NAKON PROLASKA "REPAŠA" BLATO ČISTE VATROGASCI
[ # ]

BELI MANASTIR
Piše: Ivica Getto

Blata na cestama ima, ali znatno manje nego proteklih godina, rezime je, bar za sada, stanja na baranjskim prometnicama početkom sezone vađenja i prijevoza šećerne repe. Premda se s tim mnogi neće složiti, takve odgovore dobili smo iz raznih ustanova kojima je skrb o cestama osnovna ili dopunska djelatnost. - Općento gledajući, situacija je zadovoljavajuća. Prilikom izvoza repenajveće probleme zadaju poljoprivrednici koji nisu na vrijeme ishodili dozvole za postavljanje privremene regulacije - priča Roman Rašić, nadcestar belomanastirske Nadcestarije, napominjući kako se dozvole ne traže dan-dva prije početka radova nego najmanje mjesec dana ranije.

Zadovoljan je dobrom suradnjom s Beljem koje se na vrijeme potrudilo odraditi sve potrebne predradnje. Osim toga, saznajemo od Franje Bartolića, zapovjednika JPVP-a Beli Manastir, prije dvadesetak dana beljci su nabavili navalno vatrogasno vozilo te vlastiti gospodarski DVD angažirali za pranje prometnica uz koje se vadi repa.

- I to je jedan od razloga što smo od početka sezone imali znatno manje tehničkih intervencija vezanih uz pranje blata - priča Bartolić, naglašavajući kako su beljskim stopama pošli i neki poljoprivrednici koji su za čišćenje cesta angažirali mjesna vatrogasna društva. Blato koje se, unatoč naporima nadležnih, može vidjeti na cestama za sobom ostavljaju “manji” poljoprivrednici.

- To se obično događa tijekom vikenda, kada misle da intezitet prometa nije velik i da ih nitko neće vidjeti - objašnjava nadcestar Rašić, dodajući da se u tom slučaju, uz pomoć policije, traži krivac koji je dužan blato ukloniti. Za sada je vrlo mali broj prometnih nezgoda izazvanih blatnim kolnikom, a kod onih koje su se dogodile zabilježena je samo materijalna šteta.

Pomoćnik zapovjednika PP Beli Manastir Romeo Molnar kaže da se kazne za pravne osobe kreću između 5.000 i 15.000 kuna, a za fizičke od 1.500 do 5.000 kuna. Kažnjavaju se i oni koji repu izvoze bez prijave. Potvrđuje informaciju da je najveći problem s fizičkim osobama (“manjim” poljoprivrednicima) te dodaje kako veliku ulogu imaju meteorološki uvjeti.
glas slavonije

02.12.2010. ...14:40 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters