130 GODINA VINKOVAČKOG VATROGASTVA
[ # ]

VINKOVCI

Javna vatrogasna postrojba Vinkovci jučer je obilježila 130 godina vinkovačkog vatrogastva. Prije svečane sjednice u crkvi sv. Euzebija i Poliona održana je sveta misa koju je predvodio domaći župnik i dekan Vinkovačkoga dekanata mons. Tadija Pranjić.

Image and video hosting by TinyPic

Sudjelovali su zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Vinkovci Antun Jelić, predsjednik Vatrogasne zajednice Vukovarsko-srijemske županije Zdenko Jukić, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović, izaslanik ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje Darko Lovrić, predstavnici vatrogasnih zajednica županija Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske, zapovjednici javnih vatrogasnih postrojbi iz Slavonskog Broda, Osijeka, Belog Manastira, Đurđevca, Iloka, Vukovara i 26 općina i pet gradova s područja Vukovarsko-srijemske županije, predsjednik Gradskog vijeća Senko Bošnjak, gradonačelnik Vinkovaca dr. Mladen karlić, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, predstavnici vojske i policije te autor monografije “Vinkovački vatrogasci 1880.-2010.” mr. Zlatko Virc.

“Postoje službe koje su zaslužile posebno poštovanje u jednom narodu u svim događajima kroz koja smo i mi ovdje prošli, a to su upravo naši vatrogasci koji su u svakom trenutku bili spremni poći i uvijek su pošli pomoći svima nama kada bi nas, ne daj Bože, zadesile kakve životne tragedije“, rekao je mons. Pranjić. Istaknuo je kako je vatrogastvo služba koja je humanitarna, koja pomaže svakome od nas.

Nakon svete mise u maloj dvorani hotela “Admiral” održana je svečana sjednica na kojoj su dodjeljena vatrogasna priznanja i odlikovanja te predstavljena monografija “Vinkovački vatrogasci 1880.- 2010.”
cibalia

30.09.2010. ...13:27 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VARAŽDIN DOMAČIN VATROGASCIMA
[ # ]

VARAŽDIN

Jučer je u Varaždinu otvoreno 18. Savjetovanje međunarodne radne zajednice za povijest vatrogastva i zaštite od požara, koje se održava u organizaciji Međunarodne zajednice vatrogasnih i spasilačkih službi i Hrvatske vatrogasne zajednice.

Image and video hosting by TinyPic

Više od stotinu stručnjaka iz petnaestak zemalja okupilo se u gradu te će u slijedeća dva dana raspravljati o udruživanju vatrogasnih društava te nastanku i razvoju vatrogasnih zajednica u Europi.

Podsjetivši na stogodišnju tradiciju vatrogastva u našoj zemlji, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, Ante Sanader je naglasio da s brojkom od 65 tisuća operativnih vatrogasaca te sa 150 tisuća dobrovoljaca, Hrvatska stoji uz bok europskih zemalja.

Iako novca uvijek nedostaje, naša su vatrogasna društva nedavno opremljena s 210 novih vozila, a zemlja raspolaže i sa šest kanadera, što nas čini liderom vatrogastva u ovom dijelu kontinenta, zaključio je Sanader.
evaraždin

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U CITYU "ŠIROKO" U UNITEDU I VODU NAPLAĆUJU
[ # ]

MANCHESTER

Koliko je rivalstvo Citya i Uniteda, neka posvjedoči sljedeća priča...

Image and video hosting by TinyPic

U blizini "Kerington Rouda" gdje trenira Manchester United izbio je požar. Vatrogasci su se izborili sa vatrom i onda zakucali na vrata nogometnog kluba, kako bi se osvježili.Zalupili su im vrata pred nosom uz poruku da vodu moraju platiti.

Makar takva verzija stiže iz Citya. Oni dodaju da su nakon toga vatrogasci pokucali na "prava vrata", i da su, osim vode, od Citya dobili i energetske napitke, da se okrepe nakon završenog posla.

Zbog toga su im vatrogasci dali zahvalnicu...Priča nije pouzdana, neki nezvaničan demant je stigao iz Uniteda, mada Glejzeri vjerojatno štede i na vodi...
sportske.net


...10:41 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OZLJEĐENA STARICA CIJELI DAN LEŽALA U KUPAONICI DOK JE NISU IZVUKLI VATROGASCI
[ # ]

ĐAKOVO

Nakon što cijelog dana nije vidjela 72-godišnju Veselku R., njezina susjeda u zgradi br. 5 na Vijencu kardinala Alojzija Stepnica preksinoć je o tome izvijestila policiju, a oni đakovačko Dobrovoljno vatrogasno društvo. Vatrogasci su nesretnu staricu ozlijeđenu pronašli u kupaonici, gdje je, kako kaže zapovjednik DVD-a Antun Jurman, provela cijeli dan.

- Kako policija nema javnu ovlastGodišnje dvije-tri nasilne provaleZapovjednik đakovačkog DVD-a Antun Jurman kaže kako godišnje imaju dva-tri slučaja nasilnog provaljivanja u stanove, odnosno kuće. Ove godine, na žalost, već su dva puta provaljivali zbog smrtnog slučaja. provaljivanja, odnosno nasilnog ulaska u stan, što je posao vatrogasaca, o ovom smo slučaju s njihove strane izviješteni u ponedjeljak navečer u 19,40 sati.

Međutim, kada smo došli na mjesto događaja ustanovljeno je kako se u staričin stan može ući preko balkona iz susjednog stana. Naši su pripadnici tako, držeći se uza zid, uspjeli bez provale ući u ženin stan te su je pronašli u kupaonici kako ozlijeđena leži između školjke i tuš-kabine. U stan je potom, nakon što su vatrogasci otključali vrata, ušla policija, pozvana je i Hitna pomoć, čijim je vozilom žena potom odvezena u Klinički bolnički centar u Osijeku - prepričao nam je slučaj Antun Jurman. Inače, otkriva Jurman, žena je u kupaonici pala još tijekom jutra. Veselka je živjela sama u stanu koji se nalazi na četvrtom katu, pa prelazak s balkona na balkon vatrogacima, očito, nije bio nimalo jednostavan.
s-1 etleboro

...09:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NA RATNIM RUŠEVINAMA POLJOPRIVREDNOG FAKULTETA ODRŽANA VJEŽBA SPAŠAVANJA
[ # ]

OSIJEK
Piše: Tomislav Prusina

Pripadnici osječke Javno profesionalne vatrogasne postrojbe prikazali su u srijedu vježbu svojih timova za spašavanje iz ruševina prilikom jedne zamišljene industrijske nesreće. Vježba koja je održana na ruševinama nekadašnjeg osječkog Poljoprivrednog fakulteta obuhvatila je nekoliko ekstremnih situacija u kojima su se prilikom spašavanja osobe iz ruševina našli timovi osječkih vatrogasaca.

Image and video hosting by TinyPic

Uz uvježbanost ljudi prilikom eksplozije, neočekivanog istjecanja plina i urušavanja, vježba je imala za cilj prikazati samo dio sofisticirane opreme koja jamči brzu i sigurnu intervenciju i rješavanje ekstremnih situacija.

Osim toga, pripadnici osječkog JPVP-a na vježbi su prikazali dio završene obuke za zaštitu i spašavanje 3. stupnja koju je prošao 21 vatrogasac a financiralo francusko Veleposlanstvo.
rtvmo

29.09.2010. ...14:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MAČANSKI VATROGASCI NASTUPILI U SLOVENIJI
[ # ]

ŠMARJE PRI JELŠAH

Članovi DVD-a Mače gostovali su u Sloveniji, kao predstavnici VZ KZŽ na natjecanju kojeg je organizirala Gasilska zveza Šmarje pri Jelšah, s kojom naša zagorska vatrogasna zajednica ima prijateljsku suradnju. Mačanski vatrogasci nastupili su izvan konkurencije ovog službenog natjecanja, no postignutim rezultatima dostojno su predstavili županijsku VZ.

Između 26 ekipa, članovi DVD-a Mače u štafeti su imali najbolje istrčano vrijeme, dok su u vježbama postigli treće mjesto. Nakon Slovenije predstoji im još natjecanje na Kupu Bana Jelačića u Zaprešiću, 10. listopada, što će ujedno biti zadnji, službeni nastup u ovogodišnjoj natjecateljskoj sezoni.
radio zlatar


...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZA SAMO 27 SEKUNDI SPOJILI CIJEVI NA HIDRANT
[ # ]

OTOK

Natjecanje vatrogasaca : Za samo 27 sekundi spojili cijevi na hidrant.Ocjenjivalo se vrijeme i ispravnost urađenih vježbi

Ni kišno vrijeme nije spriječilo više od 300 vatrogasaca da pokažu koliko brzo mogu spojiti cijevi na hidrante. To je, zapravo, bio dio 41. tradicionalnog natjecanja koje je održano na stadionu Otoka. Članovi vatrogasnih društava Vratnik, Bjelave, Novo Sarajevo, Alipašin Most, "Kenan Slinić" Ilidža i Tarčin pokazali su što znaju te da su spremni pomoći građanima u nevolji u svakom trenutku.

Image and video hosting by TinyPic

Natjecateljski duh
- Između ostalog, ekipe su radile brzu vježbu spajanja cijevi. Suci su mjerili koliko im vremena za to treba, a zatim su kontrolirali ispravnost od usisne korpe do mlaznice - rekao je Taib Pašić, predsjednik Vatrogasnog saveza KS.

Natjecateljskog duha nije nedostajalo, a bodrili su ih i navijači s tribina. Najzanimljivije je bilo kada su najmlađi članovi društava radili vježbe. Najbrži su bili pioniri, koji su za samo 27 sekundi spojili cijevi na hidrant.- Odlično je bilo i vrlo sam zadovoljna svojim nastupom. Natjecala sam se u spajanju cijevi na hidrant - rekla je jedna od najmlađih učesnica Hana Vranac iz VD Bjelave.

Dobar plasman
I njen kolega iz istog VD Suad Hasanagić nije krio oduševljenje. On je istakao da očekuje dobar plasman.Među dječacima do 11 godina najbolja ekipa bila je Bjelave, a kod djevojčica Vratnik 2. Kod dječaka do 14 godina najbolji je bio Tarčin, a kod djevojčica Vratnik. Od omladinaca prvo mjesto osvojili su vatrogasci Tarčina, a u kategoriji seniorki Vratnik. Među seniorima prvo mjesto pripalo je Vratniku 1. Najbolja seniorska ekipa ići će na memorijal u Hrvatsku.

Hrabar potez djevojčice
Pašić je ispričao slučaj desetogodišnje članice VD Vratnik.- Zapalila se kuhinja u njenoj kući. Ona je odmah reagirala te izvela svoje sestre napolje, a zatvorila vrata kuhinje kako se vatra i dim ne bi brzo proširili. Sačekala je vatrogasce te im odmah rekla što se sve dogodilo i što je uradila. Bili smo oduševljeni kako je brzo reagirala. To je dokaz koliko je važno da su i djeca članovi naših društava - priča Pašić.
dnevni avaz

28.09.2010. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U JVP ZADAR POČELA NASTAVA ZA DOBROVOLJNE VATROGASCE
[ # ]

ZADAR
Piše: Maja Kačanić

DVD Vrsi osnovano je 22. travnja ove godine, a već tada županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša obećao je pomoć u radu DVD-a

Image and video hosting by TinyPic

U prostorijama JVP Zadar danas je počela nastava za 20-ak članova DVD-a Vrsi, te njih 10-ak iz Škabrnje.Predavanje će im kroz dva tjedna održati zamjenik županijskog zapovjednika Boris Jović i tajnik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Boris Ivon.- Nastava se odvija u dva dijela, teorijski i praktični, a nakon 74 sata i položenog ispita, polaznici steču zvanje vatrogasca u DVD-u - kazao je Ivon.

DVD Vrsi osnovano je 22. travnja ove godine, a već tada županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša obećao je pomoć u radu DVD-a.- Mi ćemo pomoći u radu svakog DVD-a kako bi vatrozaštita na području Zadarske županije bila što kvalitetnija, no isto tako i sada naglašavam kako je nositelj vatrozaštite jedinica lokalne samouprave, te da prvenstveno oni moraju izdvajati Zakonom određena sredstva, a tada ćemo se svakako uključiti i mi - kazao je Šoša.Za predavanje je također određeno da se dorži u prostorima JVP Zadar, s obzirom da tamo imaju i poligon i svu potrebnu opremu
e-zadar

27.09.2010. ...18:20 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PROSLAVA 120 GODINA PUHAČKOG ORKESTRA DVD OTOČAC
[ # ]

OTOČAC

Na svečanoj sjednici uočio proslave 120. godina postojanja Puhačkog orkestra DVD-a Otočac, dodijeljena su priznanja članovima koji su dio orkestra 10 i više godina, te zahvalnice uvijek vjernim sponzorima i medijskim pokroviteljima. Jedan od njih je i portal Slobodna lika, koji se ovom prigodom zahvaljuje DVD-u Otočac na ukazanom povjerenju u zajedničkom radu i budućoj suradnji.

Image and video hosting by TinyPic

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Vlade Jadranke Kosor, održana je svečana sjednica Puhačkog orkestra DVD-a Otočac uoči 120. obljetnice postojanja. Manifestaciji su nazočili premijerkin izaslanik, ličko – senjski župan Milan Jurković, otočki gradonačelnik Mario Barković, ravnatelj NP Plitvička jezera Branislav Šutić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Ličko – senjske županije Ivica Radošević, brojni gradonačelnici, načelnici, kapelnici, direktori javnih i privatnih poduzeća te mnogobrojni članovi koji su prošli kroz orkestar unatrag nekoliko desetaka godina.

Svečanu sjednicu obilježio je nastup klape 'Romanca' iz Biograda na moru, pokloni prijatelja orkestru, kao i odlike zahvalnosti orkestra svojim članovima ispred Hrvatskog sabora kulture na čelu s predstavnikom Milanom Ostojićem Mišom, inače kapelnikom gospićke limene glazbe. Dodjele i priznanja uručena su svim članovima koji su dio orkestra 10 i više godina. U nastavku pogledajte pregled istaknutih članova.

Brončano priznanje (od 10 do 20 godina): Petra Uremović (11), Goran Glušac (15), Vanja Krmec (15), Sanja Krmec (15), Marko Glušac (15), Majda Plišić (15), tamara Božić (11), Ivan Orešković (11), Hrvoje Marković (11), Hrovje Ostović (18), Jadranko Kalinić (17), Mladen Kalinić (16), Miroslav Draganić (16), Iva Marković (10), Željko Bićanić (13), Mario Cvitković (13).

Srebrno priznanje (od 20 do 30 godina): Damir Cvitković (20), Hrvoje Smolčić (21), Nikolina Cvitković (20), Ivana Krpan (20), Martin Rašlić (20), Mario Kostelac (26), Ivica Modrić (23), Ivana Devčić (24).

Zlatno priznanje (30 i više godina): Ivica Brajković (30), Ruda Dasović (32), Dijana Marković (33), Zlatko Marković (34), Krešo Marković (40), Marijan Marković (43), Marinko Krmec (42).

Povelja za izuzetne: Ivan Marković (60), Puhački orkestar DVD-a Otočac ..... pročitaj više

26.09.2010. ...18:41 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SASTANAK KRIZNOG STOŽERA ZA OBRANU OD POPLAVE
[ # ]

SVETA NEDELJA

Dana 25. rujna 2010. godine, u Gradskoj vijećnici Grada Svete Nedelje održan je satanak Kriznog stožera za obranu od poplava Grada Svete Nedelje. U suradnji sa Zagrebačkom županijom i Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, jutros je oformljen navedeni krizni stožer.

Članovi stožera su Drago Prahin, gradonačelnik Grada Svete Nedelje i zapovjednik kriznog stožera, Ivan Vlašić, predstavnik MO Strmec, Nevenko Čižmešija, zapovjednik Vatrogasne postrojbe Grada Svete Nedelje i komunalni redar Grada, Damir Halužan, županijski vijećnik, Ivan Abramović i Damir Zurovec, Suradnici za komunalne djelatnosti Grada Svete Nedelje, Mladen Prahin, komunalni redar Grada, Zvonimir Skeja, domar Grada.

Na sastanku je dogovoreno 24-satno dežurstvo od strane kriznog stožera, počevši od subote, 25. rujna u 7 sati ujutro, do ponedeljka 27. rujna u 7 sati ujutro. Preventivno su primpremljeni kamioni, kao i svi ostali potrebni materijali (vreće s pjeskom), ukoliko dođe do izvanrednih situacija. Za sada je vodostaj u opadanju, iako pojedine slovenske institucije najavljuju mogući porast vodostaja u nedelju navečer. Osoba za kontakt u hitnim i izvanrednim slučajevima preko pozivne central 112 je Nevenko Čižmešija, zapovjednik Vatrogasne postrojbe Grada Svete Nedelje i komunalni redar Grada.

Zahvale gradonačelnika!
Gradonačelnik je i posebice istaknuo svoju zahvalnost svima koji su svojom požrtvovnošću osigurali područja od daljnjih poplava, te najavio da će im tokom sljedećeg tjedna osobno dodijeliti posebne zahvalnice. „ U ovakvim neprilikama napravili smo ono najvažnije – ujedinili smo snage (naše lokalne vatrogasne zajednice, vatrogasci susjednih općina i gradova, gradski službenici, stanovnici i građani) te smo nemoguće napravili mogućim. Spriječili smo prelijevanje nasipa i daljnju poplavu, što do sada nikada nije bio slučaj. Stoga hvala svima koji su sve svoje snage uprli u očuvanje našega Grada.“ – istaknuo je gradonačelnik.
grad sveta nedelja

...15:12 [ Komentari (0) ] Isprintaj

U RAŽANCU PONOVO RASPRAVA O VODI
[ # ]

RAŽANAC
Piše: Branko Božić

Nakon jednoglasnog prihvaćanja dnevnog reda, krenula je rasprava o trenutačno gorućem pitanju koje muči vodstvo Općine, a to je kako i na koji način pomoći pučanstvu Radovina, Jovića, Jordana i Stojića da se priključe na vodovodnu mrežu.

Image and video hosting by TinyPic

- Poštujemo pravnu državu i provodimo njezine zakone, ali ne možemo ne izraziti ogorčenje i nezadovoljstvo prema svim državnim institucijama. Ovo nije samo problem općine Ražanac. Ovo je problem i šire zajednice, a poglavito naše županije u čiju se vodovodizaciju u zadnje dvije godine uložilo oko 500 milijuna kuna, dok krajnji korisnik ne može dobiti pitku vodu. Uzalud je uloženo toliko novca sve dok naši ljudi pored vode žeđaju, kazao je općinski načelnik Dragutin Miočić (HDZ) dodajući da zahvaljuje vatrogascima DVD-a Ražanac koji su ovog ljeta dopremili preko 3.000 kubika pitke vode.

- Oni će taj posao odrađivati i nadalje dok to bude potrebno. Također riječi hvale upućujem na adresu Županijske vatrogasne zajednice i zadarskih vatrogasaca, kazao je Miočić.
.... pročitaj više

...14:16 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NA OTOCIMA 89 INTERVENCIJA
[ # ]

PAG
Piše: Ante Šarunić

Ono što se nikako ne može "preskočiti" je kašnjenje s isporukom vatrogasnog broda koji bi poslužio za gašenje požara na otocima, ali i za prijevoz bolesnika s otoka na kopno u hitnim slučajevima

Prema podacima Županijske vatrogasne zajednice na otocima Zadarske županije do polovine listopada bilo je ukupno 89 intervencija.Podaci govore da je na otoku Pagu bilo 49 intervencija, na otoku Ugljanu 6, na Viru 15, na Pašmanu 9, Dugom otoku 1, Ižu 6, Istu 1, Premudi 1, na Olibu 1.

Prema specifikaciji požara, ukupno je bilo 59 požara otvorenog prostora, 6 požara objekata, 5 požara na vozilima, 1 na plovilima, 12 prometnih intervencija vatrogasaca te 6 ostalih tehničkih intervencija.Iz podataka se vidi da se najveći broj intervencija odnosio na požare koji su se dogodili na otvorenom prostoru, dok je na plovilu bila samo jedna intervencija.

Naime, kad su u pitanju plovila, treba znati da su vatrogasci opremljeni i za gašenje požara na plovilima, što je itekako bitno kad se ima na umu da na području otočja Zadarske županije ima više marina, sidrišta i drugih vrsta priveza brodova i brodica. A u ljetnoj sezoni njihov se broj znatno poveća pa time i mogućnost izbijanja požara na plovilima.

Dobrovoljna vatrogasna društva na otocima Zadarske županije dobro su opremljena, a ono malo ljudstva dobro je osposobljeno za gašenje požara. Ono što se nikako ne može "preskočiti" je kašnjenje s isporukom vatrogasnog broda koji bi poslužio za gašenje požara na otocima, ali i za prijevoz bolesnika s otoka na kopno u hitnim slučajevima.

Naime, već je u nekoliko navrata najavljivana primopredaja, porinuće ovog broda, ali, nažalost, do danas još ništa. Ako je spomenuti brod namijenjen i za hitni prijevoz bolesnika s otoka u Zadar, a takvog sličnog nema ovo područje, onda bi nadležne službe u Gradu, Županiji i Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, morale pronaći još malo sredstava da se brod opremi i stavi u funkciju.

Dolazi zima, a s njom i problemi otočana kad je u pitanju hitno prebacivanje pacijenta u Zadar. Što bi, pitaju se otočani, da im brod Pomorske policije ili Lučke kapetanije ne uskače u hitnim slučajevima.Spomenimo i ovom prigodom da su posade brodova Pomorske policije i Kapetanije najčešće riskirajući i svoje živote, spasile velik broj otočana.Nedostatak financijskih sredstava, ipak je ove godine brojčano smanjio službu promatranja na otocima što, na svu sreću, nije imalo većih posljedica.

Treba istaknuti i vrlo dobru suradnju DVD-a s otoka i Županijske vatrogasne postrojbe u Zadru. Aktivna promatranja (izvidničara) i dežurstva DVD-a na otocima službeno su prestala sredinom rujna. Riječ je o DVD-ima na onim otocima koji administrativno pripadaju Gradu Zadru.
zadarski list

...14:13 [ Komentari (0) ] Isprintaj

OBILJEŽENA 135 GODIŠNJICA DVD VIROVITICA
[ # ]

VIROVITICA

Virovitički vatrogasci jučer su obilježili svoju 135. obljetnicu postojanja. U samoj svečanosti pridružili su im se i vatrogasci iz Traunreuta i Kaštel Sučurca s kojima ih veže dugogodišnje prijateljstvo. Program obilježavanja započeo je s prijemom kod gradonačelnika Grada Virovitice Ivice Kirina dok je svečana sjednica održana u Kazalištu Virovitica. Na sjednici su tom prigodom uručena priznanja i plakete, te dodijeljena odlikovanja najzaslužnijima za rad virovitičkog dobrovoljnog vatrogasnog društva.

Image and video hosting by TinyPic

Povodom obilježavanja 135. obljetnice Dobrovoljnog vatrogasnog društva Virovitica gradonačelnik Grada Virovitice Ivica Kirin primio je u službeni posjet predstavnike DVD Virovitica, DVD Mladost iz Kaštel Sučurca i predstavnike vatrogasnog društva iz prijateljskog njemačkog grada Traunreuta.

Tom prigodom gradonačelnik Kirin čestitao je virovitičkim vatrogascima njihovu obljetnicu, te izvijestio prisutne o svim naporima koji se čine kako bi Virovitica u skoroj budućnosti dobila regionalni centar za zaštitu i spašavanje.Punu podršku toj ideji osim domaćih vatrogasaca dali su i predstavnici vatrogasaca i Trunreuta (gdje se nalazi jedan takav centar za cijelu Bavarsku) koji su iznijeli svoja pozitivna iskustva nakon što je više manjih centara zamijenio jedan veliki.

Gradonačelnik Kirin naglasio je i potrebu da se izradi novi kvalitetan Zakon o vatrogastvu koji bi na ispravan način okvalificirao zanimanje vatrogasac jer se mora se poraditi na tome da se vatrogascima u DVD-ima oda zasluženo poštovanje za sav trud koji ulažu o obrani od svih vrsta nepogoda u kojima nerijetko izlažu i svoj život.

Predsjednik DVD-a Virovitica Žarko Mlinarić zahvalio se je gradonačelniku Kirinu na odličnoj suradnji s Gradom Viroviticom kao i na velikoj pomoći prilikom organizacije ove značajne obljetnice.Na kraju su predstavnici DVD-a Mladost iz Kaštel Sučurca gradonačelniku Kirinu uručili prigodan poklon, te se zahvalili domaćinima na ovih 30 godina prijateljstva između ova dva dobrovoljna vatrogasna društva.
virovitica.info

...10:55 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VODA PRODRLA U KAZALIŠTE I HOTEL
[ # ]

DUBROVNIK

Uslijed velike količine kiše koja je tijekom dana pala na dubrovačkom području voda je prodrla u više objekata pa su morali intervenirati vatrogasci.

Voda je prodrla u Kazalište 'Marina Držića', Hotel Libertas Rixos, trgovački centar Tomy te više stambenih i poslovnih prostora.Također došlo je i do poremećaja u prometu te je na nekim dijelovima promet bio i zatvoren.Prema posljednjim informacijama zamjenika dubrovačkog gradonačelnika Nike Šalje stanje se postepeno normalizirala. dnevnik

...05:48 [ Komentari (0) ] Isprintaj

BOHINJ 2010
[ # ]

BOHINJ

Po scenariju je došlo do požara na turističkom brodu na bohinjskem jezeru, putnici su poskakali sa broda. U takovoj situaciji nastupaju službe za zaštitu i spašavanje. Vježba "Bohinj 2010" mogla je započeti.

Image and video hosting by TinyPic

Po jakoj kiši u Ribčevom Lazu, održan je danas zajednička vježba u cilju zaštite i spašavanja " Bohinj 2010". Scenarijem je predviđen požara na turističkim brodovima na Bohinjskom jezeru.

Koliko ima spasitelja , vatrogasaca i ostalih pripadnika spašavanja dežurni službenik nije znao. Jedini podatak koji je imao da je temperatura vode 14 stupnjeva i 40 unesrećenih u toj vodi.

Prema informacijama iz podružnice uprave za zaštitu i spašavanje Kranj Jerneja Hudohmeta u vježbi je sudjelovalo oko 200 pripadnika snaga sigurnosti i spašavanja, volontera i profesionalnih vatrogasaca iz Kranja, Bleda, Bohinja i Jesenica, Dom zdravlja Bled, policije, Crvenog križa, članova Civilne zaštite,jedinice za spašavanje iz vode i pod vodom te spasilački psi.
.... pročitaj više

25.09.2010. ...15:17 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POPLAVE U PULI I FAŽANI, VATROGASCI SPASILI JEDNU OSOBU
[ # ]

PULA

Jaka kiša koja je noćas padala u južnoj Istri poplavila je ceste i dijelove naselja a ponegdje nema ni struje. Najteže su pogođeni Fažana i Valbandon gdje još traje bitka s vodenom bujicom. U središtu Pule je voda s prometnica ispumpana, još se ponegdje čisti blato. Pod vodom su Trg Republike, skretanje za Zlatne stijene, Šijana, Veli Vrh i Štinjan.
Pierce CAFS.

Image and video hosting by TinyPic

U Štinjanu je voda u podrumima visoka oko metar, poplavljenih kuća i podruma ima na cijelom pulskom području i okolnim naseljima. Od 5.10 sat zatvoren je dio Vodnjanske cete, od auto kuće do Capellera. Teško je prohodan i dio Ipsilona kod odmorišta Bale gdje je uspostavljena i privremena regulacija prometa.

- Od noćas je na šire pulsko područje i Fažanu palo više od 160 litara kiše na četvorni metar. Trenutno je najteže stanje na području Valbandona gdje se zbog velikih oborina i slijevanja vode iz sjeverne Istre Valbandonski potok pretvorio u bujice. Na terenu su sve službe. Razina vode pomalo opada i vjerujem kako ćemo brzo moći započeti ispumpavanja iz poplavljenih kuća. Najviše je pogođena ulica Lavanda koja je uz sam potok.

Područje Mala Vala, gdje se sve bujične vode slijevaju, još nije poplavljeno Postavljamo vreće s pijeskom. Molimo sve građane koji ondje imaju kuće ili vikendice u kojima ne borave da dođu ili jave prijateljima kako bi olakšali dežurnim službama eventualno potrebno saniranje, rekao nam je pročelnik područnog Centra 112 Pazin Renato Kalac.

U Valbandonu je bilo najdramatičnije, rekao je, kada su vatrogasci pomagali obitelji spasiti stariju gospođu. - Srećom, uspjeli su je zajedničkim snagama iznijeti iz kuće i prebaciti na sigurno. Najvažnije je da nema ljudskih žrtava, naglasio je Kalac.
..... pročitaj više

...12:11 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽANA SJEDNICA DUZS-a
[ # ]

ZAGREB

Sjednica Stožera zaštite i spašavanja Republike Hrvatske održana je dana 24. rujna 2010. godine u sjedištu Državne uprave za zaštitu i s početkom u 10:00 sati.

Analizirano je stanje na poplavljenom području u razdoblju od 17. do 22.rujna 2010. te su razmotrene aktivnosti sustava u svezi najave novih padalina.Između ostalog, Stožer zaštite i spašavanja Republike Hrvatske je zaključio:

Image and video hosting by TinyPic

U razdoblju od 16. do 19. rujna 2010. utvrđene su ekstremne količine oborina što se prema klimatološkim prosjecima na temelju podataka od 1951. do 2000. godine nije dogodilo u proteklih sto godina (metoda uzorkovanja na temelju podataka od 1951. do 2000. godine)

Ovakvi ekstremi također upućuju na scenarije sve češćih i jačih meteoroloških i hidroloških ekstrema pod utjecajem klimatskih promjena, što pokazuju i analize ekstremnih pojava u globalnim razmjerima.

Unatoč kriznoj situaciji izazvanoj dolaskom vodenog vala na nivou 100 godišnjih voda odnosno razine do sada najviše zabilježene, Sustav zaštite i spašavanja je reagirao na vrijeme i spriječio gubitak ljudskih života te bitno umanjio moguće štete.

S obzirom na sve navedeno, a u svezi pojave učestalih klimatskih ekstrema potrebno je prioritetno pristupiti dogradnji sustava obrane od poplava na ugroženim područjima kao i izgraditi efikasniji model provedbe i edukacije stanovništva o postupanju u slučaju velikih nesreća i katastrofa.

Uvažavajući da su slivovi, posebno sliv rijeke Save već opterećeni poplavnim valom u periodu od 17. do 23. rujna 2010. godine, što je u velikoj mjeri oslabilo izgrađene nasipe i ostale zaštitne elemente, a u cilju pravovremenog praćenja i reagiranja svih nositelja obrane od poplava u sustavu zaštite i spašavanja, Stožer zaštite i spašavanja Republike Hrvatske donosi sljedeće mjere:

Državni hidrometeorološki zavod će posebnu pozornost u području mjerenja, motrenja i opažanja posvetiti najavljenim padalinama te ih uz dodatnu obradu, uvažavajući i mjerenja susjednih država (uzvodno), kontinuirano dostavljati svim nadležnim tijelima putem Državnog centra 112.

JP „Hrvatske vode“ poduzimaju sve potrebne preventivne mjere i pripremne radnje za prognozirani nailazak novog poplavnog vala, a uvažavajući gore navedene postojeće otežavajuće okolnosti. Posebno se prati razvoj događaja i obavlja se pravovremeno stupnjevanje razine opasnosti te o tome obavješćuje Stožere zaštite i spašavanja na svim razinama.

Sustav za uzbunjivanje je u stanju pripravnosti u cilju trenutne mogućnosti uzbunjivanja stanovništva.

Centri 112 kontinuirano obavješćuje Stožere zaštite i spašavanja svih razina i svih nositelja mjera obrane od poplava o nastalim promjenama i proglašenju mjera.
Putem istih stavlja u pripravnost sve potrebne operativne snage i materijalne resurse predviđene planom zaštite i spašavanja.

Za potrebe nadopune redovnog sustava operativnih snaga zaštite i spašavanja u pripravnosti su i pripadnici Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova.

Obaviješteni su i čelnici jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave koji su putem Stožera zaštite i spašavanja pripremili operativne snage za žurno reagiranje te osigurali uvjete za provođenje plana obrane od poplava na svom području.

Osigurano je emitiranje priopćenja mjerodavnih službi od značaja za pripravnost stanovništva.
..... pročitaj više


...08:05 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCE ISPIKALE OSE
[ # ]

BEOGRAD

Vatrogasca Vladu Đenadića i dvojicu njegovih kolega izujedao je roj pčela prilikom jučerašnjeg gašenja požara u montažnim barakama u ulici Svete Milunovića, u beogradskom naselju Železnik.

Zapovjednik vatrogasne jedinice Vlada Đenadić, kome je zbog alergije na ubode pčela pozlilo, nije htio napustiti kolege, već je tokom akcije primio od lječnika Hitne pomoći injekciju i do kraja intervencije ostao sa svojim ljudima i dvijema sugrađankama spasio krov nad glavom.

Nakon šoka izazvanog ujedom pčela i primljene vakcine, vatrogasac Vlada Đenadić se u toku jučerašnjeg dana potpuno oporavio.
Sanja Vuksanović-Žugić, načelnik Uprave za izvanredne situacije za grad Beograd, napomenula je da su vatrogasci stalno izloženi riziku i da su oni svjesni toga.

- Pčele koje su izujedale našeg heroja i drugu dvojicu vatrogasaca samo su mala prepreka u njihovom poslu od veoma opasnijih situacija - rekla je Sanja Vuksanović-Žugić.Prema Sanjinim rečima, u gašenju požara učestvovalo je 12 vatrogasaca s pet vozila
. alo

...06:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POMOZITE I VI!
[ # ]

VELIKA GORICA

Oformljen je Centar humanitarne pomoći koji će svakodnevno pomagati stradalim obiteljima. Već danas- prvi dan, podjeljena je velika količina namirnica, kaže ravnateljica Suzana Strunjak.

-Dajemo hranu, dobili smo mnogo madraca, deka... Podjelili smo 17 agregata... Čizme idu ko lude! Bilo bi dobro, tko može, da kupi 20 pari čizama i donese- kaže Strunjak

Prvo higijenski proizvodi
Uključiti se možete i vi, i to svakodnevno. Za početak su najpotrebniji higijenski proizvodi jer nakon što se voda sanira, sve se mora dezinficirati. U obzir dolaze sve vrste sanitara, domestos, gumene rukavice i četke. –Kroz par dana kad se voda potpuno isuši trebat će nam boja za fasadu, valjci..-kaže Strunjak. Donjeti možete i trajnu hranu- trajno mlijeko ili mesni doručak. Prikupljenu pomoć možete dostaviti svakodnevno u Centar smješten u prostorijama DVD-a Novo Čiče. Hrvatski Crveni križ uskoro pokreće i telefonsku liniju za pomoć stradalima, gdje ćete jednim pozivom donirati šest kuna.

Građani, javite se
Za sve građane potopljenih sela do kojih nisu došle pošiljke s hranom, te ukoliko imaju bilo kakvih potreba mogu se javiti na broj 6221 283 ili u Centar na broj 098247040
rvg

22.09.2010. ...16:54 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VODOSTAJ PADA , NA PODRUČJE VELIKE GORICE POSLALI SU POMOĆ
[ # ]

VELIKA GORICA

Čička Poljana je i dalje uglavnom odsječena. U Krapinsko-zagorskoj županiji materijalnu štetu zbog poplava su procijenili na više od 6 mil. kuna

Image and video hosting by TinyPic

Vodostaj rijeka i dalje pada te se voda povlači na cijelom velikogoričkom području te u Sisačko-moslavačkoj županiji. Zbog poplava su u utorak evakuirali 244 ljudi, a dio ih je već dobio struju, a neki će se uskoro vratiti kućama. Pomoć i dalje stiže ljudima na ugroženim područjima, a stanovnici se žale da organizacija pomoći nije dobra.

Na područje Velike Gorice su u srijedu poslali u suradnji s Gradom Zagrebom dvije cisterne za prijevoz pitke vode sa 130.000 litara vode, plutajuće brane, 15 vozila DVD-a te oko 30 pumpi za ispumpavanje vode. U Velikoj Gorici su otvorili poslijepodne ceste Gradići - Petrovina, Luje Naletilića te Brezovičku cestu koje idu preko kanala Sava - Odra.

Čička Poljana je i dalje uglavnom odsječena. Elementarnu nepogodu proglasili su u Krapinsko-zagorskoj županiji uz Sutlu. Šteta je najmanje 6 milijuna kuna. Materijalnu štetu u Istri koju su prouzročile poplave prošlog tjedna procijenili su na 50 milijuna kuna.
24 sata

...16:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

KANTICA ....... LOPATICA ....... VATROGASCI
[ # ]

TENERIFE

Jednog njemačkog turistu koji se želio zabaviti kopajući rupu u pijesku na plaži morali su spašavati vatrogasci pošto ga je pijesak zatrpao.

"Iskopao je rupu dubine tri metra a potom ga je pijesak zatrpao. Virila mu je samo glava", rekao je glasnogovornik vatrogasaca Tenerife.Njemački turista (23) proveo je dan na plaži sunčane Španjolske kopajući ogromnu rupu u želji da naparavi tunel pod pijeskom. Spašen je zahvaljujući svojoj djevojci koja je pozvala vatrogasce.”Iskopavanje” je trajalo gotovo dva sata i u njemu je sudjelovalo pet vozila i 15 vatrogasaca. mondo

...14:18 [ Komentari (0) ] Isprintaj

UKLJUČILI SE I MLADI
[ # ]

VELIKA GORICA

U obranu od poplava uključuje se ovih dana i mlado i staro. Vatrogasci, udruge, volonteri, susjedi, prijatelji… Svi trebaju pomoć, ali svi i pružaju pomoć. Svoje aktivnosti pokazale su stranke, čiji su klubovi mladih ovih dana aktivo radili.

Tako je Kluba mladih DC-a donirao pakete s hranom, vodom, mlijekom i ostalim živežnim namirnicama Crvenom križu. Pomoć i aktivnosti Demokratskog centra, posebno mladih, kažu u stranci, nastavit će se i dalje te će Klub mladih DC-a aktivno pomoći stradalima u čišćenju područja i obnovi života. Klub je pozvao sve građane da svojim aktivnostima i donacijama pomognu stanovništvu stradalog područja.

Aktivni su i forumaši SDP-a. -Nakon objave da je na području Ščitarjeva, Drenja Ščitarjevskog i Črnkovca došlo do prodiranja vode iz korita kroz napukli nasip, Forum se priključio obrani sela od poplava- stoji u dopisu mladih. Akciji je prisustvovalo osam članova od kojih 3 člana DVD-a Velika Gorica i jedna članica DVD-a Ščitarjevo. Najveći dio posla, kažu mladi aktivisti, odnosio se na punjenje i slaganje vreća pijeska za „zečje nasipe“. -Sami radovi su bili iznimno intenzivni i trajali su od ranih popodnevnih sati do ponoći- kažu u Forumu te dodaju kako su i sami osnovali Krizni stožer za pomoć svim osobama kojima je pomoć potrebna .
rvg

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

800 GLAZBENIKA IZ 24 ORKESTRA MUZICIRALO U ČAST VRBOČANSKOG DVD-a
[ # ]

VRBOVSKO
Piše / Foto: Nensi Tatar

Osam stotina vatrogasnih glazbenika iz 24 puhačka orkestra iz cijele Hrvatske jučer je vrboščansku školsku-sportsku dvoranu ispunilo zvucima limene glazbe. Bio je to 26. Susret vatrogasnih puhačkih orkestara Hrvatske koje je Vrbovsko ugostilo u sklopu ovogodišnjeg obilježavanja 120. obljetnice DVD-a Vrbovsko i 100. godina djelovanja vrboščanskog Puhačkog orkestra.

Image and video hosting by TinyPic

Okupljeni glazbenici svečanu priredbu održanu u školskoj-sportskoj dvorani otvorili su skupnim muziciranjem državne i vatrogasne himne nakon čega su sudionike glazbenog susreta pozdravili domaćin, gradonačelnik Vrbovskog Željko Mirković i predsjednik Vatrogasne zajednice PGŽ-e Hinko Mance koji je došao u pratnji zapovjednika VZ PGŽ-e Slavka Gauša. Pozdravne riječi okupljenim uputio je ispred glavnog organizatora načelnik Hrvatske Vatrogasne zajednice Željko Popović koji je tom prilikom dao poseban pozdrav i čestitke domaćinima na visokoj obljetnici kao i zahvalu na pomoći u organizaciji i domaćinstvu.

Ovo je, kazao je Popović, veliki i tradicionalni susret na kojem svake godine puhački orkestri iz cijele Hrvatske održe zajednički koncert a koji su gostovanjem u Vrbovskom ove godine kao prigodan dar poklonili vrboščanskom DVD-u i Puhačkom orkestru koji slave visoke obljetnice svoga rada i postojanja. Ispred domaćina Puhačkog orkestra DVD-a Vrbovsko okupljene je pozdravio i Šimun Dujmović koji je izrazio veliko zadovoljstvo što su ovu godinu kada slave 120. godina DVD-a i 100. godina orkestra dobili priliku ugostiti taj veliki glazbeni susret.

Naše društvo i glazba kroz to stoljetno razdoblje imali su svoje uspone i padove no s ponosom možemo reći, istaknuo je Dujmović, da smo jedna od konstanti u našem Gradu koja svojim aktivnostima doprinosi našem društvenom životu. Na ovogodišnjem 26. susretu nastupili su puhački orkestri dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Valpova, Osijeka, Đakova, Orahovice, Malog Bukovca, Đurđevca, Predavca, Hrvatske Kostajnice, Ogulina, Bednje, Lobora, Križa, Marije Bistrice, Gornje Stubice, Špičkovine, Zaboka, Kašine, Velike Gorice, Otočca, Stankova, Gornjeg Desinca, Domagovića, Plešivice, Cvetkovića i Vrbovskog.
gorske novosti

...10:02 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PRVI SPOMENIK VATROGASCU U GRADU
[ # ]

BEOGRAD

U toku dana je studirao kiparstvo na Fakultetu primjenjenih umjetnosti, a u toku noći je radio kao vatrogasac. Petnaest godina kasnije Zvonimir Smrkulj spojio je svoje dvije ljubavi i izradio skulpturu vatrogasca koja je svečano otkrivena u dvorištu Vatrogasnog doma.

Image and video hosting by TinyPic

Zvonimir danas radi kao zapovjednik vatrogasne čete u Košutnjaku i ima dvoje djece, ali želja za umjetničkim dokazivanjen već godinama ne jenjava. Do sada je imao nekoliko samostalnih i grupnih izložbi.- U našoj regiji ne postoji ni jedan spomenik vatrogascima, iako oni svaki dan žrtvuju svoje živote zbog drugih. Zato sam odlučio napraviti jedan – kaže Zvonimir Smrkulj.Od ideje do realizacije, prošlo je godinu dana. Kipario je poslije radnog vremena u prostorijama vatrogasne postaje u Košutnjaku.

Kolege su mu pozirale, pa svako od njih vidi nešto od svojih karakteristika u skulpturi. Najviše pažnje privukao je izražajan nos, na koji su vatrogasci sa sličnim nosem najponosniji.- Naša ideja je bila da bude u obliku fontane, a on je našu sugestiju prihvatio – kaže kolega vatrogasac Nebojša Knežević koji je sa još jednim kolegom Draganom Stefanovićem izgradio plato oko nje. Kada je Zvonimir iz livnice prevozio statuu kamionom, dogodila se mala nesreća.

- To je prava anegdota, suvozać je bacio opušak koji je zapalio madrac na kome je bila skluptura, vatrogasac je gorio – kaže Smrkulj i dodaje da je to bilo pravo “vatreno krštenje”.Zvonimir će nastaviti raditi kao vatrogasac, jer kako kaže “kada jednom dim uđe u pluća ne možeš to izbaciti”, ali neće zapostavljati ni umjetnost.

Na svečanosti u Vatrogasnom domu “Spomenik vatrogascu – spasitelju Beograda” otkrio je ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić. On je ovom prilikom podsjetio na žrtve koje vatrogasci svakodnevno podnose. Pripadnici spasilačke brigade Beograda bili su obučeni u odijela jedinice kojoj pripadaju, a nekolicina je prodefilirala u svečanim odorama.
blic

21.09.2010. ...12:00 [ Komentari (1) ] Isprintaj

ZAJEDNIČKIM SNAGAMA OBRANJEN STRMEC
[ # ]

STRMEC
Piše: Damir Marenić

Nakon obilnog kišnog tjedna u subotu je pojačan nadzor nad kanalom Rakovica koja prolazi kroz Strmec te osluškujući vijesti sa samoborskog kraja poglavito Medsava i Vrbovca gdje je Sava uvijek prijetnja u takovim situacijama. Vodostaj Rakovice u subotu bio je u blagom porastu ali ne tako kritično.
Pierce CAFS. Pierce CAFS.

U ranim nedjeljnim jutarnjim satima alarmirana su sva četiri vatrogasna društva sa područja VZG Sveta Nedelja (Strmec, Rakitje, Kerestinec i Sveta Nedelja ) te se pristupilo postavljanju zečjih nasipa na ugrožena područja u Mjestu Strmec. Najkritičnije je bilo u zaseoku Prelci gdje je zečjim nasipom odvojen zaseok u dva dijela radi protoka kanala.Svaka minuta je bila dragocjena jer je kanal na očigled rastao velikom brzinom.Paralelno sa izgradnjom tog nasipa branili su se zaseoci Zlodi i Lovasići .

Image and video hosting by TinyPic

Koliko je situacija bila teška govori podatak da su u pomoć pristigli vatrogasci VZG Jastrebarsko, Stupnika i Pisarovine. Apel za pomoć upućena je preko lokalnog medija pa je došlo nekolicina mještana susjednog Brezja. U stalnom očekivanju vijesti o vodostaju Save kod Jesenica u Sloveniji i Podsusedu vatrogasci su se borili sa stalnim porastom vode ali na kraju su ipak pobijedili. Nasipi su izdržali i očuvao se branjeni teritorij.

U posjet kriznom području došao je i župan zagrebačke županije g.Stjepan Kožić sa suradnicima te županijski zapovjednik g.Josip Novosel koji su čestitali vatrogascima na požrtvovnosti u spašavanju. Danas dan kasnije kada je voda u kanalu u vidnom opadanju pristupilo se ispumpavanju podrumskih stanova i podruma gdje je to moguće a nakon toga će se utvrditi šteta nastala ovom elementarnom nepogodom.

Vatrogasna zajednica grada Sveta Nedelja ovim putem zahvaljuje svim vatrogascima sa svetonedeljskog područja a velike Zahvale upućuje kolegama iz VZG Jastrebarsko, Stupnika i Pisarovine na nesebičnoj pomoći u borbi sa vodenom stihijom. Stotinu vatrogasaca potpomognuti lokalnim i okolnim stanovništvom odoljelo je čudi prirode.

20.09.2010. ...15:37 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVD BELAVIĆI IMA NOVE HIDRAULIČNE ŠKARE ZA HITNE INTERVENCIJE
[ # ]

BELAVIĆI
Piše: Snježana Bičak/VLM
Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Opremu im "šalju" kolege iz rafinerije njemačkog Kelheima.Društvo je od Nijemaca u tri godine dobilo dva navalna vozila, cisternu, kacige...

Image and video hosting by TinyPic

Vatrogasna oprema Dobrovoljnog vatrogasnog društva Belavići od prošlog je vikenda bogatija za novi uređaj - hidraulične škare, koje će vatrogascima toga kraja biti od velike pomoći u slučaju kada moraju otvarati, odnosno razrezati vozila, ili u slučaju sličnih intervencija. Opremu vrijednu gotovo 30.000 kuna donirala im je vatrogasna postrojba rafinerije iz njemačkoga grada Kelheima.

"Veza" im hrvatski zet
– Suradnja s njemačkim vatrogascima traje posljednje tri godine. Od njih je DVD Belavići već dobilo dva navalna vozila, cisternu i kacige, a sada i hidraulične škare kakve u čitavoj Vatrogasnoj zajednici grada Duge Rese ima jedino DVD Duga Resa – kazao je Ivan Baršić, gradonačelnik Duge Rese, na primopredaji donacije. Zahvalio je gostima iz Kelheima, a posebnu njihovu gradonačelniku Fritzu Mathesu.

"Veza" DVD-a Belavići i vatrogasaca rafinerije u Kelheimu je Filip Vargek, zet iz Belavića koji radi u rafineriji i koji se brine za potrebe DVD-a Belavići.– Oprema koju ima rafinerija ulazi u najvišu kategoriju kvalitete protupožarne zaštite. Nakon 10 godina opremu moraju zamijeniti novom, bez obzira na iskorištenost. Hidraulične škare koje smo dobili prošle su remont – rekao je Baršić.

Izlet kao zahvala
Grad Duga Resa, inače, za potrebe vatrogasaca godišnje izdvaja pola milijuna kuna, a o važnosti svake, a posebno ovakve donacije, govori podatak da jedno novo vatrogasno vozilo stoji i do 1,2 milijuna kuna.Gosti iz Njemačke, u društvu gradonačelnika i članova DVD-a Belavići, obišli su Plitvička jezera, karlovački Muzej vatrogastva, zatim Muzej Domovinskog rata na Turnju, stari grad Dubovac i karlovačko gradsko kupalište.
večernji list

...13:22 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MJEŠTANI TRAŽE NASIP
[ # ]

SAMOBOR

Mještani Medsava, Vrbovca, Savrščaka i okolnih naselja uz Savu sa zabrinutošću su gledali rast vodostaja rijeke, a u nedjelju, 19. rujna, u prijepodnevnim satima zaobalne i podzemne vode navirale su u njihova dvorišta. Na nezaštićenu obalu u Medsavama non-stop su se postavljale vreće s pijeskom, ali Sava se na nekoliko mjesta počela prelijevati preko njih. Sve službe su bile na terenu i branile ugrožena naselja, no vrhunac vodenog vala iz Slovenije očekivao se tek u nedjelju navečer.



Prve su pod vodom bile kuće kod skele u Medsavama, gdje nam je Ivanka Vrančić rekla da joj je poplavljen podrum i da čekaju što će se dalje događati. Nije joj bilo jasno i zašto se potpuno ne otvori kanal Odra – Sava kako bi se rastretilo ovo područje na kojem je vodostaj rastao iz sata u sat. Nažalost, ovo je još jedna poplava u nizu, jer stanovnici pamte velike poplave 1989., 1991., 1997., u ožujku 2008. te na Štefanje prošle godine.

- Sve dok se ne napravi nasip ili zid kao u Samoborskom Otoku događat će se ovakve stvari – naglasila je Ivanka Vrančić.

Na terenu se činilo što se moglo. Samoborski vatrogasci punili su vreće s pijeskom, koje su se Komunalčevim vozilima prevozile do najugroženijih područja pa smo i mi krenuli s njima. Uz Medsave, to je bilo i područje Vrbovca gdje je voda nadirala prema vatrogasnom domu te sve više otežavala i pružanje pomoći prema Medsavama, a stanovnici su se jedva probijali traktorima. Zapovjednik samoborske Javne vatrogasne postrojbe Mladen Žitković rekao je da su članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava pozvani u pomoć te da je njih više od sto tijekom subote i nedjelje napunilo i postavilo oko 2500 vreća sa zemljom i pijeskom, a pomaže se i stanovnicima u prijevozu stoke.

Predsjednik MO Vrbovec, Medsave i Savršćak Pavao Lastovčić potvrdio je da su evakuirane svinje s farme u Savršćaku te da se pozorno prati situacija i reagira na sve dojave. I on je, kao i svi mještani bio svjestan da su vijesti iz Slovenije loše i da se tek za nekoliko sati očekuje dolazak vrha vodenog vala, koji će dodatno pogoršati situaciju.

Na ugroženom području zatekli smo samoborskog gradonačelnika Krešu Beljaka i njegove zamjenike Željka Stanca i Hrvoja Frankića, kao i pročelnika Željka Radovanića. Željko Stanec rekao nam je da se uspostavlja opskrba pitkom vodom te će djelatnici Hrvatskih voda i Vodoprivrede postaviti slavine na hidrante kako bi iz njih mještani mogli uzeti vodu, a angažirana je i vatrogasna cisterna. Pročelnik Željko Radovanić dometnuo je i da su vodu i sendviče osigurali i za vatrogasce, djelatnike Komunalca, Civilne zaštite i ostalih službi koje su došle na ugroženo područje.

Sljedećih dana utvrđivat će se razmjeri nastale štete, a gradonačelnik Krešo Beljak istaknuo je da će se zatražiti angažman Zagrebačke županije i ministarstava.

- Zatražit ćemo od nadležnih i gradnju preostalog dijela nasipa u Medsavama, jer se na području Samoborskog Otoka pokazalo da je to jedino rješenje. Oni su ovom prigodom sigurni, a prethodnih su desetljeća također uvijek bili poplavljeni. Vjerujem da će ovo biti posljednja poplava na ovom području – zaključio je gradonačelnik Beljak.

I svi mještani Medsava i Vrbovca izražavali su nadu da će nasip biti u što skorije vrijeme napravljen kako bi im Sava napokon prestala biti prijetnja. No, pred njima je još jedna noć koja donosi samo brigu.
glasnik ssn

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VOJSKA OSTAJE BEZ KANADERA I AIR TRACTORA
[ # ]

ZAGREB
Piše: Krešimir Žabec
Foto: Nikša Stipaničev/CROPIX

Oružane snage dosad su redovito blokirale nastojanja da kanaderi postanu civilni jer je sustav bio dobro organiziran.

Image and video hosting by TinyPic

U sljedećoj protupožarnoj sezoni požare više neće gasiti vojni piloti u kanaderima i air tractorima, nego djelatnici Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Da bi pozvali zračnu potporu za svladavanje vatre, bit će dovoljno nazvati 112.

Civilni status
To je samo dio prijedloga koje će ove jeseni iz Uprave za zaštitu i spašavanje uputiti Vladi. U tijeku je izrada prijedloga kojim bi se 12 protupožarnih zrakoplova i stotinjak pripadnika letačkog osoblja iz Oružanih snaga prebacilo u DUZS. Protupožarni avioni više ne bi bili vojni, nego bi se našli u civilnom registru. Time bi nestale prepreke u davanju pomoći drugim europskim zemljama prilikom gašenja požara.

Samo ljetos pomoć hrvatskih kanadera zatražili su Rusija i Portugal, no odgovor je bio negativan jer je procedura za odlazak vojnog aviona i vojnika u inozemstvo preduga, posebice sada kad je Hrvatska u NATO-u. Hrvatske vlasti opravdavale su se da je veliki intenzitet požara u Hrvatskoj pa ne mogu poslati pomoć, iako nije bilo tako. Vojni status protupožarnih aviona i njihovih posada već je izazvao brojna pitanja u Europskoj komisiji jer je Hrvatska dio Europskog centra za intervencije u katastrofama, ali ne može na vrijeme djelovati.

MORH: To je glupa ideja
Inicijativa da se protupožarni avioni preregistriraju i stave pod DUZS nije nova, ali dosad su Oružane snage redovito blokirale taj proces uz tvrdnje da je sustav dobro organiziran i funkcionira. No, činjenica je da su u europskim zemljama protupožarni avioni pod nadzorom civilnih službi.

- Izdvajanje protupožarnih aviona iz vojnog sustava je glupa ideja koja nema ekonomske opravdanosti niti logike“, kazao nam je glasnogovornik Ministarstva obrane Goran Grošinić. Prema njegovim riječima provedba takove ideje iziskivala bi dodatna proračunska sedstva i dupliciranje resursa što Hrvatskoj nije potrebno.

- Izdvajanje kanadera i Air tractora iz vojnog sustava prouzročilo bi velike probleme u logistici,obuci pilota i njihove uposlenosti van protupožarne sezone, naglašava Grošinić.

Sezona 2010.
- 76 ukupni broj zračnih intervencija
- 243 sata leta kanadera
- 56 sati leta air tractora
- 102 angažirana pilota, kopilota i tehničara
- 1600 litara utrošeno pjene za gašenje
- 68 milijuna kuna proračun za protupožarnu sezonu
- 2,2 milijuna kuna naknade isplaćeno je dosad za pripadnike Oružanih snaga.
jutarnji list



...08:55 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PIAGGIO PORTER I KAO MALI VATROGASAC
[ # ]

BEOGRAD

Piaggio Porter u verziji vatrogasnog vozila jedna od najzanimljivijih premijera na ovogodišnjem 37. međunarodnom sajmu prevencije i reagiranja u izvanrednim situacijama – Expo 112, koji se od 14. do 17. rujna održava na Beogradskom sajmu.

Image and video hosting by TinyPic

Za osnovu malog vatrogasca, s izvanrednim manevarskim sposobnostima na uskom prostoru, poslužila je šasija iz obitelji Piaggio Porter, čija je dužina u standardnoj izvan verziji 3.370, širina 1.395, a visina 1.870 mm. Zbog kompaktnih dimenzija ovo vozilo je idealno za sve djelatnosti koje se obavljaju u prezagušenim gradskim jezgrama, ali i u radnim prostorijama (proizvodnim pogonima, skladištima itd).

Porter je od šasije u prvog srpskog malog vatrogasca "preuređen" u beogradskoj kompaniji Bexing, koja se već dvadeset godina bavi proizvodnjom, servisom i održavanjem specijalnih nadgradnji za različite vrste vatrogasnih i komunalnih vozila i svih vrsta vatrogasne i komunalne opreme. U zadnji dio Portera je ugrađen sistem za gašenje pod visokim tlakom koji je isporučio najpoznatiji svjetski proizvođač vatrogasanih vozila i opreme Rosenbauer. Pumpa Resenbauerovog UHPS sistema u minuti izbacuje 38 litara sredstva za gašenje pod pritiskom od 100 bara, posredstvom crijeva dužine 60 metara (na zahtjev kupca može biti i duže). UHPS sistem pokreće autonomni benzinski motor sa 16 KS. U sredini novog specijalnog vozila je rezervoar za 250 litara vode, a sa obje bočne strane prilazi se drugoj opremi za vatrogasne intervencije kao i zaštitnoj opremi za dvojicu vatrogasaca. Na krovu su vatrogasne ljestve koje su po dimenzijama prilagođene namjeni – početnom gašenju požara na skučenom prostoru.

Image and video hosting by TinyPic

Kompletna oprema ima masu koja se uklapa u korisnu nosivost stanardnog Portera van, a ona iznosi 600 do 800 kg. Piaggio Porter se, osim u van, proizvodi u verzijama kombi, pick-up i kiper. Pokreću ga četvorocilindrični benzinski motor od 1.269 cmł sa 65 KS ili dizel od 1.317 cmł sa 38 KS, s prosječnom potrošnjom 7 litara benzina na 100 km, odnosno 5,6 litara diesel.

Osim male potrošnje goriva i univerzalne primjene, cijelu obitelj Porter, kao i sva vozila iz ponude proizvođača Piaggio Professional, odlikuju i veoma mali troškovi jednostavnog održavanja. Eksluzivni uvoznik i distributer, beogardska kompanija Pontedera Motors, najavljuje da će uskoro kupcima u Srbiji ponuditi i druge specifične verzije sve traženijeg Portera.
autoblog

19.09.2010. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SRPSKI VATROGASCI NA SAMOM VRHU U EUROPI
[ # ]

BEOGRAD

Ministar unutarnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će do kraja godine u Sektoru za izvanredne situacije biti zaposleno 320 novih službenika, ali da je broj pripadnika te službe daleko ispod europskog prosjeka.

Image and video hosting by TinyPic

Dačić je poslije obilaska Spasilačke brigade Beograda rekao da bi u odnosu na broj stanovnika Srbije, Sektor za izvanredne situacije trebalo imati između 7.000 i 8.000 zaposlenih, a da je taj broj trenutno oko 3.000.

"Srbija je na dnu europske liste po broju zaposlenih u Sektoru za izvanredne situacije, ali je u vrhu po efikasnosti i obučenosti pripadnika te službe", rekao je Dačić i dodao da se nedostatak osoblja nadoknađuje požrtvovanjem i osposobljenošću zaposlenih.

Dačić je u dvorištu zgrade Spasilačke brigade Beograd otkrio spomenik vatrogascu, ocjenivši da je to mali znak zahvalnosti pripadnicima Vatrogasno-spasilačke jedinice i Sektora za izvanredne situacije koji su, kako je rekao, visoko obučeni i požrtvovani. Dodao je da je potrebno neophodno veće ulaganje u opremu i vozila, stara 20 godina, kao i da bi država i društvo trebalo više cjeniti zaposlene u vatrogasno-spasilačkoj službi.

Dačić je rekao da su zahvaljujući reagiranju pripadnika te službe izbjegnute mnoge katastrofe i spašeni brojni životi, i podsjetio da je u proteklim desetljećima život izgubilo 20 vatrogasaca, a godišnje bude ozljeđeno 15.

"Pripadnike vatrogasno-spasilačke jedinice mora krasiti hrabrost i samopožrtvovanost, sposobnost i obučenost za obavljanje tako teških poslova", rekao je Dačić.

Otkrivanju spomenika vatrogascu u Vatrogasno-spasilačkoj brigadi Beograd prisustvovala su i dvojica pripadnika ruskog Ministarstva za izvanredne situacije, članovi posade dvaju helikoptera koji su sudjelovali u nedavnoj zajedničkoj vježbi ruskih i srpskih spasilačkih jedinica.
glas javnosti

...07:25 [ Komentari (0) ] Isprintaj

MLADEN JURIN: VATROGASCI SU USPJEŠNI ALI JOŠ BEZ STATUSA I UGLEDA U DRUŠTVU
[ # ]

ZAGREB
Piše: Mile Franičević

Koliko god to nekima bilo teško shvatiti, vatrogasci trebaju utvrditi svoj položaj u društvu jer ovo kako je to sada uređeno, nije dobro, kaže glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske.Krajnje je vrijeme, smatra Jurin, da se novim zakonom sve nedoumice otklone iz hrvatskog vatrogasnog sustava.

Hrvatsko vatrogastvo godinama luta bez jasne pozicije, a razne interesne skupine iznutra blokiraju njegovo objedinjavanje pa i pravednije financiranje. Tvrdi to glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Mladen Jurin, najviše rangirani hrvatski vatrogasac i najžešći zagovornik donošenja novog zakona o vatrogastvu. U razgovoru za Vjesnik Jurin javno poziva sve aktere koji djeluju u sustavu zaštite od požara da po tko zna koji put sjednu za isti stol, ali da nakon bezbroj promašenih pokušaja, ovaj put ulože istinski napor i osmisle nužno potreban novi zakonski prijedlog.

Krajnje je vrijeme, smatra Jurin, da se novim zakonom sve nedoumice otklone iz hrvatskog vatrogasnog sustava. I to tako da ljudi koji u Hrvatskoj rade taj, jedan od najhumanijih poslova, konačno odahnu.
Bit će to, smatra prvi hrvatski vatrogasac, moguće samo ako oni koji godinama odrađuju uspješne protupožarne sezone konačno i na papiru, u zakonu dobiju uređen status pa i ugled u društvu.

Image and video hosting by TinyPic

• U čemu je problem s hrvatskim vatrogastvom, zašto tvrdite da ono godinama luta?
- Zato jer hrvatsko vatrogastvo već dugo nema jasnu poziciju. Godinama se gura drugdje, a stvar je zapravo vrlo jednostavna. Cijelo hrvatsko vatrogastvo treba biti na jednome mjestu!

• Što mislite, tko je kriv za ta lutanja?
- Otvoreno ću priznati. Veliki problem je u nama vatrogascima. U našem vatrogastvu postoji mnoštvo struja i interesnih skupina. Primjerice, imamo Udrugu profesionalnih vatrogasaca, pa onda je tu - za dobrovoljna vatrogasna društva - Hrvatska vatrogasna zajednica.Uz Sindikat, tu su i Državna uprava za zaštitu i spašavanje, pa Ministarstvo unutarnjih poslova, vatrogasci u industriji, agronomski vatrogasci...

• Zar nije svima njima u interesu da novim zakonom stvari urede do kraja?
- Naravno da jest, ali ne zaboravite da svaka od tih grupacija ima i svoje probleme. Dapače, svakoj se njen problem čini najvažniji i jedino bitan, a dok je tako, teško možemo tražiti kvalitetno, jedinstveno zakonsko rješenje. Zato i imamo situaciju da godinama svatko vuče na svoju stranu.No, moram posebno istaknuti da sve to u intervencijama na terenu uspijevamo amortizirati. Kvaliteta vatrogasnih intervencija nikad nije zbog toga došla u pitanje.

• Znači, na intervencijama sve štima, ali nakon njih, umjesto zadovoljstva, slušamo burne vatrogasne rasprave.
- Tako nekako. Razlog su zapravo »papirnati« problemi i ponavljam, hvala Bogu, oni se ne vide kada na terenu gasimo požar. Dapače, kad treba skočiti i pomoći, humanost je u prvom planu. Kad se spašavaju ljudski životi i imovina, vatrogasci zaboravljaju na sve drugo. Tada se ne razmišlja o nejasnom statusu. Ako treba, pomaže se bez ikakve naknade.Naši sadašnji pa ni budući pregovori ne odražavaju se na kvalitetu vatrogasnih intervencija. To je ono najvažnije što želim posebno istaknuti. Svjestan sam da to mnoge ljude zapravo zbunjuje. Vatrogasci ostvaruju odlične rezultate, a mi stalno iskazujemo neke nove probleme. Koliko god to nekima bilo teško shvatiti, vatrogasci trebaju utvrditi svoj položaj u društvu jer ovo kako je to sada uređeno, nije dobro. Ne bih čak pitanje linije zapovijedanja posebno isticao, ona funkcionira prilično dobro.

• To je lijepo, ali ova pat-pozicija ipak predugo traje.
- To je zato jer hrvatski vatrogasci nikako da se nađu na jednom mjestu, ali i na način da konačno postignemo konsenzus. Pa da onda i dođemo pred Vladu s jedinstvenim, kvalitetnim prijedlogom zakona o vatrogastvu. Ovih dana je ponovo pokrenuta inicijativa koja ide u tom pravcu. Moram reći da je to već ne znam koji put da se formira radna skupina. U nju su uključeni svi spomenuti segmenti. Neću reći da unaprijed sumnjam u pozitivan ishod, ali dosad je bilo desetak sličnih pokušaja. Zato i kažem, ne treba zbog toga kriviti nikoga, ni Vladu. Stvarno smo sami najodgovorniji zašto se sve ovo pretvorilo u trakavicu. Zapravo, držim da će netko doista morati, kako se ono kaže, lupiti šakom po stolu i presjeći gordijski čvor hrvatskog vatrogastva.

• Na koji način?
- Tako da napokon služba postane od državnog interesa. U nju se slijevaju znatna sredstva iz državnog proračuna i nitko od nas ne smije biti sujetan u smislu povrede svog radnog mjesta ili nekih vlastitih čvrstih stavova. Svi će akteri iz našeg vatrogastva morati u nekom segmentu i malo popustiti ako želimo konačno predložiti novi zakon i u njemu postaviti stvari na pravo mjesto.Najveći problem je nesrazmjer u financiranju profesionalizma i dobrovoljstva. Profesionalne vatrogasne postrojbe gotovo se u cijelosti financiraju iz državnog proračuna. S druge strane, dobrovoljnih vatrogasnih društava je više od 1800, a iz državnog proračuna ne dobiju ni jednu lipu.

• Vi zapravo zagovarate da država stane financijski i iza DVD-ova.
- Ne treba, naravno, država financirati sva dobrovoljna društva. Mi ih u operativi i ne trebamo svih 1800. Ovisno o pokrivenosti terena imamo stožerna društva koja su važnija od ostalih i samo treba razviti modele da bi i ona imala kvalitetne izvore financiranja. Ni ostala društva ne treba gasiti. I ostali DVD-ovi se imaju čime baviti. Dovoljno je i to što educiraju mlade te postaju vrijedan potencijalni izvor novih kadrova za hrvatsko vatrogastvo.Postoji mnogo razloga zašto je potrebno čvršće financiranje, a spomenut ću samo najvažnije. Neusporedivo je manji novac koji se troši na vatrogastvo u odnosu na vrijednost onoga što vatrogasci spašavaju. Uostalom, ako smo jednaki i zajedno na svakoj intervenciji, onda trebamo biti zajedno i prije i nakon nje.Vatrogasci zaslužuju status kakav imaju vojska i policija.

• U svijetu je vatrogasac jedno od najcjenjenijih zanimanja. Zašto u Hrvatskoj to još nije slučaj?
- Poznato je da su u SAD-u vatrogasci odavno među posebno cijenjenim zanimanjima. Slično je i u zemljama Europske unije. Nedavno je provedena anketa među građanima europskih država, a rezultati su pokazali da je to zanimanje u samom vrhu. U Hrvatskoj to nije slučaj. No, kod nas vatrogasci u manjim sredinama i selima uživaju priličan ugled. Do te mjere da bismo mogli reći da na selu sve što se događa počinje i završava u vatrogasnom domu. Volio bih da vatrogasac u Hrvatskoj ima jasno definiran status. Da njegov položaj bude poput onoga koji imaju vojnici i policajci. Svi oni brinu o sigurnosti ljudi i imovine, ali ipak nemaju isti status. Vojska uživa izniman ugled u društvu, a vatrogastvo još ne.Požar kod Splita veliki je test koji smo položili bez greške.

• Iako sezona još nije gotova, mogu li se već dati prve ocjene?
- Upravo sam održao sastanak s vatrogasnim zapovjednicima u priobalju i već sada mogu reći da su iza nas odlični rezultati. Iako je ove godine bilo više od 14.000 požara, 45 posto ih je manje nego lani. Izgorjela površina je 75 posto manja nego lani. To znači da hrvatski sustav vatrogastva funkcionira.

• Najveći požar je bio kod Splita.
- Bio je to najveći ovogodišnji ispit za hrvatske vatrogasce. Odradili su ga bez greške. Sve smo snage pokrenuli, zemaljske i zračne. Podigli smo cijeli vatrogasni bazen zemaljskih snaga koje nam stoje na raspolaganju u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Letjelo je i požar gasilo svih šest kanadera te četiri zračna traktora. Iako je to trajalo pet-šest sati, požar smo za otprilike sat i pol stavili pod nadzor, a posao nam je otežavao orkanski vjetar. Intervenirali smo u skladu s postupcima koje smo unaprijed propisali. Imamo svoje planove i propisane standardne postupke pa svaki zapovjednik zna na koji način se uzbunjuju i zračne i zemaljske snage. Sve smo rukovodili iz jednoga centra u Divuljama i požar zauzdali iako smo istodobno imali još 14 požara. Taj požar je pokazao da sustav funkcionira u praksi, ali to kroz novi zakon trebamo i potvrditi.
vjesnik

18.09.2010. ...15:43 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SAVA SE IZLILA IZ KORITA, PRIJETI NOVI VODENI VAL
[ # ]

ZAGREB

Na području Zagreba u posljednja 24 sata palo je 27 litara kiše po metru kvadratnom što je uzrokovalo porast vodostaja Save, priopćeno je iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Image and video hosting by TinyPic

U subotu oko 9 sati djelatnici Hidroelektre niskogradnje koji rade na sanaciji željezničkog mosta na Žitnjaku, zatražili su pomoć budući se uslijed visokog vodostaja i brze Save platforma s koje rade na mostu pomaknula za više od metar.

Vatrogasci, policija i djelatnici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama izašli su na teren. Budući da za učvršćivanje platforme sajlama nije bio dovoljan vatrogasni čamac za spašavanje na vodi, osigurana je pedesettonska dizalica s velikim kranom s kojom se platforma učvrstila za pilote kako bi bila stabilna.

Zbog visokog vodostaja Save na pojedinim mjestima je došlo do izlijevanje iz korita. Prvi vodeni val je prošao, a u večernjim satima se očekuje drugi vodeni val iz Slovenije. U 15 sati će se otvoriti oteretni kanal Sava-Odra, a PU zagrebačka će zatvoriti prelazne ceste kroz kanal. Kontrolu vodostaja vrši policija iz helikoptera.

U kamenolomu u ulici Sutinska vrela dogodio se odron zemlje u potok koji sad zatrpan prijeti izlijevanjem. Ekipa iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama je na terenu.
..... pročitaj više

...15:04 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VEČINA ZGRADA NESPREMNA ZA BORBU PROTIV POŽARA
[ # ]

OSIJEK

“Zgrade u Osijeku koje imaju ispravnu hidrantsku mrežu, protupožarne aparate na svakom katu, prohodne izlaze za slučaj nužde te čist pristup za vatrogasne kamione, mogu se nabrojiti na prste jedne ruke”, upozorava Boris Banjan, zapovjednik Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka.

S obzirom na to da se u Osijeku godišnje zabilježi između 80 i 120 požara u kućama i stanovima, neodgovornost vlasnika postaje ozbiljan problem, zbog kojeg su i intervencije vatrogasaca dodatno otežane. “Kada bi zgrade imale svu potrebnu opremu, građani bi mogli sami ili ugasiti, ili držati vatru pod kontrolom dok ne stignu vatrogasci. Time se može višestruko smanjiti materijalna šteta nastala u požaru, ali i zaštiti ljudske živote”, objašnjava Boris Banjan.

Predstavnik profesionalnih vatrogasaca sastao se s predstavnicima Udruženja stanara, gdje se razgovaralo o mogućnosti educiranja građana na tečajevima u gradskim četvrtima, a sve kako bi stanari bili spremni dođe li do požara. “Nije problem samo u nedostatku opreme nego i u načinu gospodarenja zgradom te internim pravilima među stanarima. Naime, nije rijetkost da dođe do požara zbog neispravne plinske boce koju netko u podrumu drži tko zna koliko godina. Također bilježimo slučajeve zaključanih požarnih stuba na kojima stanari drže bicikle ili stari namještaj.

Stoga će se propisi za zaštitu od požara pooštriti, ovlasti inspektora zaštite od požara povećavaju se, a bit će i češće kontrole sustava u zgradama”, najavljuje Banjan. Pojedini predstavnici stanara svjesni su važnosti protupožarne zaštite te nabavljaju protupožarne aparate, a situacija se posljednjih godina donekle popravila.Problematičnije su stare zgrade, a iako je u novogradnjama situacija nešto bolja, rijetke su zgrade koje zadovoljavaju baš sve propise.
vatrogasci osijek

...13:21 [ Komentari (0) ] Isprintaj

112 POSTAO JE BROJ RAZORA
[ # ]

ZAGREB / OSIJEK

Protiv preusmjeravanja broja na 112 pobunili se Vatrogasci i Hitna Pomoć


..... pročitaj više

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCIMA 75.000 KUNA ZA OPREMU
[ # ]

DUBROVNIK

Tri vatrogasna društva Županije primila su donaciju od 75 tisuća kuna iz donacijskog programa „Pur i hrvatski vatrogasci“ tvrtke Henkel Croatia. Već drugu godinu za redom tvrtka Henkel Croatija u suradnji sa hrvatskim vatrogascima organizira donacijski program kojim se prikuplja novac za kupnju neophodne opreme hrvatskim vatrogascima. Donacija je ovoga puta dodijeljena trima vatrogasnim društvima Dubrovačko - neretvanske županije DVD-u Janjina, DVD-u Slano te DVD-u Čilipi.

Image and video hosting by TinyPic

Donaciju u iznosu od 75 tisuća kuna pročelniku županijske vatrogasne zajednice Stijepu Bašici uručila je direktorica poslovnog sektora deterdženata u tvrtki Henkel Croatia Elisabeth Seewald koja je tom prigodom izrazila zadovoljstvo što su donaciju primili upravo vatrogasci sa područja najjužnije hrvatske županije.

- Sretni smo što danas možemo biti ovdje jer Henkel Kroacija drugu godine za redom u suradnji sa hrvatskim vatrogascima organizira akciju donacijskog karaktera „Pur i hrvatski vatrogasci“ kojim se prikuplja novac za kupnju opreme hrvatskim vatrogascima, herojima našeg svakodnevnog života koji spašavaju živote drugih ljudi. Ponosni smo što smo ovdje kako bismo uručili donaciju u iznosu od 75 tisuća kuna koja će se isplatiti dijelom u opremi, a dijelom u novcu i što smo je darovali upravo ljudima koji će iskoristiti u svrhu zaštite života i okoliša dubrovačkog i neretvanskog područja - istaknula je Elisabeth Seewald.

Donirana je oprema koja je nedostajala ovim vatrogasnim društvima poput zaštitnih odjela i opreme za incidente kod izljeva opasnih tvari, a nakon primopredaje donacije na kojoj se obratio i pročelnik županijske vatrogasne zajednice Stijepo Bašica, održana je prigodna demonstracija donirane opreme.
dubrovački list

17.09.2010. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASNO VOZILO ZA DVD KRAVARSKO
[ # ]

KRAVARSKO

Općina Kravarsko proslavila je svoj dan 14. rujna 2010. Posebno svečano bilo je za rukovodstvo i članove DVD-a Kravarsko. Naime, podpredsjednik Vlade RH i ministar financija g. Ivan Šuker, uručio je predsjedniku DVD-a ključeve nove vatrogasne autocisterne.Nabavku vozila značajno je pomogla Državna uprava za zaštitu i spašavanje te općina Kravarsko, dok se za popunjavanje potrebne opreme u financiranje uključila i Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije.

Image and video hosting by TinyPic

Na svečanoj primopredaji vozila, uz podpredsjednika Vlade RH i ministra financija g. Ivan Šuker, primopredaji su bili nazočni Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje g. Damir Trut, zamjenik župana Rudolf Vujević, županijski vatrogasni zapovjednik Josip Novosel, načelnici susjednih općina, članovi općinskog vijeća, članovi DVD-a kao i ostali uzvanici.Nadogradnju vozila na podvozju Mercedesa, izradila je firma ''Škrlec i sinovi'' iz Sv. Ivana Zeline.
..... pročitaj više

16.09.2010. ...14:08 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POKAZNA VJEŽBA VZO KLINČA SELA
[ # ]

KLINČA SELA

U sklopu manifestacije Kupinečki drmeš, 11. rujna 2010. svečano je obilježen dan Općine Klinča Sela.Vatrogasna zajednica općine Klinča Sela organizirala je pokaznu taktičku vježbu s pretpostavkom da je došlo do požara u okrugu industrijskog objekta visokog rizika.

Image and video hosting by TinyPic

Ovo je bio zamišljeni scenarij uz pomoć kojeg su DVD Klinča Sela i DVD Kupinec demonstrirali spremnost djelovanja u kritičnim situacijama. Objekt s velikim protupožarnim rizikom je Pilana, a cijela vježba uspješno je provedena pod budnim okom zapovjednika VZO Klinča Sela Vinka Pučara te njegovog zamjenika Stjepana Vrbanića.

Vježbu je promatralo pedesetak mještana Kupinca i ostali uzvanici proslave dana općine Klinča Sela. Također su mogli vidjeti djelovanje vatrogasaca koji su koristili izolacione aparate a vatrogasci su pokazali i kako se pretražuje ugroženi prostor, pronalaze unesrećeni te izvlače na sigurno.
..... pročitaj više

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PUNO POSLA ZA ZADARSKE VATROGASCE
[ # ]

ZADAR

Zadarski vatrogasci danas imaju pune ruke posla - čak sedam intervencija obavljeno je u proteklih 12 sati, a još uvijek gase osobni automobil na Viru

U posljednjih 12 sati vatrogasci su na području Zadarske županije intervenirali 7 puta, a jedna je intervencija u tijeku.U 9.45 h zaprimljena je dojava da gori u polju u Vilišnici . na teren su izašli djelatnici JVP Biograd ( 1 vozilo, 3 djelatnika). Izgorjelo je 100x10 m trave.

U 12.08 h zaprimljena je dojava da je osoba pala u stanu u ulici Ante Starčevića, te ozlijedila kuk. Na teren su izašli djelatnici JVP Zadar, provalili vrata i djelatnicima Hitne pomoći pomogli osobu iznijeti van.

U 12.14 zaprimljena je dojava da gori nisko raslinje u Karinu. Na teren su izašli djelatnici JVP benkovac ( 3 vozila, 9 djelatnika), te DVD Benkovac ( 1 vozilo, 3 gasitelja). Izgorjelo je 300 x 300 m smreka i trave.

U 12.55 h zaprimljena je dojava da gori nisko raslinje u Zemuniku. Na teren su izašli djelatnici JVP Zadar (5 vozila, 17 djelatnika). Požar je izbio u miniranom području , a izgorjelo je 150x100 m suhe trave i niskog raslinja.

U 16.50 h zaprimljena je dojava da gori u polju u Škabrnji. Na teren su izašli pripadnici DVD-a Škabrnja (1 vozilo, 3 gasitelja). Izgorjelo je 50x30 m trave i plotova.

U 15.07 h zaprimljena je dojava da gore plotovi u Suhovarama. Na teren su izašli djelatnici DVD-a Posedarje. Izgorjelo je 50x20 m plotova i trave.

U 18.20 h zaprimljena je dojava da se vidi dim u parku Vladimira Nazora. Na teren su izašli djelatnici JVP Zadar s jednim vozilo, te ugasili zapaljeno smeće i travu.

U tijeku je intervencija na Viru, gdje gori osobni automobil. Dojava je zaprimljena u 18.27 h, a na terenu je 6 djelatnika JVP Zadar.
e-zadar

15.09.2010. ...22:17 [ Komentari (0) ] Isprintaj

UKLONJEN BOLESNI BRIJEST
[ # ]

METKOVIĆ

Za razliku od ostalih stabala stogodišnji brijest u gradskom parku nije se oporavio nakon što su mu bile potkresane grane. Nakon godinu i pol stablo se osušilo pa su ga danas djelatnici JVP Metković ispilili uz pomoć velike građevinske dizalice. Na njegovu mjestu posadit će se novo stablo.

Ovo je već drugi brijest koji se nakon kresanja grana nije obnovio pa se najvjerojatnije radi o tome da su brijestovi već prije bili oboljeli od nizozemske bolesti brijestova koja se 1918. pojavila u Francuskoj, a slijedeće godine u Nizozemskoj po čemu je onda i dobila ime. Uzročnik bolesti je gljiva Ceratocystis ulmi koju prenose potkornjaci. Bolest je u Hrvatskoj zamijećena prije petnaestak godina i zasad je neizlječiva.
metković.hr

...21:13 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVD PROSINEC PROSLAVIO 30. GODINA RADA
[ # ]

PROSINEC

Proslava tri desetljeća rada DVD-a Prosinec započela je svečanim mimohodom kroz mjesto Prosinec. Vatrogasne zastave su se ponosno vijorile, mještani su razdragano mahali svečanom mimohodu. Prijavak načelniku općine Franji Štoosu podnio je zapovjednik DVD-a Prosinec Josip Stiperski.

Image and video hosting by TinyPic

Potom je načelnik predao predsjedniku vatrogasnog društva Prosinec Dragecu Prelecu ključeve od kupljenog vatrogasnog kombija. Naime, nešto je skupilo selo, nešto je imao DVD, pridodala je Vatrogasna zajednica općine Dubravica i Zagrebačke županije te naposljetku općina Dubravica i kupljen je vatrogasni kombi u odličnom stanju.

Drago Prelec je u svojstvu predsjednika društva predao ključeve kombija zapovjedniku Josipu Stiperskom koji je upalio na vozilu sirene, a potom je velečasni Stjepan Tenšak blagoslovio kupljeno vozilo.

Svečani program se potom nastavio u Vatrogasnom domu, gdje je program vodila Gordana Kuš. Ona je smireno vodila dogovoreni protokol. Nazočni su prvo pozdravili nazočne, predsjednika Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Stjepana Ptičeka, načelnika Franju Štoosa, predsjednika općinskog vijeća Drageca Horvata i ostale uzvanike. Mogli smo poslušati izvješće o radu u proteklih 10 godina.

Društvo je osnovano na inicijativu pokojne mještanke Mime Ivanuš, a osnivač je mještanin Franjo Neral. Pokojna Mima Ivanuš dala je inicijativu za osnivanje vatrogasnog društva u svom vinogradu u Sloveniji, gdje je većina mještana pomagala u pripremi sadnje cijepova vinove loze. Ideju je u djelo proveo Franjo Neral.

Prva konstituirajuća sjednica održana je 31. ožujka 1980. godine u prostorijama željezničke stanice Prosinec. Izabrano je i prvo vodstvo koje su činili: predsjednik Franjo Vugrinec, zapovjednik Antun Stiperski te tajnik Željko Međurečan kojega je ubrzo zamijenio Željko Belas.
prigorski kaj

...15:57 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PREDSJEDNIK I VATRENI DEČKI
[ # ]

UMAG

Čuo je da su vatrogasci na umaškom području jako dobro organizirani pa je odlučio i osobno se uvjeriti u to.

Image and video hosting by TinyPic

Predsjednik Republike Ivo Josipović posjetio je u nedjelju Umag, gdje se susreo s čelnicima tamošnje Javne vatrogasne postrojbe (JVP), a umaški su mu vatrogasci prikazali pokaznu vježbu gašenja požara na stambenoj zgradi i spašavanja ljudi iz goruće zgrade.

"Danas je nedjelja i danas se većina ljudi odmara, no ima i ljudi koji brinu o našoj sigurnosti. Puno sam čuo o uspješnosti ovog društva te sam smatrao primjereno da posjetim ovu javnu vatrogasnu postrojbu kako bih se osobno uvjerio je li lokalna zajednica zadovoljna", istaknuo je predsjednik Josipović.

Ocijenio je kako je očito preventivna djelatnost vatrogastva na ovom području dobro organizirana. Uostalom, dodao je, "na ovome se području bilježi veliki pad intervencija vatrogasaca, što je dokaz uspješnosti".

Predsjednika Josipovića dočekali su predsjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlevac, zapovjednik umaške Javne vatrogasne postrojbe Marino Alessio te umaški gradonačelnik Vili Bassanese.

Nakon posjeta vatrogasnoj postrojbi predsjednik Josipović družio se s građanima Umaga.
rtl


13.09.2010. ...14:41 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DVD MAČE PROSLAVILO 100 GODINA POSTOJANJA
[ # ]

MAČE

Stotu obljetnicu osnutka i djelovanja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Mače proslavilo je danas pod visokim pokroviteljskom Hrvatskog sabora. Program je započeo sviranjem budnice puhačkog orkestra mačanskog DVD-a od 9 sati; sat vremena kasnije domaćini je ispred obnovljenog Vatrogasnog doma dočekao goste, među kojima i potpredsjednika sabora Ivana Jarnjaka, potom se formirao svečani ešalon i u mimohodu stiglo do župne crkve u Maču gdje je s početkom u 10.45 služena sveta misa za sve preminule članove Društva.

Nakon mise upriličila se svečana primopredaja i blagoslov vatrogasnog vozila i opreme dobivene od pokrovitelja, a potom je slijedila svečana sjednica povodom 100. rođendana DVD-a. U sklopu proslave upriličene su i javne pokazne vatrogasne vježbe, a proslava se nastavila narodnim veseljem pod šatorom na pomoćnom nogometnom igralištu.

Već dugi niz godina odličnu međusobnu suradnju ostvaruju članovi DVD Mače i DVD Strmec iz VZG Sveta Nedelja. Tako je na proslavi sudjelovala i strmečka delegacija predvođena predsjednikom društva Dragom Francetićem.Na kraju spomenimo da je DVD Mače tijekom tih 100 godina svojim radom promovirao općinu Mače i uspješno izvršavao svoje dužnosti. Zbog toga je DVD-u Mače dodijeljeno javno priznanje Općine – plaketa općine kojusu dobili prilikom obilježavanja Dana općine 13. svibnja 2010. godine.

12.09.2010. ...18:24 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZAVRŠEN OVOGODIŠNJI 5.KUP HVZ-a
[ # ]

ĐAKOVO

Na igralištu Nogometnog kluba Croatije jučer je održan 8. kup Grada Đakova i 5. kup Hrvatske vatrogasne zajednice koji je okupio oko 700 vatrogasaca iz cijele Hrvatske. Svoju osposobljenost pokazalesu 62 vatrogasne ekipe, a službeno proglašenje rezultata i svečani mimohod, kojemu je bio nazočan i Ante Sanader, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice, zakazan je za 16 sati. <<< USKORO VIŠE<<<<

...07:41 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ĐURĐA I KRISTINA "DESNE RUKE " PAŠKIH VATROGASACA
[ # ]

PAG
Piše: Alenka Festini

Jako se radujemo svakom dolasku gospođe Kristine u Pag. Oprema koju nam ona donosi je neprocjenjivo vrijedna za naše društvo s obzirom da nam je svaka oprema dobrodošla. Ona nam donosi čizme, jakne, dišne aparate i slično. Sve što je nama jako potrebno, rekao je Vičević

Zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pag Šime Vičević uručio je zahvalnice Đurđi i Kristini Petrinec kao znak zahvalnosti zbog njihova višegodišnjeg pomaganja DVD-a Pag.Vičević nam je otkrio da je gospođa Đurđa na svoju inicijativu, a preko kćeri Kristine koja živi i radi u Njemačkoj, jako puno pomogla DVD-u Pag donoseći potrebnu opremu.

- Jako se radujemo svakom Kristininom dolasku u Pag. Oprema koju nam ona donosi je neprocjenjivo vrijedna za naše društvo s obzirom da nam je svaka oprema dobrodošla. Ona nam donosi čizme, jakne, dišne aparate i slično. Sve što je nama jako potrebno, rekao je Vičević zahvaljujući se dvjema gospođama koje se nesebično zalažu kako bi pomogle onima kojima je potrebno.

Gospođa Đurđa nam je ispričala kako je došla na ideju da pomaže baš vatrogascima.- U Njemačkoj se vatrogasci puno više cijene i zato moja kći Kristina rado pomaže upravo njima. Jednom su bili kod nas u Pagu njeni prijatelji iz Njemačke i željeli su vidjeti kako paški vatrogasci rade. Doveli smo ih ovdje i tako je sve počelo. Od tada Kristina svake godine skuplja kroz godinu opremu za njih i kada dođe na Pag doveze je sa sobom. Znam da i sada ima spremnih pet velikih kutija koje ubrzo stižu, rekla je gđa Đurđa.

Ova draga gospođa, koja već desetljećima ljetuje u Pagu, zahvalila je paškim vatrogascima na zahvalnicama te je istaknula da ona i kći Kristina pomažu iz srca.
zadarski list

...06:33 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ODRŽANO ŽUPANIJSKO NATJECANJE VATROGASNE DJECE
[ # ]

RAKOVEC
Piše: Damir Marenić

Danas se na školskom igralištu u Rakovcu održalo županijsko natjecanje vatrogasne djece (6 - 12 godina). U organizaciji Vatrogasne zajednice zagrebačke županije domačin je bio DVD Rakovec. Natjecanje koje je započelo u '8:30 okupljanjem učesnika , a nešto iza 9 sati po rasporedu započelo samo natjecanje, te zatvaranjem natjecanja iza 14 sati.

U kategoriji djeca M nastupile su 47 ekipe iz cijele županije. Najbolji su bili članovi DVD Deanovec sa 395.80 bodova, drugo mjesto pripalo je DVD-u Kurilovec sa 395,60 dok je treće plasirana ekipa DVD-a Buševec 384.60 bodova. U ovoj kategoriji VZG Sveta Nedelju predstavljali su dječaci DVD Kerestinec koji su osvojili 38.mjesto sa 339.10 bodova. REZULTATI

Image and video hosting by TinyPic

U kategoriji djeca Ž nastupilo je 29 ekipa. Prvakinje su članice DVD Lonjica sa 391.20 bodova, drugoplasirane su bile članice DVD Leprovica sa 389.90 bodova dok je treće mjesto pripalo ekipi DVD Koritna sa 389.80 bodova. Vzg Svetu nedelju predstavljala je ekipa DVD Sveta Nedelja kojoj je to bio prvi nastup na ovako velikom natjecanju i osvojile su izvrsno 17 mjesto sa rezultatom 372.50 bodova. REZULTATI

Na kraju natjecanja svakoj ekipi uručena jeučesnička diploma , za tri prvoplasirane ekipe u kategoriji pehari u trajno vlasništvo i svakom članu ekipe medalja natjecanja, svi natjecatelji dobili su prigodne badgeve.

11.09.2010. ...20:56 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DAN KOJI JE ŠOKIRAO SVIJET, DAN KADA JE ŽIVOTE IZGUBILO 343 VATROGASCA
[ # ]

NEW YORK

Kao i mnogo puta do sada, potpuna istina vjerojatno neće nikada biti otkrivena, no više od 3000 nevinih žrtava nepobitna je činjenica da se teror uistinu dogodio

Napadi 11. rujna 2001. godine bili su niz koordiniranih napada protiv Sjedinjenih Američkih Država koji su se dogodili u utorak, 11. rujna 2001. godine. Prema službenom izvještaju Komisije 911, 19 osoba u službi Al-Qaide, mreže militantnih islamističkih organizacija, otelo je četiri američka zrakoplova. Dva su udarila u Svjetski Trgovački Centar (WTC) na Manhattanu u New Yorku, po jedan u svaki neboder u 17 minuta razlike, ubrzo nakon čega su se oba nebodera srušila. Treći je zrakoplov udario u Pentagon, glavno sjedište Ministarstva odbrane SAD-a u općini Arlington, državi Virginiji. Četvrti se zrakoplov srušio u ruralnom dijelu općine Somerset u Pennsylvaniji 130 km istočno od Pittsburga nakon što su putnici pružili otpor otimačima.



Izvještaj Komisije 911 je pokazao da su napadači pretvorili otete zrakoplove u najveće samoubilačke bombe u povijesti te su izvršili najubitačnije napade ikad počinjene protiv Sjedinjenih Američkih Država. Napadi 11. rujna su relativno najznačajniji događaj koji se do sada dogodio u 21. stoljeću u smislu općih ekonomskih, socijalnih, kulturnih i vojnih posljedica koje su uslijedile u toj državi i mnogim drugim dijelovima svijeta.

Žrtve se broje u tisućama: 265 u četiri zrakoplova, 2,595 uključujući i 343 VATROGASCA , 23 njujorških policajaca i još 37 policajaca u WTC-u, i 125 civila i vojnog osoblja u Pentagonu. Ukupno je poginulo najmanje 2,985 osoba. Pored WTC nebodera, koji su brojali po 110 katova, te pet drugih zgrada, također su bile uništene ili teško oštećene i četiri postaje podzemne željeznice. Na Manhattanu je ukupno bilo oštećeno 25 zgrada. Komunikacijska oprema kao što su radio, televizijski i mobilni predajnici su bili neupotebljivi zbog toga što je telekomunikacijski toranj na vrhu bio odsječen od mreže. U Arlingtonu, dio Pentagona bio je teže oštećen udarcem zrakoplova te požarom, pa se jedan dio zgrade ubrzo urušio.

Devet godina nakon, javljaju se slučajevi umiranja vatrogasaca koji su više sati proveli u ruševinama ( tražeći preživjele, o čemu govori relativno igrani film sa Nicholasom Cageom u glavnoj ulozi ) i to od trovanja prašinom koja je nastala rušenjem tornjeva, za koju je Vlada, ne želeći dizati paniku, odgovorno tvrdila da je bezopasna iako je ona bila puna žive i azbesta.

Dva tjedna nakon terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar u New Yorku, Nultu točku posjetila je Aggie Kenny, po zanimanju sudski crtač. Tamo je tih tragičnih dana bila vrlo često - crtajući žene i muškarce koji su raščišćavali ruševine. Sada su njena umjetnička djela izložena u njujorškom Muzeju policije.Često bi svraćala u šator gdje su se za vrijeme ručka odmarali vatrogasci i drugi radnici na ruševinama. Šator su nazvali ‘Taj Mahal.’

"Šator me je podsjetio na katedralu. U njemu bi se okupilo na stotine ljudi, ali svi su bili vrlo tihi. Bilo je vrlo neobično vidjeti kako toliko ljudi iz različitih sredina i različitih profila rade zajedno u miru i slozi. Mjesto je odisalo atmosferom ljubavi."Na mnogim slikama, policajci, vatrogasci i radnici izgledaju fizički i emocionalno iscrpljeni. Na jednoj, vatrogasci čekaju nosila s leševima dvojice kolega. Kad se u svibnju završilo s raščišćavanjem, Aggie nije javno pokazivala svoje slike i crteže.

Kao i mnogo puta do sada, potpuna istina vjerojatno neće nikada biti otkrivena, no više od 3000 nevinih žrtava nepobitna je činjenica da se teror uistinu dogodio, zbog čega je 11. rujna proglašen Danom rodoljublja koji se svečano obilježava u New Yorku i Washingtonu, a diljem Sjedinjenih Država minutom šutnje u 8.46 sati odaje se počast stradalima.

Iz pepela i ruševina proizašli su mnogi nacionalni heroji - vatrogasci, policajci, bolničari i civili koji su riskirali svoje živote kako bi pomogli žrtvama. Konačna brojka stradalih u napadu na Blizance u stvarnosti još nije ispisana, jer mnogi spomenuti heroji dan danas umiru od posljedica trovanja sivom prašinom koja je nakon pada Blizanaca prekrila središte New Yorka. Čak je i specifičan kašalj oboljelih nazvan po WTC-u.

...07:12 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽAR U SAN FRANCISCU PROGUTAO NASELJE
[ # ]

SAN FRANCISCO

Veliki požar koji je buknuo u četvrtak navečer progutao je desetke kuća u San Brunu."Mislio sam da je Boeing 747 pao na nas. Vatrogasna stanica stresla se iz temelja", rekao je vatrogasni satnik



U razornoj eksploziji prirodnog plina i požaru koji su u četvrtak navečer zahvatili više od 50 kuća u predgrađu San Francisca poginulo je najmanje šest osoba a očekuje se da će taj broj rasti s pretraživanjem zgarišta, objavio je u petak zapovjednik vatrogasaca.

Vatrogasni satnik u pogođenoj četvrti San Bruno, Charlie Barringer, kazao je da je požar usmrtio osam osoba, uništio 53 kuće a još 120 oštetio, prenosi online dnevni list Los Angeles Times.-"Mislio sam da je Boeing 747 pao na nas. Vatrogasna postaja stresla se iz temelja", opisao je Barringer eksploziju plina u San Brunu, četvrti smještenoj uz aerodrom San Francisca.

San Francisco Chronicle izvještava da se nakon strahovite eksplozije plina koja je načinila krater, u zrak digao plameni gejzir koji je gutao kuću po kuću..Plameni jezici u tom rezidencijalnom dijelu San Francisca dosezali su visinu višu i od 20 metara metara, a više od 200 vatrogasaca na tlu nisu bili dovoljni za borbu protiv goleme vatre pa su u pomoć poslani zrakoplovi i helikopteri koji su požarište zalijevali vodom. Stotine osoba ostale su bez krova nad glavom. Prema posljednjim informacijama izgorjelo je više od 50 kuća i najmanje jedna osoba je pritom poginula, javljaju američki mediji. Prema prvim informacijama jedna je osoba poginula, no Sky news javlja o šest mrtvih i 39 ranjenih.

Image and video hosting by TinyPic

Mjesne bolnice izvijestile su u četvrtak navečer da je najmanje 28 osoba liječeno zbog ozljeda zadobivenih u požaru, neki s kritično opasnim opeklinama. Više od stotinu građana evakuirano je u skloništa.Vatrogasci su u petak rano ujutro, po lokalnom vremenu, uspjeli staviti pod nadzor požar koji je gorio 12 sati, izvijestila je lokalna TV KGO, prenosi Hina.

Glasnogovornik distributera plina, tvrtke Pacific Gas & Electric, izjavio je u petak da je požar izazvalo pucanje magistralnog plinovoda, čiji se uzroci istražuju.Građani San Bruna kazali su novinarima da se miris plina osjećao već tri tjedna, kažu kako se prije požara začula jaka detonacija što iz tvrtke Pacific Gas & Electric nisu htjeli komentirati.

"U ovom trenutku mi ne želimo špekulirati o takvim komentarima. Međutim, ako se utvrdi da je PG&E bio odgovoran, mi ćemo preuzeti odgovornost", rekao je glasnogovornik Jeff Smith.Vlasti okruga San Mateo zbog požara su proglasile izvanredno stanje, a u petak ujutro je oko 5.000 ljudi na pogođenom području bilo bez struje.

Inače, kako se San Bruno nalazi u blizini zračne luke, spekuliralo se informacijom kako je požar uzrokovao pad zrakoplova, no vlasti su izvjestile da nikakvih dojava o padu aviona nije bilo. Ipak, prva informacija je, uoči obljetnice napada na WTC, izazvala uznemirenost dijela javnosti.
dnevni avaz

10.09.2010. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SVEČANO OBILJEŽENA 85. OBLJETNICA DVD-a POZNANOVEC
[ # ]

POZNANOVEC
Piše: Željko Odak

U subotu 04. rujna 2010. godine održana je svečanost osamdeset pete obljetnice djelovanja i osnivanja DVD-a Poznanovec , a pod pokroviteljstvom Općine Bedekovčina. Na svečanoj sjednici nazočili su ugledni gosti predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice mr Ante Sanader, predsjednik VZKZŽ Ivica Glas, predsjednik VZO Bedekovčina Željko Odak i zapovjednik Janko Buzjak , predsjednik VZO Zlatara Vladimir Juriša , Sonja Borovčak dožupanica Krapinsko zagorske županije, Rajko Vidiček Načelnik općine Bedekovčina i predstavnici DVD-a Bedekovčina, Brestovec Orehovički, Orehovica,Kebel. Mače , Selnica, Zlatar Bistrica, Zabok , Zlatar , Sveti Ivan Žabno , gospodarstvenici , a uvod u skupštinu dala je Limena glazba DVD-a Mače. Riječi dobrodošlice je izrekao predsjednik DVD-a Poznanovec Franjo Habulin.

Image and video hosting by TinyPic

Zamjenik predsjednika Stjepan Hrvoj je izvijestio u povijesnom putu društva. Naveo je da je vatrogastvo u Poznanovcu započelo inicijativom Dragutina Kunića 30. kolovoza 1925. godine a da je osnovano po odobrenju seoskog poglavara Grada Zlatara 13. rujna 1925. godine , a za prvog predsjednika izabran je gosp. Nikola Ritter . Značajne godine koje je nužno naglasiti su 1926. kupovina vatrogasne štrcaljke, 1928. godina kada je Greta Ritter darovala društvu zemlju za izgradnju spremišta i kada započinje gradnja koja traje do 1929. godine. Nakon prve faze 1935. godine Ritteri daruju još zemlje na kojoj se dograđuje vatrogasni dom. Gospodin Rukljač 1936 godine daruje društvu motornu pumpu DKV.

Za vrijeme rata dom je zapaljen i propada, obnavlja se 1960 godine i izgrađuju društvene prostorije. Godine 1975 društvo dobiva kombi vozilo i vatrogasnu štrcaljku ziegler. Od 1980 do 1985 godine društvo obnavlja vatogasni dom. No reklo bi se da društvo vezano za nabavku opreme doživljava procvat nakon ustrojstva Općine Bedekovčina i Vatrogasne zajednice općine Bedekovčina, tako da se 2000. godine uređuje i asfaltira okoliš doma, a 2005. godine kreditnim sredstvima Vatrogasne zajednice općine Bedekovčina, namjenjenim za financiranje društva i mještana , koji su uvijek bili uz svoje vatrogasce, kupilo malo navalno vozilo s visokotlačnom pumpom i rezervoarom od 1000 l vode . Društvo je također opremljeno kompletnom osobnom zaštitnom opremom za vatrogasce.

Image and video hosting by TinyPic

I dan 04. rujan 2010. godine biti će zapisan velikim slovima u povijesti DVD-a Poznanovec . Predsjednik Franjo Habulin je od predsjednika vatrogasne zajednice općine Bedekovčina Željka Odaka, dobio ključeve novog vatrogasnog kombi vozila kupljenog na leasing iz sredstava za rad društva.Ovom prigodom Društvo je primilo čestitke i prigodne poklone od uzvanika uglednih gostiju na čelu s predsjednikom HVZ-a mr Antom Sanaderom, kao i prijateljskih DVD-a.

Za rad u vatrogastvu vatrogasnim odlikovanjima :srebrena plamenica su odlikovani : Branko Potočki i Stjepan Horvat
srebrnom medaljom je odlikovan : Veljko Hajduk, brončanom plamenicom su odlikovani:Josip Šantak, Alojz Šaronja , Nikola Šaronja, Željko Benčić,Ivica Bajza Meniga, brončanom medaljom su odlikovani: Branko Benčić,Stjepan Kralj, Ivan Kralj, Ivan Hrvoj i Davorin Rukljač.

Zvanja počasni vatrogasni časnik dobili su: Franjo Habulin, Darko Ban i Ivan Skozrit.Društvo je podijelilo i priznanje i zahvalnice zaslužnim i dugogodišnjim članovima kip sv. Florijana Antunu Kefi Novoselu , a statue plamenice Vilimu Habulin, Josipu Benčić, Franji Kralj Josipu Hrvoju i Stjepanu Lukić Habulin, kao i zahvalnice nazočnim prijateljskim društvima.Svečanost 85. obljetnice je nastavljena prigodnim druženjem do ranih jutarnjih sati.

09.09.2010. ...22:31 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POŽARI U COLORADU
[ # ]

BOULDER

Požari u američkoj državi Colorado i dalje bukte. Požar koji je izbio u ponedjeljak, proširo se na površinu od 3.500 hektara.Uprkos brzini širenja požara i njegovoj ogromnoj destruktivnoj snazi, niko nije ozljeđen, mada su neki stanovnici tog područja jedva uspjeli pobjeći.

Visoke temperature i jak vjetar olakšali su širenje požara u Coloradu. Sa vatrom se vatrogasci bore i sa zemlje i iz zraka.-„Sva raspoloživa sredstva koristimo kako bi spriječili daljnje širenje požara. Težište nam je da zaštitimo domove, muzeje i dio starog grada“, kaže Rick Brough, šerif države Colorado.

Procjenjuje se da je izgorelo tisuće hektara šuma, desetine kuća, a oko 3.000 ljudi moralo je napustiti svoje domove. Ugrožena je bila i vatrogasna postaja.-„Naše su procjene da je oko 3.000 ljudi sve izgubilo u požarima. Sretna okolnost je da nas prema procjeni hidrometeorologa očekuje manje vjetra, što će nam olakšati gašenje“, kaže Rick Brough.Uzrok požara i dalje se utvrđuje, ali je šerif Brough precizirao da nema dokaza da je podmetnut.
pročitaj više

08.09.2010. ...16:41 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PROSLAVLJENA 50.OBLJETNICA OSNIVANJA DVD TURKOVIĆI
[ # ]

TURKOVIĆI
Piše: Ana Magdić

U nedjelju 5. rujna održana je svečana proslava 50. obljetnice osnivanja DVD-a Turkovići. Nakon svečanog dočeka gostiju, održana je povorka do mjesnog križa u Turkovićima, gdje su članovi DVD-a položili vijence i zapalili svijeće.

Image and video hosting by TinyPic

Nakon polaganja vijenaca održana je sveta misa u prostorijama DVD-a, koju je predvodio ogulinski župnik Tomislav Rogić. Članovi DVD-a Turkovići, nakon svete mise, održali su pokaznu vježbu na mjesnom stadionu. U 19:00h održana je svečana sjednica, kojoj su prisustvovali kum zastave DVD-a Turkovići, gradonačelnik Nikola Magdić, karlovački župan Ivan Vučić, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Ogulina – Franjo Kolić, zapovjednik vatrogasne postrojbe Ogulin i dozapovjednik Vatrogasne zajednice Karlovačke županije – Marijan Kurelac, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice – Teodor Fricki te članovi vatrogasnih društava iz susjednih naselja i općina. Na početku sjednice nazočnima se obratio Josip Turković - predsjednik DVD-a Turkovići, a Marijan Turković, tajnik DVD-a, prezentirao je izvješće o radu društva. Povodom 50. obljetnice članovi DVD-a Turkovići izdali su prigodnu knjigu čiji je autor Darko Pribanić. Osnivači društva su: Ivan ( Miko ) Turković (plaketa, spomenica vatrogasni veteran) , Miko (Jure) Turković (plaketa, spomenica vatrogasni veteran, srebrna medalja), Petar (Mate) Turkovič, Josip (Franjo) Turković (plaketa, spomenica vatrogasni veteran) i Mijo (Miko) Turković (plaketa, spomenica vatrogasni veteran, zlatna medalja). Na sjednici su podijeljene plakete zaslužnim članovima DVD-a Turkovići.

Spomenicu vatrogasnog veterana dobili su: Josip (Vid) Turković i Ivan (Dragan) Gerovac.Plakete za zaslužne članove podijeljene su: Lovro (Josip) Turković, Marijan (Tomo) Turković, Marko (Franjo) Turković, Zlatko (Tomo) Turković, Miko (Josip) Turković, Nikola (Josip) Turković, Ivan (Anton) Turković, Francek (Mijo) Turković, Milan (Franjo) Turković, Marijan (Miko) Turković, Josip (Vid) Turković, Milan (Joso) Turković, Miko (Petar) Turković, Juraj (Jure) Turković, Marijan (Mijo) Turković, Mijo (Miko) Turković, Dražen (Ivica) Turković, Krunoslav (Ivica) Turković, Ivica (Nikola) Turković, Josip (Franjo) Turković, Ivan (Dragan) Turković, Anton (Jure) Turković, Miko (Josip) Turković i Miko (Danijel) Turković.

Image and video hosting by TinyPic

Plakete za dosadašnje predsjednike DVD-a dobili su: Marko (Josip) Turković, Nikola (Mijo) Turković, Mijo (Miko) Turković, Stanko (Franjo) Turković.Plakete za dosadašnje zapovjednike DVD-a podijeljene su: Vid(Mijo) Turković, Josip (Miko) Turković, Robert (Franjo) Turković i Josip (Anton) Turković.

Brončane medalje dobili su: Mario (Vladimir) Turković, Josip (Miko) Turković, Elizabeta (Ivan) Turković, Mario (Nikola) Turković , Dario (Nikola) Turković, Rober (Franjo) Turković, Mario (Lovro) Turković, Dubravko (Franjo) Turković, Josip (Miko) Turković, Nenad (Josip) Turković, Ivan (Miko) Turković, Davorin (Lovro) Turković, Nikola (Mijo) Turković, Krunoslav (Vid) Turković, Josip (Miko) Turković, Franjo (Miko) Turković, Mijo (Jure) Turković, Josip (Miko) Turković, Miko (Josip) Turković, Nikola (Josip) Turković, Milan (Franjo) Turković, Milan (Josip) Turković, Ivica (Josip) Turković, Juraj (Jure) Turković, Marijan (Mijo) Turković, Miko (Petar) Turković, Biserka (Josip) Turković, Vlasta (Milan) Turković, Dražen (Ivica) Turković, Krunoslav (Ivica) Turković, Josip (Franjo) Turković, Nikola (Josip) Turković, Anton (Miko) Turković i Marica (Ivan) Turković.

Srebrne medalje dodijeljene su: Miko (Josip) Turković, Mijo (Miko) Turković, Marko (Josip) Turković, Vid (Mijo) Turković, Ivan (Anton) Turković, Đurđa (Miko) Turković i Josip (Vid) Turković.Brončanu vatrogasnu plamenicu dobili su: Josip (Anton) Turković, Marijan (Miko) Turković, Stanko (Franjo) Turković, Marijan (Tomo) Turković, Darko (Miko) Turković, Josip (Ivan) Turković i Marijan (Franjo) Turković.

Nakon podijeljenih plaketa svim zaslužnim članovima DVD-a podijeljenu su plakete Upravnom odboru, gostima, sponzorima i ostalim dobrovoljnim društvima iz okolnih naselja.
ogulin-info

07.09.2010. ...15:40 [ Komentari (0) ] Isprintaj

POČELA ŠKOLSKA GODINA NA UČILIŠTU VATROGASTVA I ZAŠTITE I SPAŠAVANJA
[ # ]

ZAGREB

U ovoj školskoj godini, od prijavljenih 176 zainteresiranih kandidata, nakon provedbe predviđenog preliminarnog postupka, za vatrogasca je upisano 47, a za vatrogasnog tehničara 55 polaznika.

Image and video hosting by TinyPic

U ponedjeljak, 6. rujna s početkom u 9:00 sati, u Učilištu vatrogastva i zaštite i spašavanja - Vatrogasnoj školi svečano je započela nastava za polaznike programa prekvalifikacija za zanimanja vatrogasac i vatrogasni tehničar. Nakon uvodne riječi ravnatelja Učiliša vatrogastva i zašite i spašavanja Branka Smrekara i načelnika Vatrogasne škole Stjepana Purgara, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut iskazao je dobrodošlicu polaznicima i zaželio im uspješnu školsku godinu.

U ovoj školskoj godini, od prijavljenih 176 zainteresiranih kandidata, nakon provedbe predviđenog preliminarnog postupka, za vatrogasca je upisano 47, a za vatrogasnog tehničara 55 polaznika. Zanimljiv je podatak da će ove školske godine programe prekvalifikacija polaziti i 5 žena, što je najviše u povijesti škole.
pročitaj više

06.09.2010. ...15:36 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZATVOREN 15.PO REDU KAMP VATROGASNE MLADEŽI
[ # ]

FAŽANA

Danas je u Fažani svečano zatvoren 15. po redu Kamp vatrogasne mladeži. Na svečanosti su prisustvovali predstavnici vatrogasnih zajednica županija, zapovjednici smjena ovogodišnjeg Kampa te prdstavnici lokalne vlasti i organizacija.Ovogodišnji Kamp odvijao se u 11. smjena tijekom kojeg je u Kampu boravilo 1395 sudionika što je za oko 15 % manje nego prošle godine.



Bez obzira na manji broj sudionika, ovogodišnji Kamp polučio je mnoge vrijedne razultate što je svakako obveza za još bolju i kvalitetniju organizaciju slijedećih godina.Na svečanosti je bilo govora o protekloj sezoni a na samom kraju podijeljene su zahvalnice svim zaslužnim za provedbu 15. Kampa a posebno zapovjednicima smjena.Tijekom svečanosti u kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su pripadnici Puhačkog orkestra VZG Jastrebarsko te Plesna skupina Društvo naša djeca iz Fažane.
hvz

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

2.MOKRI KUP DVD-a OKEŠINEC
[ # ]

OKEŠINEC

U subotu 04.rujna 2010.godine pod pokroviteljstvom Općine Križ i VZO Križ na poligonu DVD-a Okešinec održan je drugi MokrI kup DVD-a Okešinec. Na natjecanju j nastupilo 25 ekipa u 6 kategorija .

Image and video hosting by TinyPic

U kategoriji Djeca (M) nastupilo je devet ekipa a pobjedila je ekipa DVD Obedišće, u kategoriji Djeca (Ž) nastupile dvije ekipe a pobjednice su članice DVD-a Stružec . Kod žena (B) pobjednice su DVD Mala Hrastilnica, kod žena (A) pobjedile su članice DVD-a Donja Šušnjara, muški (B) DVD Johovec te muški (A) DVD Johovec.

U seniorskim kategorijama izvodile su se dvije vježbe na motornim pumpama sa ciljem što bržeg rušenja meta.Organizator je pripremio stazu sa tri motorne pumpe ali sa mogučnošću ako netko želi nastupiti sa svojim strojem . Samo natjecanje je bilo ujedno i provjera ispravnosti motornih pumpi te znanje i umijeće strojara.Ovo natjecanje zanimljivog karaktera privuklo je mnogo posjetitelja sa strane koji su ujedno mogli razgledati opremu i strojeve te upoznati sa sa njihovom primjenom.

Image and video hosting by TinyPic

Nakon službenog dijela natjecanja izvodio se Superkup, u kojem su se ekipe okušale u natjecanju sa brentačama. Najspretniji i najbolji su bili članovi DVD-a Novoselec. Nakon natjecanja slijedilo je proglašenje i druženje ekipa do ranih jutarnjih sati.

REZULTATI :

DJECA (M)
01.DVD-a OBEDIŠĆE
02. DVD DONJA JELENSKA
03. DVD BUNJAN;
04. DVD DEANOVEC;
05.DVD POTOK
06. DVD KRIŽIC
07. DVD STRUŽEC
08. DVD OKEŠINEC
09. DVD NOVOSELEC

DJECA (Ž)
01.DVD STRUŽEC
02.DVD OKEŠINEC.

ŽENE B:
01.DVD MALA HRASTILNICA

ŽENE A:
01. DVD DONJA ŠUŠNJARA
02.DVD VELIKA HRASTILNICA

MUŠKI B :
01. DVD JOHOVEC;
02. DVD MALA HRASTILNICA
03. DVD OBEDIŠĆE
04. DVD KRIŽIC

MUŠKI A :
01. DVD JOHOVEC
02. DVD NOVOSELEC
03. DVD DONJI PRNJAROVEC
04. DVD OBEDIŠĆE
05. DVD STARO ŠTEFANJE
06. DVD KLOŠTAR IVANIĆ
07. DVD MALA HRASTILNICA

05.09.2010. ...21:39 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ZA 80 GODIŠNJICU DOBILI NOVO VOZILO
[ # ]

GALGOVO

Dobrovoljno vatrogasno društvo Galgovo utemeljeno je 1930. godine, što znači da ove godine slavi 80. godina postojanja i rada. Stoga je 4. rujna na igralištu iza vatrogasnog doma u Galgovu održana i velika proslava, na kojoj su položeni vijenci na spomenik poginulim braniteljima te održan i defile zastava i vozila po mjestu.Osim prigodnih riječi, gradonačelnik Beljak DVD-u Galgovo uručio je i ključeve novog vatrogasnog vozila, a dodijeljene su i nagrade zaslužnim članovima.

Image and video hosting by TinyPic

Dobrovoljno vatrogasno društvo Galgovo utemeljeno je 1930. godine, što znači da ove godine slavi 80. godina postojanja i rada. Stoga je 4. rujna na igralištu iza vatrogasnog doma u Galgovu održana i velika proslava, na kojoj su položeni vijenci na spomenik poginulim braniteljima te održan i defile zastava i vozila po mjestu.

Na početku svečanosti sve nazočne pozdravio je predsjednik DVD-a Galgovo Vjekoslav Garašić, a među okupljenima bili su gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak (ujedno pokrovitelj manifestacije), predsjednik Gradskog vijeća Željko Žarko, pročelnik za gospodarstvo i financije Željko Radovanić, potpredsjednik Vijeća Vinko Jaklenec, gradska vijećnica Marica Jelenić, te vijećnici Zlatko Korenčić, Boris Makarun i Stjepan Kozlina. Također, nazočni su bili i zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Josip Novosel, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Samobora Jurica Domin, zapovjednik i tajnik zajednice Vladimir Domin i Boris Bogolin, kao i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Samobora Mladen Žitković. Pozdravi su upućeni i počasnom tajniku VZGS-a Alojzu Vrbančiću, predsjedniku MO Galgovo Dragutinu Garašiću, predsjedniku NK Galgovo Damiru Rudaru te župniku Josipu Karasu. Predsjednik DVD-a Galgovo pozdrave je uputio i prijateljima iz vatrogasnih društava koji su došli na obljetnicu, a bila su to društva iz Golog Vrha, Gornjeg Desinca, Maksimira, Barilovića, Klokočevca, Cerja, Stupnika, Vrbovca Samoborskog, Ruda, Drežnika, Molvica, Svete Nedelje, Samoborskog Otoka, Petkovog Brega, Pavučnjaka, Klinča Sela, Kerestinca, Velikog Lipovca, Bregane, Horvata, Gornje Vasi te DVD-a Okić - Beter i DVD-a Samobor.

Image and video hosting by TinyPic

Potom je o povijesti društva govorio tajnik DVD-a Galgovo Zdravko Držanić, koji je rekao da je za sve što se napravilo tijekom godina trebalo puno rada i odricanja. Podsjetio je da je DVD Galgovo osnovano 1930. pod imenom DVD Sveti Martin, po imenu okićke župe kojoj pripadaju, ali 1953. društvo mijenja ime u DVD Galgovo. Prva ručna vatrogasna štrcaljka nabavljena je vlastitim sredstvima 1934. godine (i sada se još čuva u društvu), a nakon Drugog svjetskog rata kupljena je i prva motorna štrcaljka te se nakon toga bilježe stalna nastojanja da se nabavi nova oprema i vozila. Značajan događaj bio je 1984. godine - podizanje novog vatrogasnog doma na temeljima starog. Članovi društva sudjeluju u brojnim vježbama, borave i u Dalmaciji na gašenju požara, a veliku pozornost posvećuju i školovanju kadrova. Tajnik društva istaknuo je i da je član DVD-a Galgovo Dražen Čižmar poginuo u Domovinskom ratu.

Budući da je 2007. godine navalno vozilo marke TAM rashodovano, bilo je potrebno kupiti novo, što je i učinjeno ove godine. Stoga je tijekom svečanosti ključeve novog navalnog vozila marke Iveco društvu predao samoborski gradonačelnik Krešo Beljak, a vozilo je posvetio župnik Josip Karas. Gradonačelnik Krešo Beljak u svom govoru pozdravio je sve domaćine i uzvanike. Na početku je istaknuo da kada bi sve jedinice lokalne samouprave radile kao sadašnja i prethodne samoborske uprave onda ne bi bilo ni krize u državi.

- Hvala našim poduzetnicima, hvala našim radnim ljudima što Samobor nije u krizi i što sam u mogućnosti predati ovo već treće vatrogasno vozilo ove godine, a u pripremi je i četvrto. Zbilja moram još jednom zahvaliti svima koji pridonose punjenju gradskog proračuna kako bi Grad mogao pomagati stožerna vatrogasna društva u svim našim mjestima. S ovog mjesta pozivam sve državne dužnosnike da dođu u Samobor i uče kako se pobjeđuju kriza i recesija. Čestitam rođendan DVD-u Galgovo i želim vam u osobno ime i u ime gradske uprave još puno ovakvih obljetnica, ali i što manje posla s novim vatrogasnim vozilom – poručio je gradonačelnik Beljak.

Pozdrave su okupljenima uputili i predsjednik Gradskog vijeća Željko Žarko te gradska vijećnica Marica Jelenić. Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Samobora Jurica Domin istaknuo je da se dobar rad društva pokazuje i kroz mali broj požara, čemu su doprinijeli rad, vježbe i školovanje kadrova, dodajući da su Galgovčani kao stožerno društvo osposobljeniji od ostalih pa se stoga Vatrogasna zajednica uvijek može osloniti na njih. Rekao je i da je novo vozilo koštalo 850.000 kuna, od čega je Grad Samobor osigurao 750.000, a Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije 100.000 kuna. Čestitke slavljenicima uputio je i zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Josip Novosel, koji je iskazao zadovoljstvo što samoborski čelnici imaju veliko razumijevanje za potrebe vatrogasaca i daju im punu podršku.

Na kraju svečanosti Novosel je u ime Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije predao priznanje - Povelju s likom bana Josipa Jelačića DVD-u Galgovo za poseban doprinos razvoju vatrogastva, a potom i priznanje u ime Hrvatske vatrogasne zajednice. Svečanost je nastavljena podjelom priznanja, diploma, spomenica i medalja istaknutim pojedincima i dugogodišnjim članovima DVD-a Galgovo. glasnik ssn

...20:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

NA 5.KUPU DVD STRMEC NAJZASTUPLJENIJI SVETONEDELJŠĆANI
[ # ]

STRMEC
Piše: Damir Marenić

20 ekipa u 5 kategorija obilježilo je ovogodišnji 5.Kup DVD Strmec koji se održao 04.rujna sa početkom u 14 sati ispred vatrogasnog doma u Strmcu. Uz kategoriju muška i ženska djeca nastupilo se u seniorskim kategorijama muški i žene „ A“ te muški „B“.
Pierce CAFS.

Image and video hosting by TinyPic

Nakon uvodnog postrojavanja ekipa dopredsjednik društva Ivica Petravić podnio prijavak gradonačelniku Svete Nedelja g. Dragi Prahinu koji je poželio dobrodošlicu svim natjecateljima i gostima te zaželio dobre vježbe, uspješne rezultate te ugodan boravak u mjestu Strmec. Uz gradonačelnika Prahina na Kupu su nazočili predsjednik VZG Sveta Nedelja Damir Marenić i zapovjednik VZG-a Nevenko Čižmešija .

Nešto iza 14 sati na poligone su izašle ekipe najmlađih koje su pokazale zavidnu vještinu u izvođenju vježebe. U kategoriji djeca (Ž) prvo mjesto osvojile su djevojčice iz Svete Nedelja kojima je ovo bio prvi izlazak na natjecateljsku scenu. One su odradile vježbu za 13:40 sekundi i pokazale da njihove voditeljice Tina i Vedrana dobro rade sa njima. U kategoriji djeca (M) prvo mjesto pripalo je ekipi DVD Bobovica sa rezultatom 12:10. Također svoj prvi izlazak imali su i dječaci DVD Sveta Nedelja i ostvarili šesto mjesto.

U kategoriji žene (A) nastupile su dvije ekipe a pobjedile su članice DVD Odranski Obrež ispred svetonedeljšćanki. U kategoriji muški (A) prvo mjesto pripalo je ekipi DVD Bijela Gorica sa rezultatom 33.90 sekundi. Ovdje spomenimo i nastup ekipe Voditelja vatrogasne mladeži VZG Sveta Nedjelja koji su nakon samo tri vježbe a neki su po prvi puta vježbali neke uloge ostvarili vrijeme od 68 sekundi. Napomenimo da je ekipu sačinjavalo pet djevojaka i četiri muškarca.

Image and video hosting by TinyPic

U kategoriji muški (B) nastupile su dvije ekipe a pobjedili su svetonedeljšćani ispred kerestinčana. Moramo napomenuti da je na ovom natjecanju DVD Sveta Nedelja nastupila sa pet ekipa u svim kategorijama a da je iz VZG Sveta Nedelja na natjecanju sudjelovalo 100 članova vatrogasnih društava. Nakon službenog dijela natjecanja druženje se nastavilo u društvenom domu Strmec gdje je sve nazoćne zabavljao mladi bend „Pandora“.

REZULTATI

DJECA (Ž)
01. DVD SVETA NEDELJA 13:40
02. DVD BOBOVICA 15:00

DJECA (M)
01. DVD BOBOVICA 12:10
02. DVD RUDE 12:50
03. DVD KERESTINEC 12:60
04. DVD RAKIJE 13:30
05. DVD MOLVICE 16:40
06. DVD SVETA NEDELJA 17:20

ŽENE (A)
01. DVD ODRANSKI OBREŽ 52.60
02. DVD SVETA NEDELJA 87:00

MUŠKI (A)
01. DVD BIJELA GORICA 33:90
02. DVD OTOK SAMOBORSKI I 35:00
03. DVD BREGANA 35:20
04. DVD TRSTENIK 40:00
05. DVD OTOK SAMOBORSKI II 45:40
06. DVD KLOKOČEVAC 48:60
07. DVD RAKITJE 51:60
08. VVM VZG SVETA NEDELJA 61:00
09. DVD SVETA NEDELJA 64:40

MUŠKI (B)
01. DVD SVETA NEDELJA
02. DVD KERESTINEC


...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PILOTI NA PRVOJ LINIJI BORBE S POŽARIMA
[ # ]

ZEMUNIK / DIVULJE

Njihov radni dan počinje u cik zore, a završava sa zalaskom sunca. Na dojavu o požaru sjedaju u svoje letjelice i kreću se iz zraka vodenim bombama obračunavati s vatrenim stihijama duž cijelog priobalja, od Istre do Prevlake, no i jedni i drugi reći će kako su njihovi poslovi sasvim različiti.

Image and video hosting by TinyPic

I dok se "obični smrtnici" boje i visine i vatre, piloti kanadera i helikoptera raspoređeni u Protupožarnim namjenski organiziranim snagama sa sjedištem u Zemuniku i Divuljama, hrabro se i s lakoćom tijekom sezone požara gotovo svakodnevno nose s tim. Njihov radni dan počinje u cik zore, a završava sa zalaskom sunca. Na dojavu o požaru sjedaju u svoje letjelice i kreću se iz zraka vodenim bombama obračunavati s vatrenim stihijama duž cijelog priobalja, od Istre do Prevlake, no i jedni i drugi reći će kako su njihovi poslovi sasvim različiti.

- Avion je avion! Ima dva krila, hidraulične komande, mlazne motore i rezervoare za vodu. Helikopter visi na onoj jednoj opruzi i na sajli nosi "krušku" s vodom. Nikada se ne bih mijenjao s pilotima helikoptera - priča o svom pozivu pilot kanadera, bojnik Davor Turković, inače zapovjednik NOSK-1 (Namjenski organizirana skupina zrakoplova). Sličnog su mišljenja i ostali piloti koji lete na šest Canadaira i šest Air-tractora koliko ih broji zračna baza Zemunik.

- Ovo je posao koji moraš voljeti kako bi ga mogao raditi. Ja sam najprije počeo studirati građevinarstvo, a onda sam vidio natječaj za vojnu akademiju i sebe u toj priči. Diplomirao sam 2007. godine i potom radio kao nastavnik letenja na pilatusima, a od prošle sam godine pilot na kanaderu - ponosno priča 40-godišnji bojnik Tomica Mikec dodajući kako je gašenje požara konkretan posao s vidljivim rezultatima. S njim se slaže i pilot air-tractora Mario Jurčić (31). Kaže kako je letenje izazov, a u ovim letjelicama pogotovo s obzirom na to da je svaka intervencija priča za sebe.

Svaki požar novi je izazov
- Svaki izlazak na intervenciju je različit kako zbog vremenskih uvjeta, a tako i zbog terena, veličine požara i slično. Ali to ima svoju posebnu draž - kaže Jurčić dodajući kako je u zraku iznad požarišta najbitnija međusobna komunikacija kako s ostalim pilotima, a tako i s zapovjedništvom, vatrogascima na tlu i slično. O tim tehničkim pitanjima jednako razmišljaju i piloti helikoptera iz sastava Eskadrile transportnih helikoptera u Divuljama koja nosi naziv "tovari", a koji su za vrijeme PP sezone u sastavu PP NOS OS RH.

- Tovari smo jer teglimo, radimo, vučemo - s osmjehom dobacuju bojnik Tomislav Pušnik i satnik Dalibor Ivelja, zapovjednik NOSK-2 i njegov zamjenik s kojima smo razgovarali neposredno nakon leta. Iako je u kabini helikoptera temperatura dosezala gotovo 40 stupnjeva Celzijevih, osmjeh s njihovih lica nije silazio. Kažu, nisu se umorili i spremni su se suočiti s bilo kojim zadatkom.

- Kad voliš posao koji radiš onda ti ništa nije teško - kaže Ivelja, Trogiranin koji je još kao dječarac znao da će jednog dana sjesti za upravljač helikoptera. U Divuljama radi još od 2003. godine, a trenutačno je, reći će njegov zapovjednik Pušnik, jedan od najstručnijih i najiskusnijih pilota u eskadrili. Iako mu je zapovjednik, Pušnik koji je u Divulje iz Zemunika došao prošle godine, njegov je učenik kada je riječ o letenju. No, skromni Ivelja dodaje kako je tu samo riječ o iskustvu. A on je svoje, ponosno ističe, kao prva generacija pilota na helikopterima stekao učeći od najboljih. Jednako kao i zadarski kolege, zaljubljeni su u svoje zračne ljubimce, i ne bi se mijenjali. Dijele mišljenje kako u helikopteru, za razliku od kanadera, imaju osjećaj slobode i kontrole.

- Brzine kojima letimo su takve da možemo razgledati okoliš, uživati u ljepotama našeg krajolika, a isto tako i sletjeti po potrebi bilo gdje što kanaderi ne mogu. Oni s piste polijeću i na pistu slijeću, a brzina je takva da im se let svodi na prijevoz od jedne do druge točke - kaže Pušnik. Da je to tako njegov kolega Ivelja potkrjepljuje pričom kada su gasili požar podno Dinare, kod Radmanovih mlinica. Kako bi spriječili širenje požara u kanjon i to u suton, uvlačili su se doslovno u mrak, a vidljivost im je otežavao i gusti dim. To kanaderi nikada ne bi mogli izvesti, ističu piloti helikoptera ponosni na svoju eskadrilu u kojoj im je, kažu, čast raditi jer se njeguje kolegijalan odnos, dobro raspoloženje, ali se radi i na očuvanju tradicije i nekih vrijednosti.

Image and video hosting by TinyPic

Timski rad temelj uspjeha
No, ekipni rad moto je i zemuničkih pilota kojima dodatni izazov i adrenalin podiže upravo brzina. Naime, prilikom gašenja požara od tla ih zapravo dijeli tek sekunda i pol pa tu nema mjesta pogrešci. No, svi su oni prošli teške i mukotrpne obuke, ovisno o letjelici za koju se obučavaju. I dok je pilotima kanadera i air-tractora osnovna zadaća gašenje pa im je sezona oskudna požarima zapravo izgubljena, oni na transportnim helikopterima nemaju predaha ni za kišnih dana. Njihova je misija daleko šira, a s godinama rada, i piloti i tehničari, koji zajedno s njima kreću na letove, nagledali su se svega, od unesrećenih, izgubljenih u planinama i provalijama, do toga da su čak jednoj rodilji s Visa bili babice.

I to je jedan od razloga zašto se ne bi mijenjao s njima, ističe Turković pod čijim su zapovjedništvom svi piloti PP zrakoplova na zemuničkom aerodromu te svi oni koji će to postati po okončanju nastave. Naime, da bi netko mogao postati kopilot u kanaderu, mora imati najmanje 80 sati leta, a od toga 30 sati mora provesti iznad požarišta u gašenju vatre. Za kapetana je potrebno 107 sata leta, od čega 70 sati svega 20 metara nad vatrom. Turković ističe kako se u obuku koja se priznaje ne računaju požari koji su zahvatili površinu manju od 25 metara četvornih nego mora biti riječ o ozbiljnoj situaciji. Stoga se najviše pilota iškolovalo u požarnim sezonama 2007. i 2008. godine kada je gorjelo na sve strane duž obale, a veliki dio potrebnih sati piloti su tih godina prikupili upravo na zadarskom području.
pročitaj više

...06:01 [ Komentari (0) ] Isprintaj

RUSKI VATROGASCI NA OPORAVAK U CRNU GORU
[ # ]

PODGORICA

Dvadeset pripadnika ruskog Ministarstva za civilnu odbranu i izvanredne situacije koji su gasili velike požare u srpnju ove godine doći će na oporavak u Crnu Goru, priopćeno je danas iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova.

Ruski ambasador u Podgorici Jakov Gerasimov je danas, na sastanku sa ministrom vanjskih poslova Crne Gore Milanom Roćenom, prenio zahvalnost ruske vlade zbog takvog gesta Podgorice.

Ministar Roćen i ambasador Gerasimov izrazili su, također, zadovoljstvo intenzitetom suradnje i razvojem prijateljskih odnosa dvije zemlje. Posebno je bilo riječi o unapređenju ekonomske suradnje.

Izraženo je očekivanje da će se u neposrednom periodu zaokružiti aktivnosti na primjeni Sporazuma o reguliranju obaveza bivšeg SSSR-a po obračunima vezanim za robni promet između bivšeg SSSR-a i bivše SFRJ.

03.09.2010. ...22:35 [ Komentari (0) ] Isprintaj

VATROGASCI JURILI NA INTERVENCIJU I UPALI U JAMU
[ # ]

ZADAR

Trojica vatrogasaca DVD-a Privlaka koji su vatrogasnim vozilom upali u tri metra duboku u jamu jureći na intervenciju u Sabunike gdje je oko 15 sati izbio požar, hospitalizirani su na kirurgiji zadarske Opće bolnice. Tamo su prevezeni kolima hitne pomoći, a prema prvim informacijama, u nesreći su lakše su ozlijeđeni.

Do pada vatrogasaca u jamu je navodno došlo jer je vlasnik zemljišta kojim su prolazili, htijući iskopati crnu jamu ili gusternu što mu je inspekcija zabranila, rupu kasnije sakrio pokrivši je željeznom mrežom i daskama, te na koncu zemljom.
slobodna dalmacija

02.09.2010. ...17:35 [ Komentari (0) ] Isprintaj

ŠEF SAM SVIM VATROGASCIMA, A MOČNIJI SU ŽUPANI
[ # ]

ZAGREB
Piše:Marina Jurković

Nemam apsolutno nikakvih ovlasti kada je u pitanju imenovanje ili razrješenje županijskih vatrogasnih zapovjednika. Njih potvrđuje župan. U takvom sustavu teško je uopće postaviti pitanje odgovornosti.

Zbog brojnih zakonskih praznina i rješenja neprovedivih u praksi, jedan od najglasnijih zagovornika donošenja novog Zakona o vatrogastvu je Mladen Jurin, glavni vatrogasni zapovjednik. Osobito inzistira na što skorijoj intervenciji legislative u sustav vatrogastva u kojem sada, kako tvrdi, nema jasno razrađene zapovjedne linije.

- Primjera radi, glavni sam vatrogasni zapovjednik i Vladin dužnosnik, a nemam apsolutno nikakvih ovlasti kada je u pitanju imenovanje ili razrješenje županijskih vatrogasnih zapovjednika. Njih potvrđuje župan. Niti županijski zapovjednici nemaju utjecaja nad postavljanjem zapovjednika nižerangiranih vatrogasnih postrojbi. U tom sustavu teško je uopće postaviti pitanje odgovornosti kada nema precizno određene zapovjedne linije. Tko tu koga uopće može pozvati na disciplinsku odgovornost? Neću reći da je to apsurdno, ali svakako nije dobro. Takvih situacija nije bilo dok se vatrogastvo nalazilo u sustavu MUP-a - kaže Jurin te dodaje da ni pitanje financiranja vatrogastva nije kvalitetno rješeno.
Rad inspektora

- Smatram nelogičnim da država financira isključivo profesionalne vatrogasne postrojbe, a financiranje Dobrovoljnih vatrogasnih društava prepušta gradovima i općinama koji novac izdvajaju po vlastitom ključu, bez čvrstih zakonskih odrednica. Konkretno, lokalna se uprava može odrediti za financijsko favoriziranje sporta i zakidanje dobrovoljnog vatrogastva i tu se na da ništa učiniti - veli Jurin.

Po njegovim riječima rijetko tko uopće spominje da je protupožarna zaštita ustavna obaveza jedinica lokalne samouprave što znači da bi gradonačelnici i načelnici općina trebali biti odgovorni za vatrogastvo. Jasne odrednice ne vidi niti u radu inspektora koji obavljaju inspekcijski nadzor u vatrogastvu.- Jedan dio inspektora je unutar državne uprave, drugi u MUP-u a tako ne bi smjelo biti.
slobodna dalmacija

...15:15 [ Komentari (0) ] Isprintaj

SPLIČANI ZAMJERAJU ŠTO NA NJIHOVA POŽARIŠTA KASNE ZRAKOPLOVI IZ ZEMUNIKA
[ # ]

SPLIT / ZADAR
Piše: Siniša Klarica
Foto: Sebastian Govorčin

Istovremeno kada i u Zadru, bjesnio je požar iznad Kaštela i Solina, ugrožavajući čak i kuće podno Kozjaka. Splićani zamjeraju što su na požarište kasno izašli zrakoplovi iz Zemunika, dok su na vrijeme reagirali helikopteri stacionirani u Divuljama.

Image and video hosting by TinyPic

Požar koji je krajem prošlog tjedna izbio na zadarskoj Plovaniji, razvio je snažnu polemiku na temu organizacije gašenja požara na otvorenom. Naime, dio splitske javnosti na stručnim je forumima zamjerio što hrvatske, inače vrlo snažne protupožarne snage, nisu tijekom ljeta dislocirane na primorskim aerodromima od Dubrovnika, Splita pa čak do Rijeke. Podsjetimo, istovremeno kada i u Zadru, bjesnio je požar iznad Kaštela i Solina, ugrožavajući čak i kuće podno Kozjaka. Splićani zamjeraju što su na požarište kasno izašli zrakoplovi iz Zemunika, dok su na vrijeme reagirali helikopteri stacionirani u Divuljama. Međutim, pokazalo se da helikopteri nisu dovoljni za gašenje požara te da je 20 do 30 minuta leta od Zemunika do Splita, prema mišljenju Splićana, predugo vrijeme za učinkovitu intervenciju zračnih protupožarnih snaga.

Najveći problem logistika
Međutim, postoje i oni koji kažu da je razmiještanje protupožarnih zračnih snaga trenutačno nemoguće, jer nema dovoljno posada niti ljudi za održavanje. Najveći problem je logistika, jer bi sa Zemunika, bez nekog većeg efekta, trebalo izmjestiti znatan dio tehničkih resursa. U epicentru polemike je i smještaj zapovjednog stožera pravog imena Zapovjedništvo protupožarnih namjenskih organiziranih snaga Oružanih snaga Republike Hrvatske. Ova „kobasica" od naziva, za dobro upućene forumaše isto toliko je upitna koliko i smještaj stožera u Divulje, dakle, izvan baze kanadera koja se nalazi na Zemuniku. Stožer u Divuljama doduše koordinira i s plovilima Hrvatske ratne mornarice, ali ne toliko često koliko i s upotrebom protupožarnih zrakoplova. Stoga se postavlja logično pitanje, zašto se taj stožer ne premjesti na Zemunik, umjesto da se svake godine ponavlja „igrokaz" s faksovima i e-mailovima o tome kada će i kako biti upotrebljene zračne snage. U toj korespodenciji, po sili makar „Murphyjevog zakona", mora doći do efekta „gluhog telefona" koji nerijetko za posljedicu ima „trakavicu" kao što je bila ona nedavna kada je „nestašni" pilot vozeći kanader na probnom letu, spasio zadarske krave od požara.

Stožer prebaciti u Zemunik
Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga RH ne predviđa daljnje razvijanje baze u Divuljama, nego proširenje 93. ZB Zemunik prostorom i pratećom logistikom za helikoptere. Otprije je poznato da se Zemunik priprema za program „Host Support Nation", dakle kao NATO-baza spremna za prihvat, ali ne i baziranje savezničkih zrakoplova. Same po sebi, Divulje nisu određene kao perspektivna baza pa je postojeća eskadrila helikoptera formacijski pod zapovjedništvom Zemunika. Ipak, u DPR OS RH kaže se da će vojarna "Knez Trpimir" u Divuljama, također, biti sanirana, ali i modernizirana za prihvat helikoptera. Razlog tome je što je najveći dio pilota helikoptera i ostalog osoblja uključujući famozni stožer u Divuljama, obiteljski i prebivalištem vezan za Split i njegovu okolicu. Dobri poznavatelji kažu da je i protupožarni stožer, svojevrsna ustrojena cjelina koja služi da određen broj časnika i dočasnika stekne uvjete za mirovinu. Najvjerojatnije bi se kasnije taj stožer trebao prebaciti u Zemunik u zgradu nekadašnjeg vojnog kontrolnog tornja koja je još uvijek devastirana.

Iznajmljivanje zrakoplova za gašenje
Isto tako je jasno da je Dugoročni plan razvoja OSRH dokument koji je, stjecajem prilika, i do sada doživio znatne izmjene, pa su sasvim legalna i razmišljanja o izdvajanju zračnih snaga iz sustava OS RH. Hoće li se kanaderi pripojiti DUSZ-u ili nekoj drugoj agenciji za krizna stanja još nije poznato. Jedan od argumenata je i što kanaderi i airtractori gutaju znatna sredstva namijenjena Hrvatskoj vojsci i to za zadaću koja nije primarna OS RH. Izuzimanjem u civilnu agenciju, zrakoplovi bi se mogli čak i iznajmiti za gašenje požara u nekim drugim zemljama i donositi profit, a ne samo trošak koji prilično košta hrvatske porezne obveznike. Podsjetimo, posljednjim nabavkama protupožarnih zrakoplova Bombardier CL 415 i AT-802F Fire Boss, Hrvatska je postala jedna od najbolje opremljenih zemalja svijeta ovakvom vrstom avijacije. Za ilustraciju, Rusija ima svega četiri prava pp zrakoplova.
pročitaj više

...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

FRANE LUČIĆ OSTAJE BEZ ODŠTETE ?
[ # ]

ZAGREB

Frane Lučić, jedini vatrogasac koji je preživio kornatsku tragediju, na dobrom je putu da izgubi parnicu u kojoj traži 25 milijuna kuna odštete.

Razlog tome je što je Lučić odštetu zbog povrede na radu zatražio od države i Grada Šibenika, a trebao je od DVD-a Tisno, odnosno, vatrogasnog društva čiji osnivač nije Republika Hrvatska ni Grad Šibenik nego Tisno, piše Večernji list. Pravnici objašnjavaju da je Lučić trebao tužiti poslodavca. Upravo su zato obitelji dvanaestorice poginulih vatrogasaca riješili problem odštete. Oni su podnijeli tužbe protiv Grada Vodica, Općine Tisno, DVD-a Tisno i Vodice te Obrtničko tehničke škole.

Večernji list piše kako Državno odvjetništvo, koje u ovom postupku zastupa državu, osporava Lučiću pasivnu legitimaciju, odnosno tvrdi da za odštetu ne može odgovarati država. Državno odvjetništvo osporava i visinu odštetnog zahtjeva.
dnevnik.hr

...08:03 [ Komentari (0) ] Isprintaj

PREMIJERKA ŽELI POSJETITI FRANU LUČIĆA
[ # ]

TISNO

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izrazila je želju da Franu Lučića, jedinoga preživjelog vatrogasca iz kornatske tragedije, i njegovu obitelj, posjeti u njihovoj obiteljskoj kući u Tisnome.

Tu vijest obitelji Lučić prenio je Goran Pauk, župan šibensko-kninski, koji je u nedjelju nenadano došao posjetiti Franu Lučića, njegove roditelje i brata.Kako doznajemo, tijekom posjeta župan Pauk je izrazio žaljenje što je Frane Lučić izbačen iz komisije za spomenik poginulim vatrogascima na Kornatu, te je istaknuo da je njegovo izbacivanje iz komisije splet nesretnih i nespretnih okolnosti.

- U nedjelju nam se telefonski javio Goran Pauk i izrazio želju da dođe posjetiti Franu za otprilike, kako je rekao, pola sata. Mi smo ga ugostili kao pravi domaćini i malo porazgovarali sa županom kako o Franinu zdravstvenom stanju, tako i o činjenici da je izbačen iz komisije za spomenik.

Župan se ispričao zbog tog izbacivanja te nam je prenio želju premijerke Jadranke Kosor da posjeti Franu.Naravno da smo tu njezinu želju prihvatili i rado ćemo je ugostiti u našoj kući. Posjet bi se trebao ostvariti do 13. rujna budući da Frane nakon toga odlazi u Zagreb kod prof. Zdenka Staneca na još jednu operaciju obiju šaka ruke - kratko je izjavio za Slobodnu Dalmaciju Vilim Lučić, Franin otac.
slobodna dalmacija

...07:51 [ Komentari (0) ] Isprintaj

DRAŽEN SLAVICA NA JESEN NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI SUDA U ZADRU
[ # ]

ŠIBENIK

Bivši šibensko-kninski vatrogasni zapovjednik Dražen Slavica na optuženičku bi klupu Županijskog suda u Zadru, trebao sjesti ove jeseni.Jedinom optuženom za kornatsku tragediju, odlukom Vrhovnoga suda sudit će se na Županijskom sudu u Zadru, pred peteročlanim sudskim vijećem kojim će predsjedati sudac Boris Babić.

Slavica je optužen za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, odnosno zbog propusta u organizaciji u gašenju požara na Kornatima 30. kolovoza 2007. u kojem je poginulo 12 vatrogasaca, a iako je u međuvremenu šibenski Županijski sud obustavio kazneni postupak protiv Slavice na prijedlog obrane, Vrhovni sud je ukinuo tu sudsku odluku.

Samo optužnica protiv Dražena Slavice ima šezdesetak, a kompletan spis «Kornat» gotovo pet tisuća stranica, a tijekom suđenja bit će ispitano više od 100 svjedoka.Suđenje je prebačeno u Zadar nakon što je Vrhovni sud prihvatio prijedlog Državnog odvjetništva RH (DORH) koje je tražilo prenošenje mjesne nadležnosti u Zadar.

Taj prijedlog DORH je obrazložio okolnošću da je većina sudaca šibenskog Županijskog suda već radila na tom predmetu, te kako je odluka Izvanraspravnog vijeća, koje je na prijedlog obrane obustavilo postupak, vrlo negativno odjeknula u javnosti jer su se kod lokalnog stanovništva pojavile sumnje u objektivnost postupanja suda, iako je Vrhovni sud kasnije odbio tu odluku i odredio nastavak kaznenog postupka.
slobodna dalmacija

01.09.2010. ...07:18 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters