ORGANIZIRANO POLAGANJE ISPITA ZA NOVE DOBROVOLJNE VATROGASCE
[ # ]

KAKANJ

U okviru aktivnosti na obilježavanju listopada-mjeseca zaštite od požara, 29.listopada 2016.godine u dvorištu Vatrogasnog doma u kakanjskom naselju Doboj, organizirano je polaganje usmenih, pismenih i praktičnih ispita za nove dobrovoljne vatrogasce. Osim ove aktivnosti, tokom listopada kakanjski vatrogasci su prisustvovali radionici koju je organizirao Centar za mentalno zdravlje Kakanj o temi “Prva psihološka pomoć za sve”, učestvovali su na Međunarodnom turniru vatrogasaca u malom nogometu u Zenici na kojem su osvojili prvo mjesto, realizirali su vatrogasne vježbe za odjeljenjem malih vatrogasaca-pionira…
Image and video hosting by TinyPic
Tokom listopada izvršena je i nabavka četverotočkaša specijaliziranog za više namjena. Naime, vozilo ima priključak za grtalicu pa će se moći upotrebljavati i za čišćenje puteva od snijega pri intervenciji vatrogasaca. Vozilo ima i prikolicu. Ove karakteristike će omogućiti da tokom ljetnog i zimskog perioda vatrogasci mogu brzo stići do svake lokacije na kojoj se ukaže potreba za intervencijom, a bit će u prilici da sa ovim vozilom sa bilo koje točke izvrše transport ozlijeđenih osoba, da izvrše dostavu hrane i lijekova na svaku lokaciju itd.…kaportal.ba

Image and video hosting by TinyPic

30.10.2016. ...09:56 [ Komentari (0) ] Isprintaj

JEZERA U RAKITJU I OREŠJU PONOVO BILI DOMAĆIN VJEŽBE IPA FLOODS
[ # ]

RAKITJE
Piše: Damir Marenić

Image and video hosting by TinyPic
Na jezerima u Rakitju, Orešju, Zaprešiću, Čiču te na rijeci Savi u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje održana je terenska vježba "IPA FLOODS – CRO 2016". Tema vježbe je spašavanje u poplavama a cilj vježbe je priprema država za slanje međunarodne žurne pomoći u slučaju velikih nesreća i katastrofa. Na vježbi je sudjelovalo oko 200 sudionika iz Albanije, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Turske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Češke i domačina Hrvatske. Scenarij vježbe je zamišljen da je zbog velikih oborina nastala velika poplava koja je pogodila šire područje Zagrebačke županije, područja oko Svete Nedelje, Zaprešića i Velike Gorice. Operativna provedba vježbe provodi se na rijeci Savi, na kanalu Sava-Odra (lokacija Lučko) i na jezerima Orešje, Rakitje i Zajarki.
Image and video hosting by TinyPic
U operativnom dijelu na ovoj vježbi sudjelovali su pripadnici Vatrogasne zajednice Sveta Nedelja, Velika Gorica i Zaprešić, zatim Crveni križ, Zavod za hitnu medicinsku pomoć Zagrebačke županije, Policija, Hrvatska gorska služba spašavanja i naravno Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Upravo s toga je 20 pripadnica i pripadnika vatrogasne zajednice grada Sveta Nedelja svojim sudjelovanjem doprinjelo da ova vježba bude uspješna uprkos izrazito lošim vremenskim uvjetima (kiša, hladnoća i vjetar). S teškim i lakšim ozljedama te nepristupačnim djelovima terena do njih, otežavali su spasiocima njihovo spašavanje a samim time vježbu učinili zahtjevniju.

Image and video hosting by TinyPic

24.10.2016. ...20:46 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DUGI RAT: Prijem vatrogasaca nagrađenih medaljom za međunarodnu suradnju Njemačke vatrogasne zajednice
[ # ]

DUGI RAT
Piše: Mladen Banović
Foto: DVD Dalmacija Dugi Rat

Predstavnike DVD-a "Dalmacija" Dugi Rat koji su početkom listopada tradicionalno boravili u posjetu njemačkom gradiću Grafenrheinfeld (Bavarska), na druženju s kolegama i prijateljima vatrogascima Grafenrheinfelda, gdje su povodom proslave 20 godina prijateljstva od strane Njemačke vatrogasne zajednice i odlikovani medaljom za međunardodnu suradnju, primio je tim povodom i u prostorijama Općine Dugi Rat naš načelnik Jerko Roglić, te im je čestitao na širenju prijateljstva i suradnje s pitoresknim Bavarskim gradićem i njegovim vatrogascima i mještanima, te na promociji općine Dugi Rat.
Image and video hosting by TinyPic
Ne zaboravimo, posjeti Njemačkih vatrogasaca našem malom mjestu su redoviti još tamo od 1996. godine, kada se pozivu Malteške službe iz Omiša za donacijom medicinske i druge opreme, grupa mladih Bavaraca, među kojima je bila većina vatrogasaca, okupila i organizirala sakupljanje pomoći za Hrvatsku. Po sakupljenoj pomoći uslijedila je doprema te iste pomoći sa 7 teretnih vozila u Dugi Rat i Omiš. Potom je usljedila i vatrogasna suradnja, te donacije vatrogasne opreme i tehnike, a onda je svu tu kolegijalnost učvrstilo i duboko prijateljstvo i redoviti godišnji uzajamni posjeti Dugom Ratu (u proljeće) te Grafenrheinfeldu (najesen) . Primanju u dugoratskoj vijećnici prisustvovali su Pavao Tomić - zapovjednik, Stanislav Bandalo - zamjenik zapovjednika i Milan Trogrlić - donedavni predsjednik DVD "Dalmacija" Dugi Rat.….dugi rat

Image and video hosting by TinyPic

...18:26 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI DOBILI VOZILA ZA GAŠENJE ŠUMSKIH POŽARA
[ # ]

BANJA LUKA

Vatrogasna jedinica postala je bogatija za dva vozila za gašenje šumskih požara, a ove godine nabavljena su i dva mala navalna vozila i dvije prikolice sa čamcima i motorima. Ovo je potvrdio načelnik Odsjeka za poslove Civilne zaštite i Profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice Mladen Ćućun, koji kaže da ukupna vrijednost nabavljenih vozila iznosi 813.164 KM. – Vozila za šumske požare stigla su krajem rujna. Služe za gašenje svih vrsta požara na otvorenim prostorima, u ruralnim područjima i na nepristupačnim mjestima. Mala navalna vozila namijenjena su za brze intervencije na mjestima gdje su uski požarni prilazi do objekata, kao i za razne vrste vatrogasnih osiguranja. Najpogodnija su za utakmice, koncerte i slično – objasnio je Ćućun.

Dodao je da Vatrogasna jedinica raspolaže sa 34 vozila, od kojih je 29 vatrogasnih ili putničkih, a preostalih pet su priključna vozila različite namjene. Radi se o prikolicama za teret, vatrogasnoj i ronilačkoj opremi, kao i čamcima. – U posljednjih devet godina nabavljena su ukupno 24 vozila, uključujući i priključna vozila. Do kraja godine očekujemo isporuku cisterne zapremine 5.000 litara vode, koja će se koristiti za dopremanje pitke vode i dopunjavanje vatrogasnih vozila vodom pri gašenju požara – kazao je Ćućun.….mojkontakt

Image and video hosting by TinyPic

19.10.2016. ...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OBILJEŽENA 20. OBLJETNICA VELIKOGORIČKE VATROGASNE ZAJEDNICE
[ # ]

VELIKA GORICA

Povodom 20. obljetnice osnutka Vatrogasne zajednice Velike Gorice danas je održana Svečana sjednica u Pučkom otvorenom učilištu. Sjednica je otvorena “Lijepom našom” nakon koje je minutom šutnje odana počast svim poginulim i preminulim vatrogascima te poginulim braniteljima. Na Svečanoj sjednici okupio se velik broj vatorgasaca iz brojnih velikogoričkih Dobrovoljnih vatrogasnih društava, ali i iz DVD-ova okolnih gradova i tom su prilikom dodijeljene brojne počasti i nagrade. Nazočni su bili i Dražen Barišić, gradonačelnik Grada Velike Gorice te Ervin Kolarec i Stjepan Kos, zamjenici gradonačelnika, Dalibor Markovčić, predsjednik Vatrogasne zajednice Velike Gorice, Anton Strah, predsjednik Gasilske zvezde Trebnje, Stjepan Ptiček, predsjednik Vatrogasnih zajednica Zagrebačke županije i zamjenik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice i mnogi drugi.
Image and video hosting by TinyPic
– Jako smo ponosni na 20. obljetnicu, iako vatrogastvo u našim krajevima traje već 140 godina. Dosad smo imali jako dobru potporu Grada, a nadamo se da će i u budućnosti potpora biti dobra s obzirom da i Grad nas treba, a i mi Grad trebamo. Potrebni smo mu u vrijeme elementarnih nepogoda, primjerice kada je plivala Poljana i dobar dio našeg kraja što nam je dalo iskustvo – rekao je Dalibor Mrakovčić, predsjednik Vatrogasne zajednice VG. Gradonačelnik je čestitao svim vatrogascima Velike Gorice i okolice, a u govoru je skrenuo pažnju na vrijednost vatrogastva u Velikoj Gorici.

– Vatrogasna zajednica funkcionira kao zajednica dobrih, kvalitetnih, operativnih i sposobnih grupa. Sjetite se poplave i drugih prijetnji od poplava, sjetite se što smo sve prošli, pa i požara, oluja, snijega, malih i velikih humanitarnih akcija. A posebno se sjetite djece koju okupljate jer im time dajete novu vrijednost, a društvu vraćate humanost, ne samo kao vatrogasci nego i kao ljudi kroz zadovoljstvo izgradnje mladog čovjeka kao vatrogasca, ali i građanina – rekao je Dražen Barišić, gradonačelnik Grada Velike Gorice. Najavio je nove projekte koji se tiču direktno vatrogasnih službi u Velikoj Gorici.
Image and video hosting by TinyPic
- Sljedeće godine krećemo s izgradnjom nekoliko vatrogasnih domova, a projicirat ćemo nekoliko koje ćemo sljedećih godina izgraditi. Krenuli smo i u jedan projekat obnove vaših vozila, dok opreme to činimo stalno i uvijek smo na raspolaganju, ne možemo bez vas jer ste vi organizirana, grupa, odnosno sila koja nam je jedina na raspolaganju kada nam je teško – rekao je. – Vatrogasac brata spasi, a medaljom se ukrasi – prigodnim riječima gradonačelnik Barišić je završio svoj govor. – Pokazali smo da imamo dobre natjecateljske ekipe. Ženska ekipa je osvojila drugo mjesto i ide na Olimpijadu u Austriju sljedeće godine. Sve u svemu budućnost nam je jako dobra. Moram napomenuti da naša VZ ima preko 10 društava starijih od sto godina, a to nema ni jedna zajednica u Hrvatskoj što govori o tradiciji vatrogastva u našim krajevima koja će se nastaviti – pohvalio je velikogoričku VZ Dalibor Mrakovčić.

Vatrogasna zajednica danas broji 30 članica – 29 DVD-ova i jednu Javnu vatrogasnu postrojbu, ima 500 operativnih članova, raspolaže s 70 vatrogasnih vozila, a sukladno zakonskim propisima i dalje će svojim članicama pomagati i pružati potporu te ustrajati na razvoju vatrogastva. Sukladno mogućnostima nastavit će nabavljati opremu i vozila, ali i educirati i osposobljavati nove vatrogasce. – Vaš grad s 30 članica jako dobro kotira u Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije, u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici i u vatrogastvu Republike Hrvatske općenito. Čestitam im na dvadeset godina rada i želim da u idućem periodu budu još aktivniji i složniji – rekao je Stjepan Ptiček, predsjednik Vatrogasnih zajednica Zagrebačke županije i zamjenik predsjednika Hrvatske vatrogasne zajednice. Folklorni ansambl Šiljakovina izveo je točku Došel je Jura zeleni, a na Sjednici je potpisana i Obnoviteljska povelja prijateljstva između Gasilske zvezde Trebnje i Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice koju su potpisali Anton Strah i Dalibor Mrakovčić. Zbog jakog kišnog nevremena, odgođena je postrojba vatrogasaca u radnim i svečanim uniformama koja se trebala održati nakon Sjednice.….velika gorica
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

15.10.2016. ...18:09 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BEOGRADSKI VATROGASCI DOBILI OSAM NOVIH TERENACA
[ # ]

BEOGRAD

Image and video hosting by TinyPic
Grad donirao osam automobila Upravi za izvanredne situacije MUP-a čija je vrijednost 12 milijuna dinara. Terenska vozila, prije svega, bit će namjenjeni rubnim općinama, ali i tamo gdje se ukaže potreba, kao što je to bilo u Obrenovcu prilikom spašavanja ljudi iz poplava. Ključeve je predao gradonačelnik Beograda Siniša Mali, najavivši još toliko novih vozila naredne godine. Primopredaji je prisustvoao i ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović, istakavši da je do sada vatrogasno- spasilačka brigada u Beogradu imala čak 3.800 intervencija i spasila 430 ljudi iz raznih nedaća. Događaju su prisustvovali i vršitelj dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za izvanredne situacije Predrag Marić, vršiltelj dužnosti direktora policije Vladimir Rabić i načelnik Uprave za izvanredne situacije u Beogradu Rade Milošević.….blic

Image and video hosting by TinyPic




09.10.2016. ...22:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAGREBAČKI VATROGASCI OTVORILI VRATA I ODUŠEVILI GRAĐANE
[ # ]

ZAGREB

Dan otvorenih vrata Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba. Cilj akcije je razvijanje svijesti i odgovornosti građana, a pogotovo mladih, u području prevencije od nastanka požara i ispravnom postupanju u slučaju nastanka i gašenja požara. Brojni posjetitelji mogli su iz prve ruke probati svu vatrogasnu opremu.
Image and video hosting by TinyPic
Uz sirene, opremu, vježbe i demonstracije akcija, zagrebački vatrogasci obilježili su dan svoj dan otvorenih vrata. Vatrogasna postoja Centar u Savskoj ulici tako je jučer postala hit mjesto na kojem je svakako trebalo stići.To su tisuće građana i učinile te su se usput upoznali sa radom gradskih vatrogasnih službi. Dan otvorenih vrata Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba za cilj ima razvijanje svijesti i odgovornosti građana, pogotovo mladih, u području prevencije požara i ispravnom postupanju u slučaju nastanka požara.….dalje.com

Image and video hosting by TinyPic

...21:34 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAGREBAČKI VATROGASCI U SUBOTU OTVARAJU VRATA ZA POSJETITELJE
[ # ]

ZAGREB
foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Prvi put će se otvoriti i vatrogasna postaja gdje će se moći vidjeti spusnica - "cijev za spuštanje" te vježbalište (labirint za uvježbavanje vatrogasaca)...
Image and video hosting by TinyPic
U subotu 8. listopadu održavaju se Dani otvorenih vrata javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba, u vremenu od 9 do 14 sati. Cilj akcije je razvijanje svijesti i odgovornosti građana, a pogotovo mladih u području prevencije od nastanka požara i ispravnom postupanju u slučaju nastanka i gašenja požara. Ovogodišnja manifestacija će biti drukčija od dosadašnjih a sastojati će se od niza interaktivnih i edukativnih radionica. Tu akciju godišnje posjeti između dvije i tri tisuće posjetitelja. Građani će na ulazu dobivati i male prigodne poklone. Prvi put će se otvoriti i vatrogasna postaja gdje će se moći vidjeti spusnica - "cijev za spuštanje" te vježbalište (labirint za uvježbavanje vatrogasaca) koje će ovaj puta biti poligon za djecu).….24sata.hr

Image and video hosting by TinyPic


05.10.2016. ...20:07 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NOVO VATROGASNO VOZILO ZA DVD STRMEC
[ # ]

STRMEC
Piše: Damir Marenić
Image and video hosting by TinyPic
Vozilo koje je velikim dijelom financirano iz gradskog proračuna a potpomognuto županijom Zagrebačkom, vatrogasnom zajednicom županije Zagrebačke te vatrogasnom zajednicom grada Sveta Nedelja na radost mještana Strmca a nadasve vatrogasaca dobrovoljnog vatrogasnog društva Strmec dočekali su taj dan da u njihove garaže nakon kombi vozila 2009.godine dođe novo vatrogasno vozilo. Radi se o vozilu za gašenje šumskih požara, popularno znan kao „šumar“, na podvozju MAN TGM 18.340 sa pogonom 4x4, 340 konjskih snaga. Nadogradnju vozila tipa TLF 20/40 izradila je firma Ziegler iz Zagreba. Vozilo ima duplu kabinu sa posadom 2+4. Spremnik vode izrađen je od nehrđajućeg čelika kapaciteta 4000 l u kojoj je pumpa FPN 10-2000-HH sa visokotlačnim sklopom. Ima ugrađeno samozaštitu kabine koju pokrivaju 8 mlaznica te 7 podnih mlaznica.
Image and video hosting by TinyPic
Nakon svečanog dijela u kojoj je gradonačelnik Drago Prahin predao ključeve glavnom zapovjedniku VZG-a Nevenku Čižmešija a ovaj zapovjedniku DVD Strmec Marku Matijeviću obavljen je blagoslov vozila kojeg je obavio župnik mr.sc. Marijan Kušenić. U nastavku svečanosti u društvenom domu podijeljene su zahvalnice onima koji su sudjelovali u ovom povijesnom trenutku za DVD Strmec. Gradonačelnik grada Sveta Nedjelja Drago Prahin u svom izlaganju napomenuo kako je ovo nakon zapovjednog vozila te čamca prvo vozilo od 4 predviđenih i sa time bi se zaokružila cjelina u kojoj bi vatrogasci Grada Svete Nedelje imali u potpunosti novi vozni park. Nakon toga ostaje opremanje ljudi i opreme.
Image and video hosting by TinyPic
Malo je onih gradova i općina koji se mogu pohvaliti ovakvim voznim parkom ali mi smo ponosni na svoje vatrogasce i njihovu ulogu u zaštiti ljudi i imovine na području Grada a i šire istakao je Prahin. Na kraju predsjednik društva Ivica Petravić nije krio sreću ovim događajem te se osim gore navedenih zahvalio i mještanima Strmca jer su i oni pridonijeli kao porezni obveznici da ovo vozilo dođe u njihovu sredinu. Za dobru atmosferu pobrinuo se KUD Strmec.

Image and video hosting by TinyPic

02.10.2016. ...17:46 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽANO 7. DRŽAVNO NATJECANJE VATROGASACA REPUBLIKE HRVATSKE
[ # ]

PULA

U organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice, a uz domaćinstvo Vatrogasne zajednice Istarske županije, na Sportsko-rekreacijskom centru Uljanik u Puli održano je 1. listopada 2016. godine 7. državno natjecanje vatrogasaca Republike Hrvatske. Na natjecanju je sudjelovalo ukupno 221 natjecateljsko odjeljenje vatrogasaca, s gostima iz PGD Hajdoše iz Slovenije i predstavnici Koruške iz Austrije. Za sva natjecateljska odjeljenja omogućen je službeni trening koji je održan 30. rujna u popodnevnim satima. Samo natjecanje je održano 1. listopada u prijepodnevnim satima. Svečano proglašenje najuspješnijih ekipa započelo je u 17:00 sati. Pehare i novčane nagrade uručili su predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice i domaćina, predvođeni predsjednikom Hrvatske vatrogasne zajednice Antom Sanader.Postignuti su sljedeći rezultati:
Kategorija MUŠKI A:
1. DVD Razljev
2. DVD Andrilovec
3.DVD Paukovec

Kategorija ŽENE A:
1. DVD Kašina
2. DVD Ribnica
3. DVD Mladost

Kategorija MUŠKI B:
1. DVD Mladost
2. DVD Spačva Vinkovci
3. DVD Biškupec

Kategorija ŽENE B:
1. DVD Desno Trebarjevo
2. DVD Mali Mihaljevec
3. DVD Savska Ves

Kategorija PVP A
1. JVP Ivanić Grad
2. JVP Grada Čakovca
3. JVP Čazma

Kategorija PVP B
1. JVP Varaždin
2. JVP Grada Zagreba
3. JVP Križevci

Gosti ŽENE A
1. PGD Hajdoše Slovenija

Gosti MUŠKI B
1. Koruška
Temeljem postignutih rezultata, pravo nastupa na međunarodnom natjecanju vatrogasaca, koje će se od 9. do 16. srpnja 2017. godine održati u Villachu (Austrija), stekli su:
- u kategoriji muški A DVD Razljev, Andrilovec, Paukovec, Turnašica, Mladost
- u kategoriji muški B DVD Mladost, Spačva Vinkovci, Biškupec,
- u kategoriji žene A DVD Kašina, Ribnica
- u kategoriji žene B DVD Desno Trebarjevo
- u kategoriji PVP A JVP Ivanić Grad
- u kategoriji PVP B JVP Varaždin
…HVZ

Image and video hosting by TinyPic

01.10.2016. ...23:19 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters