MARINELA BELAVIĆ ZAPOVJEDNIK DVD-a VARAŽDINSKE TOPLICE
[ # ]

VARAŽDINSKE TOPLICE

U Varaždinskim Toplicama žene imaju glavnu riječ. Osim što gradom upravlja žena, i dobrovoljno vatrogasno društvo vodeću poziciju prepustilo je nježnijem spolu. Naime, već neko vrijeme, oni umjesto zapovjednika imaju - zapovjednicu. Marineli Belavić tek je 29 godina, no kada je u pitanju gašenje požara, u istom je rangu kao i svi kolege, bez obzira na godine. Tako je, nakon samo nekoliko godina članstva u DVD-u, postala jedina žena zapovjednica u cijeloj županiji. Zatekli smo ju i nedavno, kada su poplave prijetile i tom kraju, kako se bez problema nosi s vatrogasnim odijelom, vrećama pijeska i Tata mi je također bio zapovjednik društva. Neke stvari bile su, čini se, predodređene svakim poslom. U svakom slučaju, ova je energična Topličanka zaslužila svaku pozornost.
Image and video hosting by TinyPic

Žena u muškom poslu
- Godinu dana zapovjednica sam DVD-a i Vatrogasne zajednice Varaždinskih Toplica. Vodila sam i grupe za djecu kako bismo imali što jaču vatrogasnu ekipu - započela je svoju priču Marinela. Tada je stala na čelo društvu od 65 članova, većinom muškaraca i kao zapovjednica zajednice na čelo deset DVD-ova koji djeluju na području Varaždinskih Toplica. I dok su žene vatrogasci tek rijetkost, a zapovjednice još veća, to što se posvetila ovoj muškoj profesiji nije nikakav problem. Oni su prihvatili nju, a ona se primila posla u društvu. - Položila sam tečaj za vatrogasca i liječnički ispit i paralelno s kolegama idem na intervencije. Vodim vatrogasne grupe za mlađe generacije kako bi nas bilo što više - rekla je Marinela, inače diplomirana inženjerka prometa i studentica prava.

Tatinim stopama
Marinela je članica DVD-a pet godina. Na pitanje kako se odlučila upustiti u vatrogasne vode, odgovorila je smijući se: - Tata mi je također bio zapovjednik DVD-a prije nego što sam se rodila. Osim toga, kada sam se trebala roditi, mama mi je pod sirenama išla hitnom u bolnicu. Neke su stvari valjda predodređene - kaže. Njoj je tako bilo predodređeno da navuče teško vatrogasno odijelo i bude spremna u svako doba dana, i noći, za gašenje požara. Zato joj i prvi izlazak na požar nije bio strašno iskustvo. - Sjećam se da je bilo nervoze i leptirića u trbuhu, ali nije me bilo strah - prisjetila se.

Teška oprema
Marinela je dio tima od 24 člana koji redovito izlaze na intervencije. Iza nje je višegodišnje iskustvo, no kaže da nije tako jednostavno raditi taj posao i da nije bez razloga to više muško zanimanje. - Ima stvari koje žene ne mogu tako lako. Primjerice, držati hidrauličke škare teške do 20 kilograma - izdvojila je jedan primjer. Ništa jednostavnije nije joj bilo ni kada je nosila desetke litara vode nekoliko kilometara u odijelu i prevelikim cipelama. Naime, kada je odlučila aktivirati se kao član DVD-a, nije odmah imala svoju opremu, već je dobila cipele od jednoga muškog kolege!

Najteže – nesreće
Postoji ipak stvar koja joj još uvijek teško pada, kao vjerojatno i svim njezinim kolegama. To je izlazak na teren kada se dogodi neka nesreća. - Na teške prometne nesreće još nisam izlazila i to zasigurno nije ugodno, posebno ako strada netko od poznanika. Išla sam jedino na teren kada se na jednog kolegu srušilo drvo i, moram priznati, nije bilo ugodno - otkriva. Bez obzira na to, od ovog poziva ne misli odustati. Tko zna, možda jednog dana odluči biti i profesionalni vatrogasac.
…. hvz

Image and video hosting by TinyPic

05.03.2014. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters