BURA U SUDNICI: Optužnica protiv Slavice uzdrmana, tužitelj vrtio glavom i otpuhivao zrak, pa 'zaradio' opomenu suca!
[ # ]

ZADAR

Tri puna sata trajalo je svjedočenje umirovljenog generala Josipa Stojkovića na Županijskom sudu u Zadru gdje je u srijedu nastavljeno suđenje bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku Draženu Slavici optuženom za stradavanje vatrogasaca na otoku Kornatu 30.kolovoza 2007.godine. Stojković, koji je u vrijeme tragedije, bio glavni operativni vatrogasni zapovjednik OSRH, te 'dizao' zračne snage kobnog dana na Kornatu, u srijedu je najvećim dijelom vremena odgovarao na iscrpna pitanja suca Borisa Radmana, što je na koncu izazvalo nervozu tužitelja šibenskog ŽDO-a Zvonka Ivića koji je zbog svoje reakcije dobio i dvije Radmanove opomene. Ivić je opomenut tijekom prigovora na izjavu u kojoj je Stojković prvi put na sudu kazao kako je prvu informaciju o stradalim vatrogascima dobio od vatrogasnog zapovjednika za priobalje Tomislava Vuke u 16.30 sati, a ne od glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina koji je bio nadređen Slavici. Za stradale nije saznao u 17.03 sati od Jurina, kako je to ranije rekao u istrazi i na sudu. Na traženje suca Radmana nije pojasnio razlog prigovora već je zavrtio glavom i otpuhnuo zrak, nakon čega iznova nije pojasnio razlog prigovora već ga je samo pročitao.

-Osobno me vrijeđa to što radite, a ako budete nastavili s neprimjerenim ponašanjem o tome ću izvijestiti Državno vijeće RH i prekinuti raspravu. Nisam vam ja ovdje neznam što... Primjedbu ne treba ponavljati jer je potpuno izrečena i unesena u zapisnik, samo je zatraženo da se pojasni, kazao je sudac Radman nakon čega se Ivić ispričao i rekao da je prigovorio iskazu jer je telefonskim vještačenjem u istrazi utvrđeno da u to vrijeme nije bilo komunikacije između Vuke i Stojkovića. Stojkovićevoj izjavi prigovorio je i zastupnik obitelji poginulih vatrogasaca Maro Mihočević, kao i Igor Marinović, otac poginulog vatrogasca Ivana kazavši kako pitanja nema jer se umirovljeni general očito većine važnih stvari ne sjeća. Stojković je na sudu ispričao kako je izdavao pisanu zapovijed o dizanju zračnih snaga tek nakon što bi kod njega stigao zahtjev od Operativno vatrogasnog zapovjedništva Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) u Divuljama. -Oni su 'kapa' u zaštiti od požara. Sa Slavicom nisam direktno komunicirao već sa Tomislavom Vukom. Sve zapovijedi od DUZS-a dobivao sam od Vuke - kazao je Stojković čime je odbacio direktnu odgovornost Slavice koji se tereti da na požarište nije poslao zračne snage niti je organizirao spašavanje vatrogasaca.

Po traženju VOS-a DUZS-a kanader je sa Kornata premješten u zaleđe Vodica samo pola sata prije tragedije, a u 16.33 sata izdana je od njih i zapovijed da se na mjesto nesreće uputi helikopter zbog spašavanje gasitelja. Stojković je rekao kako mu je Vuko u 16. 20 sati rekao da se na Kornatu dogodila 'velika nesreća', a pola sata ranije izdana je zapovijed da se na Kornat pošalje izviđački zrakoplov pilatus koji je snimio otok. Suca Radmana je zanimalo zbog čega je ne teren poslan izviđački zrakopolov ako tada nije bilo informacija o ozlijeđenima, kako je Stojković rekao. - Stvarno se više toga ne sjećam, niti se sjećam što je pisalo u zahtjevu VOS-a – kazao je Stojković. Sucu je odgovorio kako je fotografije snimljene pilatusom koje su mu poslane mailom vidio tek navečer, te da je tek u Zadru saznao da ima stradalih. Na pitanje suca po čemu je zaključio da se na Kornatu nije dogodila tragedija imajući u vidu da je VOS tražio i helikopter, kanader i pilatus, Stojković je kazao da se o tome nije propitivao jer je vjerovao zahtjevu VOS-a. Slavica se naime po jednoj točki optužnice tereti da je samo zatražio da se na Kornat uputi helikopter za izviđanje, ali ne i spašavanje, iako je prema Stojkovićevom svjedočenju, te pisanoj zapovijedi koje je po nalogu Ministarstva obrane potpisao pukovnik Miroslav Kovač vidljivo je da je zapovijed o hitnom slanju helikoptera za spašavanje vatrogasaca izdana još u 16. 33 sati.….zadarski.hr

Image and video hosting by TinyPic

10.11.2016. ...10:28 [ Komentari (1) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters