PROTUPOŽARNA SEZONA JE DOSAD IZNIMNO DOBRO ODRAĐENA
[ # ]

DIVULJE

Mladen Jurin rekao je kako se procjenjuje da uz obalu ima oko 3500 domicilnih vatrogasaca spremnih da izađu na teren na zvuk sirene te dodatno angažiranih oko 1500 vatrogasaca s kontinenta, koji se koordiniraju iz jednoga mjesta - iz Divulja

Pomoćnik ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) i glavni vatrogasni zapovjednik RH Mladen Jurin ocijenio je jučer da je protupožarna sezona dosad iznimno dobro i korektno odrađena te da to nije slučajno jer su svi svoje zadaće obavili kako je propisano.

Mladen Jurin zamolio je građane, turiste i vatrogasce da budu krajnje oprezni jer sezona nije gotova te je poručio da se ne smijemo opustiti ni u jednom trenutku. Prilikom potpisivanja Protokola o načinu komunikacije između DUZS-a i Hrvatskih šuma d.o.o. najavio je da će polovicom studenoga vladi podnijeti izvješće o ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni i polako se pripremati za iduću sezonu.

Izvijestio je da je u lipnju, srpnju i polovicom kolovoza u Hrvatskoj uz obalu buknulo više od tisuću požara na otvorenome, što je pedesetak požara manje nego u istom razdoblju prošle godine. Jurin je napomenuo da taj podatak iznosi zato što neki ljudi misle da u Hrvatskoj ovoga ljeta nije bilo požara. Objasnio je da se, zbog novog sustava i dislociranja vatrogasnih snaga na određena mjesta za koja se zna da se požari pojavljuju, požari uočavaju i gase na samome početku.

Istaknuo je da je najveći požar buknuo nedavno kod Splita, kada je izgorjelo oko 250 hektara uglavnom šume, od kojih je 150 u nadležnosti Hrvatskih šuma. Dodao je da je taj požar nastao u idealnim vremenskim uvjetima za njegov brzi razvoj, ali se brzo interveniralo te je, ako je požar podmetnut, to učinio profesionalac.

Izvijestio je da će sve vatrogasne snage koje su s kontinenta premještene na 24 mjesta na obali ondje ostati do kraja rujna, kada da će se procijeniti hoće li ondje ostati i dalje i na kojemu području.Mladen Jurin rekao je kako se procjenjuje da uz obalu ima oko 3500 domicilnih vatrogasaca spremnih da izađu na teren na zvuk sirene te dodatno angažiranih oko 1500 vatrogasaca s kontinenta, koji se koordiniraju iz jednoga mjesta - iz Divulja.

Dodao je da su hrvatski vatrogasci prije par dana gasili požar na teritoriju Bosne i Hercegovine (kod Uništa), uz granicu s Republikom Hrvatskom, na temelju sporazuma o pomoći susjednim zemljama. Dok se u ovom trenutku bore sa požarima kod Bilog Briga prigradskom dijelu Zadra te Vrani kod Biograda.

Podsjetio je da hrvatski vatrogasci imaju na raspolaganju šest kanadera i šest zračnih traktora, zatim da su tu i četiri helikoptera protupožarne zaštite, kojih po potrebi može biti i više, te da je s kontinenta uz obalu prebačeno 60-ak vatrogasnih vozila u 24 baze, a domicilne vatrogasne postrojbe imaju više od 400 raznih vatrogasnih vozila za gašenje požara i za intervencije.
zadarski list

28.08.2010. ...12:00 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.





eXTReMe Tracker
free counters