasnu zajednicu općine Veleševec. To je bilo Strmec, Bukevski, Novo Čiče. Staro Čiče je išlo čak u Križ na osposobljavanje za klasu. Mislim da je to velika greška naše zajednice i to se treba ispraviti pod hitno – poručio je Marijan Matejić, član upravnog odbora VZG VG koji se na kraju zahvalio pokojnom gospodinu Fabijančiću koji je, kako on kaže, bio najveći pokretač vatrogastva u našem gradu.
Image and video hosting by TinyPic
Događaju je, u ime Grada Velike Gorice, prisustvovao Ervin Kolarec, zamjenik gradonačelnika. Čestitao je svim novoizabranima te poručio kako vjeruje da će opravdati njihovo povjerenje u ovome četverogodišnjem mandatu. – Moram vas po ne znam koji puta do sada pohvaliti jer ste vi to svojim djelima, svojim zalaganjima i radom dugi niz godina to i zaslužili. Ponosan sam što smo prepoznati i kao Grad vatrogastva, a upravo naših 22 Dobrovoljna vatrogasna društva i naša Javna vatrogasna zajednica su jamac toga da mi taj status i zaslužujemo. Svaku uloženu kunu iz proračuna Grada Velike Gorice vi to itekako vraćate. Mi to vidimo na djelu kada se naši sugrađani nađu u nevolji. Vi ste bili upravo ti koji ste prvi priskočili u pomoć i spriječili katastrofe većih razmjera – rekao je Ervin Kolarec. Zahvalio je na suradnji te obećao da će i nakon svibnja vatrogasci imati zasluženo mjesto u proračunu bez obzira tko bude vodio Veliku Goricu. Zaželio je što manje intervencija te da one budu na dobrobit građana.…kronike vg

Image and video hosting by TinyPic

04.02.2017. ...16:52 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters