VATROGASCI I SPORTISTI DAROVALI KRV
[ # ]

ZENICA

Dobrovoljno vatrogasno društvo Zenica danas je, u suradnji s općinskim Crvenim križom, na Odjelu za transfuziologiju krvi Kantonalne bolnice organiziralo akciju darivanja krvi. Akcija je organizirana u sklopu obilježavanja 111 godina postojanja i rada DVD Zenica a krv je darovalo 25 članova Društva. Danas su krvi dala i četiri pripadnika Sportsko-rekreacionog kluba "Bosna" za spašavanje na vodi i pod vodom.

28.02.2011. ...15:57 [ Komentari (0) ] Isprintaj

USRED NOĆI PRESRELI VATROGASCE NA CESTI I ISTUKLI IH
[ # ]

DARUVAR
Piše: Željko Rukavina

Dvojica muškaraca Renaultom su prepriječila put kombiju kojim se pet vatrogasaca vraćalo s domjenka i napali ih. Vatrogasci misle da su imali i palicu

Image and video hosting by TinyPic

Dvojica nepoznatih muškaraca u noći na nedjelju presreli su kombi s petoricom daruvarskih vatrogasaca između Velikih Bastaja i Gornje Vrijeske nadomak Daruvaru i pretukli ih. Vatrogasci su se vraćali s domjenka u Đulovcu.

- Krenuli smo u Daruvar u subotu nekoliko minuta prije ponoći. Putem smo naišli na Renault Megane koji je vozio sporo i ja sam ga pretekao - kazao je Kristijan Uršan (24). Nakon nekog vremena vozilo koje je ostalo iza službenog kombija je ubrzalo i uz 'blicanje' prestiglo vatrogasce.

Muškarac iz Renaulta je autom prepriječio put vatrogasnom kombiju. Uršan je zaustavio kombi misleći da su vozač i putnik Renaulta u opasnosti. Kada je spustio prozor kako bi upitao muškarce stare 30-ak godina jesu li dobro, jedan ga je uhvatio za vrat i bez riječi drugom rukom nekoliko puta udario šakom u glavu. Drugi muškarac je stao kraj vrata i udarao ostale vatrogasce dok su izlazili iz kombija. Bio je mrak, a cesta neosvijetljena, pa nisu vidjeli čime ih je drugi napadač udarao.

- Mislim da je drugi napadač imao nekakvu palicu. Čim je netko od nas izašao odmah je dobio udarac. Kada sam pao na zemlju dobio sam nekoliko udaraca nogom po tijelu, kazao je Zvonko Romozi (48). Najgore su prošli Tomislav Horvat (35) i Kristijan Matijašević (24) koji i dan kasnije imaju vidljive oznake na arkadi i vratu.

Peti vatrogasac Matej Varad (25) dobio je nekoliko udaraca po glavi i tijelu. Prije nego su se nedužni vatrogasci snašli, napadači su pobjegli. Ubrzo su stigli i policajci koje je Uršan pozvao mobitelom. Nakon ukazane pomoći vatrogasci su u jutarnjim satima pušteni iz daruvarskog Doma zdravlja. Iz PU bjelovarsko-bilogorske dobili smo potvrdu da su petorica vatrogasaca doista napadnuta u nedjelju nekoliko minuta iza ponoći, te da je u tijeku rasvjetljavanje cijelog slučaja.
24 sata

27.02.2011. ...17:18 [ Komentari (1) ] Isprintaj

120.GODIŠNJA SKUPŠTINA DVD-a
[ # ]

NOVA KAPELA
Piše /Foto: Višnja Mikić

Vrijeme je održavanja godišnjih skupština u dobrovoljnim vatrogasnim društvima, pa je u subotu, 26.02. svoju redovnu izvještajnu i jubilarnu, 120. po redu godišnju skupštinu održalo DVD Nova Kapela – Batrina.

Image and video hosting by TinyPic

Nakon himne Lijepoj našoj i vatrogasne himne, nazočni su se minutom šutnje prisjetili svih članova ovog društva koji su umrli ili poginuli kroz minulih 120 godina. Svečanom ozračju pridonijela je i stara zastava društva, koja je među najstarijima u Hrvatskoj. Na njoj piše: „Bogu na čast, rodu na spas!“ Prvi puta je izložena i nova zastava uz 120 jubilej. Dar je to Mirjane i Branka Zubovića. Oni će biti i kumovi zastave na svečanom blagoslovu koji će biti upriličen uz Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, 4. svibnja.

Na početku skupštine, sve je pozdravio predsjednik DVD-a Nova Kapela – Batrina, Ivan Prpić. Pozdravio je predstavnika Vatrogasne zajednice županije Brodsko-posavske i predstavnika DVD-a Nova Gradiška, Dejana Lekića. Toplo su pozdravljeni gosti iz Slovenije, članovi Gasilskog društva Poljčane, s kojima novokapelački vatrogasci njeguju prijateljstvo i suradnju punih 30 godina. Na skupštini je bio i izaslanik direktora tvrtke „Vatropromet“ iz Zagreba, Miljenko Šolc, koji je DVD-u predao i prigodni poklon.Svečanosti su bili nazočni predstavnici vatrogasnih društava iz Oriovca, Lužana, Komarnice, Štivice, Ivandola, grada Pleternice, društva iz sastava Vatrogasne zajednice općine Nova Kapela i drugi.

Na bogatu povijest društva kroz 120 godina, na burna i teška, ali i ponosna razdoblja društva, podsjetio je u svom izvješću predsjednik Prpić. Naglasio je kako je ovo društvo sve godine vrijedno radilo, ali, uz gašenja požara, u svojoj povijesti je imalo i drugih vrijednih aktivnosti: glazbu, pjevačko društvo, glumačke skupine, organizirali su natjecanja, vježbe, druženja, zabave i čajanke. S ponosom dočekuju središnju proslavu 120. obljetnice, koja je počela godišnjom skupštinom, a bit će nastavljena za Sv. Florijana. Centralna svečanost bit će u kolovozu, a u planu je i tiskanje monografije DVD-a.

Na skupštini je donesen i program rada za ovu godinu. U raspravi, u koju su se uključili predstavnici gostujućih društava i pročelnik novokapelačke općine, Žarko Butina, čule su se riječi podrške i pohvale te želje za uspješan nastavak rada društva.
ngbuntovnici.com

...16:46 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI OČISTILI GRAD OD LEDENICA
[ # ]

BEOGRAD

Pripadnici vatrogasne brigade u Beogradu u toku noći očistili su ledenice sa 33 državna i javna objekta na najfrekvetnijim mjestima u centru grada.

Ledenice se uklonjene sa zdanja Skupštine Srbije i Skupštine grada Beograda, Specijalnog suda, Hrama Svetog Save, Narodne biblioteke, palate „Albanija", Tramvajskog mosta u Paštrovićevoj ulici, kao i sa zgrada gradskih općina i domova zdravlja, podzemnih prolaza i tunela.

Gradski ured za izvanredne situacije apelirao je i danas na građane da povedu dodatne mjere opreza prilikom kretanja pored visokih i stambenih objekata, jer zbog otapanja snjega dolazi i do pojave ledenica.

Zamenik zapovjednika Gradskog štaba, Slobodan Šolević, rekao je za Beoinfo da je općinskim uredima naloženo da preko mjesnih zajednica obavijeste skupštine stanara da je tamo gdj postoji opasnost neophodno ograditi prostor pismenim upozorenjima i trakama oko zgrada i tako zaštititi prolaznike od posljedica pada ledenica.On je također pozvao građane da gdje god je to moguće očiste snijg i uklone ledenice sa svojih krovova, terasa i balkona.
kurir

...14:09 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SPASILI RADNIKA, PA VOZILO HITNE POMOĆI PALILI NA GURKU!
[ # ]

BEOGRAD

Spasili radnika, ubacili ga u vozilo Hitne pomoći, a onda - palili na gurku!Svi su zavrnuli rukave! Policajci, vatrogasci i radnici Vodovoda gurali su vozilo Hitne pomoći kako bi teško ozljeđeni Miloš Petrović (37) što prije stigao u bolnicu.

Image and video hosting by TinyPic

Pošto su poslije kompliciranog spašavanja, koje je trajalo skoro sat vremena, izvukli nastradalog poslovođu iz šahta dubokog šest metara, vatrogasci su ga smjestili u vozilo Hitne pomoći. Ali, tu nije bio kraj drame, jer kombi nije mogao upaliti.Drama je počela oko 9.40, kad je betonska ploča teška stotinjak kilograma pala na dva radnika „Vodovoda“ koji su čistili šaht dubok šest metara u krugu Crpne stanice Čukarica u Bulevaru vojvode Mišića. Poslovođa Miloš Petrović je tada teško ozljeđen, dok je njegov kolega uspio sam izači i pozvati pomoć. Hitna pomoć je brzo došla, a potom i vatrogasci, koji su jedini mogli pomoći unesrećenom.

- Čovjeku je ozljeđena glava, moguće kičma i vrat. Moramo biti obazrivi, izgubio je dosta krvi i trpi velike bolove. Pazimo na svaki pokret - rekao je za Kurir jedan od vatrogasaca.Akcija spašavanja poslovođe bila je komplicirana jer je prva pomoć morala biti pružena u šahtu. Teško ozljeđenog radnika, oblivenog krvlju, koji je još jaukao od bolova, vatrogasci su izvukli na ruke, pomoću konopaca. Čim je izvađen na površinu, fiksiran mu je vrat, zavijene rane na glavi i data mu sredstva za smirivanje bolova.

- U šahtu su se nalazila dva radnika, koji su ispumpavali vodu, kad je sajla dizalice koja je izvlačila otpadni materijal zakačila poklopac, koji je upao unutra. Poklopac je prvo udario u pumpu, a potom pao na Petrovića - rekao je Saša Radojičić, rukovoditelj strojarskog postrojenja u Vodovodu. U Vodovodu su rekli da je Petrović imao potrebnu zaštitnu opremu i da je to spriječilo težu nesreću.
kurir

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SVAKO DOMAĆINSTVO IMA BAREM JEDNOG VATROGASCA
[ # ]

TABORIŠTE
Piše: Ivica Mioković

„Dobrovoljno vatrogasno društvo Taborište djeluje od 1954.godine i prvi smo, u povijesti vatrogastva, osnovali žensku ekipu na području Grada Petrinje koja je postizala zapažene rezultate od općinskih do republičkih natjecanja, a tako je i danas.“ – kazao je Ivan Palaić, predsjednik DVD-a, na početku 57. izvještajne redovne godišnje skupštine.
Image and video hosting by TinyPic
Još je istaknuo: „Naše naselje broji 74 domaćinstva i 309 stanovnika od kojih je 108 uključeno u rad DVD-a, među kojima je 10 operativnih članova, 41 aktivni, 28 mladeži i djece, te 6 veterana, a prosjek starosti je 25 godina. Prošle godine nismo imali požara i intervencija što je odraz preventivnog djelovanja naših članova, jer nema kuće u kojoj nije bar jedan vatrogasac.“Osim redovnih aktivnosti za ovu godinu u planu im je stručno usavršavanje članstva za što učinkovitije obavljanje svih preventivnih i operativnih zadataka, završetak izgradnje vatrogasne garaže, te nabavka vatrogasne cisterne manjeg kapaciteta.

Na Skupštini su dodijeljena i brojna priznanja za dugogodišnje članstvo, i to: 26 Diploma za 10, 19 za 20 i 15 za 40 godina članstva, te Uspomenice najmlađim članovima među kojima je 10 pionira, te po 9 za mladež, djevojčice i dječake, kao i Zahvalnice za doprinos razvoju dobrovoljnog vatrogastva i zaštite od požara, a među tim dobitnicima je i redakcija Petrinjskog radija.Također, Ljubomir Orabović, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Petrinje, dodijelio je Ivanu Palaiću, predsjedniku DVD-a Taborište, Medalju s brončanim obilježjem.
petrinjski radio

...09:47 [ Komentari (1) ] Isprintaj

ODRŽANA REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA
[ # ]

BILJE

Dobrovoljno vatrogasno društvo Bilje kao udruga od posebnog interesa za općinu Bilje prvi puta se spominje 1897 godine. Od tada pa do danas članovi DVD su aktivno sudjelovalo u svim aktivnostima protupožarne zaštite, kao i sprečavanju i otklanjanju posljedica elementarnih nepogoda i drugih negativnih događaja.
Image and video hosting by TinyPic
DVD-o Bilje broji 84 člana, od čega je 41 operativnog, 9 začasnih članova a 34 člana su djeca i mladež. Unutar postrojbe djeluju sedam školovanih vatrogasaca sa vatrogasnog učilišta.Postrojba DVD-a tijekom 2010. Godine izvršila je ukupno 34 intervencije. intervencija gašenja požara i tehničkih intervencija. Po vrstama intervencija kako slijedi:

Požarne intervencije 18, požarna intervencija gašenja požara na stambenim objektima 4 intervencije, požara dimnjaka i dimovodnih kanala 5 intervencija, požari otvorenog prostora 6 intervencija, intervencija gašenja požara kamare sijena i slame 1 intervencija, gašenje objekata dječjeg igrališta 1 intervencija i jedna intervencija izviđanja požara dimnjaka.

Tehničke intervencije 16, uklanjanje drveća sa prometnica 2 intervencije, probijanje prolaza ispod mostića za oborinsku vodu 1 intervencija, osvjetljavanje rad na učvršćivanju nasipa r. Karašice u Luču 3 intervencije i 10 intervencija crpljenja oborinske vode iz objekata i prostora u mjestu Bilje.DVD-o Bilje sa ostalim vatrogasnim Društvima Općine Bilje, dao je svoj doprinos u provođenju aktivnosti u pred žetvenom i žetvenom periodu. U nerečenim aktivnostima članovi DVD-a odradili su 66 smjena ili 528 sati rad.

Povodom dugogodišnjeg članstva i rada u društvu g. Stjepan Kovač Zapovjednik VZ Baranja dodjelio je spomenice za 50 godina rada Antun Klarić, Antriji Štriblu, Benediktu Peternai i Đurđici Veić, te za 30 godina članstva i rada u društvu Juraju Slivaru, Saši Bilandžiji i Damiru Posavec.
dvd bilje

...08:10 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAVRŠILO BODOVANJE RADA VATROGASNIH DRUŠTAVA U MEĐIMURJU
[ # ]

ČAKOVEC
Piše: Mladen Grubić/VLM cakovec@vecernji.net

Ivan Krištofić, zapovjednik Vatrogasne zajednice, kaže da se bodovanje rada provodi već 20 godina. Izrazio je zadovoljstvo što je broj vatrogasaca prorastao s 5832 na 6204.DVD Sveta Marija treću godinu najbolji.

U kategoriji središnjih dobrovoljnih vatrogasnih društava treći put za redom prvo mjesto osvojio je DVD Sveta Marija s 3409 bodova, drugi je DVD Kotoriba s 2816 bodova, a treća Donja Dubrava s 2711 bodova. U kategorijih ostalih nprvi je DVD Nedelišće. drugi DVD Gardinovec, a treći Mačkovec. Kod društava u gospodarstvu najbolji su vatrogasci MTČ-a, slijede Čakovečki mlinova i EKO Međimurje. Rezultati su to bodovanja što ga je obavila Vatrogasna zajednica Međiomurske županije. Ocjenjivao se rad čak 89 društava. Iz bodovanja su zbog neaktivnosti isključeni vatrogasci iz Orehovice i Štrukovca. Ivan Krištofić, zapovjednik Vatrogasne zajednice, kaže da se bodovanje rada provodi već 20 godina. Izrazio je zadovoljstvo što je broj vatrogasaca u prošloj godini prorastao s 5832 na 6204. večernji list

...07:23 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NAJAVA PROSVJEDA I GENERALNOG ŠTRAJKA
[ # ]

ZAGREB

Poštovani!
Unatoč obečanjima Predsjednice Vlade RH da neće biti smanjivanja sredstava za vatrogasce Glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin i Ravnatelj DUZS-a Damir Trut prevarili su Vladu RH i stavili u proseduru Uredbu o minimalnim financijskim standardima za decentralizirane funkcije vatrogastva bez mišljenja sindikata.Naime unatoč našem negodovanju i dopisima koje smo slali i Vladi RH i MUP-u na znanje Uredba je donesena bez mišljenja sindikata protivno članku 27.stavak 5. Poslovnika Vlade RH,članka 94.Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike koji kaže da će čelnik tijela prije donošenja važnih odluka o tome obavijestiti sindikat, Sporazuma o socijalnom partnerstvu koji je Sindikat državnih i lokalnih službenika RH potpisao sa Vladom RH, te članku 126. K.U. koji kaže : Vlada Republike Hrvatske obvezuje se da će se odredbe ovoga Ugovora, u pogledu plaća i materijalnih prava, primjenjivati i na profesionalne vatrogasce dok se sredstva za te namjene osiguravaju u državnom proračunu.

Tražimo od Vlade RH i MUP-a da odmah povuće navedenu uredbu kojom su drastično smanjena sredstva za plače i materijalne troškove,te da primjereno kazni čelinike koji su doveli do toga njihovom smjenom.Pozivamo DORH i MUP da ispitaju Glavnog vatrogasnog zapovjednika i Ravnatelja DUZS-a, te podignu Kaznenu prijavu na temelju članka 263. stavak 2. dovođenje u opasnost građane RH i imovinu opče opasnom radnjom, svjesno smanjujući potrebna osnovna sredstva za rad vatrogasaca te su ugrozili sigurnost građana kao službene i odgovorne osobe.

Sindikati i Udruga predlažu Vladi RH da do utorka 01.ožujka 2011. do 10.00 u jutro donese hitne mjere kako sadašnje ne bi ugrozile sigurnost građana, u protivnom nakon tog roka krećemo u masovni prosvjed protiv DUZS-a i ostajemo na prosvjedu do ispunjenja naših zahtjeva (nije isključena mogučnost generalnog štrajka):

1. Rješenje financiranja vatrogastva na razini države
2. Rješavanje radno-pravnog statusa vatrogasaca
3. Micanje vatrogastva iz DUZS-a te smjena Glavnog vatrogasnog zapovjednika i Ravnatelja DUZS-a po hitnoj proceduri

Predsjednik odbora za vatrogastvo SDLSN RH
Mladen Magdić
Predsjednik Udruge profesionalnih vatrogasaca
Goran Franković
Koordinator sindikata profesionalnih vatrogasaca RH
Emilio Radošević




Naš znak: 67/11.

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE
Predsjednica gđa. Jadranka Kosor, dipl.iur.


Poštovana gospođo predsjednice!


Na jučerašnjoj sjednici Vlade donesena je odluka o minimalnim financijskim standardima za decentralizirane funkcije vatrogastva. Kako nije objavljena Uredba pod točkom 6.1. našli smo tabelu sa iznosima za pojedine Javne vatrogasne postrojbe i ostali smo šokirani. Naime unatoč našem negodovanju i dopisima koje smo slali i Vama na znanje Uredba je donesena bez mišljenja sindikata protivno članku 27.stavak 5. Poslovnika Vlade RH, članka 94. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike koji kaže da će čelnik tijela prije donošenja važnih odluka o tome obavijestiti sindikat te Sporazuma o socijalnom partnerstvu koji je Sindikat državnih i lokalnih službenika RH potpisao sa Vladom. Na taj način uskraćeno nam je elementarno pravo da reagiramo na pitanja koja su od vitalnog značaja za vatrogastvo, te je dovedeno u pitanje funkcioniranje vatrogasne službe u RH. Gledajući ukupno unatoč Vašim obećanjima u medijima prema vatrogascima da se neće smanjivati proračun, usvojenom odlukom smanjuju se financijska sredstva za vatrogasce. Prema usvojenoj odluci neke vatrogasne postrojbe dobile su veća financijska sredstva u odnosu na prošlu godinu, a znatan broj manje nego prošle godine. Zašto je tome tako ne znamo i koji su se kriteriji pri tome uzimali u obzir.
Ovakvim postupkom čelnika Državne uprave za zaštitu i spašavanje (Glavnog vatrogasnog zapovjednika i Ravnatelja) dovedeno je u pitanje poštivanje Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike RH koji u članku 126. kaže : Vlada Republike Hrvatske obvezuje se da će se odredbe ovoga Ugovora, u pogledu plaća i materijalnih prava, primjenjivati i na profesionalne vatrogasce dok se sredstva za te namjene osiguravaju u državnom proračunu.
Pitam Vas dali ste svjesni da se ovakvim grubim kršenjem Kolektivnog ugovora otvara mogućnost otkaza vatrogascima što će sigurno dovesti do industrijskih akcija. Ukoliko Vi niste znali za ovakvo grubo kršenje niza zakona, Poslovnika i Kolektivnog ugovora molimo Vas da se sazove hitan sastanak, te da se Uredba povuče kako ne bi došlo do neželjenih posljedica jer nažalost socijalnog dijaloga nije bilo i otvorena je mogućnost industrijskih akcija.

U Zagrebu, 25. veljače 2011.

S poštovanjem,
Predsjednik Odbora za vatrogastvo :
Mladen Magdić, v.r.

Na znanje:
Ministarstvo unutarnjih poslova
n/r ministra

26.02.2011. ...10:46 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NOVO VOZILO ZA DVD PAVUČNJAK
[ # ]

PAVUČNJAK

U subotu 19. veljače 2011. godine u mjestu Pavučnjak naselju u najistočnijem dijelu grada Samobora okupio se veliki broj uglednih gostiju, mještana, vatrogasaca i prijatelja. Pred Vatrogasnim domom DVD –a Pavučnjak nestrpljivo i nervozno su članovi očekivali najsvečaniji i najznačajniji trenutak u 60. godišnjoj povijesti – dobivanje ključeva novog vatrogasnog kombi vozila.
Image and video hosting by TinyPic
Gospodin Željko Stanec zamjenik gradonačelnika grada Samobora uručio je ključeve novog kombi vozila Citroen predsjedniku DVD – a Pavučnjak Zdenku Botički. U prigodnoj riječi izrazio zadovoljstvo da je dobio tu čast predati ključeve . Vi vozilo niste dobili vi ste vozilo zaslužili. Mi ćemo u suradnji sa VZG Samobor pomoći nabaviti i nedostajuću opremu kao i ostalo potrebno za uređenje spremišta i Doma. Vel. Juro Župančić župnik Župe Klinča Sela u koju pripadaju i vjernici Pavučnjaka je blagoslovio i zaželio da vozilo koristi za dobrovoljne i humane zadaće a što manje u nesrećama.

Predsjednik Vatrogasne zajednice grada Samobora Jurica Domin je izrazio zadovoljstvo konačnog uručenja ključeva vozila i doniranje sredstava Grada Samobora, Vatrogasne zajednice grada Samobora, Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, Mjesnog odbora Pavučnjak, mjesnih privrednika i zanatlija, mještana i članova da bi se konačno nakon niza godina nabavilo vozilo. Zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Samobora Vladimir Domin kao operativac je čestitao na upornosti i aktivnostima da je to vozilo konačno došlo u Pavučnjak. Sada će se povećati obveze i aktivnosti . I ovaj događaj je uključio u rad mlade članove te mi već 14. ožujka 2011. godine započinjemo u ovom Domu osposobljavanje za vatrogasno zvanje vatrogasac.

Predsjednik DVD Pavučnjak Zdenko Botički je zahvalio svima koji su na bilo koji način pripomogli da se 60. obljetnica tako svečano zaključi donacijom vozila. Ono će sada biti pokretač našega rada te odlaska u posjete i na vatrogasna natjecanja kao i bržeg djelovanja na intervencijama. Nakon svečanog čina predaje ključeva održana je izvještajna skupština . U godini obilježbe 60. obljetnice djelovanja bulo je puno aktivnosti koje su obilježile godinu. Sa ponosom su iznesene aktivnosti i izraženo zadovoljstvom podrškom sa svih strana. Dio poslova oko uređenja okoliša nije riješeno ali se očekuje u narednom razdoblju. Ujedno će biti potrebno nabaviti nedostajuću vatrogasnu opremu.

Uručene su zahvalnice za pomoć kod nabave vozila a četvorica članova su primila spomenice za svoj rad. Svečanosti uručenja ključeva vozila i skupštini su kao gosti prisustvovali Željko Stanec, zamjenik gradonačelnika, Jurica Domin predsjednik, Vladimir Domin zapovjednik, Boris Bogolin tajnik VZG Samobor, zapovjednik JVP Samobor Mladen Žitković predstavnici DVD-a Samobor, Bregana, Rude, Galgovo, Drežnik Podokički, Petkov breg , Cerje samoborsko, Molvice, Klinča sela, Stupnik, Sveta Nedelja, Donji Desinec, Križevačka poljana, Pisarovina , predstavnici Mjesnog odbora, tvrtki , zanatlije , obrtnici i mještani.
samoborci.com

25.02.2011. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

UZ 50. GODIŠNJICU POŽARA KLANJEČKOG SAMOSTANA
[ # ]

KLANJEC

Na svečanoj sjednici godišnje skupštine DVD-a Klanjec obilježena je 50. godišnjica velikog požara u klanječkom samostanu.U uvodnom dijelu predsjednik DVD-a Klanjec Slavko Zamuda u kratkim je crtama okupljene vatrogasce i goste upoznao sa svim požarima koji su poharali Klanjec kroz njegovu dugu povijest. Požari baš nisu štedjeli Klanjec te je on nekoliko puta tragično stradao, no uvijek se uspio obnoviti.
Image and video hosting by TinyPic
Požar koji se dogodio 21. siječnja 1961. godine u pogonu stolarije poduzeća „Sutla“, smještenog tada u podrumu i prizemlju južnog dijela samostana, mogao je trajno izmijeniti izgled i značaj Klanjca kakvoga danas poznajemo. Da je tada samostan izgorio, mala je vjerojatnost da bi ikada bio obnovljen u cijeloj svojoj veličini, a gotovo je sigurno da bi tada vjerojatno izgorjela i crkva.

Velikom požrtvovnošću i hrabrošću vatrogasaca i mještana izbjegnuta je katastrofa, premda su vatrogasci u tom trenutku raspolagali skromnom vatrogasnom tehnikom i nikakvom osobnom zaštitnom odjećom.U gašenju toga požara osobito se istaknuo strojar DVD-a Klanjec g. Mirko Broz, pa su mu vatrogasci DVD-a Klanjec uz ovogodišnju svečanu skupštinu priredili ugodno iznenađenje. Za tu priliku izradili su fotografiju s posvetom na kojoj je prikazan spašen klanječki samostan, motorna vatrogasna pumpa DKV kojom je gašen požar te portret g. Mirka Broza. Budući da zbog svoje visoke životne dobi nije mogao prisustvovati skupštini na koju je bio pozvan, prigodni poklon uručen mu je u obiteljskoj kući.

Ne očekujući ovakvo priznanje bio je vidljivo dirnut riječima čestitke koju mu je uputio predsjednik Slavko Zamuda, a posebno uručenim prigodnim poklonom. Uz to uručeno mu je i uvjerenje o dodijeljenom zvanju počasnog vatrogasnog časnika koje mu je dodijelila Hrvatska vatrogasna zajednica prigodom proslave 120. godišnjice DVD-a Klanjec, a koje mu zbog bolesti nije bilo uručeno tom prilikom. Za dug život i krepko zdravlje prisutni klanječki vatrogasci su zajedno s njim i njegovom obitelji popili zdravicu.
grad klanjec

24.02.2011. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽANA 78.REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA DVD-a NOVAKI RAVENSKI
[ # ]

NOVAKI RAVENSKI
Piše: Goran Ružić Ruža

19.02.2011. održana je 78. redovna godišnja skupština DVD-a Novaki Ravenski koju su svojom nazočnošću uveličali sljedeći gosti: Ivan Vuk, potpredsjednik skupštine Županije koprivničko-križevačke, Stjepan Peršin, zamjenik gradonačelnika grada Križevaca, Valent Furmeg, zapovjednik Vatrogasne zajednice županije koprivničko – križevačke, te zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Križevaca, Ivan Mužić, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Križevaca, Željko Rusan, zapovjednik Požarnog odreda Raven.Skupštini su prisustvovali i sljedeća Dobrovoljna vatrogasna društva:Raven, Srednji Dubovec, Gornji Dubovec, Stara Ves, Lemeš, Špiranec, Lemeš Križevački, Bukovje, Gornji Tkalec, Đurđic, te DVD u gospodarstvu ''MLINAR''.

Nakon otvaranja skupštine od strane predsjednika DVD-a Damira Husaina, te pozdravne riječi gostima, prešlo se na izbor radnog predsjedništva, koje je prihvaćeno, te kao takvo započelo sa vođenjem službenog dijela skupštine koji je kao predsjednik radnog predsjedništva vodio Siniša Premrl, uz članove Darka Ružića i Danijela Sobotu, te zapisničara Gorana Ružića, prema sljedećem dnevnom redu:

Izvješće o radu Društva za proteklu 2010. godinu
a.Izvješće verifikacijske komisije podnio gospodin Nenad Lauš
b.Upravnog odbora i Zapovjedništva podnio Tajnik DVD-a gospodin Goran Ružić
c.Blagajnika podnio Blagajnik DVD-a gospođa Mirela Sobota
d.Nadzornog odbora podnio Predsjednik Nadzornog odbora gospodin Zlatko Koprić
Izvješća su jednoglasno prihvaćena.

Donošenje Programa rada i Financijskog plana za 2010. godinu
Dozapovjednik DVD-a Darko Ružić predstavio je Plan rada za 2011 godinua blagajnik DVD-a gospođa Mirela Sobota prestavila je Financijski plan za 2011 godinu.Plan Rada i Financijski plan za 2011 godinu jednoglasno su prihvaćeni.

Pozdravna riječ uzvanika
U pozdravnoj riječi gostiji skupštini su obratili Ivan Vuk, potpredsjednik skupštine Županije koprivničko-križevačke, Stjepan Peršin, zamjenik gradonačelnika grada Križevaca, Valent Furmeg, zapovjednik Vatrogasne zajednice županije koprivničko – križevačke, te zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Križevaca, Ivan Mužić, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Križevaca, Željko Rusan, zapovjednik Požarnog odreda Raven.Navedeni gosti obratili su se nazočnima, uz dobre želje, te pomoć u daljnjem radu, te obećanje da će se ostvariti nabava prijeko potrebne autocisterne.

Dodjela priznanja
Za 10 godina rada u DVD-u priznanja je uručio je gospodin Ivan Mužić i to:Ivani Babić, Valentini Kovač, Nikoli Brtanu.Za 20 godina rada u DVD-u priznanja je uručio je gospodin Ivan Mužić i to:Nenadu Lauš. Diplomu o stjecanju zvanja Viši vatrogasni časnik uručio je gospodin Valent Furmeg i to:Goranu Ružić. Za 50 godina rada u DVD-u priznanja je uručio je gospodin Valent Furmeg i to
Dragutinu Koprić

Prijem novih članova
U vatrogasno društvo primljeni su Leon Mušlek i Gabriel Ružić kao članovi djece.Po završetku službenog dijela organizirana je svečana večera, uz veselicu za sve goste i članove.

22.02.2011. ...21:46 [ Komentari (0) ] Isprintaj

15 ČETVORNIH KILOMETARA PODRUČJA POMAKNUTO ZA JEDAN METAR
[ # ]

CHRISTCHURCH

U zemljotresu jačine 6,3 stupnjeva Richterove skale, koji je pogodio grad Christchurch na novozelandskom Južnom otoku, poginulo je najmanje 65 osoba, izjavio je danas premijer John Key.Seizmolog sa Sveučilišta u Melbourneu, Gary Gibson tvrdi kako je potres pomaknuo područje od 15 četvornih kilometara za jedan metar.



Potres, čiji je epicentar bio na samo deset kilometara od grada i na dubini od pet kilometara, izazvao je veliko razaranje. Vatrogasna služba je priopćila da je veliki broj ljudi ostao blokiran u zgradama i proglašeno je izvanredno stanje. Uz veliku materijalnu štetu u cijelom gradu teško je oštećena i katedrala stara 106 godina. Na nekim mjestima u gradu izbio je požar koji pokušavaju ugasiti vatrogasci.Materijalna šteta sada je mnogo veća nego što je to bilo prilikom potresa koji je ovo područje zahvatilo u rujnu prošle godine a bio je jačine 7,1 stupnjeva Richterove skale. Dvije osobe su teže ozljeđene u prvom potresu, čiji je epicentar bio nešto dalje od drugog i na većoj dubini. Bilo je nekoliko potresa usljed smirivanja tla nakon rujanskog potresa. Potres jačine 4,9 stupnjeva Richterove skale osjetio se krajem prosinca.

...17:19 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SEKSALI SE U SOLARIJU ,RAZDVOJILI IH TEK VATROGASCI
[ # ]

MUNCHEN

Jedan par nije mogao obuzdati strasti, pa se uživanju u seksu prepustio u punom solariju. Iz strasnog zagrljaja uspio ih je razdvojiti tek dolazak vatrogasaca, koje su pozvale zabrinute mušterije.

Jedan par u Bavarskoj odlučio je uzavrele strasti ugasiti u maloj kabini u jednom solariju, ali njihove neprimjerene aktivnosti zbunile su druge posjetitelje, pa su na teren izašli i vatrogasci, piše Express.de.Jedan posjetitelj solarija primijetio je da iz susjedne kabine nitko nije izašao više od pola sata, pa se zabrinuo i digao paniku.Nakon što su vatrogasci stigli na mjesto događaja i krenuli provaljivati u kabinu, par je izašao van i ispričao što se zapravo dogodilo. Navodno nisu mogli naći bolje mjesto za seks od kabine u solariju… mobil.express.de

...13:04 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASNI DOM NA SELSKOJ
[ # ]

ZAGREB

Za sjedište Hrvatske vatrogasne zajednice u sklopu stambeno-poslovnog centra u Selskoj, inače u vlasništvu potpredsjednika Vlade Domagoja Miloševića, Sanaderova Vlada je 2008. godine izdvojila 13,5 milijuna kuna. Iako je godinu ranije ova organizacija koja se financira iz proračuna i na čijem je čelu i danas Sanader, ali Ante, na natječaju pronašla traženu nekretninu za vatrogasni dom, odluka je poništena i prihvaćena je nova Pastorova ponuda

Na svečanosti otvaranja doma Hrvatske vatrogasne zajednice 14. studenoga 2008. godine uz predsjednika Vlade Ivu Sanadera smješkala se i njegova potpredsjednica Jadranka Kosor. Sudbina je kasnije tako promiješala karte da je prodavatelj poslovnog prostora, u čiju je kupnju i opremanje Vlada uložila 13,5 milijuna kuna, postao potpredsjednik njezine Vlade i glavni adut za privlačenje investicija. Na fotografijama sa svečanosti otvaranja novog vatrogasnog doma, koji je blagoslovio vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac, uz dvojicu Sanadera, Ivu i Antu, Jadranku Kosor i Đurđu Adlešič, nismo uspjeli pronaći spretnog vlasnika poslovne zgrade Domagoja Miloševića.

Image and video hosting by TinyPic

Miloševićev posao zamalo je propao s obzirom da je Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ), koja se financira iz proračuna i skrbi o osposobljenosti i opremljenosti vatrogastva na nacionalnom nivou, 2007. bila već pronašla traženu nekretninu. Kako stoji u materijalima sa sjednice HVZ-a iz listopada 2007. godine, predsjedništvo vatrogasne zajednice na čijem je čelu Ante Sanader, inače splitsko-dalmatinski župan, poništilo je na prijedlog Povjerenstva za javnu nabavu HVZ-a odluku o odabiru najpovoljnije ponude zagrebačke tvrtke Turisticon. Vatrogasci u izvješću navode kopernikanski obrat u vidu nove ponude tvrtke Pastor grupa, 'pa je Povjerenstvo za javnu nabavu odlučilo obići i tu lokaciju. Utvrdili su da se radi o prostoru primjerenijem za Vatrogasni dom HVZ-a zbog lokacije bliže centru, novije izgradnje i pristupačne cijene, pa je poništena Odluka o odabiru najpovoljnije ponude zagrebačke tvrtke Turisticon'. Pastor grupi je za nekretninu na lokaciji na zagrebačkoj Selskoj cesti ukupne površine 490 metara četvornih (u prizemlju 203 m2 i na prvom katu 287 m2) i šest parkirnih mjesta plaćeno 1,23 milijuna eura, što iznosi 'pristupačnih' 2.510 eura po kvadratnom metru.

No posao je na kraju bio još unosniji - Ivo Sanader u govoru na svečanosti otvaranja doma, koji se i dalje može naći na stranicama Vlade, hvali se kako je za smještaj vatrogasnih vođa Vlada izdvojila više, čak 13,5 milijuna kuna: 'Drage vatrogaskinje, nadam da sam dobro upotrijebio tu riječ i da će lingvisti to potvrditi, i dragi vatrogasci…', započeo je Sanader govor, zadovoljan što je konačno vatrogasna zajednica nakon 132 godine dobila svoj dom, koji je posvetio poginulima na otoku Kornatu. Uz priču o hrabrosti, humanosti i solidarnosti Sanader nije zaboravio istaknuti da je ispunio obećanje vatrogascima te da je Vlada za kupnju i opremanje doma izdvojila čak 13,5 milijuna kuna.

Kako je brojka s 9,1 milijuna kuna (1,23 mil eura) narasla na 13,5 milijuna kuna? Kvadratura doma HVZ-a u Selskoj se uvećala, u njihovom izvješću s kraja 2007. piše da im je osim navedenih 490 m2 ostavljena mogućnost prvokupa preostala 165 m2, 'što se nadamo da ćemo realizirati početkom 2008. godine'. I zaista, u izvješću 2008. godine stoji kako su uredi HVZ-a narasli na 655 m2: 'novi uredi nalaze se u prizemlju (203 m2) i prvom katu (452 m2) s vlastitim ulazom. Dodatno je kupljeno devet garaža za potrebe parkiranja službenih automobila ureda, kao i gostiju'. Osim povećanja kvadrata, očito se nije štedjelo niti na opremi prostora.

Pastor grupa, koja se bavi zaštitom od požara i dominira tržištem vatrogasnih aparata u Hrvatskoj, u većinskom je vlasništvu Domagoja Miloševića, koji je od 2003. tamo i predsjednik uprave. Krajem prošle godine, nakon što je postao potpredsjednik Vlade, prebacio je vlasništvo nad Pastorom na odvjetnički ured. Sjedište Grupe, kao i njezina klijenta HVZ-a, nalazi se u poslovnoj zgradi Sigma centra – nekretninsko-graditeljske tvrtke u kojoj je Milošević jedan od suvlasnika.

Nakon privatizacije Pastora, na koju je državna revizija imala niz zamjerki, tvornica vatrogasnih aparata preseljena je u Rakitje pored Zagreba, a na toj je lokaciji na Selskoj cesti niknuo stambeno-poslovni kompleks Sigma centar, koji je u vlasništvu Miloševića i njegovih partnera iz Pastora.

U životopisu Domagoja Miloševića, koji je Vlada dostavila Saboru radi izglasavanja povjerenja novim članovima premijerkinog tima, među brojnim poslovnim uspjesima ne spominje se da je kao privatni poduzetnik vrlo lijepo poslovao s državom, pa je razvio zanimljiv poslovni odnos u kojemu vatrogascima, uz vatrogasnu opremu, osigurava i poslovni prostor.
t-portal

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OSPOSOBLJENI NOVI VATROGASCI
[ # ]

OROSLAVLJE

Jučer je u Oroslavju završena nastava za 26 polaznika tečaja «Vatrogasac s ispitom». Nakon savladanog teoretskog i praktičnog dijela nastavnog programa polaznici su izvođenjem vježbi i rješavanjem testova pred ispitnom komisijom pokazali da su osposobljeni vatrogasci i da će zajedno sa starijim kolegama značiti mnogo u jačanju naše vatrogasne operative.
Image and video hosting by TinyPic
Predavači, iskusni vatrogasni djelatnici i ovom su prigodom stručnim i savjesnim radom prenijeli potrebna znanja novoj generaciji vatrogasaca. Na ispitu su uz predavače i predstavnike domaćina bili i županijski vatrogasni zapovjednik Marijan Lovrenčić i tajnik Rajko Jutriša. Domaćini ovog tečaja bili su članovi DVD-a Oroslavje a polaznici su bili iz DVD-a Oroslavje, Donja Stubica, Stubička Slatina, Strmec Stubički i DVD Dubrovčan Ravnice.
radio krapina

21.02.2011. ...13:21 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OTOČKI VATROGASCI POSTALI MEKSIKANCI
[ # ]

OTOČAC
Piše: Dražen Prša

Image and video hosting by TinyPic
Kako već to tradicija nalaže, i ove godine u vrijeme maškara i poklada, najaktivniji su otočki vatrogasci. U vrijeme maškaranog ludila, nekolicina članova puhačkog orkestra DVD-a Otočac maškarani u razne likove, prolaze ulicama grada svoga svirajući, pjevajući i veselje daruju stanovnicima ovoga ličkog grada. Nerijetko navrate i u poneki kafić, restoran, a neizostavna je i posjeta brojnim prijateljima i obiteljima. Ove godine otočki vatrogasci bili su mexikanci što je i uhvatilo oko naše kamere. grad otočac

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

123.GODIŠNJA SKUPŠTINA NAŠIČKOG DVD-a
[ # ]

NAŠICE

Jučer je sa početkom u 17 sati Dobrovoljno Vatrogasno Društvo Našice imalo redovnu godišnju izvještajnu skupštinu.Skupština je održana u dva dijela. Prvi dio i to onaj službeni bio je u prostorijama DVD-a Našica na kojemu je predsjednik Zvonimir Ljubljanović pozdravnim govorom otvorio ovu redovnu skupštinu.
Image and video hosting by TinyPic
Predsjednik je podnio izvješće o radu DVD-a za 2010. godinu a mi smo izdvojili samo nekoliko važnijih.Tako je naglasio kako su prošle godine održali sedam sjednica na kojima su donijeli važne odluke za društvo. Uz to svakog ponedjeljka u mjesecu DVD Našice održava sastanke Zapovjedništva na kojima se analiziraju i raspravljaju kojekakvi radovi i aktivnosti društva. Sa tugom je spomenuo kako je Ivić Branko vrlo kratko obnašao svoju dužnost dopredsjednika društva jer je uslijed teške bolesti preminuo 8. srpnja prošle godine. Radom pokojnog dopredsjednika Ivića društvo je postalo prepoznatljivo diljem Hrvatske kako po rezultatima tako i po uzornom ponašanju članova ekipe.

U nastavku predsjednik Ljubljanović je naglasio kako je prošla godina bila uspješna jer su uspjeli riješiti dva glavna problema. Radilo se o novom navalnom vozilu marke MAN te je uz neizostavnu pomoć grada i gradonačelnika Krešimira Žagara, kupljen novi objekt i zemljište u vrijednosti 4,5 miliona kuna koje će biti za potrebe DVD-a Našice. Kako bi se taj veliki objekt uspio opremiti potrebna su velika financijska izdavanja koja će se moći osigurati iz prodaje dosadašnjih prostorija. Tijekom ljeta potpisan je i ugovor sa VZ Našice i DUZS-om Osijek o prenošenju broja sa 93 na 112 što je povećalo kvalitetu dojave jer su na ovaj način izbjegnute zlonamjerne dojave sa kojima su se ovih godina susretali..... pročitaj više

20.02.2011. ...09:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OBA POŽARA STAVLJENA POD NADZOR
[ # ]

SPLIT
Piše: Goran Knezović

U subotu oko 23.50 sati nadomak Splita izbila su dva požara - u šumi u mjestu Korešnica nedaleko od autokuće "As Teo" te kod naselja Sitno Gornje. Nošen vjetrom požar se širio i u njihovom gašenju sudjelovalo je preko 50 vatrogasaca dok im se tijekom jutra priključio i jedan kanader.Izgorjelo je oko 4 hektara niskog raslinja i mlade borovine, a požari su stavljeni pod nadzor. No radi mjera sigurnosti vatrogasci će na terenu, u pripravnosti, provesti cijeli dan. dalmacijanews

...07:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI NA TERENU: GORE MINSKA POLJA NA MILJEVCIMA
[ # ]

DRNIŠ
Piše:Hrvoslav Pavić

Image and video hosting by TinyPic
Požar od 18.12 sati gase Javna vatrogasna postrojba Drniš i Dobrovoljno vatrogasno društvo Drniš s 19 vatrogasaca i sedam vozila. Vatra je zahvatila 7 četvornih km.Snažna bura širi požar koji je u subotu navečer buknuo na Miljevcima kraj Drniša. Požar od 18.12 sati gase Javna vatrogasna postrojba Drniš i Dobrovoljno vatrogasno društvo Drniš s 19 vatrogasaca i sedam vozila. Vatra je do 20.30 sati zahvatila sedam četvornih kilometara trave i niskog raslinja na nepristupačnom i dijelom miniranom terenu. 24 sata

...06:01 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PO CESTI SE RASULO 11.000 BOCA PIVA
[ # ]

PETRIJEVCI
Piše: Sandra Lacić

550 gajbi piva završilo je na cesti.Boce i gajbe rasule su se duž ceste nekoliko desetaka metara, a pivo je teklo u potocima svuda unaokolo.Vatrogasci DVD-a Petrijevci odmah su pohitali u pomoć i oprali cestu.

Gotovo 11.000 punih boca, ili više od 550 gajbi, osječkog piva ispalo je iz kamiona Osječke pivovare jučer ujutro oko 7 sati u Ulici Republike u Petrijevcima. Boce i gajbe rasule su se duž ceste nekoliko desetaka metara. Pivo je teklo u potocima svuda unaokolo. Lomljava staklenih boca i padajućih plastičnih gajbi naglo je probudila stanovnike te petrijevačke ulice. Vatrogasci DVD-a Petrijevci odmah su pohitali u pomoć i oprali cestu. Pri padu punih boca s kamiona oštećena je obližnje parkirana Renault Laguna.

- Tridesetjednogodišnji vozač iz Osijeka u kamionu je imao nepravilno smješten teret, te nedovoljno osiguran. Pri skretanju u zavoju došlo je do pomicanja gajbi koje su se prislonile na stranicu kamiona. Stranica je popustila i teret je ispao, doznajemo od Ivane Delač iz PU osječko-baranjske.Snažan pritisak gajbi bio je prevelik pritisak na stranicu kamiona. U nesreći, srećom, nitko nije ozlijeđen.Protiv vozača policija podnosi optužni prijedlog. Za sada nije poznat iznos za koji je razbijenim bocama oštećena Osječka pivovara.

Vrlo slična nesreća dogodila se u lipnju prošle godine u Mikleušu kod Slatine. Tada je trećina od 24 tone “Pan” piva koje se nalazilo u tegljaču, registracija susjedne Bosne i Hercegovine, završilo u kanalu ispred dvije kuće. Četrdesetogodišnji vozač tegljača prevozio je pivo iz Koprivnice, a krajnja destinacija bila je Vitez u Bosni i Hercegovini. I tada je inercija tereta učinila je svoje. U zavoju je snažan pritisak punih gajbi piva bio presnažan za stranicu kamiona pa se velika količina gajbi piva sručila u kanal.
cro-rss

19.02.2011. ...13:08 [ Komentari (0) ] Isprintaj

EKSPRESS INTERVJU SA KLAPOM SVETI FLORIJAN
[ # ]

ŽRNOVNICA

"Sve si slaja", dakle novi je hit kojega će klapa Sveti Florijan plasirati do svih slušatelja domaće glazbe te koju će Vam CRO-SOUND među prvima donjeti na stranicama portala. Što reći na kraju, klapi Sveti Florijan želimo puno uspjeha, dobrih hitova i manje posla u njihovom vatrogasnom poslu, a vi do tada uživajte u snimci pjesme "Osta san čovik" koju je klapa posebno izvela za naš portal našem uredniku.
Izvješće za tisak.

Malo je tko mislio da će vatrogasci obilježiti 2010. glazbenu godinu, ali to se dogodilo. Klapa Sveti Florijan iz DVD-a Žrnovnica prva je vatrogasna u Hrvatskoj koja je u prvih godinu dana dosegla "početnički" maksimum. Splitski festival zauvijek će pamtiti svoje pedeseto izdanje kada je jedna klapa osvojila festival zaraznim hitom "Kako ću joj reć da varin". S klapom Sveti Florijan proveli smo jednu večer na njihovim probama gdje smo u express intervjuu doznali što smjeraju i kako se osjećaju nakon prve godine slave.

Image and video hosting by TinyPic

Evo već više od godine dana postojite službeno kakav je osjećaj?
Točno je da je naša klapa osnovana početkom studenog 2009. Međutim svi smo mi na ovaj ili onaj način u glazbu bili uključeni i znatno prije. Neki od nas pjevali su ili dalje pjevaju u nekim zborovima a veći dio klape čak je prije sadašnje pjevao u nekim drugim klapama. Ipak, svima nam je najbolje glazbeno iskusvo bilo u klapi Sveti Florijan. Mi nismo samo klapa, redom smo prijatelji i sastajemo se i družimo van klapskih obveza. Sve što se dogodilo zadnjih godina dana za nas je kao jedan veliki san, no nismo se nimalo promjenili. Ne osjećamo se kao "estradnjaci". Da cijela medijska pozornost prema nama nestane to nas ne bi smetalo jer i dalje ostajemo klapa i prijatelji.

Prošlo ljeto praktički još niste došli na scenu a osvojili ste Split?
Priča o našoj pobjedi na jubilarnom 50. Splitskom festivalu vrlo je originalna. Od samog osnivanja naše klape postojao je određeni interes medija jer smo se osnovali kao prva vatrogasna klapa u RH. Već na proljeće 2010. novinarka Ojdana Koharević nas je prepoznala i posvetila nam čitavu stranicu u Slobodnoj Dalmaciji. U mjesecu svibnju do nas je stigao Ernest Pelaić i iako nas osobno nije poznavao, pitao nas je jesmo li zaiteresirani s jednom njegovom pjesmom nastupiti na Splitskom festivalu. Poslušali smo demo pjesme "Kako ću joj reć da varin" i pristali je studijski otpjevati. Vjerojatno smo oborili vremenski rekord u dobivanja dema na saslušanje do studijskog snimanja. Nije bilo vremena jer su rokovi za predavanje pjesme festivalu bili na samom kraju. U sedam dana smo intenzivno učili pjesmu i naposlijetku snimili je u studiju Dade Marušića. Ubrzo nakon, distribuirali smo pjesmu radio postajama i već nakon nekoliko dana pjesmu su slušatelji počeli tražiti u glazbenim željama. Do Splitskog festivala pjesma je već postala hit što nam je jako pomoglo na samom festivalu. Bio nam je san plasirati se u finale festivala što smo i uspjeli. No kad nas je pročitalo da smo apsolutni pobjednici osvojivši čak četiri prva mjesta nismo bili svjesni toga. Taj osjećaj pamti se cijeli život. Mislim da ni danas nismo posve svjesni što se zapravo tada dogodilo!



Kako ću joj reć da varin, mislite li da je ju neka od sljedećih pjesama uspjeti nadmašiti?
To je pjesma koja je plasirana u pravo vrijeme. Iako je tekst šaljiv on je u isto vrijeme istinit i u potpunosti okriva trenutak sadašnjice. Pogođen je i socijali moment jer smo opjevali tešku situaciju naših škverana, a govori o "modernim" curama. Sve u svemu i mi smo doprijenijeli tome da pjesmu predstavimo publici na jedan opušten način i ljudi su to prepoznali. Nema top ljestvice gdje s njom nismo došli do vrha, a u brojnim izborima proglašena je hitom ili top 10 hitom godine. Kada vidimo da je pjesma postala gotovo redovna stvar na pirevima diljem Dalmacije onda znamo da će ova pjesma još dugo trajati. Uspjeh te pjesme teško se može ponoviti. Zbog svega nabrojanog bilo smo u velikoj dilemi što izdati za drugi single. Uz brojne pohvale, bilo je i onih koji su nam gotovorili da smo "one hit wonder" i da osim prve nećemo izdati nijedan hit više. Stoga smo se u drugoj pjesmi željeli pokazati u potpuno drugačijem izdanju od prve pjesme. "Osta san čovik" je ljubavna balada čiju glazbu i tekst potpisuje član naše klape. Produkcijski ta pjesma sadrži samo vokale i akustičnu gitaru i bio je velik upitnik kako će se publici svidjeti pjesma. No danas, gotovo četiri mjeseca nakon njenog izdavanja možemo reći da smo iznimno zadovoljni uspjehom našeg drugog singla. Dogurao je do vrha brojnih top ljestvica u zemlji, a vrlo je često vrti u na CMC-u. Za razliku od naše prve pjesma, ova druga slušateljima postupno ulazi u uho i djeluje na "duže staze".

Osta san čovik, još jedan vaš uspjeh, a na putu je i nova pjesma?
Tako je, nema predaha. Još bi dodali da smo za Božić snimili prigodnu pjesmu "Kao nekad pred Božić". Kako smo mi klapa iz Žrnovnice bilo nam je zadovoljstvo surađivati na toj pjesmo s mladim pjevačkim mega talentom iz Žrnovnice - Antoniom Dorom Pleško. Sada se bliži proljeće i mnogo ljudi nas pita kada će izaći nova pjesma. Mi smo sada u fazi njenoga učenja. Pjesma se zove "Sve si slaja". Mislimo da je pjesma vrlo zanimljiva jer ima melankoličnu A frazu, dok je refren brz, živahan, pun optimizma i govori o ljubavi. Glazbu i riječi ove pjesme također potpisuje Nino Treskavica iz naše klape. Klapski aranžman napravio je Vinko Didović, a glazbeni Bruno Urlić iz Zagreba. Želimo istaknuti da je ovo prva pjesma s kojom počinjemo surađivati s Brunom Urlićem koji će s nama surađivati na svim preostalim pjesmama koje ćemo snimiti za naš debitantski album. "Sve si slaja" vjerojatno će izaći krajem ožujka ili početkom travnja, a album bi trebao izaći početkom lipnja. Pjesme su uglavnom već odabrane i iznimno smo zadovoljni pjesmama. Mislimo da su toliko dobre da bi većina mogla biti samostalni single.

Hajduk nije zaobišao ni Vas, naime otpjevali ste mu jednu pjesmu
Prije nekoliko dana kontaktirao nas je splitski kant autor Joke Bogavčić. Već odavno imao je spremnu pjesmu posvećenu Hajduku, a čekao je upravo stotu godišnjicu da je snimi. Za izvođače je odabrao našu klapu kao i grupu Barbary. Pjesma nosi naziv "Bili Dragulj". Pjesma je zapravo duet Barbare (bivša pjevačica legendarnih Srebrnih Krila) i naše klape. Snimljena je prije nekoliko dana i vrlo uskoro ćete je moći čuti na youtube-u i na radio postajama.

Pjevate 26.3. u clubu Aurora, što očekujete i zašto ste odlučili izaći nam u susret?
Rado smo se odazvali Vašem pozivu. CRO-SOUND portal uvijek je pratio rad naše klape i ovaj koncert svojevrsni je znak naše zahvalnosti. Osim toga i urednik portala ima veze s vatrogastvom kao i naša klapa pa su i kolegijalni razlozi odlučili da nastupimo na ovom rođendanskom događaju kojeg organizira vaš portal. Publici ćemo se predstaviti našim poznati hitovima, a ukoliko do tada sve bude spremno, moguće je da ćemo upravo u Aurori premijerno publici uživo predstaviti naš novi single "Sve si slaja". U svakom slučaju jamčimo zabavu svim koji dođu!
cro sound

18.02.2011. ...09:04 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GODIŠNJA SKUPŠTINA DVD LAPŠINA
[ # ]

LAPŠINA

Redovitu godišnju skupštinu održalo je DVD Lapšina, društvo koje ima 50 dobrovoljnih vatrogasaca, od kojih 35 s temeljnim vatrogasnim ispitom, 12 je vatrogasaca I. klase, dva su vatrogasna časnika I. klase te jedan dočasnik I. klase. Predsjednik društva Stanko Sedmak, spomenuo je da je tijekom minule godine bio samo jedan požar koji je lokaliziran i ugašen, a sve ostalo vrijeme vatrogasci su se usavršavali, vježbali, održavali opremu te sudjelovali na vježbama i natjecanjima.
Image and video hosting by TinyPic
Predsjednik i cijelo društvo osobito su ponosni na mladež, gdje se javlja sve više djevojaka koje ravnopr4avno dijele poslove i obveze s muškim dijelom postrojbi i društva. Minule godine je DVD Lapšina uprihodilo 26.270 kuna koje su potrošene na tehničko održavanje vozila, odora i opreme.
međimurske novine

...07:39 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽANA SJEDNICA VATROGASNE ZAJEDNICE OPĆINE KNEGINEC
[ # ]

GORNJI KNEGINEC

Vatrogasna zajednica Općine Gornji Kneginec održala je svoju sjednicu dana na kojoj su raspravljene aktualne teme iz područja vatrogastva.

Članice VZO su upoznate sa održanom skupštinom DVD-a Varaždinbreg, te je najavljena skupština DVD-a Kneginec Donji za subotu, 19. veljače, dok će DVD Kneginec Gornji svoju redovnu godišnju skupštinu održati u subotu, 26. veljače, a DVD Lužan Biškupečki skupštinu će održati 05. ožujka.Na sjednici su se najavile i aktivnosti koje će se provoditi tijekom 2011. godine, te je tako napomenuto da će se u lipnju provesti nadzor od strane vatrogasnog inspektora, a provoditi će se i daljnje aktivnosti u nabavci vatrogasne opreme i školovanju vatrogasnih kadrova. e-varaždin

...06:09 [ Komentari (0) ] Isprintaj

TEČAJ USAVRŠAVANJA VATROGASACA ZA RONILAČKE INTERVENCIJE
[ # ]

RIJEKA
Piše: Andrej Petrak
Video:dnevnik.hr

Program usavršavanja uključuje teme poput ronilačkih sustava i opreme, reanimacije, barotrauma u ronjenju, dekompresijske bolesti, medicinskih aspekata ronjenja pod ledom i u rijekama.

Po prvi put u Hrvatskoj, u Rijeci se održava tečaj usavršavanja vatrogasaca-ronilaca iz područja medicine ronjenja, koji pohađa 19 vatrogasaca iz Rijeke, Opatije, Lošinja i Krka. Organizirala je to Vatrogasna zajednica Primorsko-goranske županije, u suradnji sa splitskim Zavodom za pomorsku medicinu te Hrvatskim društvom za pomorsku, podvodnu i hiperbaričnu medicinu.Glavni vatrogasni zapovjednik u Županiji, Slavko Gauš, kaže da je incijativa stigla od samih vatrogasaca koji su, očito, željeli dodatna medicinska znanja i vještine vezane uz pružanje prve pomoći i prilikom ronilačkih intervencija.

– Ovim inovativnim projektom idemo ispred svog vremena što se tiče obuke spašavanja. Zahvaljujući tečaju dobit ćemo jezgru vatrogasaca-ronilaca dodatno educiranih za ronjenje u posebnim uvjetima, koji će onda to svoje znanje prenositi kolegama iz vatrogasnih postrojbi, kaže glavni čovjek Vatrogasne zajednice PGŽ Slavko Gauš.

Program usavršavanja uključuje teme poput ronilačkih sustava i opreme, reanimacije, barotrauma u ronjenju, dekompresijske bolesti, medicinskih aspekata ronjenja pod ledom i u rijekama, podvodnih eksplozija, psihologijskih problema u ronjenju te medicinskih aspekata ronjenja u kontaminiranim vodama. Sedmodnevni tečaj vode ugledni predavači, a sve će završiti u subotu ispitnom provjerom usvojenog znanja.
novi list

17.02.2011. ...20:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GRAD ISPLATIO POMOĆ VATROGASCIMA
[ # ]

VELIKA GORICA

Brojna vatrogasna društva tijekom poplave su pretrpjela štetu na vatrogasnim vozilima i opremi. Grad Velika Gorica obećao je pomoć u sanaciji oštećenog.Tako je ovih dana uplaćeno dobrovoljnim vatrogasnim društvima ukupno 82 tisuće kuna za sanaciju štete. – Obećali smo da ćemo nadoknaditi svima, kako obiteljima stradalim u poplavi, obrtima, pa tako i našim dobrovoljcima koji su sudjelovali u akciji spašavanja i sanacije – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić. Novac su dobila ona društva koja su i podnijela zahtjeve i troškovnike za popravak vozila, a to su vatrogasna zajednica, DVD Gradići, Mraclin, Šćitarjevo, Velika Buna, Mičevec, Vukovina i Ribnica. gorica.hr

...19:35 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POKRETANJE RADA SA DJECOM PRIMARNI CILJ
[ # ]

DONJA JELENSKA

Plan rada DVD-a Donja Jelenska za tekuću godinu između ostalih aktivnosti obuhvaća renovaciju vatrogasne cisterne, postavljanje novih vrata na starom vatrogasnom spremištu te pokretanje rada s djecom- najavio je to na 103. skupštini predsjednik Društva Josip Horčićka.
Image and video hosting by TinyPic
U protekloj godini koja nije bila pretjerano radna najveću pažnju posvetili smo protupožarnoj preventivi i Društvo nije imalo niti jednu intervenciju"- rekao je Horčićka. U okviru ovogodišnje redovne izvještajne skupštine u DVD Donja Jelenska primljen je i jedan novi član.„Općina Popovača izdvaja značajna sredstva za rad Vatrogasne zajednice koja ta sredstva na kvalitetan način raspodjeljuje"- istaknula je u Donjoj Jelenskoj zamjenica općinskog načelnika Kristina Ričković- Rusan te čestitala na radu i ustrajnosti DVD-u kao jedinoj udruzi koja djeluje u ovom naselju.Zapovjednik Vatrogasne zajednice Općine Popovača Miroslav Belinić ovom prilikom istaknuo je kako se rješavanje problema sa vatrogasnom cisternom donjojelenskog DVD-a može očekivati u ovoj godini. popovača

...09:25 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NOVA 34 VATROGASCA
[ # ]

LAPŠINA

Vatrogasna zajednica Međimurske županije i Vatrogasna zajednica područja Mursko Središće - Selnica - Sveti Martin na Muri - Lapšina i Vratišinec, bili su organizatori, a DVD Lapšina k tome i vrstan domaćin Ispita za zvanje vatrogasac i vatrogasac I. klase.
Image and video hosting by TinyPic
Ispitu je pristupilo 20 kandidata za zvanje vatrogasac I. klase i svi su uspješno ispit položili. Uspješno je bilo i svih 14 kandidata za zvanje vatrogasac. Ispitu su prethodile dvomjesečne pripreme u učionicama i na terenu, a raduje spoznaja da se ispitu odazvalo čak 14 djevojaka. Priznanja su novim vatrogascima uručili čelni ljudi Vatrogasne zajednice Međimurske županije predvođeni zapovjednikom Ivanom Krištofićem, koji je izrazio zadovoljstvo što se povećala međimurska vatrogasna obitelj, a posebno se zahvalio DVD - u Lapšina za iznimno domaćinstvo.
međimurske novine

...07:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASNA VJEŽBA „SAJMIŠTE 2011“ :
[ # ]

PISAROVINA
Piše: Tomislav Stepić

Vježba vatrogasnih društava VZO Pisarovina pod nazivom „Sajmište 2011.“ održala se 10.veljače 2011 godine na prostorima sajmišta u Pisarovini sa početkom u 17.00 h. U vježbi koja je planirana kao završni rad novo obrazovanim dočasnicima sudjelovalo je 30 vatrogasaca iz 6 matičnih društava sa 5 vozila (3 NV,1 AC,1 zapovjedno). Vježba je podjeljena u tri dijela kronološkim redoslijedom:

Image and video hosting by TinyPic

1. dio- Tehnička intervencija oslobađanja priklještene osobe iz auta prilikom slijetanja u kanal. Vježbu su izvele dvije grupe po 8 vatrogasaca sa 2 vozila (NV DVD Donja Kupčina i Zapovjedno DVD Pisarovina). Zadatak prve grupe je bilo oslobađanje unesrećenog vozača iz vozila odmicanjem volana i upravljačkih papučica,a druge grupe oslobađanje unesrećene osobe sa stražnjeg sjedišta vozila.
2. dio-Spašavanje unesrećenog sa visina tehnikom preklapanja ljestava. Vježbu je izvela grupa od 5 vatrogasaca.
3. dio-Požar kuće u bivšem prognaničkom naselju. Sudjelovanje svih vatrogasaca i vozila.

Zadatak: postavljanje rasvjete,izviđanje,postavljanje zaštitnog voda, pretraživanje za unesrećenima u objektu,gašenje unutarnjom i vanjskom navalom, štićenje susjednog objekta,gašenje opožarenog objekta pjenom.Glavni cilj ove vježbe bio je samostalno vođenje intervencija novih dočasnika od same dojave do završetka vježbe te djelovanje vatrogasnih postrojbi zajednice prilikom noćnih intervencija. Analizom vježbe vatrogasnog instruktora DUZS-a,Zapovjednika i dozapovjednika (koji su i osmislili vježbu) ukazano je na pozitivne i negativne postupke u svrhu edukacije te je sama vježba ocijenjena uspješnom.

16.02.2011. ...18:48 [ Komentari (0) ] Isprintaj

KUPNJA KOMBIJA NEOPHODNA ZA ODLAZAK DJECE NA NATJECANJA
[ # ]

LEPROVICA

Veliki uspjesi ekipe vatrogasne djece starosti od 6-12 godina na natjecanjima održanim tijekom protekle godine s ponosom su isticani na godišnjoj skupštini DVD-a Leprovica. Upravo to je glavni razlog što se u Planu rada za ovu godinu našla i nabavka kombi vozila kojim bi najmlađim vatrogascima bilo mnogo jednostavnije odlaziti na natjecanja, a vozilo bi koristilo i njihovim starijim kolegama. Ideju su poduprli i predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Dugog Sela Zvonko Novosel, te predsjednik Gradskog vijeća Stjepan Bertek ipak dodajući da sve planove treba uskladiti s mogućnostima gradskog proračuna koji, kako se čulo, nikada do sada nije zakazao kad su bili u pitanju vatrogasci.
Image and video hosting by TinyPic
Društvo lani nije imalo ni jednu intervenciju na požarima, što je po svemu sudeći i znak dobrog rada na prevenciji, ali su stoga dobrovoljni vatrogasci kojih u Leprovici ima čak 95, unatoč tome što selo broji svega šezdesetak domaćinstava, svoje vrijeme posvetili uređenju svog vatrogasnog doma i mjesta u kojem su uredili park i igralište, te izvršili čišćenje obližnjih kanala.

Plan aktivnosti sličan je i za ovu godinu kada se namjerava popraviti krov na domu u čemu se očekuje potpora Grada Dugog Sela. Uz četrdeset tisuća kuna potrebnih za obnovu krovišta, te 130 000 kuna za kupnju vozila i 35 000 kuna prenijetih iz protekle godine, dobrovoljni vatrogasci iz Leprovice prihvatili su prilično izdašan financijski plan koji iznosi 252 000 kuna.
dugo selo

...11:04 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI JVP METKOVIĆ NAJMOĆNIJI U HRVATSKOJ
[ # ]

METKOVIĆ

Da su naši vatrogasci tako jaki, to znam odavno, ali da su toliko močni da smjenu ili ti ga 12 - satno dežurstvo može odrađivati jedan čovjek, e tome se nisam nadao. Naime zbog odlaska pojedinih vatrogasaca na godišnje odmore, vatrogasci iz Metkovića rade u turnusu 12-24,12-48 i to na način, 1-2 i 2-2, 1-2 i 2-2, te 2 puta po 2-2 ili u prijevodu, od četiri smjene u četiri dana, dvije dnevne smjene rade sa jednim vatrogascem, dvije sa dva vatrogasca, dok noćne smjene odrađuju po dva vatrogasca.
Image and video hosting by TinyPic
Ali, da, dobro ste čuli, danas je na dežurstvu od 7-19 jedan vatrogasac,od 19-7 h dva vatrogasca, sutra od 7-19 jedan vatrogasac, od 19-7 dva vatrogasca, prekosutra i izaprekosutra od 7-19 rade dva vatrogasca, a od 19-7 Ddva vatrogasca.

A što reći, nego da je Metković stvarno grad koji ekonomično raspolaže sa svojim resursima i ljudstvom , da mu je za ovaj posao dovoljno ukupno, čitaj ukupno 7 VATROGASACA ! Nevjerovatno, ali istinito!!!!!

bravo JVP METKOVIĆ !!!!!
blog vatrogasci Metković

...09:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U PROŠLOJ GODINI IMALI 33 INTERVENCIJE
[ # ]

KOTORIBA

Članovi DVD-a Kotoriba u prošloj su godini intervenirali 33 puta. Šest požarnih intervencija bilo je na bivšoj deponiji smeća, pet puta se zapalilo nisko raslinje, a dva požara bila su na obiteljskim kućama. Sudjelovali su u gašenju dva požara u okviru tvrtki i to kada se zapalila suha šiba i trafostanica.

Image and video hosting by TinyPic

U svojoj evidenciji imaju i 15 uspješnih intervencija koje su bile tehničke naravi, rečeno je na 123. godišnjoj skupštini društva. DVD Kotoriba danas ima 90 aktivnih članova, sudjeluju u svim općinskim manifestacijama, a u sklopu Dana općine bili su organizatori 6. Vatrogasnih igara bez granica

– Hvala vam što se brinite za sigurnost Kotoripčana, poručio im je predsjednik Općinskog vijeća općine Kotoriba Željko Šebeštjan. Općina iz proračuna za njihov rad izdvaja 80 tisuća kuna. Tajnik VZMŽ Dragutin Trupković na skupu je vatrogascima uručio diplome.

Za 10 godina rada diplome su primili Bojan Vugrinčić i Goran Štefok, 20 godina u društvu je Nenad Vuk, za 30 godina rada nagrađen je Julije Jauk, dok su diplome za 40 godina dobili Stjepan Nađ i predsjednik društva Gabrijel Friščić. Kolegi novinaru Mladenu Grubiću uručena je diploma počasnog vatrogasnog časnika.
e-međimurje

...08:47 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAHVALJUJUĆI VATROGASCU SPAŠEN U POSLJEDNJI TRENUTAK
[ # ]

PEKING

Nakon što je jedan mladić u Kini odlučio skočiti s vrha 40 metara visoke zgrade, do njega su došli vatrogasci, a jedan od njih uhvatio ga je u zadnji čas i tako mu spasio život. Kinez (23) se posvađao s djevojkom, pa se nakon toga odlučio na samoubojstvo. Popeo se na vrh zgrade od 13 katova, pa je na samom rubu uz ogradu stajao dva sata.



U međuvremenu na mjesto događaja stigli su vatrogasci i pregovarači kako bi mladića odgovorili od skoka.U jednom trenutku vatrogasac je pokušao oko mladića staviti sigurnosni pojas, na šta je 23-godišnjak pustio ogradu, ali ga je vatrogasac u zadnji čas uhvatio. U pomoć su mu priskočili ostali koji su se nalazili na vrhu zgrade, pa je mladić spašen.
intermezzo.ba

...08:15 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVADESETAK INTERVENCIJA VATROGASACA ZBOG NEKONTROLIRANOG SPALJIVANJA KOROVA - SPALJIVANJE SAMO UZ DOZVOLU
[ # ]

LABIN

Istarska policija upozorava građane da je često uzrok požara nekontrolirano spaljivanje korova i suhe trave čemu svakako pridonose vremenske prilike, isušenost tla i biljne vegetacije. Ovakvi se požari zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte, te ugroziti ljudske živote. Županijskom odlukom o uvjetima loženja vatre na otvorenom prostoru utvrđuju se mjere za sprječavanje pojave požara i njegovog širenja, kao i vremenska razdoblja kada su na području Istarske županije povećane opasnosti od požara.

Također je određeno da su Javne vatrogasne postrojbe jedinice lokalne samouprave, na čijem području se vrši loženje vatre na otvorenom, nadležne za izdavanje potrebitih odobrenja, pri čemu će naložiti mjere i postupke koje je tražitelj odobrenja dužan poduzeti. Zapovjednik Javne vatrogasne postaje Labin, Darko Vitasović izdvojio je kako su ove godine imali 20 intervencija. Svi su imali dozvolu za paljenje korova, no nisu dobro kontrolirali zgarište. Što se pribavljanja dozvola za spaljivanje korova tiče, Vitasović je izdvojio (Prilog Darko Vitasović) . Javna vatrogasna postaja Labin stanje na trenu prati senzorima, a policija obilazi područje. Ukoliko zateknu građane da pale korov bez dozvole protiv njih se podiže prekršajna prijava.
radio labin

15.02.2011. ...22:58 [ Komentari (0) ] Isprintaj

FRANE POKAZAO IVI JOSIPOVIĆU SNIMKE KOJE SU DOKAZ U ISTRAZI
[ # ]

ZAGREB

Frane je sa sobom donio fotografije i snimke o toplinskom stanju na Kornatu, koje je pokazao predsjedniku. Snimke dokazuju da nije bio eruptivan požar, kaže Frane.

Image and video hosting by TinyPic

Predsjednik Ivo Josipović primio je u 12.30 sati u svom uredu jedinog preživjelog vatrogasca kornatske tragedije, Franu Lučića i njegove roditelje. Razgovarali su o kobnom 30. kolovozu 2007. godine, kada je u akciji gašenja požara na Kornatu poginulo 12 vatrogasaca. Na razgovor je Frane Lučić došao "kako bi zatražio pomoć da bi se utvrdila istina".

- Nema ni jednog razloga da se istina skriva ili da se ne bi ustvrdila istraga svim onim sredstvima koja jesu dostupna pravnoj državi. Postupak je u tijeku i uvjeren sam da će pravosudna tijela otkriti istinu i po potrebi kazniti krivca - rekao je predsjednik Josipović.

- Po meni, to nije bio eruptivni požar - rekao je Frane koji je sa sobom donio fotografije i snimke koje je pokazao predsjedniku.
- Riječ je o materijalu koji je otprije bio poznat, naravno da ću to proslijediti DORH-u. Radi se o određenim snimkama koje ukazuju na toplinsko stanje na terenu i ono što se moguće događalo u vrijeme kada se nesreća dogodila - rekao je Josipović.
24 sata

...16:10 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BEOGRADSKI VATROGASCI SPASLI 331 ŽIVOT!
[ # ]

BEOGRAD

Spašavaju od smrti i ne traže zahvalnost!Beogradski vatrogasci su tokom 2010. godine spasili sigurne smrti 331 osobu!U istom periodu intervenirali su 5.139 puta i ugasili 3.379 požara. Pomagali su žrtvama prometnih nesreća, vadili poginule iz automobila, razvaljivali vrata stanova u kojima se dogodio zločin ili je netko umro, a stigli su osvojiti i prvo mesto na natjecanju „timova za ruševine“ u konkurenciji 12 država Balkana. Kako kažu, ništa im nije teško jer „samo rade svoj posao“.Najsretniji smo kad pomognemo nekome. Nema tih novaca niti radosti koja može zamjeniti taj osjećaj
Image and video hosting by TinyPic
Reporteri Kurira proveli su jedan dan sa ekipom Druge čete Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd i uvjerili se u njihovu skromnost i entuzijazam.- Najsretniji smo kad sačuvamo nečiji život. Nema novaca niti radosti koja može zamjeniti taj osjećaj sreće - kaže Bojan Lazić, vođa grupe.

Nasmijan kao da ne radi jedan od najtežih poslova, objašnjava da je iskustvo najvažnije, jer „su sve intervencije po nečemu slične“.
- Znamo koliko je svaka sekunda bitna jer može značiti nečiji spašen ili izgubljen život. Kad uljećemo u plamen i dim, samo o tome razmišljamo. Nikome od nas ne pada na pamet da misli na sebe - kaže Lazić.

On radi već deset godina. Na neki način to je obiteljska tradicija, jer mu je i otac bio vatrogasac.- Jedino je brat omanuo i otišao u policiju - kaže šeretski dok se njegove kolege s odobravanjem smiju.

U priči ih prekida glas s razglasa:- Posada kola dva u vozilo!Svi skaču sa stolica. Četvorica vatrogasaca u trku izlaze. Gori napuštena tvornica u Novom Beogradu. Nema ozljeđenih. Sa uključenom sirenom i rotacijom probijaju se kroz gužvu i stižu.
- Ruši crijep! Stavi masku, ima mnogo dima! - čuje se vođa tima.Nekoliko minuta poslije požar je ugašen, a oni se nasmijani vraćaju u bazu. Bila je ovo jedna od lakših intervencija.

Ne tražimo zahvalnost
- Nitko od ljudi koje smo izvukli iz plamena ili slupanog automobila nije kasnije došao da nam zahvali. To nam ne smeta jer mi zahvalnost i ne tražimo. Samo radimo svoj posao najbolje što možemo - kaže Bojan Lazić.

Zaboli ih nesreća
- Jednom smo išli na udes u kojem su dvojica mladića poginula, dok je njihov prijatelj bio teško ozljeđen, ali zarobljen u smrskanom automobilu pa mu lječnici nisu mogli prići. Žurili smo da što prije isječemo lim, ali kad smo to uradili, on je umro. Bio je to užasan trenutak. Osjetio sam se potpuno prazan - kaže Lazić.

Vozač tražio da ga vrate u slupani punto
Vozač „punta“ ostao je zarobljen u slupanom vozilu. Poslije dvadesetak minuta, vatrogasci su ga izvukli a pri tome mu se podigla odjeća. Kad su ga spustili na hladna nosila, vozač se požalio na hladnoću i jedva govoreći ih zamolio:- Vratite me unutra...
kurir

...13:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZDRUŽENA VJEŽBA ZA DAN SVETOG FLORIJANA
[ # ]

ČEPELOVAC
Piše: Dragutin Rendić

U subotu 12. veljače u Društvenom domu Čepelovac održana je redovna godišnja skupština DVD-a Čepelovac na kojoj su osim predstavnika susjednih društva, udruga prisutan bio i gradonačelnik Đurđevca Slavko Gračan, predsjednik VZG Đurđevca i zapovjednik JVP Đurđevca Marijan Kicivoj, zapovjednik VZG Đurđevca Ivan Tomašek i drugi. Prisutne pozdravio je i zatim otvorio rad skupštine predsjednik Slavko Horvat. U izvještaju o radu u protekloj godini Slavko Horvat istaknuto je angažiranje članstva na raznim intervencijama, a posebno na ispumpavanju vode. Nije zaboravio pohvaliti rad mladih članova koji su prošle godine primljeni u društvo, a veliki dio njih upućen je na tečaj za ispitanog vatrogasca. Planom rada za ovu godinu osim provedbe svih zadataka po Zakonu o radu DVD-a planira se među ostalim održati združena vatrogasna vježba za Dan Svetog Florijana na kojoj bi zajednički sudjelovalo više susjednih društava.
Image and video hosting by TinyPic
U rad skupštine uključio se i Slavko Gračan pohvalivši rad društva a posebno istaknuo zalaganje i rad mladih koji će sutra biti glavni nositelji svih aktivnosti društva. Ivan Tomašek pohvalio je dobru suradnju društva sa VZ grada Đurđevca i JVP Đurđevac posebno pohvalivši zapovjednika Matiju Prelca, koji se kao član interventne postrojbe posebno istaknuo prošle godine na protupožarnim aktivnostima u priobalju. Planove VZ grada Đurđevca prema vatrogascima Čepelovca izvijestio je prisutne Marijan Kicivoj i zamolio domaćine da što prije dostave popis opreme koja je potrebita za rad ovog društva. Zaželio je i uspješan završetak nastave za ispitanog vatrogasca, koji je upravo u toku.
vatrogasac.net

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SASTANAK SA OVOGODIŠNJIM SLAVLJENICIMA TE PREDSTAVLJANJE NOVOG VATROGASNOG VOZILA ROSENBAUER NEW AT
[ # ]

STUPNIK
Piše: Damir Marenić

Danas je Stupnik ugostio predstavnike Zajednica gradova, općina te DVD-a pod nadležnošću VZZŽ-a koji ove gone slave svoje obljetnice . Uvodnu riječ dao je županijski zapovjednik Josip Novosel te predočio dnevni red među kojima su se našle teme poput naputka HVZ-a o održavanju obljetnica, termini održavanja obljetnica te vatrogasna odlikovanja i priznanja putem „Vatrogasne mreže“.

Pierce CAFS. Pierce CAFS.

Image and video hosting by TinyPic

Predsjednik VZZŽ-a Stjepan Ptiček osvrnuo se na nedostatke u održavanju samih obljetnica između ostalog izdvajamo da protokol ne treba trajati cijeli dan, „Rastezanjem protokola radimo kontraefekt kod samih sudionika i njihovih gostiju“ , naglašava Ptiček te dodaje „Ljudima treba biti ugodno i da se što više druže a ne obrnuto“.Također treba pripaziti na satnicu, doček gostiju ne smije dugo trajati, pokazna vježba mora biti atraktivna, nedopustivo je da vatrogasci dolaze nepropisno odjeveni, jednostavno to treba biti promocija vatrogastva a ne izazivanje podsmijeha. Ukoliko se to nije u stanju održati bolje da ga nema.

Nadalje treba pripaziti da nema previše praznog hoda u samoj organizaciji, svečana sjednica ne smije biti preduga nego kratka i konstruktivna, kod dodjele priznanja obrazložiti zašto je netko dobitnik vatrogasnog odličja. Najgore što nam se može dogoditi je masovna podjela priznanja i odličja jer time gubi na smislu.

Nakon toga određeni su termini obljetnica onih društava i zajednica koje su već to odlučile na svojim sastancima. Tako je ove godine predviđeno 37 obljetnica u vatrogasnoj zajednici zagrebačke županije što nije mala brojka i koje treba svrstati u kalendar događanja . Za sada najviše obljetnica predviđeno je za mjesec lipanj. VZZŽ svojim pravilnikom o financiranju obljetnica također će nastojati da pripomogne u samoj organizaciji obljetnica ali naglasak jestavljen na zajednice kao nositelje te lokalnu samoupravu.

Što se tiče prijedloga za dodjelu vatrogasnih odličja i priznanja naputak HVZ-a je da se to uradi putem aplikacije „Vatrogasne mreže“. Naime zajednice i društva dužne su preko svojih operatera unijeti podatke o članovima društava i zajednica u „Vatrogasnu mrežu“ kako bi se ubuduće mogao pratiti rad pojedinca ,društva odnosno zajednice.

Image and video hosting by TinyPic

Nakon sastanka upriličena je prezentacija vatrogasnog vozila "Rosenbauer AT New" iz programa Mi Stara koju je prezentirao g. Mario Starčić. U sklopu prezentacije novog vozila održala se dodatna prezentacija Rosenbauerovog vatrogasnog programa.

...09:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASAC IZ POLJSKE DOBIO 6 MJESECI ZATVORA ZA SMRT LJUBUŠAKA!
[ # ]

LJUBUŠKI

Općinski sud u Ljubuškom je obznanilo nepravomoćnu presudu zbog teškog kaznenog djela protiv sigurnosti javnog prometa i izreklo osudu od šest mjeseci zatvora 49-godišnjem Poljaku Jaceku Adamu Wasiku, vatrogasnom inspektoru, optuženom za pogibiju Ljubušaka Ilke Vukšića, 36-godišnjeg oca dvoje djece, koji je 9. kolovoza podlegao ozljedama u mostarskoj bolnici nakon što se u 20.15 sati u ljubuškom mjestu Studenci silovito sudario s golfom III poljskih oznaka.Vozač Jacek Adam Wasik branio se sa slobode i dalje ima zabranu napuštanja Hercegovine, pa već pola godine stanuje u mjestu Vionica kod Čitluka, piše Večernji list. .... pročitaj više

...08:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VELIKO JE SRCE ZAGORSKO
[ # ]

ČAJKOVCI

Prošle subote delegacija DVD Klenovec na čelu s predsjednikom Josipom Lupinskim i zapovjednikom Slavkom Krklecom posjetila je slavonsko selo Čajkovci u Brodsko-posavskoj županiji. I ovom prigodom spremnost Zagoraca da pomognu i otvore svoje široko srce izazvala je oduševljenje i radost domaćina. Prvo su prošle godine vatrogasci Klenovca poklonili vatrogasno vozilo s opremom, prije dva mjeseca kombi vozilo, a ovog puta darivanju su pripomogli i iz DVD-a Desinić sa zaštitnim odijelima kojima su Klenovčani dodali još i kacige.

Tako su sada, kaže predsjednik DVD-a Čajkovci, Ivica Novoselović, od donedavno slabo opremljenog DVD-a postali značajna vatrogasna postrojba. Susretu su bili nazočni predsjednik VZ Brodsko-posavske županije Milan Šulter i županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Županić, a iz naše županije v.d. predsjednik Boris Uhernik i zapovjednik VZO Hum na Sutli, Marijan Čuček. Druženju vatrogasaca i međusobnim razmjenama utisaka priključili su se i načelnica općine Vrpolje Ankica Zmajić i predsjednik općinskog vijeća Ivan Pralas.
radio krapina

...08:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GRAD ZADAR JE U BANKROTU
[ # ]

ZADAR
Piše: Nives Rogoznica

Saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović (SDP) je na jučerašnjoj konferenciji za novinare najavila kako će od Državnog odvjetništva zatražiti da ispita kuda je nestao novac od prodaje stanova u vlasništvu Grada Zadra za kojeg je Državna revizija u svom izvještaju za 2009. godinu utvrdila kako je potrošen za tekuće proračunske potrebe.

Upada u oko podatak da Zadarska županija ima 104 zaposlena na 162.045 stanovnika, dok primjerice Međimurska županija ima 63 zaposlena na 120.000 stanovnika, a i tamo smatraju da zaposlenika ima previše. Državna revizija je primijetila da je Županija iskazala potraživanje u iznosu od 5,6 milijuna kuna, dok je Porezna uprava rekla da ona iznose 11,2 milijuna kuna, pa je potrebno utvrditi koji je podatak točan. Osim Općine Galovac koja je dobila nepovoljno mišljenje, mnoge su druge općinske uprave sredstva koristile nenamjenski.

Općina Gračac dobila je brojne prigovore Revizije, Općina Pakoštane je poslove održavanja cesta povjerila izravno i bez potpisanog ugovor. U Općini Polača sredstva od kapitalne pomoći i prodaje općinskog zemljišta trošila su se za tekuće potrebe umjesto za istraživanje bušotina podzemnih voda, navela je Antičević Marinović dodajući kako je među onima koji su neuredno poslovali i Vatrogasna zajednica Zadarske županije koja, između ostalog, na dohotke nije uplaćivala poreze i doprinose.
.... pročitaj više

...07:08 [ Komentari (0) ] Isprintaj

I DALJE U VRHU DRŽAVE, SLIJEDI LI OVE GODINE SAM VRH?
[ # ]

BIJELA GORICA

Natjecateljska ekipa DVD-a Bijela Gorica prošlu je natjecateljsku sezonu završila u samom vrhu države. Mnogi su im zaželjeli da ove godine postanju najbolji u državi.

Image and video hosting by TinyPic

Vatrogasni dom u Bijeloj Gorici bio je ispunjen do posljednjeg mjesta. Redovna skupština, mnoštvo prijatelja i štovatelja rada ovog vatrogasnog društva došlo je odati priznanje za veliki trud kojeg su članovi društva uložili u natjecateljskoj sezoni. Natjecateljska ekipa DVD-a Bijela Gorica prošle je godine 28 puta nastupila na natjecanjima diljem Lijepe naše. U pravilu su bili među prvih pet ekipa. O nastanku i radu društva tijekom prošle godine govorio je zapovjednik Andrej Hrust.

Društvo je osnovano 1968. godine u vremenu požara koji su harali ovim krajem. Društvo je radilo neprekidno svih ovih godina, uglavnom na preventivi, obrazovanju članova, razvijanju natjecateljskog duha i naravno opremanju. Danas je u društvu aktivan 41 član. Preventivne mjere poput pregleda hidranata su izvršene, tijekom prošle godine je kupljeno 10 novih radnih odijela za mlađu ekipu koja je također ponos društva.

Radi se o mladoj ekipi starosne dobi 13 do 17 godina, koja vrijedno radi i ima već jedan pehar u vitrinama, dok je starija ekipe prošle godine osvojila 38 pehara. Svaki deveti dan, pehar jedan. Svaka čast. Prošle godine se promijenilo krovište na domu te je u tu investiciju uloženo dosta novca, a uz vlastiti rad i novac, pripomogli su općina Marija Gorica, mjesni odbor Kraj Gornji i Vatrogasna zajednica Marija Gorica.
prigorski kaj

14.02.2011. ...19:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODGOĐENO SUĐENJE DRAŽENU SLAVICI
[ # ]

ZADAR

Odgođeno je ročište za suđenje Draženu Slavici, vatrogasnom zapovjedniku osumnjičenom za smrt 12 vatrogasaca na Kornatu. Ročište na zadarskom Županijskom sudu bilo je zakazano za 23. i 24. veljaču, no odgođeno je, a novo je zakazano za 15. i 24. ožujka 2011.g. u 09,30 sati. 'Predlaganje ročišta za glavnu raspravu je prema nalogu predsjednika sudskog vijeća izvršeno radi toga što je sudac, član raspravnog vijeća, zauzet suđenjem u drugom postupku tog dana', stoji u priopćenju Županijskog suda u Zadru. Na sljedećem ročištu svoju stranu priče trebali bi iznijeti vatrogasci Josip Zoričić, Mario Jozić, Mate Bačić i Mario Cvitan. Nakon toga u sudnici će svjedočiti pilot kanadera Stjepan Lesković i posada helikoptera. ogulin.info

...16:45 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U SABORSKOM ODRŽANA REDOVNA IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA DVD-a
[ # ]

SABORSKO

U Saborskom je, 12.veljače, održana redovna izvještajna skupština DVD-a Saborsko, na kojoj je između ostalih točaka dnevnog reda navažnija bila dodjela diploma dvadeset dvojici novih vatrogasaca, koji su nedavno položili ispite za zvanje Vatrogasac. S dosadašnjim starim vatrogascima DVD Saborsko sada ima 47 vatrogasaca s položenim vatrogasnim ispitom.
Image and video hosting by TinyPic
Skupština je započela intoniranjem himne Republike Hrvatske i vatrogasne himne te je minutom tišine odana počast svim preminulim vatrogascima. Sve nazočne pozdravio je predsjednik DVD-a Saborsko Marko Bićanić i podnio izviješće o radu za proteklu godinu, a zatim je nastavljen službeni dio skupštine, na čijem su dnevnom redu bile slijedeće točke: Financijsko izvješće za 2010. godinu., Financijski plan za 2011., Plan rada za 2011., Izvješće nadzornog odbora, Obraćanje Gostiju, Podjela diploma o položenom ispitu za zvanje Vatrogasac i Razno.
saborsko.net

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GODIŠNJA SKUPŠTINA DVD-a ŠTIVICA
[ # ]

ŠTIVICA
Piše: Višnja Mikić

U vatrogasnim društvima počelo je održavanje redovnih godišnjih skupština. Tako su u subotu 12.02. svoje skupštine održala DVD-a u Baćindolu, Godinjaku, Štivici i u još nekim mjestima. Za sljedeću subotu, kako saznajemo, najavljeno je najmanje šest. Pratili smo jedno od održanih, onu u Štivici.

Image and video hosting by TinyPic

Nakon himne Lijepoj našoj, zatim vatrogasne himne i minute šutnje za poginule i umrle vatrogasce sve je pozdravio Karlo Emanović, predsjednik DVD-a Štivica. Na skupštinu u Štivicu tradicionalno stiže priličan broj društava, pa smo i ovom prilikom nabrojili predstavnike 23 društva i to: iz Botinca i Kustošije – iz Zagrebačke županije, potom iz Zakorenja, Ivandola i Velike – iz Požeško-slavonske županije, a zatim društva iz Brodsko-posavske županije: Sičice, Dragalić, Nova Gradiška, Brodski Stupnik, Rešetari, Adžamovci, Staro Petrovo Selo, Komarnica, Nova Kapela – Batrina, Lužani, Živike – Pričac, Malino, Oriovac, Donji Andrijevci, Vrbova, Tisovac, Gornji Bogićevci i Bili Brig.

78- oj redovnoj skupštini DVD-a Štivca bio je nazočan i zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice Hrvatske Mijo Brlešić, potom predsjednik Vatrogasne zajednice Županije Brodsko – Posavske Milan Šulter, predstavnik VZO Staro Petrovo Selo Zlatko Panić, predsjednik Općinskog vijeća Staro Petrovo Selo Stanko Mikić, predsjednik Mjesnog odbora Štivica Zlatko Kausal, predstavnici Lovačke udruge, vlč. Stjepan Štefanek, brojni sponzori i suradnici DVD-a Štivica.

Izvješće o radu društva podnio je predsjednik, Karlo Emanović, izvješće zapovjednika Ivica Bajušić, blagajničko izvješće Ivo Kausal, a u ime Nadzornog odbora Dubravko Jakičić. Iz svih izvješća vidljivo je da se štivičko društvo hrabro nosilo s recesijom i nedostatkom financijskioh sredstava, pa su prošle godine sredstva za natjecanja često osiguravali iz vlastitih džepova, posebno kad je u pitanju bio rad s djecom i mladeži. Zbog toga su ih svi pohvalili.

Neki od gostiju skupštine prije samog skupa su posjetili najstarijeg štivičkog vatrogasca, Nikolu Radelića, koji je u 104. godini života. U raspravi na skupštini pohvaljeni su napori štivičkih vatrogasaca, rad s djecom i mladima kao i uspješna sudjelovanja na natjecanjima. Predstavnik DVD-a Nova Kapela – Batrina, Ivan Prpić pozvao je na ovogodišnju veliku svečanost u Novu Kapelu u kolovozu, na obilježavanje 120. godišnjice DVD-a. Zaslužnim vatrogascima iz Štivice predana su priznanja i zahvalnice, a zahvalnice su dobili i oni koji kontinuirano pomažu ovom DVD-u.
novagra

13.02.2011. ...14:49 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DOĆEK HAJDUKOVA ROĐENDANA BEZ IJEDNOG IZGREDA !
[ # ]

SPLIT
Piše: Ines Brajević

Image and video hosting by TinyPic

Veličanstveni doček stototg Hajdukova rođendana u Splitu zaslužio je svaku pohvalu i po pitanju posla kojeg su imale gradske dežurne službe.Iako je bilo za očekivati kako će se barem jedna od tisuće točno u ponoć ispaljenih signalnih raketa i zapaljenih bengalki oteti kontroli kontroli i možda izazvati barem manji požar, osim nekoliko užganih kontejnera, vatrogasci nisu imali značajnijih intervencija.Najjači su dobro raspoloženje održavali alkoholom, ali nije bilo ni ozlijeđenih osoba niti su po Splitu zabilježena znatnija oštećenja. Nadamo se da će u ovakvom raspoloženju proteći i nedjelja. Za svaku pohvalu! dalmacija news

...13:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NABAVA KOMBI VOZILA
[ # ]

KUNOVAC
Piše: Dragutin Rendić

Jedan od prioriteta plana malog ali vrijednog DVD-a Kunovec u ovoj godini bit će među ostalim nabavka kombi vozila za prijevoz opreme i ljudstva. Predviđeno je planom rada podnesenom od strane zapovjednika društva Ivana Blažica na redovnoj godišnjoj skupštini održanoj u subotu 12 veljače u Kunovcu. Planom se predviđa i školovanje članova, aktivnosti na protupožarnoj zaštiti i operativnom djelovanju, natjecanjima i vježbama, rad s mladima a posebno sa natjecateljskim ekipama. Nadalje razvijati dobru suradnju s lokalnom upravom i samoupravom te susjednim društvima a posebno sa JVP Koprivnica.
Image and video hosting by TinyPic
Planom je predviđeno da se ove godine za rad društva utroši oko 37.000 kuna. Izvještaj i plan prihvačeni su od članova, koji su se u velikom broju okupili u Društvenom domu Kunovec. Prisutni bili su i predstavnici sedam DVD-a, udruga ovog mjesta, načelnik općine Koprivnički Ivanec Božidar Vrabelj sa suradnicima, zapovjednik Požarnog područja Koprivnica i JVP Koprivnica Slavko Tucaković, prijatelj ovog društva Stjepan Varmuža i drugi. Prisutne prije početka rada pozdravio je predsjednik Ivica Kovač. Gosti i uzvanici također su sudjelovali u radu skupštine dajući podršku radu društva.
vatrogasac.net

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

UNATOČ POTEŠKOĆAMA GODINU ZAVRŠILI USPJEŠNO
[ # ]

DONJA BATINA

DVD Donja Batina održalo je svoju redovnu godišnju skupštinu. Govoreći o 2010. godini, predsjednik DVD-a Vlado Varga naglasio je kako je godina bila uspješna ali i teška zbog financijske situacije u drugoj polovici godine. No unatoč tome promijenili su stolariju na sali i ulaznim vratima, te kompletno uredili oštećenja zidova. Izvođač radova, firma Preis Super pri tome je donirala jedan PVC prozor vrijednosti 4.950 kuna. Također kod izgradnje spremišta tvrtka Plin Konjšćina besplatno je premjestila plinovod i brojilo, dok je preseljenje unutarnje mreže do mjernog mjesta donirao Dragutin Pavlin.

Uz ove aktivnosti batinski vatrogasci lani su upriličili i svečano otkrivanje i blagoslov kipa sv. Florijana ispred vatrogasnog doma. Loša finacijska situacija u gradu, koji je društvu jedini izvor financiranja, odrazio se potkraj prošle godine i na stanje u DVD-u te su radi pomanjkanja sredstava odjavili kombi vozilo za intervencije, a iskapčanje struje i telefona prebrodili su posudbom novaca od gradske Vatrogasne zajednice.

Što se tiče operative, zapovjednik DVD-a Donja Batia Zvonko Martinec na skupštini je izdvojio dvije intervencije; 11 članova društva uspješno je položilo tečaj za dočasnike; muška A ekipa postigla je dobar rezultat na natecanju u Paukovcu; a kako nije bilo dovoljno sredstava ženska natjecateljska ekipa lani je na žalost pauzirala s natjecanjima. Društvo je sudjelovalo i na vatrogasnom hodočašću u Mariji Bistrici. Na kraju skupštine, kojoj su nazočili i predstavnici grada Zlatara, te županijske i gradske Vatrogasne zajednice, izražena je želja da se u rad DVD-a Donja Batina uključi čim više mještana posebno zato jer se bliži 80. godišnjica društva
krtica

...10:12 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI RISKIRALI ŽIVOT ZBOG PLASTIČNOG LABUDA
[ # ]

STRAUBING

Njemački vatrogasci su izveli opasnu noćnu akciju pokušavajući spasiti labuda iz zamrznutog ribnjaka. Kada su stigli do njega, shvatili su da je od plastike.
Image and video hosting by TinyPic
Mnogobrojni prolaznici u gradu Straubing u Njemačkoj su uputili telefonske pozive vatrogascima kada su u prolazu pored zaleđenog ribnjaka ugledali labuda koji se nije micao.U akciji spašavanja je sudjelovalo čak 25 vatrogasaca koji su riskirali svoje živote hodajući po tankom ledu kako bi spasili labuda. Nakon pretrpljenog straha od upadanja u ledenu vodu, vatrogasci su shvatili da se radi o plastičnom labudu.

"Informacije koje smo dobili telefonom nisu bile dovoljno točne. Dugo smo tražili ribnjak. Kada smo ga napokon pronašli, ugledali smo i labuda koji je bio na sredini ribnjaka. Operacija spašavanja je bila izuzetno opasna, jer smo morali hodati po veoma tankom ledu. Kada smo stigli do labuda, shvatili smo da je od plastike. Na tom je mjestu postavljen kako bi plašio ptice i spriječio ih da jedu ribu. Sretni smo što nitko nije nastradao, a ovo je u svakom slučaju bila korisna vježba", rekao je jedan od vatrogasaca.
sarajevo-x.com

12.02.2011. ...14:20 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U OBNOVU ĆE VATROGASNI DOM, AMBULANTA I DOM MLADEŽI
[ # ]

BROĐANCI

Općina Bizovac, prema riječima Srećka Vukovića, ove godine u Brođancima kreće u tri projekta: obnovu ambulante, Doma mladeži i Vatrogasnog doma, a od ukupno potrebnih 810.000 kuna, osigurala je u proračunu 530.000 kuna.
Zgrada mjesne ambulante sagrađena je prije 30-ak godina, a u njoj tri puta tjedno ordinira dr. Blaženka Novak, specijalistica obiteljske medicine.Korisnici ove ambulante su mještani Brođanaca, Habjanovaca i Novaka Bizovačkih. “Ispod zgrade nalazi se nekvalitetno napravljen podrum jer se preko cijele godine u njemu nalazi podzemna voda.

I krovište Vatrogasnog doma također prokišnjava. Još je veći problem toranj koji ima ravni krov na kojem se nalazi sirena. Taj je krov zbog vibracija prilikom rada sirene potpuno propao, tako da se voda slijeva u spremište ispod tornja. Da bi se spriječila daljnja devastacija, sirena se mora premjestiti na metalnu konstrukciju, koju treba napraviti pokraj zgrade, u dvorištu. Nakon sanacije stropova oličit će se cijela unutrašnjost zgrade.
pročitaj više

...13:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BROJU 112 LANI 150 TISUĆA POZIVA
[ # ]

OSIJEK

Gotovo 150.000 poziva pristiglo je prošle godine u Županijski centar 112 u Osijeku, a time je broj poziva u odnosu na 2009. godinu porastao za čak 50 posto, rečeno je na jučerašnjem obilježavanju Dana jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112. Cilj obilježavanja Dana broja 112 bolje je informiranje građana o toj službi, njezinim funkcijama i ovlastima te prednostima jedinstvenog broja kojim se povezuju i bolje usklađuju sve hitne službe. Upravo edukacijom i informiranjem građana smanjen je broj zlonamjernih poziva koji su u počecima rada službe 112, u rujnu 2005. godine, činili približno polovicu ukupnog broja poziva.

Danas je broj zlonamjernih poziva sveden na minimum i iznosi tek 0.2 posto. “Neki se još uvijek odlučuju zabavljati alarmiranjem hitnih službi, a takav smo slučaj imali prije nekoliko dana. Pristigao je poziv uznemirene muške osobe koja je uz puno galame opisivala prometnu nesreću u kojoj mu je poginuo otac, a majka i brat su teško stradali. Na teren su poslani vatrogasci, policija i hitna pomoć da bi se na kraju utvrdilo da događaja nije bilo.

Uz pomoć prikaza broja s kojeg je poziv stigao te tonskog zapisa, a svaki se poziv snima, utvrđeno je tko je uputio zlonamjeran poziv te ga je policija idućeg dana privela”, objašnjava Zvonko Grgec, pročelnik Područnog ureda Osijek Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Počinitelja se sankcionira isključivanjem iz fiksne ili mobilne telefonske mreže, a podiže se i kaznena prijava te se traži nadoknada troškova nastalih intervencijom. No problem u lažnim pozivima je višestruk ukoliko se za vrijeme intervencije na lažni poziv dogodi stvarna nesreća. Hitne službe koje su već na terenu znatno sporije reagiraju pa stvarno unesrećeni mogu predugo čekati dolazak pomoći.

Neki bi samo razgovarali
Od operatera koji se javljaju na uistinu šarolike pozive saznajemo kako nije rijetkost da netko nazove samo da bi popričao ili se požalio na neki svakodnevni problem. “Imamo stalnih pozivatelja kojima samo treba netko tko će ih saslušati, a mi se trudimo biti maksimalno pristojni i kulturni te i njima na neki način pomoći”, kaže operater Damir Križan te dodaje kako se nerijetko spašavaju i domaće životinje i kućni ljubimci iz raznih bizarnih situacija.
glas slavonije

...12:20 [ Komentari (0) ] Isprintaj

KOD NOVSKE IZGORJELO 50 HEKTARA RASLINJA
[ # ]

NOVSKA

Nešto poslije 19,30 sati vatrogasci su uspjeli ugasiti požar na Kričkom brdu kod Novske. Požar koji je zahvatio nisko raslinje i rubne dijelove šume izbad naselja Kričke, protezao se na više kilometara.

- Izgorijelo je oko 50 hektara površine. Zbog mraka nismo u mogućnosti procijeniti potpuno razmjere ovog požara koji su vatrogasci DVD- a Novska započelo gasiti tijekom popodneva, nešto oko 17 sati. Potpomognuta vjetrom vatra se brzo širila pa su se u gašenje ukljičila još tri vatogasna društva, iz Stare i Nove Subocke i Rajića, kazao je Davor Štimac, zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Novske.

U gašenju je sudjelovalo 29 vatogasaca sa šest vozila. U jednom trenutku zbog velike površine kojom se kretao požar nošen vjetom, postojala je bojazan da će se proširiti i na dijelove koji su tijekom Domovinskog rata bili ratna zona i nalaze se u minski sumnjivom područiju.Vatrogasci kažu kako već nekoliko godina u blizini naselja Kričke izbijaju požari pa smatraju da su namjerno izazvani.
večernji list

11.02.2011. ...21:41 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MILENIJSKA FOTOGRAFIJA: OVJEKOVJEČEN 112
[ # ]

ZAGREB

Image and video hosting by TinyPic
Fotograf Šime Strikoman okupio je pripadnike hitnih službi, građane i školarce za milenijsku fotografiju kojom se obilježava Europski dan broja 112. Na snimanju je sudjelovao i šef izaslanstva Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren.Jedinstveni broj koji objedinjuje sve žurne službe poput policije kod nas je uveden 2005. godine. Samo prošle godine 112 je nazvalo gotovo dva milijuna ljudi. Više od 600 tisuća su bili namjenski. dnevnik.hr

...16:13 [ Komentari (0) ] Isprintaj

JAGODINSKI VATROGASCI NAJVIŠE GASE DIMNJAKE
[ # ]

JAGODINA

U Pomoravskom okrugu, koga čini šest općina Pomoravlja, Resave i Levča, od nove godine je bilo 60 vatrogasnih interevencija, od kojih čak 40 posto na zapaljenim dimnjacima, izjavio je zapovjednik Vatrogasno spasilačkog bataljona u Jagodini Boban Stefanović.
- Materijalne posljedice su velike, ali i one koje se odnose na zdravlje ljudi, jer se kod takvih požara oslobađa veoma otrovan plin ugljični monoksid - rekao je Stefanović.

On je pozvao građane da dimnjake redovno održavaju i čiste, ali i da ih povremeno prekontroliraju stručne osoba.- Drugi po broju su bili požari usljed preopterećenih električnih instalacija - naveo je Stefanović i upozorio građane da stavljaju osigurače samo sa orginalnim ulošcima.

- Stavljanje tzv. "licina" dovodi do prekomernog zagrijavanja i izbijanja požara, prije svega na mjestima oštećenih električnih izolacija - rekao je Stefanović.Vatrogasno spasilački bataljon u Jagodini imao je prošle godine na području okruga ukupno 889 intervencija.
glas javnosti

...13:05 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI ODRŽALI REDOVNU SKUPŠTINU
[ # ]

GRADAČAC

U srijedu, 09.02.2011.godine, održana je Izvještajno-izborna skupština Vatrogasnog društva "Gradačac". Za predsjednika Upravnog odbora ponovo je izabran Jasmin Hećimović. U sedmočlani Upravni odbor Društva, imenovan je i zapovjednik vatrogasne jedinice Slavko Baković. Za predsjednika Nadzornog odbora je izabran Dragan Baković, a Suda časti Alija Pandžo.
Image and video hosting by TinyPic
Skupština gradačačkih vatrogasaca je donijela odluku da se u 2011. godini reaktivira rad dobrovoljnog vatrogastva, kako bi se nastavila tradicija duga 116 godina.Predsjednik Upravnog odbora, gdin Jasmin Hećimović, prezentirao je prihode u 2010. godini. Prihod iz proračuna Općine iznosili su 147.000 KM, a prihodi od pružanja usluga 200 KM. Rashodi na bruto plaće i naknade, naknade troškova zaposlenih, doprinosi te izdaci za materijal i usluge iznosili su 147.102,21 KM.

Pored ovih istaknuti su i ostali problemi sa kojima se vatrogasci susreću, a to su:
-zastarjela i nedostajuća oprema (najmlađe vozilo-kamion star 25 godina).
-nedostatak osobne zaštitne opreme za vatrogasce (zaštitnih odijela,čizama i drugo) ... vatrogasci idu u osobnoj odjeći na intervencije,
-iako općinsko vijeće prije dvije godine donijelo odluku o dodjeli sredstava za nabavku sredstava veze (radio stanice) za potrebe jedinice to do danas nije učinjeno (iako objavljeno u općinskim službenim novinama-glasniku).
-lažne dojave i uznemiravanje preko telefona 123,
-namjerne paljevine kontejnera i otvorenih površina,
-nedostajuća i neispravna hidrantska mreža po gradu i preduzećima,
-nedostatak specijalnog vozila za šumske požare,
-nedostatak specijalnog vozila za intervencije u saobraćaju (spašavanje iz vozila i slično),
-učešće u gašenju požara van općine Gradačac (minirane površine,nedostatak goriva i slično),
-potreba za radovima u domu (kupatilo,radionica,kuhinja i drugo),
-nemogućnost redovnog i dobrog održavanja vozila (gume,akumulatori,limarija i drugo),
-neredovita uplata za PIO i zdravstveno za zaposlenike.

Zbog nedostatka financijskih i tehničkih sredstava, dobrovoljni vatrogasci posljednjih 15 godina nisu sudjelovali na intervencijama, jer nisu imali adekvatnu opremu i plaćeno osiguranje.Dogovoreno je da se pokrenu aktivnosti na promociji dobrovoljnog vatrogastva okupljanjem podmlatka i izvođenjem pokaznih vježbi. Dobrovoljni vatrogasci će kroz dežurstva u Vatrogasnom domu pomagati profesionalcima dok oni budu vršili intervencije na terenu.

U 2011. godini se planira nabavka pumpi za vodu za slučaj poplava te čamaca i druge opreme koja je neophodna za tu namjenu, opremiti vatrogasnu jedinicu nedostajućom opremom (zaštitna oprema za vatrogasce,sredstva veze,vozila te sve drugo neophodno za rad,te postojeća vozila dovesti u ispravno stanje te registrirati iste), posebne mjere na povećanju informiranja o radu društva preko Radio Gradačca, portala G-X te drugih medija, organizirati pokazne vježbe te kroz školske posjete VD-u prikazati rad i značaj vatrogastva, organizovanje seminara i tečaja za članove i građanstvo sa temom zaštite od požara i spašavanje... itd.

U Vatrogasnom društvu je osam profesionalaca koji su sa zastarjelom opremom u 2010. godini, na svu sreću, imali samo 30 intervencija. Vatrogasna jedinica je bila 27 puta na gašenju požara, gdje su imali 275 radnih sati. Gradačački vatrogasci su u prošloj godini imali i tri tehničke intervencije.
gradačac-x.com

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OSPOSOBLJAVANJE VATROGASACA
[ # ]

ĐAKOVO

Sinoć je u prostorijama DVD-a Đakovo započelo osposobljavanje 38 pripadnika vatrogasnih postrojbi s područja Đakovštine za zvanje “vatrogasni časnik”. Nakon što polaznici u 30 dana, koliko traju predavanja, odslušaju šezdesetak sati teorijskog dijela i 42 sata praktičnih vježbi, polagat će završni ispit pred komisijom Vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije koja je i nositelj osposobljavanja. Voditelj osposobljavanja je zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Đakova viši vatrogasni časnik Antun Jurman. radio đakovo

...10:43 [ Komentari (1) ] Isprintaj

I KANADERIMA SU GASILI POŽAR IZMEĐU BAŠKE VODE I BRELA
[ # ]

BRELA
Piše: Igor Zovko

Požar je buknuo u četvrtak oko 12,30. Počela je goriti mlada borova šuma i nisko raslinje. Vatra je došla na 30-ak metara od obiteljske kuće. Vatrogasci su bili brzi.
Image and video hosting by TinyPic
Vatrogasci su brzo stigli i spriječili da strada kuća. Vatra je bila velika, ali su je relativno brzo stavili pod kontrolu, rekao nam je Smiljan Topić, čitatelj 24sata koji je u četvrtak oko 13 sati snimio gašenje požara na ulazu u Brela, a izlazu iz Baške Vode na Makarskoj rivijeri. Vatrogasni zapovjednik iz Makarske Dražen Glavina rekao je da je požar progutao dva hektara mlade borove šume i niskog raslinja.

- U gašenju je sudjelovalo 30 vatrogasaca iz Brela, Baške Vode i Makarske sa 10 vozila. Pomogla su i dva kanadera. Požar smo oko 13,30 stavili pod kontrolu a oko 14,30 lokalizirali. Nema opasnosti za kuće a dio vatrogasaca ostao je na požarištu na dežurstvu - rekao je Glavina. Ozlijeđenih nema, a policija će utvrditi uzrok požara.
24 sata

10.02.2011. ...16:10 [ Komentari (0) ] Isprintaj

EKSPLODIRAO PLINOVOD, 600 LJUDI EVAKUIRANO
[ # ]

ALLENTOWN
Video: dnevnik.hr

Eksplozija prirodnog plina u američkom gradu Allentownu raznijela je dvije kuće, a dvoje ljudi je nestalo. Vatrogasci se bore s golemim požarom za kojeg procjenjuju da je uništio još osam kuća i oštetio 16.



Oko 600 ljudi zbog opasnosti od širenja požara evakuirano je iz okolnog područja i lokalne su ih vlasti privremeno uputile u prostorije židovske zajednice te na područje gdje se održava gradski sajam. Svjedoci tvrde kako je eksplozija zatresla čitavo područje."Čitala sam knjigu u dnevnoj sobi i bio je to osjećaj kao da je div udario o kuću. Zatresla se, sve se treslo", ispričala je Tricia Aleski, a prenosi agencija AP. Uzrok eksplozije zasad nije poznat, a vatrogascima probleme rade i velike naslage snijega i leda, zbog kojih ne mogu do plinovoda iz kojeg curi plin.

Glavni gradski vatrogasni zapovjednik Robert Scheirer izjavio je kako vatrogasci traže žrtve u dvije kuće koje su sravnjene sa zemljom i žrtvu u trećoj kući, koja je ozbiljnije nastradala u požaru.

Dodaje kako je nekoliko kuća razrušeno i izgorjelo u eksploziji, dok je još šest zahvatio požar. Daljnjih 16 domova nastradalo je od eksplozije. Rekao je kako 'vjeruju da je eksploziju uzrokovao plin'. "Ne znamo je li curenje plina počelo u kućama ili na ulici. To još mora biti istraženo. Zimi plinske cijevi reagiraju kao one od vodovoda. Pri niskim temperaturama i nakon smrzavanja tla cijevi se stišću i pucaju. Ako pukne cijev na ulici, plin curi bez otpora u zemlju, u kuće. Bilo kakav izvor vatre mogao je izazvati tu eksploziju", kazao je vatrogasni zapovjednik.Nastavlja kako je požar ugašen, a plinovod isključen. Ističe kako se ljudi mogu slobodno vratiti svojim kućama. Završio je s izjavom kako je napore vatrogasaca i spasitelja ometalo hladno zimsko vrijeme.

...15:10 [ Komentari (0) ] Isprintaj

EUROPSKI DAN 112
[ # ]

ZAGREB

Na današnji se dan treću godinu zaredom obilježava Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 (European 112 Day) u svim zemljama članicama EU, s ciljem informiranja građana Europske unije o jedinstvenom broju 112 za žurne situacije. Državna uprava za zaštitu i spašavanje 11.02.2010. obilježava Europski dan 112 u svim svojim Županijskim centrima.

U toj prigodi u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje okupili su se gosti i predstavnici brojnih državnih institucija i službi, a pomoćnik ravnatelja DUZS za Službu 112 Anto Zelić održao je prezentaciju o integriranju broja 112 u sustav zaštite i spašavanja od početka 2005. godine do danas.Između ostalog kazao je da je u Hrvatskoj preko konferencijskog povezivanja moguće pružiti pomoć unesrećenome na engleskom, njemačkom, talijanskom, slovačkom i mađarskom jeziku. U 2009. godini broj namjenskih poziva iznosio je 32,6%, u 2008. iznosio je 26,4%, u 2007. 22,1%, u 2006. 16,9 %, a prve godine 2005. kada je broj uveden na području RH iznosio je 8,1%.Ukupan broj poziva ostvaren prema broju 112 u prošloj godini iznosio je 1 752 000 poziva.

Republika Hrvatska u operativnu funkciju broj 112 stavila je prije pet godina, 11. veljače 2005. godine. Sustav zaštite i spašavanja u proteklih 5 godina godine od početka rada Državne uprave za zaštitu i spašavanje prošao je znatne promjene. Tome je svakako pridonijelo uvođenje jedinstvenog europskog broja 112.U pet godina sustav je stekao povjerenje građana i turista. Danas putem broja 112 građani mogu ostvariti kontakt s žurnim službama (medicinska pomoć, vatrogasci, policija), mogu biti povezani s raznim centrima, udrugama i klubovima (Hrvatska gorska služba spašavanja, Hrabri telefon, Psihološki centar Tesa, Udruga Plavi telefon).

Europski parlament krajem 2007. godine prihvatio je pisanu deklaraciju kojom se preporučuje da se obilježi Dan europskog broja 112 za žurne situacije. Deklaracija je bila prihvaćena najvećom ikad postignutom većinom za bilo koju deklaraciju (530 članova Parlamenta od ukupno 785). Deklaracija poziva zemlje članice da medijski promiču ovaj jedinstveni broj i sve aktivnosti kojima se obilježava ovaj dan.Broj 112 prvi put je uveden 1991. kako bi putnici u Europi mogli birati samo jedan broj umjesto da moraju pamtiti različite brojeve žurnih službi za svaku zemlju. Pri pozivanju broja 112 može se koristiti jezik zemlje u kojoj se osoba nalazi, no svi operateri u pravilu znaju govoriti engleski jezik.

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR KUĆE U KUPINCU
[ # ]

KUPINEC

U srijedu 09.02.2011. u prijepodnevnim satima došlo je do požara obiteljske kuće u Kupincu vlasnika S.M. Na teren je prvo upućen DVD Kupinec koji dolazi na mjesto intervencije sa auto cisternom i 15 vatrogasaca te odmah započinje sa gašenjem. U međuvremenu je alarmiran DVD Klinča Sela koji izlazi na intervenciju sa dva navalna i kombi vozilom te 15 vatrogasaca i stiže na požarište u 11:10 sati.
Image and video hosting by TinyPic
Budući da se vatra, po izjavama očevidaca, izrazito brzo širila do dolaska vatrogasca već je bio zahvaćen cijeli krov kuće i dvorišna zgrada susjednog posjeda. Alarmirani su DVD Pisarovina, DVD Donja Zdenčina i DVD Jastrebarsko a DVD Donja Kupčina je stavljena u stanje pripravnosti. Požar je vrlo brzo lokaliziran dok je gašenje i raščišćavanje potrajalo do 14:10 kada i DVD Klinča Sela napušta požarište dok DVD Kupinec iz preventivnih razloga ostaje na požarištu. Uzrok požara je zasad nepoznat kao i veličina materijalne štete.

Na intervenciji su sudjelovali i ovim redom obavještavani: 15 vatrogasaca DVD-a Kupinec s autocisternom , 15 vatrogasaca DVD-a Klinča Sela s dva navalna vozila i kombi vozilom, 5 vatrogasaca DVD-a Pisarovina s auto cisternom, 6 vatrogasaca DVD-a Donja Zdenčina s navalnim vozilom te 4 vatrogasca DVD-a Jastrebarsko s autocisternom.
dvd klinča sela

09.02.2011. ...20:16 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DJECA I MLADI DVD KLADARE - PRVA SKUPŠTINA
[ # ]

KLADARE
Piše: Barica Mihoković

Vatrogasci DVD Kladare, djeca od 6 do 12 godina i mladi 12 do 16 godina, u subotu 5. veljače 2011. održali su samostalnu Prvu godišnju skupštinu pripremljenu reprezentativno i “za pamćenje“, u novom vatrogasnom domu u Kladarama. Svečani skup vodila je Samanta Šubić predstavnica mladih. Na početku pozdravila je prepunu salu prisutnih i naglasila goste; predstavnika Općine Pitomača Marinka Barčana, predstavnika VZO Pitomača Nevena Milanovića, predsjednicu Udruge žena Kladare Ivku Mađar, predstavnike DVD-ova: V Črešnjevica, Vukosavljevica, Bektež, Turnašica, Virje, Ivanec i prisutne roditelje. Pročitala je Pravilnik o radu Savjeta vatrogasne mladeži HVZ i predstavila Josipa Nemeta predstavnika mladeži VPŽ, izrazila zahvalnost brojnim sponzorima.
Image and video hosting by TinyPic
Izvještaje o radu pojedinačno podnijeli su zapovjednici: Sandra Greguraš za djecu žensku 6 do 12 godina, Dorjan Matančić za mušku djecu 6 do 12 godina, Tajana Šokec za mladež žensku 12 do 16 godina i Mihael Šubić za mladež mušku 12 do 16 godina.Svi oni pobrojili su ostvarene rezultate svojih odjeljenja i podsjetili se kako su u 2010.osvojili 10 pehara, koje su izložili na stolu radnog predsjedništva. Majda Kodžaga iznijela je, a Skupština je usvojila, Plan rada za 2011. godinu. Sudjelovati će sa sva četiri odjeljenja na Općinskom natjecanju. Ne sumnjaju da će sudjelovati i na Županijskom natjecanju, koje je kvalifikacijsko. Vjeruju da će se kandidirati na Državno natjecanje vatrogasne mladeži u 2012. godini.

Namjeravaju sudjelovati na svim kupovima u 2011. godini.U Kladarama u 5 mjesecu očekuju 650 natjecatelja iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske na 13. Susretu mladeži R Hrvatske i Slovenije. Obje ekipe mladeži Ž i M očekuju da će i 2011. ljetovati u Vatrogasnom kampu u Fažani. Slijedila je video projekcija fotografija sa opisom iz kojeg se očitavala brojnost i kvaliteta djelovanja mladih vatrogasaca tokom cijele 2010. u podlozi popraćena veselom melodijom “Kad se male ruke slože, sve se može, sve se može ……” .

Potom je Samanta, voditeljica protokola pozvala pred mikrofon “slatkicu” kako je rekla. Mateja Fras, voditeljica djece i mladeži DVD Kladare obradovana reakcijama u sali i odazivom gostiju rekla je: – Ovo je prvo samostalno održavanje godišnje skupštine djece i mladeži odvojeno od odraslih u Virovitičko-podravske županiji a i puno šire. Odrasli DVD Kladare održati će Skupštinu 12. ožujka 2011.

Prvu godišnju skupštinu moja je mladež organizirala sama. Osmislili su, bez učešća UO, protokol Skupštine, izabrali goste, prehranu, podvorbu i svega popratnog, uz moju malu pomoć. Zahvalna sam sponzorima i preporučam se da nas podrže u 2011. godini, jer nas očekuju pojačane aktivnosti. Djecu i mladež treniram od 2006. godine. Zajedno smo, uključujući i roditelje, prebrodili brojne teškoće. Godinama puno i naporno radimo, ali tek sada je došlo vrijeme i prvi puta javno ih pohvalim. Kad se djeci i mladeži pruže aktivnosti, koje njih zanimaju i kad se vjeruje u njih, oni to povjerenje opravdaju. Prvi puta pred svima priznajem da sam zadovoljna i ponosna na njih – rekla je Mateja, što je u dvorani izazvalo gromoglasan pljesak.
pročitaj više / read more

...16:18 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ANDREAS LISJAK NOVI ZAPOVJEDNIK
[ # ]

SVETA MARIJA

DVD Sveta Marija već godinama je po broju članova, opremljenosti i rezultatima s natjecanja u samom vrhu međimurskog vatrogastva. Naglasio je to njihov predsjednik Ivan Pavlic na 86. godišnjoj skupštini društva koja je održana u tamošnjem Domu kulture. Društvo okuplja 228 članova od čega su 132 starija od 18 godina, 96 su članovi vatrogasne mladeži te imaju 14 natjecateljskih odjeljenja.
Image and video hosting by TinyPic
Prošle su godine imali 6 intervencija, od čega 5 bilo požarnih, a jedna tehničke naravi. Prošle godine je vozni park pojačan sa još jednim kombi vozilom, dok ove planiraju početi sa gradnjom garaža za vozila. Dugi niz godina jedna od najznačajnijih aktivnosti je rad sa djecom i mladeži s kojima radi Andreas Lisjak.Svakako najveći uspjeh je sudjelovanje na državnom natjecanju vatrogasne mladeži u Šibeniku gdje je ekipa mladeži muški osvojila 2. mjesto, a ekipa mladež žene 10. mjesto. Za taj uspjeh na skupštini su nagrađeni statuama vatrogasca. DVD Sveta Marija nadaleko je poznato po Međunarodnom natjecanju sa sprežnim špricama koje će se ove godine po 16. puta održati 13. kolovoza.Zbog novih zakonskih regulativa došlo je do nekih promjena u čelništvu društva. Novi zapovjednik je Andreas Lisjak, dozapovjednik je Zdravko Orehovec, a dopredsjednik Dražen Gašparić.
.... pročitaj više / read more

...14:33 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MEĐIMURSKI VATROGASCI SA SVOJOM NOVOM INTERNET STRANICOM
[ # ]

ČAKOVEC

Ovih dana je osvanula zanimljiva internet stranica iz Međimurske županije. Još jednom su pokazali zajedništvo i ponos svih Međimuraca, a to su naši ''Vatreni dečki'' (vatrogasci). Ovu zimu su iskoristili za izradu internet stranice na kojoj će biti prikazano niz događaja iz stvarnog života vatrogasaca, slike, najave i rezultati natjecanja te mnoštvo drugih informacija iz VZMŽ. Koliko smo saznali, stranica je još uvijek u izradi a pokretač same akcije je također vatrogasac Damir Perhoč koji i uređuje podatke. Ako još niste vidjeli, pogledajte i pratite što oni rade na http://www.vatrogasci-medjimurja.com.

- Došao sam do ideje za izradu internet stranice zbog pomisli da nema dovoljno podataka i slika u elektroničkom svijetu o vatrogascima Međimurja koji su osvojili ne samo lijepu našu Hrvatsku već i puno, puno šire u natjecateljskom duhu, rekao nam je u uvodu Damir.

Njegova ideja je ujediniti sve međimurske vatrogasne vijesti na jednom mjestu: - Naišao sam na podosta internet stranica o vatrogascima Međimurja, pošto skoro svako selo ima svoje društvo i piše o svojim uspjehima. Moja zamisao je da ''ujedinim'' ta sva sela u jednu Vatrogasnu zajednicu Međimurske županije (kamo i spadaju) i na ponos svih nas možemo reći da su to naši vatrogasci.

- Za sada nisam tražio pomoć oko uređenje i podataka (sve što sam upisao sam pronašao na internetu, podatke za skidanje sam složio, a i dobio sam nekoliko informacija od tajnika Vatrogasne zajednice Međimurske županije Dragutina Trupkovića. Nadam se kako ćemo zajedničkim snagama uređivati stranicu na ponos svih Međimuraca gdje god se nalazili, rekao nam je za kraj Damir Perhoč. e-međimurje

...13:19 [ Komentari (0) ] Isprintaj

UKRADENA VATROGASNA OPREMA NA ŠKOLSKOM IGRALIŠTU
[ # ]

VARAŽDIN

Na udaru lopova sve više se nalaze i stvari za koje nikad ne biste pomislili da bi ih netko ukrao. Među njih sigurno spadaju i dva vatrogasna crijeva u metalnom ormariću na školskom igralištu.U noći sa 7. na 8. veljače namjerno je obijen metalni ormarić s rukometnog igrališta OŠ Vratišinec. Mlaznica i dva crijeva koja bi trebala gasiti eventualni požar u školi ukradena su, a vrijednost je 900 kuna.Pitanje je što će lopov s vatrogasnim crijevima. Možda zalijevati veliki vrt? regionalni.com

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GORJELO NA SVRČUGAMA I VERIGAMA
[ # ]

HERCEG NOVI

Već dva dana hercegnovski vatrogasci imaju pune ruke posla, jer su u zaleđu općine aktivna tri požara. Jučer oko 14 sati izbio je požar između sela Mokrine i Svrčuge na Orjenu. U gašenju je sa dva vatrogasna vozila sudjelovao dio hercegnovske vatrogasne jedinice. Ovaj požar ugašen je u popodnevnim satima. Mnogo više brige, kako nam je rekao zapovjednik vatrogasne jedinice u Herceg Novom Damjan Lončar, donio im je požar iznad Kamenara na Verigama, koji je u nedjelju veče bio lokaliziran a jučer se, u poslijepodnevnim satima razgorio. On je dodao da se, nošena vjetrom, vatra širila istočno, prema Morinju i spuštala prema magistrali, pa je postojala opasnost da zapali šumu čempresa. Novskim vatrogascima u gašenju ovog požara pomažu kolege iz Perasta i on je sinoć bio pod kontrolom.

U nedjelju je gorjelo i u selu Žlijebi iznad Zelenike, gdje je bila zahvaćena veća površina. Vatra je lokalizirana kasno uvečer, ali nije ugašena, još ima žarišta koja tinjaju i dime. Šteta je neznatna jer je gorjelo samo lišće, paprat i trava, a šume i kuće nisu bili ugroženi. Jučer nije puhao vjetar, pa su vatrogasci uspjeli staviti pod kontrolu oba požara, ali kako je puhao prvo sjeverni, pa potom zapadni vjetar, vatra iznad Kamenara se raspirila. Ne zna se kako su požari izazvani, ali pretpostavlja se da bi lovci za to mogli biti odgovorni, jer samo oni mogu doči do tako nepristupačnih predjela.
pobjeda

08.02.2011. ...13:24 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI U DALMACIJI RADE PUNOM PAROM
[ # ]

SPLIT

Posljednjih nekoliko dana vatrogasci s područja Splitsko-dalmatinske županije, ne stignu niti odahnuti nakon mukotrpnih borbi s požarima na različitim krajevima Dalmacije, a već ih dočekaju novi! Krajem prošlog tjedna, posla im je zadalo njih ukupno 30!


Sunčani dani, izuzetno ugodno vrijeme, i visoke temperature za ovo doba godine, izmamili su poljoprivrednike na polja, koja se trebaju pripremiti za proljetnu sjetvu.Pripremanje terena za daljnje obrađivanje, zahtjeva i paljenje svega nepotrebnog što se na njima nalazi, čime se ujedno i najbolje obnavlja.

I sve bi to bilo lijepo da priča staje na tome. No jedna takva nazovimo, zdrava radnja lako postane problem ako se ispusti iz nadzora. Zna to dobro i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Split, Felicio Parčina!Povjerio nam je kako je to ujedno i najlakši način, na koji nastanu problemi, jer ljudi ne prijave namjere paljenja u najbližu vatrogasnu postaju, ostave vetru bez nadzora ili se pak uspaniče i pobjegnu.

Ali, nisu samo zemljoradnici uzrokovali probleme, odgovornost snose i lovci i izletnici jer bilo je ovih dana i požara na šumskim područjima.S nepristupačnim terenima kreće još veća blamaža gasiteljima.U pomoć se pozivaju i zračne snage, čijih sat vremena rada, kako kaže Parčina, ovisno radi li se o Air tractoru ili kanaderu, košta 25 do 30 tisuća kuna.

Opreza nikad previše, a samo mala nepažnja uzrokuje velike probleme, ističe Parčina napominjući kako nismo u zavidnoj situaciji kada su u pitanju financijska sredstva.Naime, u ovim intervencijama koriste se sredstva namijenjena za ljetnu protupožarnu sezonu!Reklo bi se, pametnome dosta.Proljetno vrijeme pratit će nas i u narednim danima, a nadam se i pomisao da vatrogasci i danas dežuraju na pojedinim požarištima. Paze da se vatra ponovno ne razbukta.
totalniFM

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

102. GODIŠNJA SKUPŠTINA
[ # ]

BREGANA
Piše: Renato Hribar

U subotu je u vatrogasnom domu DVD-a Bregana, održana 102. redovna godišnja skupština. Nakon uvodnih riječi predsjednika Vladimira Hribar kojima je pozdravio mnogobrojne vatrogasce i goste, tajnica Irena Trkeš podnijela je godišnje izvješće o radu društva.
Image and video hosting by TinyPic
Društvo danas broji 40 aktivnih članova od 18 godina nadalje, te 10 članova od 6 do 18 godina života. 6 članova ima čin vatrogasca , 5 je vatrogasaca prve klase,2 vatrogasnih dočasnika, 8 vatrogasnih dočasnika prve klase,2 vatrogasnih časnika , 7 vatrogasna časnika prve klase i 2 počasna vatrogasna časnika,a 8 članova nema položeni vatrogasni ispit te 3 vatrogasna suca. Društvo je u prošloj godini obavilo više preventivnih akcija te sudjelovalo na 17 intervencija i mnogobrojnim natjecanjima gdje su ostvarili solidne rezultate.I na kraju zapovjednik VZG Samobor predao je Stjepanu Bošnjaku medalju za 50 godina rada u DVD-u Bregana.

Skupština je protekla u mirnom tonu, uz razna obečajnja našeg grdonačelnika i prigodne riječi svih pozvanih gostiju.
Nakon protohodnog dijela i iza male zakuske, usljedila je zabava uz grupu Samoborski Maestral, koja nas već godinama prati, zabava se nastavila dugo u noć.

Na proslavi su prisustvovali: Gradonačelnik Grada Samobora g. Krešo Beljak, predsjednik V.Z.G. Jurica Domin, zapovjednik V.Z.G. Vladimir Domin, djelatnici OŠ Milan Lang, zapovjednik J.V.P. Samobor Mladen Žitković, gosp. Attila Varga dipl.ing.stroj., gosp. Josip Berčić, gosp. Željko Koščica, predstavnik Zieglera, Vilinske Jame, Auto klub Bregana, NK Bregana, g. Juro Kos, obitelj Jakunić, obitelj Pažulinec, obitelj Grudić. Mjesni odbori: Podvrh i V.Jazbina, Lug Samoborski i Mala Jazbina

Predstavnici vatrogasnih društava: Samobor, Rude, Otok, Kerestinec, Strmec, Galgovo, Pavučnjak, Grdanjci, Klokočevac, Molvice, Sveta Nedelja, Rakitje, Dubravica, Drenje, Cerje, Buševec, Stupnik, Bobovica, bratsko društvo Brestanica i G.D. Obrežje.
.... pročitaj više

07.02.2011. ...20:53 [ Komentari (0) ] Isprintaj

AUSTRALIJOM HARAJU POŽARI, IZGORJELO 40-ak KUĆA
[ # ]

PERTH

Više od četrdeset kuća uništeno je u požarima koji nastavljaju harati predgrađem Pertha, na zapadnoj obali Australije, rekle su u ponedjeljak odgovorne osobe



U dva žarišta požara rasplamsana uz pomoć jakih vjetrova povezanih s ciklonom Yasi koji je zahvatio u četvrtak australsku sjeveroistočnu obalu, uništena je tijekom vikenda najmanje 41 kuća a moglo bi ih biti još, upozorili su vatrogasci.

'Zasad imamo 41 kuću u potpunosti uništenu, a 19 djelomično oštećenih', kazao je Craig Hynes, šef spasilačkih službi. 'Taj bi se broj mogao povećati', dok vatrogasne postrojbe nastavljaju procjenu štete.Iako se ne spominju žrtve, požar koji hara teško pristupačnim pošumljenim zonama još uvijek nije pod nadzorom.Vatrogasac koji je želio zaštititi jednu kuću u plamenu, lakše je ozlijeđen i hospitaliziran.
dnevnik.hr

...19:12 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI SPAŠAVALI PIVO PIJANOG NIJEMCA
[ # ]

KAISERSLAUTERN

Mislili ste da vatrogasci odmaraju kad nigdje ne gori ili se mačke drže zemlje? E, pa bili ste u krivu. Ne samo da nigdje nije gorjelo kad je 44-godišnji Nijemac nazvao vatrogasce, već je problem bio u pokojoj kapljici više. Kako u njemu, tako u vlaku koji je od njega odlazio.

Naime, spomenuti gospodin vozio se u vlaku sa 28-godišnjim prijateljem te su se usput družili uz pivo. Na stanici u Kaiserslauternu su izašli po cigarete te je vlak krenuo bez njih. I sve bi bilo dobro, pričekali bi sljedeći vlak, da u ovom nije ostalo gospodinovo pivo. Brz, kakav očito jest, aktivirao je protupožarni alarm.No ni to mu nije pomoglo, štoviše. Vatrogasci nisu bili presretni kad su stigli, a pripiti gospodin koji je aktivirao alarm ogrebao je ruku.
t-portal

...17:08 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NOVA TEHNOLOGIJA PRI SPAŠAVANJU
[ # ]

ZADAR
Piše: Vanesa Ćustić
Foto: Mate Cicvarić

Predstavnici svih hrvatskih vatrogasnih postrojbi sjatili su se danas u Zadar ne bi li nazočili specijaliziranoj vježbi spašavanja, u organizaciji tvrtke Luveti na poligonu JVP Grada Zadra u Gaženici. Hrvatski su se vatrogasci podrobno upoznali s alatima američke proizvodnje koji uvelike olakšavaju spašavanje unesrećenih u teškim situacijama.
Image and video hosting by TinyPic
Riječ je o hidrauličkim uređajima, koji se mogu prikopčati na bilo koje postojeće vatrogasno vozilo koje hidrauliku posjeduje i to pri funkcijama rezanja, piljenja, spašavanja iz ruševina. Moderna aparatura na hrvatskom je tržištu već prisutna, a koriste je postrojbe iz Zagreba, Osijeka, Istre.No, cijena nije sitnica; dok mali komplet opreme stoji prihvatljivih 2 000 eura, za adekvatnu potpunu opremu trebale bi vatrogasne postrojbe izdvojiti i do 100 000 eura.
voxtv

...15:55 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PRVI SE DOSELJAVAJU VATROGASCI
[ # ]

KOPRIVNICA
Piše: Tihana Hleb

Predstavnici grada Koprivnice jučer su i službeno preuzeli bivšu vojarnu "Ban Krsto Frankopan" u kojoj će osnovati sveučilišni kampus. Za taj će se projekt morati utrošiti stotine milijuna eura.
– Stanje je lošije nego što smo očekivali jer su neki objekti zbog trogodišnjeg nekorištenja devastirani i trebat će više popravaka, a ne znamo ni u kojem su stanju struja, toplovodi i kotlovnica. S druge strane, neki su objekti u solidnom stanju – kazao je gradonačelnik Zvonimir Mršić. Najavio je tehnički pregled infrastrukturnog i energetskog dijela, nakon čega će uslijediti "kolonizacija.
Image and video hosting by TinyPic
Prvi će se na prostor vojarne preseliti vatrogasci, no ne prije kraja sezone grijanja. Slijede Državni arhiv i depo knjižnice koji će ujedno činiti i fundus za sveučilišnu biblioteku. Paralelno s tim otvorit će se tehnološki park s novim radnim mjestima, a plan je da se što prije aktiviraju razni potencijali – od poljoprivrednih površina do radiona, benzinske postaje...
večernji list

...15:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VOZAČ HITNE NAZVAO 112: KOMET JE PAO S NEBA I ZAPALIO ŠUMU!
[ # ]

BJELOVAR
Piše: Ivan Karačony

Komet je pao s neba i zapalio šumu kod Bjelovara! Tako je u subotu navečer glasila dojava o požaru šumarka u okolici Bulinca županijskom centru za uzbunjivanje na broj 112.

Muškarac je kazao da je, vozeći se automobilom, ugledao komet kako s plamtećim repom pada s neba u raslinje. O požaru su odmah obaviješteni pripadnici DVD-a Bulinac, Severin, Nove i Stare Rače koji su izašli na teren i prihvatili se gašenja. Prema informacijama iz bjelovarske Javne vatrogasne postrojbe, požar je buknuo nedaleko od ulaska u Bulinac s bjelovarske strane.

- U jednom trenutku sam pri izlasku iz Patkovca s lijeve strane ceste primijetio vatrenu buktinju na nebu. Padala je u paraboli prema zemlji i kako je bio sumrak, mogla se jako dobro vidjeti. Bila je udaljena nekih dva do tri kilometra od mene i u prvi tren sam pomislio da pada avion. Buktinju sam ispratio pogledom sve dok nije pala na zemlju, a sve je trajalo desetak sekundi.
- Kroz glavu mi je prošlo desetak SF scenarija i nisam mogao vjerovati što sam vidio. Nekoliko kilometara dalje na ulasku u Bulinac ugledao sam velik požar pored šume na obližnjoj livadi. O tome sam odmah obavijestio Centar 112. Nažalost, nisam imao vremena zaustaviti se i pogledati o čemu se radi jer sam u kolima hitne pomoći za daruvarski Dom zdravlja prevozio pacijenta - ispričao je Daruvarčanin Darko Hrešić, inače vozač hitne pomoći.

Kada su ugasili požar, pripadnici DVD-a pretražili su opožareno područje u potrazi za kraterom ili nečim što bi ukazivalo na namjeran palež. No, nisu ništa pronašli. Vijest o događaju vrlo se brzo proširila Bulincem, a prema informacijama iz bjelovarske policije, dosad nitko osim očevica Hrešića nije javio i kazao da je vidio "vatrenu kuglu''. - Zasad se nitko nije javio i potvrdio događaj, a na mjestu požara nisu pronađeni nikakvi tragovi - kazali su nam iz policije.
slobodna dalmacija

...14:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BOLJI UVJETI U JAVNOJ VATROGASNOJ POSTROJBI
[ # ]

VELIKA GORICA

Gradonačelnik Dražen Barišić obišao je Javnu vatrogasnu postrojbu, razgovarao sa zaposlenicima i zapovjednikom Borisom Turanom o redovnom radu, potrebama i problemima iste.
Image and video hosting by TinyPic
Jedan od većih problema je nepropisno parkiranje automobila na pristupnoj cesti koja služi kao požarni put uz vatrogasni dom. Nesavjesni vozači parkiraju svoja vozila i tako stvaraju problem vatrogascima prilikom izlazaka i intervencija.

- Morat ćemo napraviti manje parkiralište uz Vatrogasni dom za potrebe parkiranja djelatnika, a pristupnu cestu, odnosno vatrogasni put morat ćemo zatvoriti rampama. Na taj način će se onemogućiti nesavjesnim vozačima parkiranje na tom dijelu i ometanje vatrogasaca u izlascima na intervencije. Vjerujem da je ipak svima u najvećem interesu brzina i efikasnost Javne vatrogasne postrojbe – izjavio je prilikom posjeta gradonačelnik Barišić.

Zapovjednik Boris Turan gradonačelniku je predstavio rad postrojbe, upoznao ga s načinom računalnog sustava kojim se bilježe i vode intervencije, ali i cjelokupan rad.Uvjeti rada su zadovoljavajući no uvijek može bolje i više, kaže Turan. U tom smislu je i gradonačelnik obećao pomoć Grada koji će u skladu s mogućnostima uložiti u dodatno opremanje i uređenje vatrogasne postrojbe. Tako je nedavno vatrogascima dodijeljena još jedna prostorija u podrumu zgrade unutar koje su vlastitim angažmanom i sredstvima uredili mini teretanu kojom se djelatnici služe u svrhu redovne jutarnje tjelovježbe i stvaranja fizičke spremnosti.
gorica.hr

05.02.2011. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽARI U DALMACIJI LOKALIZIRANI
[ # ]

TROGIR

Požar koji je danas oko 14 sati buknuo u blizini Svinca, nedaleko od Trogira, i u kojem je izgorjelo oko osam hektara trave, makije, niskog raslinja i hrastove šume lokaliziran je nešto prije 16 sati, izvijestila je popodne Državna uprava za zaštitu i spašavanje.Izgorjelo je oko osam hektara trave, niskog raslinja, makije i hrastove šume. Požar su gasili vatrogasci DVD-a iz Rogoznice, Marine, Seget i Trogira, ukupno njih 23 s osam vozila te kanader. To je treći požar u Dalmaciji u posljednja dva dana.

Požar koji je danas nešto poslije 13 sati buknuo u blizini Žaborića, nedaleko od Šibenika, i u kojem je izgorjelo oko 10 hektara trave, niskog raslinja i borove šume lokaliziran je nešto prije 15 sati. Gasilo ga je 30 vatrogasaca, šest vozila i dva kanadera.Požar koji je jučer buknuo u Kučićima, u blizini Omiša, lokaliziran je danas oko 11 sati.
dnevnik

04.02.2011. ...18:13 [ Komentari (0) ] Isprintaj

13 INTERVENCIJA DVD-a TRILJ
[ # ]

TRILJ
Piše: Marija Maroš

Vatrogasci triljskog DVD-a jučer su intervenirali čak 13 puta. Požari su sveukupno obuhvatili oko 75 hektara. Tako je jučer na triljskom području gorjelo nekoliko električnih stupova, voćnjaci, neobrađeni vinogradi, deponij smeća, mlada borova šuma, trava i nisko raslinje.Vatrogasci upozoravaju građane da vatru pale kontrolirano, uz osiguranje mjesta paljenja, kad je vjetar najslabiji, te da ne napuštaju mjesto paljenja, jer se, zbog suhoće tla, vatra vrlo brzo širi. ferata

...15:14 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OPSEŽNA ISTRAGA NAKON UBOJSTVA
[ # ]

PULA
Piše: Srećko Peršić

Policija intenzivno traga za ubojicom 78-godišnje Radmile Marković, koja je u subotu oko 19.30 sati pronađena mrtva u svom stanu u prizemlju zgrade u De Franceschievoj ulici na broju 62, u pulskom naselju Veruda Porat.

Podsjetimo, ubijenu su staricu pronašle kćer Ljiljana i unuka Ivana, koje su se zabrinule jer im se njihova majka i baka od četvrtka nije javljala na telefon. Ključ je navodno bio s unutarnje strane ulaznih vrata u stan. Posljednji su puta njezini bližnji s njom stupili u kontakt u četvrtak, telefonom. Od četvrtka u 11.30 sati do subote u 19.30 sati nesretna starica navodno nije ni s kime stupila u kontakt. Inače, Radmila je veći dio vremena provodila kod prijatelja i vršnjaka Mihaela Lebara, a u srijedu (26. siječnja) iznenada je otišla iz njegovog stana, što joj nije bio običaj, govoreći mu da mora nešto riješiti. Mihael i Radmila su u subotu trebali otputovati do Kopra.

Što se dogodilo od četvrtka do subote ujutro u 7.30 sati, kada je navodno Radmila ubijena snažnim udarcem tupim predmetom koji joj je smrskao lubanju? Nije jasan niti motiv koji bi nekog nagnao da Radmili oduzme život. Naime, starica nije raspolagala znatnom količinom novca, a nije u stanu držala vrijedne predmete. Prema informacijama kojima raspolažemo iz stana nije ništa ukradeno, a niti je bio ispreturan. Ipak, jučer nam je njezina obitelj potvrdila da je primala pristojnu mirovinu. Navodno je posljednji puta viđena živa u petak, dan prije ubojstva, i to u šetnji.

Istražuje se jedna banalna, a možda vrlo bitna činjenica - tko je prvi ušao u stan u subotu oko 19.30 sati. Policija raspolaže informacijom da su u stan prvi ušli vatrogasci, dok vatrogasci to u svom izvješću opovrgavaju. Kćer pokojne Radmile Ljiljana Radić od velikog se šoka više ne sjeća tko je prvi ušao u stan njezine majke. Tko je onda prvi pronašao mrtvu staricu u stanu - vatrogasci, policija, kćerka Ljiljana ili pak neka četvrta osoba čiji identitet istražitelji kriju? Je li Radmila u stan pustila poznanika, ili je pak u svom stanu iznenadila provalnika?
parentium

03.02.2011. ...21:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SAGRAĐENO SPREMIŠTE ZA PRVU VATROGASNU ŠPRICU
[ # ]

BABOTOK
Piše: Antun Jakovov

U vatrogasnom domu Babotoka održane su dvije godišnje skupštine. U poslijepodnevnim satima svoju redovnu 49. godišnju skupštinu održala je Udruga žena dok je navečer bila skupština DVD-a Babotok.
Image and video hosting by TinyPic
Vatrogasci su imali svoju 59. redovnu godišnju skupštinu koja se održala navečer. Uz prisutne članove vatrogasaca, tu su bile i članice Udruge žena, a od gostiju je bio županijski zapovjednik vatrogasaca Željko Jambrek te općinski zapovjednik Željko Sedak, zatim gosti iz Jabučete, Gornjih i Donjih zdjelica. U vatrogasno društvo učlanjen je gospodin Stjepan Matoš, koji je počasni član.

Kako se čulo iz izvješća, prošle se godine puno radilo, ali i puno feštalo. U potpunosti je renoviran vatrogasni dom, uređen okoliš oko doma, renoviran križ na raskrsnici pokraj doma. Sagrađeno je spremište za prvu vatrogasnu špricu (naša maskota), koja je sad i izložena ispred doma. Pripremala su se drva za zimu, popravljali stolovi i klupe i još mnogo toga. Održalo se i općinsko vatrogasno natjecanje, a poslije toga je dio domjenak. Vatrogasci Općine Kapela održavali su tečajeve za zvanje vatrogasac, a nakoz završetka tečaja dodjelila su se priznanja i opet se feštalo.
bjelovar info

...12:00 [ Komentari (2) ] Isprintaj

U POŽARU IZGORJELA OBITELJSKA KUĆA
[ # ]

GLADAJEVIĆI

Noćas, pola sata iza ponoći, u mjestu Gladajevići na području općine Živinice izbio je požar na obiteljskoj kući Raifa Bešića.

Nakon dojave o požaru na teren je izašla Vatrogasna jedinica Đurđevik sa dva vozila, međutim, po riječima zapovjednika Vatrogasne jedinice Hasana Goletića, vatrogasci s vozilima nisu mogli prići objektu, zbog nepristupačnosti terena i vremenskih uvjeta.

"Vatrogasci su pokušali držati požar pod kontrolom, ostali smo do pet sati jutros", rekao je Goletić. Kuća je, po njegovim riječima, bila starije gradnje, nije imala dimnjak, i pretpostavka je da je došlo od vatre koja se ložila.U pomoć su pritekli i susjedi, a jedan od njih je i ozlijeđen. Riječ je o Fikretu Bešiću, koji je nakon pružene liječničke pomoći u Domu zdravlja Živinice, pušten kući.

Požar je lokaliziran, a službenici Odjela krim policije Policijske uprave Živinice izvršili su očevid, zajedno sa službenicima Odjela protupožarne zaštite MUP-a Tuzlanskoga kantona.Materijalna šteta prouzročena požarom procjenjena je na oko 15.000 maraka.
moje vijesti

02.02.2011. ...13:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

139.GODIŠNJA SKUPŠTINA DVD HRŽENICA
[ # ]

HRŽENICA

Svoju 139.redovnu, izvještajnu sjednicu Skupštine održalo je DVD Hrženica u subotu 29. siječnja 2011.godine. Odmah na početku sve nazočne pozdravio je predsjednik Društva Josip Hižak a nakon toga intonirane su državna i vatrogasna himna te odana počast preminulim i poginulim hrvatskima vatrogascima.
Image and video hosting by TinyPic
Skupštini su nazočili brojni gosti među kojima je potrebno izdvojiti načelnika Općine Sveti Đurđ, profesora Marijana Lazara, tajnika i zamjenika županijskog zapovjednika te zapovjednika VZO Sveti Đurđ, Stjepana Kovačeka, predstavnike svih udruga iz Hrženice te predstavnike 14 dobrovoljnih vatrogasnih društava iz sjeverozapadne hrvatske.

Iz Izvješća koje je podnio Zapovjednik Društva Stjepan Novak, vidljivo je da je usprkos recesiji 2010.g. bila i više nego radna, a obilovala je kako na interventnom, natjecateljskom tako i na preventivnom polju. Između ostalog u 2010. godini potrebno je spomenuti 8 intervencija vatrogasne postrojbe. Od toga dva požara (jedan požar gospodarskog objekta-štaglja i jedan požar dimnjaka), četiri ispumpavanja vode (dvije u Luki Ludbreškoj i dvije u Hrženici) te dva preventivna osiguranja događaja (osiguranje mlade mise u Svetom Đurđu i dežurstvo na groblju povodom dana Svih Svetih).

Također je potrebno izdvojiti i osposobljavanja za zvanja te specijalnost za gašenje požara raslinja i prijevoz helikopterom. Unatoč recesiji, značajan dio sredstava ostvaren od organizacije vatrogasnog natjecanja KUP DVD-a Hrženica utrošen je za nabavu vatrogasne opreme. Što se tiče natjecanja, DVD Hrženica je u 2010. godini zaista bio jedan od najaktivnijih Društava u Republici Hrvatskoj. Naši članovi su na natjecanjima sudjelovali sa šest natjecateljskih desetina te osvojili mnogobrojne nagrade i priznanja. Najveći uspjeh u 2010. Je zasigurno osvajanje drugog mjesta u ukupnom poretku KUP-a Hrvatske vatrogasne zajednice u muškoj seniorskoj kategoriji
.... pročitaj više / read more

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

KRAGUJEVAČKI VATROGASCI SPRIJEČILI KATASTROFU
[ # ]

KRAGUJEVAC

Zahvaljujući brzoj intervenciji kragujevačkih vatrogasaca, ali i njihovom visoko profesionalnom odnosu prema poslu sinoć je u Kragujevcu izbjegnuta katastrofa, jer je požar izbio na krovu trokatnice u čijem se prizemlju, u vanjskom dijelu, nalazi benzinska postaja, a u njenoj neposrednoj blizini i rezerveroari sa gorivom i tekučim naftnim plinom.
Image and video hosting by TinyPic
U tom požaru, koji je izbio nešto poslije 18 sati, najverovatnije zbog kvara na električnim instalacijama, nije bilo ozljeđenih, ali su potpuno izgorjele prostorije privatne televizije "IN" kao i kancelarije benzinske pumpe "Milija".

Uslijed požara na krovu tog objekta, vatrena stihija se spuštala prema prizemlju, a unutrašnjost zgrade se urušavala, ipak vatrogasci su uspjeli da spriječe širenje vatre na benzinsku postaju i rezervoare sa gorivom, i tako spasili naselje Bresnica od prave katastrofe.

Navodeći da je u gašenju požara sudjelovalo 45 vatrogasaca, sa sedam specijalnih vozila, zapovjednik Vatrogasno-spasilačke brigade Kragujevac Nenad Milošević izjavio je da iz razloga predostrožnosti od sinoć kraj zgrade u kojoj je izbio požar, dežurala jedna vatrogasna ekipa.

Vatrogascima su sinoć sa cisternama sa vodom pomogli i radnici komunalnih poduzeća "Vodovd" i "Čistoća", a što je uzrok požara pokazaće istraga, jer nadležni još rade očevid.

Zgrada u kojoj je izbio požar nalazi se u ulici Ivana Cankara u kragujevačkom naselju Bresnica, a u vatrenoj stihiji potpuno se uzgorjele prostorije TV "IN", točnije televizijski studio površine stotinu kvadratnih metara, montažne jedinice i emisiona tehnika.
s-media

01.02.2011. ...18:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVD POPOVAČA DONIO ODLUKUO BRATIMLJENJU S PGD-om ČRNOMELJ
[ # ]

POPOVAČA

Dobrovoljno vatrogasno društvo Popovača je na 118. po redu godišnjoj skupštini usvojilo Odluku o potpisivanju Povelje o bratimljenju sa slovenskim PGD-om Črnomelj.

Kako je obrazložio predsjednik DVD-a Popovača Vlado Dutković, rezultat je to dugogodišnje suradnje i prijateljstva koje se rodilo preko DVD-a Duge Rese, inače bratskog društva i Popovače i Črnomelja. Kako je najavljeno, Povelja će se potpisati na Dan Općine odnosno župe sv. Alojzija Gonzage, 21. lipnja ove godine.
DVD Popovača je tijekom 2010. godine evidentirao ukupno devet vatrogasnih intervencija. One su, kako je naglašeno, obavljane na području čitave Općine, gdje je izvršeno i 65 prijevoza vode.
Image and video hosting by TinyPic
„S ponosom možemo istaknuti da smo s tri desetine djece i dvije desetine mladeži sudjelovali na brojnim natjecanjima, ostvarivši kvalitetne rezultate među kojima se ističe 1. mjesto koje je muška A ekipa izborila na natjecanju u Sunji. Bili smo domaćin tradicionalnog susreta s bratskim društvom iz Duge Rese koji je obilježen vatrogasnim i sportskim disciplinama, a uz sudjelovanje i PGD-a Črnomelj. Između ostalih aktivnosti u koje je ukupno utrošeno 11.000 radnih sati, sudjelovali smo i u programu obilježavanja Dana Općine odnosno naše župe"- istaknuo je predsjednik DVD-a Popovača Vlado Dutković predstavljajući Izvješće o radu u prošloj godini.

U okviru 118. skupštine DVD Popovača usvojio je i Odluku o izmjenama i dopunama Pravilnika o kodeksu ponašanja članova društva, kao i Financijski plan za 2011. godinu kojim se predviđaju prihodi u iznosu od 359.750 kuna. U Društvo su primljena dva nova člana, pa tako ono trenutno broji 129 članova.

Dnevni red 118. skupštine DVD-a Popovača obuhvatio je i dodjelu priznanja i zahvalnica članovima i sponzorima. U pozdravnoj riječi predsjednik Vatrogasne zajednice Općine Popovača Zvonimir Kondres upoznao je prisutne s dogovorenim redoslijedom nabavke novih vozila. „DVD Stružec dobio je novo vozilo, a u planu je nabavka vozila i za Donju Gračenicu za što su sredstva već osigurana. Nakon toga na red dolazi i DVD Popovača kao jedno od tri stožerna dobrovoljna vatrogasna društva s područja Općine"- najavio je Kondres.Rad skupštine popovačkog DVD-a kojoj su nazočili gosti s područja šest županija, u ime Ureda općinskog načelnika pozdravio je zamjenik načelnika Dragan Šarčević koji je ovom prilikom izrazio posebnu zahvalu Društvu na kvalitetnom radu s djecom i mladima.
općina Popovača

...16:58 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PETAR POPOVIĆ: “SLAVICA JE DOBAR ORGANIZATOR I DOBAR VATROGASAC”
[ # ]

ZADAR

Nas je Mirko Mikulin stalno zvao jer je njemu sin sa požarišta javio da su okruženi i da će izgorijeti. Nakon što smo čuli Kneževića kako ima i mrtvih mi Mikulinu nismo mogli to reći, ne zato što nam je neko zapovjedio niti smo se s ikim konzultirali već me bilo strah čovjeku govoriti o mrtvima, a da ih na svoje oči još nisam vidio, rekao je Popović

Na Županijskom sudu u Zadru danas je nastavljeno suđenje Draženu Slavici, bivšem zapovjedniku Šibensko-kninske vatrogasne zajednice. Slavicu Državno odvjetništvo tereti za organizacijske propuste pri gašenju požara na Kornatima, kojom prilikom je poginulo dvanaest vatrogasaca.Danas su svjedočila tri svjedoka. Krešimir Grgas i Kristijan Popović, vatrogasci koji su bili na Koranatu i Petar Popović, zapovjednik DVD Zablaće.

Grgas i Popović su bili s Joškom Klarićem, ocem pokojnog Dina tadašnjeg zapovijednika požarišta, kada su našli unesrećene. Naime, Grgas i Popović su trebali biti iskrcani na istom mjestu gdje i poginuli vatrogasci no spletom okolnosti nisu. Popović je prilikom izviđanja maslenika izgubio mobitel i stanicu, a Dino Klarić rekao je da njih dvojica odu to tražiti i poslije se nađu s njegovim ocem koje se penjao na brdo ne bi li uhvatio signal.

Grgas je kazao kako ih je prije polijetanja na heliodromu Slavica upoznao sa situcaijom na Kornatu i da je rekao da će vjerojatno tamo biti cijelu noć. Nakon što su se odvojili od ostataka, te s Joškom Klarićem došli do uvale Šipnat, Grgas i Popović su odlučili krenuti na brdo ne bi li uspostavili komunikaciju.

Nakon nekog vremena čuli su povike “pomozite, ima ozlijeđenih i dva mrtva” od Kneževića koji je također stradao. Grgas je potom nazvao Joška Klarića da mu to prenese i nazvao je operativni centar. Budući da mu Knežević nije znao objasniti gdje su, oni su se uputili tražiti ih sami. Joško Klarić se također u međuvremenu uputio tražiti unesrećene i on ih je našao prije nego Grgas i Popović.

Grgas je kontaktirao i Slavicu te mu rekao situaciju. Slavica mu je rekao da stižu helikopteri te da će im pokušati što prije pomoć.

- Prizor je bio užasan. Četiri su već bila mrtva, sedam ih je bilo ranjeno, a jedan je umro dok smo mi bili tu. Za trinaestog vatrogasca nismo ni znali. Bili su dehidrirani, tražili su vode. Nisam nikog mogao prepoznati, bili su izgoreni, neprepoznatljivi. Neki od unesrećenih imali su malo kose na glavi, a neki ništa, rekao je Grgas.

Popović je rekao kako nije uopće mogao razgovarati s unesrećenima i da nije ni zapamtio što su mu govorili jer mu je na pameti bilo samo kako im pomoći. Njih dvoja su potom otišla nazad u uvalu po vodu. Donijeli su oko 10 litara vode. Tada je već stigla Gorska služba za spašavanje. Oni nisu imali plahte koje inače služe da se zapaljene pokrije jer im je hladno pa su ih pokrivali sa svojim košuljama. GSS su ranjene prevezli, a mrtve nisu dirali.

- Nas je Mirko Mikulin stalno zvao jer je njemu sin sa požarišta javio da su okruženi i da će izgorijeti. Nakon što smo čuli Kneževića kako ima i mrtvih mi Mikulinu nismo mogli to reći, ne zato što nam je neko zapovjedio niti smo se s ikim konzultirali već me bilo strah čovjeku govoriti o mrtvima, a da ih na svoje oči još nisam vidio, rekao je Popović.

Otac Kristijana Popovića, Petar, bio je tada, a i još je uvijek zapovjednik DVD Zablaće.

- Ja sam primio dojavu da je potrebno pet vatrogasaca za požar na Kornatu. Odvezao sam ih na heliodrom, nisam niti izlazio iz auta tako da s nikim nisam kontaktirao. Dvojica mojih momaka su vraćena iz helikoptera jer im je Dino Klarić kao zapovjednik smjene i požarišta rekao da ne idu jer je u helikopteru bilo puno ljudi, ispričao je Petar Popović.

On je za Slavicu rekao da je dobar organizator i dobar vatrogasac te da se znaju još od 1996. godine. Sa Slavicom Popović nikada nije imao problema.Suđenje se nastavlja 23. veljače kada će biti ispitani Josip Zorčić, Mario Jozić, Mate Bačić i Mario Cvitan. A 24. veljače ispitani će biti pilot helikoptera Stjepan Lešković i posada.
znet

...12:27 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters