BEOGRADSKI VATROGASCI SPASLI 331 ŽIVOT!
[ # ]

BEOGRAD

Spašavaju od smrti i ne traže zahvalnost!Beogradski vatrogasci su tokom 2010. godine spasili sigurne smrti 331 osobu!U istom periodu intervenirali su 5.139 puta i ugasili 3.379 požara. Pomagali su žrtvama prometnih nesreća, vadili poginule iz automobila, razvaljivali vrata stanova u kojima se dogodio zločin ili je netko umro, a stigli su osvojiti i prvo mesto na natjecanju „timova za ruševine“ u konkurenciji 12 država Balkana. Kako kažu, ništa im nije teško jer „samo rade svoj posao“.Najsretniji smo kad pomognemo nekome. Nema tih novaca niti radosti koja može zamjeniti taj osjećaj
Image and video hosting by TinyPic
Reporteri Kurira proveli su jedan dan sa ekipom Druge čete Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd i uvjerili se u njihovu skromnost i entuzijazam.- Najsretniji smo kad sačuvamo nečiji život. Nema novaca niti radosti koja može zamjeniti taj osjećaj sreće - kaže Bojan Lazić, vođa grupe.

Nasmijan kao da ne radi jedan od najtežih poslova, objašnjava da je iskustvo najvažnije, jer „su sve intervencije po nečemu slične“.
- Znamo koliko je svaka sekunda bitna jer može značiti nečiji spašen ili izgubljen život. Kad uljećemo u plamen i dim, samo o tome razmišljamo. Nikome od nas ne pada na pamet da misli na sebe - kaže Lazić.

On radi već deset godina. Na neki način to je obiteljska tradicija, jer mu je i otac bio vatrogasac.- Jedino je brat omanuo i otišao u policiju - kaže šeretski dok se njegove kolege s odobravanjem smiju.

U priči ih prekida glas s razglasa:- Posada kola dva u vozilo!Svi skaču sa stolica. Četvorica vatrogasaca u trku izlaze. Gori napuštena tvornica u Novom Beogradu. Nema ozljeđenih. Sa uključenom sirenom i rotacijom probijaju se kroz gužvu i stižu.
- Ruši crijep! Stavi masku, ima mnogo dima! - čuje se vođa tima.Nekoliko minuta poslije požar je ugašen, a oni se nasmijani vraćaju u bazu. Bila je ovo jedna od lakših intervencija.

Ne tražimo zahvalnost
- Nitko od ljudi koje smo izvukli iz plamena ili slupanog automobila nije kasnije došao da nam zahvali. To nam ne smeta jer mi zahvalnost i ne tražimo. Samo radimo svoj posao najbolje što možemo - kaže Bojan Lazić.

Zaboli ih nesreća
- Jednom smo išli na udes u kojem su dvojica mladića poginula, dok je njihov prijatelj bio teško ozljeđen, ali zarobljen u smrskanom automobilu pa mu lječnici nisu mogli prići. Žurili smo da što prije isječemo lim, ali kad smo to uradili, on je umro. Bio je to užasan trenutak. Osjetio sam se potpuno prazan - kaže Lazić.

Vozač tražio da ga vrate u slupani punto
Vozač „punta“ ostao je zarobljen u slupanom vozilu. Poslije dvadesetak minuta, vatrogasci su ga izvukli a pri tome mu se podigla odjeća. Kad su ga spustili na hladna nosila, vozač se požalio na hladnoću i jedva govoreći ih zamolio:- Vratite me unutra...
kurir

15.02.2011. ...13:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters