POPLAVLJENIM PODRUČJIMA CARUJU ŠTAKORI I ZMIJE
[ # ]

METKOVIĆ
Piše: Stanislav Soldo
Foto: Denis Jerković / Cropix

Desnom stranom grada Mekovića, na poplavljenim područjima caruju miševi i zmije. Poplava ih je istjerala iz njihovih skloništa pa su se tražeći zaklon uvukli u obiteljske kuće na Glibuši.

Image and video hosting by TinyPic

- Teško je. Nemam šta za reći. Hvala svima koji su mi pomogli, posebno vatrogascima. Bogu hvala preživjeli smo a i ja sam se na ovo već naviknuo, rekao nam je Matko Talajić uz čiju kuću smo vidjeli zmiju kravosca dužega od metra. Voda istjerala živinu, pa se kravosac ugnijezdio u pukotini zida.Njegov prvi susjed Mate Talajić-Naftaš sjeća se i većih poplava, poput one iz 1959 godine.Kaže da je u siječnju sam imao pedeset centimetara vode u kući a sada je narasla na 75.

- Koliko centimetara toliko imam godina. Nagrada za svaku godinu života po jedna centimetar više-govori Naftaš uvijek spreman za šalu usprkos katastrofi koja ga je zadesila proteklih dana.Za Naftaša nema zime jer mu je u pomoć stigao zet Luka Vučković sa Krvavca. Na traktorskoj prikolici dovezao je drva i gradela jer treba nešto i posjeti.

- Da sam znao da će biti ovolike poplave sigurno bih se oženio sa Velebita, govori Luka prepričavajući dramatične trenutke kada je bezuspješno pokušavao spasiti punčevu kuću.Reporteri Slobodne proveli su nedjeljno prijepodne u poplavama poharanima i od svijeta odsječenim naseljima na desnoj strani grada. Umjesto da se pripremaju za slavu Svetog Nikole, pod čijom su zaštitom ovdašnji stanovnici iščekuju pripadnike Javne vatrogasne postrojbe, koji im nose kruh, mlijeko, higijenske potrepštine. A potrebo im je sve. Obiteljima sa malom djecom pelene i dječja hrana a starijima živežne namirnice i lijekovi.

Stoga je u župni Caritas crkve Svetog Nikole stigla velika pošiljka hrane, koju je osigurao grad Zagreb. Zagrepčani su se po drugi put ove godine iskazali u pomoći Metkovcima, a to im ugroženi stanovnici zasigurno neće zaboraviti.Hrabri metkovski vatrogasci i ovu hranu će razdijeliti do onih najpotrebitijih svladavajući sve prepreke, boreći se sa vodom do pojasa kako bi došli do najugroženiji kuća, koje su postali otoci u močvari.

Otoci sreće, dodat će Janja Talajić zahvalna što su njoj i mužu joj Anti vatrogasci donijeli kruh i mlijeko. Do kuća do kojih zbog velike dubine ne može kamion vatrogasci se probijaju gumenjacima.Nema mjesta na koje ne možemo doći. Ovo su izvanredne okolnosti i našim ljudima moramo osigurati dostavu namirnicama, kaže nam vatrogasac Filip Majić, dok priprema pomoć za odsječene Šiljegove kuće u ulici Put Vida.

Iako pet dana bez trenutka predaha i spavanja hrabri vatrogasci ne posustaju. Bore se sa poplavom donoseći nadu napaćenom stanovništvu, kojem nedavna obećanja premijerke Jadranke Kosor da će se graditi obrambeni kanali i nasipi nisu nikakva utjeha. Kažu da ih razni političari ove i one države varaju obećanjima već četrdeset godina. Tko zna, možda je premijerka ovaj put govorila istinu.
dubrovacki.hr

05.12.2010. ...18:59 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters