REKONSTRUKCIJA I DOGRADNJA DOMA
[ # ]

KEBEL
Piše / Foto: Željko Odak

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kebel, jedno je od pet društava Vatrogasne zajednice općine Bedekovčina. Društvo djeluje u mjestu Kebel koje obuhvaća oko 150 domaćinstava sa 480 stanovnika. U mjesto je tek 2001 godine uvedena vodovodna mreža iz javnog sustava Zagorskog vodovoda , a od 1954 godine djeluje vatrogasno društvo. Postojeći vatrogasni dom izgrađen je 1963 godine. Razvojem društva i mjesta on je postao premali. Stoga se 2000 godine počelo razmišljati o njegovoj obnovi i dogradnji.

Image and video hosting by TinyPic

Iste godine im Vatrogasna zajednica općine pomaže sa 15.000,00 kuna u građevnom materijalu i dograđena je nadstrešnica- garaža za vozilo, radom vatrogasaca. Nakon toga se stalo. No prije dvije godine isto je dovršeno sredstvima Vatrogasne zajednice od 30.000,00 kuna, a i uvedena je voda u dom.

Daljnje želje i radovi na obnovi krova i izgradnji dvorane u potkrovlju, zahtijevali su veći zahvat koji vatrogasci nisu sami mogli izvesti, a za isto nije bilo ni financijskih sredstava. Nije bilo riješeno ni vlasništvo zemljišta i vatrogasnog doma. No agilnošću predsjednika Ivana Draganića, ujedno i vijećnika u Općinskom vijeću općine Bedekovčina, kao i cijelog Upravnog odbora, ove godine započelo se s radovima na obnovi doma. Naravno to sve, zahvaljujući razumijevanju načelnika i općinskih vijećnika. Stručna služba općine riješila je vlasništvo zemljišta i doma, a u Proračunu Općine osigurana su sredstva od 100.000,00 kuna za radove na izmjeni krovišta.

Tako su u tijeku radovi na rekonstrukciji krovišta objekta na način da se uklonilo staro krovište, a nadozidati će se nosivi i zabatni zidovi potkrovlja za buduću dvoranu, sa kompletno novim krovištem. Vrijednost radova je oko 150.000,00 kuna. A tvornica TONDACH Bedekovčina donirati će crijep u polovici vrijednosti istog.



30.11.2010. ...23:37 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI IZVUKLI DJEČAKA IZ PERILICE RUBLJA
[ # ]

PEKING



Da djeca ponekad i znaju pretjerati s igrom, pokazuje primjer ovog malog kineza, koji je igrajući se skrivača s majkom ušao u perilicu rublja i tu stao zaglavljen sat vremena.

Majka ga je pokušala izvući ali bezuspješno. Nakon što je učinila sve što je mogla, pozvala je vatrogasce koji su ubrzo došli i rastavili perilicu kako bi dječaka izvadili.Na svu sreću mali dječak je prošao bez ozlijeda.

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVD-u ČABDIN DONIRANO NOVO VATROGASNO VOZILO
[ # ]

ČABDIN

Grad Jastrebarsko donacijom u iznosu od 50 tisuća kuna sufinancirao je nabavu novog vatrogasnog kombi vozila DVD-u Čabdin

Image and video hosting by TinyPic

U Čabdinu je blagoslovljeno novo - nabavljeno kombi vozilo za potrebe DVD-a Čabdin. Vozilo je blagoslovio jaskanski župnik Stjepan Rožanković, a blagoslovu i prigodnoj svečanosti, koja je sinoć održana u Vatrogasnom domu DVD-a Čabdin, prisustvovali su predstavnici Grada Jastrebarskog predvođeni gradonačelnikom Mihaelom Zmajlovićem, kao i predstavnici Vatrogasne zajednice Grada Jastrebarskog, članovi DVD-a i mještani Čabdina.

-Poznavajući aktivnosti Društva, posebno aktivnost članova tamburaškog orkestra i natjecateljskih ekipa novo kombi vozilo je, osim što je bilo želja članova vatrogasnog društva, stvarna potreba i to je razlog što je Grad za nabavu istog izdvojio sredstva iz Gradskog proračuna. Grad Jastrebarsko podržava dobre ideje i projekte, usprkos složenoj financijskoj situaciji u cjelokupnom društvu, te smo tako i za nabavku ovog vozila izdvojili sredstva koja su u današnjim uvjetima značajna. Dobre ideje i projekte podržavat ćemo i u buduće – poručio je gradonačelnik Zmajlović okupljenima na sinoćnjoj svečanosti u Čabdinu.
zagrebancije


29.11.2010. ...16:52 [ Komentari (0) ] Isprintaj

USPJEŠNA SURADNJA HRVATSKIH I SLOVENSKIH VATROGASACA
[ # ]

ŠMARJE PRI JELŠAH

Prošlog petka u Šmarju pri Jelšah na 12. susretu vatrogasaca KZŽ i Gasilske Zveze Šmarje pri Jelšah obilježen je završetak još jedne uspješne suradnje i bogatog programa koji se održavao tijekom 2010. godine s obje strane Sutle. Pored sudjelovanja na raznim obljetnicama i redovnim skupštinama posebno je istaknuto održavanje zajedničkih vježbi i sudjelovanje vatrogasaca Kumrovca na gašenju požara u Bistrici ob Sotli kao primjeru uspješne i dobrodošle međudržavne suradnje.

Image and video hosting by TinyPic

Slovenski vatrogasci bili su ove godine na Kornatima, mjestu najveće tragedije naših vatrogasaca, hodočastili su u Mariju Bistricu i održali između ostalog vrlo uspješnu zajedničku vježbu u Kumrovcu. Susreti su kroz različite sadržaje pridonijeli boljem međusobnom poznavanju, suradnji kroz razmjenu iskustava u vatrogasnoj tehnici i taktici i postali garancija veće zajedničke učinkovitosti u raznim intervencijama.
radio krapina

...13:25 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCIMA U MANJE OD SAT VREMANA 50 INTERVENCIJA
[ # ]

GOSPIĆ

Gospić je sinoć zahvatilo grmljavinsko nevrijeme, praćeno olujnim vjetrom i jakom kišom, koje je s naglo otopljenim snijegom u svega pola sata uzrokovalo poplavu u središtu grada.Gradske službe u Gospiću, timovi komunalnog poduzeća Usluge i Javna vatrogasna postrojba su tijekom protekle noći ispumpavali vodu iz podruma i nižih dijelova kuća i ustanova poplavljenih u olujnom nevremenu koje je zahvatilo Gospić i okolicu



Kiša i dalje pada i stvara dosta poteškoća. Najzaposleniji su gospićki vatrogasci koji su u posljednjih 12 sati imali više od 50 intervencija.Poplavljen je dio parka Kolakovac, kao i prostorije ličko-senjske Policijske uprave, podrum Opće bolnice. Sustav odvodnje nije mogao "progutati" površinsku vodu, pa je poplavljen dio Budačke i Kaniške ulice.

Vjetar je lomio krošnje stabala, polomljene su tende u dva kafića. Bilo je i intervencija hitne pomoći, ali za sada nema informacija o ozlijeđenima.S nevremenom je bilo problema i u drugim ličkim mjestima. U Ličkom Novom i podvelebitskom naselju Brušane je poplavljeno više gospodarskih objekata i kuća, gdje su bujice iz Velebita mjestimice prekrile državnu cestu Gospić-Baške Oštarije, doznaje se od policije i vatrogasaca.Kiša je tijekom noći prestala padati, te se stanje donekle stabiliziralo, no još je uvijek veliki broj vatrogasaca na terenu.

'Tijekom noći pročišćeni su šahtovi te se stanje postupno sanira. Cijele noći bio je organiziran rad timova komunalaca i vatrogasaca na terenu. Jak vjetar slomio je tende na dva ugostiteljska objekta, a jedna osoba je teže ozlijeđena', rekao je zamjenik gradonačelnika Ivan Biljan.


...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POZNATA ŽELJEZNIČKA POSTAJA HAJDARPASA U PLAMENU
[ # ]

ISTANBUL

Lokalne televizije prenose da je u toku bilo renoviranje krova u trenutku izbijanja požara, a da su vatrogasne službe priopćile da požar prijeti zahvatiti cijelu zgradu.



Veliki požar izbio je danas na glavnoj željezničkoj stanici u Istanbulu, ali još nije poznato da li ima žrtava.Prema navodima očevidaca, vatra je zahvatila krov čuvene željezničke postaje Hajdarpaša u azijskom dijelu Istanbula, prenijela je agencija Reuters.Postaja, koju su izgradile njemačke arhitekte početkom 20. stoljeća, glavni je željeznički terminal koji povezuje Istanbul sa ostalim dijelom Turske.

Lokalne televizije prenose da je u toku bilo renoviranje krova u trenutku izbijanja požara, a da su vatrogasne službe priopćile kako požar prijeti da zahvati cijelu zgradu.Šef turske Komore arhitekata Ejup Mumku izjavio je televiziji NTV da zgrada postaje, koja se smatra povijesnim spomenikom, leži na oko 220 drvenih greda i da je potrebno hitno iz zraka izručiti vodu ili pjenu za gašenje požara, prenijela je agencija AP.

"Požar je stavljen pod kontrolu i na sreću nema žrtava", rekao je Guverner Istambula,Huseyin Avni Mutlu. "Međutim, to je tužno kada povijesne zgrade kao što je ova postaja budu oštećene."Vatrogasci su još uvijek na mjestu intervencije i pokušavaju ohladiti zgradu s morskom vodom.

28.11.2010. ...16:42 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ŠOŠA: BROJ 93 MOGU UKINUTI SAMO IDIOTI
[ # ]

ZADAR
Piše: Anamarija Bilan
Foto: Vedran Sitnica

- Uvjeren sam da će Vlada do ponedjeljka smijeniti Damira Trutra, ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje, jer on i ostali iz DUZS-a su laici, nestručnjaci i žele kršiti zakon, rekao je Željko Šoša.

Zbog najave ukidanja brojeva 93 i 193, a koje je najavila Državna uprava za zaštitu i spašavanje, vatrogasci će u ponedjeljak u 8 sati ujutro prosvjedovati na Markovom trgu u Zagrebu. Prosvjed je najavio Odbor za vatrogastvo Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH.

- Ja neću sudjelovati na prosvjedu jer na njemu sudjeluju sindikati. Sindikat JVP Zadar je uključen u Odbor za vatrogastvo Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH i imaju moju punu potporu jer mislim da ovakve stvari mogu prihvatiti samo idioti koji ovakvim odlukama ruše hrvatsku državu!, rekao je jučer Željko Šoša, županijski vatrogasni zapovjednik i dodao da, ukoliko u Zadarskoj županiji broj 112 zamijeni 93 on više neće biti županijski vatrogasni zapovjednik.

Šoša je istaknuo da vatrogasci nemaju ništa protiv broja 112 jer je on namijenjen prvenstveno strancima, budući da je taj broj univerzalan u Europskoj uniji. Međutim, protiv su ukidanja brojeva žurnih službi, kao što ih nisu ukinule ni ostale članice EU. Pojasnio je kako ulaskom u Vijeće Europe Hrvatska mora dvoznamenkaste brojeve za poziv žurnih službi zamijeniti troznamenkastima, odnosno 92, 93 i 94 u 192, 193 i 194. Ova se promjena već počela uvoditi i do sada je proveden u pet županija.

Image and video hosting by TinyPic

- Ova promjena je provedena u pet županija, da bi u međuvremenu Državna uprava za zaštitu i spašavanje na čelu s ravnateljem Damirom Trutom odlučila prekršiti Ustav i prekinuti s uključivanjem ostalih županija u ovaj sustav. Naime, Ustavom je vatrozaštita na jedinicama lokalne samouprave, a osnivači javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih društava su općine i gradovi i nitko iz DUZS nema pravo ukinuti njihove brojeve koji se koriste desetljećima, pojasnio je Šoša i nastavio - Sve javne vatrogasne postrojbe i svi DVD-i kroz područne i županijske vatrogasne zajednice uključeni su u Hrvatsku vatrogasnu zajednicu, koja je jednoglasnom odlukom svih županijskih zapovjednika zauzela stav da se broj 93 ne smije ukinuti. Ipak, ne pitajući Hrvatsku vatrogasnu zajendicu u DUZS su na svoju ruku odlučili ukinuti broj 93, odnosno 193 i uvesti 112, čemu se mi protivimo, objasnio je Šoša dodavši da je vatrogasna zajednica za to da se ostavi broj 193.

Šoša je naglasio da županijski vatrogasno-operativni centri ne služe samo za prijem dojave o požaru, već se iz njih koordinira i rukovodi intervencijama i to rade stručne osobe s dugim iskustvom, što nije slučaj u pozivnim centrima 112.

- Moj djelatnik je inžinjer zaštite od požara i ima gotovo 30 godina iskustva i on prilikom dojave o požaru odlučuje vrstu tehnike i opreme te broj ljudi i vozila koji će izaći na teren, što zaposlenici centra 112 ne mogu raditi jer nisu stručni kadar i ne znaju, rekao je Šoša.

Kao još jedan problem uvođenja broja 112 Šoša je istaknuo i gubitak vremena te probleme u koordinaciji službi. Naime, u slučaju požara ili neke intervencije prvo će trebati nazvati 112, onda će oni nazvati vatrogasce, koji potom opet moraju zvati centar i tako se gubi dragocjeno vrijeme tijekom kojeg se već moglo krenuti na intervenciju.

- Uvjeren sam da će Vlada do ponedjeljka smijeniti Damira Truta, ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje jer je on i ostali iz DUZS laici, nestručnjaci i žele kršiti zakon. Ukoliko ga Vlada ne smijeni u ponedjeljak će imati velike prosvjede koji će značiti veliki trošak za državu i smanjiti će vatrogasnu spremnost, zaključio je Šoša.
zadarski list

27.11.2010. ...16:06 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI "ŠIŠALI" ČEMPRESE
[ # ]

DUBROVNIK

Image and video hosting by TinyPic

Još nisu otklonjene sve posljedice poplava od ponedjeljka, a stanovnici Sinjske, jedne od najviše pogođenih ulica u gradu, strahujući od novih obilnih padalina i dodatnih problema i nevolja koje bi im one mogle prouzročiti, pozvaše jutros u pomoć pripadnike JVP Dubrovački vatrogasci.

Bujice su potkopale korijenje velikih čempresa, pa postoji opravdana bojazan da iduća bujica odnese i preostalu zemlju, te da čempresi padnu na kuće i cestu.Vatrogasci su stručno „ošišali“ čemprese, tako da spriječe puno veće moguće posljedice.
dubrovacki.hr

...14:54 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAVRŠENO ŠKOLOVANJE ZA VATROGASNOG DOČASNIKA U ORGANIZACIJI VZO PISAROVINA
[ # ]

PISAROVINA
Piše / Foto: Tomislav Stepić

U organizaciji VZO Pisarovina 30 polaznika uspješno završilo tečaj za vatrogasnog dočasnika. Kristina Vugriniček ostvarila najbolji rezultat od svih kandidata.Ovim tečajem zaokružen je tečaj osposobljavanja vatrogasaca koje organizira Vatrogasna zajednica općine Pisarovina

Image and video hosting by TinyPic

Nakon 83 sata teorijske i praktične nastave na tečaju za zvanje vatrogasni dočasnik, koje je organizirala Vatrogasna zajednica općine Pisarovina u nedjelju 21. studenog 2010. godine u osnovnoj školi Pisarovina održan je završni ispit koji se sastojao od pismene provjere teoretskog znanja i praktičnih vježbi.

Za osposobljavanje se prijavilo 36 polaznika,a ispitu je pristupilo 30 kandidata. Iz DVD-a Donja Kupčina 12 kandidata, DVD-a Pisarovina 7 kandidata,iz DVD-a Lijevo Sredičko 7 kandidata,iz DVD-a Bratina 3 kandidata te iz DVD-a Gradec Pokupski 1 kandidat.

Image and video hosting by TinyPic

U suradnji sa predavačima DUZS-a teorijski dio predavanja održavao se u postorijama osnovne škole, a vježbovni (praktični) dio na sajmištu i kućicama u Pisarovini te u vatrogasnom spremištu u Donjoj Kupčini. Ispite je provela ispitna komisija imenovana od Vatrogasne zajednice općine Pisarovina uz nadzor povjerenika HVZ-a Josipa Novosela,ujedno i Zapovjednika VZ Zagrebačke županije. Svi kandidati su uspješno položili ispit, a prosječna ocjena osposobljavanja je vrlo dobar. Najbolji rezultat je ostvarila Kristina Vugriniček koja je bila odlična u pismenom i praktičnom dijelu.

Ovim tečajem zaokružen je tečaj osposobljavanja vatrogasaca koje organizira Vatrogasna zajednica općine Pisarovina, te je zaokružen početni ciklus njihova usavršavanja od zvanja vatrogasac do zvanja vatrogasni dočasnik čime smo dobili viskoobrazovane vatrogasce koji će sigurno doprinjeti boljem radu u svojim društvima te s novim znanjima sudjelovati u vatrogasnim intervencijama. Na uspješnom osposobljavanju novim dočasnicima čestitali su predsjednik VZO Pisarovina Vladimir Krčelić i voditelj tečaja Ivan Stepić,ujedno i zapovjednik VZO Pisarovina.


...13:03 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DA NIJE NJEMAČKE LIVNO NEBI NIŠTA IMALO, DAJU NAM I VATROGASNU OPREMU
[ # ]

LIVNO

Članovi Vatrogasnog društva Livno od 1. kolovoza tekuće godine dijelom su riješili svoj radno-pravni status.

Naime, nakon višegodišnjeg ukazivanja na svoj težak položaj, rad 'na crno' bez zdravstvenog i mirovinskog osiguranja i bez i jednog radnog dana zabilježenog u radničkoj knjižici, nakon nekoliko odluka OV Livno (u dva različita saziva), taj problem je konačno riješen, prijavljeni su i knjiže svoje prve 'minule' radne dane.

Prije toga su po ugovoru o obavljanju 'privremenih i povremenih poslova' radili, ovisno od jednog do drugog, od 10 do 14 godina. Na tu činjenicu i potrebu rješavanja njihovog statusa ukazivala je i veleposlanica Francuske u BiH Maryse Berniau koja je dva puta u relativno kratkom vremenu posjetila vatrogasce. Zadnji put to je bilo u lipnju mjesecu kada su još uvijek boravili u ruševnom vatrogasnom domu. Od tada do danas u dvije stvari je došlo do poboljšanja. Jedna od njih je primanje u radni odnos, premda još uvijek nisu izjednačeni sa ostalim općinskim službenicima, nemaju topli obrok, nikada nisu primili regres, niti imaju putne troškove.

Nadaju se kako će na ostvarenje tih prava čekati kraće nego na ono prvo. Druga dobra stvar je to što su dobili novouređeni vatrogasni dom u sklopu industrijske zone Jug, međutim, još uvijek im Elektro nije priključilo struju, tako da i dalje borave u ruševnoj kućici u središtu grada. I upravo ta kućica, vidni manjak opreme, od one najosnovnije, obuće i odjeće, do ostalih tehničkih pomagala i vozila, ponukao je Livnjake koji žive i rade u Njemačkoj, a koji su upoznali osoblje iz tvrtke „Schmitt Feuerwehrtechnik“, da nešto učine na tom planu. Ovih dana vatrogasci nam se pohvališe da je pomoć stigla, a mi smo se potrudili zabilježiti to slikom i rječju. Veći broj radnih hlača, vatrogasne i radne obuće, specijalnih hlača za gašenje vatre, pojaseva za držanje, gumenih korpi, jakni i parki, rukavica… sve uredno poredano u garažnom prostoru, vatrogasci su sa mališanima, kojima je želja biti kao oni, razvrstavali po veličinama. Pokazali su nam i motornu pilu za rezanje betona i željeznih armatura za spašavanje u slučaju potresa i urušavanja, a sve to od tvrtke Schmitt iz Neuwieda.

Popis onoga što još nedostaje podugačak je, no, nadomještaju ga svojim požrtvovnim radom i srčanošću, jer nije jednostavno ući u kuću, spašavati živote i imovinu, kada plameni jezici ližu svuda oko vas, a sa stropa obrušavaju izgorjele grede i osatali građevni materijal. Ono što je bez greške i čime se ponose jeste desettonsko vatrogasno vozilo, no, ono je pogodno za ceste, ne za makadamske i teško pristupačni brdsko-šumski teren. Stoga bi im dobro došlo kakvo vozilo za šumske požare, ne mor abiti novo, samo neka je ispravno, terensko vozilo kojim bi prevozili škare i opremu za spašavanje unesrećenih u prometu, kacige, vatrogasna odijela… a o spcijaliziranom vozilu s ljestvama na izvlačenje mogu samo sanjati. Nadaju se da ova prva donacija iz Njemačke neće biti ni posljednja, a sav višak opreme koju imaju spremni su podijeliti s kolegama u susjednim općinama, jer znaju kako je to nemati.
livno-tomislav.com

...12:30 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SPAŠAVALI UTOPLJENIKA, SPASILI LUTKU
[ # ]

SAN FERNANDO

Vatrogasci u dolini San Fernando dobili su poziv o utapanju muškaraca. Kada su stigli na mjesto događaja i krenuli u spašavanje, nemilo su se iznenadili.Naime u kanalu je bila lutka, koja se koristi za vježbe davanja umjetnog disanja.

'Na mjesto događaja smo poslali helikopter i tim za spašavanje. Uspjeli smo doći do lutke. Izvadili smo je kako ne bi primali pozive drugih zabrinutih građana', rekao je Erik Scott, glasnogovornik vatrogasaca.Dodaje kako nije poznato je li lutka u kanalu završila slučajno ili ju je netko bacio, piše Philly.
dnevnik.hr

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ĐURĐENOVAC NE ZNA ŠTO BI S VATROGASNIM VOZILOM, A DVD-I NEMAJU ČIME GASITI
[ # ]

ĐURĐENOVAC
Piše: Snježana Fridl

Iako Općina Đurđenovac ima suvremeno vatrogasno vozilo vrijedno milijun i pol kuna koje joj je prošle godine darovala Vlada Republike Hrvatske, ono se još ne koristi. Na to je na sjednici Vijeća upozorio vijećnik Srećko Lukačić iz HDSSB-a postavivši pitanje zbog čega skupo vatrogasno vozilo ni nakon devet mjeseci vatrogasci ne upotrebljavaju.

Načelnika Općine Hrvoja Topalovića upozorio je da nadolazi zimsko razdoblje kada je povećana vjerojatnost vatrogasnih intervencija zbog zapaljenja dimnjaka.

- Vatrogasna cisterna od sedam tisuća litara vode kapaciteta, na žalost, gotovo godinu dana stoji neiskorištena. Sreća da ljetos nije bilo značajnih intervencija, no dolazi zima i načelnik bi trebao konačno odlučiti što će biti s tim vatrogasnim vozilom - rekao je Lukačić.

Topalović je kazao da se Općina nije mogla odlučiti kojem vatrogasnom društvu dodijeliti vozilo u vlasništvo. Naime, prvobitno je vatrogasno vozilo bilo namijenjeno DVD-u Đurđenovac, ali nakon prošlogodišnjih unutrašnjih previranja te neslaganja s općinskom vlasti, premda je ove godine održana obnoviteljska skupština, ono još uvijek nije uspjelo pokrenuti svoj rad. Načelnik Topalović najavio je da će problem vlasništva vatrogasne cisterne konačno riješiti u dogovoru s Vatrogasnom zajednicom Općine Đurđenovac.Trenutno je vatrogasno vozilo smješteno u garaži komunalnog poduzeća “Rad” d.o.o. u Đurđenovcu.

Načelnik Topalović prebacuje brigu Vatrogasnoj Zajednici
“Ne želim se miješati u vatrogasnu djelatnost i donositi odluku o tome kojem dobrovoljnom vatrogasnom društvu treba dodijeliti cisternu. Općina će cisternu predati Vatrogasnoj zajednici pa neka ona, prema svojim kriterijima, odluči kojem će društvu pripasti i koje će nakon toga voditi računa i o održavanju vozila”, poručio je Topalović.
glas slavonije

...10:56 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SMOTRA SREDSTAVA I OPREME VATROGASNE JEDINICE VELIKA KLADUŠA
[ # ]

VELIKA KLADUŠA

Vatrogasna jedinica Velika Kladuša u petak, 26. studenog, ispred Gradske sportske dvorane upriličila je smotru sredstava i opreme s kojom raspolažu velikokladuški vatrogasci, a povodom nedavnog servisiranja vozila. Pozivu da prisustvuje smotri odazvao se i prvi čovjek općine Admil Mulalić sa suradnicima te predsjedavajući Općinskog vijeća Sejfo Mustafić.

- Zastarjelost i oskudnost opreme kojom raspolaže Vatrogasna jedinica Velika Kladuša u narednom periodu zahtijeva hitno rješavanje, izjavio je načelnik Mulalić nakon upoznavanja sa opremom sa kojom raspolaže Vatrogasna jedinica Velika Kladuša, te obećao pomoć u budućnosti.

Image and video hosting by TinyPic

Vatrogasna jedinica, zajedno sa komandirom Muhamedom Kudićem broji 12 vatrogasaca, a prema njegovim riječima, vatrogascima uvijek nešto nedostaje od opreme, u ovom slučaju neophodna im je mašina pomoću koje će vršiti atestiranje svih vatrogasnih aparata. Vrijednost mašine je oko 6.000 KM, a, kako kaže Kudić, načelnik Mulalić je obećao pomoć pri nabavci.

Da bi svim građanima vatrogasna zaštita bila što pravilnija, odnosno da bi se povećala sigurnost na području općine, neophodna je modernizacija postojeće opreme. Kažimo i to da je nakon smotre vatrogasaca u krugu Vatrogasnog doma upriličena i zakuska.
radiovkladusa

...08:36 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI POSTAVLJAJU ZEČJE NASIPE KAKO BI SPRIJEČILI PRODIRANJE VODE
[ # ]

METKOVIĆ
Piše: Stanislav Soldo

Zbog opasnosti od poplava metkovski vatrogasci započeli su u petak navečer postavljati zečije nasipe na desnoj strani grada Metkovića. Najugroženije su kuće na Glibuši, gdje je voda već počela plaviti vrtove i okućnice.

- Napunjeno je više od pet stotina vreća pijeska kako bi se spriječilo prodiranje vode, kazao nam je zapovjednik JVP-a, Jure Pilj.

Južina i kiša, koja je ponovno počela padati dodatno je povećala razinu Neretve ali i razinu zaobalnih voda i kanala u močvari koje puni rječica Norin, zbog čega plavi desna strana grada Metkovića, slično kako je bilo početkom ove godine.

Prognostičari najavljuju kišu i jugo naredna tri dana, pa se stanovnici naselja Jerkovac pribojavaju da će poplaviti dva puta u istoj godini.
slobodna dalmacija

26.11.2010. ...20:16 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PRIMJENA PLANA NUMERIRANJA
[ # ]

ZAGREB

Priopćenje za medije sa zajedničkog sastanka predstavnika Državne uprave za zaštitu i spašavanje i Hrvatske vatrogasne zajednice održanog 26. studenoga 2010. u Zagrebu

Na zajedničkom sastanku koji je održan u prostorijama Državne uprave za zaštitu i spašavanje vezanog uz definiranje zajedničkih stavova o pitanjima primjene Plana numeriranja u dijelu koji se odnosi na hitne službe, donešeni su sljedeći zaključci:

1.Državna uprava za zaštitu i spašavanje i Hrvatska vatrogasna zajednica potvrđuju da nije bilo namjere niti će se ukidati pozivni broj 93

2.Državna uprava za zaštitu i spašavanje se ne protivi uključivanju broja 193 te će se u prvom tjednu prosinca 2010. organizirati sastanak Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije i Hrvatske vatrogasne zajednice na kojem će se utvrditi dinamički plan uključivanja broja 193

3.Proces integriranja pozivnog broja za vatrogastvo u jedinstveni europski broj za hitne službe (112) nastavit će se sporazumno između Državne uprave za zaštitu i spašavanje i županijskih vatrogasnih zajednica

Image and video hosting by TinyPic
izvor: duzs

...17:56 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SDLSNRH NAJAVLJUJE U PONEDJELJAK VELIKI PROSVJED U ZAGREBU
[ # ]

ZAGREB

SDLSNRH odbor za vatrogastvo najavljuje veliki prosvjed vatrogasaca za ponedjeljak 29.11.2010.g. u 8.00 sati na Markovom trgu protiv ukidanja brojeva vatrogasaca 93 i 193 koje je najavila Državna uprava za zaštitu i spašavanje na čelu sa ravnateljem Damirom Trutom.

Ovim načinom ravnatelj Damir Trut vojnom diktaturom želi uništiti temelje Hrvatskog Ustava i uništiti vatrogastvo koje je od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku,naime u državama članicama Europske unije nigdje ti brojevi nisu ukinuti pa tako ne dozvolimo da se to dogodi kod nas.

Ovim putem pozivamo Ministra unutarnjih poslova na brzu reakciju jer več nekoliko mjeseci upozoravamo na pritiske i protuzakonite radnje ravnatelja Damira Truta i nema reakcije. Primjer njegove sposobnosti leži u činjenici da je upravo on najodgovorniji za pogibiju vatrogasaca na Kornatu jer kao odgovorna osoba u tom trenutku nije osigurao spašavanje koje bi vjerojatno pomoglo nekima koji su još bili živi nego se čekalo 5 sati za organizaciju spašavanja, to čemo dokazati na suđenju koje se vodi protiv Dražena Slavice.

Tražimo od ministra da vatrogastvo stavi pod MUP kao ravnateljstvo za vatrogastvo ili da smjeni ravnatelja Damira Truta i dozvoli ravnateljstvo za vatrogastvo unutar DUZS-a ali sa ljudima koji poštuju Ustav i zakone Republike Hrvatske!

Mladen Magdić
predsjednik odbora za vatrogastvo
SDLSN RH


...17:50 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U VLASTITOM WC-u OSTALA ZAGLAVLJENA TRI TJEDNA
[ # ]

EPINAY-sous-SENART

Jedna je starica provela u WC-u čak tri tjedna prije nego su je pronašli vatrogasci. Susjedi su čuli lupanje i udarce iz kuće, no mislili su kako je riječ o renoviranju kupaone, pa nisu obraćali pažnju na takve zvukove.

Francuski vatrogasci oslobodili su 69-godišnju ženu koja je provela u svojoj kupaoni čak tri tjedna. Starica je, iako u vrlo lošem stanju, nekim čudom ipak preživjela. Do nesreće je došlo kada je brava na vratima pukla te ju ''zaglavila''. Susjedi su prijavili nestanak nesretne žene tek nakon tri tjedna, a vatrogasci su je pronašli nakon što su provalili u stan u pariškom predgrađu Epinay-sous-Senart.

Policija je izjavila da je žena uspjela preživjeti ovu noćnu moru samo zahvaljujući tome što je pila toplu vodu iz slavine. Iako je tijekom noći pokušavala susjedima dati do znanja da je zaglavljena lupanjem po cijevima, njen poziv za pomoć nitko nije shvaćao ozbiljno.Naime, susjedi su navedeno lupanje pripisivali renoviranju kupaone, čak su i potpisivali peticiju da otkriju tko to kako bi ga zaustavili.
webcaffe

25.11.2010. ...17:59 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI SPREMNI U SVAKOM TRENUTKU ZA POMOĆ
[ # ]

KOTOR

Usljed obilnih padavina dolazi do poplava na području kotorske općine, a često i udari jakog vjetra stvaraju probleme.Kako u tim situacijama djeluju kotorski vatrogasci, govori zapovjednik Eduard Kovačić.

Moramo reagirati odmah i adekvatno odgovoriti na sve pozive u pomoć, kaže on.“Opremljeni smo adekvatnom opremom da interveniramo kad su u pitanju poplave. Imamo lake prenosne pumpe s kojima možemo raditi ispumpavanje podrumskih prostorija i slično, tako i velike pumpe koje se nalaze na samim vozilima koje su u stanju ispumpavati velike količine vode”, rekao je Kovačić.

Međutim problem prilikom polava su začepljeni bujični kanali i šahtovi.Što se tiče šteta koje bi nastale usljed jakih vjetrova, znači može biti oborenih stabala po prometnicama, imamo dovoljan broj motornih pila kojima možemo intervenirati odmah, rekao je on.

Sa sektorom za izvandredne situacije i civilnu sigurnost ministarstva unutarnjih poslova Crne Gore imamo dobru saradnju i dobijamo redovne obavjesti, a koja se tiču najava vremenskih nepogoda i situacija koje mogu nastati usljed nevremena, rekao je Kovačić za Skala radio.
skala radio

...17:34 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DOMAČICA IZAZVALA POŽAR PA TEŠKO DOBILA VATROGASCE
[ # ]

SVETI IVAN ZELINA

Zelinski vatrogasci hitali su jučer na požar. Gorjelo je u Gornjoj Topličici u potkrovlju kuće Vlade Šeba. Gazdarica je kuhala ručak, te na njega zaboravila i otišla od doma. Ubrzo je nastala vatra na štednjaku koja je zahvatila lamperiju.

Zelinski vatrogasci ugasili su požar koji ipak nije stigao probiti krov, tako da je nagodio samo jedan njegov dio. Materijalna šteta je velika. No, koji je veći problem od tog požara? Sama njegova dojava koja je izazvala podosta problema. Ukućani su prvo zvali broj 92, dakle policiju, potom 93. Broj 93 doista i jest broj vatrogasaca, međutim, nikako naša telefonska kompanija ne može sa zelinskog područja taj broj prebaciti zelinskim vatrogascima, nego, ako nazovete 93, tada se poziv izravno prosljeđuje vatrogasnoj brigadi u Zagrebu koja ne gasi požar na području županije, osim, naravno, ako se ne radi o nekoj velikoj potrebi.

Poziv 92 bio je pak, preusmjeren na zagrebački Operativno komunikacijski centar. Zagrebački policajci tada su o požaru javili zelinskim policajcima koji su pak zvali 112, odnosno županijski centar Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Taj centar je pak, za naše područje, pravo mjesto za dojavu o požaru, zato što oni točno znadu koga treba dići u takvom slučaju. Dakle, konačno su zelinski vatrogasci nakon mnogo dojavljivanja dobili obavijest i mogli krenuti na intervenciju. Stoga bilo bi dobro da svi naši građani upamte broj 112. Za hitne intervencije, kao što je požar, nazovite 112, jer će tim putem vatrogasci biti najbrže obaviješteni.
radio zelina

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PLIVAO DVA KILOMETRA KROZ BUJICE KAKO BI DOŠAO DOMA DO TRUDNE SUPRUGE I KĆERKICE
[ # ]

DUBROVNIK

"Plivao sam dva kilometra, od posla do kuće. Samo sam mislio na trudnu suprugu i kćer. Bujica me nosila, malo sam bio ispod, malo iznad vode. Ne može se to nazvat plivanjem, samo sam se pustio da me bujica nosi"

Image and video hosting by TinyPic

Nisam mogao ići s autom, pa sam se uputio pješke, ali ni to nije išlo. Jednostavno sam se pustio da me bujica nosi te sam, se držeći se za grane stabala i raslinja usmjeravao prema Tenturiji. Poznam kraj, pa sam znao kako ću doć do doma", priča nam Nikša te dodaje kako su ga iz skladišta OTP Dubrovnika konopom vezali te pomalo otpuštali dok konop nije došo do kraja, a onda je bio prepušten bujici.

"Nju je zabolio stomak, nikoga nije bilo blizu da joj pomogne, do kuće se moglo samo barkom a i to je bilo opasno. Moro sam se uputit, Ivana ima rodit svaki dan, a što bi bilo da je morala rađat s malim djetetom doma u poplavljenoj kući?", pita se Nikša koji je jako sretan da je do kuće došao bez većih ozljeda i da su njegovu Ivanu trudovi zaobišli u poplavljenoj kući.

"Pričekali smo u kući, na katu da se bujica smiri, a onda smo pošli kod Ivanine obitelji u Župu. Bili su došli i vatrogasci s barkom do kuće da nas prebace, ali bilo je previše riskantno za malu, a i za Ivanu", govori Nikša kojemu je cijeli donji kat novouređene kuće poplutao.
....pročitaj više

...10:18 [ Komentari (0) ] Isprintaj

HEROJI MEĐU NAMA
[ # ]

ZAGREB

Pilot novog akcijskog realityja „Heroji među nama" prikazuje uobičajeni dan vatrogasaca, koji ni po čemu nije prosječan jer svaka je intervencija opasna. Eksplozije, plameni jezici koji gutaju kuće, urušavanja domova nakon požara, automobili u plamenu, smrskana vozila i poplave - dio su svakodnevnih drama u koje vatrogasci ulaze riskirajući vlastite živote kako bi spasili naše.Kada katastrofa zaprijeti i životi su u opasnosti, oni su naši spasitelji. Oni su istinski heroji.



Šokantni prizori, preopasni da bi ih zabilježili filmski snimatelji, snimljeni su pomoću kamera instaliranih na kacigama vatrogasaca. Na taj način omogućeno nam je vidjeti dramatične događaje iz same blizine, iz perspektive gasitelja požara. Upoznat ćemo voditelja smjene Sinišu Jembriha i njegove dečke, koje veže neraskidivo prijateljstvo - Mrvicu, Danijela, Tihomira, Branka, Luku, Hrvoja, Mišela, Denisa i druge u akciji, na zadatku, ali i kroz život u stanici, u kojoj održavaju kondiciju i izvode opasne vježbe. Kada nisu na intervenciji ili na vježbama, dečki se opuštaju smišljajući šale i igrajući pikado te na taj način pokušavaju smanjiti stres i potisnuti iz sjećanja slike razaranja i ranjavanja, slike koje ih uvijek iznova čekaju pri svakom odlasku na teren. A tada znaju da ovise jedan o drugome i da svaka greška može biti i posljednja.

Javna vatrogasna postrojba Centar, smještena u Savskoj ulici, najstarija je vatrogasna postaja u Zagrebu i ima najviše vatrogasaca i vatrogasnih vozila u Hrvatskoj. Iako godišnje broji najviše intervencija, između 1000 i 1400, ovim ljudima statistički podaci ne znače ništa. Ljudski životi su neprocjenjivi, a psihološka i materijalna šteta nastala u nesreći ponekad je nenadoknadiva stoga će oni učiniti sve kako bi nas spasili od tragedije. Niti jedna intervencija na koju odlaze iz dana u dan nije jednaka, a u trenutku katastrofe, naši životi ovise o njihovoj brzini, snalažljivosti, iskustvu i znanju. Biti vatrogasac nije običan posao - vatrogasci imaju zadatak spasiti ono do čega nam je najviše stalo.

Oni su ljudi koji riskiraju vlastite živote kako bi spasili naše i iako izgledaju poput nas, ipak su drugačiji - oni su heroji među nama.
rtl

...07:33 [ Komentari (0) ] Isprintaj

UREĐENJE ZGRADE VATROGASNE JEDINICE DERVENTA
[ # ]

DERVENTA
Piše: Savko Pećić Pesa

Derventska Teritorijalna profesionalna vatrogasna jedinica, uložila je oko 28 tisuća maraka za uređenje fasade i unutrašnjosti zgrade vatrogasne jedinice. Sredstva za ovu investiciju je osigurao Vatrogasna zajednica Republike Srpske iz fonda solidarnosti za investiciono opremanje vatrogasnih jedinica.

- Uspjeli smo staviti fasadu, krečenje prostorija i farbanje stubišta dobrovoljnim radom, jer su radnici iz naše vatrogasne jedinice, uglavnom obavili većinu poslova. To je dalo novi izgled zgradi i vatrogasnom tornju, što je doprinos uređenju grada, kaže zapovjednik Vatrogasne jedinice Novo Pjeranović i naglašava, da je toranj osposobljen za vanjsko penjanje, što rijetko koja vatrogasna jedinica ima u bližem okruženju.

U derventskoj vatrogasnoj jedinici kažu, da su u toku ove godine imali više od 140 intervencija na požarima, pa se može reći da se interveniralo skoro svaki drugi dan. Najčešći uzroci požara su loše i dotrajale elektroinstalacije i slabo održavanje i čišćenje dimovoda na zgradama, kao i nekontrolirano paljenje raslinja u toku ljetnog perioda na njivama i pored šuma.

Od značajnih aktivnosti vatrogasci ističu i uspješno angažiranje u ljetošnjim poplavama, gdje su spašavali imovinu i vršili dostavu hrane ugroženim od poplava, i pored toga, što to nije glavni posao vatrogasaca.Za iduću godinu, vatrogasci predviđaju značajnija ulaganja u opremanje vatrogasnom tehnikom, čime bi Vatrogasna jedinica u Derventi bila osposobljena za uspješnu interveniciju i zaštitu od požarnih opasnosti na teritoriji općine.
derventa cafe

24.11.2010. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

UVEDEN PROJEKT "KOLEGA ZA PODRŠKU"
[ # ]

BEOGRAD

Vatrogasci spasitelji se na terenu susreću sa dramama koje ponekad traju i satima, a tada njihov posao nije samo spašavanje unesrećenih. Svakodnevno su svjedoci velike patnje, slušaju jauke žrtava, njihove molbe za spas i poruke koje ljudi na granici života i smrti ostavljaju za svoje najbliže. Mnogima ove teške slike zauvijek ostaju u sjećanju, a da bi sve to lakše podnjeli već tri godine im u tome pomaže psiholog.

Image and video hosting by TinyPic

Posao vatrogasaca inače spada u sam vrh visoko rizičnih profesija, a u Beogradu, gdje o 2,5 milijuna stanovnika brine samo 649 vatrogasaca, rizici su mnogo veći.- Svaki vatrogasac spasilac poslije izlaska na tešku intervenciju doživi stres, a 15 posto njih i akutnu traumu koja se manifestira problemima sa spavanjem, nemogućnošću koncentracije, skokom pritiska i lupanjem srca, a sve su to simptomi koji mogu dovesti do ozbiljnijih poremećaja - kaže šef odsjeka za zdravstveno psihološku prevenciju dr Slađana Antonijević.

Mlađi vatrogasci teže podnose stresne situacije pa danima ne spavaju, a često od stresa i povraćaju. Zato poslije svake veće intervencije, slijedi grupni razgovor sa psihologom gdje oni iznose svoja osjećanja i na taj način se rasterećuju. Stariji vatrogasci su vremenom stvorili neke odbrambene mehanizme, očvrsnuli su i sada nešto lakše podnose svakodnevnicu.- Za sve, a pogotovo za one koji imaju djecu, jako je traumatično kada strada neko dijete, jer odmah prenose to na sebe i pomisle na svoju djecu u takvoj situaciji - kaže Antonijević.Na vatrogasce spasioce utiče i sam smjenski rad, smjene od 12 sati iscrpljuju i fizički i psihički, a nakon nekog vremena i zvuk kojim se oglašava sirena pretvara se u okidač za stres.

- U tim trenucima sama žurnost samo stvara dodatnu psihičku napetost. Uzbuna znači jednu nepredvidljivost za njih, jer ne znaju šta ih točno čeka na terenu - kaže Antonijević.Beogradski vatrogasci uspješno izlaze na kraj sa svim izazovima profesije, a najbolji pokazatelj je činjenica da među njima nema ni jednog zabilježenog slučaja posttraumatskog stresnog poremećaja.

Od nedavno se u Ministarstvu unutarnjih poslova, prema norveškom modelu, sprovodi program pod nazivom “Kolega za podršku”. Program funkcionira tako što vatrogasci anonimnom anketom izaberu jednog među njima u koga imaju najviše povjerenja i kome se mogu obratiti bez obzira na problem koji imaju. On prolazi edukaciju da bi bio u stanju pružiti im podršku, a kasnije zajedno sa psihologom i osmisliti daljnje mjere.
blic

23.11.2010. ...16:13 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DRAŽEN SLAVICA: UZ DUŽNO POŠTOVANJE PREMA PREMINULIM KOLEGAMA, NE OSJEĆAM SE KRIVIM
[ # ]

ZADAR

Tri godine nakon tragedije na Kornatima u kojem je živote izgubilo 12 vatrogasaca, na Županijskom sudu u Zadru danas je počelo suđenje Draženu Slavici (42), bivšem šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku.



Slavica se očitovao o optužnici i rekao kako se, uz dužno poštovanje prema preminulim kolegama, ne osjeća krivim.Osim Slavice na prvo ročište su pozvane obitelji poginulih vatrogasaca iz Šibenika, Tisnoga i Vodica, njihovi opunomoćenici te jedini preživjeli vatrogasac Frane Lučić.

Prije ulaska u sudnicu Lučić je novinarima rekao kako smatra da je Dražen Slavica odgovoran za tragediju na Kornatima jer je na teren slao maloljetnike i one koji nisu obučeni za akciju, no dodao je kako smatra da "Slavica nije jedini odgovoran". "Od svih koji budu svjedočili na sudu očekujem da govore istinu jer je to ono što traže obitelji poginulih," rekao je Lučić.

Za stradavanje vatrogasaca tužiteljstvo je optužilo samo Slavicu, a tereti ga za kazneno djelo protiv opće sigurnosti. U optužnici između ostaloga stoji da je bivši županijski vatrogasni zapovjednik u gašenje požara na Kornatu, 30. kolovoza 2007. poslao dvojicu maloljetnika, civilnoga ročnika i vatrogasce koji nisu završili obuku za helikoptersko desantiranje. Osim toga, državno odvjetništvo smatra ga odgovornim za kašnjenje akcije spašavanja unesrećenih vatrogasaca te oglušivanje na upućivane mu pozive u pomoć.
jutarnji list

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ĐAKOVO I NAŠICE UGOSTILI VATROGASCE ZAGREBAČKE ŽUPANIJE
[ # ]

ĐAKOVO / NAŠICE / VOLODER
Piše: Damir Marenić

Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije po sedmi puta organizirala je Stručni put sa ciljem upoznavanjem Lijepe naše a ujedno i sa stručnim predavanjima o aktualnim vatrogasnim temama. Nakon Dalmacije ovaj puta za središte je odabrana Slavonija te prekrasne sredine kao što su Našice i Đakovo.

Image and video hosting by TinyPic

Sam put započeo je u jutarnjim satima 20.studenog odakle su predstavnici zajednica gradova i općina VZZŽ-a krenuli sa polazišta ispred zagrebačkog velesajma. U Našice se stiglo nešto iza 10 sati gdje su ih dočekali članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva Našice na čelu s predsjednikom društva Zvonkom Ljubljanović. Gostoprimstvo slavonaca poznato je u nas ,tako je vrijedni domaćin uz obilati doručak upoznao svoje goste o načinu i radu našičkih vatrogasaca te ih upoznao sa opremom i tehnikom kojom raspolažu.

Nakon toga slijedio je put u Park Prirode Papuk – Jankovac gdje se moglo upoznati sa poviješću Parka prirode Papuk gdje su sačuvani značajniji ostaci kulturne baštine vezani za dva povijesna razdoblja, prethistorijsko razdoblje te razdoblje srednjeg vijeka. Mjesto Jankovac je jedna od najljepših gorskih dolina na sjevernim obroncima Papuka, okružena stoljetnom bukovom šumom. To poznato planinarsko izletište zbog izuzetnih prirodnih ljepota proglašeno je 1955. god. zaštićenom park - šumom. Prije povratka u Našice u planinarskom domu Jankovac koji se uzgred nalazi na 475 m nadmorske visine organiziran je ručak.

Image and video hosting by TinyPic

Nakon smještaja u hotelu „Park“ te popodnevnog odmora slijedila su predavanja na temu „Web kao društvena osnova“ i „Sustav uzbunjivanja u Zagrebačkoj županiji". Prvu temu prezentirala je Tea Sablić, tajnica stručne službe Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije. Između ostalog obrađene su teme poput „Što je web stranica, funkcioniranje weba, elementi uspješnosti web stranice, Internet u Hrvatskoj, upoznavanje sa stranicom VZZŽ-a te njezinom statistikom“. „Da bi jednom izrađena web stranica opravdala ulaganja i ostvarila svoju namjeru, mora naći put do korisnika ili olakšati korisnicima njeno pronalaženje – na temelju statistika i povratnih informacija, ovaj cilj je zasada ispunjen“ – naglasila je Tea i završila sa svojim izlaganjem.

U drugom dijelu slijedila je prezentacija teme „Sustav uzbunjivanja u Zagrebačkoj županiji" koju je održao Tihomir Varga, voditelj Odsjeka dojave i uzbunjivanja pri Centru 112 u Zagrebu. Odmah na početku svoje prezentacije upoznao prisutne sa podatkom da zagrebačka županija ima površinu od 306.750 km te je tako šesta po veličini u RH, sa 300.000 stanovnika je četvrta po naseljenosti te ima 9 gradova, 25 općina i 696 naselja. Sa vatrogasnog gledišta tu su 9 VZG-a, 18 VZO-a, 6 samostalnih DVD-a, 6 DVD-a u gospodarstvu te 4 javne vatrogasne postrojbe. Nadalje upoznao je prisutne sa temama „Ustroj ŽVOC-a te o tome kako nema zakonskih odredbi o osnivanju ŽVOC-a, nadalje ŽVOC još nije osnovan ni ustrojen nego je osnovan Odsjek za sustav primanje dojave i uzbunjivanje, naglasio je kako bi ŽVOC trebao biti podrška županijskom vatrogasnom zapovjedniku te zapovjednicima VZG, VZO, VP. Bitnost rada ŽVOC-a je primanje dojave, uzbunjivanje, ažuriranje podataka, razmjena informacija. Naglašeni su nedostatci u radu ŽVOC-a sa vatrogasnim postrojbama prvenstveno misleći na komunikaciju jer mobilna veza je nestabilna i nepouzdana veza te se treba raditi na njezinom usavršavanju. Također u zadnja dva mjeseca vidljiv je porast zlonamjernih poziva koji uvelike štete sigurnosti građana i imovine.Na kraju svog izlaganja Varga je naglasio potrebitost osnivanja ŽVOC-a te kako najbolje iskoristiti više od 135 godina vatrogasnog iskustva i znanja koje nam ne nedostaje.

Nakon predavanja, domaćini su organizirali razgledavanje krasno uređenog centra grada u kojem se ističu dvorac Pejačević i crkva sv. Antuna Padovanskog. Povijesti dvorca i crkve, na slikovit način opisala nam je kustos muzeja gđa. Renata Bošnjaković.Uz dvorac Pejačević veže se ime Dore Pejačević, umjetnice svjetskog glasa, dok su crkva sv. Antuna Padovanskog i samostan uz nju, godinama bili važno središte pastoralnog, prosvjetnog i umjetničkog života sjeverne Hrvatske, djelovanjem mnogih poznatih franjevaca.Domaćini su na kraju dana organizirali u prostorijama vatrogasnog društva, nezaboravno zajedničko druženje, kojom prilikom je predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije g. Stjepan Ptiček, DVD-u Našice uručio najviše županijsko priznanje, Povelju i plaketu s likom Bana Josipa Jelačića.

Image and video hosting by TinyPic

Drugi dan stručnog puta nastavio se nakon doručka posjetu zoološkom vrtu obitelji Bizek. Zoološki vrt Bizik ne zaostaje za profesionalnim vrtovima. U njemu se nalazi preko 90 vrsta ptica i životinja iz Afrike (lav,leopard), Amerike (rakuni,zmije), Australije (klokani i emui). Koliko je popularan zoološki vrt, zbog raznovrsnih primjeraka ptica i životinja, ali i ljubaznosti domaćina, najbolje potvrđuje broj posjetilaca. Njih je više od 20.000 godišnje.

Nakon toga slijedio je put Đakova i posjet Đakovačkoj katedrali. Posvećena sv. Petru, građena je od 1866.-1882. godine, a za njeno podizanje je najzaslužniji biskup Josip Juraj Strossmayer. Prema riječima pape Ivana XXIII đakovačka je katedrala "najljepša crkva između Venecije i Carigrada". Ljubazni domaćini DVD-a Đakovo na čelu sa predsjednikom društva Ivicom Mardešić i zapovjednikom Antunom Jurman ugostili su svoje prijatelje te razmijenili poklone. Nakon domjenka sa pravim slavonskim specijalitetima domaćin je svoje goste upoznao sa prošlošću i nastankom DVD-a u Đakovu , radom operativnog centra,voznog parka i opreme koje posjeduju.Među rijetkima su u Hrvatskoj koji imaju veliku površinu u svom vlasništvu te proračunom od preko milijun kuna godišnje.

Image and video hosting by TinyPic

Opraštajući se od srdačnih domaćina nastavlja se put prema đakovačkoj ergeli. Povijest Ergele Đakovo počinje osnivanjem biskupije darovnicom deset arapskih konja i jednim pastuhom, iako se za godinu osnivanja uzima 1506.Prema biskupu Bakiću uzgoj konja na vlastelinstvu postoji već 1374. god. biskup Mijo Kesarić imao je ergelu sa 90 arapskih konja, a broj im se povećao na 130 rasplodnih kobila 1524. godine. No većina tih konja izginula je zajedno s biskupom Đurom 1526. u bitci na Mohačkom polju.Za vrijeme turske vladavine, ergela je bila u vlasništvu požeških paša. No poslije stotinu i pedeset godišnje vladavine gradom Turci su bili prisiljeni napustiti grad odvodeći pri tome konje s ergele.Poslije dolaska Austrijanaca, obnavlja se ergela zbog potrebe za stalnom stražom u tom pograničnom području. 1806. godine ergela Lipica se pred Napoleonom seli i smješta u Đakovo. Od tada počinje uzgoj lipicanskih konja u ergeli. Na gotovo isključivi uzgoj lipicanskih konja umjesto arapskih prelazi se za biskupovanja biskupa Strossmayera. Uzgoj traje i danas u Državnoj ergeli lipicanaca, koja se svrstava među najstarije u Europi, kao i kod sve većeg broja privatnih uzgajivača konja., za uzgoj i selekciju konja koristi dvije lokacije – Pastuharnu, smještenu u srcu Đakova, i Ivandvor, u neposrednoj blizini grada. Osim uzgoja i selekcije konja, Ergela se bavi i dresurom čija kvaliteta se potvrđuje zauzimanjem zapaženih mjesta na konjičkim natjecanjima.

Image and video hosting by TinyPic

Malo pomalo krenulo se put Zagreba ali tu stručnom putu nije bio kraj. Posljednje odredište bio je Voloder, mjesto koje se nalazi u Moslavini, na mjestima gdje potok Voloderec probija iz jugozapadnih vinorodnih obronaka Moslavačke gore u nizinu Polonja. Zahvaljujući dobrom položaju Voloder je bio prebivalište ljudi od najranijih razdoblja do danas. O tome nam govore arheološki nalazi, naime najstarije naselje iz eneolitika otkriveno je 1968. godine u Voloderskim bregima. Vrijedni domaćin na čelu sa g. Vladimirom Molnarom i tamburaškim sastavom „Prima Band“ upotpunili su pravu domaću atmosferu u „Moslavačkoj kleti“. Ovom prilikom Vatrene Vijesti 911 čestitaju rođendan Franji Priščanu,zapovjedniku VZG Zaprešić.Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije ovim putem zahvaljuje domaćinima grada Našice i Đakovo na ljubaznom gostoprimstvu i vremenu koje su odvojili za nas, kako bi nas upoznali s znamenitostima koje pruža svaki od ovih gradova.

22.11.2010. ...20:25 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BROJNA UNAPREĐENJA U RADU RIJEČKE JAVNE VATROGASNE POSTROJBE
[ # ]

RIJEKA

Javna vatrogasna postrojba Grada Rijeke na konferenciji za novinare prisjetila se pete godišnjica eksplozije plina u Labinskoj ulici, odajući dužno poštovanje u nesreći poginulom vatrogascu Edu Surini. Tom prilikom istaknuta su i brojna unapređenja u radu postrojbe u proteklih pet godina i povećanje njezine operativne spremnosti te ukazano na siguran način korištenja plina u svakodnevnom životu.

Image and video hosting by TinyPic

Na petu godišnjicu eksplozije plina, koja se dogodila 22. studenog 2005. godine, podsjetio je zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Rijeke Hinko Mance. Tog tragičnog popodneva poginuo je pripadnik JVP-e Grada Rijeke Edo Surina, a teške povrede zadobili su voditelj smjene Krunoslav Cuculić, voditelj vatrogasne grupe Sanjin Širola u postrojbi te stanar Veljko Kršul.

"Unatoč trajnoj rani, riječki su vatrogasci uzdignute glave krenuli dalje i iz dana u dan unaprjeđivali i razinu opremljenosti i osposobljenosti te time podizali operativnu spremnost Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke, omogućujući siguran rad te direktno utjecali na broj spašenih ljudskih života i smanjenje štete," kazao je Mance, dodavši da je upravo stručno i sigurno obavljanje svakodnevne zadaće u vatrogasnoj službi ono što vatrogasci mogu učiniti u znak sjećanja na pokojnoga Eda i sve riječke vatrogasce koji su svoj život dali pri spašavanju ljudi i imovine.

Nabavkom nove opreme do veće sigurnosti
Što se tiče opreme, nabavljeno je sedam vatrogasnih vozila raznovrsne namjene od kojih se izdvaja kemijsko vozilo, koje se primjenjuje i u incidentima s propuštanjem plina. Riječka vatrogasna postrojba sada ponovnom, nakon što su posljednji put nabavljeni polovinom 90-ih godina proteklog stoljeća, ima i aparate za zaštitu dišnih organa na komprimirani kisik, koji korisniku pružaju veću autonomiju. Također, nabavljeni su i novi uređaji za detekciju eksplozivnih smjesa te za mjerenje koncentracije štetnih tvari u atmosferi.

Nabavljene su i termodiferencijalne kamere koje omogućuju vidljivost u zadimljenim prostorima, važne u incidentima s opasnim tvarima, a po prvi puta je moguće na zapovjednom mjestu dobiti sliku iz zadimljenog prostora u kojega ulazi navalna vatrogasna grupa radi spašavanja ili gašenja požara. Poboljšano je i upućivanje interventnih vozila do mjesta intervencije, pa se uz pomoć sustava satelitske navigacije, u koji su uključena četiri ključna vozila, može iz operativnog centra pratiti njihovo kretanje, navoditi ih do mjesta događaja, ali i pratiti stanje sustava za gašenje na njima.

Jedno od značajnijih unaprijeđenija je i puštanje u rad sustava automatske vatrodojavne centrale. Sustav ranom detekcijom znakova požara korisnicima garantira reakciju vatrogasne postrojbe u najkraćem mogućem roku, a to znači da interventna ekipa izlazi unutar jedne minute po prispjeću signala u Vatrogasni operativni centar.
"Vrijednost ovoga projekta široko je prihvaćena te bilježimo značajan interes subjekata za spajanje na vatrodojavnu centralu te planiramo kako ćemo ovaj sustav, koji je u Rijeci bio razvijen još 80-ih godina proteklog stoljeća, širiti tijekom 2011. godine," kazao je Mance.

Stalno usavršavanje pripadnika postrojbe
Pripadnici postrojbe svakodnevno se usavršavaju, kako u krugu postrojbe tako i izvan postrojbe na taktičkim vježbama i stručnim seminarima u Hrvatskoj i inozemstvu. Posebno se izdvaja obuka za gašenje požara u zatvorenom prostoru za potrebu koje su u dva navrata angažirani instruktori iz SAD-a i Australije, a ovoga trenutka postrojba broji i deset instruktora iz ovoga područja. Upravo su čelni ljudi postrojbe u suradnji sa čelnim ljudima Vatrogasne zajednice PGŽ razvijali simulator požara u zatvorenom prostoru koji je danas smješten na vatrogasnom poligonu u Šapjanama i predstavlja samo jedan segment budućega kompleksa vatrogasnog vježbališta. Ovaj simulator jedinstven je u Hrvatskoj, a pruža raznovrsne mogućnosti simulacija i vježbi.

Pedeset i dva vatrogasca postrojbe osposobljena su za spašavanje iz dubina i visina. Uvođenjem alpinističkih tehnika spašavanja u svakodnevnu primjenu, znatno su unaprijeđene mogućnosti pri raznovrsnim tehničkim intervencijama, što je posebice važno u Rijeci, gdje je čak 140 objekata smatra visokim stambenim objektima. Riječka postrojba ima i četiri instruktora iz područja spašavanja iz dubina i visina, a po znanja iz ovoga područja u Rijeku dolaze vatrogasci iz cijele Hrvatske. Trenutno je u tijeku ciklus obuke za prvi stupanj spašavanja iz dubina i visina za 106 vatrogasaca iz cijele Hrvatske.

U novije vrijeme puno se pažnje pridaje stradavanjima prilikom potresa, posebice što je riječko područje, nakon dubrovačkog i zagrebačkog, najugroženije po mogućnosti potresa. Pripadnici riječkih vatrogasaca u dva su navrata, kroz dva stupnja, polazili obuku za spašavanje iz ruševina, u Splitu i Crnoj Gori.

Sezona grijanja – sezona pojačanog opreza
S obzirom na to da je pred nama sezona pojačanog grijanja, čelnici Javne vatrogasne postrojbe pozvali su građane da redovito čiste dimnjake, budući da su upravo oni koji se koriste krutim gorivima najugroženiji od požara. Kad se radi o električnim grijalicama, najveća opasnost dolazi od preopterećenog produžnog kabela.

Što se plina i plinskih instalacija tiče, istaknuta je potreba za redovnim servisiranjem instalacija od strane ovlaštenog servisera, a kod plinskih boca važno je jednom godišnje zamijeniti cijev koja povezuje bocu i trošilo.Riječki vatrogasci ističu kako plin nije nešto čega se treba bojati i što treba izbjegavati. Važno je znati da zemni plin lakši od zraka te će kod propuštanja kretati prema stropu prostorije, dok je plin u bocama teži od zraka te će se prilikom propuštanja kretati prema podu i donjim etažama.

Kod požara plina osnovno je pravilo da treba najprije zatvoriti dotok (ventila), a tek onda gasiti požar. U suprotnome moguće je stvaranje eksplozivne smjese sa zrakom koja se uz prisustvo inicijalnog sredstva može zapaliti i rezultirati eksplozijom. Plina koji gori ne treba se bojati – dovoljno je zaštiti ruke i zatvoriti ventil na plinskoj instalaciji kako bi se ugasio požar.
grad rijeka

...17:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VELIKA POPLAVA U DUBROVNIKU
[ # ]

DUBROVNIK

Hrvatska se probudila uz kišu. No, kišobrani nisu bili dovoljni u Dubrovniku.



Tamo je probleme izazivao orkanski jugo i prolom oblaka praćen grmljavinom. Ogromna količina padalina izbila je šahtove, a prometnice pretvorila u vodene površine.Zatrpani smo pozivima građana. Potop je u gradu. Potopljene su sve lokalne ceste. Na magistrali je došlo do odrona kamenja, pa je promet preusmjeren', rečeno je za Dnevnik.hr u dubrovačkom Županijskom centru 112.

Sastao se i stožer za zaštitu i spašavanje koji koordinira sve poslove u raščišćavanju prometnica i osiguranju redovite uspostave prometa te utvrđivanju mogućih šteta zbog obilne kiše. Građani su pozvani da ne izlaze na prometnice dok se ne smiri vrijeme, a sve raspoložive vatrogasne postrojbe i komunalna poduzeća na terenu žurno uklanjaju posljedice nevremena.

U samo dva i pol sata na području grada Dubrovnika palo je više od 130 litara kiše po četvornom metru, javili su iz dubrovačke postaje državnoga hidrometeorološkog zavoda.Dubrovački vatrogasci su intervenirali više od 150 puta, a na terenu je više od 20 ekipa.Na Stradunu je razina vode dosezala 40 cm, poplavljene su brojne trgovine te Soba branitelja koja se nalazi u Državnom arhivu u Palači Sponza.Zbog nevremena struje nema na području od Stare Mokošice do Zaton Dola te dio povijesne jezgre i Konavoska Brda.
dnevnik.hr

...15:56 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OBITELJ LUČIĆ DOBILA 1.14 MILIJUNA ODŠTETE
[ # ]

TISNO

Obitelj vatrogasca Frane Lučića dobit će od Općine Tisno i DVD-a Tisno 1.140.000 naknade za duševne boli koje trpe zbog osobito teškog invalideta koji je na otoku Kornatu 30. kolovoza 2007. zadobio Frane Lučić. Takvu presudu donio je Općinski sudu u Šibeniku nakon što su Općina Tisno i DVD Tisno u potpunosti prihvatili odštetni zahtjev Lučićevih.

Radi se o djelomičnoj presudi jer će se o zahtjevu Lučićevih prema državi i Gradu raspravljati 10. prosinca. Tada će se odlučiti hoće li traženi iznos isplatiti svi tuženici zajedno ili Općina i DVD sami.

Ovo je prvi novac koji će obitelj jedinog preživjelog kornatskog vatrogasca dobiti nakon pune tri godine kada je obiteljima stradalih vatrogasaca podijeljen novac sa humanitarnih akcija i po 200.000 kuna pomoći Vlade RH. U međuvremenu je Frane primao samo 2.500 kuna skrbi.
hrt

19.11.2010. ...13:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PREDSJEDNIKU ŽUPANIJSKE VATROGASNE ZAJEDNICE 2000 KUNA MANJE; NASTRADALI DOBROVOLJCI
[ # ]

ČETEKOVAC
Piše: Dragutin Šantoši

Vrijedni četekovački vatrogasci ove su godine vlastitim rukama, bez veće pomoći viših vatrogasnih institucija, izgradili nove garaže za svoja vatrogasna vozila, uloživši u materijal i rad više od 50 tisuća kuna. Garaže su namjeravali završiti i na njih postaviti vrata, ali kako za to nisu imali novaca obratili su se za pomoć Vatrogasnoj zajednici RH.

Image and video hosting by TinyPic

U razgovoru s načelnikom Popovićem dobili smo obećanje da će nam s državne razine biti doznačeno 10.000 kuna. No, nakon svih obećanja i dogovora, umjesto tog iznosa Vatrogasna zajednica županije doznačila nam je samo 2800 kuna. Sumnjamo da nam je novac uskratio Milan Majetić, predsjednik VZ županije zbog toga što smo na Skupštini VZ županije održanoj tijekom proljeća u Orahovici glasovali da mu se ukine volonterski dodatak od 2000 kuna, kaže Darko Troha, predsjednik DVD-a Četekovac koje je s 20-tak starijih i još toliko mladih vatrogasaca, te 20-tak članova vatrogasne mladeži, među aktivnijim društvima na ovom području.

-Kada smo u Zagrebu pitali zašto nismo dobili obećani novac, rekli su nam - pitajte 'svoje' u županiji. Osjećamo se prevarenima i svim ćemo se sredstvima boriti da se nepravda ispravi. Ne samo prema našem već i prema drugim DVD-ima koji marljivo grade i rade, izjavio je Darko Troha.

U županijskoj Vatrogasnoj zajednici u Virovitici predsjednik Milan Majetić odbacuje sumnju u bilo kakav revanšizam.
- S gospodinom Trohom imamo problema jer se ne ponaša po vatrogasnom ustroju i u Općini Mikleuš odbija ustrojiti Općinsku vatrogasnu zajednicu. Volontersku naknadu od 2000 kuna mjesečnu utvrdilo mi je Predsjedništvo, što je dogovoreno u Županiji, a ista je ukinuta odlukom Skupštine VZ i ne isplaćuje se. U mirovini sam nakon više od 41 godine vatrogasnog staža i cijeli svoj život radio sam na razvoju i boljitku vatrogasnih društava i cjelokupnog vatrogastva. O utrošku novca VZ županije odlučila je Skupština, pa prozivke gospodina Trohe smatram neozbiljnim i neodgovornim, potvrdio je telefonom Milan Majetić, predsjednik županijske VZ.
virovitica.net

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI EVAKUIRALI ISTARSKE TOPLICE
[ # ]

UMAG

Efikasnost plana evakuacije i spašavanja djelatnika i gostiju lječilišta Istarske toplice isprobali su u četvrtak u zajedničkoj intervenciji vatrogasci JVP-a Buzet i Umag.

Iako Istarske toplice teritorijalno pripadaju oprtaljskoj općini i u djelokrugu su rada umaških vatrogasaca, JVP Buzet je bliži, može djelovati unutar 15 minuta za razliku od JVP-a Umag koji djeluje unutar 35 do 40 minuta, pa su i ovoj vježbi prvi stigli buzetski vatrogasci, a potom im se pridružile umaške kolege.

U vatrogasnoj vježbi sudjelovali su i djelatnici lječilišta. Pod pretpostavkom da je došlo do požara u lječilištu, sami su počeli njegovo gašenje te evakuaciju osoblja i gostiju. Obavijestili su vatrogasce koji su dolaskom u lječilište nastavili s akcijom spašavanja i gašenja požara.
glas istre

18.11.2010. ...15:16 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VUKOVARSKI VATROGASCI TIJEKOM DOMOVINSKOG RATA
[ # ]

VUKOVAR

Po dolasku Kolone sjećanja na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen na ubijene, poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u srpskoj agresiji na Vukovar. Podno središnjeg spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata vijence su položila i svijeće zapalila državna i druga izaslanstva

Da se ne zaboravi recimo da je u agresiji na Vukovar poginulo preko tisuću i šesto osoba, ranjeno ih je preko tisuću i 200 od čega 30-ero djece. U srpske koncentracijske logore odvedeno je nekoliko tisuća zarobljenih hrvatskih branitelja i civila dok je iz grada prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Na popisu zatočenih i nestalih u Vukovaru nalazi se još nekoliko stotina osoba.

Tijekom domovinskog rata u Vukovaru je poginulo devet vukovarskih vatrogasaca, jedan je nestao, osam ih je ranjeno a dvadeset i jedan je prošao kroz srbijanske koncentracijske logore. Gotovo sva vatrogasna oprema je uništena izuzev dvije cisterne, od kojih jedna i danas služi Javnu vatrogasnu postrojbu u Vukovaru.

Ovo je crna statistika o vukovarskim vatrogascima u danima obrane Vukovara, a preživjeli danas svjedoče o najtežim danima u svom životu. Svakodnevno kretanje pod kišom granata poput pokretnih meta, gašenje požara pod neprijateljskom paljbom i snajperima, opskrba vodom najvažnijih punktova u opkoljenom gradu, padanje s nogu od umora i nespavanja, izvlačenje ranjenika ispod ruševina , prijevoz poginulih, samo su neki detalji njihove borbe.

Na kraju ih je ostalo 13, rekli bi neki ukleti broj ali hrabrih ljudi koju je zapovjednik Đuro Ivanković vodio u Interventnom vodu vatrogasne postrojbe nakon pogibije zapovjednika Stjepana Terzića.

Pomoć ugroženima u genima je vatrogasaca
- Mi smo vatrogasci i naučeni smo pomagati drugima ,to nam je u genima. Niti jednog trenutka za vrijeme opsade nismo razmišljali trebamo li ili ne krenuti na gašenje požara ili opskrbljivati vodom dok su nas nemilosrdno gađali iz svih oružja. Vukovar je nestajao u plamenu. Ljudi bi nas očajnički zvali da im dođemo gasiti požare sve dok smo bili u mogućnosti i dok je to imalo smisla gasili smo. Tijekom opsade grada uništeno je ili oštećeno 14 000 kuća i stanova,od toga je veliki broj izgorio u požaru – rekao je Silvestar Doronghazi jedan od preživjelih hrabrih vatrogasaca.

Oni tada nisu bili svjesni svega što su uradili, jer to normalan čovjek ne može izdržati. A uradili su mnogo, uistinu iznad svih mogućnosti prosječnog čovjeka. Vukovar i njegova stradavanja se ne smiju nikada zaboraviti , hrabri vatrogasci koji su dali živote te hrabra trinaestorica koji su ostali živi trebaju bit uzor svakom vatrogascu jer su oni dokazali sve ono što se od vatrogasaca očekuje HUMANOST – HRABROST - - POŽRTVOVNOST

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NAGRADE UČENICIMA I ŠKOLAMA
[ # ]

TEŠANJ

U okviru obilježavanja manifestacije „Mjesec listopad-mjesec zaštite od požara“ koju svake godine provodi Služba civilne zaštite u suradnji sa osnovnim školama organizirao je natječaj za najbolje literarne radove za učenike do petog razreda na temu "Ja vatrogasac". Služba civilne zaštite je primila znatan broj radova od kojih su odabrana tri najbolja, a nagrađeni učenici su LEJLA HASAK, učenica O.Š. „Huso Hodžić“ Tešanj, ALEN KOTORIĆ, učenik O.Š. „9.septembar“ Medakovo i FERID MEŠKIĆ, učenik O.Š. „Mustafa Mulić“ Šije.

Pored toga, Služba civilne zaštite je nagradila i dvije škole sa područja općine koje su se kroz ovu manifestaciju najaktivnije uključile organizirajući posjete vatrogasnoj jedinici. Nagrađene škole su O.Š.“Rešad Kadić“ Krndija i O.Š.“Abdulvehab Ilhamija“ Kalošević, kojima je, kao nagrada uručena prigodna vatrogasna oprema, dok je nagrađenim učenicima uručena prigodna knjiga za djecu.
tešanj.net

17.11.2010. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI MORAJU U SUSTAV 112, IZRAVAN BROJ IM NE TREBA
[ # ]

ZAGREB
Piše: Mile Franičević

Na tvrdnje vatrogasaca da oni i dalje trebaju zadržati izravnu telefonsku liniju, bio to broj 93 ili novi 193, reagirali su iz DUZS-a.

Prava administrativna zbrka traje ovih dana zbog telefonskih brojeva na koji će građani ubuduće zvati hitne službe, vatrogasce, policiju i hitnu pomoć.Na sreću, bez posljedica na kvalitetu usluga, a daleko od očiju javnosti vode se žestoka zakulisna lobiranja između vatrogasaca, Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) te Hrvatske agencije za poštu i telekomunikacije.

Prijepori su nastali zbog naizgled banalne stvari, ali zapravo važnog ustrojavanja pozivnog sustava na koji će građani tražiti pomoć neke hitne službe. Pitanje hoće li zvati izravno vatrogasce ili Službu 112, uzburkalo je duhove, najprije one u Vatrogasnoj zajednici, a onda i u Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje. Prvo su se krajem prošlog tjedna oglasile neke vatrogasne grupacije sa županijskih razina. Vatrogasci se, naime, bune zbog preusmjeravanja, pa i mogućeg ukidanja izravnog telefonskog poziva za pomoć vatrogasaca sa sadašnjeg broja 93 na jedinstveni broj 112.

Istarski vatrogasni zapovjednik Dino Kozlevac ustvrdio je da preuzimanje poziva na 112 usporava vatrogasne intervencije te da vatrogasci zato i dalje trebaju zadržati izravnu telefonsku liniju, bio to broj 93 ili novi 193.Na njegove tvrdnje u ponedjeljak su reagirali iz DUZS-a, odnosno njihove Službe za sustav 112.

Odbacuju Kozlevčeve tvrdnje i kažu da je njihovo posredovanje puno bolji način organizacije pozivnog sustava zbog koje su vatrogasne intervencije bolje, a nipošto sporije. U DUZS-u napominju i da od vatrogasnih zahtjeva koji idu za tim da telefonski pozivi najprije dolaze vatrogascima, a tek onda u sustav 112, neće biti ništa.

»Mi smo prvi počeli. Naš proces integriranja vatrogastva u sustav 112 počeo je prije nego ovo uvođenje jedinice ispred izravnih brojeva, odnosno broja 193 za vatrogasce. Kad završimo integraciju vatrogastva u 112, ti brojevi zapravo neće biti potrebni«, kaže Anto Zelić, pomoćnik ravnatelja za sustav 112 i glavni nadzornik sustava 112.Prema njegovim riječima, proces integriranja broja 93 u 112 dovršit će se već u prvoj polovici iduće godine.

»Gospodin Kozlevac nije ovlaštena osoba koja o tome donosi odluku. On je samo jedan vatrogasni zapovjednik. Istina je, vatrogasci bi htjeli da umjesto nas od građana dobivaju prvu informaciju i zahtjev za pružanjem pomoći, ali mi ćemo učiniti sve da to ne bude tako«, tvrdi Zelić i dodaje da vatrogasci ne mogu dobivati prvu informaciju u kojoj građanin traži pomoć prije sustava 112, jer to po zakonu nije moguće.Napominje da je sustav hrvatskog vatrogastva već integriran u 112 u 10 županija.

»Za to nam ne treba sporazum s vatrogascima ili sa županijskim vatrogasnim zapovjednicima. To mi možemo napraviti odlukom, ali želimo to učiniti sporazumno kako bi se uhodala procedura. Postoje, nažalost, neki ljudi koji imaju prilično romantične ideje, a govore što bi trebala biti služba 112«, smatra Zelić i dodaje da građani ne mogu sami procjenjivati kolika je nesreća, velika ili manja, pa da zovu 112 ili vatrogasce.

»Ideja Europske unije je da to bude jedinstven broj za sve situacije, to je smisao broja 112, a ne da on bude samo za turiste i katastrofe«, kaže glavni nadzornik sustava 112.Cijelu zbrku zbog brojeva za žurne službe dodatno je potaknuo Plan numeriranja, dokument u kojem je Hrvatska agencija za poštu i elektroničke telekomunikacije (HAKOM) razervirala pojedine brojeve, odnosno domene. Svi troznamenkasti brojevi koji počinju jedinicom rezervirani su za žurne službe, ali Zelić tvrdi da nije određeno kada će se taj sustav početi primjenjivati.

»Plan numeriranja ne treba primjenjivati. On zbunjuje građane, a za uvođenje tog sustava trebalo bi trošiti dodatan novac za promidžbu«, napominje Zelić i dodaje da Plan numeriranja nema veze s usklađivanjem s europskim propisima. Podsjeća na to da je cijela priča definirana Zakonom o elektroničkim komunikacijama, Zakonom o zaštiti i spašavanju te Zakonom o zaštiti od požara. »Broj za hitne službe je 112 i uz njega se usporedo primjenjuju postojeći brojevi tih službi. Postojeći brojevi su bili 92, 93 i 94. Dodavanje jedinica je novi broj, time se krši zakon, a to unosi i zbrku«, smatra Zelić i dodaje da je HKOM dobio mišljenja drugih institucija koje su zainteresirane za to područje.

Na broj 193 u Zagrebu se već javljaju vatrogasci
Premda u Službi 112 kažu da ne znaju jesu li neke županijske vatrogasne zajednice već prešle s broja 93 na broj 193, to se u nekim sredinama očito već dogodilo. »To su objavili na Vatrogasnom portalu, a dobro se zna da je to zid na kojem svi nešto pišu«, kaže Zelić. Na pitanje hoće li se ipak netko javiti ako okrenemo broj 193, Zelić je rekao da misli da neće.
»Ja barem nemam potvrdu da je to napravljeno. Javite mi ako se netko javi da ga i ja mogu pozdraviti«, kazao je Zelić. Okrenuli smo telefonski broj 193. i dobili zagrebačke vatrogasce.
vjesnik

16.11.2010. ...23:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASNA VJEŽBA VZG JASTREBARSKO - ELEMENTARNA NEPOGODA POPLAVA
[ # ]

JASTREBARSKO

14. studenog 2010. godine s početkom u 14. oo sati održana pokazna vatrogasna vježba u organizaciji vatrogasne zajednice Grada Jastrebarsko u suradnji sa Komunalnim Jastrebarsko. U Vježbi sudjelovalo 26 vatrogasnih društava sa ukupno 130 vatrogasaca te djelatnici Komunalnog Jastrebarsko sa mehanizacijom.

Image and video hosting by TinyPic

Područje Vatrogasne zajednice Grada Jastrebarsko čine brežuljkasta i ravničarska područja. Ravničarska područja nalaze se ispod državne ceste „stare karlovačke" te u nju spadaju mjesta (Donja Jaska, Donji Desinec, Cvetković, Čabdin, Domagović, Novaki i Čeglje).U posljednje vrijeme smo svjedoci sve češćih elementarnih nepogoda, kako u svijetu tako i kod nas a jedna od tih je i poplava.

Vatrogasci VZG Jastrebarsko sudjelovali su u na elemaenarnoj nepogodi koja je ove godine pogodila Zagrebačku Županiju. Nije isključeno da bi se takva ili slična nepogoda mogla dogodit na našem području, stoga će se simulirat moguću stvarnu situaciju prilikom većih oborina.Krajnji cilj vježbe je kordinacija međusobnog djelovanja pripadnika vatrogasnih postrojbi s područja Grada Jastrebarsko i Komunalnog poduzeća koje raspolaže potrebnu tehniku prilikom poplave.
.... pročitaj više

15.11.2010. ...19:09 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SLUŽBE ZA SPAŠAVANJE NESPREMNE ZA EUROPE
[ # ]

BANJA LUKA

Uvođenje sistema jedinstvenog broja za hitne situacije 112, koji funkcionira u svim zemljama Europske unije, u BiH se sprovodi vrlo sporo i ne zna se ni kada će profunkcionirati na teritoriji cijele zemlje. Naime, BiH se obavezala da će do ulaska u EU građanima omogućiti da besplatnim pozivom na 112 prijave nesreću, a dežurni operateri će na teren poslati hitnu, policiju, vatrogasce ili gorsku službu spašavanja.

Operativno-komunikacijski centar BiH - 112 u Sarajevu počeo je sa radom 8.siječnja, ali oni koji iz RS pozovu taj broj, umjesto operatera, čuju zvuk koji obavještava da broj nije u funkciji.Iz Ministarstva sigurnosti BiH uvjeravaju da čine sve da sistem proradi što prije, a iz službi za spašavanje upozoravaju da su po opremljenosti miljama daleko od europskih standarda. Vatrogasci upozoravaju da vatru još gase kantama, a iz gorske službe spašavanja da na poljetanje ekipa helikopterom čekaju pola dana.

Image and video hosting by TinyPic

Generalni tajnik Vatrogasnog saveza RS Nikola Santrač kaže da je sistem jedinstvenog broja 112 generalno dobar, ali dok god vatrogasci muku muče sa osnovnom opremom, od sprovođenja tog sistema nema ništa. “Za to treba pripremiti ljudstvo, opremu i sve ostalo. To dobro funkcionira u Italiji i Francuskoj, recimo, ali mi smo daleko od toga“, smatra Santrač. Ako je za utjehu, vatrogasci u RS su u posljednje tri godine zanovili više opreme nego u prethodnih 50 godina. „Sada imamo oko 1.100 vatrogasaca u RS, a europski je standard na 1.000 stanovnika jedan vatrogasac. Osim toga, od momenta dojave požara do dolaska ekipe na teren trebalo bi najviše proči od 13 do 15 minuta. Kako vatrogasna jedinica iz Banjaluke da stigne u Stričiće za 15 minuta?“, pita Santrač. Napominje da sistem 112 ima dosta mana, jer dragocjene minute izgube dok dispečer rasporedi ekipe. „Vatrogasci su do sada telefonski objašnjavali građaninu kako da postupi dok jedinica ne stigne na teren. Na primjer, uputimo ga kako da zatvori plin ili pomogne nepokretnima“, objašnjava Santrač. Dodaje da bi zbog toga vatrogasci mogli biti protiv novog sistema dojave.

Načelnik sarajevske stanice Gorske službe spašavanja Podžo Adnan upozorava da će sistem 112 podrazumjevati osnivanje državne gorske službe. Zvaničnu gorsku službu RS za sada nema. „U odnosu na 2003. lani smo imali pet puta više intervencija, a oko 80 posto opreme je izrabljeno i treba je što pre obnoviti. U Hrvatskoj od momenta dojave do ukrcavanja ekipa u helikopter prođe oko 17 minuta, a kod nas pola dana“, kaže Adnan. Do sada ih, tvrdi Adnan, niko iz vlasti nije obavjestio kako će funkcionirati novi sistem 112.

I u Ministarstvu sigurnosti BiH priznaju da dispečerski centri nemaju dovoljno obučenog kadra i da će za funkcioniranje broja za hitne slučajeve biti potrebno mnogo novca. Kažu da će u RS, recimo, biti pet lokalnih centara i da će Centar 112 profunkcionirati početkom sljedeće godine. Međutim, u Republičkoj upravi civilne zaštite nisu tako optimistični. Direktor Uprave Milimir Doder kaže da im za to treba oko dva milijuna KM. Računamo na donaciju iz Danske, ali i novac iz Ministarstva sigurnosti BiH. „Taj sistem europskog broja za hitne slučajeve podrazumjeva potpuno novu i digitaliziranu opremu. Sve službe civilne zaštite u BiH imaju zastarjelu opremu, a potreban nam je i obučen kadar. To se naročito odnosi na operatere koji moraju znati strane jezike“, napominje Doder. Podsjeća da u RS već postoji kratki broj 121, a kaže da će BiH vjerojatno pored broja 112 zadržati i stare za poziv hitnoj službi, vatrogascima ili policiji.
blic

...15:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

UGASILI NEBODER OD 30 KATOVA U ŠANGAJU
[ # ]

SHANGHAI
Piše: Tajana Gvardiol

Kina: Vatrogasci su nakon pet sati ugasili požar u neboderu od 30 katova u Shanghaiu. Poginulo je 12 ljudi, a ozlijeđeno 70. Vatrogasci još traže zatočene...



Kineski vatrogasci su nakon pet sati ugasili neboder od 30 katova koji se pretvorio u plamenu buktinju u Shanghaiu. Poginulo je najmanje 12 ljudi, a gusti crni dim prekrio je cijeli grad. Prema navodima svjedoka nekoliko ljudi skakalo je iz zgrade kako bi se spasili. Njih desetak odjurilo je na krov. Panično su mahali helikopterima koji nisu mogli sletjeti zbog gustog dima. Navodno je čak 90 ozlijeđenih, a vatrogasci su spasili oko 90 ljudi iz zgrade. Većina ozlijeđenih nije teže opečena već su se nagutali dima. Vatrogasci još traže zatočene u neboderu.

Točan broj žrtava tek će se saznati, javlja državna agencija Xinhua. Požar je buknuo oko 14 sati po lokalnom vremenu na zgradi koja se obnavlja. Prvo se zapalila skela, a vatra je uskoro zahvatila cijelu zgradu. Na snimkama se vidi da je plamen zahvatio gotovo cijelu zgradu, a u borbu s vatrom je pozvano 80 vatrogasnih kola. Poginule su najmanje 42 osobe, a više desetaka ih je ozlijeđeno.U neboderu su bili stanovi umirovljenih prosvjetnih djelatnika. Neki od njih su uspjeli na vrijeme pobjeći stubištem, dio su vatrogasci izvukli kroz prozore.

Navodno je potpuno izgorjelo deset katova zgrade u kojoj je živio velik broj umirovljenih učitelja. U neboderu živi 156 obitelji. Vatrogasci inače u Shanghaiu imaju težak posao. U gradu ima više od 15.000 nebodera. Policija je zatvorila područje i preusmjerila promet. Evakuirali su ljude iz obližnjih zgrada za svaki slučaj.
.... pročitaj više

...14:38 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NA JEDAN DAN POSTALI VATROGASCI
[ # ]

LABIN

Učenici 2.razreda matične škole su uz pratnju učiteljice Vesne Mikleušević i pedagoginje škole bili u obilasku i posjeti vatrogascima. Van učionična nastava prirode i društva s temom vatrogatstva bila je više nego zanimljiva, tim više što su učenici uz pokazivanje i zanimljivo pojašnjavanje gosp.Edija Paliske iz DVD Labin mogli aktivno učestvovati i oprobati se u gašenju. Obukli su zaštitno vatrogasno odijelo i kacigu te uz improvizaciju s velikom “špricaljkom” pokušali na trenutak biti vatrogasci.

Image and video hosting by TinyPic

Vidjeli su aparate za gašenje, vatrogasne kamione, velike vatrogasne ljestve, škare za rezanje lima koje se koriste u slučaju sudara automobila, vatrogasna zaštitna odijela, a jako ih je dojmila soba za stalno praćenje i snimanje određenog područja da bi intervencija vatrogasaca bila što brža. Uvjerivši se kako su vatrogasci veoma važni i potrebni, zadovoljni su se vratili u školske klupe svatko sa svojim razmišljanjem kako će i oni kad odrastu možda postati vatrogasci.
labin

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI SA KANTAMA I ČAKLJAMA
[ # ]

KRAGUJEVAC

U broju od 10. studenog 1834. “Novine Srbske” objavile su tekst pod naslovom ,,Dogodivšijse požar u Kragujevcu”. Dopisnik lista je javio da je u noći između 6. i 7. studenog u tadašnjoj prestolnici Srbije u požaru izazvanom upaljenom svijećom, koju je jedan trgovac ostavio priljepljenu uz stub, izgorjelo 11 dućana. Na mjesto događaja došao je i sam knez Miloš, koji je odmah potom naredio ministru unutarnjih poslova Đorđu Protiću da izradi akt koji će regulirati pitanje paljevina.

Ministar je bio vrlo efikasan i već 27. studenog 1834. godine knez Miloš je odobrio Uredbu za gašenje požara, koja je “rasposlata svim velikim serdarima da nastoje da se uredba svuda po Serbiji obnaroduje i nabljudava - primjenjuje”. Prije ove uredbe, kojom je Srbija konačno regulirala pitanje zaštite od požara, prvi pisani trag o antipožarnim mjerama nalazimo još u Dušanovom zakoniku iz 1349, koji članom 99 propisuje: “Ko se nađe da je užegao kuću, ili gumno, ili slamu ili sijeno, da to selo da zapaljivača. Ako li ga ne da, da plati ono selo što bi zapaljivač platio.”

Image and video hosting by TinyPic

Žar u sijenu
U prvoj polovini XIX stoljeća u Beogradu je bilo više požara sa velikom materijalnom štetom. Listopada1819. u donjem gradu izgorjela je vojarna i konak nadzornika za izgradnju javnih objekata - Bina-emina. Požar je izbio tako iznenada da je nadzornik iz zgrade uspio iznjeti samo kasu, a sve ostalo je izgorjelo. Zabilježeno je da je požar bio tako jak da ,,je veličinom svoje svjetlosti ognjene ne samo Beograd no i Zemun prestravio”.


Travnja 1831. Cvetko Rajović, upravnik varoši Beogradske, izvjestio je kneza Miloša o požaru u dućanu nekog krojača Boška, čiji je šegrt nepažnjom ispustio komad žara u podrum gdje je bilo smješteno sijeno. U požaru potpomognutim vjetrom izgorjelo je 16 dućana, a četiri su djelimično upropaštena. Istog mjeseca na Zereku - imanju u sadašnjoj Ulici kralja Petra Prvog, koje je kupio knežev brat Jevrem, netko je iz vrta na podu pred vratima sobe naložio vatru. Pod se zapalio i skoro su cijela vrata i pragovi izgorjeli. U istom kraju slične paljevine dogodile su se na još nekim mjestima, pa je upravnik Rajović zaključio “da su neki zloumleniki - zlonamjernici naumili izgorjeti "čaršiju”.


Barutsko pitanje
Pred zoru 4. veljače 1834. u dijelu Beograda zvanom Bukureš mala u kući opančara Andre iz nepoznatih razloga izbio je veliki požar. Zbog siline vjetra požar se rasplamsao i progutao sedam sirotinjskih kuća, čiji su žitelji jedva izvukli živu glavu. Načinjena je šteta preko 20.000 groša, a slučaj je natjerao Beogradski sud da Sud općenarodni srpski u Kragujevcu upozori na opasnost koja je prijetila Beogradu. U upozorenju Beogradski sud navodi i primjer trgovca Sime Kovačevića u čijem drvenom skladištu je, osim koža, loja i voska, bilo i 600 oka baruta. “Da se i ona zapalila, sve bi na Savi izgorjelo, požar se ne bi mogao ugasiti dok sve ne bi izgorjelo”, navodi se u izvješću u kome piše da se “u skladištima Turaka i Srba nalazi preko 10.000 oka baruta” (12.500 kilograma).

Image and video hosting by TinyPic

Afera poznata kao “barutsko pitanje” natjerala je Kneza Miloša da konačno nešto konkretno poduzme po pitanju zaštite od požara u gradovima. Prvo je uputio naredbu bratu Jevremu, tadašnjem gubernatoru Beograda, da nitko ne smije u beogradskoj varoši da drži veću količinu baruta u prodavanici, odnosno da barut mora da se izmjesti i drži negdje kod Batal džamije, na tadašnjem smederevskom putu.

Skupi šmrkovi
U radu “Razvoj vatrogastva i zaštite od požara u Jagodini” Nebojša Manojlović, profesionalni vatrogasni časnik, kaže da je Kragujevac prvi grad na tlu bivše Jugoslavije koji je imao vatrogasnu družinu. U ovom gradu knez Miloš je 1833. godine ustanovio odred požarnika od vojnika iz vojarne, a Manojlović navodi dokument iz kog se vidi da je 15. travnja 1834. godine iz kneževe blagajne izdato 15.832 groša za nabavku jednog šmrka u Beču.Autor navodi i kneževu naredbu iz 1833. u kojoj se vlastima svih većih srpskih varoši nalaže “da više nijedna stambena zgrada ili radnja ne smije biti pokrivena krovom od slame ili ševara”.

Pozivajući se na dokument Povijesnog arhiva Jagodine “Uputstvo Načelstva Okruga Jagodinskog o zaštiti od požara” Manojlović kaže da su već 1835. u Jagodini postojale četiri sprave “protivu požara” i prvi vatrogasci - “osobe koje će pri pojavleniju požara sa pomenutim spravama u pomoć priteći”. Ti prvi vatrogasci nisu imali nikavu zaštitnu opremu ili odijela a njihovu opremu činile su kante sa vodom, čaklje i kofe. A prema uredbi ministra Protića, u gašenju požara učestvuju: čabronoše, kantaši, merdevinari, čakljari, sjekiraši, vrećari...

Za krađu - šibanje
Uredbom je propisano da “čabronoše svagda u svako doba čabrove svoje zajedno s posudama u gotovosti imaju”, merdevinari i čakljari “treba odmah pri pojavljivanju požara ka mjestu požara da požure”, prvi da merdevine namjeste, a drugi da čakljama “iz vatre vade još nezapaljenu građu i druge stvari”. U slučaju da se zapaljena građevina ne može vodom ugasiti, u pomoć priskaču sjekiraši “da se staraju razvaliti je”, a vrećari najprije iz građevina u plamenu, a potom iz onih koje su u opasnosti od požara, iznose stvari na sigurno mjesto. Za ove pomoćnike, nalaže uredba, “treba ljude izabrati najpoštenije i najpouzdanije, za koje je osvjedočeno da što prikriti neće”.

A onima koji požar iskoriste za krađu, kako piše u uredbi, “jednaku onoj pri brodolomu”, član 16 odredio je “šibanje sred čaršije, s tim da mu se ukradene stvari, ako je moguće, o vrat objese”.
blic

14.11.2010. ...13:31 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PANIKA ZBOG DOJAVE O OTROVNOM PLINU U SUPERNOVOJ
[ # ]

ZADAR
Piše: Frane Šarić

Alarm se vjerojatno upalio zbog prašine i plin se osjeti ali ne znamo odakle curi, kažu u JVP Zadar, no ne žele govoriti o opasnosti za ljude

Zadarski vatrogasci oko 11.30 sati nakon zaprimljene dojave da se u trgovinskom centru Supernova aktivirao detektor plina izašli na teren s tri vozila i sedam djelatnika. Po dolasku je utvrđeno da je detektor najvjerojatnije aktivirala pojava prašine i za sada nepoznatog plina.Intervencija je završila u 12 sati, a sve se odvijalo u skladišnom dijelu trgovačkog centra.

- Dobili smo dojavu da se u centru Supernova upalio plinodetektor i da je pokazivao određenu koncentrciju plina. Prije toga se mislilo i da je požar, a potom da iz jednog rashladnog uređaja curi plin. Tehničar Supernove je na mjeraču greškom iščitao broj koji je ukazivao da se radi o otrovnom, nagrizajućem, pa čak i zapaljivom plinu,no nasreću teničar je valjda u panici ipak pogriješio. Nije bilo evakuacije kupaca jer je riječ o skladištu i sada je sve u redu - rekao nam je Željko Šoša zapovjednik zadarskih vatrogasaca.
večernji list

...12:53 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U ZOOLOŠKOM VRTU IZGORJELO 26 ŽIVOTINJA
[ # ]

KARLSRUHE

Zaposlenici su prije nego li se vatra rasplamsala uspjeli na sigurno odvesti slonove i vodenkonje, ali se nisu stigli vratiti po koze, ovce, ponije i magarce.



U požaru u Zoološkom vrtu u njemačkom gradu Karlsruhe izgorjelo je 26 životinja, javila je mreža BBC.U požaru, koji je izbio sinoć, uništene su drvene kućice u kojima su bili šetland poniji, ovce, koze i lame.Oko 10 vatrogasaca borilo se sa snažnim vjetrom kako bi se zaustavilo širenje požara na susjedne zgrade.

Osoblje je uspjelo da evakuirati sve divlje životinje, iako je jedan slon zadobio manje opekotine.Direktor ZOO vrta Gizela von Hegel rekla je da kada je došla na mjesto događaja dio vrta sa malim domaćim životinjama je bio potpuno u plamenu.

"Nije bilo šansi da odatle izvučemo životinje jer se krov odmah srušio i to bi ugrozilo živote radnika i vatrogasaca", rekla je Hegelova.Ona je dodala da su radnici pažnju zatim usmjerili na spašavanje slonova, flamingosa i nilskih slonova.Istraga je u toku o uzrocima požara.
dnevni avaz

13.11.2010. ...18:36 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SPAŠEN PAJO
[ # ]

PODGORICA

Vatrogasci u Ulici Ivana Crnojevića pomogli bespomoćnom mačku sići sa suhe platane

Vatrogasci su jučer nesvakidašnjom akcijom u Ulici Ivana Crnojevića, broj 16, spasili život persijskom mačoru Paji kojeg su zatekli na polusuhoj platani. Bespomoćno jaukanje mačka čuli su zaposleni u kancelariji Regionalnog centra za životnu sredinu (REC) koji su nakon neuspješnog pokušaja da osiguraju mačku siguran put na zemlju, pozvali u pomoć vatrogasce. To nam je priopćila direktorica REC-a Srna Sudar-Vilotić, dostavivši Redakciji i fotografije završene akcije.

- Morali smo pozvati vatrogasce, pošto nam nije pošlo za rukom da ga spasimo. Njihovom uspješnom akcijom okončana je Pajova i naša mala drama – kaže Sudar Vilotić, napominjući da je mačak vraćen vlasnicima „uz molbu da se brižljivije staraju o njemu“.
pobeda

...12:26 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI: KORIŠTENJE BROJA 112 USPORAVA NAŠE INTERVENCIJE
[ # ]

ZAGREB
Piše: Mile Franičević

Građani moraju moći uputiti izravan poziv prema vatrogascima, a to će ubuduće činiti na broj 193. Kad danas zovu broj 112, informacija se prosljeđuje, a time se gubi dragocjeno vrijeme, tvrdi čelnik istarskih vatrogasaca Dino Kozlevac.

Propao je pokušaj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) da ukidanjem broja 93 sve žurne pozive prema vatrogascima preusmjeri na njihovu službu i jedinstveni broj 112. Građani će i ubuduće vatrogasce moći nazvati izravno, ali umjesto broja 93, od idućeg mjeseca počinje prijelazno razdoblje s novim brojem - 193. Do prosinca iduće godine u upotrebi će biti oba broja, i 93 i 193, ali pozivatelje će se putem govorne pošte upozoravati da se sadašnji broj ukida nakon 1. siječnja 2013.
Zadržavanje izravnog poziva za vatrogasce trebao bi barem malo smiriti sve jače napetosti između DUZS-a i lokalnih vatrogasaca koji već mjesecima upozoravaju da pozivi na broj 112 često stvaraju komplikacije u njihov sustav i usporavaju vatrogasne intervencije.

"Ono što je pokušala Državna uprava bilo je nedopustivo. Nigdje u Europi ne postoji sustav kakav su na silu kod nas htjeli nametnuti", tvrdi Dino Kozlevac, zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije. Prema njegovim riječima, Državna uprava i Služba 112 su potrebni, oni i dalje trebaju ostati važan dio sustava zaštite i spašavanja, ali ne kao nekakva "super-služba" i "nadtijelo" iznad sustava vatrogastva.Broj 112, tvrdi Kozlevac, treba stajati na raspolaganju za strance koji u Hrvatskoj traže pomoć, a Državna uprava treba se uključivati u intervencije samo kada razmjeri požara traže aktiviranje dodatnih snaga.

"Građani i dalje moraju imati mogućnost izravnog poziva prema vatrogascima. Kada oni danas zovu 112, Državna uprava tu njihovu informaciju ionako samo prosljeđuje vatrogascima. Time se gubi dragocjeno vrijeme i usporava intervencija", napominje Kozlevac. Podsjeća da i ostale žurne službe u Hrvatskoj danas imaju izravne telefonske brojeve koji su definirani u našem nacionalnom zakonodavstvu.

"U tom dijelu već smo počeli usklađivanje s europskim propisima. Naša policija je prešla na broj 192, hitna pomoć će ubuduće biti na broju 194, pa doista ne vidim razloga zašto se iz Državne uprave radio pritisak samo za vatrogasce ", pita se Kozlevac.
Prema njegovim riječima, državne su uprave svugdje u Europi i svijetu formirane kao koordinacijska tijela koja razvijaju sustav na razini države, koordiniraju i nadgledaju. Sve drugo je prepušteno službama koje obavljaju svoj redovan posao u skladu s propisanim zakonima.

"Jedino se kod nas državna razina miješa u sustav vatrogastva, odnosno u vatrogasnu djelatnost. Uostalom, broj 112 je zamišljen kao jedinstveni broj za slučajeve u kojima je potrebno tražiti pomoć bilo koje vrste. Onda zovete 112, a s tog broja prosljeđuju pomoć nadležne službe. Ako građanin već zna broj policije, vatrogasaca i hitne pomoći, onda je to najbolji i najbrži put kojim može dobiti i izravno zatražiti pomoć", zaključuje čelnik istarske vatrogasne zajednice.

Novi broj hitne pomoći bit će 194
U skladu s preporukama i odredbama Europske komisije Hrvatska će uvesti niz novih telefonskih brojeva. Prva je krenula policija sa svojim novim brojem 192, a slijedit će je i neke druge žurne službe i to:
- Policija 192
- Vatrogasci 193
- Hitna pomoć 194
- Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru 9155
- Hrvatski autoklub 1987
- Služba 24-satnog dežurstva je na usluzi za teže nesreće, požare, poplave i katastrofe 112
- Služba davanja obavijesti o informacijama pretplatnika 11888
- Služba davanja obavijesti o međunarodnim informacijama pretplatnika 11802
- Opće informacije 18988
- Trenutne meteorološke informacije 18166
- Točno vrijeme 18095
vjesnik

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PRI IZLJETANJU VLAKA NAPRAVIO BIH VIŠE NO DVADESETORICA RADNIKA
[ # ]

VARAŽDIN
Piše: Izak Vrtarić / VLM

Vladimir Starej iz Kućana Gornjeg izumio je ultraelektrodu. Koristi je jedan čovjek, ne treba struju, a reže sve - kamen, armirani beton, aluminij...

Kad bi vlak iskočio i trebalo bi rezati tračnice, ja bih sa svojom ultraelektrodom napravio više nego 20 radnika s velikim bocama i autogenim rezanjem! - tvrdi Vladimir Starej, vlasnik strojobravarske radionice iz Kućana Gornjeg. Dobar dio radnog vijeka proveo je u stranim korporacijama. Vrativši se u Varaždin, svoju tvrtku, ali i tržište obogaćuje vlastitim izumima te je član Društva inovatora Varaždinske županije.

Najnoviji u nizu izuma, ultraelektrodu, predstavio je članovima Javne vatrogasne postrojbe Varaždin. Pred njima u tren oka izrezao je željeznu šipku debelu 32 milimetra, aluminij i armirani beton.

- Ultraelektroda zamjenjuje tri aparata. Autogeno i plazma varenje te dijamantnu ploču. Koristi se za grubo rezanje. Osim u nesrećama, može koristiti u škveru, kad stigne pošiljka čelika u buntovima, mogu se razrezati za 20 do 30 minuta. Pogodna je za demontažu pogona. Reže sve, željezo, prokron, beton, mramor. Radi i pod vodom – objašnjava Starej.

Sam aparat malen je i "priručan". Sastoji se od male boce s kisikom, crijeva i manometra koji regulira pritisak kisika te ga pušta u ultraelektrodu. Tako ju je Starej nazvao, iako nema veze sa strujom. Riječ je o cijevi punjenoj specijalnim legurama, čiji je omjer, naravno, "tajna kuće". U ultraelektrodu pusti se kisik i plamenom se aktivira (može običnim zapaljenim papirom). Usmjeri se u željeni materijal i tali ga – reže ili buši.

- Na našem tržištu ne postoji ništa slično. Na zapadu, koristi se donekle sličan američki proizvod, no njihov razvija dvostruko nižu temperaturu od mojega – kaže Starej. Najveća je prednost inovacije to što je lako prenosiva i dovoljan je samo jedan čovjek. Također, ne treba izvor struje.

Ultraelektrodu Starej proizvodi sam. Gotovo sve legure pribavlja u Hrvatskoj. No te legure nisu jeftine.- Dosta je skupo. Kad bi došla veća narudžba mogao bih ih izraditi za oko 9 000 kuna. Više sam orijentiran na zapadna tržišta. No naši će vatrogasci vjerojatno trebati to kad uđemo u Europsku uniju – kaže Starej.

Na tržištu se od prije nalazi i njegov "univerzalni aparat za rezanje i bušenje", čiji je patent prodao Talijanima. Riječ je o elektrodi dugačkoj dva metra i većoj boci. Time ne može upravljati jedan čovjek.- Koristili smo ga, na primjer, kad bi netko kupio dva stana i poželio ih spojiti. Jednostavno izrežem prolaz. Koristi ga i ljevaonica – kaže.

- Ne mogu pronaći investitora. Ljudi kao da se boje inovacija. Strane tvrtke u kojima sam radio snažne su upravo zato jer koriste inovacije – kaže. Vjetroelektrana bi mogla biti i na području Varaždina, a najbolje bi "sjela" na Aquacity".

- Inovator ima dovoljno hrabrosti da sumnja u postojeće i dovoljno smjelosti da istražuje nepoznato – dodaje Josip Kužir, predsjednik Društva inovatora Varaždinske županije, osnovanog 1984. godine, tada u zajednici s Međimurcima.

Stvarno reže sve! I kamen i čelik. Drago nam je da netko u našoj blizini ima takav aparat i može uskočiti u slučaju potrebe. Kad bismo imali novca, sutra bismo kupili ultraelektrodu. No imamo još puno prioriteta prije toga i nemamo novca. No kupit ćemo kad bude prilike – komentirao je Ivica Labaš, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Varaždin.

Dodaje da je vatrogasci ne bi koristili u automobilskim nesrećama, jer zbog iskrenja postoji mogućnost od eksplozije. Za to koriste hidraulični komplet – škare koje šire, savijaju i režu.- No u potresu ili kod željezničke nesreće dobro bi došlo – kaže Labaš i dodaje da ekstremnih situacija vatrogasci nisu imali posljednjih desetak godina, no to ne znači da se sutra nešto ne može dogoditi.
večernji list

...08:27 [ Komentari (0) ] Isprintaj

STRUČNI SKUP "OSIJEK 2010"
[ # ]

OSIJEK

09. i 10. studenog 2010. održan je stručni skup „Osijek 2010" u organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Osječko – baranjske županije. Teme koje su bile prožete kroz ova dva dana su : Informacijski sustavi kao potpora u obavljanju vatrogasne djelatnosti te Zaštita od poplava.

Prvu temu stručnog skupa prezentirao je g. Darko Piškor, pod naslovom: „Sustav Hrvatske vatrogasne zajednice za statističko praćenje vatrogasnih intervencija".Slijedeća tema bila je: „Sustavi informacijske tehnologije u radu vatrogasne postrojbe", koju je prezentirao g. Tihomir Varga. U samome uvodu, govorio je o uvođenju IT sustava u rad vatrogasnih postrojbi, gdje naglasak nije isključivo na nabavi opreme već na organizacijskoj strukturi, radnim procesima i programskim rješenjima. Posljednji predavač prvoga dana skupa bio je g. Peter Wagner, gost iz Njemačke, s temom : „Informatička optimizacija vatrogasnih domova, vatrogasne tehnike i vatrogasaca". G. Wagner prezentirao je programsko rješenje grupe stručnjaka iz Njemačke i Rusije koji su napravili program CIS-KOSMAS.

Drugi dan stručnog skupa započeo je s temom „Obrana od poplava u Osječko-baranjskoj županiji", koju su prezentirali gđa Ružica Slišković Bartoloti, g. Boris Banjan i g. Berislav Hengl. Gđa Slišković Bartoloti govorila je o upravljanju sustavom zaštite i spašavanja kod obrane od poplava u Osječko-baranjskoj županiji. Slijedeća na redu bila je tema „Borba s vodenom stihijom u Zagrebačkoj županiji", g. Josipa Novosela. Zapovjednik Novosel iznio je opširnu analizu priprema i obrane od poplava u našoj županiji. Naveo je vremenski period od 18. - 23. rujna 2010. te unutar svakoga dana detaljno iznio činjenice oko dolaska vodenog vala, aktivnosti vatrogasnih postrojbi s područja Zagrebačke županije, broju angažiranih ljudi, radu operativnog stožera itd. Slijedeća tema bila je g. Kreše Hubaka, a glasila je: „Operativno djelovanje vatrogasnih postrojbi VZG Velike Gorice tijekom poplave u rujnu 2010.". Na početku predavanja g. Kubak je dao opis razmjera elementarne nepogode. Poplavljeno je bilo cca 30 km2 površine, poplavljeno je bilo 14 naselja, ugroženo cca 2319 kuća, poplavljeno cca 700 objekata.

Iz Hrvatskih voda, predavanje je održao g. Silvio Brezak s temom: „ Provedba mjera obrane od poplava u 2010. godini na vodnom području Drave i Dunava". U uvodu je govorio o vodnom području Drave i Dunava uz povijesni pregled poplava te općenito o provedbi mjera obrane od poplava u RH.Zadnje predavanje je održao g. Karsten Neumann, gost iz Njemačke. Uvodno je govorio o regiji Saska Švicarska. Zatim je prisutnima objasnio na koji način tamo funkcionira stupnjevanje uzbuna u slučaju poplava, te također o informacijskim sustavima.Stručni skup „Osijek 2010." zatvorio je načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice, g. Željko Popović. Iznio je kako se iz svih predavanja može izvesti isti zaključak, a to je da su vatrogasne postrojbe veliki faktor u obrani od poplava, a u Državnom planu zaštite i spašavanja navedene su tek pod „ostale operativne snage".
....pročitaj više

12.11.2010. ...16:08 [ Komentari (0) ] Isprintaj

JVP PLITVIČKA JEZERA PONOS JE PODPLJEŠIVIČKOG KRAJA
[ # ]

PLITVIČKA JEZERA

Javna vatrogasna postrojba Plitvička jezera je osnovana je 2000.godine (tadašnje izmjene Zakona o vatrogastvu), kada Osnivač preuzima Vatrogasnu ispostavu MUP-a PU Gospić, skupa sa svom imovinom (nekretnine i pokretnine, nije ih bilo baš nešto) i zaposlenicima. Postrojba je tada bila smještena u prostorima u kojima je i danas (ti se na žalost ne mogu nazvati vatrogasnim domom), imala je, odnosno ostavljeno joj je od vozila, jedan FAP 13-14 koji je nakon 2 godine stao i to tako da se više nije mogao pokrenuti, jedna vatrogasna cisterna TAM-190, 1989.godište, (vlasništvo Vatrogasne zajednice grada Rovinja), koju smo uspjeli i izmoliti od vlasnika pa nam ju je ostavio u donaciju i istu imamo i danas te dva terenska vozila (jednog UAZ-a i jednu FIAT Campagniolu, bog te pita koliko staru i u vrlo lošem stanju).

Vatrogasna ispostava je tada imala 11 zaposlenih vatrogasaca, te je osnivač toliko i preuzeo i s tim ili sličnim brojem vatrogasaca je postrojba i funkcionirala dugi niz godina sve do popunjavanja ove vrste postrojbe do broja od 14 vatrogasaca 2008.godine. 2003.godine se osnivaju postrojbe HAC-a na području Like i u 2003. i 2004.godini u te postrojbe nam odlazi 7 od tadašnjih 12 vatrogasaca, a za koju godinu i još jedan osposobljeni vatrogasac. U narednom periodu postrojba se postupno popunjava do vrste postrojbe koja broji 14 vatrogasaca u 2008.godini, školuje ukupno 8 novih vatrogasaca, osposobljava isto toliko novih vatrogasaca za vođenje vatrogasnih intervencija, te danas zapošljava 14 profesionalnih vatrogasaca od kojih sedmorica imaju položene ovlasti za samostalno vođenje vatrogasnih intervencija, a skoro svi su prošli specijalističku obuku u simulatoru plamenih udara.

Image and video hosting by TinyPic

Postrojba je javna ustanova koja zapošljava 14 vatrogasaca i nikoga više, spremanje prostorija je riješeno tako da spremačica iz Općine (njihova plaća) radi pola radnog vremena u postrojbi, a knjigovodstvo i računovodstvo vodi privatna tvrtka za puno manji iznos od bilo kakve plaće zaposlenika.Od naslijeđenih vozila iz MUP-a, danas još imamo spomenutu TAM-ovu autocisternu, a sva druga vozila su nabavljena i opremljena poslije. U početku, od samog osnivanja postrojbe imali smo nekoliko doniranih vatrogasnih vozila sa raznih strana sve do 2006.godine, i od tih vozila nam je još u funkciji TAM-110, opremljen kao vatrogasno vozilo za požare šuma i otvorenog prostora, a od 2006.godine kada smo kupili prvo vatrogasno vozilo iz sredstava osnivača i naših namjenskih sredstava do danas smo kupili ukupno pet novih vatrogasnih vozila čija vrijednost premašuje pet milijuna kuna.

Prvo vozilo koje smo kupili i opremili prema našim potrebama bilo je navalno vatrogasno vozilo, MAN 14.280, pogon 4x4, sa 2500 litara vode, 300 litara pjenila, CAFS uređajem (sustav za dobijanje komprimirane pjene, 7,5 puta efikasnije sredstvo od vode u gašenju požara), automatskim lancima za snijeg, vitlom, razvalnim hidrauličkim alatom najjače kategorije, agregatom 10 kW, rasvjetnim stupom i prijenosnim reflektorima i još puno druge vatrogasne opreme, zatim u istoj godini kupujemo zapovjedno vozilo „Renalt-Megane“, te u idućoj vozilo za manje tehničke intervencije i šumske požare „Mitsubishi L-200“ opremljeno hidrauličkim razvalnim alatom (za prometne i slične tehničke intervencije) i sa 200 litara vode i visokotlačnim modulom za gašenje manjih požara. U 2008.godini nabavljamo novu vatrogasnu autocisternu sa 7.000,00 litara vode i 400 litara pjenila, MAN 18.280, također dobro opremljenom vatrogasnom opremom (dimovuk, odnosno generator lake pjene, automatski lanci, pogon 4x4 itd.).

Pred kraj 2009.godine kupujemo terensko vozilo „Nissan Pick-up“, te ga tijekom ove godine osposobljavamo i opremamo za gašenje šumskih požara i požara otvorenog prostora tako da na njemu imamo lako skidljivi modul sa 350 litara vode i visokotlačnim vitlom za gašenje požara.Pored nabavke vozila, usput rečeno, sva nabavljena vozila su nova i sa novim vatrogasnim nadogradnjama, postrojba ulaže značajna sredstva u opremanje vatrogasaca vrhunskom zaštitnom opremom i uređajima za rad na siguran način, kao i u osposobljavanje kadrova putem vježbi, tečajeva i seminara, tako da je osposobljenost vatrogasaca u postrojbi sigurno na vrlo visokoj razini.

Rad postrojbe je baziran na održavanju vozila i opreme u dobrom stanju, održavanje stručne i fizičke pripremljenosti vatrogasaca za sve vrste intervencija koje bi se mogle dogoditi na području koje mi pokrivamo, te radu na prevenciji, odnosno edukaciji i upoznavanju stanovništva sa opasnostima od nastanka požara. Ovaj preventivni rad se očituje sve manjim brojem požara na našem području iz godine u godinu, tako da je od prosječno 150 - 180 intervencija onih prvih godina kada smo osnovani, u zadnjih par godina broj intervencija sveden na 100 – 120, kaže za portal Slobodna lika zapovjednik JVP Ivan Pejkunović.

U tekućoj godini postrojba je u vatrogasnim intervencijama intervenirala ukupno 73 puta od čega na intervencije u elementarnoj nepogodi ledene kiše početkom godine otpada dvadesetak intervencija (ovdje su intervencije na otklanjanju posljedica trajale i po cijeli dan), a zbog povoljnih klimatskih uvjeta, odnosno dobro raspoređenih padalina tijekom godine na našem području, u ovoj godini do sada smo imali manje od 20 požara otvorenog prostora, što će, ako klimatski uvjeti ostanu ovakvi do kraja godine, biti godina sa najmanje požara ove vrste u zadnjih 20-ak godina. Od ostalih intervencija značajnije su bile požar kuće u Vrpilama, požar kamiona te nekoliko težih prometnih nesreća.

Ovdje je možda značajno napomenuti da je ova godina, godina sa najviše naših intervencija u prometnim nesrećama na cesti D1 od otvaranja auto-ceste, čemu je vjerojatno uzrok sve više vraćanja prometa sa auto-ceste na ovu prometnicu. Pored vatrogasnih intervencija postrojba je u 160 slučajeva izvršila neku od usluga koje pružamo, a od kojih je najviše dostava vode pučanstvu neriješenog snabdijevanja vodom na našem području (blizu 1.100.000 litara vode), uglavnom na rubnom području općine sa prosječnom udaljenosti od oko 25km.

Svake, pa tako i ove godine postrojba u suradnji sa Policijskom upravom, Domom zdravlja, Crvenim križom, Gorskom službom spašavanja i Državnom upravom za zaštitu i spašavanje provodi edukaciju djece školskog i predškolskog uzrasta iz područja zaštite od požara, a u suradnji sa Vatrogasnom postrojbom NP Pl. jezera provede i nekoliko vježbi evakuacije, spašavanja i gašenja požara na objektima Nacionalnog parka.

Ove godine, postrojba je prvi puta dobila svoju zastavu kojoj je kumovao Općinski načelnik, Ivica Kukuruzović, pa je uz krštenje zastave svečano obilježena i 10 obljetnica osnivanja postrojbe i Dan zaštitnika vatrogasaca, Sveti Florian. Ove godine postrojba je također dobila i svoju Web stranicu na adresi: http://www.vatrogasci-korenica.hr koju je osmislio, napravio i uredio zapovjednik postrojbe, onako kako mu njegovo znanje i vrijeme, koje mu pored svih obveza preostaje, dopušta.

Ove godine postrojba je konačno našla malo sredstava, te je promijenjeno nekoliko trulih prozora, u nekoliko prostorija je popravljen pod i zidovi, te je kupljeno nešto namještaja da se promijeni onaj koji nam je bio doniran od otpisanih stvari iz škole ili općine i sl. Tijekom godine izvršeno je i par popravki na krovu zgrade u kojoj smo smješteni, i iako ovi zahvati neće za dugo spasiti krov, važno je da trenutno više ne prokišnjava u boravak vatrogasaca. Mada nema pravog prostora za trim kabinet, postrojba je ipak početkom ove godine kupila dvije sprave (trim stazu i sobni bicikl) za vježbanje vatrogascima pored dvije koje imaju od prije (klupu za podizanje utega i spravu za veslanje), tako da vatrogasci mogu održavati za intervencije potrebnu fizičku spremnost i u vremenski nepovoljnim uvjetima.

Pored toga vatrogasci su u postupku zaduživanja nove zaštitne odjeće za strukturne požare čija je vrijednost preko 70.000,00 kn, a očekujemo i isporuku termovizijske kamere, posebno izvedene za korištenje u požarima, koja je koštala oko 85.000,00 kn. Početkom godine smo nadogradili UKW radio vezu novim kanalom (6.kanal, semi-duplex, preko primopredajnika na Stipanovom Griču), te sustav za snimanje razgovora novim analognim kanalom za snimanje ovog kanala, jer par godina imamo sustav za snimanje telefonskih poziva i UKW kanala kojega smo do tada imali (8.kanal simplexni, direktna veza).

Do kraja godine planiramo dovršiti neke započete projekte kao što su ugradnja dvoja garažna vrata sa motorom, kako bismo olakšali izlazak vozila na intervencije i skratili vrijeme koje je potrebno za to, odraditi još koju vježbu sa vatrogascima Nacionalnog parka, provesti radionicu na temu „GPS uređaji na terenu“ (nabavili smo dva vrhunska GPS uređaja s kartama i software-om, ali nam nedostaje stručnosti za korištenje istih, pa će nam članovi GSS stanice Gospić prenijeti svoja iskustva) i ukoliko stignemo edukaciju djece za ovu školsku godinu ili barem dio, a ostatak će nam ostati za proljeće, kaže Pejkunović.
slobodna lika

...15:13 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽAN RADNI SASTANAK ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE "ZONE ZAGREB"
[ # ]

KOPRIVNICA

Koprivničko-križevačka županija, Općina Kalnik i Područni ured za zaštitu i spašavanje Koprivnica bili su domaćini radnom sastanku za zaštitu i spašavanje „Zone Zagreb“, koji je održan u Kalniku. Uz predstavnike područnih ureda iz osam županija i Grada Zagreba, radnom sastanku su prisustvovali zapovjednik Civilne zaštite RH Stjepan Huzjak i njegov pomoćnik Miroslav Knežević.

Image and video hosting by TinyPic

Teme sastanka bile su popuna interventnih specijalističkih postrojbi, provedba Plana Operativnog djelovanja i izrade prijedloga scenarija vježbi, te izmjene i dopune pravilnika vezanih uz zaštitu i spašavanje.Sve sudionike ovog stručnog skupa na početku je pozdravio zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije i načelnik županijskog Stožera zaštite i spašavanja Ivan Pal.

On je pohvalio napore koje područni uredi čine kako bi sustav bio što operativniji, te istaknuo interes Županije za takvu problematiku.Cilj ovog okupljanja, uz poboljšanje zakonske regulative, bio je uočiti probleme u sustavu te simulirati moguća rješenja i prije nego što to bude potrebe na samom terenu.
koprivnica.net

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SUSTAV ZAŠTITE I SPAŠAVANJA MORA BITI BOLJI
[ # ]

ZAGREB

"Stari zakoni su ukinuti, a novi nisu doneseni i moramo raditi u tom procjepu", rekao je pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić

Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić u četvrtak je ocijenio kako bi sustav zaštite i spašavanja morao biti puno bolji, a trebala bi ga, dodaje, pratiti i odgovarajuća zakonska regulativa koja je danas nepotpuna."Stari zakoni su ukinuti, a novi nisu doneseni i moramo raditi u tom procjepu", požalio se Kalinić na konferenciji za novinare u sjedištu Ureda, u zagrebačkom Oktogonu.

Naveo je i kako je vjerojatno da će, zbog recesije, proračun za 2011., namijenjen Uredu za upravljanje u hitnim situacijama, biti smanjen oko 1,2 posto. Unatoč tome, najavio je nabavku dva nova seizmografa za skoro 250.000 kuna te opremu za spašavanje iz ruševina: po dva vibraskopa i vibrafona za oko 360.000 kuna.Pohvalio se da je izobrazbu vatrogasaca za spašavanje iz ruševina "prošlo« 22 profesionalna vatrogasca i 131 dobrovoljni vatrogasac kako bi uskoro svaka gradska četvrt mogla imati po dva tima tima za spašavanje. Osim toga, 13 vatrogasaca specijalizirali su za vatrogasce-ronioce, što je osobito važno u slučaju poplava.

Kalinić je ustvrdio kako imaju u planu i otvaranje postaja javnih vatrogasnih postrojbi u rubnim dijelovima grada. Tako bi, naveo je, u narednim godinama svoje postaje trebale dobiti Javne vatrogasne postrojbe Sesvete u 2011., Podsljeme u 2012. i Novi Zagreb II u 2013. koje sada pokrivaju dobrovoljna vatrogasna društva.Pavle Kalinić je prozvao »Hrvatske vode« da nisu pravodobno izvijestili o velikom vodenom valu koji je uzrokovao poplave u Zagrebačkoj županiji i u Slavoniji, kao i zato što još uvijek nisu utvrdili odgovorne za štetu.

"To je pitanje za sve Vlade od 1990. godine: zašto se postojeći nasipi dobro ne održavaju, a novi se ne grade?", upitao je Kalinić.Komentirao je i činjenicu da od 25. listopada nije uklonjena velika kamena gromada na magistrali kod Omiša. "Tu se pokazuje nesposobnost države koja ne može pomaknuti niti jedan jedini kamen«, rekao je, a podsjetio je i na »slučaj Kornati" u kojem se, kako je rekao, cijela nesreća u kojoj je život izgubilo 12 vatrogasaca nastoji svesti na odgovornost jednog vatrogasnog zapovjednika.

Pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama ponovio je procjene po kojima bi, u slučaju potresa od 6,3 stupnja po Richteru, bilo oko 3.000 poginulih i 15.000 ranjenih te da bi Zagreb mogao funkcionirati sljedeća 24 sata, a da bi potom bila potrebna pomoć izvana, kazao je upozorivši pritom da samo Nova bolnica u Dubravi ima helidrom gdje se mogu spuštati helikopteri.

Također je naveo da su na mnogim zgradama u centru grada, sagrađenima do 1920., zbog izloga djelomično izbijeni nosivi zidovi pa više nisu sigurne kao nekada. Sigurnije su, rečeno je, zgrade građene nakon potresa u Skopju i Banja Luci, no nakon 1990. su, u pomami za profitom, zgrade su ponovno lošije gradnje.- "U Zagrebu postoje obveznici civilne zaštite, ali je pitanje koliko su operativni", napomenuo je Kalinić te dodao kako danas u njegovu uredu, smještenom u neadekvatnom prostoru, 15 ljudi obavlja posao koji je nekada obavljalo njih 300 iz 14 ureda za obranu.Kalinić je najavio je da će građanima za dva tjedna stići u "kasliće" 315.000 letaka s napucima kako postupati u slučaju potresa.
vjesnik

11.11.2010. ...21:20 [ Komentari (0) ] Isprintaj

HAKOM - SASTANAK OKO BROJA 193
[ # ]

ZAGREB

Poštovani,

Zbog više upita iz vatrogasnih zajednica županija u svezi uključivanja pozivnog broja za vatrogasce (193) i zbog vjerodostojnog informiranja vatrogasne javnosti, dostavljamo Vam zapisnik sa sastanka održanog u HAKOM-u 30. rujna 2010. godine.Iz zapisnika je vidljivo tko je pokrenuo inicijativu i kad je donijeta odluka o dodjeli broja 193. Dakle odluka je donijeta još 30. rujna, a ne ovih dana kako to imamo prilike čuti i pročitati. Nadalje iz zapisnika je također vidljivo tko je zahtijevao i inzistirao da se vatrogascima, kao i policiji i hitnoj pomoći, dodijeli novi pozivni broj.
Pozdrav,
mr. Željko Popović, dipl.ing.
Načelnik HVZ

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poštovani,
nastavno na dopis Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (u daljnjem tekstu: MMPI) od 20. rujna 2010. godine (KLASA: 344-01/10-01/28, URBROJ: 530-01-10-1 – u privitku) u svezi zahtjeva za aktivacijom kratkog koda 193 za uslugu „Vatrogasci“ dana 30. rujna 2010. godine u prostorijama Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (u daljnjem tekstu: HAKOM) održan je sastanak kako bi se osigurao prelazak postojeće numeracije (93) na novu numeraciju (193), a sve iz razloga usklađivanja sa odredbama Plana numeriranja (N.N. br. 154/09). Na sastanku su bili nazočni predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice, Hrvatskog Telekoma d.d. (u daljnjem tekstu: HT), kao i predstavnici HAKOM-a.

Na održanom sastanku predloženo je:
- na temelju zahtjeva MMPI-a i na temelju zapisnika sa predmetnog sastanka HT će uputiti zahtjev za
primarnom dodjelom broja 193 prema HAKOM-u. Na temelju prethodnog zahtjeva HAKOM će donijeti
odluku o primarnoj dodjeli broja 193.
- implementacija broja će biti najkasnije do dana 01. prosinca 2010. godine.
- od dana implementacije do 01. prosinca 2011. godine brojevi 93 i 193 koristiti će se paralelno.
- od dana 01. prosinca 2011. godine prilikom pozivanja broja 93 korisnici će biti upozoreni govornom
porukom da je broj 93 neaktivan te da je usluga „Vatrogasci“ dostupna na broju 193.
- od dana 01. siječnja 2013. godine broj 93 se u potpunosti gasi (uključujući i govornu poruku);
prestaje paralelan rad i ostaje aktivan samo broj 193.

Kontakt (Hrvatska vatrogasna zajednica):
Mario Satračević +385 91 112-0004
Željko Popović +385 91 112-0001
Kontakt (HT):
Krešimir Petranović +385 98 232 000

Izvor: hvz.hr

...18:48 [ Komentari (1) ] Isprintaj

NASTAVAK DOBROSUSJEDSKE SURADNJE
[ # ]

DUBRAVA KRIŽOVLJANSKA

Vatrogasci DVD-a Lovrečan Dubrava i Prostovolnog gasilskog društva Zavrč, iz istoimene susjedne slovenske općine, izveli su u Dubravi Križovljanskoj 23. listopada tradicionalnu vatrogasnu vježbu. Vježba spašavanja iz gorućeg objekta i gašenja požara izvedena je na Mihalićevoj zgradi, sudjelovala su 24 vatrogasca, a unesrećene iz goruće zgrade iznosila je ženska ekipa DVD-a Lovrečan Dubrava.

Vježbom je rukovodio Milenko Biškup, zapovjednik Vatrogasne zajednice općine Cestica, a sa slovenske strane priključio se Branko Skok, poveljnik PGD-a Zavrč. U ime općine Cestica čestitke vatrogascima uputio je Mirko Korotaj, načelnik općine Cestica, a pridružila mu se i predstavnica općine Zavrč, dožupanica Marta Bosilj. U ime Gasilske območne zveze Ptuj prisutne je pozdravio zapovjednik Zvonko Glažar, a čestitkama na uspješnoj vježbi pridružili su se Milan Majer i Marijan Mislović.

Uvjerenje u nastavak daljnje dobrosusjedske suradnje izrazio je i Darko Majhen, predsjednik vatrogasne zajednice općine Cestica, a čestitke na dobro izvedenoj vježbi okupljenim je vatrogascima uputio i Zvonko Biškup, predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije. Vježbi je prisustvovao i Franjo Težak, predsjednik lovrečanskog društva, kao i njegov kolega sa slovenske strane Anton Bratuša.
varaždinske vijesti

...14:18 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI NA AUTO CESTI
[ # ]

SLAVONSKI BROD

Intervencijama na autocesti Bregana - Lipovac Javna vatrogasna postrojba Grada Slavonskog Broda nailazi na niz proceduralnih i tehničkih poteškoća. Dok druge autoceste u Hrvatskoj imaju ustrojene vlastite službe, na ovoj koja prolazi kroz našu županiju, ostavština bivšeg sistema je nadležnost lokalnih vatrogasaca. Brodski vatrogasci tako na autocesti interveniraju od Lužana do istočne granice županije.

Događale su se nesreće koje su zahtjevale brojniji izlazak ljudstva i opreme pri čemu se riskira smanjena operativnost u slučaju većeg događaja u gradu. S druge strane nastaju i nemali troškovi koje nije jednostavno naplatiti. HAC je vatrogasnoj postrojbi nudio ugovor koji je vatrogascima bio neprihvatljiv zbog tehničkog i financijskog dijela. Problemi se produbljuju početkom radova na nadvožanjku kod Lužana. Taj izlaz s autoceste je sada zatvoren čime je dodatno otežano djelovanje vatrogascima, ali i produljeno vrijeme intervencije.
sbtv

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GORE "NAVIPOVI" VINOGRADI
[ # ]

LESKOVAC

Na plantaži poduzeća "Navip" u leskovačkim selima Donje Stopanje i Vinarce, danas oko 12 sati izbio je veliki požar koji vatrogasci za sada nisu u stanju savladati zbog jakog vjetra.

Načelnik Odjeljenja za izvanredne situacije Miomir Marjanović rekao je da je vatra zahvatila površinu od oko 50 do 80 hektara i da uglavnom gore čokoti vinove loze. Požar je izbio u podnožju vinogorja na njivama gde su najvjerojatnije seljaci palili strnjišta.Na gašenju požara angažirano je nekoliko vatrogasnih ekipa iz Leskovca i okoline koje zbog nepristupačnosti terena teško stižu do dvadesetak žarišta.

Požar se širi prema selu Vinarcu, odnosno prema vikendicama koje su na ulazu u selu. Za sada ni vatrogasci ne znaju da li u vikendicama koje su okružene vatrom ima ljudi.Prema podacima leskovačke policije, u posljednjih pet dana ovo je 31. požar na području općine Leskovac i oni su uglavnom izazvani paljenjem stranjišta. Jučer su se, zbog ove "jesenjeg čišćenja zemlje" koje sprovode seljaci, dogodila dva lančana sudara.
vesti-online

10.11.2010. ...16:49 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OBRANA OD POPLAVA MORA BITI DJELOTVORNIJA
[ # ]

OSIJEK

Osijek je domaćin dvodnevnog međunarodnog stručnog skupa koji organizira Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) u suradnji s Vatrogasnom zajednicom Osječko-baranjske županije. U hotelu Mursa okupilo se više od 150 sudionika iz zemlje i iz inozemstva, a naglasak je stavljen na razgovore o informatizaciji vatrogasne službe, te obrani od poplave.

Upravo vatrogasci daju veliki broj ljudi u borbi protiv poplave, a uz mehanizaciju i znanje redovno nižu neprospavane noći u takvim kriznim situacijama kakvih je bilo i ove godine. “Govorimo o mjestu i ulozi vatrogasaca kod poplave, a upravo su vatrogasci najmnogoljudniji i najmotiviraniji kod takvih ugroza, jer na teren, uz profesionalce, izlaze i volonteri.

Boljom organizacijom i točnim definiranjem ovlasti i uloga, sustav zaštite mogao bi biti još djelotvorniji”, rekao je Boris Banjan, zapovjednik Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka. Stručni skup nastavlja se danas, a svoja iskustva podijelit će i predavači iz Njemačke i Švicarske.
glas-slavonije

...16:21 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NEILU YOUNGU IZGORILO ŠEST OLDTIMERA
[ # ]

SAN FRANCISCO

U požaru koji je zahvatio garažu Neila Younga, uništeno je mnoštvo njegovih osobnih predmeta u vrijednosti većoj od milijun dolara.

Požar je buknuo sinoć oko 3 sata ujutro u garaži smještenoj u La Honda kvartu u San Franciscu gdje je Young čuvao stvari kao što su šest oldtimera te razne slike i fotografije. Sama garaža vrijedna je 250 000 dolara, a zapaljene stvari čak 750 000 dolara. Zanimljivo je da su vatrogasci uspjeli spasiti 70% stvari koje su se nalazile unutra jer tko zna kolika bi šteta bila da je garaža izgorila u cjelosti. Policija tvrdi da nitko nije ozlijeđen, a vatra je ugašena za pola sata. vip

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U SUDARU VLAKOVA EKSPLODIRALE CISTERNE SA GORIVOM
[ # ]

BIALYSTOK

Poljska: Vlak s gorivom nije na vrijeme uspio skrenuti na drugi kolosijek, pa mu se u zadnju cisternu punu goriva zabio teretni vlak. Jedan strojovođa je ozljeđen, poslije kojeg je došlo do eksplozije i požara, priopčila je poljska vatrogasna služba.



Teretni vlak sudario se s drugim vlakom koji je prevozio gorivo u utorak u 5.30 sati u poljskom gradu Bialystoku nakon čega je uslijedio par eksplozija, a plamen se podigao 50 metara u zrak. Samo je dvoje ljudi ozlijeđeno, od kojih je jedan strojovođa. Nisu u životnoj opasnosti. Teretni vlak navodno se zabio u zadnju cisternu vlaka s gorivom jer ovaj nije na vrijeme uspio skrenuti na drugi kolosijek. Zapalilo se 17 od 33 cisterne i dva vagona, no samo su dvije cisterne eksplodirale. Poljski mediji nagađaju da je jedan od strojovođa ignorirao crveno svjetlo, dok će točan uzrok sudara biti poznat nakon policijske istrage. Glasnogovornik vatrogasaca Marcin Janowski rekao je kako su eksplozija i plamen bili dramatični, no cijelo vrijeme pod kontrolom 30 vatrogasnih jedinica. Promet tom dionicom pruge je obustavljen, no opasnosti za lokalno stanovništvo nema. Evakuirani su samo radnici u okolnim objektima.Osnovna škola koja se nalazi u blizini mjesta na kome se dogodio sudar zatvorena je na jedan dan iz predostrožnosti.

09.11.2010. ...13:36 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NE (MOŽE ) SE DOKAZATI
[ # ]

ŠIBENIK

Kornatska tragedija ponovo je aktualizirana u najnovijem izdanju Latinice pod naslovom "(Ne)može se dokazati". U prilogu novinarke Nataše Ban Leskovar, koji se naslanja na Indexovu priču objavljenu 19. listopada, po prvi puta su emitirane snimke komunikacije kornatskih vatrogasaca s Vatrogasnom postrojbom Šibenik. Objavljene su i međusobne komunikacije vatrogasnih postrojbi, kao i kasniji razgovori sa članovima obitelji stradalih vatrogasaca.



Razgovori vatrogasaca s Vatrogasnom postrojbom Šibenik možda najbolje ilustriraju konfuziju kakva je vladala tog dana, a koja je, zajedno s nizom proceduralnih grešaka, i dovela do stradanja vatrogasaca na Kornatu. U jednom trenutku tako čujemo poziv Joška Klarića u Šibenik, u kojem on traži broj mobitela zapovjednika misije Dine Klarića, kojeg je, kako kaže, izgubio negdje na otoku. Vatrogasci su se nakon dolaska na Kornat raštrkali, a zbog nedostatka repetitora nisu mogli međusobno komunicirati ni radio stanicama.

Ovaj šum u komunikacijskom kanalu ujedno je doveo i do toga da je kanader gasio požar na sasvim pogrešnom mjestu. Da su vodene bombe bačene bliže lokaciji vatrogasaca, gdje su trebale biti bačene, tragedija bi možda bila izbjegnuta. Isto kao što bi možda bila izbjegnuta da se na Kornatu pojavio helikopter koji je trebao pomoći u gašenju, a koji nikad nije došao. Do danas nije objašnjeno zbog čega.

Posebno potresan je razgovor Joška Klarića s operaterom Vatrogasne postrojbe Šibenik, a koji se održavao nakon što se tragedija već dogodila. "Sad me zvao Ofi (stradali vatrogasac Marinko Knežević op.a.), ne zna di je i šta je. Navodno ih je uhvatila vatra, da ima ljudi, da im je pozlilo, da hitno traži helikopter... Navodno spominje već neke mrtve i izgorene. Ne znam di je, ne zna mi reći di je, zovi što prije helikoptere, ja ću pokušati doznati di su", drhtavim glasom govorio je Joško Klarić. Nedugo zatim javio se još jedan od preživjelih vatrogasaca, koji je u centralu javio da su pronašli izgorene leševe na mjestu tragedije.

"Ništa nam neće značiti ako se netko kazni par godina kasnije. Ali bili bi puno zadovoljniji da se otkrije barem malo istine pa da možemo napokon skinuti ovu crninu sa sebe", kazao je za Latinicu Ivica Strikoman, otac stradalog vatrogasca Hrvoja Strikomana, koji i dalje ne zna okolnosti u kojima je poginuo njegov sin.
index.hr

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NAGRAĐENI I UNAPRIJEĐENI NAJBOLJI VATROGASCI
[ # ]

BEOGRAD

Najboljim vatrogascima Beograda danas su u Skupštini grada uručeni prigodni pokloni, a deset ih je unaprijeđeno i zarade su im uvećane za 20 posto.Povodom Dana Službe vatrogasno-spasilačkih jedinica u Gradskoj skupštini je održan svečanim prijem kojim je, kako je rekao predsjednik Skupštine Aleksandar Antić, podvučena "dobra i kvalitetna suradnja koju grad ostvaruje sa vatrogasno-spasilačkim jedinicama i drugim sigurnosnim institucijama".

- Obaveza svih je da se vatrogascima osigura daleko više materijalno-tehničkih uslova za obavljanje teškog i odgovornog posla, kao i da je neophodno dugoročno razmišljanje o njihovom ukupnom položaju - rekao je Antić.Na teritoriji grada funkcionira 16 spasilačkih vatrogasnih jedinica, štiti je 640 zaposlenih radnika, 150 vatrogasnih vozila i jedan vatrogasni brod. Godišnje ima više od 5.500 intervencija.
kurir

08.11.2010. ...16:55 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BOLESTAN UM: IZBUŠILI GUME NA ČETIRI VOZILA GSS
[ # ]

SPLIT

Nepoznati počinitelji probušili su gume na četiri vozila GSS-a i dva civilna vozila u vlasništvu članova Gorske službe spašavanja u Šibenskoj ulici u Splitu. Gume su izbušili u noći na ponedjeljak, a članovi GSS-a šokirali su se kada su došli na posao. Ukupna šteta je oko 15.000 kuna, a policija traži počinitelje.

Image and video hosting by TinyPic

- Ne znam kakav je to bolesni um mogao napraviti, pa je li taj svjestan da takav postupak može nekome ugroziti život - zapitao se pročelnik Vinko Prizmić, koji je iskoristio ovaj incident i za apel gradskim vlastima.

- Ovo je poruka i gradskim vlastima jer smo mi jedina javna služba koja nema svoj parkirališni prostor, poput hitne pomoći i vatrogasaca - rekao je Prizmić. Splitski GSS smješten je u stambenoj zgradi, a stanari su često negodovali zbog buke i cirkulacije vozila u noćnim satima.- Ne možemo birati vrijeme intervencije. Ipak, ne mislim da je to razlog za bušenje guma. Ne sumnjamo na nikoga, nismo nikome ništa loše napravili - zaključio je Prizmić.
iPress

...16:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAJEDNIČKIM SNAGAMA IZVEDENA VJEŽBA „DVORAC 2010“
[ # ]

KERESTINEC
Piše: Damir Marenić

Taktičkom pretpostavkom da je u Dvorcu Erdödy došlo do požara koji je zamijećen od strane djelatnika Hrvatskog državnog arhiva ,smještenog u blizini samog dvorca putem 112 uzbunjen je glavni zapovjednik VZG-a Sveta Nedjelja koji odmah prosljeđuje uzbunu na kerestinečke vatrogasce. GALERIJA SLIKA

Image and video hosting by TinyPic

Dolaskom na mjesto intervencije i u razgovoru sa djelatnikom arhiva doznaje da postoji mogućnost da u prostorima dvorca zahvaćenog požarom zna vidjeti nepoznate ljude koji usprkos obavijesti da je u prostor dvorca zabranjen ulaz, borave u njemu.U 15.01 DVD Kerestinec izlazi sa navalnim vozilom (sa šest članova posade) . Dolaskom na mjesto požara, Zapovjednik VZG-a te Zapovjednik DVD-a procijenivši stanje na terenu odlučuju da će nastali požar gasiti vodom preko jednog “ C“ mlaza, ali zbog velike brzine širenja požara a i sumnje da netko nezakonito boravi u prostoru dvorca i da će biti potrebno izvršiti i pregled svih prostorija odlučuju pozvati u pomoć i DVD Stupnik.

U 15.05 dežurni operativni djelatnik DVD-a Stupnik prima dojavu za ispomoć, te daje uzbunu ostalim članovima.U 15.10 DVD Stupnik na intervenciju izlazi sa navalnim vozilom sa šest članova posade i autocisternom sa tri člana posade.
U 15.05 DVD Kerestinec počinje sa akcijom gašenja preko jednog „C“ mlaza vode na način da pokuša spriječiti daljnje širenje požara prema zapadnom dijelu dvorca.

DVD Stupnik na mjesto intervencije stiže u 15.15, te se smješta uz glavni ulaz u Državni arhiv nasuprot ulaza u dvorac.Zapovjednici DVD Kerestinec i DVD Stupnik u dogovoru donose odluku da se sa navalnog vozila formira nova „ B“ cijevna pruga sa dva mlaza. Jedan prema podrumskim prostorijama dvorca, a drugi preko dvorišta na istočni dio dvorca te da se izvrše preventivni pregledi zbog sumnje da se unutar prostorija nalazi osoba(e) .

Posada sa autocisterne snabdijeva vodom navalno vozilo i spaja se na nadzemni hidrant u krugu Arhiva. Zbog specifičnog mjesta koje je izabrano za vježbu- kulturna znamenitost 1. kategorije- pred vatrogasce a i ostale sudionike vježbe postavljaju se određena ograničenja njihovog rada.Naime dvorac je godinama bilo napušten i velikim dijelom devastiran od strane nepoznatih osoba, a velikim dijelom i zbog djelovanja vremenskih prilika. Tako da u nekim dijelovima postoji velika mogućnost propadanja podnih međustropnih konstrukcije kao i pada krovnih dijelova.

Također treba voditi računa o potrošnji sredstva za gašenje u ovom slučaju vode da se izbjegne dodatno uništavanje kulturnog dobra. Kod samog izvođenja vježbe trebalo je voditi osobitu pažnju na
- Opasnost od gušenja i trovanja produktima izgaranja
- Opasnosti od mehaničkih ozljeda ( lomovi, posjekotine, opekline…)
- Opasnost od urušavanja međustropnih konstrukcija
Zbog toga se vodilo računa da vatrogasci na intervenciji obavezno koriste aparate za zaštitu dišnih organa te kompletnu zaštitnu odjeću i obuću.

Prema procjeni Zapovjednika na terenu za ovu vježbu potrebne snage su Navalno vozilo DVD Kerestinec sa 6 vatrogasaca te Navalno vozilo i autocisterna DVD-a stupnik sa 9 vatrogasaca .Kako je objekt bez struje nije bilo potrebe za stručnim službama te je zatražen dolazak policije iz PP Samobor

SREDSTVA ZA GAŠENJE I OSTALA OPREMA:
- Voda iz spremnika navalnih vozila i autocisterne i voda iz hidrantske mreže
- Tayphon za odimljavanje

TIJEK AKCIJE GAŠENJA POŽARA:
DVD Kerestinec - dolaskom na mjesto intervencije vodna grupa polaže „B“ cijevnu prugu do razdjelnice i polaže „C“ cijevnu prugu za prvi mlaz vode. Za to vrijeme navalna grupa oprema se izolacijskim aparatima i pristupa gašenju na prvom katu sa sjeverne strane dvorca. Vodna grupa nakon toga vrši spajanje navalnog vozila sa nadzemnim hidrantom u krugu Državnog arhiva uz upotrebu cijevnih mostića.Dolaskom DVD-a Stupnik vodna grupa sa navalnog vozila priprema „B“ cijevnu prugu i priprema prvi „C“ mlaz. Za to vrijeme navalna grupa oprema se izolacijskim aparatima i pristupa gašenju sa sjeverne strane dvorca u podrumskom prostoru. Vodna grupa sa navalnog vozila spaja se na razdjelnici i polaže „C“ cijevnu prugu za drugi mlaz vode za gašenje te preko dvorišnog dijela ulazi preko stubišta u istočni dio dvorca i osigurava da se vatra ne proširi na taj dio.

Posada autocisterne spaja se na navalno vozilo preko „B“ cijevi uz upotrebu cijevnih mostića, a autocisternu spaja na nadzemni hidrant.Ulaskom navalne grupe DVD-a Stupnik u prostor sa desne strane od ulaza zatiče osobu u nesvijesti te zbog toga traži od navalne grupe iz autocisterne da donesu nosila za spašavanje i Tayphon za odimljavanje prostora zbog velike količine dima. Nakon toga iznose ozlijeđenu osobu van zadimljenog prostora.Nakon toga će se izvršiti detaljan pregled požarišta te utvrditi da se požar ne može ponoviti i izdati zapovijed za pospremu.sva komunikacija tijekom izvođenja vježbe bit će na 9.kanalu

Ovakav vid suradnje na operativnom polju između kerestinečkih i stupničkih vatrogasaca traje već nekoliko godina a sa ciljem uvježbavanja načina i postupaka kod gašenja požara i spašavanje osoba vodeći pritom računa o sigurnosti samih vatrogascima na intervenciji a potom o ne izazivanju nepotrebne štete na samom objektu kao i o predmetima u njemu. Nakon postrojavanja samih sudionika obratio im se predsjednik DVD-a Kerestinec Goran Škarić te pozdravio prisutne goste prvenstveno gradonačelnika Dragu Prahina, dogradonačelnika Ivicu Pavlića, predsjednika VZG-a Sveta Nedelja Damira Marenića, dopredsjednika Ivu Člekovića predsjednika DVD-a Stupnik Ivicu Klemenčića te predstavnike DVD -a Sveta Nedelja, Rakitje i Strmec. Zahvalio se na izvedenoj vježbi te dao riječ glavnom zapovjedniku Nevenku Čižmešija. Vježba je odrađena u skladu svih dogovora. Istakao je da je već u stvarnosti bila intervencija na ovom objektu te je ovo bila dobra prigoda da se baš na njoj održi današnja vježba kako bi spriječili nastalu štetu ako dođe do možebitne situacije - rekao je Čižmešija. Nakon službenog dijela u vatrogasnici DVD-a Kerestinec priređen je domjenak za sve sudionike vježbe te njihove goste.

07.11.2010. ...21:07 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR MJEŠAONE STOČNE HRANE U NOVIM DVORIMA
[ # ]

KLANJEC

Nešto iza 16 sati građane Klanjca neobično je iznenadio i uznemirio prolazak kroz grad nekoliko vatrogasnih vozila s uključenim sirenama i rotirajućim svijetlima. Ubrzo su saznali da je to samo vatrogasna vježba vatrogasnih jedinica s područja grada Klanjca. Vježba je bila zamišljena da je došlo do požara u Mješaoni stočne hrane smještene u povijesnoj gospodarskoj zgradi obitelji Erdody u Novim Dvorima Klanječkim. Na mjesto požara prva stiže ekipa DVD-a „Mihanović“ Gredice sa vatrogasnim kombi vozilom a odmah potom DVD Klanjec sa navalnim vatrogasnim vozilom. Budući da su u zgradi ostali radnici koji s ostalima nisu na vrijeme izašli, odmah su dvije vatrogasne ekipe opremljene izolacijskim aparatima krenule u potragu za njima.

Image and video hosting by TinyPic

Jedna ekipa pretražila je podrumske a druga prostorije prvog kata. Brzo su pronađene sve osobe od kojih dvije u nesvjesnom stanju zbog trovanja dimom a jedna iznemogla u traženju izlaza iz dimom ispunjenog prostora. U međuvremenu stiže i plinska i elektro služba te prekida elektro i plinsku mrežu kako bi vatrogasci mogli započeti unutrašnjom i vanjskom navalom gašenja požara. Ubrzo stiže i ekipa postrojbe DVD-a Lučelnice koja započinje gašenje južne vanjske strane objekta uzimajući jedan mlaz sa navalnog vatrogasnog DVD-a Klanjec.

Vatrogasci DVD-a Rakovec koji su došli sa navalnim vatrogasnim vozilom upućeni su da samostalno preuzmu gašenje požara na zapadnoj strani objekta a posebno kotlovnice u koji je smještena cisterna puna lož ulja. Da bi mogli uspješno obaviti zadatak bilo je potrebno navalnu grupu opremiti izolacijskim aparatima jer se drugačije nije moglo približiti niti uči u prostoriju kako bi pjenom ugasili požarom zahvaćeni prostor kotlovnice. Hitna služba doma zdravlja Klanjec preuzima unesrećene i ozlijeđene osobe te ih odvozi u Klanjec. Policija koja je osiguravala i regulirala glavnu prometnicu nije uspjela na vrijeme zaustaviti jedno vozilo koje je dosta velikom brzinom naišlo te se vozilo zabija u podnožje trafostanice smještene ispred goruće zgrade.

Vozač je ostao priklješten na vozačkom mjestu a kako se nisu dala otvoriti niti jedna vrata pozvana je ekipa Zagorske javne vatrogasne postrojbe smještene u Klanjcu sa hidrauličkim alatom za rezanje i razvaljivanje. Povrijeđenog vozača bilo je moguće izvući iz oštećenog vozila tek nakon rezanja i odstranjivanja krova automobila. Hitna služba koja se u međuvremenu ponovno vratila povrijeđenog vozača. U međuvremenu požar je već lokaliziran i ugašen te je voditelj cijele akcije, zapovjednik vatrogasne zajednice grada Klanjca Nedjeljko Babić, svim jedinicama izdano zapovijed „Posprema“.

Cijeli tok vježbe budno su pratili gradonačelnik grada Klanjca Željko Kolar, zamjenik zapovjednika vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber, zapovjednik Zagorske javne vatrogasne postrojbe Dražen Sinković, predsjednici i dužnosnici vatrogasnih društava vatrogasne zajednice Grada Klanjca te okupljeni mještani. Smotru postrojenih vatrogasnih jedinica obavio je gradonačelnik Grada Klanjca te se u obraćanju vatrogascima zahvalio na svim akcijama i čestitao na uspješno izvedenoj vježbi. Čestitke uz kratak osvrt na vježbu postrojenim vatrogascima uputio je i Stjepan Skuliber, zamjenik zapovjednika VZ KZŽ.
GALERIJA SLIKA

...20:09 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NA STOJI IZVEDENA ATRAKTIVNA VJEŽBA PULSKE GSS
[ # ]

PULA

Na poziv Vatrogasne zajednice Istarske županije, organizatora 2. Dana Zaštite i spašavanja, u suradnji sa Gradom Pulom i Istarskom županijom, gorski spašavatelji HGSS Stanice Pula izveli su pokaznu vježbu spašavanja.

Image and video hosting by TinyPic

Cilj ove demonstracije bila je prezentacija i edukacija javnosti i prisutnih institucija iz područja zaštite i spašavanja o sposobnostima i vještinama gorskog spašavanja, te prikaz tehnika koje su osim u jamama, ponorima ili liticama, kao tipičnimi nepristupačnim i teško dostupnim mjestima, primjenljive i u urbanim ili industrijskim sredinama, naročito prilikom nesreća u elementarnim katastrofama.

Atraktivna pokazna vježba, uz stručno objašnjene, izvedena je na centralnom mjestu ovoga stručnog skupa i to u sportskoj dvorani na Stoji, a prezentacijski štandovi izlagača i gostiju poslužili su kao prepreke koje je trebalo savladati.

Inače, ovaj već tradicionalni međunarodni stručni skup okupio je brojne udruge, tvrtke i institucije koje se bave raznim područjima zaštite i spašavanja iz Hrvatske, Slovenije i Italije.
iPress

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BRANJE MASLINA U DVD-u
[ # ]

KAŠTEL SUĆURAC
Postavio / Video by: Iskreni

Branje maslina u DVD-u Mladost 2010.god. from Portal on Vimeo.



Izrazito lijep i sunčan dan današnje subote izmamio je tridesetak članova DVD-a Mladost da zajednički poberu masline iz društvenog maslinika. Među svim generacijama članstva ipak se je isticala nekadašnja ženska "B" ekipa - sada već dobrano veteranke....Uz mnogobrojne ruke, priče i pričice iz svakodnevnog života i po koju ispričanu anegdotu iz života i rada vrlo brzo ubrano je oko 500 kg maslina, od kojeg će se napraviti maslinovo ulje i potom flaširati za poklone sa etiketom DVD-a "Mladost".

Da nebi ostalo sve na radu i umornim rukama pobrinila se logistika koja je u novootvorenom prostoru komina pripremila roštoljadu i piće prikladno za sve uzraste i zdravstvene sposobnosti prisutnih berača.Na kraju je, kako je i red sve završilo sa dobrom zabavom i neizbježnom pjesmom!
sucurac.info

...06:23 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BROJ 193 U FUNKCIJI
[ # ]

ZABOK

Poštovani!
Unatoč naporima DUZS-a da broj 93 ode u povijest i da 112 preuzme sve brojeve žurnih službi, Zagorska vatrogasna postrojba koja pokriva 2/3 teritorija županije uspjela se odhrvati pritiscima i sukladno Europskoj povelji o nepovredivosti lokalne samouprave te prilagodbi zakona Europske unije o jedinstvenim brojevima žurnih službi od jučer 5.11.2010.g. na području krapinsko-zagorske županije u funkciji je Europski broj 193 sa rokom prilagodbe od 6 mjeseci u kojem će građani i na 93 i na 193 moći dobiti vatrogasce sukladno planu zaštite od požara kojim se nalaže da se građanima pruža zaštita od požara i ostalih nepogoda najkaračim putem uzbunjivanja bez posrednika a to je 93 i 193.Nadamo se da će i ostale županije slijediti naš primjer i neće dopustiti da broj 93 i 193 ode u povijest i da se vatrogastvo izbriše na ovim prostorima sa popisa žurnih brojeva jer to nije Europska praksa mada bi neki to željeli!

S poštovanjem,
Mladen Magdić
zamjenik predsjednika Upravnog vijeća Zagorske JVP
voditelj tehnike Zagorske JVP
predsjednik odbora za vatrogastvo RH

06.11.2010. ...12:00 [ Komentari (1) ] Isprintaj

TAKTIČKA VJEŽBA DVD-a ZABOK NA DJEČJEM VRTIĆU ZIPKICA
[ # ]

ZABOK

Operativna postrojba DVD-a Zabok odradila je javnu taktičku vježbu na zgradi Dječjeg vrtića i jaslica Zipkica.

Image and video hosting by TinyPic

Taktička pretpostavka – simulacija, bila je da je izbio požar na prvom katu zgrade vrtića uslijed kvara na električnom bojleru u sanitarnom čvoru. Požar se širi horizontalno i vertikalno te je ugrožen i drugi kat objekta, a u vrtiću su djeca, odgajateljice i tehničko osoblje. Nakon dojave VOC-u o požaru, uzbunjen je DVD Zabok, a ZJVP Zabok već je na drugoj intervenciji. Slijedi izlaz operativne postrojbe u rekordnom vremenu s dva kombi vozila, auto cisternom, autoljestvom i 16 vatrogasaca. Nakon izviđanja i zapovjedi zapovjednika Roberta Orsaga, vatrogasci istovremeno vrše unutarnju navalu s dva ,,C'' mlaza vodene magle, lokalizaciju i gašenje požara, pasivnu zaštitu objekta s jednim ,,C'' mlazom vode te spašavanje ugrožene djece i djelatnika s drugog kata zgrade autoljestvom.

Nakon spašavanja djece i djelatnika navalna grupa vrši gašenje požara preko autoljestve jednim ,,C'' raspršenim mlazom vode. Nakon uspješno završene akcije u dvorani DVD-a Zabok sudionike i promatrače vježbe, a među kojima su bili i Željko Tomek, izaslanik gradonačelnika Zaboka, ravnateljica dječjeg vrtića Dijana Lovinčić-Crnković sa suradnicima, Marijan Lovrenčić zapovjednik VZKZŽ, Dražen Strabić pročelnik područnog ureda za zaštitu i spašavanje, Rudolf Zajec predsjednik VZG Zabok, zapovjednik i dozapovjednik VZG Zabok Dražen Sinković i Tomislav Končevski te predsjednici i zapovjednici sa suradnicima DVD-a Špičkovina, DVD-a Gubaševo, DVD-a Pavlovec, DVD-a Regeneracija i DVD-a Opće bolnice Zabok, pozdravio je Vladimir Tršinski predsjednik DVD-a Zabok.

Vježba je u analizi dobila velike pohvale, izvedena je vrlo kvalitetno i profesionalno. DVD Zabok u svom sastavu ima dosta mladih te kvalitetno obrazovanih operativnih snaga te ima mogućnost u ljudstvu i tehnici za izvedbu i složenijih intervencija i zadataka. Nakon službenog dijela slijedilo je druženje i zajednički domjenak.
zabok.hr

05.11.2010. ...23:47 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GORJELO U BLANKINOM SUSJEDSTVU
[ # ]

SPLIT
Pišu:Tonka Čubelić / Pero Smolčić

Stan na drugom katu zgrade u Skradinskoj 9 na Žnjanu, vlasništvo obitelji Šundov, jučer oko podneva gotovo je u potpunosti izgorio. U stanu žive Iva i Marina Šundov, majka i sestra Tončija Šundova, vlasnika i direktora lokalne televizije Kanal 5.

Vatrogasci su stigli na mjesto događaja odmah nakon dojave, no već je bilo kasno jer je gotovo cijeli stan vrlo brzo izgorio. Na sreću, ozlijeđenih nije bilo. Svi koji su mogli na vrijeme su pobjegli iz zgrade, dok su oni s katova iznad stana koji je zahvatila vatrena stihija ostali čekati da vatrogasci odrade svoje.Vatra se, zahvaljujući intervenciji vatrogasaca, nije proširila na okolne stanove, ali zato je dima bilo na sve strane  kroz ventilacijske cijevi proširio se cijelom zgradom, pa je većina stanara doživjela šok kad su napokon mogli ući u svoje domove.

Brza intervencija
Očevid bi trebao pokazati je li se požar dogodio slučajno ili namjerno. Nakon izbijanja vatre, majka i kći pobjegle su iz stana u plamenu i sklonile se kod susjeda, a nakon toga u pomoć su pozvani vatrogasci.Navodno je vatra planula u spavaćoj sobi. Šokirani stanari u nevjerici su gledali gust dim, nadajući se da će sve proći bez većih problema.

Image and video hosting by TinyPic

Ulicom je sukljao takav dim da se nije moglo proći, strašno  kazala nam je jedna od stanarki. Vatrogasci su još neko vrijeme osiguravali mjesto događaja.Dramatičnom požaru svjedočio je i Joško Vlašić, čiji se obiteljski stan nalazi dva kata iznad stana koji je gorio.

Baš smo sjeli za stol kako bismo ručali kad smo osjetili miris dima. Prestrašili smo se i pomislili da je kod nas nastao neki kratki spoj. Brzo smo ustali od stola, no onda smo shvatili da je požar u stanu ispod – prepričao nam je Vlašić. Tada se još nisu pojavili vatrogasci. Brzo sam uzeo telefon i počeo okretati 112, no baš su se tada začule vatrogasne sirene. Situaciju su relativno brzo sredili – kazao nam je Vlašić.Ipak, nije bilo ugodno u trenucima vatrene stihije biti u zgradi punoj dima. Bilo je toliko dima da se nismo mogli spustiti stepenicama, stoga smo ostali u stanu i čekali što će se dogoditi. Sada kad je sve ugašeno, stubište je puno čađe. Na sreću, nije bilo ozbiljnijih posljedica – ustvrdio je Vlašić.

Jedna od stanarki zgrade kazala nam je u šoku: Bila sam na poslu, kad me je u 12.20 nazvala susjeda. Samo mi je rekla da se ne preplašim jer gori u mojem ulazu. Nisam mogla doći k sebi od šoka. Zatim me još jedna prijateljica nazvala. Ne znam kako sam došla do kuće. Kad sam ušla u stan, sve je bilo puno dima, a dio zida u kupaonici pokraj ventilacijskog otvora zacrnio se. Sva sreća da nikoga nije bilo u stanu.

Kontaktirali smo i s Tončijem Šundovom. Sretan je što je sve ostalo samo na materijalnoj šteti. Nastala je samo materijalna šteta. Nije to toliko strašno koliko se čini od pustog dima. I ja sam mislio da je više izgorjelo, ali izgorjele su samo dvije sobe. Ne znam kako je došlo do toga, to će se valjda utvrditi  kratko je komentirao Šundov.
slobodna dalmacija

04.11.2010. ...15:23 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MOMČAD DVD KAŠTELA ODLIČNO SE SNALAZI U PRVOJ MALONOGOMETNOJ LIGI
[ # ]

KAŠTELA

U derbiju 5.kola prve malonogometne lige grada Kaštela, nova ekipa u ligi momčad DVD Kaštela zabilježila je važnu pobjedu nad prošlogodišnjim prvakom Torcidom Trial koja je bila dosta oslabljena na ovoj utakmici. Ovom pobjedom "vatrogasci" iz Donjih Kaštela preuzeli su vodstvo na tablici nakon 5, kola te iskoristili neigranje Banovine.

Osim ove utakmice treba izdvojiti uvjerljive pobjede CB Faraon (pet pogodaka Domagoja Barača i tri Marka Turkovića) i Mladeži HDZ-a nad svojim protivnicima.Štafilićani su vođeni sigurnom rukom svoga novoga voditelja Radovana Dujmova zabilježili treću pobjedu zaredom te se približili gornjem dijelu tablice, dok su Blanja i Radun svoj susret završili bez pobjednika.

U 2.ligi bilježimo uvjerljive pobjede ekipa CB Padre i DVD Solin te dvije utakmice bez pobjednika, ali s puno preokreta za vrijeme tih utakmica. Najlakšu pobjedu zabilježila je ekipa Katroso s obzirom da se njihovi protivnici nisu pojavili u dogovoreno vrijeme.
kaštelanska panorama

03.11.2010. ...14:22 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ROMSKA DJECA POSJETILA VATROGASNU BRIGADU "BEOGRAD"
[ # ]

BEOGRAD

Mališani iz nekadašnjeg nehigijenskog naselja ispod mosta „Gazela", koji trenutno žive u rakovičkom naselju Kijevo i barajevskom naselju Lipovica, posjetili su Vatrogasnu brigadu „Beograd".

Njihovi domaćini uživo su im demonstrirali šta znači biti dobar vatrogasac, a zajedno sa 37 djece o ovom pozivu je slušao i Vladan Đukić, gradski tajnik za socijalnu zaštitu. Kako je rekao, cilj današnjeg druženja je prije svega motivacija romske djece da već u školskom uzrastu razmišljaju o svom budućem zanimanju.

- Njihovi ciljevi i motivi bili su potpuno drugačiji dok su živjeli u nehigijenskom naselju ispod „Gazele". Sada oni redovno idu u školu i već se u ovom uzrastu pripremaju biti korisni članovi našeg društva. Brojke govore koliko uspjeha imamo u radu sa ovom djecom, jer je prošle godine 77 mališana išlo u školu i završilo razred, a ove godine ih je 123 i konstantno postižu bolje uspjehe. U narednom periodu predstavićemo im sva zanimanja koja bi ih mogla motivirati, kao što su liječnik, pilot, apotekar ili učitelj - rekao je Đukić.

Glasna sirena orila se Zvezdarom, a djeca su se utrkivala ko će se prvi provozatiu vatrogasnim kolima, da se uspenje uz ljestve ili spusti niz čuvenu šipku u garaži. Oni najmlađi paradirali su sa zaštitnim kacigama, a svi uglas su vikali da će biti vatrogasci kad porastu. Uslov za to je, kako su im objasnili protupožarci, da budu dobri u školi i da marljivo uče.

- Nama djeca dolaze svakog mjeseca i jako su zainteresirana za naš posao i sve ono što vatrogasci rade. To je humano i časno zanimanje i drago nam je što konačno možemo ugostiti i romsku djecu u ovako velikom broju - istakao je Slobodan Bošković, zapovjednik Vatrogasno-spasilačkog bataljona „Zvezdara".
studio B

...13:32 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U EKSPLOZIJI PLINA11 OZLJEĐENIH
[ # ]

MANCHESTER

U jakoj eksploziji plina u Manchesteru na sjeverozapadu Engleske danas je ozljeđeno četvroro djece i sedmero odraslih, a četiri kuće u nizu su gotovo sravnjene sa zemljom.



Eksplozija, koja se dogodila jutros u 7.15 sati po lokalnom vremenu u predgrađu Manchestera ,Salfordu, izazvala je apsolutni kaos, rekao je glasnogovornik vatrogasne službe Paul Etches, prenjela je agencija AP.

Policija, vatrogasci, hitna pomoć satima su rasčišćavali ruševine u strahu da se još netko nalazi pod gomilom cigle i žbuke.Kasnije je Etches izjavio kako izgleda da više nitko nije prijavljen kao nestao, ali je upozorio da je situacija i dalje "promjenjiva".

"Tragatelji i spasiteljinisu pronašli ljude pod ruševinama, ali i dalje prolazimo kroz fazu za koju se ne može reći da je bezopasna", naveo je vatrogasac.Američka agencija navodi da istraga i dalje pokušava utvrditi uzrok eksplozije plina u Salfordu.

Manchester, koji je udaljen oko 320 kilometara sjeverozapadno od Londona, često se naziva "glavnim gradom sjeverne Engleske", jer je umjetničko, medijsko, visokoškolsko i trgovinsko središte i smatra se za "drugi grad po značaju u Ujedinjenom Kraljevstvu".
.... pročitaj više

02.11.2010. ...22:07 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SVA VATROGASNA DRUŠTVA U OPĆINI SADA IMAJU VOZILA
[ # ]

GORNJI KNEGINEC
Piše: dpl/VLM
Foto: Marko Jurinec/VLM

Obnovljeni DVD Lužan Biškupečki dobio je uređeno vozilo kojim se do sada koristio DVD Gornji Kneginec

Odnedavno obnovljeno Dobrovoljno vatrogasno društvo Lužan Biškupečki dobio je vatrogasno vozilo, čije je ključeve predsjedniku društva, Josipu Baruleku, uručio kneginečki načelnik Goran Kaniški.

- Tim se vozilom do sada koristio DVD Gornji Kneginec, koji je lani dobio novo vozilo, te je ovo staro, sada uređeno, registrirano i dano na korištenje Dobrovoljnom vatrogasnome društvu Lužan, koje je ponovno počelo s radom nakon nekoliko godina mirovanja. Time je vatrogasna zajednica općine Gornji Kneginec opremila sva društva vozilima. Na raspolaganju sada ima tri navalna vozila i četiri kombija, od kojih su tri nabavljena lani - kaže načelnik Goran Knaiški, dodajući da je interes mladih za vatrogastvo u kneginečkoj općini velik.

Naime, u kneginečkoj je općini pet dobrovoljnih vatrogasnih društva, koja imaju više od stotinu članova. Općinski vatrogasci često priskaču u pomoć društvima u okolnim općinama. Tako su nedavno kneginečki vatrogasci pomagali i u Tomaševcu u općini Sveti Ilija, ali i za poplava na području vidovečke općine, kada se razlila rijeka Plitvica.

Kako ističe načelnik Kaniški, kneginečki vatrogasci pomažu mještanima kada se dogodi poplava. Lani je iz općinskog proračuna za vatrogasce izdvojeno oko pola milijuna, a ove godine oko 300.000 kuna.
večernji list

...17:14 [ Komentari (0) ] Isprintaj

GENERALNI ŠTRAJK SRPSKIH VATROGASACA
[ # ]

BEOGRAD

Obaveštenje za članstvo Sindikata Vatrogasaca Srbije.Na osnovu člana 16. Statuta Sindikata vatrogasaca Srbije, Glavni odbor je 28.10.2010.god. donio odluku da:

Image and video hosting by TinyPic

Sindikat vatrogasaca Srbije stupi u GENERALNI ŠTRAJK zajedno sa ujedinjenim sindikatima policije okupljenih oko reprezentativnog- Nezavisnog sindikata policije.Ujedinjene sindikate policije čine još i Sindikat srpske policije, Nezavisni policijski sindikat Srbije, Sindikat policije istočne Srbije, Granski sindikat Uprave, pravosuđa i policije- Nezavisnost i Sindikat policije u MUP RS sa statusom OSL i UOSL.Osnovni zahtjev štrajkačkog odbora je hitno povećanje zarade za sve zaposlene u MUP-u.

Pored osnovnog zahtjeva štrajkački odbor traži i da se u što kraćem vremenu potpiše posebni kolektivni ugovor za sve zaposlene u MUP-u i otpočne njegova primjena. Posebni kolektivni ugovor bi regulirao plaćanje noćnog rada, rada za vrijeme vikenda i državnih praznika, jubilarne nagrade i dr.Takođe se zahtjeva i plaćanje zaostalih putnih troškova, isplata regresa i toplog obroka, kao i revizija predloženog Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju koji se odnosi na zaposlene u MUP-u i izmjena i dopuna Zakona o policiji.

Sindikati u skladu sa ranije donjetom odlukom 12.11.2010. godine stupaju u štrajk uz minimum procesa rada.
U JEDINSTVU JE SNAGA !!!

Predsjednik Sindikata
Duško Ninkov sindikat vatrogasaca srbije

...14:03 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SVEČANA PRIMOPREDAJA PROTUPOŽARNE ZAŠTITE I DEŽURSTVA
[ # ]

KOPRIVNICA

Ispred vatrogasnog centra Podravke, 02. studenoga 2010. godine izvršena je svečana primopredaja protupožarne zaštite i dežurstva za Podravku d.d.

Image and video hosting by TinyPic

Svečanoj primopredaji prisustvovali su gradonačelnik Zvonimir Mršić, predsjednik Gradskog vijeća Zoran Gošek, zamjenik gradonačelnika Dražen Pros, predsjednik Uprave Podravke Miroslav Vitković te zapovjednik JVP-a Slavko Tucaković.

Primopredaja protupožarne zaštite uslijedila je nakon što je potpisan ugovor između Podravke i Javne vatrogasne postrojbe kojim je Javna vatrogasna postrojba preuzela 12 djelatnika Podravke koji su do sada radili posao protupožarne zaštite, a koji od danas službeno postaju djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Koprivnice.

Gradonačelnik Zvonimir Mršić istaknuo je da je ovim činom Uprava Podravke pokazala visok stupanj restrukturiranja, te zaželio dobrodošlicu novim djelatnicima Javne vatrogasne postrojbe.
koprivnica

...13:16 [ Komentari (0) ] Isprintaj

HRVATSKI CENTAR SUHOZIDNE GRADNJE – KOLAN
[ # ]

KOLAN

Udruga “Suhozid” iz Kolana dobila je punu medijsku pozornost ovoga proljeća, kada je inspirirana Bašićevim rješenjem za spomenik kornatskim vatrogascima uspjela pokrenuti cijelu hrvatsku vatrogasnu zajednicu na izgradnju dvanaest suhozidnih križeva i kapelice. Od tog trenutka izgleda da ne mogu pogriješiti: općine i gradovi se listom priključuju njihovoj inicijativi za zakonskom zaštitom suhozida, a redovito se pojavljuju i u listama dobitnika donacija.

Sljedeći ambiciozan projekt udruge je “Hrvatski centar suhozidne gradnje – Kolan”. Tema je prije svega edukacija, a lokalno određenje u imenu, prema riječima njihovog predsjednika Ive Butkovića, znači otvoren poziv i slobodan prostor ostalim lokalnim inicijativama za “širenje franšize”.

Ljubaznošću g. Butkovića prenosimo opis projekta, ilustriran fotografijama ostataka pretpovijesne ilirske utvrde zvane Gornji Gradac na brijegu iznad Kolana.


Kontakt:Udruga “Suhozid”, predsjednik Ivo Butković, prof., 0912345093, info@suhozid.org PROJEKTNO RJEŠENJE

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MLADEŽ DVD BEDEKOVČINA KOD NOVIH PRIJATELJA U NUŠTRU
[ # ]

NUŠTAR
Piše :Željko Odak
Video by Iskreni

Da suradnja i druženje može biti poticaj da se ljudi iz različitih krajeva međusobno upoznaju i stvore nove dojmove te nova iskustva, poznata je stvar. Iako se pravo prijateljstvo gradi godinama i mnogi kažu da se može imati tek jednog ili dva najbolja prijatelja, ipak poznanstva, a time i moguća prijateljstva ne treba preskakati i uvijek im treba davati novu šansu.

Mladež DVD-a Bedekovčina kod novih prijatelja u Nuštru from iskreni on Vimeo.



Svakako je lijepo kada s ljudima koje upoznajemo dijelimo iste sklonosti, a pogotovo kada se radi o mladim ljudima koji su zaljubljenici u vatrogastvo , a sve svoje slobodno vrijeme posvećuju radu s mladim vatrogascima uvježbavajući ih za natjecanja i upućujući ih u humanitarnu vatrogasnu djelatnost. Takav je voditelj mladeži DVD Nuštar Mirko Ružić zaljubljenik u rad s mladima i njihovo vježbanje za natjecanja. U međusobnom dogovoru napravili smo plan druženja mladeži naših društava i isto je moglo započeti. Tako je ovog vikenda mladež DVD Bedekovčina /ekipa državnih prvaka/ posjetila je mladež DVD Nuštra.

Polazak se činio ugodnim. U petak po lijepom vremenu krenuli smo našim kombi vozilom za Nuštar. Odmah je bilo jasno da će biti veselo. Ekipa je bila raspoložena, pogotovo znajući da cilj nije natjecanje, već posjet novim mladim prijateljima. Jedva su čekali dolazak, tako da smo na putu napravili samo jednu pauzu, na odmorištu auto puta prije izlaska za Županju.
Stižemo u Nuštar , dočekuju nas naši domaćini ispred lijepog novoizgrađenog u domovinskom ratu porušenog doma.

Okupio se tu priličan broj mladih i njihovih roditelja, došli su da dočekaju svoje goste i nove prijatelje iz Bedekovčine. Naši mladi lete iz kombija i odmah prilikom prvih susreta sklopljena su nova prijateljstva. Domaći se otimaju koga će uzeti kod sebe . Bilo je lijepo pogledati ove mlade ljude kako se raduju svom prvom susretu. Predsjednik društva Ivan Čebele i Mirkov tata dozapovjednik Željko Ružić izražavaju nam riječi dobrodošlice u vatrogasnom domu , a mi im uzvraćamo i zahvaljujemo na pozivu. Mladi se dogovaraju dobivamo raspored domaćina i odlazimo sa njima. Uvečer druženje i zabava u vatrogasnom domu , mladi u dvorani , a odrasli u kancelariji društva, pričaju o razvoju društva, problemima i vatrogastvu. Vratila su se sjećanja i utvrđujemo da nije ovo naš prvi susret, već da je bio jedan u Bedekovčini 2006. godine vezano za donaciju kombi vozila.<

Image and video hosting by TinyPic

U subotu ujutro smo u pratnji zapovjednika Tadije Milića krenuli u posjet gradu Heroju domovinskog rata Vukovaru. Sama pomisao i ulazak u herojski grad u nama je budilo jake emocije. Posjetili smo najprije Memorijalni centar domovinskog rata, nakon toga spomen obilježje na Ovčari i groblje branilaca Vukovara na kojima smo upalili svijeće i odali počast herojima Vukovara. Obišli smo Grad Vukovar i Javnu vatrogasnu postrojbu i vratili se Trpinjskom cestom prema Nuštru. Posjet Vukovaru na svakog sudionika ostavio je tragove suosjećanja za poginulim braniteljima herojskog grada. Nakon ručka uputili smo se u Osijek prijeteljima iz DVD Osijek Gornji Grad , gdje smo proveli popodne u razgledavanju grada , a uvečer smo otišli u Vinkovce. Pomalo umorni od duge šetnje i obilaska pošli smo na odmor.

U nedjelju zadnjeg dana boravka odigrali smo prijateljske sportske susrete u nogometu i odmjerili brzine u štafeti. Nakon oproštaja kuće domaćinima kod kojih smo boravili, druženje smo nastavili zajedničkim ručkom u vatrogasnom domu gdje smo uz roštilj i svježe pripremljene kolače domaćih djevojaka, dogovorili daljnju suradnju. Ljepši početak je teško zamisliti. Susret pun emocija i prijateljstva. Dobivamo majice domaćina, mladež traži da ostanemo. Radostan ali i dirljiv prizor. Bilo je lijepo pogledati ove mlade ljude kako se raduju svom susretu i svom životu. Na kraju oproštaj, zagrljaji, poljupci, poneka suza radosnica, to je dokaz pravog prijateljstva i ljubavi. Doći ćemo opet. Ovaj posjet je sigurno još jedan početak druženja s divnim ljudima, prijateljima i vatrogascima. Hvala svima i do skorog viđenja u Bedekovčini.

...10:29 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VUK UPAO U JAMU:LOVAC GA USPAVAO, A GSS IZVUKAO
[ # ]

KNIN
Piše: Mateo Ivić

Vatrogasci su pokušali izvući životinju, ali nisu uspjeli. Lovočuvar ga je u ponedjeljak ujutro uspavao, a GSS izvukao iz jame. Nakon što se probudio su ga pustili

Iz jame u mjestu Pađene kod Knina vatrogasci i pripadnici GSS-a spasili su vuka. Vuk je u jamu upao u nedjelju. Mještani su o tome obavijestili Centar 112. Na teren su odmah izašli vatrogasci koji su pokušali izvući životinju, no nisu uspjeli.

Potom su pozvali lovočuvara iz Zagreba. On je u ponedjeljak prijepodne vuka uspavao, a GSS ga je izvukao van. Nakon što se oko 13 sati vuk probudio, pustili su ga natrag u prirodu.
24 sata

01.11.2010. ...15:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAPALILI AUTOMOBIL SVJETSKOM PRVAKU U KICK BOXINGU
[ # ]

RIJEKA
Autor: Alen Kurbanović
Foto: Arhiva

Na parkiralištu ispred zgrade broj 15 u Hegedušićevoj ulici u Riječkom naselju Krnjevo noćas oko 2h izbio je požar na skupocjenom BMW-u koji je u potpunosti uništen.

Image and video hosting by TinyPic

Radi se o automobilu profesionalnog svjetskog prvaka u kick boxingu, Riječanina Veljka Šaponje, koji tvrdi da mu je BMW namjerno zapaljen zbog osvete. Kaže kako se radi o ozbiljnim prijetnjama jedne kriminalne skupine i da je o tome već izvjestio policiju. - Policija je bila upozorena tko mi radi o glavi i tko prijeti da će mi zapaliti auto - izjavio je za HTV Šaponja.

Riječka policija o incidentu je poslala kratko priopćenje u kojem navodi da je oko 2.10h izbio požar koji je zahvatio dva parkirana automobila.Susjedi kažu da je bilo vidljivo kako je BMW poliven i zapaljen, a vatrena buktinja zahvatila je i parkirani Ford Escort.

Veljko Šaponja dugo se godina bavio kick-boxingom i ostvario neke zapažene rezultate, a inače je poznat i kao najstariji brat Slobodana i Nikole Šaponje koji se nalaze u riječkome zatvoru pod optužbom da su bili pripadnici skupine koja se bavila krijumčarenjem i preprodajom kokaina.Nakon očevida ostaci automobila odvezeni su na vještačenje.
jutarnji list

...13:26 [ Komentari (2) ] Isprintaj

DVD NAŠICE I DJECA OŠ "DORE PEJAČEVIĆ"
[ # ]

NAŠICE

Djeca 2.a razreda Osnovne škole Dore Pejačević Našice posjetila dobrovoljno vatrogasno društvo Našice.U sklopu ovog posjeta djeca su prisustvovala izlaganju Marine i Danijela Matkovića o zaštiti od požara te im je bilo prikazano sa čim se sve vatrogasci u DVD u koriste.

Image and video hosting by TinyPic

Kako je rekla učiteljica Mandica Korpak ovo je jedan od suvremenijeg načina rada u školi. U planu i programu u predmetu prirode i društva je i zaštita od požara te im se ovo učinilo kao izvrstan oblik praktične nastave. Osim toga ovakav oblik nastave je dobar i zbog poklapanja sa likovnom kulturom jer se tu mogu sresti izrazito jarke boje kojih ima naročito na vatri a znamo sa čime se najčešće sreću vatrogasci.

Ovo je timska nastava u kojoj sudjeluju kao suradnici roditelji čije dijete polazi ovaj razred te se na ovaj način može djeci pokazati zanimanje svojih roditelja i što je njihov posao. Uz to na ovom timskom radu na kojem sudjeluju aktivno i djeca sa svojim pitanjima i prijedlozima, može se vidjeti što sve vatrogasci rade i koje su sve njihove zadaće tj. kako nas mogu spasiti u pojedinim situacijama.

Djeca ovdje postavljaju pitanja, slikaju zagasite i jarke boje, upoznaju sredstva i vozila vatrogasaca i prostorije u kojima se DVD Našice nalazi. Po riječima učiteljice Korpak, ovaj način je jako dobar prvenstveno jer učenici shvaćaju da postoje i druga mjesta osim škole na kojima se mogu naučiti bitne stvari u životu. Učenici su to prepoznali i ovakav način nastave izrazito vole te su nakon toga puni dojmova.
našice.com

...13:05 [ Komentari (0) ] Isprintaj

STRAH OKOVAO ŽIVINICE
[ # ]

ŽIVINICE

Romsko naselje Stara Pruga u Živinicama postalo je opasno mjesto za život. Organizovana grupa, ili pojedinac, prvo opljačka, a zatim zapali kuću, baš kao na filmu. Samo dva dana je bilo dovoljno da Ajša Rustić iz ovog naselja ne boravi u svojoj kući i da ona bude spaljena do temelja. Nesretna Ajša sada je prinuđena živjeti u "kući" od kartonskih kutija i limenih ploča.

Image and video hosting by TinyPic

Crni zidovi, u potpunosti spaljen krov i izgorjeli ostaci štednjaka jedino je što se može vidjeti na mjestu gde je nekada živjela Ajša. Kuća od tridesetak kvadrata je potpuno izgorjela. Na podu prekrivenom gareži, leže krovne grede i popucalo staklo sa prozora. Ajša često odlazi u Doboj. Tamo radi, a kada nema posla, jedino što joj preostaje je prošnja. U naselju Stara Pruga poznaju je kao dobru osobu.

- Šta da kažem, sve vidite i sami. Tu su nekada živjeli moja majka i očuh. Ne znamo ko podmeće požare. I kako netko može govoriti da Romi sami sebi pale kuće?! Pa zar bi moja majka htjela živjeti u ovoj kartonskoj kutiji - kaže Mehmed.Požar u Ajšinoj kući dogodio se kasno iza ponoći. Počinioci su prvo izvukli namještaj, a zatim su zapalili kuću.- Bilo je stvari unutra. To je sve moja majka kupila. Da li je neko odavde to uradio, da li neko dolazi iz drugih mjesta...Ne znamo - govori Mehmed.Čim su susjedi primijetili požar, pozvali su policiju. Patrola je došla, ali vatrogasna ekipa nije. Bolje rečeno, nisu stigli na vrijeme, jer je kuća već potpuno izgorjela kada su vatrogasci došli da "interveniraju".

Požar je prvi primijetio Edin Asanović. Odmah je pozvao policiju.- Oko pola tri sam čuo da pas laje... Izašao sam i vidio ogroman plamen. Pozvao sam policiju i vatrogasce. Policija je došla. Vatrogasce smo čekali više od sat vremena. Došli su kada je već sve izgorjelo - govori Edin.Mehmed kaže da nije postojala nikakva šansa da se u kući dogodi neki električni spoj i da se sama zapali, jer struje uopće nema u kući. O nepažnji s vatrom da se i ne govorimo, jer u kući niko nije boravio dva dana prije požara.Ponovo je zavlado strah. Romi ponovo ne spavaju noću, čuvaju stražu. Pitaju se, da li je njihova kuća sljedeća?
.... pročitaj više

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POLAGANJE VIJENACA UOĆI BLAGDANA SVIH SVETIH
[ # ]

JOSIPDOL
Piše: Mladen Mrakovčić

Image and video hosting by TinyPic

Kao i svake godine na sva groblja i spomen obilježja u općini Josipdol izaslanstvo Općine Josipdol predvođeno općinskim načelnikom Zlatkom Mihaljevićemi i donačelnikom Nikicom Jagnjićem položilo je cvijeće i zapalilo svijeće. Ujedno je obiđen i grob nekadašnjeg načelnika Općine Josipdol pokojnog Rude Špehara. I ove godine načelniku Mihaljeviću pridružili su se predstavnici DVD-a Oštarije, pripadnici Hrvatskog časničkog zbora, a po prvi puta i predstavnici udruge 143. domobranske pukovnije predvođeni Nikolom Neralićem.Ispred Hrvatskog časničkog zbora počast su odali pukovnik Miko Kolić, natporučnik Igor Majetić i brigadir Milan Brozović.

...10:34 [ Komentari (1) ] Isprintaj

ODRŽAN "DAN TEHNIKE" ZA SRBAČKE VATROGASCE
[ # ]

SRBAC

U okviru akcije „Listopad-mjesec zaštite od požara“ Teritorijalna vatrogasna jedinica Srbac je u petak organizirala „Dan tehnike“, u okviru koga je održana obuka za svih osam zaposlenih vatrogasaca. Obuka je obavljena u rukovanju sa novom opremom, među kojom se izdvaja pumpa visokog pritiska HDL , japansko-njemačke proizvodnje. Radi se o pumpi koja radi sa vodenom maglom i zračnom pjenom, što srbački vatrogasci do sada nisu imali.

Ova pumpa je montirana u obnovljenom specijalnom vozilu, sa drugom opremom za brze intervencije, kako prilikom požara, tako i u intervencijama kod prometnih nesreća.Obuku vatrogasaca za upravljanje i rukovanje novom opremom obavili su stručnjaci firme „Eko-bel“ iz Banjaluke.
srbac.rs

...09:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters